aguti_1 27.11.12, 21:51 Najlepiej bezmięsna, bo juz sporo mięsa jest przewidziane. Taka dośc lekka. I najlepiej z niezadrogich składników. Będę wdzięczna, bo coś nie mam weny... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ashraf Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 27.11.12, 21:56 U mnie zawsze furore robi bardzo prosta i szybka salatka: kukurydza, ananas, kapusta pekinska, ostra cebulka, moze byc troche startego sera, sol, pieprz, inne przyprawy wg uznania. Do tego sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek przecisniety przez praske, sol, pieprz). Na 30 min do lodowki zeby sie przegryzla i gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
dzidek33 Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 27.11.12, 21:57 Składniki 2 twarde gruszki, mieszanka róznych sałat, 30 dkg sera zółtego, 3 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, 1szkl. oliwy, 5 dkg orzechów wloskich łupanych, sól, pieprz Sałaty po uprzednim umyciu odsączyć i porwać na kawałki. Ułożyć w misce. Gruszki obrać, pokroić na plasterki, ułożyć na sałacie. Całość posypać pokruszonym serem. Orzechy pokruszyć i uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Posypać nimi salatkę. Wymieszać sok z cytryny ze zmiażdżonym czosnkiem,oliwą i przyprawami. Polać sosem sałatkę i podawać. Najlepiej wszystko lekko ugnieść i wstawić na chwilę do lodówki. Potem kroić jak roladę, tak aby każdy kawałek miał wszystkie warstwy. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 27.11.12, 22:02 To jest bardzo smaczna salatka Ja jeszcze robia ja w innej wersji, tj. z serem Gorgonzola i sosem miodowo-musztardowym (pycha!). Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 27.11.12, 22:17 1.Brokułowa Ugotowane różyczki al'dente wystudzić, pokroić zielony ogórek w kostkę, feta pokrojona w kostkę, uprażone ziarna słonecznika(trochę zostawić do udekorowania), sos czosnkowy, wszystko wymieszać, wierzch posypać mała ilością słonecznika dla dekoracji. 2.Kukurudziana z wędzonym kurczakiem Puszkę kukurydzy bonduelle odsączyć, dodać pokrojone w kostkę wędzone udko kurczaka, ztrzeć na dużych oczkch trochę zółtego sera, pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę, przyprawy: trochę curry, troszkę chilli, sól, pieprz,czosnek granulowany, majonez kielecki. wymieszać i gotowe. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 12:35 A jak zamiast Bonduelle użyję Krakusa, to się nie uda? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 27.11.12, 22:32 My uwielbiamy: 1. kapusta pekińska + pomidor + ogórek + ser feta + oliwki (opcjonalnie cebula) powinno być poukładane warstwami polewamy dwoma sosami- jeden to sos na bazie oliwy (ja robię vinaigrette ) a drugi to sos czosnkowy (ja robie na bazie jogurtu naturalnego) bardzo smaczna 2. też układamy warstwami: - ogórek konserwowy - fasola czerwona z puszki - kukurydza - seler ze słoika - ugotowane na twardo jajka - usmażone kawałki kurczaka (ale można dać mało, ewentualnie pominąć czy zastąpić serem żółtym) - ananas - wierzch smarujemy odrobiną majonezu (do środka nie dodaje się żadnych przypraw) na 1-2 h do lodówki i pychota Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 27.11.12, 23:24 Ja ostatnio na imprezę robiłam taką: seler marynowany ze słoika, pęczek szczypiorku, 6 jajek na twardo, 20 dkg startego żółtego sera. Sos majonezowo-jogurtowy + czosnek. Smacznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
maderta Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 27.11.12, 23:28 Z zupek chińskich, składniki wygugluj sobie . Odpowiedz Link Zgłoś
julka.03 Salatka chrzanowa dobra do wszystkich mies. 28.11.12, 19:21 Ta salatka pasuje i smakuje na kazda okazje.6jaj, 4 jablka, 1 puszka kukurydzy,1 maly sloiczek chrzanu i 1 peczek szczypoiorku plus lyzka,2 majonezu kieleckiego.Wszystko pokroic drobno,polaczyc razem z chrzanem i kukurydza i majonezem,pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
soczek_bez_gazu Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 01:01 sałata lodowa/mieszanka sałat, papryka czerwona, ziarna słonecznika, ser lazur w drobnych kawałkach, plus winegret do tego Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 01:04 u nas schodzi najszybciej brokułowa Joannys miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/02/saatka-brokuowa-joannys.html ziemniaczane też mają wzięcie . Wrzucać? Odpowiedz Link Zgłoś
aguti_1 Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 01:26 Wrzucać, wrzucać! Jak nie teraz, to kiedy indziej moze sie przydać. W ogóle dzięki wszystkim za przepisy. Proszę o więcej Odpowiedz Link Zgłoś
novawaniliova Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 05:52 Wprawdzie miało być bez mięsa, ale ta odrobinka kurczaka nie zaszkodzi a sałatkę uwielbiają wszyscy moi przyjaciele, robię ją obowiązkowo na każdą imprezę: www.wielkiezarcie.com/recipe41484.html lubimy też tę, robię różne jej wersje - www.wielkiezarcie.com/recipe54518.html albo ta, niby jarzynowa to banał, ale tak podana naprawdę robi wrażenie www.wielkiezarcie.com/recipe53141.html Odpowiedz Link Zgłoś
anna.vanilla Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 06:53 Warstwami, najlepiej na półmisku: - ugotowane różyczki kalafiora, - pokrojone, podsmażone pieczarki, - półplasterki surowego ogórka (ja obieram ze skórki), - półplasterki (albo nawet ćwierć-) pomidora (też obieram), - warstwa majonezu (Kielecki the best), - posypać szczypiorkiem lub dymką Odpowiedz Link Zgłoś
aguti_1 Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 11:45 Widzę, że seler marynowany jest często stosowany - jeszcze nie jadłam. Na ile to przypomina niemarynowanego? Ja seler lubię, ale mąz nie... Odpowiedz Link Zgłoś
novawaniliova Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 12:39 Aguti, mój mąż wręcz nie znosi selera, ale w sałatce go zjada ze smakiem. Powiem Ci w tajemnicy: on nawet nie wie, że w skład jego ukochanej sałatki wchodzi seler Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 29.11.12, 12:54 Hahahahaha, bycie zona uczy Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 29.11.12, 13:27 O tak, ja dość często nie mówię całej prawdy o tym co małżonek ma na talerzu. Ma ochotę na tradycyjne klopsy? Ok, nie informuje go o nietradycyjnych dodatkach. Podobno robię lepsze niż jego mama... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 11:49 kalafior krótko ugotowany, żeby był twardy (pokroić w małe różyczki) + ananas w kostkę + orzechy włoskie. Zalać jogurtem naturalnym. Wsio. Odpowiedz Link Zgłoś
szironna brokułowo-gruszkowa z fetą lub lodowa z fetą 28.11.12, 12:43 To może takie? 1/ Składniki: 1-2 brokuły (zależnie od wielkości) opakowanie sera feta 3 łyżki ziaren słonecznika gruszki osączone z syropu Sos: 2 łyżki majonezu (ja nie daję) Jogurt grecki Czosnek (1-2 ząbki) sól świeżo zmielony pieprz Brokuły umyć, przez ok. 10 minut moczyć w osolonej wodzie, a następnie odsączyć. Podzielić na różyczki i blanszować przez 2 - 3 minuty we wrzątku, a po odsączeniu przelać zimną wodą. Ser pokroić w centymetrową kostkę. Składniki delikatnie wymieszać. Polać sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz soli i pieprzu. Nie mieszać. Posypać ziarnem słonecznika (ziarna można wcześniej uprażyć przez 2 minuty na suchej patelni). 2/ Składniki: Sałata lodowa żurawina ser feta sos czosnkowo - jogurtowy (j.w.) płatki migdałowe sałatę porwać na kawałki, dodać pokrojony w kostkę ser feta. Polać sosem czosnkowym. Na wierzch posypać suszoną żurawiną i podprażonymi płatkami migdałowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks2539 Sałatka made in Biedronka :) 28.11.12, 13:10 Biedronkowa - bo większość składników jest stamtąd A więc kupujesz i po kolei w kawałkach na 1 talerz kładziesz: - mix sałat z roszponką, (1/3 paczki) - pomidory koktajlowe (4 sztuki) - jajko (2 szt) - łosoś wędzony na gorąco z pieprzem (pół sztuki) - pstrąg wędzony na gorąco z pieprzem (pół opakowania) To wszystko zalewasz sosem - 3 łyżki majonezu, pół cytryny, sól, pieprz - sos powinien wystarczyć na jakieś 3 porcje. Na to wszystko sypiesz trochę świeżej zielonej pietruszki, starty dobry ser oraz całość po jeszcze jednokrotnym polaniu sosem posypujesz grzankami czosnkowymi. Do tego na ciepło bagietka z masłem czosnkowym z piekarnika i masz sałatkę palce lizać! Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
aguti_1 Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 18:25 Teraz mam inny problem - co wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 21:34 Tą wybrać bo każdy chwali, a robi się w 10 min: - puszka dobrej kukurydzy -słoiczek odciśniętego z zalewy, marynowanego selera -ananas pokrojony w małą kostkę - opcjonalnie ser żółty starty na grubych oczkach - majonez + j.nat. -pół łyżeczki curry i przeciśnięty ząbek czosnku odstawić na 30 min do lodówki - sałatka rewelka Odpowiedz Link Zgłoś
jopowa Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 21:35 tunczyk pokroic dodac lososia,norweski lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 22:04 Sałatka tunczyk z łososiem wymiata )) Odpowiedz Link Zgłoś
aguti_1 Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 29.11.12, 09:13 A jaka tania Odpowiedz Link Zgłoś
jopowa Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 29.11.12, 11:01 my mamy bardzo tanie ryby,tansze od miesa,ale wiem ze w Polsce nie jest tak Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Tunczyk z lososiem 05.12.12, 09:20 Czy tunczyk ma byc z puszki (w oleju czy w sosoei wlasnym?), a losos wedzony? I nie dodaje sie tam nic? Kapary moze? Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 28.11.12, 22:16 owocowa - na każdej imprezie jest megazaskoczeniem, tego się lud nie spodziewa ugotować ryż, pokroić banany, jabłka, gruszki, pomarańcze, kiwi i zmieszać z ryżem. Nic nie dodawać. Banany muszą być dojrzałe. Pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
jopowa Re: Ciekawa sałatka na imprezę - szukam pomysłu:) 29.11.12, 11:11 owocowa tylko psuje smak Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada_kokosowa sałatka z mandarynkami i curry 29.11.12, 11:50 Lekka, tania i szybka w przyrządzaniu. • 2 woreczki ryżu białego długoziarnistego • duża puszka kukurydzy • 2 puszki mandarynek • 1-2 łyżeczki curry • majonez Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy ryż wystygnie dorzucamy kukurydzę i delikatnie pokrojone mandarynki. Do całości dodajemy majonez i curry. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje w kilka godzin po przyrządzeniu kiedy smaki się "przegryzą". Odpowiedz Link Zgłoś