Dodaj do ulubionych

coraz krótsze cykle miesiączkowe

07.11.12, 11:07
Co może być powodem? Zawsze miałam co 28-29 dni. W październiku dostałam miesiączkę w 25 dniu cyklu. Pomyślałam, zdarza się. A dziś znów dostałam @ wcześniej. W 23 dniu cyklu. Jestem lekko po 30-stce. Miałyście tak? Do lekarza się udać?
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 11:09
      To objaw zbliżającej się menopauzy.
      • mewa000 Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 11:16
        Może problemy hormonalne, np prolaktyna mogła skoczyć. Poczekaj może jeszcze na kolejny cykl, jak też będzie krótszy to idź do lekarza.
    • lejdi111 Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 11:15
      jejku nie strasz.
      • annajustyna Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 11:16
        Cos mi tam swita, ze to moze byc cos z niewydolnoscia cialka zoltego, ale moge sie mylic. W kazdym razie zadna tragedia, idz na kontrole do gina.
        • mwiktorianka Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 11:28
          Też tak mam.Zaczęło się po chorobie, prawie rok temu (zapalenie płuc z powikłaniami).Przez chorobę okres spóźnił mi się dwa tygodnie.Od tego czasu cykle, które wcześniej podobnie jak u ciebie miały 29 dni, skróciły się do do 24, 25.I tak już zostało do dziś.Ale mnie to już stuknęło 40 wiosenek więc możliwe, że to menopauza się zbliża wink.
    • lejdi111 Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 11:43
      Ból i napięcie piersi jeszcze dołączyły do wczesnych miesiączek
      • cottonka Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 11:52
        tez mam coraz krótsze cykle. Kiedyś 28-30 dni potem tak sukcesywnie coraz mniej. W ciągu 8 lat skróciły się do 23-24 dni. Wpływa to na moje niedokrwienie, częste i dosyc mocne te moje @. Chciałam to regulowac antykami, ale skutki uboczne sa nie do przejścia wink
      • amonette Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 11:56
        Też mam podobne objawy, zrobiłam sobie solidny screening - i wychodzi na to, że nie wynika to z żadnego stanu chorobowego.
        • amonette Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 12:00
          Tylko u mnie doszło do skrócenia cyklu z 36 dni na 25-28, cykle mam nadal regularne, "zmiana" nastąpiła po dalszym wyjeździe wakacyjnym i tak mi zostało.
    • mamameg Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 11:57
      U koleżanki takie były objawy torbieli na jajniku. Idź do ginekologa na wszelki wypadek.
    • sundry Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 12:12
      Przestrojenia hormonalne albo stresy, jak się niepokoisz, to udaj się do lekarza, ale nie sądzę, żeby coś na to zapisał, za krótkie cykle mogą być niepokojące, jak byś się starała o dziecko, albo jak by towarzyszyły temu obfite okresy, co groziłoby anemią.
      • lejdi111 Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 12:19
        problemy z hormonami mam. Mam mastopatyczne piersi. Pełno w nich torbieli, grudek. Przed miesiączką są bolesne i nabrzmiałe. Miałam już zabieg usuwania guzka piersi. Wynik był ok. Lekarz stwierdził, że mam zaburzenia hormonalne. To było 3 lata temu. Żadnych badań w tym kierunku nie robiłam. Żadnych objawów nie miałam.
    • z_lasu Za dobrze miałyście, ot co! 07.11.12, 12:18
      Ja nigdy nie miałam takich długich cykli, całe życie 21-26 dni. Nie licząc anomalii związanych ze zmianami klimatu. I nawet nie wiedziałam, że to mogą być za krótkie. A Wam źle, że na starość macie 25 wink

Żartuję oczywiście. Mam ten sam problem, tzn. cykle (w ostatnim czasie 24-26-dniowe) skróciły mi się do 16-17 dni i to już mnie poważnie niepokoi. Akurat dzisiaj idę w tej sprawie do gina (a to wyjątkowo dobry lekarz jest), dam znać co wymyślił. I też się obawiam czy to nie klima już...
      • lejdi111 z lasu 07.11.12, 12:20
        a ile masz lat?
        • z_lasu Re: z lasu 07.11.12, 12:33
          No nie wiem czy mogę... Tak publicznie... No wiesz... Wstydzę się trochę...

...trzydzieści dziewięć i pół...
      • an_ni Re: Za dobrze miałyście, ot co! 07.11.12, 13:48
        rany boskie zwariowlabym gdybym miala tak czesto okres
        mam standardowo 35
        ostatnie 2 lata wydluzaly sie niepokojaco
        ale hormony ok to z nerwow najwyrazniej bylo
        i od wakacji skracaja sie do nienormalnych dla mnie 29-30 dni
    • mamablue Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 12:39
      Gin może ci zaproponować pigułki anty. Mój twierdzi, że to nie przekwitanie, tylko po prostu tak jest. Szereg badań do wykonania przed tobą.
    • mw144 Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 07.11.12, 13:12
      Był okres, że miałam cykle 18-21 dniowe, cud, że przy nich w ciążę zaszłam (6-go dnia cyklu). Jak sądzę zaburzenia hormonalne, ale nie leczyłam tego. Po drugiej ciąży mi się unormowało.
    • z_lasu Przebadać tarczycę! 07.11.12, 20:48
      Taki werdykt wydał pan doktor. Przy braku innych objawów to najprawdopodobniej tarczyca.
    • malgosiamn Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 08.11.12, 13:26
      U mnie cykle zawsze były krótkie, około 23 dni, w ostatnich 3 miesiącach okres dostawałam po 15-18 dniach, koszmar
      Moj ginekolog przepisał mi Duphaston na 2 miesiące, po pierwszym cyklu brania okres miałam po 23 dniach, teraz biore drugi miesiąc zobaczymy ile się wydłuży?
      • bei Re: coraz krótsze cykle miesiączkowe 08.11.12, 14:44

Jakas awaria w wielkiej fabryce hormonów .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka