Dodaj do ulubionych

co jedzą Wasze psy?

25.04.13, 10:51
Kupiłam małej karmę, której chyba nie lubi (jeśli polecacie jakieś firmy, to również będę wdzięczna), mogłabym jej dać jakieś "ludzkie" jedzenie, ale wolałabym nie gotować specjalnie dla psa... Czy można dać psu coś z naszego jedzenia, jeśli tak, to co?
Obserwuj wątek
    • mx3_sp To Twój pierwszy pies? 25.04.13, 11:02
      Jak można wziąć zwierzę nie mając pojęcia czym powinno się go karmić. Rany.
    • deszcz.ryb Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 11:07
      Biedny pies. sad Nie dawaj jej ŻADNYCH pedigree ani chappi i wszystkich karm z supermarketów - to straszny syf.

Najlepiej sobie poczytaj tutaj:
      www.schroniak.pl/p/zywienie-psa.html
      I do tego dawaj psu mięso.
      • valtho Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 11:14
        Mój od początku jest na Eukanubie, ma 11 lat (labrador) i jest w dobrej formie.
    • adellante12 Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 11:27
      Kanapki z dżemem na sniadanie albo płatki na mleku, może byc owsianka.
      Obiad zupa jarzynowa i drugie danie wedle uznania.
      Kolacja cos lekkostrawnego.
      Unikaj kuchni azjatyckich - psy nie lubia zwłaszcza chińskiej kuchni....
    • mea8 Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 11:29
      Mam 2 psy. Bokser ma 12 lat, je Purine Senior, jest w swietnej kondycji. Buldog, 2 latek, je weterynaryjnego Hills'a bo to straszny mutant i chorowitek.
      • opium74 Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 11:34
        nie ma wg mnie jedynej karmy dobrej dla wszystkich psów. Każdy jest inny.
        Moja stara suka nie tolerowała Eucanuby i Hill'sa. Royala tylko niektóre. Dobrze było na Purina Pro Plan, Belcando, Mera Dog. Później przeszłyśmy na B.A.R.F.
        Nowa suka miała problem z B.A.R.F.em, robiła fatalne kupy po Royalu, bąki takie że można było umrzeć po Orijen, Całkiem nieźle tolerowała Acana a teraz je bez zbożową Taste of The Wild.

• mondovi Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 18:46
          Ano właśnie. Mam dwa psy - jeden ze strusim żołądkiem, drugi ma z tyłka gwizdek po wszystkim oprócz jednej karmy dla alergików.
    • nabakier Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 11:34
      Raz dziennie gotowany obiad (70% mięso, reszta warzywa i ryż/makaron/płatki/kasza) i suchą karmę Eucanuba lub Royal.
      • gazeta_mi_placi Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 13:03
        Royal to przereklamowany i drogi syf.
        • nabakier Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 16:44
          Bo ja wiem, ta sama półka co Eukanuba. Nasz weterynarz mówi, że ok. Pies zdrowy.
        • rozwiane_marzenie Re: co jedzą Wasze psy? 17.04.20, 12:09
          Dlaczego piszesz, że royal to syf? Byłaś przy produkcji?
          • berdebul Re: co jedzą Wasze psy? 17.04.20, 12:37
            To sprawdz czym jest konserwowany. Royal wjedzie do miski po moim trupie.
          • thea19 Re: co jedzą Wasze psy? 17.04.20, 12:47
            przeczytaj skład i się dowiesz
    • eilian Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 11:51
      No tak, od razu uznałyście, że mój pies jest biedny... Chyba nie dokładnie ujęłam moje pytanie, wiem co jedzą psy, ale byłam ciekawa jak to technicznie rozwiązujecie. Dzięki za linka, jasno i rzeczowo opisane, spróbuję z tym Barfem. Tylko jak to właściwie połączyć: kości z makaronem i warzywami?
      • anick5791 Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 12:13
        Mój je (za zaleceniem weta, bo miał problemy z trzustką) rosół z dużą ilością ryżu i warzywami. Gotuję codziennie.
      • deszcz.ryb Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 12:34
        No bo pytanie zadałaś w sposób, który sugeruje, że o żywieniu psa nie wiesz w ogóle nic.
      • rhaenyra Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 12:55
        laczenie juz w duzej mierze zalezy od psa
        moj np nie zje polaczenia makaronu z miesem
        makaron lubi z bialym serem tongue_out albo z oliwa tymiankiem i czosnkiem big_grin
        miecha zawsze bez dodatkow najlepiej z koscia i surowe
        z owocow jablka i gruszki jedzone na spolke z moim chlopem
        mrozone wisnie i maliny jedzone ze mna
        melon w kazdej postaci i ilosci
        orzechy duuuzo i sama sobie lupie
        marchewke je normalnie czyli trzyma lapami i wcina big_grin
        poza tym ser , jogurty , jajka itd
        plus wszelkie gryzaki naturalne czyli swinskie uszy i ryjki , penisy wolowe , kurze lapki i inne obrzydliwosci
        • eilian Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 16:16
          o dziękuję, to jest czytelny jadłospis. Ale przepraszam..., co?! Penisy wołowe?!
          • rhaenyra Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 16:23
            tak penisy wolowe i czasem tez sa konskie
            https://img.wiocha.pl/images/1/5/15f4f21e7b6f6065972b0a99d7d1a936.jpg
        • kanga_roo Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 13:54
          uważaj na ten czosnek
          • bywszy Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 15:16
            kanga_roo napisała:

> uważaj na ten czosnek

Przez te sześć lat na czosnku to piesek chyba już wszystkich tam zachuchał i zapierdział na amen. tongue_out
        • antonina.n Re: co jedzą Wasze psy? 17.04.20, 12:45
          Pies nie może jeść czosnku!
      • rozalia_olaboga Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 19:14
        Barf raczej nie przewiduje makaronu...
        • rozalia_olaboga Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 19:16
          A kości powinny stanowić jakieś 10-20% w diecie. Poczytaj sobie o barfie, to nie są "kości z makaronem i warzywami".
    • iwles Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 12:16

mojej suce karmę dobrał weterynarz. I teraz kupuję w sklepie, który jest przy lecznicy. najczęściej Bento Kronen, a ostatnio zmienione mam na cos innego, o innym smaku, ale zapomniałam nazwę (z tym, że tych karm nie kupi się w każdym sklepie, a tylko własnie takim przy lecznicy).

Ludzkiego jedzenia nie dostaje, no czasami ogryzek od jabłka smile
    • default Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 12:50
      Ja gotuję. Co drugi dzień. Danie składa się z mięsa (50%), makaronu i warzyw (włoszczyzny krojonej) - drugie 50 %. Mięso to :
      - drób (ćwiartki, skrzydełka, podudzia, żołądki - co akurat jest w promocji smile),
      - mięso mielone (różne, też najtańsze, ale ludzkie, a nie "mielone dla psów" bo to cuchnąca ohyda).
      Żadnych gotowych karm te cholery nie jedzą, tzn. zjedzą ewentualnie jako dodatek do podstawowego obiadu. Na postawienie przed nimi misek wypełnionych wyłącznie karmą z puszki reagują spojrzeniem p.t. "czyś ty zwariowała, co my mamy niby z tym robić ?"
      • szmytka1 Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 13:06
        Zrobilam sie glodna po tym opisie. Zdjadlabym gulasz z zoladkow.
    • lilek Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 13:02
      a ja właśnie problem, bo mój tylko puszkowy sad chyba że w gościach, to wówczas podje suchą karmę. Ogólnie psiak ze schroniska. Wzorem wyniesionym z domu gotowałam mu jedzenie - mięso (różne rodzaje) z ryżem lub kaszą i oczywiści włoszczyzną. Boże ile ja się naprosiłam, by chciał to jeść. Raz tak, raz nie sad i tym sposobem najczęściej jedzenie lądowało za płotem i sroki miały radochę. Dodam, że walczyłam ponad pół roku, w końcu się poddałam i puszki z marketu to jest to wg mojego psiaka sad
      • pingwinek4 Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 16:22
        Mój pies je sucha i mokra karme nie patrze na firme kupuje co leci w zaleznosci od ceny i w jakim sklepie jestem.Oprocz tego je wszystkie resztki które zostają po obiedzie jak cczegos nie lubi to zostawi w misce.Oczywsice nigdy nie daje słodyczy i rzeczy które zawierają jakies duże ilości soli czy przypraw.
        Mój pies to duzy kundel jest z nami już 18 lat oprócz slepoty (zacma) trzyma się super i nigdy nie chorowal.
    • hamerykanka Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 16:25
      My mielismy ten sam problem. Od hodowcy przyjechaly chude-hodowca powiedzial ze w calej karierze nie miala tak wybrednego miotu i to byl fakt; przez dobre pol roku wyprobowywalam wszelkie puszki i suche karmy z wyzszej polki, ktore im by pasowaly, w koncu przekonaly sie do jednej i na niej ciagnelam az do teraz. Karmy najpierw sprawdzalam na stronie internetowej, gdzie byl ranking wg skladnikow i zawartosci miesa a nie ochlapkow, nauczylam sie czytac sklady ze "chicken meal" to nie to samo co chicken itp.
      Do tego dostawaly i dostaja kosci z miesem, obgotowane bo surowego nie rusza, uwielbiaja gotowanego kurczaka; dostaja serki wiejskie, mleko (toleruja laktoze bez sensacji zoladkowych), sery, smietane jako dodatkowe nagrody-lyche na wierzchu suchej karmy; jajka; dostaja owoce -jablka pokrojone w kawalki, brzoskwinie, arbuzy, truskawki, maliny,orzechy, "kosci" z wysuszonej skory, ktore moga ciamkac wieczorami.
    • a1ma Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 16:28
      Moje jedzą suchą karmę (royala głównie, czasem hill'sa) i po kilogramie surowego mięsa dziennie, kupuję takie przemielone różności, z przeznaczeniem dla psów chyba tylko. Zimą gotuję im do tego ciepły ryż lub kaszę (żeby zjadły coś gorącego, bo mieszkają na zewnątrz), wiosną i latem dostają samo mięcho.
    • dzoaann Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 16:41
      moj je sucha karme. Wczesniej jadl taste of the wild, ale zaczal fochowac, wiec kupilam mu barking heads z lososiem. Obie karmy bez zadnego zboza, bo na to jest uczulony. Na poczatku probowalam z royalem i hillsem, ale baki i sraczka byly nieziemskie. Byl moment, ze probowalismy z barfem, ale skonczylo sie na krwotocznym zapaleniu jelit. Nie toleruje zadnej surowizny.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: co jedzą Wasze psy? 25.04.13, 17:05
        skrzydelka i porcje rosolowe do tego sucha tania karma
    • czarna_kita Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 12:54
      Dzięki Bogu mój zeżre wszystko...
    • turbinkamalinka Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 12:59
      Mój partner i syn się ze mnie nabijają, bo od kiedy mam psa zaczęłam gotować na udkach z kurczaka. Gotuje normalny wywar na zupę na 2 udkach z włoszczyzna. Wyjmuję włoszczyznę ( nie całą) i udka, część wywaru przelewam do drugiego garnka, w tym gotuję 1 torebkę ryżu. Ma na dwa dni. Suche ma różne, od tych tańszych po drogie, zależy gdzie kupuję. Ona waży 10 kg, wiec suche jej starcza na 1-1,5 miesiąca. Oprócz tego dostaje resztki z obiadu. Nie surówki, ziemniaki i kasze, ale np niezjedzone kotlety, sos z makaronem i mięsem. Kupujemy jej też kości cielęce, te zjada surowe najczęściej. Za surową marchewkę, jabłko i marchewkę z groszkiem da się oddać do chińczyka
      • an.16 Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 13:50
        Ja gotuję mojemu. Nastawiam mięso z włoszczyzną, gdy zmięknie dosypuję kaszę, ryż, ryż dziki, czasem kus kus czy jaglaną. Kości wyjmuję i obieram. Mięso kroję niezbyt drobno, bo woli większe kawałki. Taki gesty "krupniczek" postoi w lodowce do 3 dni. Jak mam więcej to od razu po ostudzeniu zamrażam. Mięsa jest minimum połowa. Oprócz tego ma dostęp do suchej karmy bez ograniczeń, bo to nie jest żarłok. Różne, teraz Brit. Unikam tych z drobiem, bo gotuję często właśnie elementy z kaczki, indyka, kurczaka.
      • lama-sama Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 15:23
        Pies to nie jest kosz na odpadki. Ludzkie jedzenie, tłuste, solone i przyprawiane mu nie służy. Później płacz u weta, jak trzeba wybulić kilka stówek, jak psu siada wątroba czy inna trzustka.
        • an.16 Re: co jedzą Wasze psy? 29.11.19, 09:38
          Co ca brednie wypisujesz? Gotuję specjalnie dla psa. Gdzie ty widzisz sól i przyprawy?
        • antonina.n Re: co jedzą Wasze psy? 17.04.20, 12:51
          Nie pisała przecież że soli lub przyprawia. Mój pies je Orijena, osobno dostaje tylko: rybę, ser biały, warzywa i owoce w ramach smakołyków. A i tak mu wysiadła trzustka. Jedzenie gotowane dla psa, jeśli urozmaicone na pewno jest dla psa zdrowe.
      • berdebul Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 20:34
        Nie można gotować całej włoszczyzny. Psy nie mogą jeść pora.
        Mieszanie suchego z gotowanym, to w ogóle dramat żywieniowy.
        • an.16 Re: co jedzą Wasze psy? 29.11.19, 09:41
          Pies nie je pora. Ani cebuli ani czosnku. Jeżeli jest kawałek pora to tylko dla aromatu i ja zjadamwink Brednie o wyższości przetworzonej karmy wypisują leniuszki którym nie chce się porządnego jedzenia przygotować . A reklama tych świństw robi swoje. Hodowca psów skąd mam mojego powiedział mi że wszystkie zdrowe i długowieczne psy jadły jedzenie przygotowane w domu.
    • hrabina_niczyja Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 14:05
      Normalnie sucha karmę. Wytestowalam już różne cuda i firmy i dupa blada, tylko Royal Canin u nas działa jak działać powinien. Z domowego to nie dawaj rodzynek, cebuli, kości, pestkowych, czosnku, czekolady, przyprawionego żarcia. No generalnie owoce tak, warzywa spoko, nabiał też, mięso, jajo, twarożek można dać. Karmisz jak roczniaka domowym, ale nie polecam jako główne pożywienie, bardziej w formie coś się pieskowi chce to na podwieczorek dam jabłuszko.
      • thea19 Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 18:45
        royal canin to najgorszy syf
        • hrabina_niczyja Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 21:21
          No widzisz, a u nas po tym syfie nie dzieje się nic. Kupy ładne, jelita pracują jak należy, także nie przekonasz mnie.
          • thea19 Re: co jedzą Wasze psy? 29.11.19, 10:28
            przeczytaj skład tej paszy, tam nie ma mięsa tylko sam ryż , kukurydza albo wyciąg z piór (wtf???). karma powinna zawierać min 40% miesa. dzieci też bardzo lubią chodzić do mcdonalda i kupy mają ładne i co w związku z tym?
    • 1papryczka.chili Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 14:17
      moje psy jedzą suchą karmę. tą:
      www.zoocentrum24.pl/karmy-suche/2652-prize-shih-tzu-adult.html?search_query=prize&results=40
      jedyna jaką jedzą ze smakiem.
      poza tym czesto gotuję im mięso z warzywami. Surowego nie tolerują, od razu zwracają.
      Jeden z moich psów lubi też śliwki, maliny, orzechy. Psy zdrowe, mają 9,5 oraz 7 lat.
    • kermicia Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 14:35
      O, to ja też zapytam. Od początku jechała na suchym (Wiejska Zagroda kaczka z gruszką) i bardzo lubiła, pochłaniała wręcz. Od miesiąca rano dostaje nadal suche, a po południu to samo suche zmieszane z 1/3 puszki tej samej firmy, smak też ten sam. Początkowo rzucała się na to mokre, skakała wręcz koło miski. Od kilku dni rano samego suchego nie rusza, a popołudniowe owszem zjada (dodaję mokrego do porannej porcji) ale już bez entuzjazmu. Co jest? Znudziło się? Cały 9 kg worek stoi nie otwarty jeszcze, ale za kilka dni trzeba będzie otworzyć. Nie chcę, żeby się zmarnowało. Kupić coś innego? indifferent
      (na razie nie gotuję, bo ma problemy z żołądkiem po wszystkim nie typowo psim).
      • hrabina_niczyja Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 16:13
        Może się jej przestawiło i rano niekoniecznie chce jeść. Nasyp w miskę suche i zostaw na cały dzień. Moja tak lubi, chrupie sobie kiedy chce i jest głodna.
    • miriam_73 Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 18:29
      Nasze Maluchy jeśli jedzą domowe, przygotowywane przeze mnie specjalnie dla nich, to gotowanego kurczaka - kupuję ćwiartki, albo uda i skrzydełka, dodaję do gotowania obraną marchewkę, tylko odrobinę soli i gotuję na miękko - potem obieram z kości i podaję posiekane z marchewką i rosołkiem, czasem z dodatkiem ryżu albo kaszy, jeśli akurat gotuję dla nas. One nie są nauczone jedzenia surowego mięsa w ogóle (koty przeciwnie - uwielbiają np. surową wołowinę), nie przepadają za smakiem innego mięsa niż kura. Ostatnio zasmakowały w Dolinie Noteci dla małych ras, z tym, że tylko te bez podrobów. Jedzą ze smakiem, wymiatają miseczki do czysta.
    • majenkir Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 18:38
      Nie dla wrazliwych wink
      www.youtube.com/watch?v=KUZyvNawej8
    • stara-a-naiwna Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 20:29
      pie ma alergię i dpostaje acane z rybą
      wcześniej jadł samsfielda (ryba i ziemniaki) i też było ok, ale teraz nie mogę go nigdzie kupić

"ludzkie jedzenie" to gotowana ryba albo inne mięso mielone, ziemniaki albo ryż, odrobina siemia lnianego i marchewka (mój pies nie lubi pietryszki ani selera)

• rozalia_olaboga Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 20:49
      Kurczę. Wątek z 2013 roku. Kto to wyciąga?!
    • kryzys_wieku_sredniego Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 21:15
      Mój niby wg razy lubi ser biały i jajko, oczywiście, ze uwielbia bo to mops i nawet gównem się delektuje, tylko, że później ma sraczkę przez 2 dni.
      Tylko chrupki i mięso chude są oki. Jako dodatek - chociaż nie wskazane, bo grubaska, to chleb, bo po kaszy czy makaronach SRACZKA!
      • kryzys_wieku_sredniego Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 21:16
        rasy
    • princesswhitewolf Re: co jedzą Wasze psy? 28.11.19, 22:19
      Gotowanego kurczaka ( sekcie BARF mowie uroczyste nie), troche ryzu i warzyw korzeniwych sucha karme

Dobra sucha karma to taka ktora zawiera 80 proc miesa . 80/20

AATU, Orijen, Eden, Taste of Wild, ZiwiPeak
    • mid.week Re: co jedzą Wasze psy? 29.11.19, 10:37
      Im mniej zboża tym lepiej a najlepiej wcale:
      czytamyetykiety.pl/jak-wybrac-dobra-sucha-karme-dla-psa-7-waznych-wskazowek/
      • elf1977 Re: co jedzą Wasze psy? 17.04.20, 14:46
        Kupuję dobrą karmę Bezzbożową, czasem dla smaku dam jakąś puszkę. Ciężarnym sukom i karmiące gotuję mięso, podaję wywar z warzywami, czasem z małą ilością ryżu. Czasem podaję odrobinę surowizny, ale niedużo, bo psy mają rozwolnienie. Ogólnie, bichony są zdrową rasą, ale mają delikatne żołądki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka