Dodaj do ulubionych

Co robić z obcokrajowcami w Warszawie?

20.02.13, 23:09
Słuchajcie kobiety problem mam. Właśnie się dowiedziałam, że w ten weekend mam oprowadzić po stolicy parę obcokrajowców. Ja tych ludzi nie znam. Wiem tyle, że małżeństwo przed 50, mieszkają w UK, ale zdaje się że nie pochodzą z Europy. W Polsce nigdy nie byli.
Przyjeżdzają na parę dni, z czego ja mam im zagospodarować jeden lub ewentualnie dwa dni.

No i teraz dylemat mam - co może takich ludzi w Warszawie zainteresować? Wiadomo - Stare Miasto, Pałac Kultury pewnie, może Łazienki, ale co jeszcze? Zastanawiam się nad Muzeum Powstania Warszawskiego, ale czy to ich nie zanudzi? Może coś jeszcze byście zaproponowały.

Druga sprawa - gdzie ich zabrać na obiad? Bo na tym się kompletnie nie znam. Fajnie gdyby było to ładne miejsce - nie za tanie, ale też nie jakieś strasznie drogie. Gdzie mogliby spróbować polskiej kuchni, ale też zjeść coś neutralnego, gdyby "polskie" nie przyapdło do gustu.
Jutro muszę sobie opracować jakiś plan dnia i trasę, bo zdaje się że już w piątek mam się z nimi spotkać. Ratujcie dobre kobiety!
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 20.02.13, 23:23
      Stadion im pokaż. Nikt takiego nie ma big_grin
      Poszwendajcie się po (miejmy nadzieję, że nie stopnieje) zaśnieżonej Warszawie - Aleje Ujazdowskie itp
      Stara Praga ma swój klimacik..
      Zapytaj czy nie chcą zrobić jakichś zakupów

Co do restauracji to może Kultura - w kinie na Krakowskim Przedmieściu
      www.restauracjakultura.com.pl/page.php?pid=2

Inne propozycje:
      www.bistecca.pl/ (ale to Wilanów, więc daleko)
      www.larc.pl/ - mają bardzo fajne zestawy "lunchowe" - codziennie inne (w tygodniu za całe 19 zł od osoby )
      www.likushoteleirestauracje.pl/pl/Restauracja_Concept_13 (w tygodniu menu za 50 zł od osoby )
      • peggy_su Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 20.02.13, 23:42
        Na stadion rzucą okiem ze starówki, to im chyba starczy wink
        Dzieki za linki do restauracji, zaraz obczaje co i gdzie.
    • koronka2012 Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 00:12
      Muzeum koniecznie, tłumaczy czemu nie ma specjalnie czego w Warszawie pokazaćsad.
      Film (kilkuminutowy, 3D) - przelot nad Warszawą w 45r. robi kolosalne wrażenie - i choćby dlatego warto tam zajrzeć.
    • peggy_su Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 01:27
      Wymyśliłam narazie tak:

Z hotelu w centrum krótki spacer do PKiN, tam wjazd na 30 piętro, foty na tarasie widokowym.
      Następnie przejazd pod UW, spacer w kierunku Zamkowego, po drodze Pałac Prezydencki, Może Kościół św Anny, rzut oka na stadion i wreszcie zwiedzanie Zamku Królewskiego.
      Po zwiedzaniu, obejście Rynku i przyległości. Ewentualnie przejazd dorożką.
      No i obiad.
      Nie wiem, może Kompania Piwna? albo restauracja Magdy G?
      Następnie przejazd do Muzeum Powstania, zwiedzanie i wystarczy. Chyba, że zechcą na drinka, to coś się pomyśli.

Jeśli się zdecydują na drugi dzień ze mną, to... jeszcze nie wiem. Łazienki są fajne ale latem. Właściwie większość rzeczy jest fajna latem. Z drugiej strony nie chcę ich zanudzić muzeami. Może Żelazowa Wola? Może Wilanów? Co myślicie?
      • alpha.sierra Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 07:23
        Magde G. odradzam: więcej jest wokół niej szumu niż czego warte. Na Mazowieckiej jest świetna polska restauracja, jak mi się druga połowa obudzi, to się upewnie, czy na Mazowieckiej wink i jak się nazywała. Podobno Qchnia Artystyczna jest też fajna, ale osobiście jeszcze nie byłam (choć planuję).
        • alpha.sierra Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 12:10
          Kuźnia Smaku, na Mazowieckiej - było super (dwa lata temu pi razy oko)
          • peggy_su Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 16:46
            o dzieki, wyglada ciekawie.
      • marghe_72 Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 11:32
        peggy_su napisała:

> Nie wiem, może Kompania Piwna? albo restauracja Magdy G?
        Zdecydowanie nie.
        Powaznie, daruj sobie i to i to.
    • odolpana Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 08:05
      www.restauracjabialydomek.pl/home.html
      Od centrum wcale nie tak daleko. Nie wiem, czy będziesz poruszać się samochodem, czy środkami komunikacji miejskiej. Oprócz oklepanych miejsc spróbuj pokazać te nieoklepane, a na pewno ciekawe. Np. właśnie to:
      pl.wikipedia.org/wiki/Cmentarz_Mauzoleum_%C5%BBo%C5%82nierzy_Radzieckich
      Na moich znajomych zawsze to robi duże wrażenie. Szkoda, że jest zima, bo latem tam jest naprawdę rewelacyjnie. I wtedy idealnie można stamtąd sobie przejść na obiad (polem mokotowskim - które też jest ciekawe, bo przecież to jest nasze dawne lotnisko).

I koniecznie weź ich na Pragę - spacer Brzeską, Kijowską - do Konesera. Mnóstwo tam malutkich galerii umiejscowionych obok starych zakładów usługowych, gdzie nowe stylizowane styka się bezpośrednio ze starym, na które się stylizuje.
      No i jeszcze ulica Próżna, tam też warto pójść.

Jak oni z UK, to pewnie mieli dużo atrakcji, ale może zainteresowałoby ich również to: niewidzialna.pl/
      • marghe_72 Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 11:34
        odolpana napisała:

> www.restauracjabialydomek.pl/home.html

też odradzam.
        • odolpana Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 11:46
          A dlaczego? Serio pytam, bo nie byłam tam przez ostatnie dwa lata. Wcześniej było naprawdę super, chodziłam dosyć często - i dla jedzenia, i dla klimatu.
          • marghe_72 Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 22.02.13, 14:57
            odolpana napisała:

> A dlaczego? Serio pytam, bo nie byłam tam przez ostatnie dwa lata. Wcześniej by
            > ło naprawdę super, chodziłam dosyć często - i dla jedzenia, i dla klimatu.

Widocznie przez dwa lata coś się zmieniło. Niestety na gorsze. I chodzi mi o jedzenie, nie o wystrój smile
    • beverly1985 Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 09:34
      A ja polecam fotoplastikon w samym centrum- to miła atrakcja, ogląda się slajdy jakies pół godziny. Nie wiedziałam, zę takie cos istnieje zanim nie wzięłam tam kolezanki z zagranicy.

Ok 11 w weekend spod kolumny Zygmunta oprowadzane są wycieczki "free walking tour"- płaci się tylko napiwek przewodnikowi, polecam.

Mnie zmęczyłaby bardzo trasa muzeum-zamek-muzeum-muzeum-wystawa-muzeum, zwłaszcza w zimie, chciałabym po południu po prostu porobić coś fajnego- pójść na musical, do kina albo na gokarty (choc to bardzo zalezy od preferencji).

Masz możliwość dopytania ich wczesniej, czy chcą intensywnie zweidzać, czy raczej posiedzieć w knajpie?

Jeśli chodzi o restaurację to jak tu juz polecano polecam przejście sie po Pradze Północ (Ząbkowska, Brzeska) i tam jest restauracja Czarny Motyl- niedroga, bardzo dobre pierogi.
      • peggy_su Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 17:15
        No właśnie nie mam możliwości wcześniej dopytać. Musze przygotować plan na jutro. Ewentualnie jeśli będą chcieli to pójdziemy jeszcze gdzieś w sobotę, wtedy już można się porozumieć na co mieliby ochotę.
        • joa66 Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 20:41
          Muzeum Chopina. Naprawdę bardzo fajne.
    • thea19 Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 20:54
      do Kopernika idzcie. ja sie wybiore jak mi dziec nieco podrosnie bo ciagle mam nie po drodze
    • ardzuna Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 21:37
      Spacer wieczorem po Krakowskim Przedmieściu, Muzeum Powstania Warszawskiego i pierogarnia albo pierogeria na Starym Mieście (nie pamiętam która). Dają tam piwo Ciechan niepasteryzowane i barszcz ukraiński. Obcokrajowcy odpadają z wrażenia.
    • joxanna Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 21.02.13, 22:51
      OMG, a ja myślałam, że ten wątek to pokłosie 'multikulti w praktyce'smile. I że tu konkretne propozycje linczówsmile

Jeśli są dorośli to proponuję Muzeum Chopina. I ja lubię Krakowskie, naprawdę lubię tam zaciągać dzieci wieczorami.
      • peggy_su Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 22.02.13, 16:59
        Hehe smile
        • marghe_72 Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 23.02.13, 00:11
          Chińska powiadasz?
          Może Pekin Duck przy Szczęśliwicach.

albo maleńka Dżonka na Dżonka na Hożej

zerknij sobie tu
          www.gastronauci.pl/pl/restauracje/warszawa/kuchnia/chinska#city_id=1&voivodeship_id=&page=1&sort=opinions_count&sort_order=&options_and_feature_options%5B%5D=0&options_and_feature_options%5B%5D=0&minimum_opinions_filter=0&filters=true
          • peggy_su Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 23.02.13, 21:16
            Dzięki, niestety już po czasie. Wybraliśmy się w końcu do Bliss Garden przy ul. Twardej. Moim zdaniem to było takie samo, jak każde inne chińskie jedzenie, którego próbowałam (nie przepadam). Moi Chińczycy zapytani czy im smakowało, stwierdzili, że to "chińskie jeszenie dla Polaków" tongue_out
    • lonely.stoner Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 22.02.13, 09:59
      mozesz ich zapytac na co maja ochote. Przejscie z Nowego Swiatu przez Krakowskie na Stare Miasto jest atrakcja sama w sobie - ja bym jeszcze po drodze zahaczyla o plac Pilsudskiego- tam gdzie jest Grob Nieznanego Zolnierza. No i zapytaj co chca ogolnie robic. A wjechanie na 30 pietro PKiN to moze wieczorem- kiedy widac wszystkie swiatla i panorama miasta wyglada lepiej?
    • peggy_su Chińska restauracja? 22.02.13, 16:58
      Dzięki za Wasze odpowiedzi smile Goście okazali się parą chińskiego pochodzenia mieszkającą w UK, oraz parą mieszkającą w Hong Kongu. Mieli sporo zapału na zwiedzanie przez pierwsze pół godziny. Przeszliśmy przez centrum do PKiN, wjechaliśmy na taras widokowy i to im włąściwie wystarczyło, potem zaczęli marudzić, że im zimno wink
      Przeszliśmy od UW do rynku, obowiązkowe foty pod pałacem, na pl Zamkowym, rynku i barbakanie, a potem znów marudzenie że im zimno i musimy szybko i NATYCHMIAST iść coś zjeść. Padło na restaurację zamkową czy pod zamkiem, coś takiego, bo była najbliżej wink Goście zazyczyli sobie żurku w chlebie, ale jak na złość podawano tylko zwyczajnie, za to w chlebie był bigos. Więc powiedzmy, że zostali jakoś tam kulinarnie usatysfakcjonowani wink
      Następnie zażyczyli sobie pójścia do drogiego centrum handlowego - żeby było ciepło i było co oglądać. Zabrałam ich więc to tego markowego czegoś przy Brackiej.Tam z kolei narzekali że drogo, drożej niż gdziekolwiek tongue_out
      Stwierdzili, że do hotelu sami trafią, więc ich póki co zostawiłam. Ale teraz potrzebna mi jakaś dobra chińska restauracja na wieczór. Bo skoro Polacy lubią chińskie jedzenie to pewnie mają dobre smile Pomożecie?
      • an_ni Re: Chińska restauracja? 23.02.13, 21:15
        w W-wiie nie ma dobrych chinskich restauracji
        • mirmunn Re: Chińska restauracja? 23.02.13, 21:37
          Nie ma wyjścia- wsiądźcie w pociąg do Krakowa:

znakomite restauracje:
          - chińska prowadzona przez Chińczyka, jadł tam znajomy Chińczyk mieszkający w Tajwanie, potem w Polsce superlatywy- osobiście nie kosztowałam, akurat za kuchnią stricto chińską (z wyjątkiem kaczki) nie przepadam
          - japońska (nawet 2 ), kucharze Japończycy - uwielbiam Mangghę
          - azjatycka- cały szeroko pojęty Wschód od Chin po Tajlandię, Indie! i Singapur (kucharz z Singapuru)- cuda tam dają, a tanio jak barszcz (jak na tę kasę) kocham ją!!!!!! i kucharza!!!! (ukradłabym go, ale nie chcę zabrać ojca dwójce maluchówsmile)
          - tajska- szefowa kuchni- z Tajlandii- świetne owoce morza, mięsa (zwłaszcza wołowina) mi nie smakowały

o Warszawie zapomnijsmile
          • mirmunn Re: Chińska restauracja? 23.02.13, 21:39
            jak na tę KLASĘ , oczywiście, sorki
        • peggy_su Re: Chińska restauracja? 24.02.13, 11:13
          Teraz to juz wiem wink
    • kerri31 Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 24.02.13, 11:05
      Porzuć ich na najbliższym zakręcie...
      • peggy_su Re: Co robić z obcokrajowcami w Warszawie? 24.02.13, 11:15
        Rozumiem ze Ty tak postepujesz ze swoimi goscmi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka