Dodaj do ulubionych

Urografia - do lekarek

11.07.13, 23:33
Pomóżcie zestresowanej kobiecie - mój brat ma jutro mieć urografię, siedzę i grzebię w internecie w związku z tym i mam kilka pytań:
1. ma to być w znieczuleniu - czy to znaczy że w znieczuleniu ogólnym? dostanie zastrzyk do wenflonu? czy po wszystkim będzie na sali pooperacyjnej, oiomie, czy na zwykłej sali?
2. czy to niebezpieczny zabieg?
3. brat jest alergikiem, jak częste są reakcje uczuleniowe na kontrast?
Senk ju bardzo.
Obserwuj wątek
    • net79 Re: Urografia - do lekarek 11.07.13, 23:49
      Kurcze moje dziecko zamiast urografii ma raz na jakiś czas scyntygrafię....lekarz nie widział sensu urografi... podejrzewam, że znieczulenie miejscowe, raczej nie ma powodów do ogólnego...
      uronef.pl//index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=41
    • maltry Re: Urografia - do lekarek 12.07.13, 00:41
      A napewno o urografii mowa? Bo to znieczulenie mnie zastanawia - pracowałam na internie kilkanaście lat, urografia była dośc "popularnym" badaniem i nigdy nie spotkałam się z koniecznością podania znieczulenia... uncertain

Generalnie badanie polega na dożylnym podaniu kontrastu, potem wykonuje się serię zdjęć rtg i po badaniu smile Lekko upierdliwa jest konieczność leżenia na plecach przez 30-45 min, no i dla osób o "słabych nerwach" wink konieczność wkłucia wenflonu.
      Jeśli brat jest alergikiem z pewnością powiadomił lekarza o tym fakcie, ja spotkałam się raz z wysypką po podaniu kontrastu i raz podawanie trzeba było przerwać bo ciśnienie leciało w dół - ale podawanie kontrastu odbywa się w obecności lekarza (przynajmniej u nas) więc w razie "coś" lekarz szybciutko podejmuje decyzje co dalej.
      • clio_1 Re: Urografia - do lekarek 12.07.13, 09:26
        Dzięki za odpowiedź. Na pewno chodziło o urografię, brat jest juz po. Ostatecznie było bez znieczulenia (wczoraj jeszcze byl u brata anestezjolog i robił wywiad, moze chodziło o znieczulenie ogólne?), dostał za to jakiś lek przeciwalergiczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka