Dodaj do ulubionych

mieszkanie z tarasem czy balkonem

09.08.13, 21:04
Kupujemy mieszkanie. W chwili przeprowadzki dzieci będą miały rok i 3 lata. Nie wiemy czy kupić parter z dużym tarasem (zabudowanym jak balkon i lekko podwyższonym - taki wysoki parter, bo na garażu podziemnym) czy mieszkanie z 2 balkonami.

Na parterze obawiam się większym opłat i wilgoci z garażu podziemnego, ale obok bloków nie ma placu zabaw - jest blisko ale na sąsiednim osiedlu, więc zastanawiam się czy taras nie będzie lepszym rozwiązaniem przy dzieciach. Taras jest ok 6 większy niż balkon w tym bloku.

Warto? Czy jednak nie będziemy aż tak korzystać z tarasu a męczyć się na parterze. Ma ktoś doświadczenie w takich mieszkaniach?
Obserwuj wątek
    • maggorlo Re: mieszkanie z tarasem czy balkonem 09.08.13, 21:09
      Jeśli z tarasu jest przyjemny widok, a za dnia operuje słońce to wybrałabym parter (a`propos dlaczego na parterze mieszkańcy się męczą?). Ale ja lubię sobie posiedzieć na balkonie z ksiązką,kawą, winkiem... Jeśli to dla Ciebie nie jest taka frajda, a parter Cię odrzuca to raczej nie kieruj się zabawami dzieci - one sobie poradza w każdym pomieszczeniu wink
    • gazeta_mi_placi Re: mieszkanie z tarasem czy balkonem 09.08.13, 21:11
      Jeżeli macie dzieci wygodniejszy i bezpieczniejszy będzie parter, odpadają też konflikty z sąsiadami pod tytułem : "dzieci tupią nad głowami".
      Nie będziesz się bała, że dziecko otworzy okno i zrobi sobie poważną krzywdę.
      Mniejsza odległość do pokonania z mieszkania do wyjścia (z wózkami to problem).
      A dwa balkony to dwa razy więcej sprzątania sad
    • loola_kr Re: mieszkanie z tarasem czy balkonem 09.08.13, 21:16
      Ja wybraałbym taras zdecydowanie. zwłaszcza przy małych dzieciach i jak nie ma w poblizu placu zabaw. Poza tym wychodzenie po schodach z dwójką dzieci na spacer (i byc może z wózkiem) to koszmar, nawet z 1 piętra. 2 balkony dla mnie bez sensu, lepszy duży taras.
    • marzeka1 Re: mieszkanie z tarasem czy balkonem 09.08.13, 21:41
      Taras.
    • zurekgirl Re: mieszkanie z tarasem czy balkonem 09.08.13, 21:46
      Taras. Z braku laku wystawisz na niego mala trampoline, maly basenik dmuchany, jakis stolik, zeby glupie lody na powietrzu zjesc. A juz szczegolnie, jesli parter jest podniesiony. Czy moze to jest tak, ze blok stoi na gorce i z jednej strony taras jest na wysokosci dwoch metrow nad garazami a z drugiej pies moze w okna zajrzec? Bo jesli wszystkie okna sa na wysokosci, to super sprawa.
    • volta2 Re: mieszkanie z tarasem czy balkonem 09.08.13, 21:52
      miałam taras ok.30 metrów powierzchni, ale nie lubiłam tam wysyłać dzieci -był bardzo wyskoo(15 piętro)
      sama tam sobie siadywałam, ale dzieci -nie

na parterze, nawet wysokim jak najbardziej tak. pytanie - czy robiąc na nim plac zabaw unikniesz kłopotów z sąsiadami z piętra wyżej/obok?
      mnie by wrzaskuny nie cieszyły i nic by mnie nie obeszła leniwa mamuśka co jej się na plac zabaw nie chce wyjść.
      a łatwo z góry zaszkodzić tarasowcom - wątki do poczytania na forach.
      ale do winka i kawki - ja bym brała
    • jematkajakichmalo Re: mieszkanie z tarasem czy balkonem 10.08.13, 00:12
      Dla mnie byloby tez istotne jak bardzo odsloniety/zasloniety jest ten taras. Jakby dookola kazdy mi na niego zagladal, z mojego bloku i kilku sasiednich to by mnie denerwowalo. No chyba, zeby zrobic zadaszenie i jakas bujna roslinnosc postawic.
      Poza tym wszelkie argumenty przemawiaja za.
    • jo-asiunka Re: mieszkanie z tarasem czy balkonem 10.08.13, 00:38
      ja mam na parterze spory balkon i to jest rewelacja. Można wystawić basen i nie marwić się, że nakapiesz sąsiadom. Możesz im postawić małą piaskownicę nawet i nie martwić się, że nasypią piachu sąsiadom. Generalnie dzieci na balkonie mają ciągle zajęcie.
      Naprawdę polecam.
      • naturella Re: mieszkanie z tarasem czy balkonem 10.08.13, 03:06
        Mieszkałam na parterze z tarasem. To była super opcja. Parter jest super z dziecmi - szybko w domu, nie trzeba winda wjeżdżać z wózkiem, blisko zakupy, dzieci nikomu nie tupia. Taras przez większa cześć roku był dla nas przedłużeniem mieszkania. Jedliśmy na nim obiady w weekend, jak zapraszalam gości to tam kawka, nawet dwukrotne chrzciny tez tam zrobiłam. Mielismy małe mieszkanie (46 m) i gdyby nie mozliwosc imprezki tarasowej to byłabym w kłopocie. Latem basenik, dzieci na rowerkach, nawet jak syn był malutki to rozkladalam kocyk na trawie, parasol i tam sie bawilismy. No i ogólnie - miałam wielki spokoj, ze żadne dziecko nie wypadnie.
    • thea19 taras w bloku? 10.08.13, 15:55
      jak nad nim sa balkony albo nawet i same okna to nie. zadna to atrakcja jak Ci pet leci do kawy. lezakowanie tez odpada bo kazdy sie gapi z gory. ogrodek na tarasie zawsze jest usyfiony dzieki sasiadom z gory.
      taras jest fajny jak jest na gorze bloku. wtedy tylko mozna z niego w pelni korzystac i chodzic w gaciach (albo i bez) jak sie lubi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka