Dodaj do ulubionych

sauna na forum

13.05.13, 13:03
czy sauna to jakieś zło? jestem po lekturze wątku czego nigdy nie robiłyście?

sauna i jej lecznicze właściwości sa znane od dawna. o co tu chodzi?
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: sauna na forum 13.05.13, 13:06
      Nic mi na ten temat nie wiadomo, bywałam. Są jakieś przeciwwskazania zdrowotne, ale dla przeciętnego, zdrowego człowieka to nie jest szkodliwe. Choć osobiście wolę parową od suchej.
    • kikimora78 Re: sauna na forum 13.05.13, 13:33
      W saunie to się można tylko grzybicy nabawić, no i pedały tam chodzą kopulować przecież, wszyscy to wiedzą big_grinbig_grinbig_grin
    • lauren6 Re: sauna na forum 13.05.13, 13:36
      Wiesz, Polska to nie Włochy czy Hiszpania, a wielu Polaków ma jasną, wrażliwą karnację, na którą sauna może szkodzić. Za lecznicze właściwości podziękuję, jeśli może się to u mnie zakończyć popękanymi naczyniami na twarzy.
      • imasumak Re: sauna na forum 13.05.13, 13:49
        To co moją powiedzieć Skandynawowie, dla których sauna to codzienność? wink
        • lauren6 Re: sauna na forum 13.05.13, 15:49
          Skąd mam wiedzieć? Faktem jest, że skóra naczyniowa występuje głównie u osób z jasną karnacją, rudymi lub blond włosami, jasnymi oczami itd. U takiej osoby wystawianie się na duże wahania temperatury jak w saunie znacznie pogarsza kondycję naczyń krwionośnych i może się zakończyć różowymi wypiekami na stałe. Może są osoby, którym nie przeszkadza co jakiś czas sesja u kosmetyczki, żeby zamykać popękane naczynka. Inni wolą zapobiegać, niż leczyć.
          • e-milia1 lareen, czyli w mrozy nie ruszasz sie z domu? 13.05.13, 16:29
            bo jak w jedna to i druga strone. od mrozu kochaniutka naczynka szybciej popekaja....
          • misiowamama-2 Re: sauna na forum 14.05.13, 13:21
            lauren6 napisała:

>Faktem jest, że skóra naczyniowa występuje głównie u osób z > jasną karnacją, rudymi lub blond włosami, jasnymi oczami itd. <

Bzdura. Mam ciemną karnację, jestem brunetką (naturalną), mam brązowe oczy. I mam... cerę naczynkową, jak również pękają mi naczynka na nogach, od lat sad Już taka moja uroda tongue_out

>U takiej osoby wystawianie się na duże wahania temperatury jak w saunie znacznie pogarsza kondycję naczyń krwionośnych i może się zakończyć różowymi wypiekami na stałe. <

Tu się zgodzę. Osoby mające naczynkową cerę są bardziej narażone na tego typu dolegliwości

Sauna w takich przypadkach nie jest wskazana
      • esr-esr Re: sauna na forum 13.05.13, 15:17
        pierwsze słyszę, żeby sauna kojarzyła się z hiszpanią?
        • mamusia1999 Re: sauna na forum 13.05.13, 15:30
          moze jej sie pomylilo z solarium? ale po co hiszpanom solarium?
          • lauren6 Re: sauna na forum 13.05.13, 15:50
            Wiesz, jak się nie ma nic do powiedzenia w temacie lepiej zamilknąć, niż robić z siebie idiotkę.
            • imasumak Ale to Ty niewiele wiesz w temacie 13.05.13, 16:28
              Sauna wpływa bardzo dobrze na stan naczyń, uodparniając je przy regularnym stosowaniu. Sama mam jasna cerę, za sobą mnóstwo wizyt w saunie i jakiegoś spustoszenia nie zaobserwowałam, wręcz przeciwnie smile
              • misiowamama-2 Re: Ale to Ty niewiele wiesz w temacie 14.05.13, 14:08
                imasumak napisała:

> Sauna wpływa bardzo dobrze na stan naczyń, uodparniając je przy regularnym stos
                > owaniu.<
                to ciekawe, co piszesz. Moja wiedza na ten temat jest przeciwieństwem do Twojej. Otóż ja wiem, że mając skłonność do pękających naczynek, cery naczynkowej należy unikać m.in. gorących kąpieli, w tym sauny, słońca . Kto Ci naopowiadał, że sauna uodparnia naczynka? może jeszcze je uszczelnia? bzdura.

>Sama mam jasna cerę, za sobą mnóstwo wizyt w saunie i jakiegoś spustoszenia nie zaobserwowałam, wręcz przeciwnie smile<

Widocznie nie masz skłonności, i nie ma cery naczynkowej.
                Co nie znaczy, że poczekasz kilka latek i stan Twojej skóry diametralnie się zmieni...
                Też kiedyś chodziłam do sauny ( i nie tylko) i na owe czasy-spustoszenia nie było... wink
    • antyideal Re: sauna na forum 13.05.13, 13:42
      O to chodzi, ze kazdy robi to co chce i lubi i nad czym tu sie dziwowac ?
    • mvszka Re: sauna na forum 13.05.13, 15:38
      czy nierobienie czegoś oznacza że to jest złe? nie
      czy pisanie, że nierobienie czegoś oznacza, że to jest zło jest złe? tak

więc przestań zła kobieto wink
    • podkocem Re: sauna na forum 13.05.13, 15:44
      W saunie jest nudno i gorąco i poza tym nic ciekawego tam nie ma. Osobiście wolę się powygrzewać na plaży, a potem wskoczyć do chłodnej wody niż siedzieć w saunie.
    • angazetka Re: sauna na forum 13.05.13, 15:51
      O to, że wiele osób nie było (nie ma ochoty, nie ma okazji) w saunie. Cała filozofia. Wniosek, że sauna to coś złego, jest cokolwiek nadmiarowy.
      PS. Też nie byłam. Jakoś tak wyszło.
    • rhaenyra Re: sauna na forum 13.05.13, 16:05
      >o co tu chodzi?
      o ten tramwaj co nie chodzi tongue_out
    • ida771 Re: sauna na forum 13.05.13, 17:38
      może o to że do sauny ostatnio wchodzi się z gołą du..ą?
      tongue_out
      • riki_i Re: sauna na forum 13.05.13, 18:04
        w wątku 'czego nigdy nie robiłam' ledwie kilka pań zadeklarowało, że nie miało seksu grupowego

za to cała masa oznajmiła, że nigdy nie była w saunie

jestem zadziwiony takimi proporcjami big_grin
        • imasumak Re: sauna na forum 13.05.13, 19:52
          riki_i napisał:

jestem zadziwiony takimi proporcjami big_grin

big_grin
          Dlatego tez wolałam się w nim nie wypowiadać big_grin
          • em_em71 Re: sauna na forum 13.05.13, 20:11
            sex grupowy w moim miemaniu mieści się w kategorii 'ekstrema', czuję się usprawidliwona swoim wpisem wink
            a w saunie byłam kilkakrotnie, ale nie tęsknię na codzień
        • lady-z-gaga Re: sauna na forum 14.05.13, 14:11
          riki_i napisał:

> w wątku 'czego nigdy nie robiłam' ledwie kilka pań zadeklarowało, że nie miało
          > seksu grupowego
          >
          > za to cała masa oznajmiła, że nigdy nie była w saunie
          >
          > jestem zadziwiony takimi proporcjami big_grin

A ile pań napisało, ze nigdy nikogo nie zabiły? żadna? szok! big_grin
    • klubgogo Re: sauna na forum 13.05.13, 20:17
      Nie chodzę ze względów higienicznych.
      • sofi75 Re: sauna na forum 14.05.13, 08:38
        klubgogo napisała:

> Nie chodzę ze względów higienicznych.

aaaaaaaaaaaaa! wpis roku!
    • rosapulchra-0 Re: sauna na forum 13.05.13, 20:20
      Na pewno masz rację, ale do używania sauny są też przeciwwskazania, np. ja nie mogę bezkarnie chodzić do sauny, bo posiadam żylaki. Ale był czas, że z niej korzystałam i bardzo sobie saunowe rozrywki chwalę.
    • memphis90 Re: sauna na forum 13.05.13, 20:21
      Ja bym chętnie chodziła, ale podobno po chorobie tarczycy nie mogę 1. być dawcą krwi 2. chodzić do sauny. Pierwszego nie przeskoczę, drugie mogłabym zignorowac i uważać się za wyleczoną, ale po urodzeniu dzieci jakoś nigdy nie udało mi się bryknąć do żadnej sauny (w grę wchodziłyby tylko takie w aquaparkach). Ale jak tylko nadarzy się okazja...., ach!

No, chyba, że przypomnę sobie o moich naczynkach, których nie wolno kąpać w gorącej wodzie (ha, ha), depilować (jaasne, będę chodzić porośnięta szczeciną) i traktować sauną wink
      • e-milia1 czemu nie mozna przy chorej tarczycy? 14.05.13, 13:01
        pierwsze slysze. sama mam "chora" tarczyce. maz ma czesc wycieta a latamy do sauny czesciej niz niektorzy do Kosciola...
        • memphis90 Re: czemu nie mozna przy chorej tarczycy? 14.05.13, 19:03
          Nadczynność tarczycy jest wymieniana w przeciwwskazaniach. Ja mam niby wyleczoną, więc może bym i mogła, ale nie było okazji smile
    • croyance Re: sauna na forum 13.05.13, 20:55
      Widzialam w Finlandii sale konferencyjna w saunie big_grin
      • memphis90 Re: sauna na forum 14.05.13, 19:05
        Fuuuuj, ja wiem, że sauna nie jest do gapienia się na cudzą d...., ale jak sobie wyobrażę kolegów z pracy w wersji obnażonej.... Brrrr! Nawet przypadkowe zerknięcie wywołałoby traumę na całe miesiące!
    • bei Re: sauna na forum 14.05.13, 07:35
      Ja w miej pozbywam się kataru, zawsze, gdy mnie dopadnie to sauna mnie wyleczy..
    • mia_siochi jeden lubi śliwki, a drugi jak mu nogi śmierdzą 14.05.13, 08:33
      O to tu chodzi.
      Byłam ze dwa razy, brrr... Dziękuję. Gorąco i nudno.
      Achów nad masażami też nie pojmę, obrzydlistwo.
      Ale jak ktoś chce- niech chodzi. Kij mu na droge wink
    • karro80 Re: sauna na forum 14.05.13, 12:23
      Chłop chodzi i sobie chwali. Ja nie - ale namawia i pewnie pójdę. Kiedyśsmile
      Mam naczynka i skłonności do omdleń<teraz dużo mniejsze> - więc nigdy mnie specjalnie nie ciągnęło.
      • heca7 Re: sauna na forum 14.05.13, 13:13
        Z sauny korzystam raz na ruski rok. Tylko wtedy kiedy jedziemy do domku gdzie właściciel saunę zbudował. Cały domek dla nas i sauna w środku też.
        Poza tym nie mam potrzeby regularnego chodzenia do sauny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka