Dodaj do ulubionych

Ten program mnie obraża!

04.04.13, 18:51
"Ok, wytłumaczcie mi, bo ja nie rozumiem. Ludzie, którzy oglądają program, z którym się nie zgadzają, więcej - sądzą, że on ich obraża, zamiast przełączyć na inny kanał (możliwości są niemal nieograniczone) oglądają dalej. Mało tego, po programie poświęcają kolejne 30 minut na napisanie maila, a w przypadku zwykłego listu jeszcze kolejne 30, żeby zanieść go na pocztę i nadać. I dla takich, co najmniej niedojrzałych, a być może zaburzonych osób powstał (oczywiście opłacany z pieniędzy podatników) specjalny urząd, który te ich skargi czyta i karze finansowo stacje tv, za to, że taki człowiek obejrzał coś, czego oglądać nie musiał, czego oglądanie go obrażało i z czym się nie zgadzał. Mimo, że ów człowiek zrobił to z własnej i nieprzymuszonej woli i z własnego wyboru. Jeśli ktoś potrafi mi to w przystępny sposób wyjaśnić będę niezmiernie zobowiązana."

Ja podobnie jak Eliza Michalik nie potrafię tego pojąć.
Obserwuj wątek
    • amy.28 Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 20:40
      no co za idiotyzmy.

ja nie wiem do czego pije ten tekst akurat tzn czy o jakiś konkretny program tu się rozchodzi - ale uważam, że podstawowym problemem dlaczego ludzie czują się dotknięci i próbują interweniować jest to, że programy są bądź co bądź opiniotwórcze - i każdy absolutnie ma prawo domagać się weryfikacji prawdziwości pewnych osądów jeśli czuje że przedstawione fakty są nieprawdziwe i mogą utrwalać pewien stereotyp.

przykładowo - jeśli powstanie program o tym, że amstafy to groźne i mordercze psy które nic nie robią tylko czyhają na to by zagryźć dziecko, do tego wypowie się jakiś weterynarz iż to rasa groźna i niebezpieczna, a potem pokażą 5 dzieci pogryzionych przez te psy i 3 kadry z walk w psich klatkach - to kreuje się informacje nieprawdziwe, niezbadane i opisane po łepkach, wręcz zmanipulowane. I nie dziwię się że właściciel amstafa oglądnie zbulwersowany do końca po czym będzie próbować pokazać prawdę.

według ciebie lepiej przyjmować wszystkie medialne bzdury jak leci i uznając iż coś jest głupie lepiej wyłączyć? właśnie dlatego że ludzie mądrzy wyłączają, tępi oglądają i w to wierzą i potem całe społęczeńśtwo na tym cierpi (o, na przykład problem nieszczepionych dzieci)
      • krejzimama Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 20:53
        Myślę, że każdą podawaną informację należy wielokrotnie sprawdzać i weryfikować.
        Mylisz dwa pojęcia czyli obrażanie taz uczuć czymkolwiek to jest z brakiem merytoryki.
      • aneta-skarpeta Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 20:59
        skargę np napisał kidys mezczyzna urażony reklamą "siedzę na koniu"

teraz tvn został ukarane za głupie 4 odcinki "rozmów w toku"- jakby reszta nie była głupia

bo wpływały skargi

jeszcze była skarga na reklamę "zygfryd"- zresztą rewelacyjna reklama, ale jakis tatus poczuł sie urażony, ze się smieją z jego syna

big_grin
    • memphis90 Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 20:52
      Czyli widząc, słysząc czy doświadczając czegoś, co uważam za niegodne, uwłaczające, szkodliwe powinnam odwrócić wzrok? Nie reagować? No super. Fajnie, jak można ponaigrawać się z urażonych pis'owców piszących skargi na Albelarda Gizę, ale czy użyłybyście tego samego argumentu w kontekście Pawłowicz wyśmiewającej transwestytów czy homoseksualistów? Bo przecież nie ma obowiązku tej pani słuchać, oglądać czy podziwiać. Buzia w ciup, wyłączamy jutuba i przełączamy na Donalda, a znów świat będzie piękny.
      • aneta-skarpeta Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 21:01
        w pewnych sytuacjach skarga jest uzasadniona

w wiekszosci nie jest
        • baltycki Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 21:05
          aneta-skarpeta napisała:

> w pewnych sytuacjach skarga jest uzasadniona
          >
          > w wiekszosci nie jest
          Serio? big_grin
        • aneta-skarpeta Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 21:14
          natemat.pl/17835,obraza-mojego-kota-przeczytaj-13-absurdalnych-skarg-na-polskie-reklamy
          • liliankaa77 Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 21:31
            skargi przynoszą efekty
            jak w przypadku kłamliwej reklamy -że niby co 3 kobieta nie trzyma moczu- po czym okazało się, że dane pochodzą znikąd
            www.radareklamy.org/uchwala,433.html
            • aneta-skarpeta Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 21:38
              ze reklamy nie mówia prawdy to zadne odkrycie

natomiast trzymając sie tej reklamy- nietrzymanie moczu jest kłopotem dla czesci kobiet

widze reklamę, w ktorej reklamują np wkladki dla takich kobiet i teraz
              - nietrzymam moczu- reklama mnie interesuje
              - trzymam mocz- nie ma ona dla mnie znaczenia, jak reklamy axe

nie jestem targetem

jednoczesnie problem w tym, choc wstydliwy nie jest wg mnie obraźliwy dla kobiet- niezaleznie czy dotyczy 30 czy 10 procent
              • liliankaa77 Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 21:50
                reklama jako taka nie jest obrażająca
                ale przytaczanie nieprawdziwych danych jest niedopuszczalne
                i cieszę się, że ktoś to zauważył i zaprotestował
                • aneta-skarpeta Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 23:29
                  o ile nie podoba mi się wymyslanie statystyk to nie obraża mojej godnosci nietrzymanie moczu przez kobiety- nawet jesli byłaby to połowa
    • aneta-skarpeta Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 20:55
      ja tez nie
      • verdana Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 21:19
        Mój syn kiedyś napisał skargę na reklamę do Rady Reklamy. Nie , nie obrażała go, była niebezpieczna dla dzieci. Mógł nie oglądać, skoro reklama nie dla niego i mu sie nie podobała. A on, drań, nie tylko obejrzał parę razy, ale wysmażył pisemko.
        Po pół roku otrzymał odpowiedź, ze po szczegółowym dochodzeniu reklamodawca przegrał - reklamę za pół miliona złotych wycofano.
      • liliankaa77 Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 21:22
        a ja raz byłam urażona
        leciały akurat rozmowy w toku
        i poniżyli publicznie dziewczynę, prowadząca plus jakiś ekspert dali do zrozumienia, że dziewczyna do niczego się nie nadaje
        poniżaniu ludzi na wizji mówię nie

innym razem pani ekspert Iwona Wiśniewska wypowiadała się w sprawie braku libido pana
        małżeństwo, pani pracuje na etat, na drugi w domu (obowiązki domowe plus jeszcze wychowywanie dzieci)i ma ochotę na seks z mężem
        facet po pracy 8h przychodzi, nic nie robi w domu, dziećmi się nie zajmuje, zmęczony zasiada przed telewizorem, a na seks ochoty nie ma
        a wielka pani ekspert odpowiada, że mężczyźnie należy się zrozumienie, że on zmęczony
        kobieta nieśmiało zagadała, że ona przecież też pracuje zawodowo, poza tym ogarnia dom, wychowuje dzieci
        a pani ekspert: ale to co innego, pani jest kobietą (tak, kobiety są tak genetycznie zaprogramowane, że się nie męczą)
        żałuję, że oglądałam kilka odcinków tego badziewia i wtedy skargi nie napisałam
        jeszcze młodzież będzie oglądać i serio pomyśli, że tak ma to wyglądać w rzeczywistości

ak samo poczułabym się obrażona, gdyby pokazali w tv reklamy roznegliżowanej kobiety z tekstem typu robi dobrze- mnóstwo tego rodzaju bannerów wisiało swego czasu w KRK- nie uprzedmiotawianiu kobiet

cieszę się, że Polacy zyskują świadomość społeczną i reagują
        bez absurdów typu Zygfryd oczywiście
        • aneta-skarpeta Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 21:34
          smiem twierdzić, że rozmowy w toku sa mocno ustawione

inna kwestia, ze nie jestem w stanie tego oglądać, to nawet jakby tam gości po twarzy bili, to nawet bym nie wiedziała

i o ten mechanizm chodzi

ze ludzie mimo wszystko to oglądają
    • ola.poniedzialek Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 21:55
      też nie bardzo pojmuję o jaki program chodzi, ale to się pewnie tyczy tak ogólnie różnorodnych programów o bądź co bądź wątpliwej treści i pewnie niezliczonej liczby reklam, które nie tylko mogą uwłaczać czyjejś godności, mogą poruszać drażliwe tematy, być obraźliwe, wulgarne, treściowo nieadekwatne dla konkretnej grupy odbiorczej, np. dzieci. oczywiście, że jak kogoś coś razi to ma prawo wyboru i przełączenia na innych kanał, jednak każdy z nas ma też prawo wyrażania własnej opinii i nie dziwię się ludziom, że jeśli istnieje w nich odrobina godności, to takie pisma wysyłają, tracąc swój cenny czas. bo być może ich inicjatywa coś da i posłuży za przykład dla innych.
      • aneta-skarpeta Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 23:52
        czyli wynka z tego, ze jak mnie głupie reklamy nie urażają to nie mam krzty godności?

np reklama wpisująca sie w stereotyp, ze mama robi sniadanie, a taka czyta gazete??
    • alionna Re: Ten program mnie obraża! 04.04.13, 22:30
      Ogólnie fajnie, że się nie wstydzisz swojego ograniczenia i się z nami tym dzielisz. Nie musisz pojmować wszystkiego. Nie raz już na tym forum dałaś przykład, że nie masz zbyt rozbudowanej odpowiedzialności społecznej, dlatego nikt od Ciebie nie oczekuje, że napiszesz skargę, na jakiś program, tylko dlatego, że ogłupia/obraża kogoś innego niż ty sama.
      • krejzimama Re: Ten program mnie obraża! 05.04.13, 06:59
        Wystarczy, że każdy będzie odpowiedzialny sam za siebie.
        Personalne wycieczki pominę bo nie będę się zniżać do twojego poziomu stukającego w dno od spodu.
    • gaskama Re: Ten program mnie obraża! 05.04.13, 09:46
      A ja się zgadzam. Mnie obraża 90% programów w TV. Dlatego nie oglądam TV. Ostatnio przez przypadek włączyłam program TOP MODEL. Coś strasznego, wołą o pomstę do nieba. Jak można produkować takie gó...o? Czemu nikt nie chroni tych biednych i glupich debilek, które tam występują? Jestem zgorszona wieloma reklamami, szczególnie tymi o środkach czystości i proszkach. Żenuje mnie oglądanie posiedzeń sejmu. Ale wiem, jak się wyłącza telewizor.
    • kikimora78 Re: Ten program mnie obraża! 05.04.13, 10:45
      A te skargi (jeśli chodzi o rozmowy w toku) nie dotyczyły również pory emisji? Czyli wulgarne rozmowy w czasie, kiedy do tv mają dostęp dzieci?
      Tak, wiem, że można kabel od tv zabrać i wozić ze sobą, żeby dzieciaki nie oglądały (moja kumplela tak kiedyś robiła), ale to chyba nie o to chodzi.
      • gaskama Re: Ten program mnie obraża! 05.04.13, 10:53
        Sorry, ale o jakim wieku dzieci piszesz. Dzieci tak sobie mogą kiedy chcą TV włączyć? Syn ma 11 lat. Jak był mały to wolno mu było oglądać tylko określone kanały. Innych nie włączał.
    • puza_666 Re: Ten program mnie obraża! 05.04.13, 11:05
      Mowisz np o takich rozmowach w tloku? Mnie ten program nie obraza, mnie obrzydza.
      Nikt mi nie kaze sie w tym szambie taplac wiec przelaczam kanal i finito
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka