ewka2004 20.07.04, 16:45 Czesc Kobiety, czy ktoras z Was korzysta moze z Mireny ? Moj lekarz bardzo zachwala, ale lepiej zapytac kogos kto stosuje. Pozdrawiam i czekam na Wasze doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
driadea Re: Mirena - zalozyc czy nie ? 20.07.04, 18:53 Ja założyłam i jestem zachwycona! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_wiktora Re: Mirena - zalozyc czy nie ? 20.07.04, 19:31 Jeśli dobrze rozumiem to pytanie jest o spiralę? A czy to nie wpływa na libido? Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Mirena - zalozyc czy nie ? 20.07.04, 21:41 Nie. MIRENA uwalnia lewonorgestrel (pochodna hormonu naturalnie występującego w organizmie kobiety) 20 ug/dobę. Działa bezpośrednio na macicę, zapobiegając przerostowi śluzówki macicy oraz m.in. zagęszczając śluz szyjkowy. W rezultacie śluzówka nie reaguje na działanie estrogenu, a zmiany w składzie śluzu uniemożliwiają penetrację plemników w kier. jajowodów. Hormon nie ma wpływu na jakość ani ilość pokarmu i może z powodzeniem być stosowany u kobiet karmiących. Tak mała ilość hormonu nie powoduje też skutków ubocznych (jak: tycie, trądzik, spadek/wzrost libido i tp.) Na początku, przez 21 dni po założeniu wkladki, powinno się stosować (doustnie) np. Cyclo3forte- wspomagający adaptację wkładki w macicy. Jeśli nadal jest krwawienie, podaje się osłonowo antybiotyk. Hormon zawarty w MIRENIE działa bezpośrednio na ściany macicy, zmniejsza, a nawet hamuje krwawienia miesiączkowe (zachowując jednocześnie owulację!). To napradwę super sprawa! Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mama_wiktora Re: Mirena - zalozyc czy nie ? 20.07.04, 21:53 Dzięki za info, muszę pomyśleć o tym po porodzie, a szczerze mówiąc nie chcę już tabletek, bo zaraz znika powód dla którego je biorę Mój mąż byłby znowu nieszczęśliwy. Jeszcze raz dzięki Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_gosiah Re: Mirena - zalozyc czy nie ? 21.07.04, 13:24 tez sie nad tym zastanawiam... porobilam juz badania i nic nie stoi na przeszkodzie... tylko, ze nie mam tu w warszawie lekarza, ktory by mi to założył - chodzę do publicznej przychodni i nawet rozmwiaalm ze swoim lekarzem ,ale facet powiedzial, ze niestety jhest uyczciwy i nie bedzie mi tego zakladal w panstwowej przychodni, a prywatnego gabinetu nie ma (bo on tylko szpital i przychodnia - az trudno uwierzyc, bo jest tak 'oblegany' przez kobiety - wszystkie chca do niego!!!!). no wiec nie mam lekarza, ktory by mi zalozył Mirenę =- vczy ktos moze polecic kogos??? bylabym niezmiernie wdzieczna.... Odpowiedz Link Zgłoś
kseniax Re: Mirena - zalozyc czy nie ? 23.07.04, 23:04 no wlasnie. Ja tez od 2 miesiecy nosze sie z zamiarem zalozenia mireny i tez nie wiem do ktorego gina w Wawie sie udac. Poleccie kogos, drogie posiadaczki mireny. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaiola mam lekarza... 23.07.04, 23:22 Ja mam lekarkę na Mokotowie. Prywatną. Za założenie w znieczuleniu bierze 1700 zł (już z wkładką - to całkowity koszt). Jeśli jesteście zainteresowane napiszcie na priva kasiaiola@op.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
driadea 1700????????? 24.07.04, 09:26 Rany, ja wiem, że to Warszawa, ale bez przesady!!! Ja zapłaciłam (w grudniu) 850 złotych za wszystko (Mirena+założenie+znieczulenie+recepty)! Już chyba bardziej się opłaca gdzieś podjechać z tej stolicy... Odpowiedz Link Zgłoś
kseniax Re: mam lekarza... 24.07.04, 22:49 1700? Nie pomylilas sie? To chyba niemozliwe. Moj "ciazowy" bardzo znany i drogi lekarz jest tanszy - 1200.Ale to dla mnie i tak ciut za drogo dlatego szukam dalej. Mirene kupie sama za ok 580 zl. Odpowiedz Link Zgłoś