Dodaj do ulubionych

Orzeł może :)

03.05.13, 10:03

https://static.polskieradio.pl/files/24ef01de-df2d-4107-879c-eadd55969a4f.file
Orzeł to ten bez czepka!

okazuje się, że Orzeł może zjednać ok 2tysiące marszujących a jednocześnie pogłębić anse prawicowo-resztowo:

Ostrzegamy: Gazeta Wyborcza oraz radiowa Trójka z wielką pompą przygotowują się do sprofanowania symboli narodowych.

Celem tej akcji jest wyrzucenie orła z gniazda (naszej ojczyzny), ściągnięcie go ze sztandarów, pod którymi walczyły pokolenia Polaków, ośmieszenie i obdarcie z świętości, czci i szacunku.

itp, itd...

więcej TU

Dla mnie każda akcja odpatetyczniająca narodowość i wielkie daty naszej historii jest jak najbardziej pożądana. Mój Orzeł lubi sobie przysiadać koło Żubra, na imprezach państwowych ubrany jest w czerwono białe wdzianko z logo "SuperOrzeł", na mecze polskiej drużyny robi sobie biało czerwonego irokeza, a podczas wakacji nogi gatki z flagi i generalnie jest wesołym gościem. Nie jest krukiem i nie babra się trupami, nawet jeśli są to ciała największych męczenników i bohaterów. Jest spoko-kolesiem, który stoi sobie na granicy kraju i mimo całej swojej serdeczności byłby zdolny rozpirzyć niejednego UAV-a gdyby ten miał złe intencje względem gniazda.

A Wam przeszkadza Orzeł z czekolady w różowych okularach, pokazujący piórkami nasze rodzime "OK"...?
Obserwuj wątek
    • mindtriper Re: Orzeł może :) 03.05.13, 11:03
      Spoko. W PRLu pochody też były radosną apoteozą systemu. A ilu szło, a ilu się cieszyło!
      A marudy pałką!
      Obecny rząd czerpie garściami z tamtych czasów.
      • maggorlo Re: Orzeł może :) 03.05.13, 11:16
        trochę nie na temat... smile
    • vampire-freak Re: Orzeł może :) 03.05.13, 12:03
      Why am I not surprised...
      • vampire-freak Re: Orzeł może :) 03.05.13, 12:04
        i jeszcze chciałabym zobaczyć jak Amerykanie traktują w ten sposób swoje symbole narodowe....
        • marusia_ogoniok_102 Re: Orzeł może :) 03.05.13, 13:25
          Zły przykład. Amerykanie bez cienia skrupułów umieszczają swoją flagę na koszulkach, trampkach i majtkach.
          • nanuk24 Re: Orzeł może :) 03.05.13, 19:21
            Umieszczaja, ale na tych flagach na koszulkach nie umieszczaja osmieszajacych wierszykow czy innych rysunkow.
            I jezeli chodzi o flage to sa pewne ograniczenia zawarte w kodeksie amerykanskie flagi i absolutnie amerykanskiej flagi nie mozna uzywac jako dekoracji i jest regulamin na sposob jejwywieszania.
            • marusia_ogoniok_102 Re: Orzeł może :) 03.05.13, 19:31
              A na tym orle jest coś napisane?
              • nanuk24 Re: Orzeł może :) 03.05.13, 20:25
                Ma czapke i okulary. Amerykanie nie ubieraja swoich symboli narodowych w spodniczki, czapeczki, etcwink
                • marusia_ogoniok_102 Re: Orzeł może :) 03.05.13, 22:40
                  ...naprawdę? Nie takie rzeczy z orłem amerykańskim się w ichnich kreskówkach widziało smile
        • soczek_bez_gazu Re: Orzeł może :) 03.05.13, 13:26
          ?
          O ile mi wiadomo, Amerykanie nie mają problemu żeby na dupie nosić flagę narodową, więc tutaj akurat podejście NIE PODOBA MI SIE - W USA NIE DO POMYŚLENIA niespecjalnie ma tu zastosowanie.
        • deszcz.ryb Re: Orzeł może :) 03.05.13, 13:32
          Że niby symbole narodowe to święte są? Może modlić się do nich trzeba? Czy ktoś tu nie zwariował?

To TYLKO flaga, i to TYLKO orzeł. Nic specjalnego. Nie rozumiem tego wariactwa z "szacunkiem" do symboli narodowych.
        • sanciasancia Re: Orzeł może :) 03.05.13, 15:40
          Amerykanie nerwowo reagują przede wszystkim na pomysł palenia flagi.
        • nanuk24 Re: Orzeł może :) 03.05.13, 19:09
          a tak:
          www.google.com/search?q=usa+flag+cake&client=firefox-a&hs=7D0&rls=org.mozilla:en-US:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=0u6DUaPlLIPEqgH3qIH4Bg&ved=0CEMQsAQ&biw=1366&bih=664
          • nanuk24 Re: Orzeł może :) 03.05.13, 19:15
            orzel z bialej czekolady - w porzadku, ale okulary i szalik to troche za duzo.
            • rhaenyra Re: Orzeł może :) 03.05.13, 19:33
              moze im oczy nie wyszly i dlatego zakryli
              • nanuk24 Re: Orzeł może :) 03.05.13, 19:55
                big_grin
                ku...ki ma w oczachtongue_out
    • scher Re: Orzeł może :) 03.05.13, 12:55
      Najlepszym komentarzem jest piosenka Ryszarda Makowskiego:

Choć nie wszystko nam się klei,
      Zróbmy spontan, jak w Korei.
    • scher Taki obrazek 03.05.13, 14:24
      https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/253340_574046462625698_863931985_n.jpg
    • sumire Re: Orzeł może :) 03.05.13, 14:51
      nie wiem, w jaki sposób można dopuszczać się profanacji, zachęcając ludzi do tego, żeby uśmiechali się do siebie. dopatrywania się w tym znamion akcji politycznej też nie kumam. ale jeśli ktoś chce, to wszędzie zobaczy coś podejrzanego.
    • na_pustyni Re: Orzeł może :) 03.05.13, 14:57
      Dla mnie ta akcja to jakies zalosne kuriozum. Samo haslo jest tak slabe jak kiedys Walesowej 'sprawni inaczej'. Patron akcji Bronislaw pasuje jak ulal. Ja tego nie kupuje, zawstydza mnie to.
    • a.va Re: Orzeł może :) 03.05.13, 16:35
      To prawda, że ten orzeł kosztował 100 tys. złotych?
      Matko kochana, za taką kasę mogłabym im zrobić całe stado czekoladowych orłów, bocianów, kaczek i innego ptactwa w dowolnych kolorach. Co prawda nie umiem, ale nauczyłabym się piorunem, słowo daję. Co trzeba zrobić, żeby dostawać od państwa takie kontrakty?
    • edelstein Re: Orzeł może :) 03.05.13, 16:42

Niedorobiony ten orzelwink
      Widzial ktos kiedys orla gdzies indziej niz na flagach i koszulkach reprezentacji.Wole podejscie amerykanskie do symboli narodowych.
      • aqua48 Re: Orzeł może :) 03.05.13, 16:54
        A mnie się podobają czekoladowe orły. Alternatywa dla nieśmiertelnych reniferów i zajączków? Jestem za czekoladą!
    • josef_to_ja Dla mnie to kpiny. "Patriotyzm" w wersji light. 03.05.13, 17:12
      Różowe towarzystwo właśnie takie ma podejście do symboli narodowych - zero kultu i powagi. Kibice perukarze z wuwuzelami, którzy z okazji euro montowali sobie flagi na autach albo wywieszali w oknach, mimo że wcześniej nigdy nie byli na żadnym meczu ani nie wywieszali flagi podczas świąt narodowych, przerobione, niezgodne z wytycznymi flagi z Biedronki, różne akcje Gazety Wyborczej - dla mnie to wszystko jest śmieszne i ma być alternatywą dla "złego" patriotyzmu, tego antykomunistycznego, niepodległościowego, zachowującego powagę sytuacji. Jako, że patriotyzm jest zły i "faszystowski", ociekający nacjonalizmem i Kaczyńskimi, więc różowe, okrągłostołowo-postkomunistyczne, laickie towarzystwo wymyśliło sobie "patriotyzm" w wersji light, który ma być patriotyzmem tylko trochę, nie na poważnie, nie takim złym, takim który przejdzie, niegroźnym.
      • hipek_w_kropki Re: Dla mnie to kpiny. "Patriotyzm" w wersji ligh 03.05.13, 18:06
        Mnie się podoba ta akcja. Od kilku dni mówią o niej w Trójce. O towarzyszącej piosence moja mała mówi, że to jej ulubiona smile
      • maggorlo Re: Dla mnie to kpiny. "Patriotyzm" w wersji ligh 03.05.13, 18:12
        ale Amerykanie, jeden z najbardziej dumnych i zakochanych w swojej ojczyźnie narodów, tak właśnie świętują swoje doniosłe wydarzenia historyczne. Lightowo, z uśmiechem, życzliwie, zabawowo. Bez patosu i powagi. I co więcej nie jest to naród laicki. Komorowski takoż. Pytanie czy święta narodowe muszą być jedynie patetyczne, poważne i donośne? Dla miłośników patosu jest kilkugodzinne składanie wieńców pod pomnikiem nieznanego żołnierza, z odczytem niezmiernie poważnych przemówień - oglądasz?
        • josef_to_ja Re: Dla mnie to kpiny. "Patriotyzm" w wersji ligh 03.05.13, 18:32
          A czy musimy wszysko malpowac od USA? Amerykanski patriotyzm jest bardzo powierzchowny, a sam narod bardzo egoistyczny i hedonistyczny. Tam sie nikt nie przejmuje masami glodujacych, ktorzy nie maja dostepu do ubezpieczenia zdrowotnego. Wole ten nasz patos, niz amerykanskich spaslakow o nalanych mordach, z cola i hamburgerem w rekach, swietujacych "na wesolo".
          • maggorlo Re: Dla mnie to kpiny. "Patriotyzm" w wersji ligh 03.05.13, 18:45
            Wydaje mi się, że nie chodzi tu o małpowanie, ale o to, że jako społeczeństwo, naród zmieniamy się. Zmieniamy się przez inne warunki ekonomiczne, technologiczne w jakich żyjemy. A ponieważ nadążamy za krajami rozwiniętymi stąd porównania do USA (na marginesie nie wiem skąd sąd o powierzchowności patriotyzmu). Ale można się równie dobrze przeglądnąć jak w lustrze w innych zaawansowanych krajach UE. Niedawno były publikacje o inauguracji olimpiady w Londynie i fascynacja tym co Anglicy wybrali do zaprezentowania światu - zero wojny... olaboga.
            Nie mamy już co kwartał zrywów wyzwoleńczych, nie mamy się przeciwko komu buntować, mamy za to internet, możłiwości awansów, podróży. To zmienia ludzi, ich podejście do absolutnie każdej sfery życia. Co innego jest teraż ważne dla dobrego przezycia czasu jaki mamy do spędzenia na ziemi. I chyba nie ma się co bultać tylko zaakceptować fakt tych zmian.
    • rhaenyra Re: Orzeł może :) 03.05.13, 18:12
      wszamalabym sobie takiego big_grin
      • maggorlo Re: Orzeł może :) 03.05.13, 18:16
        ja też smile I można je rozpropagować - czekoladowe orzełki do kupienia z okazji każdego święta narodowego. Na rocznicę bitwy pod Grunwaldem koniecznie nadziewane mocnym trunkiem dla uczczenia taktyki antylakoholowej Jagiełły ;D
        • rhaenyra Re: Orzeł może :) 03.05.13, 18:18
          ooo jestem za smilesmile
          smacznie i patriotycznie big_grin
          • hankam Re: Orzeł może :) 03.05.13, 19:23
            Byłam, widziałam. Orzeł pięknie pachnie czekoladą, zjadłabym kawałek.
    • josef_to_ja Flaki w psich kupach Wojewódzkiego... 03.05.13, 19:02
      to też nowoczesny patriotyzm? Sam Wojewódzki porównuje się do Gombrowicza.
      • rhaenyra Re: Flaki w psich kupach Wojewódzkiego... 03.05.13, 19:04
        flaki ?
        glodny jestes czy jak ?
        • josef_to_ja Re: Flagi w psich kupach Wojewódzkiego... 03.05.13, 19:23
          Owszem głodny, bo na diecie.
      • maggorlo Re: Flaki w psich kupach Wojewódzkiego... 03.05.13, 19:07
        Flaki w psich kupach Wojewódzkiego vs czekoladowy orzeł i obchody 3Majowe. Co bierzesz i skąd to masz...? wink
        • josef_to_ja Re: Flagi w psich kupach Wojewódzkiego... 03.05.13, 19:23
          Flagi.
      • josef_to_ja Re: Flagi w psich kupach Wojewódzkiego... 03.05.13, 19:25
        Coś mi się pomyliło, flagi miały to być.
    • josef_to_ja Nowoczesny patriotyzm, patriotyczny rap - mody. 03.05.13, 19:21
      Jeszcze parę lat hip-hip-hopowcy interesowali się głównie legalizacją marihuany, zabawą i argumentowaniem, że złodzieje nie są tacy źli i w więzieniach ich nie trzeba umieszczać. Teraz modny jest patriotyczny hip-hop, ciekawe jak długo się będzie to utrzymywać. Tak samo modne jest teraz wśród imprezowych, modnych środowisk przejmowanie się Żydami. Jeszcze nie tak dawno modnisiowi w różowej koszulce Żyd co najwyżej mógł się kojarzyć z nudnym, brodatym, niemodnym intelektualistą w grubych okularach. Pewnie przeminie jak kolejne rzeczy, które jeszcze nie tak dawno były modne, a teraz przemijają:
      Amstafy i pitbule - już tak dużo łebków nie buja się z tymi psami po dzielnicach,
      Dready i reggae,
      Sztruksy - kto w tym teraz chodzi?
      Jak najmniej widoczne oprawki od okularów - teraz modne grube,
      Zbajerowane adidasy - teraz modne oldskulowe tenisówki,
      Metroseksualizm - teraz modni nieogoleni hipsterzy,
      Ogolona głowa - co drugi chciał być groźny i golił się na łyso,
      "Chuligańskie" ciuchy typu Pitbull - teraz syndrom wsi,
      Dresiarskie techno,
      Buty na rzepy,
      Chemiczne dragi - piguły już nie są takie cool,
      Styl na białego murzyna,
      Piercing - dresiarze już powyciągali kolczyki z łuków brwiowych,
      Koszulki polo w paski i postawione kołnierze,
      Przecierane fabrycznie dżinsy z różnymi wstawkami,
      Z kolei moda na solarium chyba znowu powraca.
      • rhaenyra Re: Nowoczesny patriotyzm, patriotyczny rap - mod 03.05.13, 19:28
        ale chciales tym belkotem cos wyrazic czy taki slowotok masz?
        • maggorlo Re: Nowoczesny patriotyzm, patriotyczny rap - mod 03.05.13, 19:36
          lęk przed nowym i nieznanym oraz nostalgię spowodowaną tęsknotą za czasami, w których było swojsko i znajomo.
    • ira_07 Re: Orzeł może :) 03.05.13, 19:55
      Pani Pelagio, czy pani jeszcze może... big_grin

Śmieszy i przeraża mnie jednocześnie ta histeria o strącaniu orła z gniazda i choć popieram patriotyzm radosny, świętowanie na piknikach rodzinnych, biegach itd. a nie na sztywno i w łzawym tonie, to jakoś Dzień Flagi na różowo mi się nie podoba. Czy damy prawicy zawłaszczyć nawet barwy narodowe? Czy radosne i nowoczesne świętowanie musi być od razu różowe? Orzeł w różowych okularkach do mnie nie przemawia, ale sama idea upuszczenia trochę powietrza z patriotyzmu mi się podoba.
      • josef_to_ja Prawica nic nie zawłaszcza. 03.05.13, 20:08
        To raczej "salon" odcina się od barw narodowych. Palikot gada, że Polska nie powinna istnieć, dla innych najważniejsza jest flaga UE. Nie jest winą prawicy, że prawdziwa lewica w Polsce jest marginesem (SLD i Palikociarnia to nie lewica). Dzisiaj odwoływanie się do tradycji piłsudczykowskiej, patriotycznej, pepeesowskiej lewicy jest uznawane raczej za domenę "pisowców". Natomiast to co dzisiaj nazywane jest lewicą (Polskiej Partii Pracy itp. nie liczę) to albo neoliberałowie i oszołomy (kapitalista Palikot) albo komuniści przefarbowanie na neoliberałów (SLD).
        • iuscogens Re: Prawica nic nie zawłaszcza. 03.05.13, 20:52
          Mówię to z ciężkim sercem, ale józek ma rację (niech mi to Bóg wybaczy), nie ma u nas lewicy społecznej.
          • josef_to_ja Re: Prawica nic nie zawłaszcza. 03.05.13, 22:49
            A naiwni wierzą, że Palikot to w końcu prawdziwa lewica. big_grin
      • iuscogens Re: Orzeł może :) 03.05.13, 20:48
        Upuszczanie ok, ale to się sprowadza do tego, że wychodzi ktoś i mówi: jesteś nadętym smutasem, pomachaj trochę różowym balonikiem z napisem GW, zaraz będziesz bardziej europejski.
        Ja lubię amerykański patriotyzm, głośny, radosny, trochę festyniarski, pompatyczny.
        u mnie na osiedlu trzy flagi na krzyż. Choć może dobrze, że nie powiewają jeszcze różowe flagi z napisem trójka tongue_out
    • iuscogens Re: Orzeł może :) 03.05.13, 20:42
      Daj spokój, ta cała akcja to niewypał. Świętować dzień flagi bez flagi za to z czekoladowym kurakiem, balonikami z logo GW, chorągiewkami, szalikami, kubkami trójki. Tam nie było żadnej flagi tylko kurak i różowe gadżety promocyjne organizatorów. To nie profanacja tylko kiepska akcja reklamowa GW i trójki za panstwową kasę (100 000 zł) w sytuacji gdy podobno jest kryzys.
      Zresztą jak się zaczyna akcję od wmawiania ludziom, że są smutnymi nadętymi malkontentami, którzy wszystkim zazdroszczą i potem próbuje się wmówić, że jak pójdą w pochodzie z kurakiem i gadżetami marketingowymi to nagle staną się tacy fajni, radości itp. to nie ma sie co dziwić, że robi się taka wiocha.
      Ludzie rzucają się na ulotki, żeby szaliczek trójkowy dostać uncertain
      Ech, to by nawet było śmieszne gdyby nie to, że jednak jest dość żenujące...
      • josef_to_ja Re: Orzeł może :) 03.05.13, 20:52
        Mądrze prawisz, zdrowy rozsądek od razu widać. smile
      • a.nancy Re: Orzeł może :) 03.05.13, 22:37
        nigdy nie podejrzewałam, że zgodzę się z prawicą, ale całe to widowisko uważam za żenujące. i nigdy nie podejrzewałam, że będę bronić "powagi symboli narodowych" (temat mi zazwyczaj zwisa), ale tu doszło do pewnej przeginki jednak.
    • scher To jest orzeł na miarę naszych możliwości 04.05.13, 09:29
      https://img4.demotywatoryfb.pl//uploads/201203/1333144441_by_Doknic_600.jpg
      • aqua48 Powaga, patetyczność, ponuractwo... 04.05.13, 10:02
        Nie cierpię tego, stania na baczność, składania wieńców, obowiązkowego Chopina i marszowego kroku. Wolę wesoły piknik z przymrużeniem oka, kotyliony, czekoladę i życzliwość. Czy Polacy muszą paść na polu chwały, koniecznie w przegranej sprawie, i za wszystkie narody żeby było godnie? Nie można wprowadzić trochę zabawy, bo połowa się obraża i zabiera zabawki?
        • naturalna59 Re: Powaga, patetyczność, ponuractwo... 04.05.13, 11:04
          Zgadzam sie z toba Aqua, wiecej radosci moi drodzy wiecej radosci! Swiat jest wtedy piekniejszy a zycie smkuje lepiejsmile
        • scher Re: Powaga, patetyczność, ponuractwo... 04.05.13, 11:59
          aqua48 napisała:

Powaga, patetyczność, ponuractwo...

Więcej kpiny! Więcej kpiny! Więcej kpiny i rechotu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka