kiciakicia 19.07.04, 16:08 Przepis na ta prawdziwą wojskową grochówkę. Mam taka ochote na nia że nawet ja ugotuje tylko dajcie mi przepis. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wegatka Re: Grochówka - potrzebny przepis 19.07.04, 17:52 Kroję w kosteczki kiełbasę (dość dużą) i wrzucam do garnka (ok. 4 - 5 l) razem z obraną włoszczyzną. Do tego wsypuję ok. 300g grochu łuskanego (na oko trochę więcej niż pół paczki półkilowej), przyprawiam i gotuję do miękkości grochu. Następnie dodaję zasmażkę (margaryna lub masło i ok. 3 łyżki mąki). Na koniec wsypuję majeranek - ma wtedy lepszy aromat, i gotuję z nim jeszcze 2 minutki. Podaję z grubym makaronem. Palce lizać. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina251 Re: Grochówka - potrzebny przepis 19.07.04, 19:44 ja gotuje włoszczyzne z kostką rosołową i połową paczki grochu obłuskanego-do miękkości wszystkiego.Potem dodaje majeranku szczypte i dorzucam na 5 minut przed końcem wysmażony boczek z mniejszą ilością kiłbaski(też obsmażonej z boczkiem)-Pychota Odpowiedz Link Zgłoś
kajami1 Re: Grochówka - potrzebny przepis 19.07.04, 20:10 Cóż z tego co kojarzymy ja i mój mąż (po wojsku) to grochówka wojskowa jest gotowana z grochu niełuskanego i to jej cały urok. Ja gotuję wywar na mięsie (np.żeberka) i warzywach. Dodaję do tego ziemniaki i groch niełuskany (trzeba go albo namoczyć jakieś 12 h wcześniej albo poprostu dodać trochę cukru do gotowania - wtedy szybciej jest miękki). Na koniec dodaję kiełbasę albo pokrojoną w kostkę albo w większe porcję i oczywiście majeranek (toleruję go tylko w grochówie). I doprawiam do smaku. Ponieważ my lubimy jak w grochówce są też twardsze ziarna grochu to w połowie gotowania dorzucam garść grochu. No ale to już kwestia gustu Pozdrawiam i Zyczę smacznego Kasia Odpowiedz Link Zgłoś