Dodaj do ulubionych

łuszczyca u dziecka

13.08.13, 23:03
Byłam dziś z córeczką( 2,5 roku) u dermatologa i lekarka stwierdziła że podejrzewa u małej łuszczycę( ma plamki w dosc nietypowym miejscu jak na łuszczycę- wzgórek łonowy i wargi sromowe) , dostałam oczywiście maśc ze sterydem Advantan i jeszcze inne( maść konopną) to drugie ponoć rewelacyjne, ale cholernie boję sie stosowac sterydy. Słyszałam że objawy mogą wrócić ze zdwojoną siła..prosze ma ktos jakieś doświadczenie z łuszczycą u dziecka i advantanem, nie wiem czy smarowac , nie smarowac?jestem załamanasad
Obserwuj wątek
    • ichi51e2 Re: łuszczyca u dziecka 13.08.13, 23:08
      Moge tylko napisac ze 3 lekarzy zdiagnozowalo u mnie nietypowa luszczyce w dziecinstwie. Leczona bylam bezskutecznie przez lata, wreszcie kolejny lekarz wzial wycinek. I okazalo sie ze nie wiadomo co to ale nie jest to luszczyca. Wiec sprawdzilabym dokladnie.
      A masci sterydowej nie ma sie co obawiac.
    • majenkir Re: łuszczyca u dziecka 13.08.13, 23:09
      Na Twoim miejscu poszlabym jeszcze do innego lekarza - takie male dzieci rzadko maja wysyp,a I miejsce dosc nietypowe. A jezeli to faktycznie cukrzyca, to odradzam sterydy !
    • pasikonik10 Re: łuszczyca u dziecka 13.08.13, 23:09

Advantan to najbezpieczniejszy ze sterydów. jeśli łuszczyca u dziecka to pytanie czy ktoś z Waszej rodziny jej nie miał (dziadkowie, ciotki?). To choroba na całe zycie- czasem jedna tarczka a czasem wysiew w trakcie choroby (gł bakteryjnych), czy silnego steru (matura).
      Łuszczyca "lubi" słoną wodę i słońce, więc jesli możesz to zabierz małą nad morze.
      Leczenie to kompromis między tym co bezpieczne a tym co wygodne. Bezpieczna jest maść cignolinowa, ale z kolei brudzi, chwilowo barwi skórę, wygodne są sterydy- bo krem bezbarwny, z tubki, szybko się wchłania
      • majenkir Re: łuszczyca u dziecka 13.08.13, 23:13
        pasikonik10 napisała:
        > Łuszczyca "lubi" słoną wodę i słońce,

Chyba "nie lubi" wink.
        • pasikonik10 Re: łuszczyca u dziecka 13.08.13, 23:25

\? no raczej lubi- i się goi...
        • e_r_i_n Re: łuszczyca u dziecka 13.08.13, 23:40
          Oczywiście, ze lubi.
          Mój brat nigdy nie miał tak gładkiej skóry, jak po 2 tygodniach na Morzem Śródziemnym. A niestety łuszczyk straszny (bo najbardziej z rodziny przeżywający wszystko).
      • drosetka Re: łuszczyca u dziecka 13.08.13, 23:24
        owszem, teść miał zmiany łuszczycowe na kolanach i łokciach i dzis sie dowiedzialam ze również szwagierka zmagała sie z kilkoma zmianami łuszczycowymi na plecach. Lekarka też pierwsze co to pytała czy ktoś w rodzinie cierpi na łuszczycę. Cholera, a myślałam że to tylko jakaś niegroźna grzybicasad no tak, dziś 13 to musi sie coś spieprzyć za przeproszeniemsad
        to co z tym lubieniem morza, łuszczyca lubi czy nie lubi? ja bym raczej myslała ze słona woda plus słońce dodatkowo wysusza tę skórę więc nie jest to dobre dla zmian łuszczycowych.
        Na pewno wykupię tę maśc i krem konopny, drogie bo drogie, ale ma same dobre opinie, advantan też wykupię bo nie jest drogi, najwyżej nie będe stosować cały tydzień jak zaleciła lekarka tylko kilka razy posmaruję..
        • pasikonik10 Re: łuszczyca u dziecka 13.08.13, 23:28

lubi słoną wodę- czyli goi się pod wpływem słonca i słonej wody. Stąd do kąpieli w wannie mozna dodawać sól , a na wakacje jechać nad morze...
          • drosetka Re: łuszczyca u dziecka 13.08.13, 23:33
            dzięki za tę informacje o soli, w tym roku już się nie wybieramy nad morze, ale może zaczne dosypywac małej do kapieli sól morską..
            • przeciwcialo Re: łuszczyca u dziecka 14.08.13, 07:26
              Można kupić specjalne sole uzdrowiskowe, będa lepsze niez samo NaCl.
        • e_r_i_n Re: łuszczyca u dziecka 13.08.13, 23:43
          No niestety, trzeba się nauczyć z tym żyć.
          W mojej rodzinie niestety problem szeroko występujący - od strony ojca (babcia, brat i tata, moje rodzeństwo - całe i mój syn). Syn ma łuszczycę paznokci, więc mieliśmy dodatkowe "atrakcje" w postaci podejrzeń o grzybicę i nieprzyjemności w szkole...
          Objawy potrafią być jednak bardzo niewielkie i szybko z nimi sobie można radzić.
          I plus (a co, trzeba szukać) - podobno łuszczycy rzadziej chorują na raka (gdzieś jakieś badania w tym temacie były).
        • majenkir Re: łuszczyca u dziecka 14.08.13, 00:21
          drosetka napisał(a):
          > to co z tym lubieniem morza, łuszczyca lubi czy nie lubi?

big_grinbig_grinbig_grin
          Skora lubi, luszczyca nie lubi. Boze, jak Wy nic nie rozumiecie wink.

Drosetka, nawet jesli to luszczyca, to nie jest to wyrok! Ja juz od prawie 30 lat mam luszczyce, zyje sobie calkiem dobrze, a jak bylam mloda, to powodzenie mialam, ze hoho wink.

Zeby sie tylko nie przyplataly inne choroby w worka immunologicznego sad.
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
          Coco i Bruno
        • przeciwcialo Re: łuszczyca u dziecka 14.08.13, 07:25
          Może jakies robione mazidło bedzie tańsze? poszukaj apteki z lekami robionymi, podpytaj, niektorzy farmaceuci to skarbnice wiedzy w tym zakresie.
          Lekami robionymi mozna cuda zdziaąłc.
    • przeciwcialo Re: łuszczyca u dziecka 14.08.13, 06:36
      Sterydy to dobrze poznane leki, nie ma co szalec, ich nie stosuje się w sposób ciągły tylko okresowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka