Dodaj do ulubionych

wyprawka szkolna

18.07.13, 16:36
ja jestem na tyle wyluzowana, że już mysle o wyprawce dla 5klasisty

wyszło mi, że ksiązki to koszt 340 zł+ art.papiernicze+plecak(80)= mam nadzieję, że zmieszczę się w 600 zł- jest na to realna szansa

jak jest u Was? bo mi sie ciągle kołacze, że wyprawka to ponad 1000zł ( tv) i dzieki temu uważam ( pewnie błednie), że te 600 zł to tak zajebiscie mało, że hohohsmile
Obserwuj wątek
    • moofka Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 16:39
      nie odczuwam jakos specjalnie
      ja robie we wrzesniu, ale nie przypominam sobie zeby to byly jakies oszalamiajce kwoty
    • yenna_m Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 16:39
      kupiłam połowę książek dla 5 i 6-klasisty
      zostawiłam 600 zetów w księgarni a to dopiero początek wydatków
      • mamarazydwa1 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 16:43
        Taniej można kupić w księgarniach internetowych np. bonito. Różnica na jednym całym zestawie to ponad 100zł. Przesyłka za darmo.
        • aneta-skarpeta Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 16:47
          ok, mam wybrane ksiazki na allegro, zaraz porównam koszyksmile
          • aneta-skarpeta Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 16:54
            jest drożej niz na allegro i nie ma wielu pozycji- wybrałam takiego sprzedawce na allegro, że wszystkie pozycje były- wysyłka 11 zł

jesli na kazdej pozycji jest róznica min. 2 zł to i tak wychodzi taniej na allegro
            • mamarazydwa1 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 19:19
              Ja porównywałam z pobliską księgarnią. Na allegro też tanio - nie wzięłam pod uwage, bo żaden sprzedawca nie miał wszystkich a nie chciałam od każdego po trochu.
        • yenna_m Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 16:51
          owszem, ale jeśli wybiorę nie to wydanie, to jestem do tyłu i mam tylko pozorną oszczędność

jak księgarz się pomyli - mogę wymienić książkę
          • aneta-skarpeta Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 16:58
            ale w czym tu można sie pomylic, skoro masz rok wydania, autorów, tytuł? nawet okładki mozesz porównaćsmile
            • yenna_m Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 19:25
              no niekoniecznie bo bywają podręczniki do starej podstawy programowej i do nowej (i już zdarzyły mi się pomyłki - autor ten sam, ale inna podstawa programowa)

okładek szkoła na stronie nie publikuje
              • arwena_11 Re: wyprawka szkolna 25.07.14, 07:10
                ale rok wydania już ci mówi czy stara czy nowa podstawa.
    • na_pustyni Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 16:40
      plecak z zeszlego roku
      ksiazki ok. 250zl
      przybory ok. 100zl
      wiecej wydam na buty sad
    • mamarazydwa1 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 16:41
      Wszystko zależy. Bo jeśli można część książek kupić używanych, nie kupi się najdroższych zeszytów, bloków, farb, piórnika, plecaka to spokojnie w 600zł się zmieścisz (wiem, bo sama dwójkę zaopatruję). Jeśli chciałoby się wszystkie podręczniki kupić nowe, firmowe zeszyty, wypaśny plecak to i 1000zł braknie na głowę.
      Ja na głowę też wydam 600zł. Nie uważam, że to mało. U starszego pierwszy raz mogłam 5 z 20 pozycji kupić używaną (książki, atlasy, ćwiczenia).
      • aneta-skarpeta Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 16:46
        mimo, ze patrze na ceny, to wybieram fajne rzeczy- zeby dla dziecka były to atrakcyjne rzeczy
        ale fakt, jakbym kupowała zeszyty po 8 zł/szt to by mi rachunek drastycznie wzrósł
        • mamarazydwa1 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 19:24
          Ja też staram się wybierać fajne rzeczy- ale tak jak piszesz można kupić fajny zeszyt za 2zł a i za 8zł się znajdzie. I za same 8 zeszytów wyjdzie 16zł albo 64zł. Podonie z resztą rzeczy. W końcówce sierpnia można też dużo taniej na wyprzedażach kupić jeszcze fajne plecaki, piórnikismile
        • kwasjusta34 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 20:40
          witam ja w tym roku muszę kupić wyprawki szkolne dla 3 dzieci.syn idzie do trzeciej klasy to nie ma możliwości odkupienia od kogoś koszt 380 same książki córka do 6 kl.580zł.a najstarsza do 1 klasy liceum 400zł.same książki wynoszą mnie 1400zl.reszta około 800 jak nic nie wypadnie zaznaczam że mam alimenty 2000zł,nie mam rodzinnego ani żadnych dodatków a tatuś dzieci poinformował nas że on nie ma obowiązku dawać dzieciom na książki,(ja nie pracuje)
          • przeciwcialo Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 21:34
            Możesz tarać się w szkole najmłodszego o dofinasowanie. Z tytułu wielodzietności nalezy ci się dofinansowanie bez względu na dochody. Starsze się nie załapią ale za najmłodszego możesz coś ok. 200 zł dostac. Podpytaj na początku września w szkole bo termin składania wniosków jest krótki.
            • kleo881 Re: wyprawka szkolna 14.08.14, 21:53
              sama wielodzietnosc nie daje gwarancji zwrotu.
              dyrektor placowki moze ale nie musi ja przyznac.
              na cel niedochodowy ma 5% calosci srodkow i sam decyduje komu je da.

ale biorac pod uwage 2000 dochodu i brak pracy, to na 4 ososby i tak sie lapia.
          • sadaga72 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 03:54
            Współczuję...Naprawdę drogo te książki.Polecam księgarnię bookinista od 300zł wysyłka gratis.Ja za analogiczne tj. do 3 kl box ,angielski,religię i 3 dodatkowe typu"czytam i analizuję" z galerii możliwości oraz za zestaw do 6 klasy (polski,matematyka,przyroda,historia,technika,j.angielski i j.niemiecki-ma 2 języki-i religia zapłaciłam trochę ponad 600 zł.A w ogóle to rada dla oszczędzających aby sprawdzać rok dopuszczenia podręcznika.W niektórych typu historia czy przyroda to nawet 2006 czy 2007 rok i można w księgarniach kupić taniej np wydanie z 2011 roku.A najlepiej zrobiła jedna moja znajoma,wychodząc z założenia że skoro klasy od 1 do 3 mają tą samą panią,ta samą książkę ,u nas to "razem w szkole"to kupiła ja już w maju do 3 klasy ,gdy syn jeszcze był w drugiej ,tak samo podręczniki do 6 klasy jak w 4 i 5 mieli np"przyrodo witaj " to i będą mieli w 6...bo w maju księgarnie internetowe z reguły mają duże upusty (ona trafiła 30%) Za analogiczny zestaw jak ja zapłaciła ok 500 zł.W razie gdyby mieli mieć inne książki spokojnie sprzedałaby na allegro ale trafiła na 100%..
          • e_r_i_n Re: wyprawka szkolna 20.07.13, 09:54
            kwasjusta34 napisała:

> córka do 6 kl.580zł

Co za książki macie? Moje dziecko też szóstoklasista i książki kosztują mnie połowę taniej...
          • agrypina6 Re: wyprawka szkolna 24.07.14, 17:49
            To może zacznij pracować i będzie Ci łatwiej?
      • e_r_i_n Re: wyprawka szkolna 20.07.13, 09:53
        Rok temu kupiłam dziecku wypaśny plecak (za prawie 400 zł) i nowe książki. I kurde nijak do tysiąca nie dobiłam.
    • przeciwcialo Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 16:50
      Piątoklasista- komplet książek ok. 500 zł. Kupowałam w szkole więc pewnie mozna taniej. Plecak ma, halówki ma, strój na wf ma. Te parę zesztów dokupię i juz.
    • loola_kr Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 18:01
      Za ksiązki do 2 klasy podstawówki zapłaciłam 280 zł (chyba bo już nie pamiętam dokładnie), tornister zostaje ten sam,do tego art. papiernicze za ok. 150 zł (nie mam jeszcze, tyle w zeszłym roku płaciłam) i jeszcze buty na WF, koszulki, spodenki... może wystarczy 600 zł, ale pewnie więcej bo zawsze jeszcze cos "wypadnie". Z nowym tyornistrem na pewno byłoby ok. 1000 zł.

Starsza córka idzie do 1 gimnazjum, nie mam jeszcze niczego a jej muszę kupić wszszytko - lekko nie będzie wink chyba, że na koncie big_grin
      • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 19:26
        Za rzeczy, o których piszesz, w ubiegłym roku zapłaciłam ok. 700 zł, w tym był też bardzo fajny piórnik.
        Zwłaszcza te podręczniki bolą. (220 zł za box + angielski 70 + religia chyba 13). W tym roku dojdzie niemiecki w nowej szkole, też ok. 70.
        Plecak kupuję nowy, za 120-150 zł. Razem więc jakieś 850 zł pewnie pójdzie.
        Plus koszty stroju szkolnego w 2 wersjach (razem całkiem spora kwota). A mam wrażenie, że to coraz bardziej powszechny zwyczaj też i w publ. podstawówkach - są takie, które mają kamizelki, a są takie, które mają bluzy lub całe dresy, no i dochodzi, nawet w państwowej oświacie, kolejne 50-80 zł.
    • gazeta_mi_placi Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 18:16
      A za granicą za darmo dają.
      • azja001 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 19:00
        W życiu nie wydałam 1000 zł na wyprawkę. Jak kupowałam komplety nowych książek w 1-3 to wydawałam max. ok. 500.
        Teraz gimnazjalista, na używany komplet książek wydałam 140, brakujące egzemplarze wyniosą ok 100, zeszyty i brakujące przybory ok. 50. Piórnik i plecak z zeszłego roku.
        • andaba Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 19:22
          W szkołach średnich i gimnazjach już są droższe podręczniki, 340 zł nie obskoczysz.
          Za same językowe trzeba dać około 180 zł, a te są raczej do wypełniania i odkupić trudno.

Z kolei w młodszych klasach SP mnóstwo pieniędzy idzie na farbki, pastele, plasteliny i inne duperele, tyle, że rozkłada się na cały rok szkolny..

Niewykluczone, że do magicznej "wyprawki" dochodzą koszty ubezpieczenia i komitetu, które przeważnie chcą na pierwszym zebraniu, a to są koszty minimum 65 zł, a maksimum 250 na łebka (zależy od szkoły).
          • morekac Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 07:58
            Z kolei w młodszych klasach SP mnóstwo pieniędzy idzie na farbki, pastele, plasteliny i inne duperele, tyle, że rozkłada się na cały rok szkolny..
            Nie tylko w młodszych sp...
            W III gimnazjum córka miała nawiedzoną panią od zajęć artystycznych - i co i rusz na owe zajęcia trzeba było przywlec jakieś rzadko spotykane w domu dobro (trzeba było szukać tego w sklepach dla plastyków), typu farby do malowania na szkle itp., co oczywiście raczej potem nie znajdowało użytku i zostawało ledwo napoczęte...
            • andaba Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 10:18
              No to moi w gimnazjum na takie nie natrafili, wydatki ograniczały się do jednego kolorowego bloku i jednej rolki krepiny. I kleju magic tongue_out
              • morekac Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 19:08
                Szczęściara... U starszej przez dwa tygodnie zajmowali się dekupażem, przez dwa malowaniem na talerzach, przez 3 graniem na cymbałkach i jeszcze robili coś na drutach, jakieś makiety... Co dwa tygodnie zmieniał im się zestaw 'do przyniesienia na zajęcia'.
                Najgorsze było to, że dziecię ma ujemny talent manualny i musiałam ją ratować własnym rękodziełem (też nie było prześwietne)...
      • kleo881 Re: wyprawka szkolna 14.08.14, 21:54
        Ty gazeta, po co sygnaturka z dniami plodnymi, skoro dzieci uwazasz za pasozyty???? ;-p
    • maanki Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 19:46
      III kl. gim. kupowane w poniedziałek
      - allegro - używane ok.100zł
      - nowe - księgarnia internetowa - 142zł
      - allegro nowe - ok. 50zł
      minus angielski z poprzedniego roku
      plecak ma, dokupić muszę tylko zeszyty, długopisy, ołówki i takie tam pierdoły
      Zapłaciłam mniej niż moja siostra za książki i przybory dla córki z II klasy podstawówki
    • asia_i_p Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 19:56
      Książki około 200 zł, plastyczne pewnie około 150 zł (z zapasem starczającym na pierwsze półrocze przynajmniej), tornister (stary za dziecinny, a jakże) też pewnie koło 100 zł. Ubraniowe - mundurek + wersja na wf (jak się jeszcze będzie dało dostać) pewnie około kolejnych 100 zł i 30-40 zł kapcie (jak dotąd starczały też na wf).
    • agaja5b Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 20:09
      Ja debiutuję w tym roku jako rodzic dziecka szkolnego i na razie wydałam ok 400 zł:
      książki (box plus angielski) 290 zł
      art. papiernicze (ale nie wszystko)ok 100 zł
      Nie mamy jeszcze plecaka, piórnika, obuwia na zmianę i paru dupereli i planuję przeznaczyć na to max 200 zł.
      Ach i muszę kupić jeszcze biurko i krzesło, więc może w 1000 się zmieszczę.
    • guderianka Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 20:18
      W tym roku musiałam kupić wcześniej
      Za książki (elementarz XXI wieku)- 197 zł
      Spodenki-19zł -(pepco)
      Przybory szkolne jeszcze nie kupione-mam zamiar zmieścić się w 50-60zł
      Plecaki 3 z tamtego roku szkolnego (jeden prezent, jeden z wyprzedaży za 20zł, trzeci wygrany w konkursie)
      Kapcie do kupienia 25zł
      Wychodzi razem ok 320zl

I gimnazjum-książki bez języków 91 zł (i bez plastyki)
      Wyprawka-zeszyty, długopisy, ołówki- max 30zł-do kupienia
      Plecak z tamtego roku
      Kapcie-20zł (halówki albo trampki) do kupienia
      Czyli ok 150 zł + języki i plastyka-będzie max
      • kleo881 Re: wyprawka szkolna 14.08.14, 21:56
        Gdzie udalo ci sie kupic elementarz za 197?
    • morekac Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 20:21
      To coś strasznie mało tych książek, nowe liczyłaś? I z językiem obcym?
      Hehe, na razie zamówiłam ksiązki dla gimnazjalistki - wyszło na to, że same ćwiczenia + bodaj 2 książki (resztę ma po starszej siostrze) to 120 zł. Ale trzeba będzie kupić książki do języków - i pewnie będzie to ze 250- 300 zł... Papiernicze - 100, nowa torba też potrzebna... Też pewnie z 600 wyjdzie. Koszt starszej będzie pewnie wyższy - wszystkie książki tradycyjnie nowe (jako że idzie od lat jako pierwszy rocznik reformy - książki są tak nowe, że jeszcze chyba nie wszystkie są wydane...) -ale może będzie ich mniej niż w zeszłym roku (bo będą mieli mniej przedmiotów).
      • asia_i_p Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 09:21
        Z językami obcymi rzeczywiście jest koszmar. Próbowałyśmy kiedyś z koleżanką anglistką podejść od tego od strony ekonomicznej, czyli przy wyborze podręcznika najpierw przejrzeć najtańszy. I okazało się, że nie ma najtańszego - jest grupa tańszych (wśród których były te, z których i tak korzystałyśmy) i może ze dwa tytuły nieznacznie droższe. Ale generalnie niezależnie od wybranego tytułu płaci się tyle samo. Może ja mam skłonność do tworzenia spiskowych teorii dziejów, ale coś mi się wydaje mało prawdopodobne, że tak im przypadkiem wyszło. A zmowa cenowa chyba jest nielegalna?
    • malowanka06 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 20:33
      Za książki do 5 klasy zapłaciłam 257, brakuje mi tylko jednej (WdŻ), plecak mamy z zeszłego roku- nie widzę sensu kupować co roku a córka nie nalega. Papiernicze rzeczy uzupełnię na bieżąco, nie mam zamiaru kupować tony zeszytów, żeby leżały i czekały aż poprzednik się wypełni literkami. Zatem liczę, że do max maksów zmieszczę się do 350 zł- zajebiście dużo i tak smile
      p.s. a słowo "wyprawka" bardziej kojarzy mi się z I klasą smile
    • figrut Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 20:46
      U mnie dwójkę trzeba wyposażyć. Podręczniki to łączny koszt 800 zł. dla dwójki. Do tego dochodzą nowe piórniki z przyborami, zeszyty, bloki i inne szkolne cuda + dwa plecaki + dwa mundurki ( 55 zł. jeden) + stroje gimnastyczne. Moja jedna wypłata nie wystarczy.

• gazeta_mi_placi Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 20:48
        Podręczniki sprawa zrozumiała. Ale co roku nowe piórniki i tornistry? Ja zmieniałam tornistry/plecaki co trzy lata. Piórniki - podobnie, a wtedy nie było aż tak dużego wyboru jak obecnie i jakość pewnie też nie ta sama.
        • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 21:05
          Piórnik po rocznym użytkowaniu przez 6-letnie dziecko (choć zapewne jakość lepsza niż za komuny) wyglądał tak, że można go tylko było wywalić na śmietnik - w środku długie smugi w każdym miejscu, gdzie wyciągasz i chowasz kredki, nie dało się umyć, wyprać itp. Zewnętrznie też nie za czysty. Kupiony wcale nie tanio.
          Teraz one są materiałowe i się brudzą, a te dawne peerelowskie, chińskie, sztywne, z czegoś w rodzaju plastiku i ceraty (?) takie kolorowe i po prostu z przegródkami, a nie z takimi jakby gumeczkami-tasiemkami na każdą kredkę - dawały się świetnie zmywać gąbką, o ile ktoś nie zostawił w nich np, otwartych pisaków albo nie rozlał się tusz z długopisu. I jakie ładne i pachnące były te chińskie gumki do ścierania wink.
          Co do plecaków, te naprawdę porządne (ok. 300 zł) wytrzymują pewnie ze 3 lata, ale są sztywne, twarde i kobylaste. Naprawdę dzieci w klasach I-III nie noszą naraz tylu rzeczy, żeby mieć na plecach coś, co przypomina ogromne i głębokie pudło. A te miększe są tańsze o połowę, ale podejrzewam, że niejeden zdolniacha je w pół roku rozwali, jak np. urządzi się bitwę na plecakiwink.
          • guderianka Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 21:15
            lily- my jednak w innych światach żyjemy chociaż w tym samym mieście! wink
            Córka będzie miała plecak , który nosila cały rok na zmianę z drugim-oba w super stanie, nie zniszczone, piórnik tak samo-mam Ci zdjęcie zrobić ? suspicious
            p.s. Starsza jednak przez chyba 4 lata musiala mieć wszystko nowe bo jej się 'palilo"-to chyba kwestia osobistego szanowania a nie jakości
            • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 21:31
              No nie, plecak to był u nas przez 2 lata, jedna nawet nitka nie jest wypruta, Hello Kitty cieszy dalej gębę, tylko jest przybrudzony i już w ogóle "dla małej dziewczynki" - więc wymieniamy. Podejrzewam, że jakbym go starannie wyczyściła wilgotną gąbką z płynem do prania, to może i komuś by można go dać, ale nie ma komu wink. Mam nadzieję, że następny też będzie na 2 lata i tym sposobem tak naprawdę będzie mnie kosztował jedyne 75 zł rocznie.
              A piszę o mniejszej trwałości tych miększych plecaków, bo np. chłopaki u córki urządzali właśnie bitwy na plecaki albo zrzucali je ze schodów po stopniach i potem zbierali na dole, wiesz, takie chłopackie rozrywki wink - i te miękkie ponoć bardzo szybko poległy, także te licencyjne wink.
              Co do piórnika - wnętrze było materiałowe, jasne, ślady od wsadzanych w pośpiechu kredek, zwłaszcza ołówka są bardzo nieestetyczne i nie dały się odczyścić. On był z takich jednoczęściowych, ale z klapami po rozłożeniu. Że tak powiem, widać na nim ślady twórczej pracy na lekcjach wink.
              Co do jakości, jestem jednak zdania, że powinna być dostosowana do wariantu najbardziej pesymistycznego, czyli np. walimy piórnikiem o ścianę, spuszczamy plecak ze schodów itp. Jak przetrwa, to znaczy, że można model dać do produkcji wink.
              • guderianka Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 22:45
                hehesmile plecaka nie wyrzucaj co ?
                jak wyczaję kogoś potrzebującego to się ładnie uśmiechnę wink
        • morekac Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 21:22
          Gazeta, wiesz, że te plecaki to się czasami rozwalają? Dziewczynom torby wytrzymały dwa lata - i to było najdłuższy czas przetrwania torby szkolnej.
          • naturella Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 21:35
            Polecam plecaki z potterybarnkids - po roku używania przez 7latka jest jak nowy. Prałam go dwa razy normalnie w pralce, po nocy suchy, nic sie nie działo. Kosztował ok. 280 zł, ale spokojnie 3 lata wytrzyma, a potem kupie większy, ale tez tej firmy.
          • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 21:37
            Ano.
            Ja pamiętam do dziś tornister, który miałam w klasach I-III, z czegoś w rodzaju skóry (skaju? pewnie nie prawdziwej skóry wtedy), a że byłam czyścioszka, to po 3 latach nadal był prawie jak nowy. Ale nawet jakby się pobrudził, to był super wytrzymały i nic w nim nie poszło.
            Zresztą chyba tylko te skórzane rzeczy wytrzymują - kiedyś zamówiłam sobie plecak z wiśniowej skóry u kaletnika, corocznie zaliczał ok. 20 wyjazdów autokarem, napakowany dokumentami, rzeczami podręcznymi itp. Pozbyłam się tej cholery niedawno dopiero, ale głównie dlatego, że po 10 latach już nie mogłam na niego patrzeć
            • ewma Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 21:50
              Książki do V klasy 330 zł i to nie mam wszystkich, bo jeszcze się drukują.
              Córka co roku idzie nowym programem,więc musimy wszystko prosto z drukarni sad
              Muszę jeszcze kupić zeszyty,buty i plecak.
              Chciałabym poznać tego pacana,który ciągle zmienia program.
              • malowanka06 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 22:17
                Strasznie dużo te książki! moje kosztowały wiele mniej a tylko jedna w druku jeszcze.
                • ewma malowanka 19.07.13, 09:30
                  Jak Ci się udało zmieścić w takiej kwocie,razem z językami i ćwiczeniami?
                  U nas do matmy -3 ćwiczenia,do polaka -2 ,do przyrody -2 ,itd.a już o językach nie wspomne.
                  • malowanka06 Re: malowanka 19.07.13, 21:10
                    u mnie podobnie
                    do matematyki-2 cwieczenia, przyroda-3, historia-1, religia-1 itp, angielski ksiazka+ksiazka z cwiczeniami
                    dlugo szukalam, czytalam na forum zakupowym, az wybralam
                    boje sie tylko, ze pod koniec sierpnia beda wieksze promocje
            • gazeta_mi_placi Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 21:57
              >Ja pamiętam do dziś tornister, który miałam w klasach I-III, z czegoś w rodzaju skóry (skaju? pewnie nie prawdziwej skóry wtedy), a że byłam czyścioszka, to po 3 latach nadal był prawie jak nowy. Ale nawet jakby się pobrudził, to był super wytrzymały i nic w nim nie poszło.

Ja miałam taki tornister.
              Granatowa klapa, dolna część jasna w granatową kratkę, czerwone odblaski przy zapięciu klapy i po bokach.
              Służył trzy lata, mógł służyć dłużej, ale w IV klasie już wypadało mieć plecak smile
              • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 22:09
                Achhh... Mój był brązowy, w takim apetycznym odcieniu czekolady, też oczywiście odblaski, a zapięcie to było takie serduszko. Też nie do zdarcia. Z kolei klasy 4-8 to prawdziwa skórzana torba typu konduktorka (wytrzymała te 4 lata!!!), bo sprzeciwiłam się noszeniu czegokolwiek na plecach - do szkoły było bliziutko, więc nawet się nie przedźwigałam.
                A w liceum plecaki to się kupowało bardziej takie "górskie", drelichowe, zgniłozielone, z dużymi klapami itp. wink.
                Co za czasy wink.
                • agaja5b Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 00:39
                  A mój był beżowo- granatowy(skóropodobny) z Sindbadem Żeglarzem, może się gdzieś jeszcze nawet na strychu u rodziców przewracasmile
        • figrut Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 22:25
          > Podręczniki sprawa zrozumiała. Ale co roku nowe piórniki i tornistry? Ja zmieni
          > ałam tornistry/plecaki co trzy lata. Piórniki - podobnie, a wtedy nie było aż t
          > ak dużego wyboru jak obecnie i jakość pewnie też nie ta sama.
          Plecaki moje dzieci miały po kuzynostwie, ale już czas najwyższy je zmienić, a piórniki mają popsute zamki.
    • grave_digger Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 21:49
      Za III-klasistkę i zerówkowiczkę zapłaciłam około 400zł.
    • misterni Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 22:19
      Komplet książek do IV klasy SP 375 zł - wszystkie kupione w księgarni internetowej, zaoszczędziłam w stosunku do stacjonarnej ponad stówkę.
      Plecak nówka - kupiony w maju, myślę że z dwa lata będzie służył
      Piórnik nowy - 29 zł
      Kredek, ołówków, piór, farb etc w domu jest tyle, że nie ma potrzeby dokupywać.
      Strój gimnastyczny też kupowany na wiosnę, spokojnie posłuży w czwartej klasie.
      Cyrkiel i inne przyrządy geometryczne też mamy w domu.
      Pozostaje zakup butów na WF i tenisówek na zmianę, oraz zeszytów.
    • malowanka06 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 22:22
      Mnie zastanawia dlaczego ludzie kupuję nowe książki, gdy mogą kupić używane. Rozumiem, że do klas 0-III trzeba nowe, do klasy V i do II szkoły ponadgimnazjalnej.
      Ale pozostali? szlaki przetarte, można kupić książki używane.
      • przeciwcialo Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 22:32
        Jesli masz od kogo odkupić to ok. W antykwariatach czasem róznica kilku złotych a poniszczone.
        • gryzelda71 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 07:02
          Kupiłam do I liceum w antykwariacie poza podręcznikami do języków.Poza jedna podpisaną,inną ze zgiętą kartką w środku książki jak nieużywane.
      • iwles Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 22:42

tak, moge kupic podręczniki używane (syn pojdzie do 4 klasy), ale tych podręcznikow, naprawdę podręcznikowych jest sztuk 6. Pozostale (czyli cos ok. 14 egzemplarzy, bo lącznie wszystkich wyszło mi 20 czy 21) to ćwiczenia, bądź podręczniki z ćwiczeniami (czyli niby podręcznik, ale w środku sa także ćwiczenia, oczywiście wypelnione przez dziecko). Kupilam te używane, zaoszczędzilam ok. 60 zl., zapłacę więc zamiast 380 zl, 320. Pewnie, że to oszczędność, ale szalu raczej nie ma.
        • malowanka06 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 21:13
          w sumie masz racje, ze swoich ksiązek do 4 klasy, corka sprzedala tylko 5 szt, reszta to cwiczenia byly. Książki były w b.dobrym stanie, sprzedała po 10 zł/szt.
      • misterni Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 00:46
        W klasie od IV do VI większość to ćwiczenia, które musza być nowe.
        Książki używane, które oglądałam były w fatalnym stanie, a zaoszczędziłabym niewiele.
      • morekac Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 07:23
        Moja starsza idzie właśnie nowym programem - od gimnazjum ma zawsze nowe książki, najgorzej było, jak zaczęła gimnazjum , a młodsza - IV klasę SP też wg nowego programu. Z książek po starszej siostrze, zostawionych specjalnie na tę okazję , przydała się jedna... Od zeszłego roku używa książek po starszej - ale 2 się zmieniły, poza tym trzeba dokupić ćwiczenia (120 zł) i języki (jednego języka uczy się innego, na angielskim jest na innym stopniu rozwoju niż starsza w swoim czasie, poza tym jest to i tak podręcznik z wypełnianiem (co jednak nie przeszkadza, że osobno buli się za ćwiczenia) - dwa języki to będzie jakieś 250 zł - czyli 370 , pomimo że książki po siostrze.
      • mamarazydwa1 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 08:18
        Z 20 pozycji ( z atlasami, ćwiczeniami itd.) tylko 5 dało się kupić używanych - resztę trzeba nowych. Gdyby dało się kupić wszystkie używane to kupiłabym. No ale chociaż tyle, że chyba z 4 pozycje są na klasy 4-6 smile (atlas, komputery, technika).
    • inguszetia_2006 Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 22:31
      Witam,
      300 - książki. Bez języków obcych. Klasa VI. To są detale, doprawdy;-P Nowy plecak trzeba będzie kupić nastolatce, tzn. walizeczkę na kółkach, marki Roxy, najchętniej, bo stary plecach się zeszmacił. Nie wiem, po ile to, ale podejrzewam, że tyle, co książki. I, och, och, pewnie jakieś "nieobciachowe" obuwie na wf i jakieś "nieobciachowe" kapciochy, czyli trampki. Najchętniej Converse. 250 od łba. Ale tylko zgaduję, nie wiem, co teraz modne. Jeszcze nie było na ten temat i odwlekam, bo jak się nie słyszy, to nie istnieje, proste;-D
      Pzdr.
      Ing
    • maderta Re: wyprawka szkolna 18.07.13, 23:06
      Dla 3klasistki powinnam zamknąć się w 500zł, przeraża mnie wyprawka dla 3latki do przedszkola. Łolaboga, czego tam nie ma (np 5 opakowań kredek bambino, do tego ołówkowe 2 opakowania i reszta pierdołów, poduszka, bo leżakują itp itd). Tu wydam pewnie kolejne 400zł. Więc razem zamknę się w tym tysiu z tv.
      • moofka Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 07:26
        matkobosko?
        po co im 5 opakowac kredek?
        jedzą je czy co?
        • naomi19 Re: wyprawka szkolna 24.07.14, 16:19
          dobre kredki, miekkie nie starczaja na tyle, co te twarde, bez kolorow... co kto woli
        • truscaveczka Re: wyprawka szkolna 14.08.14, 19:59
          Mojej w 2 klasie poszły 3 opakowania, czwarte zaczęła. No niestety, schodzi tego w pieron.
      • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 07:37
        Co do tej wyprawki przedszkolnej, to Was tam chyba panie przedszkolanki nie kochają. Przedszkola często kupują materiały plastyczne zbiorowo, z rabatem, np. każde dziecko nie ma swoich opakowań kredek, farb, bloków, klejów, tylko się na stół wykłada na pracujące razem 4 osoby. I wtedy miesięczny koszt to jakieś 6 zł dla rodzica. U nas nawet tak nauczycielka robiła w szkole, miesięcznie się płaciło 6 zł lub jak kto wolał, to z góry - na koniec roku jeszcze po 20 zł oddała wink. W nowej szkole pani zapowiedziała od razu, żeby wpłacić z góry po 80 zł, bardzo wygodny sposób rozwiązania sprawy.
        Chociaż pewnie te poduszki, śpiworki, kapcie, strój do rytmiki itp. zdecydowanie więcej Cię wyniosą niż kredki bambino ...
        • moofka Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 07:39
          spiworek to zakup jednorazowy
          kupilam dwa lata temu za niecala stowke i sluzyl dwa lata
          pewnie jeszcze posluzy, bo czasem w podroz zabieramy
          • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 09:51
            Tak, jednorazowy, ale dziewczyna wyraźnie pisze, że 3-latka idzie do przedszkola. I co z tego, że śpiworek przyda się w późniejszych latach, jak trzeba go kupić teraz.
            Przedwczoraj kupiłam córce plecak z ambitnym założeniem na 2 lata, no ale 150 zeta musiałam wydać teraz wink. A jakie będą losy tego plecaka przez cały rok, to nie mam pojęcia.
    • moofka Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 07:28
      podstawowy blad polega na tym, ze sie o wyprawce mysli w lipcu albo sierpniu
      wtedy nie dosc ze duze wydatki wakacyjne, to jeszcze wszedzie nowe i drogo jak szlag
      ja po wiekszosc rzeczy ide we wrzesniu kiedy sa wyprzedaze (w tesco w ubieglym roku wszystko o polowe)
      no umowmy sie, ze 1 czy 2 wrzesnia dziecko nie potrzebuje tych wszystkich 5 paczek bambino naraz wink
      • misterni Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 14:05
        Ja w ogóle artykułów plastycznych nie kupuję w lipcu/sierpniu/wrześniu, a w ciągu roku. A młoda ma tego takie ilości, część jeszcze nawet nie rozpakowane, że luz.
    • nihiru Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 07:51
      rany czytam ten wątek ze szczęką na podłodze!
      ja mam przedszkolaka, więc to dla mnie pieśń przyszłości, ale kwoty jakie podajecie mnie naprawdę przeraziły.
      a jak czytam o tych ciągle zmieniających się podstawach programowych, to mnie krew zalewauncertain
      zasady mnożenia i dzielenia tak się zmieniają?uncertain
      książki powinny być co najmniej parę lat te same, na koniec roku w szkole powinien być organizowany kiermasz podręczników i cześć. u nas wszystko zawsze musi być postawione na głowieuncertain

------------------------------------------------------
      forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi
      • gryzelda71 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 08:10
        Są organizowane kiermasze,ale nawet w tym wątku matki wola kupić nowe,bo z używanej wiedza jest przebranasmile
        Dla licealistki zamiast 350 wydałam 217(to nie komplet,ale taka różnica między nówkami, a używanymi)
        Ale rocznik wyżej musi mieć nówki,bo nowa podstawa programowa.
        • nihiru Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 08:21
          IMO - i tak za dużo. Książka używana powinna kosztować mniej więcej połowę ceny nowej. No chyba że jest naprawdę w idealnym stanie.
          • gryzelda71 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 08:24
            Są w stanie idealnym.Nie wiem jak można korzystać i śladów nie zostawićsmile
            • nihiru Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 09:12
              może nie były wykorzystywane?

choć z tego co pamiętam z własnej szkoły, to dziewczynki, które się najwięcej uczyły miały książki w najlepszym staniebig_grin
            • aneta-skarpeta Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 10:02
              ja pamietam kiermasze i ksiazki kupowało się tam doslownie za grosze- tak jakby teraz za 5 zł szt

niestety ksiazki po moim synu nikt by za 1 zł nie chciał kupićsmile
              • nihiru Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 14:14
                ja też pamiętam,

z tym, że za moich czasów nowe książki były trudno dostępne.

jak sobie przypomnę te tłumy ludzi w warszawie przy koszykowej...smile
          • przeciwcialo Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 17:14
            Antykwariaty skupują po 5-8 zł a sprzedają nieiwle taniej niz nowe ksiązki. Opłaca się odkupic od kogoś i tak robiła najstarsza. Srodkowy ro rocznik reformowy musi miec nowe a najmłodszy skorzysta z książek po srednim bo szkoła nie zmienia co rok podręczników.
        • pade Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 17:18
          ja wysłałam swoje dzieci na kiermasz, przyszłą czwartoklasistkę i gimnazjalistę i kupiły większość podręcznikow za naprawdę niewielkie pieniądze
          ale...
          córa ma podręcznik do polskiego zintegrowany z ćwiczeniami, kosztuje ok 60zl i nie da się go kupić używanegosad
          a poza tym oboję mają po dwa języki, nikt uzywanych książek do językow nie sprzedawał, nie rozumiem dlaczego,
          i do każdego przedmiotu, w tym technika, muzyka, plastyka itd itp są ćwiczenia!!
          mimo, że mam wszystkie podręczniki dla obojga oprócz języków i polskiego dla córy, wydam jeszcze z 5 stów na ćwiczenia
          i to mnie wkurzauncertain
        • kub-ma Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 18:28
          No właśnie dla piątej klasy potrzebne są nówki przez tę zmianę w podstawie.
      • mamarazydwa1 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 08:22
        Rozmawiałam na ten temat z Panem z MEN-u. Gdyby podstawa programowa się nie zmieniała to padłoby wiele wydawnictw w Polsce... A tak do wyboru, do koloru....Też uważam, że podręczniki powinny być z roku na rok te same - przecież i tak do druku zostają ćwiczeniasmile
        • nihiru Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 09:11
          dziwny sposób nakręcania koniunktury! :jawdrop:
          • aneta-skarpeta Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 10:05
            szczerze, jakby podstawa programowa sie nie zmieniała i mielibyśmy kupowac tylko ćwiczenia to pewnie każdy zeszyt cwiczeń kosztowałby po 50 zł i wyszłoby na to samosmile
      • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 10:16
        Kochana, w klasach I-III pakiety służą głównie do wypełniania, naklejania, pisania, podkreślania i kolorowania wink. Naprawdę nie użyjesz po raz drugi.
        Z kolei matki wyżej piszą o tym, że w kl. IV-VI oprócz podręcznika trzeba kupić sporo ćwiczeń, też jednorazowych.
        Co do klas późniejszych - nie wiem, jak teraz, ale pamiętam jak przelotnie pracowałam w zespole szkół ponadpodstawowych: podręcznik + ćwiczenia po polskiego w I gimnazjum został zastąpiony wersją "zaktualizowaną" - a miał być kontynuowany przez 2 następne lata. Dzieciaki, które kupiły gdzieś po antykwariatach, przecenach itp. starą wersję nacięły się - nowa weszła w wakacje. I miałam klasę, gdzie połowa miała taki a połowa taki wink. Te szumne zmiany to był trochę inny dobór tekstów i dla zmyłki inny układ w podręczniku i ćwiczeniach. Niby nic, ale ze starą wersją już się trudno pracowało, opierając się na nowej.
        Tak więc wydawcy też robią różne sztuczki, żeby co roku kupić ten "lepszy model".
        • nihiru Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 14:16
          > Kochana, w klasach I-III pakiety służą głównie do wypełniania, naklejania, pisa
          > nia, podkreślania i kolorowania wink. Naprawdę nie użyjesz po raz drugi.
          > Z kolei matki wyżej piszą o tym, że w kl. IV-VI oprócz podręcznika trzeba kupić
          > sporo ćwiczeń, też jednorazowych.

No tak, ja to już starej daty kobita jestem - za moich czasów pisało się w zeszytach, a ćwiczenia to był luksus na prywatnych zajęciach z angielskiegosmile

• lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 17:11
            Wiem, pamiętam. A ja kupiłam dziecku te zeszyty w tamtym roku, zgodnie z tym, co sobie nauczycielka życzyła, parę wyrazów zapisali i parę zdań w zeszycie, reszta w ćwiczeniach takich i siakich wink.
    • noem.i77 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 09:52
      W zamierzchłych czasach, kiedy ja chodziłam do szkoły dostawaliśmy podręczniki ze szkłoy. Na koniec czerwca wszyscy oddawali stare książki i dostawali na przyszły rok szkolny. Historia nie zmieniała się tak często, kontynenty stały w miejscy i pantofelek rozmnażał się co roku tak samo. Koszt...? Taśma klejąca do podklejenia wylatujących stron i gumka do wyczyszczenia notatek na marginesach.
    • irima2 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 10:06
      U mnie pierwszoklasista więc rekordowe wydatki (mam nadzieję)
      biurko - przywiozłam po mnie
      krzesło z ikei ok 100
      lampka ok 50
      podręczniki - 470
      jeszcze do kupienia plecak, piórnik, strój na w-f, przybory szkolne i art. papiernicze - szacuję że pójdzie na to ok 300 zł.
      Więc już jest tysiąc, a jakby biurko trzeba było kupić to jeszcze więcej. Ale tak to tylko w pierwszej klasie.
      • ewma Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 10:16
        irima2 napisała:
        > Więc już jest tysiąc, a jakby biurko trzeba było kupić to jeszcze więcej. Ale t
        > ak to tylko w pierwszej klasie.

Niekoniecznie smile
        Starszy,już raczej nie będzie chciał tenisówek za 25 zł.
        Tylko takie jakie nosi reszta.
        Moja w 5 klasie i już od roku widzę zmiany smile
      • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 10:19
        No wow, a co to za podręczniki do klasy I SP?
        Bo u mnie z dwoma językami bez rabatów by wyszło gdzieś 390.
        • irima2 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 10:44
          Sam angielski to ponad 120. Program jest rozszerzony więc musiałam kupić 2 podręczniki + 2 ćwiczenia. Zestaw Nasze razem w szkole 260 zł. Do tego jeszcze religia (podręcznik+ćwiczenia), muzyka i zajęcia komputerowe.
          • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 17:16
            A nie ma tej informatyki i muzyki razem w tym pakiecie? Bo nam nic dodatkowo nie kazali kupować, tylko pakiet, 2 komplety do języków i religię. Informatykę dzieci mają na pewno już od I klasy, więc chyba musi być w zestawie? Przynajmniej wiem, że Elementarz XXI w. ma to wszystko razem.
            Udało mi się kupić box kosztujący pierwotnie 260 zł za 220, więc jestem zadowolona - co do reszty, szkoła dała nam kupony rabatowe, więc pewnie skorzystam.
      • gryzelda71 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 16:57
        No jak się meble i ubrania wliczy do wyprawki to fakt i 2 tysie mało.
        • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 17:19
          Ale strój na wf, buciki sportowe do zajęć w sali gimnastycznej, kapcie szkolne czy mundurek szkolny są częścią tego "wyposażenia ucznia". I są to ubrania o tyle specyficzne, że kupujesz je specjalnie w tym celu (nikt chyba na codzień nie gania w granatowych szortach, a buty do sali gim. też powinny być czyste i nie zostawiać śladów zjechanymi podeszwami) i właściwie co roku wydajesz na nie pieniądze
          • przeciwcialo Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 17:23
            U nas dzieci mają mieć tenisówki na białej gumowanej podeszwie i są to buty do wszystkiego.
            Przecież wyczynowo sportu na wf nie uprawiają , w dwa odnie czy parę przewrotów mozna w tenisówkach wykonac wink
            • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 17:46
              Do wszystkiego? Czyli do szkoły i na wf jednocześnie? Dobrze zrozumiałam? No to trochę dziwne.
              W poprzedniej szkole mojej córki była konieczność zmiany obuwia "do chodzenia po szkole" na sportowe, także typu tenisówki, jeśli ktoś chce - ale trzeba było mieć 2 pary. W nowej jest tak samo. Za moich czasów szkolnych pamiętam, że też BEZWZGLĘDNIE zmieniało się obuwie na wf. I chodziło nie tyle o urodę parkietu w sali gimnastycznej, co o higienę ćwiczącego.
              Mnie te buty to podnoszą ciśnienie, bo moja córa ma elastopatię i żadne cuda typu befado czy tenisóweczki nie wchodzą w grę, ma zbyt wiotkie stawy, zwłaszcza skokowy. Kupuję adidasy w Deichmannie, sztywne i ze sztywnym zapiętkiem, dość wysokim - a to mi daje 2 x 120-139 zł (już nie mówiąc, że na dwór na początek jesieni trzeba mieć trzecie podobnego rodzaju i w podobnej cenie). Buty kupione na jesień jakoś tam w miarę trwają do wiosny na szczęście, ale rok szkolny zacznie mi się właśnie od 3 par prawie identycznego obuwia - bo z rozmiaru 33 wskoczyła już wiosną na 34.
              • przeciwcialo Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 18:07
                No oczywiście że dziecko zmienia buty w których przyszło na tenisówki które na terenie szkoły służą do "wszystkiego ".
                Moje dzieci nie mają problemów ze stopami. Buty bardziej specjalistyczne nosza na treningi poza szkołą- czyli buty do koszykówki i 3 rodzaje butów do piłki noznej.
                • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 18:19
                  Czyli dobrze zrozumiałam, że nie ma osobnych butów na wf i do chodzenia po szkole.
                  Hmmm.
                  • kub-ma Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 18:23
                    U mojego dziecka też nie ma innych butów na wf. Za to panie woźne bardzo często sprzatają w ciągu dnia i właściwie nie ma problemu z czystością sali gimnastycznej.
                    • przeciwcialo Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 18:31
                      Skoro wszystkie dzieci w szatni zmieniają buty a szkoła jest sprzatana co o co chodzi?
                      • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 22:12
                        O higienę stóp, a nie o panele.
                        Panele szkolne to mi zwisają i powiewają akurat wink.
                        Jestem jak najbardziej za zmianą obuwia na czas ćwiczeń fizycznych, chociażby z kapci na tenisówki. Ale widzę, że normy szkolne gdzieniegdzie rozluźniły się w porównaniu do moich szczenięcych lat.
                        Jak idziesz na fitness, na tańce, biegać czy co tam jeszcze - też bierzesz codzienne obuwie?
                    • lily-evans01 Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 22:09
                      Wiesz, tu chyba nie chodzi o salę gimnastyczną, co o zmianę butów, w których człowiek ćwiczył i pocił się.
                      Pamiętam bezwzględną konieczność zmiany obuwia w swoich szkolnych, przedpotopowych czasach - i jestem ogólnie za.
                      • gryzelda71 Re: wyprawka szkolna 20.07.13, 08:31
                        Wiem,że są szkoły,gdzie w-f traktuje się poważnie,ale w większości stopa na tej lekcji nie spoci się bardziej niż w ciągu 4 godzin lekcyjnych i przerw.
                        Mnie tam rybka możecie tym dzieciom kupić specjalistyczne obuwie,bo przecież raz się biega,raz są elementy siatkówki,czy koszykówkismile.Tylko nie mówcie,że to wyprawka.Nie jeden już wątek czytałam na ten temat i kurtki też były wliczane i biurka i lampki. Może dobrze, że jest obowiązek szkolny,to niektóre dzieciaki mają w końcu i to biurko i kurtkębig_grin
                        • przeciwcialo Re: wyprawka szkolna 20.07.13, 08:39
                          big_grin
                  • e_r_i_n Re: wyprawka szkolna 20.07.13, 10:03
                    W szkole mojego dziecka też nie ma - biorąc pod uwagę jakość wfu, nie ma sensu.
                    Młody tylko zabiera buty do biegania, jeśli mają tę aktywność zapowiedzianą, bo musi dbać o stawy.
                    Natomiast tych kilka ruchów po sali krzywdy mu nie zrobi.
    • trissie Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 14:37
      Zalamujące są te koszty i to, ze te dzieciaki noszą wszystko na wlasnych plecach. Gdybym mieszkala w Polsce, nie dalabym chyba rady wyposazyc swojej trójki. Tutaj kupuję buty, mundurki, butelki i walizeczki na lunch. Pozostale rzeczy dzieci mają w szkole. Za podręczniki do szkoly polskiej "Wesola szkola" - calosc dla wszystkich dzieci w szkole- placi konsulat. mogę więc mowic chyba o wilekim szczesciu, jako wielodzietna patologiasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka