Dodaj do ulubionych

Wrocławskie zoo

08.07.13, 08:58
Zmieniłam kierunek także za sprawą namów emam i wybieramy się do wrocławskiego zoo zamiast poznańskiego. Pytanie mam o czas potrzebny na spokojne zobaczenie zoo, mniej więcej oczywiście, bo muszę całodniową podróż jakoś rozplanować. Dojazd z dworca na stronie sobie już sprawdziłam i wychodzi mi, że najlepiej tramwajem 2 lub autobusem 145. Jakieś rady? co zabrać czego nie zabierać? Będziemy z pięciolatkiem i dwulatką.
Obserwuj wątek
    • zuzann-a Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 09:11
      Polecam wypożyczyć przy wejściu taki drewniany wózek dla dzieci, kosztuje 10zł na cały dzień. Myślę, że żeby tak dokładnie wszystko obejrzeć to potrzeba ok.3-4 godz.
      • yenna_m Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 09:19
        a moim zdaniem nawet i 2 dni potrzeba (jesli pojdziecie do dziecinca)

nigdy nie dalam rady z dziecmi obejrzec calego zoo wink
        • slonko1335 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 09:33
          Coś mi się zdaje, że poza zoo nie będę niczego innego planować-chciałam zobaczyć Starówkę ale dzieciaki pewnie będą zbyt wymęczone. Młoda w wózku padnie pewnie na trochę ale starszy nie da rady chyba, zwłaszcza że przed nami będzie jeszcze powrót pociągiem ...
        • lola211 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 09:44
          Mam tak samo.Zwiedzamy połowe i zajmuje nam to ok. 4 godzin.Ten drewniany wózek jest fajny,ale co wówczas dziewczyna zrobi z wozkiem dzieciecym?
          Zoo jest wielkie,na miejscu jest gastronomia,plac zabaw,mozna tam spedzic pól dnia.
          Proponowalabym -jesli sił starczy- po zoo przejsc sie na pergole,za Halą Stulecia, to naprzeciw zoo.
          • yenna_m Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 17:35
            ano właśnie
            mi się jakoś niemożliwe wydaje, żeby odejść wszystkie pawilony, zajrzeć do wilków, do słoni i jeszcze o ptaki zahaczyć (oczywiście o przedszkolu nie wspominając, i nie wspominając o wypasionym placu zabaw)i wszystkie te zupełnie boczne alejki

2 bite dni nam są potrzebne, ale ja z tych, co to nigdzie się nie spieszą i zwiedzają w rytmie dostosowanym do dziecka, sporo czasu też spędzamy w dziecińcu, bo to naprawdę duża atrakcja dla dzieci

PS: warszawskie zoo wydało mi się, w porównaniu do wrocławskiego, po prostu małe tongue_out
      • slonko1335 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 09:29
        Będziemy mieć wózek dla dwulatki. Myślisz, że ten drewniany warto brać dodatkowo?
        • yenna_m Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 09:31
          jesli 5-latek moze w nim jezdzic razem z siostra - to nie bierzcie

zoo jest duze i jest naprawde duzo chodzenia
          • evrin Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 09:34
            to zależy od dziecka przecież. Moja 3 latka łazi i 2 godziny po zoo.
          • slonko1335 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 09:35
            to kuzyneczka i nie wiem prawdę mówiąc jaki wózek ma ale mój i tak nie da się do niego wsadzićwink może rzeczywiście wziąć mu ten drewniany, choć on z tych nadruchliwych i nie wiem czy sobie życia nie utrudnię ganiając za nim z tym wózkiemwink
            • nangaparbat3 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 09:43
              To przeciez pusty wozek on bedzie ciagnąc.
              • slonko1335 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 10:03
                hmmm...jasne..ja już wiem kto ten wózek będzie ciągnąćwink
                • nangaparbat3 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 11:06
                  Z corka bawilam się czasem w konika czarownicy. Łapalam jakąś zeschla galąź i poganialam ja tą galęzią, udając czarownice, ona byla konikiem ktory przed wiedźmą uciekal. Zabawa byla przednia.
    • evrin Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 09:43
      Nastaw się na dodatkowe koszty tj. karma dla zwierzaków, czy to w zagrodzie z maluchami, czy małpy chyba 2 zl/garść (warto mieć ze sobą woreczek albo miseczkę, bo z automatów leci granulat.) jazda kucykiem 5 zl. Warto tez mieć mapkę zoo, tez kosztuje.

Lojalnie informuje, ze grill w zoo nie jest prawdziwym grillem o czym niestety dwukrotnie się przekonaliśmy tzn szaszłyki, kiełbasa wcześniej gotowane a na grill położone dla picu.

sprawdź na stronie godziny karmień, to fajne wydarzenie np kotiki o określonych porach są karmione i ich opiekunka o nich chwile opowiada i robi mini pokaz smile

jest tez plac zabaw.

wg mnie 3-4 godziny zajmie zwiedzanie zoo.
      • slonko1335 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 10:02
        Dzięki za info odnośnie woreczka czy miseczki. W zoo w którym bywamy najczęściej jedzenie dla zwierząt jest w pudełkach sprzedawane.
        Przypadkowego żarcia się boję bo to alergik z wrażliwym żołądkiem, wiec będzie musiał na suchym prowiancie jeden dzień przetrwać, śniadanie zjemy jeszcze w domu.
        Karmienia których zwierząt polecasz?to się na nich skupimy na początek...
        Około 4-5 godzin zajmuje nam zwiedzanie niewielkiego zoo w Niemczech do którego jeździmy ale dużą część tego czasu przeznaczamy na szaleństwa na palcu zabaw. Jak patrzę na wrocławskie zoo to wydaje mi się kilka razy większe...no nic najwyżej część na początek tylko zwiedzimy-resztę w przyszłym roku...
        • evrin Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 10:08
          my byliśmy tylko na karmieniu kotików zwanych potocznie fokami smile i bardzo polecam.

w jednym z barów(takim na końcu zoo, w okolicy kucyków) mozna nieodpłatnie podgrzać jedzenie dla dzieci, to a propos dwulatki, ktora moze jest jeszcze butelkowo-mleczna? smile
        • lola211 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 10:14
          Zwiedz najwazniejsze punkty- przede wszystkim zagrode z mlodymi i tam niech sie dzieci wyżywaja jesli chodzi o karmienie- kózki zwłaszcza żarte sa bardzo.Koniecznie udajcie sie na pokaz karmienia kotików- mozna je tez poogladac jak pływaja pod woda.
          • slonko1335 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 10:19
            Dzięki, sprawdzę godziny karmienia i będziemy pilnować. Zagrodę z młodymi też wpiszemy w grafiksmile
        • landora Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 10:53
          Koniecznie kotiki, lemury i słonie. Fajnie opowiada pani karmiąca żółwie.

Obejście zoo z dziećmi może zająć nawet i 5 godzin wink Zoo nie jest bardzo duże (w porównaniu z poznańskim), ale "upakowane".

Dobre jedzenie jest w Czerwonym Domku, przy stawach.

Zajrzyjcie do wielbłądów, właśnie urodził się maluch i jest prześmieszny!

Aha, i patrzcie w górę! Ostatnio zoo zrobiło się wielopoziomowe, na przykład wyjce łażą nad alejką, na wybieg nad nosorożcami wyszły też gibbony.

Miłego zwiedzania!
          • opium74 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 11:20
            weź coś na przebranie - po Zoo idz na pergole koło Hali 100lecia - jest tam taka smieszna fontanna - betonowa płyta z której strzelają w górę słupki wody - zawsze w upały dużo tam dzieciarni biega smile
            Jest tez tam bistro z całkiem dobrymi zupami - np. rosół z lanymi kluskami itp. oraz inne dania które dzieciaki chętnie jedzą.
            Na Zoo nie powiem ile czasu bo mieszkamy niedaleko i dla nas to po prostu taki spacer - jak czegoś nie zobaczeymy to wracamy za jakiś czas.
            Jak masz możliwośc to zastanów się nad noclegiem w jakims pobliskim hostelu i wtedy bedziesz mogła zaliczyć i podróż statkiem /przystań przy samym Zoo/ i starówke smile
    • czaroffnica24 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 13:24
      Cały dzień najlepiej smile
      Przy foczkach można godzinę siedzieć, oglądasz je z góry i od spodu wchodząc w takie półkole w basenie-wiecznie tam tłum. Z taką gracją te grubaski pływają, że można patrzeć godzinami.
      Fajne są pokazowe karmienia:
      9:15-żyrafy
      9:30-niedźwiedzie
      11:00-pawiany i hipopotamy
      12:00-ptaki, żółwie
      12:30-słonie
      13:00-lemury, pelikany
      13:30-mrówniki
      16:00-piranie
      Weźcie mapkę, 2 złote kosztuje. Zrobicie postoje na wielu ławkach, na placu zabaw.
    • mancipi Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 14:10
      po pierwsze-dojazd- jest remont torowiska obok dworca i tramwaj 2 może nie jeździć, nie wiem jak ma zmienioną trasę. w każdym razie z dworca możecie pojechać czymkolwiek w stronę placu grunwaldzkiego i tam się przesiadać w kierunku zoo na tramwaj 10, 2, 4, 1. bilet czasowy 30 minut, w dzień wolny od pracy zdążycie dojechać
      obok zoo jest Hala Stulecia (bardziej znana jako ludowa), obok jest ogród japoński, pergola i nieszczęsna fontanna-ostatni komunikat za bieganie po fontannie mają zacząć dawać mandaty
      • slonko1335 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 14:17
        Będziemy jechać w dzień powszedni na pewno, myślę, że na dworcu rano będziemy ok. 10-wracać ok. 17-18. Rozumiem, że we Wrocławiu na bilecie jednym mogę się przesiadać bylebym w czasie się zmieściła?
        • mancipi Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 18:18
          slonko1335 napisała:
          > Będziemy jechać w dzień powszedni na pewno, myślę, że na dworcu rano będziemy o
          > k. 10-wracać ok. 17-18. Rozumiem, że we Wrocławiu na bilecie jednym mogę się pr
          > zesiadać bylebym w czasie się zmieściła?

sprawdziłam- remont tego torowiska zaczyna sie 20.07, ale i tak 2 na waszym odcinku-tzn zoo dworzec jedzie normalnie, więc nie musicie się przesiadać, aczkolwiek może być szybciej jak nie traficie akurat na przyjazd 2 (w wakacje poza szczytem tramwaje jeżdżą co 20 minut uncertain)
          są 2 rodzaje biletów-czasowe i jednorazowe, na czasowych można się przesiadać, ale kasować trzeba od razu po wejściu do tamwaju. bilety można kupić albo w maszynach na przystankach, albo w tramwaju/autobusie-płatność tylko kartą
    • kerri31 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 14:55
      Zabierz jedzenie i picie jak nie chcesz tam przepłacać, bo ceny są kosmiczne. Na miejscu wynajmiesz wagonik, w którym będziesz wozić dziecko/dzieci.
      Polecam wrocławskie ZOO, jest co zwiedzać, gdzie odpocząć, dzieci mogą się pobawić na placu zabaw gdyby znudziło im się oglądanie zwierząt smile Niedaleko jest też ogród japoński -warto zobaczyć.
      • aaadddaaa83 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 17:58
        Obok zoo jest niedawno otwarty park miniatur oraz park dinozaurów z atrakcjami dla dzieci, jak zostanie Wam trochę czasu to polecam odwiedzić.
    • mynia_pynia Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 19:38
      Mnie zoo przygnębia.
      We Wrocławskim byłam kilkanaście razy, owszem jest gdzie pospacerować ale ta biedna foczka która pływa zawsze tak samo i ten goryl który siedzi już od 40 lat - naprawdę mnie to dobija emocjonalnie.
      • landora Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 19:42
        Hmmm... we wrocławskim zoo nie ma goryli, i to od bardzo, bardzo dawna. Nie ma też foki, która by pływała zawsze tak samo tongue_out Są trzy uchatki, które raźno pluskają się w swoim nowym, obszernym basenie.
    • zlotarybka_1 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 19:45
      kocham Wrocław nad życie ale zoo wrocławskie to dla mnie syf i tyle (poza kilkoma miejscami, które wyremontowano).
      Oczywiście można tam spędzić cały dzień, za namową córki byłyśmy tam 2 razy, ale nie podoba mi się i koniec. Warunki, w których żyją niektóre zwierzaki to podłość po prostu.
      Do tego drogie wejściówki.
      • yenna_m Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 20:00
        zgadzam się
        śmierdzi strasznie
        • landora Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 20:49
          Byłam w zeszłym tygodniu.
          Ani nie śmierdziało, ani zwierzęta nie były trzymane w "strasznych" warunkach. Wręcz przeciwnie, za każdym pobytem zauważam zmiany na korzyść, coś nowego się buduje, i zawsze jest czysto.
          Ośmielę się zauważyć, że zapach zwierząt w zoo jest normalny, zwłaszcza w pomieszczeniach, i jeszcze nie byłam w całkowicie bezwonnym zoo. Ale smród to to nie jest.
    • mea8 Re: Wrocławskie zoo 08.07.13, 21:46
      Wroclawskiego zoo nie polece bo mi sie nie podoba. Ale podpowiem, zeby bilet na komunikacje kupic taki 24h. Po pierwsze przesiadasz sie do woli, po drugie w automatach w tramwajach za bilety placi sie karta. Ja osobiscie mialam stresa co chwile w tloku wyciagajac karte.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka