• princessa.of.persia Re: Torty.... 11.06.13, 20:59
      Uwielbiam robic torty. Robie kilka w roku, pewnie bedzie ok 7. Ostatnio robiłam dwa na urodziny dzieciakow i wszystkim baaardzo smakowały. Kolezanka nawet zamowila na komunie dla swojego synka. Bardziej mi smakuja torty smiatanowe z owocami. Robie tez te z kremami budyniowo maslanymi ale wole smietanowe.
      Korci mnie aby pobawic sie w torty angialskie ale nie znosze smaku masy lukrowej i szkoda mi na nia pieniedzy i czasu bo dla mnie ma ona tylko wyglad ale zadnych walorow smakowycvh.
      • pomyslowamama Re: Torty.... 11.06.13, 21:42
        Witam,

Zapraszam na moj nowopowstaly blog pomyslowamama.wordpress.com gdzie wlasnie ostatni wpis jest o tortach dzieciecych. Zwykle ulatwiam sobie zadanie robiac jakies ciasto prżelozone serkami z cukrem pudrem a wieksza wage przykladam do dekoracji i tu stawiam na mase plastyczna, ktora jest efektowna a tort kolorami zachwyca dzieci.
        • barbara359 Re: Torty.... 12.06.13, 12:28
          Pomysłowa mama -twoje torciki są cudne.. Ja sie boje masy plastycznej, kiedyś próbowałam i zrobiłam cudem babeczki,ale było naprawde ciężko..
          ja dopiero bawię sie i zaczynam eksperymenty.. smile
          tortytorciki.blogspot.com/
          • pomyslowamama Re: Torty.... 12.06.13, 16:11
            Dziękuję bardzo smile nie ma sie czego bac, mysle, ze zrobienie babeczek z masa jest trudniejsze niz oblozenie tortu. Wazne, zeby przede wszystkim kupic dobra mase, nie rozwalkowywac jej za cienko, zeby sie nie rwala i pamietac, ze jej srednica musi byc troche wieksza niz tortu. Zachecam i zycze powodzenia w eksperymentach smile
            • barbara359 Re: Torty.... 12.06.13, 19:16
              pomyslowamama napisał(a):

> Dziękuję bardzo smile nie ma sie czego bac, mysle, ze zrobienie babeczek z masa je
              > st trudniejsze niz oblozenie tortu. Wazne, zeby przede wszystkim kupic dobra ma
              > se, nie rozwalkowywac jej za cienko, zeby sie nie rwala i pamietac, ze jej sred
              > nica musi byc troche wieksza niz tortu. Zachecam i zycze powodzenia w eksperyme
              > ntach smile
              Ja chciałam mase zrobić sama..smile ..A wyszło to co wyszło.. Kurczyła sie ta masa(zrobiłam z pianek dla dzieci), na tort chyba sie nie odważe.. sad zaczęłam pisać taki blog,żeby pokazać moje "księżniczki " na tortach.. Postaram sie ok piątku wrzucić i te babeczki.. ale jutro to nie dam rady.. Z daleka nie wyglądają źle.. smile
              https://tortytorciki.blogspot.com/
              • barbara359 Re: Torty.... 12.06.13, 19:27
                już wstawiłam zdjęcia , tak na szybko.. smile
              • chipsi Re: Torty.... 13.06.13, 08:48
                Z pianek też robiłam, ciężko się wyrabia, kurczy i smakuje paskudnie. Tyle że naprawdę ładnie wygląda (ta różowa kiecka na moim torcie jest właśnie z pianek). Gotowe masy można kupić np na allegro ale drogawe są. Duzo jest przepisów w necie ale te bez tłuszczu wychodzą gorzej, osobiście polecam przepisy na lukier plastyczny zawierające plantę. Lepiej też smakuje jak się jeszcze doda olejek migdałowy.
    • chipsi Re: Torty.... 12.06.13, 13:38
      Lubię, jadam, robię.
      W pobliskiej cukierni mają wyśmienite torty. Cappuccino, malinowy, szampański, szwarcwaldzki gruszkowy czy makowy to moje ulubione stamtąd. Sama robię śmietanowo-owocowe i cappuccino (tzn najczęściej). Ostatnio popełniłam kilka tortów pokrytych lukrem plastycznym.
      • barbara359 Re: Torty.... 12.06.13, 15:19
        poprosimy o zdjęcia.. smile może jakaś inspiracja będzie..
        • chipsi Re: Torty.... 13.06.13, 08:42
          2 są w linku, reszty nie zdążyłam obfotografować zanim je zeżarli smile
        • loola_kr Re: Torty.... 13.06.13, 20:32
          to ja też się pochwalę smile
          www.kuchniawioli.pl/torty.htm
          • barbara359 Re: Torty.... 14.06.13, 18:42
            są super.. Tyle ich zrobiłaś że jesteś już ekspertką.. wink
            Najbardziej mi sie podoba z hello Kitty i ten obłożony czekoladowymi patyczkami.. Zawsze mam problem jak zrobić boki.. Wpadłam na fajny pomysł i niedrogi, kosztował max.2 zł bo zużyłam pół opakowania polewy czekoladowej takiej twardej co mikrofali sie podgrzewa.. zrobiłam zawijaski i oblałam troche fantazyjnie.. świeży torcik,bo robiłam w poniedziałek.. Ale zdjęcia są i postaram sie wieczorkiem wrzucić na mój blogspot smile
          • barbara359 Re: Torty.... 14.06.13, 18:53
            są super.. Tyle ich zrobiłaś że jesteś już ekspertką.. wink
            Najbardziej mi sie podoba z hello Kitty i ten obłożony czekoladowymi patyczkami.. Zawsze mam problem jak zrobić boki.. Wpadłam na fajny pomysł i niedrogi, kosztował max.2 zł bo zużyłam pół opakowania polewy czekoladowej takiej twardej co mikrofali sie podgrzewa.. zrobiłam zawijaski i oblałam troche fantazyjnie.. świeży torcik,bo robiłam w poniedziałek.. Ale zdjęcia są i postaram sie wieczorkiem wrzucić na mój blogspot smile
            • loola_kr Re: Torty.... 14.06.13, 20:14
              cały czas się uczę wink
              nie moge się doczekać Twoich zdjęć, ja też często mam problem z "bokami".
            • loola_kr Re: Torty.... 14.06.13, 23:04
              czy Ty te boki tortu oblewałaś rozpzuszczoną czekoladą z torebki "od razu"?
              • barbara359 Re: Torty.... 15.06.13, 11:40
                tak, rozpuściłam w torebce, zrobiłam małą dziurkę.. Najpierw zrobiłam wzorki na górze, nie było łatwo bo była bardzo płynna, a torebka gorąca.. A potem już po bokach - to luzik, łatwo poszło.. Ze szprycy i chłodniejszej czekolady może by było łatwiej, ale jak to później domyć.. ? Nie chciałam ryzykować i szkoda by było mi wyrzucać ten woreczek do szprycy..
                Może być taki pomysł? Gdybym posypała samym pudrem nie było by takiego efektu,prawda?
                • loola_kr Re: Torty.... 15.06.13, 18:13
                  Bardzo fajny pomysł, muszę przetestować smile
                  jak czekolada jest w torebce to nie ma co do szprycy przekładać, domyć na pewno można ale po to jest w worku, żeby już było łatwo.
    • echo1111 Re: Torty.... 13.06.13, 10:35
      Nie lubię kupczych tortów i zawsze piekę sama ale dla mnie tort jest łatwiejszy do upieczenia niż inne ciasto. Najszybsze i najsmaczniejsze sa wg mnie te przekładane bita śmietaną i owocami, śmietankowo jagodowy, truskawkowy. Miętowy jest świetny na upały. Torty z masa maślaną mniej mi smakuja i masa potrafi się zważyć więc piękę je sporadycznie.
    • lafiorka2 Re: Torty.... 15.06.13, 11:43
      nie przepadam....rzadko jadam
      W sumie tylko kiedy moje dzieci mają urodziny.
      Jak kupowałam w małej cukierni im na urodziny były bardzo dobre.
      Przyznam,że takich robionych domowo nie lubię w ogóle,chociaż muszę przyznać,że na ostatnie urodziny moich dzieci kuzynka męża zrobiła bardzo dobrego...
    • zurekgirl Re: Torty.... 15.06.13, 14:12
      Robie tort tiramisu, juz tradycyjny na urodzinach corki. Kupuje potrojny spod biszkoptowy jasny, krem tiramisu Oetkera, budyn smietankowy, polewe czekoladowa, kakao, swieze truskawki (bo urodziny w czerwcu) i male bezy dekoracyjne lub bita smietane, dodaje jeszcze jakikolwiek kwasny dzem.

Kazdy spod polewam kawa rozpuszczalna z lyzeczka alkoholu, na to dzem i krem tiramisu lub budyn (albo pomieszane, srodek tiramisu, budyn na zewnatrz kazdego kregu), wtapiam w to pociete swieze truskawki. Na gornej warstwie jest cieniutka powloka z tiramisu, lekko sypnieta kakao, na to wzorki z lanej czekolady (jak czekolada jest dobrze rozpuszczona, mozna sliczne listki i esy- floresy wymalowac, albo imie solenizanta i zacny wiek).

Krawedz oblozona truskawkami na przemian z bezami lub kleksami z bitej smietany. Truskawek im wiecej tym lepiej.

Generalnie oprocz kremu tiramisu nie musi byc w tym torcie nic sztucznego. Biszkopt mozna upiec, czekolade roztopic taka zwykla, smietane ubic samemu, budyn zrobic z maki, cukru i utrzec laske wanilii. Tort jest przepyszny, bo pachnie swiezoscia, truskawkami, kawa, wszyscy go kochaja, a ja nic poza nim i sernikiem nie potrafie upiec ani ugotowac, wiec raz w roku jest moj kulinarny dzien smile Tych kolorowych mas na tortach nie trawie, w cukierniach sa za slodkie, tylko moj tort jest ok i corka bedzie go jadla do osiemnastki.
      • barbara359 Re: Torty.... 15.06.13, 15:23
        ...zrobłam kiedyś tort z biszkoptów kupowanych, i nasączyłam..
        Okropnie sie kroiło i mazało.. Byłam załamana..
        Na szczęćie trafiłam na dobry przepis, i od 4 lat biszkopt mi sie udaje, i torciki zaczęły sie udawać.. smile
        Nie trafiłam nigdy takich bezików małych do obkładania tortu, musze poszukać, świetny pomysł.. smile
        • zurekgirl Re: Torty.... 15.06.13, 16:43
          Te bezy maja srednice podstawy okolo 1 cm, sa super, bo nie opadaja jak bita smietana, ale z drugiej strony sa cholernie slodkie, jak to bezy, wiec wtedy trzeba cos odslodzic w pozostalych skladnikach.
      • loola_kr Re: Torty.... 15.06.13, 18:16
        fajny pomysł z tymi bezami po bokach!
        Jak jeszcze nie piekłam tortów to teściowa córce na urodziny zrobiła tort z kupnych blatów i jedna warstwę zrobiła z małych bez - na mase poukładała bezy a potem jeszcze raz masę - wyszło bardzo dobrze. teraz mi się przypomniało i może warto powtózyć.
        • barbara359 Re: Torty.... 15.06.13, 22:34
          można poprosić więcej szczegółów tej masy z bezami?
          jaka ma myć masa? z bitej śmietany cz taka "na maśle", to chyba ważne, bo różnie mogą roztopić te bezy.. Bezy mają sie roztopić w tej masie czy pozostać chrupkie,żeby było pyszne?
          ..ja uwielbiam słodkie.. A ładnie sie kroi czy łamie.. ?
          smile pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka