Dodaj do ulubionych

Grochówka - potrzebny przepis

19.07.04, 16:08
Przepis na ta prawdziwą wojskową grochówkę. Mam taka ochote na nia że nawet
ja ugotuje tylko dajcie mi przepis.
Obserwuj wątek
    • wegatka Re: Grochówka - potrzebny przepis 19.07.04, 17:52
      Kroję w kosteczki kiełbasę (dość dużą) i wrzucam do garnka (ok. 4 - 5 l) razem
      z obraną włoszczyzną. Do tego wsypuję ok. 300g grochu łuskanego (na oko trochę
      więcej niż pół paczki półkilowej), przyprawiam i gotuję do miękkości grochu.
      Następnie dodaję zasmażkę (margaryna lub masło i ok. 3 łyżki mąki). Na koniec
      wsypuję majeranek - ma wtedy lepszy aromat, i gotuję z nim jeszcze 2 minutki.
      Podaję z grubym makaronem. Palce lizać. Smacznego.
      • jasmina251 Re: Grochówka - potrzebny przepis 19.07.04, 19:44
        ja gotuje włoszczyzne z kostką rosołową i połową paczki grochu obłuskanego-do
        miękkości wszystkiego.Potem dodaje majeranku szczypte i dorzucam na 5 minut
        przed końcem wysmażony boczek z mniejszą ilością kiłbaski(też obsmażonej z
        boczkiem)-Pychota
    • kajami1 Re: Grochówka - potrzebny przepis 19.07.04, 20:10
      Cóż z tego co kojarzymy ja i mój mąż (po wojsku) to grochówka wojskowa jest
      gotowana z grochu niełuskanego i to jej cały urok.
      Ja gotuję wywar na mięsie (np.żeberka) i warzywach. Dodaję do tego ziemniaki i
      groch niełuskany (trzeba go albo namoczyć jakieś 12 h wcześniej albo poprostu
      dodać trochę cukru do gotowania - wtedy szybciej jest miękki). Na koniec dodaję
      kiełbasę albo pokrojoną w kostkę albo w większe porcję i oczywiście majeranek
      (toleruję go tylko w grochówie). I doprawiam do smaku.
      Ponieważ my lubimy jak w grochówce są też twardsze ziarna grochu to w połowie
      gotowania dorzucam garść grochu. No ale to już kwestia gustusmile

Pozdrawiam i Zyczę smacznego
      Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka