Dodaj do ulubionych

Cholerne żarówki!

20.12.12, 09:03
W tym tygodniu padły/wybuchły mi dwie. Właściwie co tydzień jakąś wymieniam.
Nie lubię górnego światła i mam w domu dużo lampek różnych. Nie znoszę też trupiego światła żarówek energooszczędnych, a te lepsze są pieruńsko drogie. Dlatego kupuję zwykłe żarówki, a te "żyją" średnio dwa tygodnie i każda kończy żywot czarna.
Ostatnio zaczęło nawet miejscowo wywalć korki.
Czy te zwykle żarówki są takie trefne czy coś u nas z napięciem w mieszkaniu?
Obserwuj wątek
    • kolpik124 Re: Cholerne żarówki! 20.12.12, 09:30
      Dobre żarówki energooszczędne mają bardzo przyjemną barwę światła. Przy kupnie warto zwrócić uwagę na numer na opakowaniu informujący o odcieniu i oczywiście nie kupować najtańszej chińszczyzny.

Można też kupować żarówki halogenowe znacznie trwalsze niż klasyczne, świecące tak samo, no ale też droższe.
    • twoj_aniol_stroz Re: Cholerne żarówki! 20.12.12, 09:34
      Cos macie z elektrycznością w domu, bo one powinny spokojnie wytrzymywać niewielkie skoki napięcia jeśli takowe są. U nas nie padają tak szybko.
      • melancho_lia Re: Cholerne żarówki! 20.12.12, 09:44
        W poprzedni mieszkaniu często mi wysadzało żarówki, ale tam było bardzo niestabilne napięcie. Moim zdaniem coś masz nie tak z prądem.
    • gazetowa_krowa Re: Cholerne żarówki! 20.12.12, 11:13
      Macie problemy z instalacją elektryczną.
      I zależnie od tego jaki to problem wpływa to też na inne urządzenia - więc niech ktoś Wam naprawi zanim uszkodzi się coś droższego.
    • volta2 Re: Cholerne żarówki! 20.12.12, 11:19
      jw. macie coś z elektryką - nie koniecznie w domu, te skoki napięcia mogą być spowodowane mrozami i jakimiś uszkodzeniami sieci.

my tak mieliśmy w wynajmowanym mieszkaniu, nie dość że domowa instalacja średniej jakości, to jeszcze tańce na kablach w energetyce.

polepszyło się po zakupieniu urządzenia o dziwnej nazwie, coś w rodzaju stabilizatora przepływu - wtedy żarówki też wybuchały, ale znacznie rzadziej. i częściej wybuchały/gasły w łazience i kuchni niż w pokojach(może kwestia wilgotoności?)
    • hunkis Re: Cholerne żarówki! 20.12.12, 11:44
      albo masz problemy z instalacjami elektrycznymi albo wkręcasz za mocne żarówki do lamp przystosowanych do niższych. jeśli wkręcisz 75tkę do lampki do której powinno się max 40tkę wkręcać to się przepali. Sprawdź na tych kołnierzach lampek gdzie się wkręca żarówki, tam powinno być napisane jaką moc max mogą mieć żarówki. Jeśli nie to, to kiepska instalacja elektryczna w mieszkaniu.
      • hunkis Re: Cholerne żarówki! 20.12.12, 11:46
        możesz mieć gdzieś uszkodzone przewody które powodują spięcie. zidentyfikuj kiedy się wywalają korki, może przy używaniu konkretnego gniazdka.
    • ma.malina Re: Cholerne żarówki! 20.12.12, 12:32
      Ostatnio kupiłam żarówkę Osram z serii Softone - daje takie "ciepłe" światło.
      Różnica ogromna, już nie czuję się jak w prosektorium wink
    • elle_hivernale Re: Cholerne żarówki! 20.12.12, 13:01
      Gorąco polecam dokument o zaplanowanej nieprzydatności:
      www.youtube.com/watch?v=96GFI6Mk7kE
    • thea19 Re: Cholerne żarówki! 20.12.12, 15:50
      kupilam sobie ostatnio ledy i maja bardzo przyjemny smietankowy kolor. ponoc maja swiecic 15lat a na 5 albo 7 jest gwarancja. i jak na cos takiego jak zarowka, to byly drogie ale ja na pradzie staram sie oszczedzac bez siedzenia w ciemnosciach.
      notoryczny wybuch zarowek nie jest normalny
    • madzioreck Re: Cholerne żarówki! 20.12.12, 16:21
      Coś musicie mieć z instalacją w mieszkaniu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka