Dodaj do ulubionych

Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy?

17.12.12, 20:21
Można z uzasadnieniem, można bez.

Przypomniał mi się temat, bo dziś w jednym z centrów handlowych zauważyłam nową, wyraźną tabliczkę:
https://www.leroymerlin.pl/files/media/image/283/1123283/product/znak-informacyjny-zakaz-wprowadzania-psow,big.jpg
z dopiskiem "Z wyjątkiem psów przewodników"

P. S. Wątek jest niekoniecznie o yorkach i chihuahuach wink
Obserwuj wątek
    • hamerykanka Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 20:28
      Tam gdzie sie sprzedaje zywnosc, rowniez restauracji-majac dwa psy wiem, ze ich klaki mozna znalezc wszedzie-wliczajac w to swiezo zrobiona herbatke, ktora wlasnie pijesmile I uwazam, ze inni ludzie nie powinni byc narazeni na znajodwanie klakow w swoim jedzeniu.

Psy bez problemu zabieram do marketow budowlanych, po szkoleniu bede zabierac je rowniez do szpitali, szkol i domow opieki (dogoterapia, o ktorej je przygotowuje).
      • lola211 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 22:52
        A co z tymi,ktore klakow nie gubią?

Jak dla mnie to moga byc wszedzie, byleby nie brudziły.Z psem na reku to wykonalne,problem jest z tymi , co chodza przy nodze.
        • mysz1978 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 23:03
          nie powinny miec wstepu do mojego domu, bo tego nie lubie
          no i oczywiscie na place zabaw tudziez trawniki przy bloku... o ile to pierwsze jest teoretycznie oczywiste to to drugie jest niestety niewykonalne confused
          • anyx27 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 23:14
            mysz1978 napisała:
            o ile to pierwsze
            > jest teoretycznie oczywiste to to drugie jest niestety niewykonalne confused

A dlaczego nie mogą na trawniki, jeśli właściciel po nich sprząta?
        • rosapulchra-0 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 23:31
          lola211 napisała:

> A co z tymi,ktore klakow nie gubią?
          >
          > Jak dla mnie to moga byc wszedzie, byleby nie brudziły.Z psem na reku to wykona
          > lne,problem jest z tymi , co chodza przy nodze.
          Otóż to! Dodam od siebie, że te przy nodze, jeśli są dobrze ułożone, to nie narobią w sklepie, szpitalu czy innym miejscu użyteczności publicznej.
          Osobiście uważam, że pies może wejść wszędzie, do spożywczego sklepu również. Mnie zwierzęta nie przeszkadzają. Bardzo je lubię i tylko przez alergię męża nie posiadam futrzaków w moim domu.
        • hamerykanka Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 17:11
          Zdaje sie , ze tylko pudle nie gubia klakow...
          • anyx27 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 20:07
            Nie tylko, Westy np. też nie. Wiem, bo mam wink
    • arkanna Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 20:29
      do kazdych obiektow zamknietych typu szkoly,szpitale,sklepy ,restauracje, urzedy z wyjatkiem psow przewodnikow.
      • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 20:48
        Nie powinno to dotyczyć yorków, toż to nie pies.
        • arkanna Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 21:00
          alez pies, szczeka, gubi klaki ,brudzi i smierdzi smile
          • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 21:06
            Szczur.
            • cancao Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 05:56
              Sportowa wersja szczura
            • redheadfreaq Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:42
              Uprzejmie proszę nie obrażać szczurów, to bardzo czyste zwierzątka i śmierdzą o wiele mniej, niż podobnych rozmiarów york.
              • lola211 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 09:13
                Yorki czesto sie kąpie, sa czystsze niz wielu ludzi, ktorzy wody sie boja.Jak smierdza ludzie to sie mozna przekonac w pojazdach komunikacji miejskiej.
                No i nie gubia klakow.Yorki ofkors, nie ludzie.Bo ci owszem, gubia.
    • beverly1985 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 20:33
      nie lubie psów więc według mnie to nigdzie nie powinny miec wstępu tongue_out
      niech sie trzymają kilkanascie metrów ode mnie
      • ceide.fields Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 20:43
        Restauracje i inne lokale gastronomiczne, place zabaw, publiczne kąpieliska i plaże, środki komunikacji publicznej.
        • arkanna Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 21:02
          a dlaczego przeszkadza ci pies na plazy ?
          • gandzia4 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 21:15
            Mi przeszkadza dlatego, że sra w piach w którym bawią się moje dzieci i na którym ja leżę.
            • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:16
              Myślisz, że piach na plaży publicznej jest czyściutki? He he....
              • memphis90 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 14:37
                Czysty nie jest, ale jak wszyscy zaczną tam jeszcze legalnie odsikiwać i odsr..wać pieski, to na pewno będzie brudniejszy.
            • jak.z.nut Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:38
              myślę, ze piach ma w sobie więcej moczu twoich dzieci niż psich odchodów a mino to ludzi pozwalają im wchodzić na plażęwink
          • lauren6 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:42
            Mi przeszkadza dlatego, że właściciele nie trzymają go przy swoim kocu na smyczy i nigdy nie wiem czy nie podbiegnie do nas, nie rzuci się na moje dziecko itd. Przecież piesek na plaży musi się wybiegać, więc dobrzy właściciele nagminnie puszczają takiego bez smyczy, bez kagańca uncertain Tylko czekać na jakąś tragedię, głupota ludzka nie zna granic.
            • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 09:01
              Na Twoje dziecko może się rzucić inne dziecko, w końcu bójki między dziećmi są częste, nie boisz się tego?
              • hamerykanka Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 17:15
                w wielu psach odzywa sie instynkt gonienia, jesli widza biegajace dzieci; i nawet jesli nie ugryza, moga wpasc na nie i przewrocic co nawet w piachu wcale nie jest przyjemne. Biegajace i piszczace dzieci powoduja nadmierna ekscytacje i nawet niezle ulozony pies moze miec problemy z opanowaniem.
                A zwlaszcza psy nieulozone, nie wracajace do wlasciciciela, kiedy wolane.
    • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 20:47
      Do kościoła.
    • klubgogo Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 20:50
      Na place zabaw, bo sikają pod drzewka, pod którymi bawią się później dzieci, a te mniej zrównoważone psy różnie reagują na dzieci i dziecięce zaczepki.
      Nie przeszkadzają mi psy gdziekolwiek indziej, pod warunkiem, że mają kaganiec, jeśli byłoby to centrum handlowe, sklepy, poczty, banki. Dlaczego niby pies ma czekac na zewnątrz?
      • feleedia Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 20:55
        Jeśli psy mają coś do załatwienia na poczcie czy w banku, jak najbardziej powinny być wpuszczane do środka.
        • aqua48 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 20:57
          feleedia napisał(a):

> Jeśli psy mają coś do załatwienia na poczcie czy w banku, jak najbardziej powin
          > ny być wpuszczane do środka.

Nie przesadzajmy, mój pies korzysta z mbanku i maile śle jak musi.
        • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 21:05
          Tak samo jak dzieci, jeśli mają coś do załatwienia w banku np. wzięcie kredytu niech wchodzą spokojnie.
        • attiya Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 11:56
          big_grinbig_grinbig_grin
      • gato.domestico Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 20:57
        zeszłej zimy zgłosiłam do ochrony aby ta wywołala wlasciciela dobremana trzęsącego się z zimna pod marketem ....pan wogole nie widzial niczego dziwnego w tym ze zaparkowal gołego psa pod sklepem sad w niektorych sklepach mozna wprowadzic psa i przypiac w sklepie...tak bylo u nas w carefourze...

• hamerykanka Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 17:17
          DZIEKI, gato, za dobry uczynek.
          Wlascicielka dobermanowsmile
    • mruwa9 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 21:02
      do sklepow spozywczych, placowek medycznych, przedszkoli, mojego domu.
    • nusia271 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 21:12
      Wypowiem się jako posiadaczka psa: absolutny zakaz wstępu na basen, sklepy spożywcze, restauracje (za wyjątkiem letnich kawiarenek i barów "pod chmurką"). W parku, komunikacji miejskiej owszem niech sobie będą ale w kagańcu. Mój pies jest kundelkiem nie wiele większym od średniej wielkości yorka ale też jest w takich miejscach w kagańcu mimo, iż jest mega przyjacielski - zero objawów agresji wychowany w domu z małym dzieckiem.
      • caroninka Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 10:25
        Kocham zwierzeta, psy w szczegolnosci. Nie podoba mi sie jednak ciaganie ich po centrach handlowych i placach zabaw. Bylismy niedawno swiadkami awantury durnej wlascicielki slodkiego psiaka z ochrona centrum. Prosili ja by wyprowadzila psa, ktory w najlepsze lizal jej z talerza w kawiarence, gdy stolik obok kobieta zaczela sie dusic, reagujac alergicznie na psiaka. Bardzo duzo psow widac teraz w galeriach itp. miejscach. Nie dosc, ze to nic przyjemnego dla samego zwierzecia, moze szkodzic ludziom tam przebywajacym.
      • mnb0 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 12:39
        > absolutny zakaz wstępu na basen
        No wiesz. To moze wstepu do sauny tez im zakazmy?
        Ja plywam przewaznie w towarzystwie trzech dobermanow i mopsa i jakos mi to nie wadzi.
    • thegimel Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 21:16
      > P. S. Wątek jest niekoniecznie o yorkach i chihuahuach wink
      Ależ właśnie to powinno być na tych tabliczkach napisane i uwzględnione:
      Dotyczy również yorków i chihuaha.
      big_grin
    • edelstein Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 21:23
      O wlasnie,jak o psach,dzis jedna pani drugiej pani czilale podeptala.Oczywiscie pani od psa miala pretensje,ze w swiatecznym tloku nie patrza na jej pupilkatongue_out liczylam na rekoczyny,ale pani deptajaca,jej powiedziala,zeby sie odwalila.Sama tego szczura nie zauwazylam.Uwazam,ze psy w sklepach to nieporozumienie,tak samo jak w restauracjach i na placach zabaw.Ktos cos pisal o dogoterapii,dogotetapia super,ale nie w szpitalu.Ogolnie psy w miescie powinny byc tylko widywane w drodze do wybiegu i do domu.Na lakach podmiejskich jeszcze.Zaszczane mury i obsrane chodniki to zadna przyjemnosc do ogladania i wachania.
      • majenkir Re: 18.12.12, 15:13
        edelstein napisała:
        > O wlasnie,jak o psach,dzis jedna pani drugiej pani czilale podeptala.

To nie byla czilala. Prawdziwa czilala "chodzi" w torebce wink.
        • caroninka Re: 18.12.12, 20:18
          Jezeli pies mialby odwiedzac chorych w jakims oddzielnym pomieszczeniu i to stalym na takie wizyty, to czemu nie, ale jesli mialby narazac osoby z silna alergia na kontakt z sierscia, slina czy naskorkiem, to zdecydowanie nie. Dogoterapia- tak, ale nie kosztem tych, ktorym moze bardzo zaszkodzic.
          • hamerykanka Re: 18.12.12, 20:29
            To oczywiste, ze ludzie z alergia nie sa pacjentami w dogoterapii!
            • gazeta_mi_placi Re: 18.12.12, 21:20
              Swoją drogą alergia na sierść psa jest naprawdę rzadka (częstsza jest alergia na sierść kota).
              To tak na marginesie.
      • hamerykanka Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 17:02
        edelstein-to ja napisalam o dogoterapii; wlasnie w szpitalu, zeby dzieci mogly poglaskac i sie przytulic do czworonoga.
        Przeciez nie zabiera sie je do sal operacyjnych, zabiera sie tam, gdzie jest uzgodnione z lekarzami (to oni zglaszaja zapotrzebowanie do lokalnego oddzialu AKC).
        Moje psy zabierane w tej chwili sa do domu opieki, gdzie osoby starsze i czesto majace watly kontakt z rzeczywistoscia, na widok psa ozywiaja sie i zaczynaja je glaskac. A ze jedna z moich dobermanek wyjatkowo kocha wszystkich ludzi, sa tez lizane po rekach (fuj, prawda? <ironia>wink. Widac, jak te osoby ciesza sie na widok psa, czesc wtedy wspomina swoje psy (osoby z Alzheimerem)i nazywa moje psy ich imionami , glaszcze je i tuli. Musialabys pewnie to zobaczyc, zeby w pelni zrozumiec.
        • hamerykanka Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 17:28
          Dodam, ze pies musi miec specjalne predyspozycje do tego; musi lubic ludzi-obcych; lubic ich dotyk (bardzo wiele psow odpada na tym etapie); znosic gdy dziecko pociagnie za siersc czy ucho, bez agresji; nie bac sie roznych maszyn robiacych halas, upuszczonych nagle przedmiotow, wozkow inwalidzkich;byc wytrenowanych w posluszenstwie-aby pies nie biegal gdzie zechce mozna mu kazac zostac w pozycji lezacej czy siedzacej przez dluzszy czas, aby pozwolic dziecku czy osobie starszej osmielic sie do glaskania; i wiele innych. To nie sa pierwsze lepsze psy z ulicy; selekcja jest bardzo ostra.
        • aga_rn Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 20:15
          Ja dodam to:

www.ohmidog.com/2012/12/18/comfort-dogs-arrive-in-newtown/
          10 specjalnie wyszkolonych psow terapeutycznych (pocieszaczy smile ) rasy golden retriever przybylo do Newton, CT. Psy beda m.in. dostepne dla dzieci ktore przezyly masakre w szkole w ramach zajec polekcyjnych.
          • hamerykanka Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 20:38
            Ja z kolei dodam, ze to sa wolontariusze, jak i ja. Podrozuja na wlasny koszt i robia to wszystko z potrzeby serca. Podobnie jak ludzie z psami szkolonymi do poszukiwan osob zaginionych; w lokalnej druzynie jest kobieta z dobermanami az z Nowego Meksyku; jezdza na kazde wezwanie po kilku stanach, gdy zgubi sie dziecko czy dorosly. Bo chca pomagac.
            -
            Jak za posiadanie penisa będą przyznawać rentę, to ja będę wtedy honorować wyjaśnienia "czego ty oczekujesz, to przecież facet".by falka32
    • 18lipcowa3 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 21:38
      Nigdzie, POZA domem własnym oraz jakimś parkiem/łąką w celu wybiegania się, oczywiście wys...ania też.
      W domach innych ludzi spoko jak wyrażą na to zgodę.
      Poza tym wszelkie nie dla sklepów, parków gdzie bawią się dzieci, plaż, cmentarzy, placów zabaw.
      Na ulicy spoko ale w kagańcu i na smyczy.
      Pod sklepem wiązane- spoko byleby nie przy koszykach.
      Dla niepiśmiennych psiarzy czyli prawie wszystkich bo pchają się z psami i tak wszędzie gdzie mogą- są takie naklejki na cmentarzach, parkach np Oliwskimh.
      No ale co z tego i tak włażą. Bo durni są. Jak to psiarze.Znaczy więkoszość, ale niestety ogromna.
    • landora Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 22:04
      Mnie tam psy nie przeszkadzają, nie powinny tylko mieć wstępu na basen, plac zabaw i do szpitali.
      • roks30 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 22:29
        Bzdurny wątek. Psy już i tak nie mają nigdzie wstępu. Nie mają wybiegów w miastach, nawet w lesie nie można psa spuścić ze smyczy żeby się wybiegał. Potem wszyscy mają pretensje, że psy są agresywne, a jakie mają być kiedy wszędzie muszą być na smyczy i w kagańcu. Mój pies nie chodzi w kagańcu. To bokserka i szału dostaje jak ma kaganiec. Jak słyszę od kogoś w upał pretensje o braku kagańca to krew mi się gotuje. Jak pies ma wywalić język w kagańcu i się ochłodzić no jak? Nigdy nie widziałam nikogo kto by wszedł do restauracji, banku, szpitala etc z psem nawet przewodnikiem. Mieszkałam 11 lat w Poznaniu, często chodziłam po mieście, a psa przewodnika to widziałam może dwa razy. A jeśli pies jest na smyczy to też nie może wejść na plac zabaw? Byliśmy w tym roku w Karpaczu na polu namiotowym i tak się złożyło, że byli tam sami cudzoziemcy Niemcy i Francuzi i odniosłam wrażenie, że cudzoziemcy mają lepszy i bardziej wyluzowany stosunek do zwierząt. Nie przeszkadzało im to że pies lata bez smyczy i kagańca. Wręcz byli zadowoleni, od Polaków natomiast ciągle słyszę o strachu przed psami i kagańcu.
        • anyx27 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 22:33
          Marzę o tym, że kiedyś Polska będzie tak przyjaznym krajem dla psów jak Niemcy. I nie będzie zdziwienia czy nawet oburzenia, ze ktoś wchodzi do galerii handlowej czy do restauracji z psem.
          • robitussin Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 00:00
            anyx27 napisała:

> Marzę o tym, że kiedyś Polska będzie tak przyjaznym krajem dla psów jak Niemcy.
            > I nie będzie zdziwienia czy nawet oburzenia, ze ktoś wchodzi do galerii handlo
            > wej czy do restauracji z psem.

Bywam w Niemczech regularnie i często, a mimo to nigdy nie spotkałam się z psem ani w restauracji ani w centrum handlowym. Inna sprawa, że nie widywałam ich też siedzących smętnie pod budynkiem. Po prostu psów nie ciąga się tam ze sobą na zakupy czy do knajp na obiad.
            • anyx27 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 00:18
              To ja nie wiem, gdzie ty bywasz w tych Niemczech, ale generalnie w Niemczech psy spotyka się często w restauracjach, sklepach i nikogo to nie dziwi, nie oburza. tylko, ze Niemcy sprzatają po swoich psach.
              • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:26
                Polacy też powoli się tego uczą.
              • caroninka Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 14:08
                To, ze ktos sprzata po swoim pupilu na ulicy, nie powinno go upowazniac do wprowadzania go do restauracji. To nie jest miesce dla zwierzat! Sa ludzie, ktorzy boja sie psow, maja na nie silna alergie, czy po prostu ich nie lubia. Dlaczego maja byc narazeni na kontakt z psem tam, gdzie nie jego miejsce?
                Mieszkam w Niemczech, psy sa tu ciagane po centrach handlowych i gdzie tam jeszcze, ale glosy oburzenia sa coraz glosniejsze. Mm nadzieje, ze juz niedlugo sie to skonczy.
            • landora Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 10:34
              Bywam w Niemczech kilka razy w roku, i za każdym razem spotykam psy w centrach handlowych i restauracjach. W tych ostatnich często są też miseczki z wodą i psim żarciem.
              • aquarianna Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 12:31
                landora napisała:

> Bywam w Niemczech kilka razy w roku, i za każdym razem spotykam psy w centrach
                > handlowych i restauracjach.

Nie bardzo rozumiem - to jakiś nowy zwyczaj, że w Niemczech psy zabiera się ze sobą wszędzie? Szczerze mówiąc też jestem zdziwiona, bo podobnie jak koleżanka wyżej również nie spotkałam się z czymś takim w tym kraju. Owszem, raz czy dwa zdarzyło mi się zobaczyć kogoś, kto wprowadził małego psa do restauracji i pies ów siedział pod stołem (ale w Polsce też to widywałam), jednak nigdy nie widziałam nikogo z psem na zakupach, w żadnym ze sklepów, czy to spożywczych czy odzieżowych czy jeszcze innych. Jaki w ogóle ma sens zabieranie ze sobą zwierzęcia i robienie z nim zakupów? I co w sytuacji, gdy do takiego sklepu przyjdzie kilkanaście czy nawet ~dziesiąt osób, każda ze swoim pupilem? Przecież ryzyko pogryzienia się psów w takiej sytuacji jest wyjątkowo duże.

> W tych ostatnich często są też miseczki z wodą i psim żarciem.

Miski z wodą widuję też w Polsce. Na zewnątrz restauracji lub w przedsionku. W innych krajach również nie widziałam ich w środku. Najwyraźniej zależy to od klasy takiego lokalu.
                • ola Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 12:36
                  są w Polsce restauracje przyjazne zwierzakom, gdzie można wchodzić z psami a miski są w środku. Dużo knajpek wokół parków miejskich jest tak stargetowana, np. Lolek na Polach Mokotowskich
                  • aquarianna Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 12:42
                    ola napisała:

> są w Polsce restauracje przyjazne zwierzakom, gdzie można wchodzić z psami a mi
                    > ski są w środku. Dużo knajpek wokół parków miejskich jest tak stargetowana, np.
                    > Lolek na Polach Mokotowskich

Jeśli są to typowe lokale przyjazne zwierzętom i nastawione na wizyty osób z psami, to co innego. Wtedy z góry wiadomo, czego się można tam spodziewać i człowiek sam decyduje czy wejdzie do środka czy nie. Ale nie wyobrażam sobie wprowadzania zwyczaju tolerowania obecności zwierząt w każdej restauracji.
                • anyx27 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 15:24
                  Nie to nie jest nowy zwyczaj, po prostu jest taka możliwość i czasem się z niej korzysta. To nie chodzi o to, żeby nagle każdy właściciel psa 3 razy dziennie chodził z psem do galerii handlowej czy restauracji. Chodzi o taką możliwość. Kiedy np. wracam z psem od weterynarza, po drodze mam ochotę wstąpić do sklepu albo jadę z rodziną na wycieczkę do lasu, zabieramy psa i po drodze wstępujemy do restauracji na obiad. Nie podoba mi się, że często trzeba rezygnować z zabrania psa na dalszy wyjazd, bo nie można z nim nigdzie wejść. Co mam zrobić z psem, zostawić latem w aucie?
                  • roks30 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 15:30
                    Dokładnie !
                • landora Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 16:01
                  Ilekroć bywam w Niemczech, widuję psy w restauracjach i centrach handlowych. W Polsce nigdy. Pewnie, wątpię, żeby ktoś chodził z psem do tych najbardziej ekskluzywnych lokali, ale do takich to ja tez nie chadzam tongue_out Mówię o normalnych restauracjach, średniej klasy.
        • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 22:38
          W Krakowie miasto zaaprobowało i w końcu zgodziło (oficjalnie, wszystkie niezbędne zgody i formalności) aby jedną trzecią pewnego parku przeznaczyć na wybieg dla psów.
          Znalazł się jakiś pajac, któremu przeszkadzało to, że "zabytkowy park" będzie częściowo ogrodzony (wybiegi dla psów muszą być ogrodzone) na "kuwetę dla psów" i inwestycja (już było stawiane nawet ogrodzenie) została wstrzymana mimo, że wszystkie formalności zostały załatwione.
          • roks30 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 22:45
            Uważam, że nadmierne nagłaśnianie przypadków pogryzienia przez psy bardzo dużo złego robi w naszym kraju, w którym tylko ludzie, którzy mają psy się ich nie boją, a cała reszta odczuwa niczym nieuzasadniony paniczny lęk przed nimi.
            • 18lipcowa3 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 07:13
              roks30 napisała:

> Uważam, że nadmierne nagłaśnianie przypadków pogryzienia przez psy bardzo dużo
              > złego robi w naszym kraju, w którym tylko ludzie, którzy mają psy się ich nie b
              > oją, a cała reszta odczuwa niczym nieuzasadniony paniczny lęk przed nimi.

Jasne tuszujmy to, niech piesie i ich własciciele żyją bezstresowo.
              • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:24
                W Polsce nad wieloma psami znęcają się właściciele, a także dzieci i nastolatki, psy (i inne zwierzęta np. koty) są przez nich dręczone, bite, katowane, głodzone, przypalane, czasem palone, topione, przywiązywane do drzew w lesie.
                Robią to nie tylko dorośli, ale i dzieci. Jak jeden od czasu do czasu ugryzie (najczęściej nie śmiertelnie) człowieka od razu robi się wielkie halo.
                A za brutalne znęcanie się (łącznie z doprowadzeniem do śmierci) psa najczęściej dostaje się grzywnę.
                W Polsce zwierzęta naprawdę są źle traktowane, a kary dla zwyrodnialców niskie (grzywna), schroniska niedoinwestowane i przepełnione.
                A jak ktoś coś robi dla tych nieszczęsnych zwierząt, choćby wybieg, aby zmniejszyć tarcia między właścicielami psów a osobami nielubiącymi zwierząt to też Ci to Lily przeszkadza.
              • roks30 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 15:42
                Nie chodzi o tuszowanie, napisałam nadmierne nagłaśnianie. Dlaczego jak mam psa, bokserkę lubiącą wszystkich, mam żyć stresowo. W naszym kraju bierze się tylko pieniądze za psa nie oferując nic tym psom. Ani wybiegów, ani koszy z torebkami na nieczystości.
                • jowita771 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 16:16
                  Ja płacę podatki, a papieru toaletowego ani worków na śmieci też mi nikt nie funduje. Nie rozumiem, dlaczego woreczki na psie kupy powinien ktoś organizować psiarzom.
                  • roks30 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 17:22
                    Tak, a jak to sie ma do otrzymania mandatu za wrzucenie woreczka z kupa do zwyklego kosza.
            • redheadfreaq Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:57
              Tak dodam zupełnie na marginesie, że rasami, której najbardziej "boją się" weterynarze i która powoduje najwięcej urazów są nie rasy "niebezpieczne", bo nad tymi z reguły właściciel umie zapanować - chociażby za pomocą kagańca, tylko te wszystkie rasy "torebkowe", których pańcie nie umieją nawet porządnie przytrzymać "bo pan mojemu Tofinkowi krzywdę robi!". Mają wyjątkowo wredne, małe ząbki...

Jedyny pies, jaki ugryzł mnie na serio i zostawił, poza bliznami i gigantycznymi siniakiem, był wielkości jamnika.
            • redheadfreaq Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:57
              Tak dodam zupełnie na marginesie, że rasami, której najbardziej "boją się" weterynarze i która powoduje najwięcej urazów są nie rasy "niebezpieczne", bo nad tymi z reguły właściciel umie zapanować - chociażby za pomocą kagańca, tylko te wszystkie rasy "torebkowe", których pańcie nie umieją nawet porządnie przytrzymać "bo pan mojemu Tofinkowi krzywdę robi!". Mają wyjątkowo wredne, małe ząbki...

Jedyny pies, jaki ugryzł mnie na serio i zostawił, poza bliznami i gigantycznymi siniakiem, szczerą nienawiść do psów, był wielkości jamnika.
              • default Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 10:34
                Ja mam taką "torebkową" kundliczkę - kawał cholery, chociaż wielkości "do kostek" smile I faktycznie z nią są u weterynarza największe problemy, bo zajadła jest okrutnie i zawsze gotowa odgryźć lekarzowi rękę. Przytrzymanie jej wymaga ode mnie więcej wysiłku niż przytrzymanie największego i najgroźniej wyglądającego mojego psa (on po prostu karnie spuszcza łeb i pozwala sobie zrobić wszystko smile).
          • 18lipcowa3 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 07:14
            bardzo dobrze, znam lepszy sposób wydania kasy

> Znalazł się jakiś pajac, któremu przeszkadzało to, że "zabytkowy park" będzie c
            > zęściowo ogrodzony (wybiegi dla psów muszą być ogrodzone) na "kuwetę dla psów"
            > i inwestycja (już było stawiane nawet ogrodzenie) została wstrzymana mimo, że w
            > szystkie formalności zostały załatwione.
            • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:08
              Wybiegi dla psów są dobrym wyjściem także dla osób nielubiących zwierząt, dzięki temu szansa, że spotkają psa biegającego luzem gdzie indziej maleją. A tam wszystko już i tak było dograne, także już pod względem finansowym, pajacowi przeszkadzało nie to, że poszły na to jakieś pieniądze, tylko sam fakt, że część parku (mniejsza część) będzie wydzielona dla właścicieli psów.
        • attiya Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 11:59
          ale to nie mój problem
          jeśli pies ma byc w kagańcu, bo jest na to przepis, to ma być i koniec
          • roks30 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 15:36
            Tylko psy ras niebezpiecznych: Lista psów uznanych za agresywne:
            • Akbash dog
            • Amerykański pit bull terier
            • Buldog amerykański
            • Anatolian karabash
            • Dog argentyński
            • Moskiewski stróżujący
            • Owczarek kaukaski
            • Perro de presa Canario
            • Perro de presa Mallorquin
            • Rottweiler
            • Tosa inu muszą chodzić w kagańcu, inne nie.
          • landora Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 16:04
            Pies ma być na smyczy LUB w kagańcu.
            Miałam psa wielkości kota, chadzał na smyczy, nie miałam kagańca. Pies na tyle mały, że w razie potrzeby bez problemu go utrzymałam na smyczy, mogłam go też po prostu wziąć na ręce. Nie histeryzujmy, smycz to zazwyczaj wystarczające zabezpieczenie.
            • 18lipcowa3 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 20:07
              landora napisała:

> Pies ma być na smyczy LUB w kagańcu.

Co jest totalną bzdurą, bo taki pies na smyczy, lekko dłuższej spokojnie chwyci byle przechodnia z reke, noge , dziecko w wózku, dziecko idące obok rodzica. Juz nie wspomnę że się zwyczajnie szarpnie włascicielowi, znienacka i tego nie utrzyma.

Znam tylko jednego rozsądnego wlasciciela groznych psów, facet, mój sasiad, oprócz tego że trzyma ja na krótkiej smyczy, dodatkowo mają kagańce + DODATKOWO ma je jeszcze przywiązanego do samego siebie, czymś takim w pasie jak idzie w obszarze zabudowanym, miedzy ludzmi, dziecmi.
              To jest jedyny rozsądny psiarz jakiego znam i nie boje sie przejśc koło niego.
              • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 21:22
                Ale takie jest prawo w Polsce, pies (nie należący do grupy psów agresywnych) nie musi być w kagańcu jeśli jest na smyczy.
    • lenka1311 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 22:43
      Obawiam się że u nas nigdy nie będzie jak np. w Niemczech, zmiany musiałyby się zacząć od ludzi a to byłby duży problem.

centrum handlowe- skoro pani może sobie wejść z Yorkiem bądź innym szczurem to ja mogę wejść z moim labradorem

baseny, restauracje, plaża (de facto jest zakaz ale przypadki się zdarzają), plac zabaw

gdy ktoś przychodzi do mnie, powinien zapytać czy moze z psem - może ktoś z domowników jest alergikiem, może dziecko się boi itp

I wiele wiele innych przypadków.

Dla mnie podstawą jeżeli chodzi o psa jest kultura ich właścicieli czyli sprzątanie po nich.
    • robitussin Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 17.12.12, 23:56
      Restauracje, kina, teatry, przychodnie lekarskie, szpitale, gabinety kosmetyczne, większość sklepów, generalnie małe i ciasne lokale bez względu na charakter działalności.
    • yenna_m Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 00:33
      tam, gdzie wymagają tego względy higieniczne i względy bezpieczenstwa

czyli w zasadzie nigdzie (gdy o budynki idzie) wink poza wetem i sklepami zoologicznymi
      • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:18
        A klatka schodowa?
    • undoo Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 02:44
      Do restauracji, sklepow, centrow handlowych, placowek edukacyjno-opiekunczych, przychodni, szpitali, parkow, na place zabaw. Poza psami przewodnikami. W autobusach i pociagach, oraz w samolotach powinny byc dla nich specjalne miejsca. Podobnie z kotami.

Dlaczego? Wszystko pieknie i ladnie, poki nie trafi sie agresywny osobnik z nieodpowiedzialnym wlascicielem, albo osoba bardzo uczulona.

Aha i w moim domu psy sa niemile widziane, nie dlatego ze ich nie lubie, bo lubie bardzo, ale mam kota i nie chce go stresowac.
      • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:15
        To jak z ludźmi, wszystko jest w porządku nim jakiś człowiek pijany lub naćpany nie zaatakuje nożem w autobusie, terrorysta (człowiek) nie raczy wysadzić bomby w samolocie (tylko ofiar więcej i na 100% śmiertelnych niż w przypadku jakiegokolwiek psa), o szaleńcach (ludziach) strzelających do dzieci w placówkach szkolnych nie wspominając.
        Najwięcej szkód i najwięcej ofiar śmiertelnych i ciężko rannych powoduje człowiek, nie pies, kot czy świnka morska.
    • izak31 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 04:27
      Tylko do sklepów spożywczych. W każdym innym miejscu pies mi nie przeszkadza. Ludzie też mają na sobie sporo bakterii i zarazków jak wchodzą np. do przychodni. Oczywiście smycz i kaganiec obowiązkowo. Kiedyś, jak jeszcze stała hala koszyki, widziałam tam gołębie spacerujące miedzy regałami z pieczywem....to ja już wolę domowe pieski niż latające szczury.
    • koza_w_rajtuzach Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 05:47
      do domu
      tongue_out
      • paliwodaj Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 07:59
        >To ja nie wiem, gdzie ty bywasz w tych Niemczech, ale generalnie w Niemczech psy spotyka >się często w restauracjach, sklepach i nikogo to nie dziwi, nie oburza. tylko, ze Niemcy >sprzatają po swoich psach.

technicznie nie wiem jak to ogarnac, w restauracji pies zadziera noge i sika na spodnie od garnituru pana siedzacego obok. Jak to posprzatac/wyprac na miejscu. Ewentualnie, jezeli pies zrobi kupe pod stolem, kto to sprzata, czy zabierasz wiadro i mopa ze soba na kolacje??Czy kucharz przynosi swoje wiadreko z mopem i sprzata pomiedzy gotowaniem?
        Ta sama sytuacja w sklepie, idzie sobie pies i zweszyl oznakowania terenu innego psa, wiec i on noge do gory i siur na pudelko platkow do mleka, na sok, na cokolwiek.
        No i jak? wlasciciel idzie dalej, bo przeciez nie wyjmuje szmaty i nie pokrywa kosztow osikanej zywnosci?
        Cos mi tu sie nie klei...dla mnie to zaden postep, to gorzej niz w Afryce
        • opium74 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:11
          Twoja wiedza nt. Psów jest mikroskopijna skoro uważasz ze pies w restauracji obsika współbiesiadnika lub zrobi kupę pod stołem.... Większych bzdur dawno nie czytałam.
        • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:11
          Nie do końca jeszcze odpieluchowane dziecko też może naszczać, a jednak jest ciągane po takich miejscach. Tak samo to w pieluchach, kupa nawet w pielusze śmierdzi, a że matki niemowląt i małych dzieci też korzystają z takich miejsc, a ile było wątków o matkach które przewijają małe zasrańce na krześle restauracyjnym lub kawiarnianym.
          Inny właściciel pewnej knajpy w centrum Krakowa wspomniał, że raz kobieta (chyba była w ciąży, nie pijana) zwymiotowała na stolik.
          Jak widać coś obrzydliwego może zrobić każdy.
          • edelstein Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 19:01
            Moje dziecko nigdy nie bylo odpieluchowywane i nigdy nie zrobilo w majtki.
        • anyx27 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 08:29
          paliwodaj napisała:
          > technicznie nie wiem jak to ogarnac, w restauracji pies zadziera noge i sika na
          > spodnie od garnituru pana siedzacego obok. Jak to posprzatac/wyprac na miejscu

Naprawdę uważasz, że psy (dorosłe) sikają w zamkniętych pomieszczeniach (domach, restauracjach) i komuś na nogę?
          Ha ha, niezłe! Chyba nie miałaś nigdy do czynienia z żadnym psem.
          A jak dziecko, które właśnie jest na etapie "odpampersowywania" zesika się na podłogę w restauracji albo panu obsika spodnie od garnituru, to co wtedy?
          Bo to bardziej prawdopodobne.

I bardziej przeszkadzają mi głupi rodzice, którzy wsadzają swoje dzieci do wózków na zakupy i te dzieciaki buciorami łażą po tymże wózku. To jest dopiero hardcore.
          • kolpik124 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 09:24
            Dziecko jest z\człowiekiem, a pies zwierzęciem, jakbyś nie zauważyła.
            • landora Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 10:39
              Ale mocz śmierdzi tak samo.
        • ola Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 09:30
          widziałaś kiedyś taką sytuację?
          Całe życie mam psy, pracowałam kiedyś z nimi i nigdy nie widziałam, żeby pies powyżej 3 miesięcy nasikał w pomieszczeniu. Chyba, że np. jest niewypuszczany przez kilka dni z domu. Ale wtedy będzie się powstrzymywał ile da radę zanim popuści.
          Twój post ma tyle wspólnego z rzeczywistością, ile miałby mój, gdybym powiedziała, że facetów nie należy wpuszczać do barów bo sikają na ściany...
        • landora Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 10:39
          Żaden normalny pies nie obsikuje ludzi.
          Te psy, które widuje w Niemczech są bardzo spokojne i dobrze wychowane. Absolutnie mi nie przeszkadzają, ani w restauracjach, ani w sklepach. Dlaczegóż miałyby mi przeszkadzać? Nie są brudniejsze niż nasze buty. Marzy mi się, żeby w Polsce też tak było.
          • aquarianna Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 12:39
            > Te psy, które widuje w Niemczech są bardzo spokojne i dobrze wychowane. Absolut
            > nie mi nie przeszkadzają, ani w restauracjach, ani w sklepach. Dlaczegóż miałyb
            > y mi przeszkadzać? Nie są brudniejsze niż nasze buty. Marzy mi się, żeby w Pols
            > ce też tak było.

A mi nie. Nie rozumiem w ogóle jaki jest sens zabierania psa do restauracji i jak bardzo trzeba mieć nierówno pod kopułką, by robić to celowo.
            Jeśli idę do restauracji, to mam ochotę zjeść jak człowiek, w cywilizowanych warunkach, a nie z ziającymi, często skamlącymi i niestety śmierdzącymi psami w swojej najbliższej obecności. Owszem, nie przeszkadza mi miniaturowa rasa, której praktycznie nie widać i nie czuć, ale nie wyobrażam sobie przyprowadzania do restauracji psów średnich czy dużych. Równie dobrze można by przyprowadzić kucyka w uprzęży czy świnię na postronku, bo właściwie dlaczego nie?
    • guderianka Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 09:10
      na plażę-i do wody przy plaży
      • paliwodaj Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 09:31
        >Twoja wiedza nt. Psów jest mikroskopijna skoro uważasz ze pies w restauracji obsika >współbiesiadnika lub zrobi kupę pod stołem.... Większych bzdur dawno nie czytałam.

pakowanie sie z psem do restauracji czy w inne miejsce zwiazane z zywnoscia jest dla mnie nie do zaakceptowania ( nie tylko dla mnie jak widac) Nie kazy pies jest inteligentnym rasowcem, pobierajacym lekcje , tresury.
        Masa ludzi ma kundle, zaniedbane, brudne, zapchlone, nikt psa wchodzacego do restauracji nie sprawdza pod wzgledem czystosci . Czasami psy niezle smierdza, jak mozna jesc w towarzystwie smierdzacego psa? Chyba wiecie znawczynie psow ze sa tez po prostu zaniedbane psy, czy psy sezonowo gubiace wiecej siersci??? Czy o tym wam nie wiadomo. Uwazacie ze na waszym psiaku swiat sie konczy i wszystkie psiaki sa dokladnie jak wasz.
        Pora sie doedukowac!
        A i owszem, widzialam psy w sklepach zoologicznych - na szczescie tylko do takich moga u nas wchodzic psy - ktore sikaly i robily kupy w pomieszczeniu zamknietym
        Czasami pies jest w stadium szczeniecym , nie kotroluje wyprozniania jakbysmy sobie tego zyczyli - jakbyscie znawczynie zapomnialy ze takie stadium tez istnieje
        • ola Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 09:43
          po pierwsze większość twojego posta jest nie na temat.
          Po drugie:
          >Czasami pies jest w stadium szczeniecym , nie kotroluje wyprozniania jakbysmy sobie tego zyczyli - jakbyscie znawczynie zapomnialy ze takie stadium tez istnieje

czyżbyśmy zapiomniały? moze przeczytaj mój post raz jeszcze?
        • default Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 10:28
          paliwodaj napisała:

> Masa ludzi ma kundle, zaniedbane, brudne, zapchlone

Ludzie, którzy mają takie psy, raczej nie wpadną na pomysł by je zabrać do sklepu czy restauracji, oni ich nawet na zwykły spacer nie zabierają, tylko trzymają na podwórku przy budzie. Psy mieszkające normalnie w domu z ludźmi nie są brudne ani zapchlone.
        • antychreza Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 11:32
          Mam kundliczkę, nie jest ani zaniedbana ani brudna czy zapchlona. Jest utrzymana lepiej niż wiekszość znanych mi rasowych psów. Jest równiez do wiekszosci z nich mądrzejsza i posłuszniejsza. raz nawet byłam z nią w restauracji - byliśmy wiekszą grupą, tata miał zostać z nią na zewnątrz, w ogródku (było chłodno, był pusty). Kiedy powiedzielismy kelnerce, ze z nami jest jeszcze pan z pieskiem w ogródku i żeby do niego też podeszła z kartą, sama zaprosiła go z psiną do środka. Buła wlazła pod stół i tylko czasem wyglądała co tak ładnie pachnie. Sama sie trochę zdziwiałam, bo nie wpadłoby mi do głowy żeby wejść z psem do środka i gdyby była naiegrzeczna, któreś z nas by z nią wyszło. Tak samo nie wchodzę z psem do sklepu czy szpitala.
          Co do obsikiwania w restauracji czy sklepie - klaszyczne nie znam się, to się wypowiem.
        • anyx27 Paliwodaj, udajesz czy naprawdę 18.12.12, 15:17
          masz tak mało rozumku?
          Nie przeszkadzają ci dzieciaki w buciorach w wózkach zakupowym, gdzie potem wkładasz jedzenie? Nie przeszkadzają ci ludzie, którzy śmierdzą, zaniedbani, brudni?
          I prędzej dzieciak zrobi kupę na podłogę w restauracji albo cię obsika, niż pies!
    • default Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 09:34
      Jak dla mnie psy mogłyby wchodzić wszędzie tam, gdzie nie wchodzą z powodów podobno "higienicznych" (sklepy, restauracje, przychodnie itp.), bo to akurat dla mnie powód wydumany cokolwiek.
      Ale mimo to dobrze, że nie wchodzą, bo:
      - nie ma w tych miejscach nic ciekawego dla psów i nie jest to dla nich atrakcja tam przebywać, raczej się męczą i nudzą;
      - mało psów jest na tyle dobrze wychowanych, by zachować się w sposób nie przeszkadzający innym ludziom (tzn. nie skakać na ludzi, nie szczekać, nie szarpać się na smyczy itp.). O załatwianiu się w takich przybytkach nie wspominam, bo coś takiego może się przydarzyć raczej tylko szczenięciu.
      • paliwodaj Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 09:50
        o i tu sie zgadzam.
        > - mało psów jest na tyle dobrze wychowanych, by zachować się w sposób nie przes
        > zkadzający innym ludziom (tzn. nie skakać na ludzi, nie szczekać, nie szarpać s
        > ię na smyczy itp.).

Na zatloczonych Krupowkach gdy psiak wielkich rozmiarow oszczekal moja 4 letnia corke, baba od psa skwitowala patrzac na moje placzace dziecko " to po co ona sie na psa patrzy?"
        "Patrzy" rozumiecie ?. moja corka patrzyla sie na psa, a ten sie do niej wyrywal i szczekal, ze baba ledwo utrzymala dzikusa.
        Powinni postawic znak zakazu wchodzenia idiotow z psami w miejsca publiczne.
        Niestety taka jest prawda, ze pies nie ma zaspokojonych podstawowych potrzeba jak czystosc, spacer, zamkniety na 9 godzinw bloku, a towarzystwo uwaza za priorytet zabrac psa na zakupy, lub restauracji . Tak, na pewno pies jest przeszczesliwy lezac pod stolem w takim miejscu
        • ola Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 09:55
          może lepiej zamiast wywneriwać się na babę, naucz dziecko postępowania ze zwierzętami?
          Pies, jako zwierzę stadne, ma pewien klucz behawioralny, łatwy do opanowania dla przeciętnie inteligentnego człowieka. Patrzenie w oczy to objaw dominacji. Z sytuacji konfliktu słabszy osobnik odwraca wzrok. Patrzący prosto w oczy stawia wyzwanie do walki. Warto byłoby to wiedzieć, zamiast mieć pretensję... Jak twoje dziecko wlazłoby na czerwonym świetle na jezdnię, bo "nie wiedziało" też byś miała pretensję do wszystkich w około?
          • paliwodaj Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 10:09
            nie zrozumialas, corka nie patrzyla mu sie w oczy jak Kaszpirowski, patrzyla na psa, a ze byla wielkosci tego psa, to juz inna sprawa. My przechodzilismy obok siebie, baba szla z naprzeciwka Nie zamierzm jej uczyc takich bzdur zeby nie patrzyla na psa, ona z pozycji dziecka ma psa nie dotykac bez pozwolenia rodzica i wlasciciela psa - na tym konczy sie jej obowiazek wobec przypadkowo napotkanego psa , moze w sumie patrzec na co chce .
            Reszta to juz dzialka wlasciciela psa, jezeli nie potrafi zapanowac nad zwierzem , nie powinien go posiadac
            • joanna35 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 10:47
              A skąd Ty wiesz na co patrzyła Twoja córka skoro szłaś obok niej. A poza tym takie głupoty piszesz, ze oczy bolą - zaryzykujesz bezpieczeństwo dziecka tylko po to ,zeby jak dojdzie do nieszczęścia móc zrzucić winę na właściciela. A co jak dziecko nieco podrośnie i stanie "oko w oko" z psem , a Ciebie nie będzie w pobliżu?
            • kiddy Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 12:11
              A powinnaś uczyć córkę "tych bzdur", bo mogą jej się przydać, o czym zresztą mówi policja i behawioryści. Dziecko powinno wiedzieć, jak się zachować w przypadku spotkania np. z bezpańskim czy zdziczałym psem, żeby wyjść z niego bez kłopotów. To chyba lepiej, żeby widziała, że nie wolno patrzeć psu prosto w oczy, że należy się powoli, tyłem wycofywać, absolutnie nie uciekać i nie obracać plecami, a w przypadku ataku przybrać osłaniająca pozycję?
              • falka_85 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 12:37
                Jak widać pies nie musi być bezpański ani zdziczały. Równie dobrze może to być świetnie ułożony i wytresowany, czyściutki piesek domowy. No chyba, że właścicielka wzięła nieułożonego, agresywnego psa na zatłoczone Krupówki...
          • totorotot Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 11:12
            klucz behawioralny, łatwy
            do opanowania dl
            > a przeciętnie inteligentnego
            człowieka. Patrzenie w oczy to
            objaw dominacji. Z
            > sytuacji konfliktu słabszy osobnik
            odwraca wzrok. Patrzący prosto w
            oczy stawia
            > wyzwanie do walki. Warto byłoby
            to wiedzieć, zamiast mieć
            pretensję...

Pies powinien wiedzieć, że jest w stadzie zawsze niżej niż ludzkie dziecko. Tamten pies był źle ułożony, normalny pies nie obszczekuje ludzi idąc na smyczy i nie rzuca się jak wsza na grzebieniu na widok dziecka.
            • ola Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 11:29
              córka forumki chyba nie była ze stada tego psa, nie?
              Więc dlaczego niby miałby wiedzieć, że jest niżej niz one?
          • aquarianna Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 12:48
            ola napisała:

> może lepiej zamiast wywneriwać się na babę, naucz dziecko postępowania ze zwier
            > zętami?
            > Pies, jako zwierzę stadne, ma pewien klucz behawioralny, łatwy do opanowania dl
            > a przeciętnie inteligentnego człowieka. Patrzenie w oczy to objaw dominacji. Z
            > sytuacji konfliktu słabszy osobnik odwraca wzrok. Patrzący prosto w oczy stawia
            > wyzwanie do walki. Warto byłoby to wiedzieć, zamiast mieć pretensję...

OJP. To już jest kompletna szajba, gdy ktoś uważa, że to człowiek powinien dostosowywać się do zwierzęcia a nie na odwrót. Nieistotne jak i kto patrzy, zwłaszcza, że to tylko dziecko. Jeśli nie drażni zwierzęcia, nie męczy, nie prowokuje do ataku celowo, to ma bezdyskusyjne prawo robić sobie cokolwiek, a pieprzonym obowiązkiem właściciela psa jest wytresować go tak, by nie reagował na cudze patrzenie albo nie przebywać z psem wśród ludzi. NIE NA ODWRÓT!
            • aquarianna Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 12:52
              Ola napisała:
              > > Patrzenie w oczy to objaw dominacji. Z
              > > sytuacji konfliktu słabszy osobnik odwraca wzrok.

I jeszcze jedno - tym bardziej należy psa wyszkolić tak, by miał świadomość, że to nie on jest osobnikiem dominującym wśród ludzi. Jeśli się tego nie potrafi zrobić, to najlepiej nie brać się za hodowanie psa.
            • jowita771 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 16:25
              Podpisuję się pod Aquarianną. Dla mnie to też kosmos, żeby od ludzi wymagać dostosowania się do psów. Właściciel ma psa wychowywać i obcy człowiek nie musi znać psich zwyczajów, a pies ma go nie ruszyć.
              • edelstein Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 19:09
                Tez sie podpisuje,nie wyobrazam sobie by moje dziecko zostalo zaatakowane przez psa,bo popatrzylo mu w oczy.Taki dwulatek ma akurat wzrok na poziomie psich oczu i rozumiem,ze nie powinien wychodzic z domu,by jakiegos pieska nie zdenerwowac.Pies,ktoryby zaatakowal syna mialby leb przekrecony o 180stopni w ciagu minuty od zajscia i g...mnie obchodzi co na to wlasciciel psa.
                Zaskoczyly mnie teksty,ze w Niemczech to niby wszedzie z psami mozna,g prawda,nawet jesli gdzies mozna to widuje psy raz na ruski rok.
                Znam osobe uczulona,bedac na obiedzie w knajpce przyszli ludzie z psem.Fakt zakazu nie bylo.Kolega zaczal kaslac,wlasciciele musieli psa wyprowadzic.
    • lelija05 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 09:48
      A niech sobie wchodzą, gdzie chcą, byle by były cicho i były grzeczne.
    • attiya Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 11:55
      i słusznie
      oprócz tego na place zabaw
    • feniks_z_popiolu Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 15:34
      Według mnie nigdzie
      • roks30 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 15:50
        I tak właśnie w Polsce jest niestety sad.
        • gazeta_mi_placi Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 17:29
          Niestety.
          Choć powoli się zmienia, na Kazimierzu pełno knajp (nie tylko z ogródkiem) gdzie można wejść z psem.
          Niewiele, ale jednak buduje się wybiegów dla psów ( w moim mieście są dwa, a trzeci w budowie).
          A mnie się podobała atmosfera jednego ogródka przy knajpie. Akurat było bardzo ładnie i dużo ludzi, z dziećmi, bez dzieci, dziewczynka z psem, inna para z psem stoli obok naszego, zanim zdążyli cokolwiek zamówić kelnerka od razu bez pytania nawet przyniosła miskę z wodą, w pewnym momencie przyszły młode dziewczyny z kotem (serio, na oko jakiś rasowy), dzieci goniły, patrzyły się na kota i uśmiechały, pies coś tam odszczeknął i zajął się sobą, niektórzy między stolikami (także rodzice którzy przyszli z małymi dziećmi) miło do siebie zagadywali.
          A na koniec kelnerka podchodząc do kolejnego stolika zaczęła przepraszać jakieś starsze Panie które tam usiadły bo długo musiały czekać na proste zamówienie, a starsza Pani na to: "Niech Pani się nie przejmuje, mamy taki piękny dzień" smile
        • edelstein Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 19:11
          Bardzo dobrze,psy nie sa potrzebne przy robieniu zakupow czy jedzeniu w restauracji.Jak zywo psa w szpitalu tez nie spotkalam.Psy moga byc w parkach,na wyznaczonych terenach,w centrach handlowych nie maja nic do szukania.
    • paliwodaj Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 19:33
      >masz tak mało rozumku?
      >Nie przeszkadzają ci dzieciaki w buciorach w wózkach zakupowym, gdzie potem wkładasz >jedzenie? Nie przeszkadzają ci ludzie, którzy śmierdzą, zaniedbani, brudni?
      >I prędzej dzieciak zrobi kupę na podłogę w restauracji albo cię obsika, niż pies!

jak sie okazuje to tym nie masz rozumku - jak to pieknie okreslilas.
      Nie ludzie mi nie przeszkadzaja, ja brudnych , zaniedabanych ludzi nie widze obok siebie, nie korzystam z komunikacji miejskiej, tam gdzie bywam takich nie ma.
      Z dziecmi to jest tak ze nosza pieluchy, gdy potrzebuja
      Do psow ogolnie nic nie mam, sa slodkie, to wlasciciele bez rozumkow robia im wode z mogu, tudziez nie pojmuja ze psa marzeniem nie jest lezenie pod stolem w restauracji.
      Jaki ty masz cel zeby psa ciagac do restauracji?
      Ciesze sie ze w wielu hotelach zwierzaki sa zabronione, a jezeli juz to noc dla psa przy rodzinie w hotelu kosztuje 50$, Nie wspomne juz o rzeszy alergikow, ktorych ty masz po prostu gdzies, tak samo jak swojego restauracyjnego psa
      • anyx27 Re: Gdzie wg was NIE powinny mieć wstępu psy? 18.12.12, 20:10
        paliwodaj napisała:
        > Z dziecmi to jest tak ze nosza pieluchy, gdy potrzebuja

A jak są na etapie przejściowym, to potrafią zasikać i zakupkać ubranie i okolicę kilka razy dziennie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka