Dodaj do ulubionych

Maszyna do pisania

12.03.13, 15:04
Jako dziecko komputera nie do końca wiem, jak się z tym obchodzić... Ale nie zerwałam taśmy jak zakładałam, ha! Dla mnie i moich zdolności manualnych to już sukces.

Ale słuchajcie, gdzie ta taśma powinna przechodzić? Powinny uderzać w nią te czcionki? Tyle że wtedy pisanego tekstu nie widać, a o ile pamiętam maszynę z pracy mamy, to to jakoś inaczej było... z kolei jak taśma przechodzi tam, gdzie wydaje mi się, że powinna, to literki się nie odbijają.

Predom Łucznik 103 model.
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Maszyna do pisania 12.03.13, 15:12
      Może taśma wyschła?
      • marusia_ogoniok_102 Re: Maszyna do pisania 12.03.13, 15:15
        ...znaczy, inaczej.
        Jak przeciągnę ją tam, gdzie wydaje mi się, że powinnam, to literki się odbijają. Tylko nie widać, co piszę - dopiero jak wyjdzie poza taśmę. Z kolei jak przechodzi tam, gdzie wydaje mi się, że powinno, to literki się nie odbijają. Tak więc taśma sucha nie jest na pewno, po prostu nie jestem pewna, jak ma siedzieć w tej maszynie...
        • marusia_ogoniok_102 Re: Maszyna do pisania 12.03.13, 15:16
          Tfu, w drugiej linijce oczywiście: "gdzie NIE powinnam" smile
    • jak_matrioszka Re: Maszyna do pisania 12.03.13, 15:40
      Z tego co ja pamietam, to wlasnie w maszynach do pisania nie bylo widac tekstu pisanego tak od razu, tylko z opoznieniem. Tzn. wystukana literke tak, ale caly wyraz to juz niekoniecznie, bo zasloniety byl.
      • jak_matrioszka Re: Maszyna do pisania 12.03.13, 15:43
        Tasma sie chyba podnosi w momencie "drukowania" litery, tak masz?
        • marusia_ogoniok_102 Re: Maszyna do pisania 12.03.13, 15:51
          Kurczę, no odbijają się na papierze, ale tylko, jak za ten taki mały trójkącik, w środek którego walą, założę taśmę. To chyba powinno tak być jednak... Dziwne. Muszę spojrzeć jeszcze raz na maszynę mamy.
          • eliszka25 Re: Maszyna do pisania 12.03.13, 16:13
            no wlasnie tak powinno byc. literki wszystkie uderzaja w to samo miejsce na maszynie i zeby odbijaly sie na papierze, to wlasnie tam musi przechodzic tasma. inaczej sie nie da. literka musi uderzac w papier przez tasme, wtedy sie na tym papierze odbije. z obu stron miejsca, w ktore trafiaja literki, powinny byc takie jakby widelki, przez ktore przeciaga sie tasme, zeby szla w odpowiednim miejscu. te widelki podnosza tez nieco tasme, w momencie kiedy literka uderza w walek, zeby tasma i literka byly w tym samym czasie w tym samym miejscu wink. ech, chyba zagmatwalam, ale moze zrozumiesz. a moze wstaw zdjecie, to napisze ci dokladnie, gdzie ma isc tasma.
            • verdana Re: Maszyna do pisania 12.03.13, 16:26
              Oczywiście, ze nie widzisz litery pisanej w tym właśnie momencie, bo zakrywa ją klawisz, który uderza w taśmę. Taśma musi przechodzić ZA widełkami lub trójkącikiem.
              • marusia_ogoniok_102 Re: Maszyna do pisania 12.03.13, 17:47
                Dobra, pogodziłam się z prostym faktem, że literki nie widać od razu po napisaniu smile Po prostu mnie to zdziwiło, bo... muszę spojrzeć na maminy model.
                No nic. Idę wkurzać sąsiadów stukotem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka