Dodaj do ulubionych

Pies ze schroniska a dziecko

09.03.13, 19:52
Chcemy mieć psa, rozważamy to od roku. Mieliśmy kupić psa z hodowli, jednak ceny są porażające. I teraz mam do wyboru - albo w ogóle rezygnujemy z psa, albo bierzemy ze schroniska. No i tego się obawiam - taki pies to jedna wielka niewiadoma, a my mamy pięcioletniego syna. Nie wiem, jak szukać, gdzie szukać, czy szukać - mamy z doświadczeniem, pomóżcie. Mieszkam pod Warszawą.
Obserwuj wątek
    • deszcz.ryb Re: Pies ze schroniska a dziecko 09.03.13, 20:14
      Weź szczeniaka - teraz jest ich cała masa, bo różne buce się pozbywają niechcianych miotów. Owszem, nie będziesz wiedziała, jaki będzie dokładnie jego charakter, a i wygląd to wielka niewiadoma, jednak JEŻELI PORZĄDNIE WEŹMIECIE SIĘ DO WYCHOWANIA PSA [bez olania sprawy], to żadnych problemów nie będzie.

W wielu schroniskach są również wolontariusze, którzy mogą ci dużo powiedzieć o charakterze dorosłych psów i doradzić albo odradzić konkretny egzemplarz.

Poza tym nie demonizowałabym schroniskowych psów - naprawdę nie wszystkie są agresywne czy z jakimiś problemami psychicznymi, i naprawdę nie wszystkie trafiają do schronu po jakimś sadystycznym, głodzącym je właścicielu. Niektóre trafiają tam jako szczeniaki, inne - bo ich właściciel umarł, jeszcze inne się zabłąkały i nikt się po nie nie zgłosił.

Pies schroniskowy będzie już wykastrowany i zaszczepiony na wiele chorób, więc to plus.

No macie pięcioletniego syna - to głównie syna będziecie musieli pilnować i pokazywać, jak ma się z pieskiem bawić, żeby mu przypadkiem nie zrobił krzywdy. Wiadomo, że każde męczenie odpada.
      • mamaemmy Re: Pies ze schroniska a dziecko 09.03.13, 20:17
        wejdz na strone schroniska i sa tam opisy zwierzaków-m.in to czy lubi dzieci .
        Skąd jestes?
    • blond_suflerka Re: Pies ze schroniska a dziecko 09.03.13, 20:46
      W tej fundacji(www.cpz.org.pl/) i lecznicy pracuje behawiorysta, który przeprowadza odpowiednie testy i określa jakie mniej więcej ma usposobienie dany kot/pies. Oni zajmują się zwierzętami ze schronisk albo bezdomnymi także na pewno jak się do nich zgłosisz to Ci pomogą. To są w ogóle wspaniali ludzie.
    • thegimel Re: Pies ze schroniska a dziecko 09.03.13, 20:49
      Znajdź może jakiś dom tymczasowy. Prowadzący takowy powinni więcej u psie wiedzieć. Albo nawiąż kontakt z wolontariuszami pracującymi w schronisku, którzy sprawdzają zachowanie psa pod kątem dzieci, innych zwierząt etc. Pies mojej siostry też w schronisku był (na szczęście krótko) a młody mógł mu na głowę wejść jakby chciał. Ja młodego gromiłam za próby traktowania psa jak zabawki a pies tylko patrzył.
    • pelissa81 Re: Pies ze schroniska a dziecko 09.03.13, 21:36
      Skontaktuj sie z dogomaniakami z forum, ja bym wziela kundelka szczeniaka - ale raczej wolalabym znac rodzicow. Sama mam z ogloszenia, takie sa najkochansze.

dogomania.pl/ogloszenia/c/43/
      www.dogomania.pl/forum/forums/1161-mazowieckie?s=f9ae22e5e3b964512d49564bc0c2f35e
    • klucz-yk Re: Pies ze schroniska a dziecko 09.03.13, 21:43
      Psy ze schroniska są bardzo wdzieczne,bardzo kochane i bardzo oddane.Niestety ale tez bardzo lękliwe,wielu rzeczy,sytuacji sie boją i niepewne.W schronisku sa odrobaczane,odpchlane,szczepione i sterylizowane/kastrowane.Jesli ich nie wysterylizowano/wykastrowano,zawsze to mozesz zrobic w jakies lecznicy,szczegolnie teraz w marcu(marezc miesiacem akcji sterylizacji!)jest o wiele taniej.Po podpisaniu ze schroniskiem umowy adopcyjnej,istnieje mozliwosc zwrotu kosztow za zabieg,o ktorym napisalam powyzej,czesto tez dają jakiess worki z karmą.
      A dziecko trzeba nauczyc jak postepowac ze zwierzaczkiem i nie ma sie co bac(najzdrowsze i najmniej problemow z leczeniem jest u mieszancow i najdluzej one zyją).
    • porobilosie Re: Pies ze schroniska a dziecko 10.03.13, 01:09
      Ja zakochałam się w owczarku kaukaskim w schronisku, wzięłam z fundacji pod psim aniołem. tam wiedzą wolontariusze i pani właściciel. Na samym początku nam określiła jakie pies ma wady, nad czym pracowali i czego nie są w stanie na zagwarantować jeśli chodzi o jego zachwoanie. Plus był taki, że pies był pod opieką weterynaryjną fundacji chyba przez rok. Nie zamieniłabym tego "mordercy" na żaddnego innego "pieska"
    • zebra12 Re: Pies ze schroniska a dziecko 10.03.13, 11:33
      Wzięłam psa ze schroniska, gdy najmłodsza córka miała rok. Nie brałam na ślepo. Pomogli mi dogomaniacy, a pies był z domu tymczasowego, dokładnie sprawdzony i przetestowany na okoliczność dzieci, samodzielnego zostawiania w domu, stosunku do innych zwierząt itd.
      Nie zawiodłam się.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Pies ze schroniska a dziecko 10.03.13, 12:45
        a mozecei mi powiedziec co to sa te domy tymczsowe? ktos bieze psa ze schrnoiska itrzyma gto do sibie do jakiego czasu?
        • blond_suflerka Re: Pies ze schroniska a dziecko 10.03.13, 13:45
          Do czasu aż zwierzę znajdzie dom stały. Ludzie, którzy mają takie domy tymczasowe zazwyczaj współpracują z różnymi fundacjami. Trafiają do nich zwierzaki bezdomne(wyleczone przez fundacje a właściwie lecznice z nimi współpracujące) albo ze schroniska-takie, które w schronisku chorują(a tam trudno o właściwą opiekę) albo takie które ewidentnie tam dziczeją, wpadają w depresję, tracą chęć życia itd.
          • pelissa81 Re: Pies ze schroniska a dziecko 10.03.13, 13:49
            Dokladnie. Ja mam kota z domu tymczasowego - babka tez mi go wybrala, planowalismy chorowita kicie a dostalismy kocura-lobuza i to byl swietny wybor.

Ci ludzie maja super doswiadczenie i zazwyczaj kilka-kilkanascie zwierzat na raz. Na pewno do rodziny z dzieckiem dobiora wlasciwego psa. Inny musi miec charakter na posesje, inny na kanape, inny dla aktywnych, inny dla starszej samotnej pani. Ja bym najbardziej zaufala dogomaniakom.
        • thegimel Re: Pies ze schroniska a dziecko 10.03.13, 13:52
          Tak. Zajmuje się psem dopóki pies nie zostanie adoptowany. Sadosia mogłaby Ci pomóc, rzadko tu zagląda ostatnio, ale możesz spróbować ją złapać. Podejrzewam, że są i inne forumki w psiej branży, tylko nie kojarzę nicków. Wpisz sobie dom tymczasowy Warszawa i może się coś wyświetli, możesz potem zadzwonić. Możesz też - jak dziewczyny wyżej pisały - napisać na Dogomanii. Tam nie tylko kontakty znajdziesz, ale też porady, jaką rasę wybrać, jak o nią dbać, jak wychowywać.
    • lolinka2 Re: Pies ze schroniska a dziecko 10.03.13, 14:08
      skontaktuj się z wolontariuszami z Palucha i z Celestynowa - pomogą wam dobrać fajnego pieska.
      Można szczeniaka - tylko to wychowanie jak z dzieckiem: startujesz od zera i musisz pilnować na każdym kroku.
      My mając 2 córki w wieku 9 i 5 lat wówczas, wzięliśmy z Palucha przetrąconego sznauceropodoba - Zdzicha, w wieku ok. 3 lat. Zdzich żyje z nami ponad 2 lata i ma się świetnie, nigdy żadnemu człowiekowi nie zrobił krzywdy. Rok później do Zdzicha dołączyła spanielka Anielka - nasza rodzinna maskotka, liżąca wszystkich, skacząca na wszystkich, takie "serce na 4 łapach". A pół roku później zostaliśmy domem tymczasowym i od tamtej pory przez chatę przewinął się 1 stary kundel (na 2 dni dosłownie), 3 spaniele (2 wyadoptowały się, 1 jest z nami do chwili obecnej) i 1 owczarek holenderski (który chyba zostanie na stałe). Wszystko dorosłe w momencie przybycia, wszystko zmanierowane jakoś-tam, uczyliśmy się siebie powoli... dzieci żadne nie ugryzło, nas - dorosłych - a jakże... Dzieci z tymczasami wychodzą na spacery (ze "stałopsami" też), z wyjątkiem owczarka, bo jest dość świeży w naszym stadku i chyba jeszcze nie zaprezentował 100% możliwości.
      Wydaje mi się, że kwestia nauczenia dziecka szacunku do zwierzęcia w dużym stopniu, bo jeśli nie wejdzie mu w drogę, gdy zwierzę ostrzega (odchodzi, warknie), to będzie OK.
    • d.wludyka Re: Pies ze schroniska a dziecko 10.03.13, 17:37
      Mamy w domu 3 suczkę "z odzysku" - 2 pierwsze ze schroniska, 3 oddana z powodu wyjazdu.
      Wszystkie świetne, więc nie demonizowałabym tak psów ze schroniska.
      Tylko pamiętaj, pies to nie tylko przyjaciel, ale również zobowiązanie na długie lata (często kilkanaście).
      Ludzie kupują urocze szczeniaczki, a później dziwią się, że wyrastają na tak duże, wymagające codziennych spacerów i opieki, kosztowne (karma, szczepienia, sterylizacja, legowisko itp.), czasem problematyczne (np. wyją zostawione same na długie godziny) zwierzęta. W dodatku nie wiadomo co z nimi zrobić w czasie wyjazdów.
      Dlatego tak dużo jest w schroniskach psów, że ludziom szybko kończy się zapał.
      W schroniskach lub fundacjach często można znaleźć rasowe jeżeli macie jakiegoś konkretnego na myśli lub uroda psa ma dla was znaczenie.
      Przy dzieciach bardzo popularne są labradory, niestety z ww powodów ofiary tej popularności można znaleźć w prawie każdym schronisku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka