Dodaj do ulubionych

Jak wychowac dziecko na patriotę??

05.08.13, 15:35
Jeśli prawie wszystko w mojej lodówce i na półkach w łazience, jak również w szafie jest zagraniczne. Zauważayłam (pewnie nie jestem pierwsza), że w Polsce trudno kupić coś polskiego i bardzo mnie to wkurza!! Kosmetyki polskich firm sa np w Rossmannie degradowane do ostatnich półek, tak jakby były gorszej jakości niż inne, a przecież nie są. Trudno znaleźć w ogóle Polskie piwo, bo wszystko,nawet niegdysiejsze polskie marki już nimi nie są, bo zostały przejęte przez zagraniczne koncerny. I tak ze wszystkim prawieuncertain Nawet banki (w nazwie polskie) nie są do końca nasze! Przeszkadza to wam emamy?? czy zwracacie uwagę na to czy cos jest polskie jak to kupujecie??
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: 05.08.13, 15:42
      firstname napisała:
      > czy zwracacie uwagę na to czy cos jest polskie jak to kupujecie??

Tak! Wczoraj moje patriotyczne dziecko znalazlo na naszej ulubionej farmie "Swiss cheese product of Poland" smile. Bardzo smaczny z reszta.
    • lauren6 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 15:52
      Z aferami typu zepsute jajka dodawane do makaronu, sól przemysłowa w wędlinach itd nie koniecznie jestem patriotką spożywczą.
      • firstname Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 15:57
        Śledząc afery na rynku niemieckich produktów spożywczych szczególnie w branży garmażeryjnej przestałam robić zakupy w sieci niemieckich supermarketów. Myślę, że takie praktyki (sprzedawanie zepsutego jedzenia, albo innych cudów) nie jest "popularne" tylko w naszym kraju.
        • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:05
          Dokładnie, ze świeczką szukać państwa w którym nie było żadnej afery spożywczej.
          We Włoszech była niedawno afera o fałszowanie oliwy z oliwek, w Niemczech i Irlandii afera z mięsem.
    • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 16:17
      To nie musi wynikać z patriotyzmu, teraz patriotyzm coraz częściej jest passe, bo za często powołują się na niego oszołomy i ludzie się boją identyfikacji, dlatego lepiej mówić o ekonomi i odpływie pieniędzy z kraju.
      Ostatnio zaczynam zwracam nieco większą uwagę - problem w tym, że sporo marek polskich nie jest już polskich niestety - np. Wedel jest japoński, nie mówiąc już o bankach.
      Chętnie poznałabym jakieś dobre produkty z polskich firm, które znacie.
      Mnie się ostatnio udało kupić 2 fajne sukienki (ale nie mam pewności co do 1, czy to faktycznie polska firma?) oraz torebkę.
      Można wpisać nazwy czy to będzie reklama?
      • iwoniaw Pytanie, czy bardziej polski jest produkt 05.08.13, 17:49
        z fabryki w Warszawie/Radomiu/Koziej Wólce, będącej własnością Zagranicznego Kapitalisty czy produkt wykonany w Chinach/Bangladeszu/Kambodży na zlecenie Polskiej Firmy Z Właścicielami O Polskich Korzeniach Udokumentowanych do Mieszka I?
        Dlatego nie dyskredytowałabym tak tych japońskich wedli, przynajmniej dopóki linie produkcyjne mają nad Wisłą wink
      • guderianka Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 17:53
        Możesz wpisać-

Przecież patriotyzm nie polega na jedzeniu polskiego jedzenia, noszenia tylko polskich ubrań. W erze globalizacji nie jest to możliwe.
        • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:29
          To wpisuję - i mam prośbę - też wpisujcie

Torebka - Kazar, sukienka - Bialcon, druga sukienka - Fashion Connection Sp. z o.o. (tu mam wątpliwości niby siedziba w Warszawie, ale chyba coś mylę...?)

Lody jem z Grycana, buty Ryłko - ale ostatnio jakoś mi się nie podobają, kosmetyki typu balsamy, toniki, mleczka, peeling - Clarena, do mycia - Biały Jeleń, biżuteria - Yes Sp. z o.o.
          • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:42
            Clarena to firma polska?
            • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:49
              No mam nadzieję, nie wiem jak to sprawdzać?
              • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:59
                No właśnie, polscy producenci tak się obawiają (jak widać po moim poście o producencie domofonów widać nie bezpodstawnie), że Polak nie kupi polskiego produktu więc posiłkują się zagraniczne brzmiącymi nazwami (ja dopiero po latach dowiedziałam się, że Gino Rossi to firma polska).
                • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:04
                  No ja przeżyłam zaskoczenie z Wittchenem - portfel mam, nie do zdarcia.
                  • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:11
                    To też polska marka? Też z nazwy nie wygląda na polską.
                    • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:16
                      Od nazwiska założyciela - Jędrzeja Witchenna.
                      • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:17
                        Jędrzeja Wittchena smile
                  • di_kormia Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:17
                    tak sie nazywa wlasciciel-zalozyciel fiirmy, to polak i tutaj mieszka.
                    clarena tez polska.
                    nazwy niekoniecznie poslko brzmiace pozwalaja na export i expansje na zewn.
                    • burina Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 02:12
                      Nazwa wcale nie musi być 'niepolskobrzmiąca', żeby pozwalać na eksport. To nie jest dylemat między nazwą 'Sokółka' a 'Solar', tylko 'Solar' a 'Gino Rossi'.

Swoją drogą to podszywanie się pod firmy zagraniczne to jest raczej obliczone na rynek rodzimy - wiadomo, że kosmetyki francuskie są lepsze niż polskie, a buty to tylko włoskie.

Nazwy, które łądnie brzmią i nie budzą negatywnych skojarzeń w różnych językach, to zupełnie inna bajka. Aczkolwiek popularność i zaufanie do marki Osram w Polsce pokazuje, że jednak produkt jest najważniejszysmile
                • firstname Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:38
                  gazeta_mi_placi napisała:

> No właśnie, polscy producenci tak się obawiają (jak widać po moim poście o prod
                  > ucencie domofonów widać nie bezpodstawnie), że Polak nie kupi polskiego produkt
                  > u więc posiłkują się zagraniczne brzmiącymi nazwami (ja dopiero po latach dowie
                  > działam się, że Gino Rossi to firma polska).

A ja dopiero dzisiaj się dowiedziałamsmile
              • kkokos Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:15
                choć właścicielka ma na imię patricia, to jednak chyba polska:

www.clarena.pl/serwis-prasowy/media-o-nas/matka-zona-bizneswoman
          • firstname Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:37
            nenia1 napisała:

> To wpisuję - i mam prośbę - też wpisujcie
            >
            > Torebka - Kazar, sukienka - Bialcon, druga sukienka - Fashion Connection Sp. z
            > o.o. (tu mam wątpliwości niby siedziba w Warszawie, ale chyba coś mylę...?)
            >
            > Lody jem z Grycana, buty Ryłko - ale ostatnio jakoś mi się nie podobają, kosmet
            > yki typu balsamy, toniki, mleczka, peeling - Clarena, do mycia - Biały Jeleń, b
            > iżuteria - Yes Sp. z o.o.

Biały Jeleń jest super i wcale nie tak łatwo dostępny!! O to mi chodzi, że w sieci znanych drogerii jest pełno zagranicznego chłamu a takich polskich produktów jak na lekarstwo. O ile Biały Jeleń jest jeszcze polski????
            • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:41
              Wyczuwam spisek, Białego Jelenia nie dostaniesz w zagranicznych hipermarketach i dyskontach, tak samo serków z Piątnicy i Marvitu, ciekawe prawda?
              • landora Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 23:30
                Biały Jeleń ma swoje stoisko w Galerii Malta w Poznaniu.
                Ja jeszcze lubię kosmetyki Ziaja, Vipera i buty Maciejka. I sukienki z Quiosque.
      • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:08
        Dawaj nazwę.
    • ewaewawa Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 17:53
      Polska posprzadawna, Polska upadła, Polskie stocznie, kopalnie, Polski przemysł pozamykany. Polski juz nie ma.
      • guderianka Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 17:55
        ewa-szaleju się najadłaś ? suspicious
        • ewaewawa Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 17:59
          Spedziłam tydzien wakacji nad polskim morzem, bylam w Gdansku, miasto upadłe. Jak mozna doprowadzic do zamkniecia stoczni, stoczni ktora zatrudniala tak wiele osob? To samo ze śląskiem i wiekszoscia kopaln, hut. Czy my mamy Polskie samochody ? rodzice mowili, ze kiedys byly...kiedys...
          • guderianka Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:01
            ewa-Polska to nie tylko stocznie, śląsk i kopalnie
            nie pisz tak-straszne rozgoryczenie przez Ciebie przemawia
            rozumiem, że mieszkasz poza krajem-tym bardziej bolą (mnie) takie słowa
            • ewaewawa Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:06
              Jakie rozgoryczenia? Szkoda mi tylko tylu bezrobotnych Polakow. Mieszkam poza krajem od pol roku, wiec nie przesadzajmy, ze nie orientuje sie w sytuacji ekonomicznej w Polsce. Teraz tylko duzo bardziej dostrzegam jakich fatalnych mielismy rzadzacych.
              • guderianka Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:07
                tylko w Polsce są bezrobotni ?
          • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:08
            E no nie przesadzaj, na Śląsku wcale nie jest źle, ma jeden z najniższych wskaźników bezrobocia.
            • kkokos Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:50
              nenia1 napisała:

> E no nie przesadzaj, na Śląsku wcale nie jest źle, ma jeden z najniższych wskaź
              > ników bezrobocia.

jej to nie interesuje, ją interesuje wyłącznie załamywanie rąk nad upadkiem. jak ktoś nie zauważa, że gdańsk to miasto upadłe, to nie jest przecież polakiem, nieprawdaż.
              ten kraj już nie funkcjonuje, wszyscy tylko żebrzą na ulicach, bo NIKT nie ma pracy, dzieci mrą z głodu na ulicach, w ogóle polacy wymierają jak jętki jednodniówki z wieczora, język polski zanika....
          • krejzimama Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:59
    • edelstein Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 17:59

Kupuje ci sie da made in Germany i do tej pory sie nie zawiodlam.Z polskich produktow to buraczki i twarog kupuje.
    • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:08
      Moim zdaniem w momencie kupna polskiej firmy przez zagraniczny koncern powinna ulegać zmianie też nazwa produktu.
      Staram się kupować polskie produkty np. lubię majonez Kielecki, warzywa kupuję w lokalnym warzywniaku, mięso w polskim mięsnym, nie wstydzę się made in Poland.
      Jestem dumna z naszego kraju i się go nie wstydzę.
      Wstyd mi natomiast za niektórych naszych emigrantów.
      • azjaodkuchni Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:17
        A ja kupiłam dziś polski makaron w Singapurze i jutro go zjem smile
      • kropkacom Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:42
        Śmieszne jest to, że kupuje produkty wyprodukowane w Polsce pewnie częściej niż ty. Z czego konkretnie jesteś dumny? Potrafisz to napisać?
        • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:46
          Z Polski i Polaków.
          • kropkacom Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:47
            Za co konkretnie? Za nazwę, paszport?
            • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:49
              To tak jakby zapytać Ciebie za co kochasz matkę.
              • kropkacom Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:53
                Nie, to coś innego. Ja nie pytam czy kochasz swój kraj? Jesteś trollem, który rzuca hasłami za którymi nic nie stoi i jeszcze wycierasz sobie buzie emigrantami.
                • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:56
                  A podaj marki polski produktów które kupujesz? Przynajmniej będzie do tematu.
                  • kropkacom Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:16
                    Mnie nie interesuje wspieranie jakieś konkretnej firmy. Jak już kupię to widzę, że wiele produktów jest wyprodukowanych w Polsce.
      • di_kormia Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:20
        Moim zdaniem w momencie kupna polskiej firmy przez zagraniczny koncern powinna
        > ulegać zmianie też nazwa produktu.

hmm, cóż za analfabetyzm biznesowy przez ciebie przemawia. oni kupuja markę, brand , duzo kasy za to placa.
    • brak.polskich.liter Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:20
      firstname napisała:

> Przeszkadza to wam emamy?? czy zwracacie uwagę na to czy cos jest polskie jak to
      > kupujecie??

Nie. Powiewa mi to skrzydlami husarskimi - ot, taki patriotyczny akcent.

Natomiast - na tyle, na ile to mozliwe - zwracam uwage na warunki zatrudnienia, jakie oferuje swoim pracownikom firma produkujaca towar, ktory kupuje.
      • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:33
        brak.polskich.liter napisała:

> Nie. Powiewa mi to skrzydlami husarskimi - ot, taki patriotyczny akcent.

A szkoda, bo tu faktycznie nie chodzi tylko o patriotyzm, ale o bogacenie się całego kraju.
        Niemcy to wiedzę dawno posiedli i widać to choćby po tym czym jeżdżą.
        • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:41
          Dokładnie Neniu. Czasem aż żal czytać, kiedyś w gazecie czytałam o polskim producencie domofonów, musiał zmienić nazwę na bardziej zagraniczną niż wcześniej mimo, że produkował dobry sprzęt, jakiś facet zamówił włoski (autentycznie włoski) domofon który w ciągu roku psuł się kilka razy, ale na polski produkt grymasił, musiał być włoski sad
          Kazara znam, ma śliczne torebki i ciekawe buty.
          • kropkacom Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:43
            > Kazara znam, ma śliczne torebki i ciekawe buty.

Na które cię nie stać...
            • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:45
              Cena butów średnio półkowa.
              • kropkacom Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:47
                No i?
    • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:52
      Lubię i kupuję soki i mrożonki Hortexu.
      Dobre i zdrowe, bez żadnych konserwantów są jednodniowe soki Marvit.
      Lubię polskie masła np. Masło Extra.
      Jogurty owocowe Bakomy.
      Ogólnie dobry (różne produkty) jest Krakowski Kredens.
      Jako sieć sklepów polecam Almę (mają dostawy przez internet) choć oczywiście jest droższa od dyskontów.
      • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 18:59
        O soki Hortexu też kupuję, Marvit bardzo dobry, szczególnie marchewka z selerem.
        A Piątnica - też chyba polska? Mascarpone ma dobre.
        • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:01
          Z Piątnicy jest dobry serek ziarnisty, mam nadzieję, że żaden Szwab jeszcze jej nie wykupił.
          Ale też nie w każdym hipermarkecie jest Piątnica (wyczuwam spisek), ja widuję ją tylko w polskim markecie Społem i lokalnym małym sklepie osiedlowym, w dużych hipermarketach nie widziałam.
          • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:07
            Serek wiejski? Bardzo dobry.
    • krejzimama Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:01
      Kosmetyki polskich firm sa n
      > p w Rossmannie degradowane do ostatnich półek,

Bzdura!!!

>Trudno znaleźć w ogóle Polskie piwo,
      Bzdura po 1000kroć!

>Nawet banki (w nazwie polskie) ni
      > e są do końca nasze!
      I co z tego?

Przeszkadza to wam emamy??
      Nie!

Liczy się dla mnie cena, jakość oraz ich stosunek do siebie. Reszta nie ma znaczenia.
    • kkalipso Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:06
      Po co dzieciaka będziesz oszukiwać , wychowaj na egoistę - lepiej na tym wyjdzie !

Chcesz uczyć miłości ,szacunku do systemu w którym własnych obywateli nie szanują , chore .
      • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:09
        Co konkretnie masz na myśli pisząc o braku szacunku do obywateli?
    • woman_in_love wybitny harcmistrz ksiądz Kazimierz Lutosławski 05.08.13, 19:07
      napisał w książce dla harcerzy "Czuj duch! Szesnaście gawęd obozowych o idei skautingu" z 1917 roku, znamienne słowa:
      "Cóżby ci przyszło z wolnej ojczyzny, gdyby Kościół miał na tym stracić"

Dlatego dziecko nie lękaj się, albowiem twoje zbawienie jest nie tutaj, ale w niebie i nie mają znaczenia twe rozterki, dopóki Kościół na tym nie traci.
    • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:14
      Olej Kujawski, nie pamiętam innego smile Towarzyszy mi od lat dziecięcych (podobnie jak wspomniany Kielecki).
      Smakuje mi również makaron Czaniecki.
      • owianka Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:31
        Niestety, Kujawski nie jest patriotyczny.
        www.bunge.pl/pl/o-firmie/grupa-bunge
        • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 19:39
          Idę strzelić se w łeb sad
        • burina Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 02:22
          Co lepsze, produkują z importowanego rzepaku zamiast skupować od rolników z regionu. Rzepak z okolic Czarnobyla jest importowany do Polski

Także droga gazeto, patriotko, dołożyłaś swoją cegiełkę do wykończenia kujawskiego chłopa.
          • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 14:07
            No przecież PIS już odtrąbił "aferę rzepakową". Okazało się wkrótce, że za spadkiem ceny nie stoi import z Ukrainy tylko spadek cen na giełdzie w Paryżu. W zeszłym roku rolnicy skorzystali bo cena rzepaku skoczyła, w tym roku spadła, normalne prawa giełdowe.
            Ale teorie spiskowe mają się dobrze.
    • princess_yo_yo Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 21:04
      duzo wazniejsze jest gdzie cos zostalo wyprodukowane a nie kto jest udzialowcem.
      patriotyzm spozywczy czy jakikolwiek inny w tym kontekscie to zwracanie uwagi na to czy artukul wyprodukowano w pl dajac prace polskim pracownikom.
    • olena.s Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 22:32
      A po co?
      Nie wystarczy wychować na porządnego, szczęśliwego, życzliwego człowieka?
      • firstname Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 05.08.13, 22:49
        Nie, chcę żeby wiedziało skąd pochodzi, znało historię swojego kraju i kochało go. Nie chodzi mi tu o rząd, bo nie utożsamiam go ze swoją ojczyzną. Ojczyzna to miejsce w którym mieszkam i to miejsce kocham, chcę przekazać takie wartości dziecku. Myślę że to nic złego. Wybieranie polskich produktów to element mojego patriotyzmu, jeden z wielu. I szkoda, że nie mogę iść do sklepu i kupić proszku do prania z Bialego Jelenia tylko muszę przepłacać za zagraniczny proszek do prania dziecięcych ubrań (jeden z wielu przykładów).
        • olena.s Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 07:11
          Nie, to nic złego, skąd. Ale ciekawi mnie po co?
          • joa66 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 07:36
            Może z tego samego powodu, dla którego ludzie czytają książki i słuchają muzyki?

W sumie "po co?", można być szczęśliwym i bez tego.

• gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 14:22
              Piękna riposta. I na poziomie.
            • olena.s Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:06
              Rilli?
              Ja chcę żeby moje dziecko było prawe, żeby troszczyło się o słabszych, miało szerokie spojrzenie na świat/ludzkość/naukę. Żeby nie oceniało po forsie, sławie i komercyjnym sukcesie, ani po rasie, religii - i tak, po narodowości też. Chcę, żeby umiało ułożyć sobie życie nie rezygnując z marzeń, ale też nie stając się ich zakładnikiem. No dużo chcę, ale sympatie plemienne mi sie w tym nie mieszczą kompletnie - tym bardziej, że jeżeli nie nastąpi jakaś gwałtowna odwyrtka, to będzie może więcej lokalności (czemu sprzyjam), ale mniej narodowości. Jak z tą czekoladą E.Wedel. Umiędzynaradawia się wszystko, od przepisów po mutacje genetyczne, od literatury po muterki, taki life.

Ciekawi mnie więc niedemagogiczna argumentacja osób, które patrzą na sprawę inaczej.
              • firstname Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:12
                Bo gdyby niegdyś ludzie wychodzili z takich założeń jak ty teraz to w wyborach głosowałabyś teraz na Putina. Chcialabyś?? W sumie co za różnica. Tak czy siak, mimo że nie kierujesz się w życiu sympatiami plemiennymi to należysz do jakiegoś narodu i warto znać jego przeszłość, co nie jest jednoznaczne z tym że uważam że inne narody są gorsze.
                • olena.s Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:37
                  No ale zaraz.
                  W takim razie dlaczego domagacie się, koleżanki, żeby taki Reserved uczestniczył w - kosztownej wszak - akcji poprawiania warunków pracy w jakimś Bangladeszu? Albo czemu marudzicie na to że komuś, gdzieś coś zagraża, coś szkodzi, że gdzieś ktoś morduje jakies dzieci, pali jakies miasta? Albo dlaczego nie widzę protestów przeciwko wysyłaniu naszych ratowników na jakieś zasmrodzone Haiti? Wiecie ile to kosztuje?
                  Dla mnie wazniejszy jest człowiek zasypany gruzami niż parę groszy jakiejś firmy (i jej klientów) czy budżetu państwa. Nie lubię wyśrubowanego egoizmu, nawet jeżeli zasłania sie pozorami narodowego 'my'. (Oczywiście wiem, że moje poglądy są utopijne i melancholijnie godzę się w związku z tym na istnienie państw narodowych, ale nie to, żebym je specjalnie lubiła).

I co ma z tym wspólnego wiedza historyczna, bo dalibóg nie pojmuję?
                  • joa66 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:53
                    Akurat od takiego Reserved to bym oczekiwala, żeby szył w Polsce smile
                    • olena.s Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:55
                      Jak będzie szyłw PL to nikt u niego nie będzie kupował, albowiem jak twierdzą analitycy polski klient nie chce płacić więcej niż musi.
                      • joa66 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:01
                        He, he - To problem globalny, ciekawe ile "polski analityk" wziął za taka "analizę". Nawet stosunkowo drogie dla klienta produkty typu Levisy czy Wranglery nie szyją u siebie tylko wyprowadziły produkcję "tam gdzie taniej", nie obniżając jednoczesnie ceny końcowej.

Prawie cały przemysł tekstylny został wyprowadzony z Europy, USA.

I dlatego jestem za tym, zeby Reserved szyła w Polsce - powrót do przed thatcherowskiej normalności
                        • olena.s Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:04
                          ciekawe ile "polski analityk" wziął za taka "anal
                          > izę".
                          Wybacz, nie jestem w stanie w ten upał zmagac się z kolejną teorią spiskową.
                          • joa66 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:06
                            To nie jest teoria spiskowa, tylko zdrowy rozum big_grin

Faktycznie upał dzisiaj musi być duzy smile
                  • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:53
                    olena.s napisała:

> No dużo chcę, ale sympatie plemienne mi sie w tym nie miesz
                    > czą kompletnie - tym bardziej, że jeżeli nie nastąpi jakaś gwałtowna odwyrtka,
                    > to będzie może więcej lokalności (czemu sprzyjam), ale mniej narodowości.

Tak na prawdę interpretacja wszystkiego od religii do patriotyzmu zależy od poziomu zdrowia psychicznego - każdy w tym torcie znajdzie coś dla siebie. Jedni widzą Boga jako surowego starca, który wymyśla zakazy i z całą surowością będzie z nich rozliczał nieposłusznych strącając do piekieł, inni widzą szefa, któremu trzeba kadzić więc śpiewają lizusowskie "jesteś wielki, mądry i wspaniały" inni w religii widzą zbiór wskazówek, według których można żyć nie krzywdząc innych.
                    Podobnie z patriotyzmem "paranoik"będzie go rozumiał jako wrogość nie tylko wobec cudzoziemców, ale i wobec każdego rodaka, który nie ma ksenofobicznych poglądów.
                    Zdrowi ludzi nie interpretują patriotyzmu na zasadzie sztywnych granic, nie ma specjalnie dużej różnicy wobec ludzi ze swojego narodu i wobec wszystkich innych ludzi.
                    To trochę jak z rodziną, sama pewnie najbardziej dbasz o własne dziecko, czy to znaczy, że nienawidzisz innych dzieci, nie pomożesz innemu dziecku, gdy spotka je coś złego?
                    • olena.s Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:58
                      Masz oczywiście troche racji - to są pojemne pojęcia.

> Zdrowi ludzi nie interpretują patriotyzmu na zasadzie sztywnych granic, nie ma
                      > specjalnie dużej różnicy wobec ludzi ze swojego narodu i wobec wszystkich innyc
                      > h ludzi.
                      He, jednak bym powątpiewała, i to dość mocno.
                      • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:00
                        Powątpiewasz, bo masz przekonania, że patriotyzm to coś szkodliwego, to da się wyczuć z wielu twoich wypowiedzi.
                        • olena.s Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:03
                          Mam wrażenie, że obie wojny światowe i masowe mordy czy to w Azji, czy w Afryce, czy Europie spowodował właśnie pewien szczególny rodzaj patriotyzmu, fakt.
                          • joa66 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:08
                            Nie - "patriotyzm" był pretekstem , narzędziem manipulacji, nie był natomiast powodem wojen. Powody sa znacznie bardziej skomplikowane.
                            • olena.s Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:10
                              Ale bez wybuchów patriotyzmu nie byłoby łatwo tych wojen rozbujać - przynajmniej w Europie, Chiny et.co to może inna sprawa.
                              • joa66 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:12
                                Myślisz o patriotyzmie kliszami. I chyba mylisz z nacjonalizmem.
                              • firstname Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:14
                                Jak dla mnie to patriotyzm objawia się w obronie ojczyzny a nie przyglądaniu się z założonymi rękoma jak ją ograbiają. Napadanie na inny kraj i wywoływanie wojny nie jest przejawem patriotyzmu w moim pojęciu. Z tego też względu nie jestem za wysyłaniem naszych wojsc do Afganistanu czy innych niebezpiecznych miejsc.
                              • nenia1 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:22
                                No więc właśnie piszę, to jak z religiami - nie znaczy to, że religia czy patriotyzm jest zły. Zły jest sposób interpretacji.
                                Przekaz jaki płynie ze słów Jezusa jest bardzo ogarniający i włączający "kochaj bliźniego swego...", , a jednocześnie to właśnie ta religia "wyprodukowała" wyprawy krzyżowe i Inkwizycję. Czy z tego powodu należy uznać religie za zło?
                                Nie, powinniśmy dążyć do zdrowego rozumienia pewnych idei, bo możemy wiele z nich otrzymać.
                                • firstname Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:50
                                  Pytanie czy takie ogólne pojęcia jak patriotyzm, religia, miłość, macierzyństwo da się jednoznacznie określić? Tu każdy będzie te pojęcia inaczej pojmował i zawsze będzie to podlegało krytyce,. Szkoda że tzw. zdrowy patriotyzm uznawany jest przez niektórych za zbyteczny i niedorzeczny wręcz. Naprawdę szkoda i myślę że jeżeli będziemy niezgodni jako naród w tej kwestii to nie będzie lepiej.
                                  • joa66 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:54
                                    Myślę, że naturalna, może nawet właściwą rzeczą jest kwestionowanie patriotyzmu jako takiego - to jest niemal obowiązkowy punkt rozwoju służący zdefiniowaniu własnego stosunku do tego pojęcia.
                                    • joa66 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:56
                                      p.s. pamiętam jak sama prze to przechodziłam w liceum i trochę po, głownie po Rzeźni numer 5 ale nie tylko.
                                    • firstname Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 16:56
                                      W sumie masz rację, lepsze to niż zupełna nieświadomość i przyjmowanie wszystkiego z góry bez refleksji.
              • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:19
                Skoro nie oceniasz po rasie i religii oraz uprzedzeniach życzę aby Twoja córka miała za męża Boba z hotelu Roma big_grin
                I zgodnie z tamtejszą religią (nie bądźmy uprzedzeni wink ) była jego jedną z pięciorga żon.
                • firstname Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:21
                  gazeta_mi_placi napisała:

> Skoro nie oceniasz po rasie i religii oraz uprzedzeniach życzę aby Twoja córka
                  > miała za męża Boba z hotelu Roma big_grin
                  > I zgodnie z tamtejszą religią (nie bądźmy uprzedzeni wink ) była jego jedną z pi
                  > ęciorga żon.

smilesmile
                • olena.s Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:39
                  Dziękuję, niczego głębszego się po tobie nie można spodziewać, więc jak zwykle, nie doznałam zawodu.
              • joa66 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:42
                Patrzysz się na patriotyzm z perspektywy narodowościowej. A patriotyzm to po piewrsze troska o społeczność, w której się żyje, a po drugie część tożsamości. Zastanawiałaś się kiedys dlaczego adoptowane dzieci tak często chcą poznać swoich biologicznych rodziców, mimo, że ich adopcyjni są więcej niż w porządku?

Ja chcę żeby moje dziecko było prawe, żeby troszczyło się o słabszych, miało sz
                > erokie spojrzenie na świat/ludzkość/naukę. Żeby nie oceniało po forsie, sławie
                > i komercyjnym sukcesie, ani po rasie, religii - i tak, po narodowości też. Chcę
                > , żeby umiało ułożyć sobie życie nie rezygnując z marzeń, ale też nie stając si
                > ę ich zakładnikiem

To nie jest dylemat "albo-albo". Patriotyzm nie wyklucza tego o czym piszesz.
                • joa66 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:44
                  p.s. zakładasz chyba, ze patriotyzm jest "przeciwko" czemuś, a to błędny tok rozumowania
                • olena.s Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:45
                  Nie twierdzę, że to jest alternatywa. Ale zwyczajnie na liście priorytetów u mnie jest mocno odległe, więc ciekawi mnie, co powoduje, że ktoś na swojej liście stawia je wyżej. (Dla porządku - zauważ, dokonałam gdzieś wyżej rozróżnienia na popieraną przeze mnie solidarność lokalną).
                  • joa66 Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:47
                    A kto stawia je wyżej niż wartosci, o których pisałaś? Przecież one też zawierają się w patriotyzmie.
                    • olena.s Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 15:56
                      Nieprawda. Możesz być patriotą bez tych wartości, albo z nimi - nie ma przymusu.
      • gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 06.08.13, 00:16
        To pytanie nie było raczej do tutejszych emigrantek.
    • joa66 Globalizacja/korporacje 06.08.13, 07:46
      Ale to wszytsko nie dotyczy tylko Polski.

Nawet VOLVO, symbol szwedzkiej rzetelności, należy do Chińczyków

pl.wikipedia.org/wiki/Volvo_AB

W dzisiejszym świecie trudno znależć produkt, któremu można przypisać 100% "państwowość". Poczynając od tego, kto jest właścicielem firmy, a kończąc na tym gdzie są produkowane części/podzespoły/składniki itp.

A jeżeli mowa o patriotyzmie - jeżeli komuś zależy , to chyba każdy produkt, który daje pracę ludziom Polsce jest "patriotyczny". Bez wzgledu czy to Ziaja czy np jakiś Ford (czy inna marka -nie pamiętam kto produkuje u nas podzespoły).

Nie mówiąc o tym, że jest wiele innych sposobów , żeby uczyć patriotyzmu, jeżeli ktoś ma ochotę.
      • firstname Re: Globalizacja/korporacje 06.08.13, 14:16
        joa66 napisała:

> A jeżeli mowa o patriotyzmie - jeżeli komuś zależy , to chyba każdy produkt, kt
        > óry daje pracę ludziom Polsce jest "patriotyczny". Bez wzgledu czy to Ziaja cz
        > y np jakiś Ford (czy inna marka -nie pamiętam kto produkuje u nas podzespoły).
        >
        > Nie mówiąc o tym, że jest wiele innych sposobów , żeby uczyć patriotyzmu, jeżel
        > i ktoś ma ochotę.

Oczywiście się z tobą zgadzam, ale chciałabym mieć wybór i nie musieć nabywać np proszku do prania Bialy Jeleń przez Allegro tylko po prostu iść do sklepu i go kupić. Niestety nie jest to możliwe, bo w sklepach same zagraniczne marki (przynajmniejw moim rejonie Polski).
        • joa66 Re: Globalizacja/korporacje 06.08.13, 15:37
          Tylko, że wszędzie jest tak samo, może poza Danią w Europie (ale sie nie upieram, bo wiem o tym tylko ze słyszenia).

Ja też bym wolała w sklepie obok miec wiele rzeczy, ale nie mam. Na zdrowy rozum w sklepie jest to co ludzie kupują, czyli ..trzeba kupować, nawet jeżeli trzeba się schylić do najniższej półki.
        • gazeta_mi_placi Re: Globalizacja/korporacje 06.08.13, 15:45
          Ktoś się powinien zająć tym tematem, wietrzę spisek, serio...
          W mojej okolicy są dwa najpopularniejsze dyskonty i jeden hipermarket jeszcze innej zagranicznej sieci, a Białego Jelenia widuję tylko w małym sklepie osiedlowym oraz w supermarkecie polskiej sieci.
          Podobnie takie polskie produkty jak serek z Piątnicy czy soki Marvit.
          Zagraniczne sieci chcą zniszczyć polski przemysł.
          • joa66 Re: Globalizacja/korporacje 06.08.13, 15:48
            Biały Jeleń we wszystkich możliwych postaciach jest chyba we wszystkich sieciach hipermarketowych typu Tesco czy Auchan
            • firstname Re: Globalizacja/korporacje 06.08.13, 16:12
              U mnie nie uświadczysz. Jest tylko kilka produktów Białego Jelenia w jednym lokalnym sklepie ale nie sieciowym, a szkodauncertain Jeśli juz są w większych sieciówkach to pojedyncze sztuki i nie ma większego wyboru
              • joa66 Re: Globalizacja/korporacje 06.08.13, 16:15
                W Warszawie jest mnostwo i wszędzie, a asortyment coraz bogatszy...aż podejrzewałam, że ktos ich kupiłwink
                • joa66 Re: Globalizacja/korporacje 06.08.13, 16:26
                  Jest jeszcze jeden aspekt problemu - czy tylko dzialania 'bezpośrednio patriotyczne" są słuszne.

Przykład: kupuję produkty firmy nie-polskiej (on line) wspierając nie tylko tamtejszy rynek, ale też nieformalny "ruch" "trend" ( nie wiem jak to nazwać) przywracania produkcji do Europy , powrót do równowagi. Gospodarka to system naczyń połączonych i być może nalezy wspierać też cel nadrzędny, z którego będzie też korzystać Polska. Nie wiem, to tylko refleksja.
      • nenia1 Re: Globalizacja/korporacje 06.08.13, 14:19
        joa66 napisała:

> A jeżeli mowa o patriotyzmie - jeżeli komuś zależy , to chyba każdy produkt, kt
        > óry daje pracę ludziom Polsce jest "patriotyczny". Bez wzgledu czy to Ziaja cz
        > y np jakiś Ford (czy inna marka -nie pamiętam kto produkuje u nas podzespoły).

No tak, ale z tego co twierdzi Prezes Florek z czysto polskiego produktu można wycisnąć więcej:

Ale co to jest ten produkt polski? Czy polskim jest również wyprodukowany w Polsce fiat albo opel?

- Nie - uważa Ryszard Florek, na co dzień prezes Fakro, drugiego co do wielkości producenta okien dachowych na świecie i założyciel fundacji Pomyśl o Przyszłości, która propaguje idee gospodarczego patriotyzmu.

"Kupując produkty z importu lub produkowane w Polsce przez zachodnie koncerny, pomniejszamy polskie PKB, czyli średnie krajowe wynagrodzenie" - czytamy w analizie zrobionej przez fundację.

- Idziemy do sklepu i kupujemy włoską pralkę - prowokujemy Florka.

- Właśnie panowie wspomogli włoski PKB. I spowodowali, że we Włoszech ludzie będą więcej zarabiać.

- Ale jeżeli ci Włosi zbudowali fabrykę w Polsce i u nas sprzedają te pralki? - dociekamy.

- To, owszem, częściowo będziecie wspierać polski PKB, ale włoski również. Bo ok. 20 proc. wartości tej pralki to włoskie know-how, włoskie licencje, patenty, marka, włoscy inżynierowie, włoska technologia, odsetki od wewnętrznych kredytów, które firma zaciągnęła w tamtejszych bankach. To jest wartość dodana dla włoskiej gospodarki - przekonuje Florek.

To co? Powinniśmy kupować tylko polskie produkty?

- To zależy, czy chcemy więcej zarabiać, czy nie. Trudno kogoś zmuszać, żeby był bogaty - wzrusza ramionami Florek.

• gazeta_mi_placi Re: Jak wychowac dziecko na patriotę?? 13.08.13, 15:44
      Polecam truskawkowy jogurt Mlekovity, nazywa się Jogurt Polski.
      Wzięłam na próbę i muszę przyznać że bardzo smaczny, zjadłam już dwa opakowania, jutro się wybiorę do sklepu po kolejne.
      Niestety znowu ten jogurt widziałam w polskiej sieci sklepów (niestety dość drogiej więc stosunkowo rzadko robię tam zakupy) sad W zagranicznym dyskoncie nie widziałam.
      Czy to nie spisek?
      Jogurt kosztuje niecałą złotówkę i jest naprawdę pyszny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka