Dodaj do ulubionych

aleście obłudne!!

27.06.13, 21:06
Baumana broniłyście, wzruszałyście się... Kilka dni i sprawa z nauczycielką. Jednej i drugiej osobie NIGDY nie powinna być wybaczona przeszłość. Na nauczycielce licz, bo potwór, bo sadystka, psychopatka. A Bauman? jak ktoś o nim źle mówi to na pewno nie czytał, na pewno nie rozumie. Ja różnicy nie widzę. Jedna i druga osoba, moim zdaniem, jest obrzydliwa.
Obserwuj wątek
    • petuniasta Re: aleście obłudne!! 27.06.13, 21:09
      Hmm... chyba coś mnie ominęło - a cóż Bauman takiego zrobił? W sensie że o tego socjologa chodzi?
    • marzeka1 Re: aleście obłudne!! 27.06.13, 21:11
      Widzisz, mnie przeszłość Baumana się nie podoba- jego wybory są, jakie są, ale nie porównywałabym go z kobietą, która z premedytacją zamordowała dziecko, zakatowała pasem, bo.... sznurowadło zgubiło.
      • kolteta Re: aleście obłudne!! 27.06.13, 21:16
        Chodzi mi przede wszystkim o to, że sporo ematek wypisywało tam, że po wielu latach można a nawet powinno się wybaczyć przeszłość a teraz te same krzyczą, że nie powinno być czegoś takiego jak zatarcie wyroku. Podkreślam: obie osoby są dla mnie ohydne. Tak samo Bauman, którego "zmuszono" do bycia wysokim funkcjonariuszem NKWD pośrednio przyczyniający się do tragedii niejednej rodziny jak i ta morderczyni.
        • wespuczi Re: aleście obłudne!! 27.06.13, 21:25
          bo ta pani to dewiantka, a bauman dokonal wyborow jakich dokonal, jego punkt widzenia ewaluowal, a ta pani dalej sobie uzywa..
          poza tym jest jeszcze taka rzecz jak wolnosc slowa i trzeba jej bronic zeby nie wiem co, a nie przyzwalac na jakies prymitywne protesty na uniwersytetach.
          nastepny krok to palenie ksiazek.
          • kolteta Re: aleście obłudne!! 27.06.13, 21:30
            Samej metody nie pochwalam, ale nie widzę nic złego wypowiadaniu swojego zdania (chodzi mi o protest. Punkt widzenia Baumana ewaluował do takiego, że jeszcze 5 lat temu dumny był z działań jakie prowadziły do tłumienia walczących z komuną. Podkreślam, że chodzi mi o sam fakt ZAPOMNIENIA tego, co w przeszłości się robiło. Tam padały argumenty, że należy to zrobić. To macie przykład, że NIGDY, nie powinno zapominać się rzeczy, które tak bardzo wpływają na życie innych.
    • sumire Re: aleście obłudne!! 27.06.13, 21:20
      zestawianie przypadku pierwszego z drugim nie jest najbardziej fortunne, doprawdy.
      • woman_in_love ciekawa teoria, gdyż wysocy funcjonariusze NKWD 27.06.13, 21:26
        musieli sobie brudzić ręce, a nie siedzieli tylko za biurkiem i pili wódkę i brali pensję.
        Więc tak, rzeczywiście zestawienie Baumana z panią nauczycielką może się okazać niesprawiedliwie i krzywdzące.... dla pani nauczycielki.
        • sumire Re: ciekawa teoria, gdyż wysocy funcjonariusze NK 27.06.13, 21:34
          proszę, nie pogrążajmy się w demagogii.
          • woman_in_love ale twierdzisz, ze NKWD masowo nie mordowało ludzi 27.06.13, 21:45
            i że sieję demagogię? Dziwne. Tym bardziej, że to było za czasów Berii i Stalina.
            Bo jeszcze nawet pracę w KGB za czasów łagodnego Gorbaczowa by się dało jakoś uzasadnić. Ale pracę w NKWD za czasów Stalina i Berii? Ojoj...
    • abdullah_abdullah Re: aleście obłudne!! 29.06.13, 04:40
      do prostych ludzi przemawiaja proste teksty. wrzucili mamuska tekst ze sczegolami zbrodni na dziecku to zrozumialy o co chodzi. Gdyby wrzucili tekst o tym co oddzialy formacji w jakich byl pan socjolog/filozof robily z walczacymi o wolna Polske partyzantami, to niektore by sie ogarnely.
    • croyance Re: aleście obłudne!! 29.06.13, 05:41
      Wg mnie to jest w ogole pomieszanie jakies z poplataniem.
      Pomieszana jest ocena moralna czynow nauczycielki z jej sytuacja prawna.
      IMO jedno z drugim nie powinno miec wiele do czynienia, bo sprawia to tylko, ze ponosza nas zbedne emocje.
      IMO powinno byc to rozwiazane jak w UK, ze osoba karana z pewnych paragrafow po prostu nie ma juz powrotu do konkretnych zawodow bez wzgledu na to czy sie zresocjalizowala, czy zaluje etc. Na pewne stanowiska sprawdza sie criminal record i juz, tak samo jak ktos, kto jest na sex offenders register nie moze zblizac sie do dzieci/szkol, tak samo jak np. osoba wczesniej karana nie moze byc, powiedzmy, sedzia sadu najwyzszego etc.
      I koniec.
      A kwestie typu wybaczyc czy nie w ogole sa nie na miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka