Dodaj do ulubionych

inteligencja społeczna

18.11.12, 17:57
Czy jest w ogóle coś takiego? Jak można się tego nauczyć?
Obserwuj wątek
    • sundry Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 17:59
      Jest, ale to chyba kwestia osobowości, nie sądzę, żeby było można się tego nauczyć, a szkoda!
    • czar_bajry Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 18:00
      inteligencję się ma albo nie... nauczyć się można matematyki i angielskiego.
      • marychna31 Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 18:20
        Każdą inteligencję można ćwiczyć, społeczną również. Kompetencje społeczne (a wraz z tym inteligencję społeczną) ćwiczą np. autyści bo z definicji mają w niej deficyty. Mój sześcioletni syn, od czterech lat mający Trening Umiejętności Społecznych, kompetencjami społecznymi bije swych rówieśników (neurotypowych) w zerówce na głowę.
        • framenko Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 18:24
          Tzn. Twoj syn ma autyzm? A czy jest taki trening dla dorosłych?
          • marychna31 Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 18:35
            > Tzn. Twoj syn ma autyzm?
            tak, ma.
            > A czy jest taki trening dla dorosłych?
            Oczywiście, że jest. Z autyzmu się nie wyrasta i dorosły autyk tez potrzebuje takiego treningu. Czy taki trening prowadzony jest też dla osób bez autyzmu? Jestem przekonana, ze tak ale ja takich miejsc nie znam.
    • atteilow Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 19:35
      Najlepszy byłby jakiś coach, który poprowadzi za rękę, najpierw pokaże jak a potem bedzie obserwował postęp. To odgrywanie roli, symulowanie sytuacji społecznych, a następnie przechodzenie do sytuacji rzeczywistych, az stopniowo pozbywasz sie zahamowań i zwiększasz poczucie własnej skuteczności w działaniach społecznych.

Nie wiem czy masz na myśli tylko nieumiejętność zachowania się w określonych sytuacjach, czy również odczuwasz lęk. Lęk może paraliżować, sprawia, że nie jesteś sobą, nie potrafisz racjonalnie osadzić dane zdarzenie. W tym przypadku zacznij od jakiś technik relaksacji. Uspokój oddech. Wydech ma być długi iść po tylnej ściance gardła i dochodzić do nasady nosa. Wdech niech bedzie naturalny. Za kazdym razem gdy czujesz że nadchodzi zdenerwowanie wydychaj powietrze tym sposobem i powtarzaj relaks, spokój.

Tak naprawdę posiadasz umiejętności społeczne tylko krępujesz się je stosować. Ważne jest również to zeby nie przeceniać znaczenia innych i nie zabiegać za wszelka cenę o aprobatę społeczną.
      • framenko Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 20:02
        To nie dla mnie tylko pewnej bliskiej osoby, której głównym problemem jest chyba nieumiejętność prawidłowego zinterpretowania intencji innych i przewidywania rozwoju sytuacji, co prowadzi do konfliktów, a konflikty do wycofywania się i zaniżonej samooceny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka