Dodaj do ulubionych

dobre seriale, poleccie cos?

27.03.13, 14:39
smile
Obserwuj wątek
    • pelissa81 Re: dobre seriale, poleccie cos? 27.03.13, 14:42
      jakis tydzien temu byl wielgachny watek o serialach, sporo tam bylo.
      • busuanga7 Re: dobre seriale, poleccie cos? 27.03.13, 14:48
        poszukam, dzięki!
        • marzeka1 Re: dobre seriale, poleccie cos? 27.03.13, 15:00
          A mnie się teraz spodobał serial "Mentalista" - oglądam właśnie już 2 sezon.
    • bella_roza Re: dobre seriale, poleccie cos? 27.03.13, 17:40
      Mad Men, Homeland
    • poppy_pi Re: dobre seriale, poleccie cos? 27.03.13, 18:32
      czas honoru
    • imasumak Re: dobre seriale, poleccie cos? 27.03.13, 18:45
      Z polskich
      "Prawo Agaty" obecnie dla mnie numer jeden.
      Z zagranicznych
      "dr Haus" i "Grey's Anatomy"
      • feel_good_inc Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 12:16
        imasumak napisała:
        > Z polskich
        > "Prawo Agaty" obecnie dla mnie numer jeden.

Dajże spokój, ta nieudana kalka serialu Single Female Lawyer? wink

> Z zagranicznych
        > "dr Haus" i "Grey's Anatomy"

House jest niezły gdzieś do 5-6 sezonu. Ostatnie dwa są ciągnięte strasznie na siłę.
        • imasumak Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 12:29
          Wiesz lepiej, co mi się podoba, czy masz jakąś misje? wink
          • feel_good_inc Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 12:52
            imasumak napisała:
            > Wiesz lepiej, co mi się podoba, czy masz jakąś misje? wink

A czy ja napisałem, że ci się nie podoba? Masz prawo do lubienia nawet tak słabego serialu jak Prawo Agaty! wink
            • imasumak Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 13:25
              "Prawo Agaty" nie jest słabym serialem. Jest dobrze zrobione i dobrze grane, choć przyznam że od czasu zmiany scenarzysty trochę straciło impet. Może ci się nie podobać, możesz go nie doceniać, ale obiektywnie jest to dobry produkt.
              • pade Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 21:46
                popieram! tez oglądamsmile
        • berdanka Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 22:57
          Futurama jest marką samą w sobiesmile Oglądałam oglądam i po przekroczeniu Rubikonu też mam taki zamiarsmile
    • gato.domestico Re: dobre seriale, poleccie cos? 27.03.13, 18:49
      the borgias
    • pinkdot Re: dobre seriale, poleccie cos? 27.03.13, 21:17
      "House of Cards" - mam słabość do Kevina Spacey, a do takich ról jak w tym serialu ten pan jest stworzony.
    • norra.a Re: dobre seriale, poleccie cos? 27.03.13, 23:14
      Good wife
      Big bang theory
      How I met your mother

• olewka100procent Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 00:07
        the walking dead
        gotowe na wszystko - stare ale mogłabym oglądać jeszcze raz
        • igge Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 10:51
          the Borgias
      • podkocem Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 11:09
        Nie bardzo rozumiem dlaczego podajecie same tytuły ale nic a nic o czym to i dlaczego włąściwie się Wam podoba?
    • podkocem Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 11:08
      To naprawdę zależy jaka tematyka Cię intersuje
      są seriale akcji, gadane, o związkach miedzyludzkich, rodzinne, policyjne, o morderstwach, polityczne, historyczne, z terioa spisków, s-f, itd itp

Ja lubię zombiaki:
      Walking dead to naprawdę niezły serial jeśli ktoś lubi takie postapokaliptyczne tematy i nie straszne mu ludzkie flaki. Podobal mi się też serial Jerycho (po wybuchu bomb atomowych).

Policyjno-detektywistyczne:
      Mentalista

Kompletnie zakręcone nadprzyrodzono - przemocowo - erotyczne:
      True blood

Serial o sympatycznym seryjnym mordercy:
      Dexter (musiałam mu dać 3 szanse aż się wciągnęłam)

osobiście nie lubię politycznych, spiskowych teorii dziejów oraz przegadanych z laluniami typu deparate houswife czy dawnton abbey. Z powodu irytujących spisków porzuciałam game of thrones po pierwszym sezonie.

świetny serial o rozwiązywaniu zagadki jednego morderstwa:
      The killing (wersja amerykańska)
      • podkocem Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 11:12
        Zaczęłam oglądać też the following - to taki mentalista ale z perspektywy Red Johna. Z tego co wiem ludziom się podoba, ale ja porzucilam po 5 odcinku bo zaczął mnie irytować.
      • pelissa81 Re: dobre seriale, poleccie cos? 11.04.13, 18:56
        Heh, fajnie opisalas wszystkie. Smieszne, ze co czlowiek, to gust. Ja wlasnie najbardziej lubie dokladnie takie smile I tylko takich szukam (do tego dolozylam np. Mad Men i sporo mini serii BBC).

"osobiście nie lubię politycznych, spiskowych teorii dziejów oraz przegadanych z laluniami typu deparate houswife czy dawnton abbey. Z powodu irytujących spisków porzuciałam game of thrones po pierwszym sezonie. "
      • isabell.111 Re: dobre seriale, poleccie cos? 09.08.13, 23:38
        Fajne sa tez te historyczne. Ja przerobilam rodzine Borgiow i jestem w trakcie Dynastii Tudorow (tu najlepiej ogladac www.kinomaniak.tv/pp/salem1)

fajny tez Demony da Vinci.. i wszystko w tym samym czasie historycznym..super
        • exina Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 00:28
          Jestes przebrzydłym spamerem podnoszącym stary watek, ale wybaczam i odpowiem, bo wątek przydatny i zgadzam sie z tym ze Rodzina Borgiów i Tudorowie są OK. Przyznam, ze Tudorów oglądałam pod wpływem Rodziny Borgiów, ale po obejrzeniu Tudorów nic z Borgiów już nie pamiętambig_grin Absolutnie genialny serial, podobno dość wierny historycznie, choć Henryk ósmy był gruby, a w serialu nie byłtongue_out
          Bardzo zapadł mi w pamięć w sumie banalny wątek z Anną Boleyn, widać było, ze powstrzymywanie sie z seksem az do ślubu nie było takie głupie, przynajmniej w przypadku kobiet. Z serialu wynika, ze między innymi z tego powodu w ogóle powstał Kościół Anglikański (bo papiez nie zezwalał na slub z Anną), dla mnie to jest cos niesamowitego i jesli jest w tym choc cień prawdy to i tak zamiata (czyli nawet jesli spali ze sobą, to i tak gosc poruszył niebo i ziemię, by sie z nią ozenic). Mówię to ja, która miała same pały z historii. Teraz uwielbiam oglądac seriale historyczne, śledzić daty i zdarzenia i uswiadamiam sobie, jaką debilkę miałam za nauczycielkę historii w liceum.

Z innych, mniej oczywistych seriali, polecam "Żonę idealna", czyli prawniczy serial o procesach itd. Wbrew pozorom bardzo dobrze zrobiony, nienaiwny jak większosc kryminałów, doskonale wprowadzajcy w tajniki amerykanskiego prawa i procedur - są one bardzo ciekawe, czyli te ich poprawki do konstytucji, precedensy, orzekanie przez ławę przysięgłych. Wątek obyczajowy nie jest zbyt nachalny, ale jednak przewija się delikatnie (w Housie np. wątki obyczajowe za bardzo zaburzały formułę serialu).
    • ganna_risatdinova Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 11:38
      Moim ostatnim objawieniem są "Girls"
      Tu recenzja, ale kiepska, nie sugeruj się nią, przeczytaj mój komentarz pod tekstem, to będziesz już szybciej wiedzieć, o czym jest ten serialwink
      kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107881,13566886,_Dziewczyny__modowa_opozycja__Plotkary__i__Seksu_w.html
      A tu dużo lepsza recenzja:
      www.latimes.com/entertainment/tv/showtracker/la-et-st-girls-season-premiere-review-20130112,0,7144101.story
    • aniuta75 Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 11:48
      Moje hiciory:
      Walking Dead
      Sons of Anarchy
      Banshee
      Justified
      Shameless US (wersja hamerykańska znaczy wink)
      Grimm
      Game of Thrones

Pretendujące do hiciorów (czyli muszę więcej zobaczyć, coby sobie stanowisko wyrobić):
      Following
      Cult
      Vikings
      Top of the Lake

Reszta to zapychacze, miłe i tyle smile.
      • aniuta75 Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 11:49
        Acha i nie piszę o czym to są, bo można sobie samemu wyszukać big_grin.
      • wielkafuria Re: dobre seriale, poleccie cos? 11.08.13, 09:36
        american horror story ale tylko pierwsza seria.
        homeland
        wyposażony smile
    • melmire Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 11:55
      Wikingowie, poki co cztery odcinki. Omnomnomnom, faceci zdecydowanie powinni nosic dlugie wlosy i plecione brody smile
      • lauren6 Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 12:28
        Nom, fajny serial, fajni faceci smile
    • feel_good_inc Ciężko coś napisać nie wiedząc co lubisz. 28.03.13, 12:45
      Taki rzeczywiście dobry przez duże D i wymagający myślenia (przez jakiekolwiek m) ostatnio spotkałem tylko jeden: Black Mirror

Z tych bardziej rozrywkowych:
      Dexter (choć ostatnie sezony nie zachwycają)
      Californication (tylko pierwszy sezon, ew. dwa - kolejne to jakaś pomyłka)
      The Borgias (ta wersja z Jeremy Ironsem)
      Gra o Tron (drugi sezon zdecydowanie słabszy od pierwszego, zobaczymy co będzie dalej)
      Continuum (niby sztampowe SF, ale postaci dość szybko przestają być jednokolorowe)

Zdecydowanie NIE POLECAM:
      The Walking Dead - trzy sezony powtarzania jednego i tego samego schematu odcinka...
      Falling Skies - mały domek na prerii z kosmitami
      Terra Nova - mały domek na prerii z dinozaurami
      True Blood - życie seksualne dzikich z nie wiadomo po co wrzuconymi wampirami
      • podkocem Re: Ciężko coś napisać nie wiedząc co lubisz. 28.03.13, 18:54
        ten trailer jest jakiś nicniemówiący i nie za bardzo zachęcający. Aż do ostatnich sekund myślalam, że to jakaś reklama przed samym trailerem.

Californication i Borgias oglądać nie dałam rady, - szybko mi się znudziły, Grę o tron porzuciłam całkowicie po drugim odcinku drugiego sezonu

Nie zgodze się absolutnie co do Walking Dead, a True Blood nieco wykoślawiłaś bo to tak naprawdę bajka dla dorosłych nie tylko z wampirami ale wróżkami, zmiennokształtnymi, czarownicami i innymi duchami.
        • feel_good_inc Re: Ciężko coś napisać nie wiedząc co lubisz. 28.03.13, 21:36
          podkocem napisała:
          > ten trailer jest jakiś nicniemówiący i nie za bardzo zachęcający. Aż do ostatni
          > ch sekund myślalam, że to jakaś reklama przed samym trailerem.

Bo i sam serial nietypowy. Ciężko jest go bliżej opisać bez zdradzenia fragmentów fabuły. Coś jakby skrzyżowanie "Strefy Mroku" z satyrą społeczno-polityczną lub dramatem.

> Californication i Borgias oglądać nie dałam rady, - szybko mi się znudziły.

Mi akurat przypadły do gustu. Ale jak wiadomo DGCC wink

> Grę
          > o tron porzuciłam całkowicie po drugim odcinku drugiego sezonu

Bo i ten drugi sezon jakoś słabo się rozkręcał. Dopiero pod koniec nabiera tempa, choć jako całość i tak jest gorszy od pierwszego.

> Nie zgodze się absolutnie co do Walking Dead,

Masz prawo. Mnie ten serial koszmarnie męczy, bo każdy odcinek to ta sama kombinacja koszmarnej głupoty postaci i cliffhangera. Może w trzecim sezonie coś się zmieniło, ale utknąłem w połowie drugiego i jakoś nie mam siły kontynuować.

> a True Blood nieco wykoślawiłaś b
          > o to tak naprawdę bajka dla dorosłych nie tylko z wampirami ale wróżkami, zmien
          > nokształtnymi, czarownicami i innymi duchami.

Dużo ruch­ania i niewiele więcej. Zmęczyłem jakoś jeden sezon, więcej nie dałem rady - zdecydowanie nie moje klimaty.
          • podkocem Re: Ciężko coś napisać nie wiedząc co lubisz. 11.04.13, 19:08
            Akurat 2 sezon TWD był dość słaby. Utknęli na farmie i przez wiele odcinków mieli tylko kłopoty z dziciakami (jedno zaginęło, drugie postrzelone). Sprawiało to wrażenie jakby zabrakło im w budżecie. Nuda, sama o mało nie zrezygnowalam. A potem gruchnęło, sprawy się porypały i właściwie cały czas 3 sezon oglądałam w napięciu. Z resztą 3 sezon chyba najlepszy, na tyle dobry ze czwartym powinni już zakończyć serial by nie skwasić całości gdyż jak wiadomo, im więcej sezonów tym bardziej wieje nudą.
    • pszczolaasia Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 14:02
      osobiscie lubie:
      supernatural
      wampire diaressuspicious
      grimm
      vikings
      banshee
      borgias
      gra o tron
      czysta krew- coraz mniej ale ciagne
      spartacus
      sons of anarchy- mistrzostwo
      vikings- cudo..
      longmire
      justified
      copper
      ripper street
      homeland
      haous-a lubie
      greys anathomy
      nie zdecydowalm sie co do
      the following
      cult.
      czekam na hannibala.
      tadam.
      lubie tez czytacbig_grin
    • vayacondios Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 15:27
      aktualnie u mnie na tapecie
      Hart of Dixi
      The Client List
      Mentalista
      Pamiętniki Wampirów
      Revenge
      Deception

czekam na Grę o Tron, Borgiasów
    • stuletnia_stokrotka Re: dobre seriale, poleccie cos? 28.03.13, 19:01
      są dwa seriale,które wg mnie są dobre i które oglądam
      to "ostry dyżur" i "głęboka woda"-świetny,mądry,trudny-polska rewelacja
    • marysia_m24 Re: Friends!!! 11.04.13, 13:08
      "Przyjaciele" jak dla mnie zawsze na czasie, mam na płytach wszystkie serie i co jakiś czas do nich wracam i za każdym razem śmieje się do rozpuku big_grin polecam
      • ewa_mama_jasia Miałam tak samo z MASH 11.04.13, 14:00
        Nagrywałam, wtedy jeszcze na taśmy wideo, poszczególne odcinki i traktowałam to jako niezawodne lekarstwo na chandrę.
    • landora Re: dobre seriale, poleccie cos? 11.04.13, 13:53
      Raising Hope, przuroczy serial.
      The Inbetweeners, ale koniecznie wersja brytyjska, nawet nie chcę wiedzieć, co z tym zrobili w USA
      Ostatnio odkryłam The Legend of the Seeker wink
    • pelissa81 Re: dobre seriale, poleccie cos? 11.04.13, 19:01
      Dziewczyny, z nowosci moge polecic
      Vikings
      www.filmweb.pl/serial/Vikings-2013-659055
      https://1.fwcdn.pl/po/90/55/659055/7522520.6.jpg?l=1360294451000
      Dla fanek nordyckiej urody i niegrzecznych chłopcówtongue_out

https://www.medievalarchives.com/wp-content/uploads/2013/03/Vikings__Ragnar.jpg

Z komedii - koniecznie:
      Oczywiscie moj ukochany The Big Bang Theorysmile
      Deperatki sie skonczyly, sentyment mi zostal.

Dla zgapionych:
      Jest juz nowy sezon Mad Men!!! - od kilku dni sa juz 2 nowe odcinki

https://1.fwcdn.pl/po/69/99/436999/7481991.6.jpg?l=1345348165000
    • mytka82 Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 06:11
      Dr House, Czas Honoru, Desperates Housewifes, Homeland, Downtown Abbey, Hannibal, Newsroom. Wszystkie świetne!

• mytka82 Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 06:12
        Rzym, Rodzina Borgiów
    • vivyan Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 09:42
      Sensacyjno - różne smile :
      Homeland
      Hannibal
      Vikings
      Tudors
      Orphan Black
      A z mini seriali: Top of the Lake i Broadchurch.

Z lżejszych, obyczajowo - komediowych: Hart of Dixie (to nie błąd w pisowni smile
      • oteczka Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 09:51
        Po Tudorach i Borgiach,
        polecam The White Queen świetny serial.
        • sumire Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 18:55
          Borgiowie i The White Queen mają nawet ten sam czarny charakter wink acz przyznam, że jestem nieco rozczarowana "Białą królową". dopóki bracia-książęta nie zaczynają spiskować przeciwko sobie i eliminować się nawzajem, jest tak trochę mdło.
    • amy.28 Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 10:21
      Prison Break (Skazany na śmierć)

Historia o tym, jak brat celowo dostaje się do więzienia aby uratować swojego brata czekającego na karę śmierci. O miłości braterskiej, miłości do osoby która mu pomaga, przyjaźni a wszystko w bardzo inteligentnie poprowadzonej fabule. Zaskakujący i nieprzewidwalny, niesamowity serial. Że już nie wspomnę że główny bohater wygląda jak milion dolarów smile Potrafiłąm oglądać do 4 rano wiedząc że idę do pracy na drugi dzień, nie da się oderwać po prostu smile Potem oczywiście są szukani. Dodatkowo świetnie obrazuje problem amerykańskiej władzy i realiów.

Dexter - jeszcze lepszy

Historia mężczyzny pracującego w policji w miami, eksperta od krwi w wydziale kryminalnym. Nie jest tam przypadkiem, bo jako 3 letni chłopczyk widział śmierć swojej matki, siedząc obok niej w kontnerze w którym zostałam brutalnie zabita. Siedział po brzuch umoczony w krwi i policjant który przyjechał na miejsce go wziął a potem adoptował. Ponieważ Dexter miał pociąg do krwi zaczął zabijać zwierzęta a ojciec - nauczył go kodeksu. WIedział że nie przestanie zabijać , dlatego nauczył go zabijać tylko morderców i osoby które zasługująna śmierć. I Dexter zaczął - w wydziale policji szukać i wymierzać sprawiedliwość sam męcząć sięze swoim brzemieniem, szczególnie gdy kilka spraw wymyka się spod kontroli a jego bliscy i rodzina nie wiedzą co robi. Psychologiczny, fascynujący serial. O tym co siedzi w człowieku.

smile
      moim zdaniem to obowiązkowe pozycje w kwestii serialowej.
    • ekruda Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 10:25
      Wątek stary, ale może i teraz kogoś zainteresuje, więc wtrącę swoje trzy grosze:

"Luther"- mój ulubiony serial, niewiele odcinków w trzech sezonach. John Luther to brytyjski policjant, który pracuje nad przerażającymi dla mnie sprawami. Super gra na wyobraźni.

"Most nad Sundem", ale koniecznie w wersji oryginalnej, absolutnie nie amerykańska!! Na moście między Danią i Szwecją, dokładnie na granicy tych państw ktoś podrzuca ciało. To wydarzenie rozpoczyna straszną grę między policjantami dwóch państw i inteligentnym przestępcą.
      • kiddy Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 18:34
        Luther - popieram, znakomity! Właśnie skończyliśmy 3 sezon. Przyznam, że musieliśmy się wkręcić, bo pierwsze odcinki nie porywały, ale teraz uważam, że to jeden z najlepszych seriali, jakie widziałam. Zaznaczam, że serial jest brytyjski, wszystko dzieje się jakby wolniej niż w amerykańskich i na początku to jest... dziwne. Ale potem...
    • pinkdot Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 11:17
      Moje nowe odkrycie - Orange is the New Black, o damskim wiezieniu.
      • joasia33 Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 12:08
        Person of Interest J. J. Abramsa z Michaelem Emersonem i Jamesem Caviezelem, baaardzo nas wciągnął.
        Revolution, taki post-apokaliptyczny, miał lepsze i gorsze momenty, ale polecam.
        • agni71 Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 19:49
          Z nowszych, chyba nikt nie wspominał o The Bridge (kryminalny, wciągająca akcja + ciekawe życie osobiste głównych bohaterów, dwójki policjantów (Amerykanki i Meksykanina) z pogranicza amerykańsko-meksykańsakiego)

z nieco starszych The Walking Dead - czekam na sezon 4, ale dopiero go muszą nakręcić. Rzeczywiście sezon 2 był troche nidny, za to 3. trzymał w napięciu, nawet mój mąz oglądał, choć oczywiście zarzekał się, ze serial słaby wink

Z zupełnie starych - co ja poradzę, ze wciąz uwielbiam ER i z przyjemnościa oglądam sobie powtórki na TVN. Jesli jakis młodziak nie zna, to jest to serial o ostrego dyzuru szpitala w Chicago, i o perypetiach lekarzy tam pracujących.

Spodobał mi się i zaciekawił mnie The Following, kryminalny, ale o jakichś takich godzinach puszczają, ze obejrzałam 1. odcinek, a reszte wiecznie zapominałam obejrzeć, więc teraz czekam, żeby gdzies powtórzyli od początku.

oglądam jeszcze Zabójcze umysły (Criminal Minds), ale troszkę juz siłą rozpędu, choć swego czasu był to mój ulubiony serial kryminalny.

No i czasem, przy prasowaniu, włączam CSI Las Vegas lub CSI NY.
    • saszanasza Re: dobre seriale, poleccie cos? 10.08.13, 21:37
      Czas honoru, Gra o tron.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka