zebra12 18.08.13, 19:02 Czy na plaży wolno palić? Zwątpiłam, bo palą z prawa i z lewa. Po 9 godzinach nad wodą czuję się zaczadzona. Co mówi prawo? Czepiam się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanalui Re: Papierosy na plaży 18.08.13, 19:11 zebra12 napisała: > Czy na plaży wolno palić? Zwątpiłam, bo palą z prawa i z lewa. Po 9 godzinach n > ad wodą czuję się zaczadzona. > Co mówi prawo? Czepiam się? Palenie papierosow regulują przepisy ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu : art. 13 ust. 2 Kto pali wyroby tytoniowe w miejscach objętych zakazami określonymi w art. 5 podlega karze grzywny do 500 zł Art. 5. 1. Zabrania się palenia wyrobów tytoniowych, z zastrzeżeniem art. 5a: 1) na terenie przedsiębiorstw podmiotów leczniczych i w pomieszczeniach innych obiektów, w których są udzielane świadczenia zdrowotne, 2) na terenie jednostek organizacyjnych systemu oświaty, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, oraz jednostek organizacyjnych pomocy społecznej, o których mowa w przepisach o pomocy społecznej, 3) na terenie uczelni, 4) w pomieszczeniach zakładów pracy innych niż wymienione w pkt 1 i 2, 5) w pomieszczeniach obiektów kultury i wypoczynku do użytku publicznego, 6) w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych, 7) w środkach pasażerskiego transportu publicznego oraz w obiektach służących obsłudze podróżnych, na przystankach komunikacji publicznej, 9) w pomieszczeniach obiektów sportowych, 10) w ogólnodostępnych miejscach przeznaczonych do zabaw dzieci, 11) w innych pomieszczeniach dostępnych do użytku publicznego Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Papierosy na plaży 18.08.13, 19:24 Plaży nie ma no chyba, że plaża to: - pomieszczenie wypoczynku do użytku publicznego, lub - ogólnodostępne miejsce przeznaczone do zabaw dzieci, - inne pomieszczenie dostępne do użytku publicznego Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Papierosy na plaży 18.08.13, 19:33 To raczej miejsce przeznaczone do zabaw dzieci, ale wprost nie jest napisane, czyli w zasadzie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 18.08.13, 22:05 Sa plaze z zakazem palenia,trzeba szukac znaku. Mnie krew zalewa i autentycznie w takich sytuacjach nienawidze palaczy.Jedzie czlowiek na wyczekany urlop, chce odpocząc, a musi wąchac te cholerne trujace smrody.Palacze sa uciązliwym elementem naszej przestrzeni.W parku,na plazy,w lesie- nigdzie nie mozna sie cieszyc pobytem, bo wszedzie smrodza, psia mac. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 18:19 To raczej miejsce przeznaczone do zabaw dzieci, plaża???? a w jaki sposób niby plaża jest miejscem przeznaczonym do zabaw dzieci???? Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 19:06 > plaża???? a w jaki sposób niby plaża jest miejscem przeznaczonym do zabaw dziec > i???? No w taki, że z reguły jest tam bardzo dużo dzieci (nie myślę tu o plażach np. na Ibizie dla imprezowiczów wszelkiej maści czy odwrotnie dla niemieckich emerytów na jakiejś Majorce) tylko np. o naszym poczciwym Bałtyku. I w ogóle zgadzam się z Lolą, w takich miejscach jarają tylko buraki, dymiąc na innych, w tym na swoje własne dzieci, widziałam nieraz takie widoki, mamusia z tatusiem zaciągają się z rozkoszą, tuż obok małe dziecko (do tego jeszcze często piwo w ręku - no ale to już inna historia). Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 19:20 anulka.p napisała: > > plaża???? a w jaki sposób niby plaża jest miejscem przeznaczonym do zabaw > dziec > > i???? > > No w taki, że z reguły jest tam bardzo dużo dzieci (nie myślę tu o plażach np. > na Ibizie dla imprezowiczów wszelkiej maści czy odwrotnie dla niemieckich emery > tów na jakiejś Majorce) tylko np. o naszym poczciwym Bałtyku. miejsce przeznaczone dla dzieci to miejsce które powstało dla dzieci (jak plac zabaw, figloraj), uważasz że plaże powstają dla dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 19:23 > > miejsce przeznaczone dla dzieci to miejsce które powstało dla dzieci (jak plac > zabaw, figloraj), uważasz że plaże powstają dla dzieci? No to jeszcze raz - plaże nie powstają wyłącznie dla dzieci, ale z reguły jest tam bardzo dużo dzieci. Czy mam tłumaczyć ponownie? Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 19:27 anulka.p napisała: > > > > miejsce przeznaczone dla dzieci to miejsce które powstało dla dzieci (jak > plac > > zabaw, figloraj), uważasz że plaże powstają dla dzieci? > > No to jeszcze raz - plaże nie powstają wyłącznie dla dzieci, ale z reguły jest > tam bardzo dużo dzieci. Czy mam tłumaczyć ponownie? tłumacz do skutku, aż pojmiesz że wyrażenie "miejsce przeznaczone dla dzieci" nie oznacza "jest tam dużo dzieci". Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 19:30 Nigdzie nie pisałam, że oznacza. Pisałam tylko, że jest tam dużo dzieci. I że tylko buraki palą przy dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 19:35 anulka.p napisała: > Nigdzie nie pisałam, że oznacza. Pisałam tylko, że jest tam dużo dzieci. I że t > ylko buraki palą przy dzieciach. wygląda na to że pisałaś: anulka.p napisała: > > plaża???? a w jaki sposób niby plaża jest miejscem przeznaczonym do zabaw > dziec > > i???? > > No w taki, że z reguły jest tam bardzo dużo dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 19:41 ) Ile razy można o tym samym? Postaram się oddać sedno mojej wypowiedzi - nawet jeśli prawo nie zabrania palenia na plaży, to palenie na zatłoczonej plaży to buractwo. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:30 I że tylko buraki palą przy dzieciach Pacz pani człowiek uczy się przez całe życie... Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:29 No to jeszcze raz - plaże nie powstają wyłącznie dla dzieci, ale z reguły jest > tam bardzo dużo dzieci. Czy mam tłumaczyć ponownie? Ale co to ma do rzeczy że są tam dzieci? Są też palący- plaża miejsce dla Wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:25 Plaża jest ogólnodostępna i nie można jej traktować jak plac zabaw. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:27 Tzn na Majorce i Ibizie palić można a nad Bałtykiem nie? Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:49 Chociaż cztery razy mi odpowiedziałaś, nic nie zrozumiałaś. No trudno, nie chce mi się tłumaczyć tego po raz kolejny. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 08:13 anulka.p napisała: > Chociaż cztery razy mi odpowiedziałaś, nic nie zrozumiałaś. No trudno, nie chce > mi się tłumaczyć tego po raz kolejny. Lepiej juz nie tlumacz, bo piszesz bez zwiazku z tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 11:20 Chociaż cztery razy mi odpowiedziałaś, nic nie zrozumiałaś. No trudno, nie chce > mi się tłumaczyć tego po raz kolejny. Może to twoje argumenty są od czapy i sama się zapętliłaś w swoim rozumowaniu.... Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 19:11 klubgogo napisała: > Plaży nie ma > > no chyba, że plaża to: > - pomieszczenie wypoczynku do użytku publicznego, > lub > - ogólnodostępne miejsce przeznaczone do zabaw dzieci, > - inne pomieszczenie dostępne do użytku publicznego plaża nie jest żadnym pomieszczeniem (1 i 3 opis) ani miejscem przeznaczonym do zabaw dzieci (2) czyli wszystko zależy od dobrego wychowania palaczy (niedmuchanie w twarz) albo tolerancji ludzi na siebie nawzajem (przyjęcie do świadomości że nie będziemy sami na plaży w Mielnie w środku lata i że ktoś obok może palić, ktoś inny jeść śmierdzącą rybę a czyjeś dziecko dostanie histerii na widok piachu) Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Papierosy na plaży 18.08.13, 20:42 Przypomniało mi to dawny urlop w Karwi i pobyt na tamtejszej zatłoczonej do cna plaży. Szczyt sezonu, parawan przy parawanie, nie ma dokąd uciec, bo dalej tak samo tłoczno. I rodzinka 5-osobowa z Łodzi, jak wynikało z rozmowy, pięć szarych mordek, wszyscy z petami w zębach, chudzi, wyniszczeni, przedwcześnie postarzali. Po cholerę ci ludzie jadą nad morze skoro żadne świeże powietrze nie jest im potrzebne. Siedzieliby w mieście i wędzili się, byle sami. To samo w ten weekend. Kuzynka zaprasza do siebie do domku letniskowego. Jedziemy. I co? Okazuje się że zamiast świeżego powietrza mam pod nosem papierosa kuzynki, papierosa jej koleżanki, która akurat tam jest i jeszcze papierosa sąsiada, który akurat tam wpadł, palą fajkę za fajką, wydają na to koszmarne kwoty, i jojczą że im do pierwszego nie starcza. Wróciłam wykończona z bólem głowy. Nigdy więcej. Horror. Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 15:21 Po pierwsze-skad wiesz po co ci ludzie pojechali nad morze? Moze poplywac? Po drugie-skoro wiesz,ze kuzynka pali,po co przyjelas zaproszenie?Jej domek i jej sprawa czy pali czy nie. Pomijam fakt palenia pomimo zakazu, ale poklady nienawisci skierowane do palaczy mnie dziwia. Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 16:48 A mnie nie dziwią. Sama nie cierpię palaczy. Palenie papierosów jest oczywistą szkodliwością dla organizmu więc skad to zrozumienie dla Ostentacyjnych Szkodników (Palaczy) ? Nie życzę sobie by ktoś moim dzieciom dmuchał dym nikotynowy w twarz na plaży ani nigdzie indziej. Każdego kto jara w miejscach takich jak parki, place zabaw, plaże powinno się surowo karać poprzez publiczne wychłostanie/ Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 18:04 Jest mi dokładnie obojętne po co ci ludzie przyjechali nad morze, chodziło o to, że w piątkę produkowali masę dymu, który wszystkim dookoła zatruwał życie. Niech się trują, byle sami. Zawsze mnie dziwi jak to jest, że moi teoretycznie kulturalni znajomi, w kwestii palenia stają się skończonymi chamami, którzy nie uważają za stosowne odejść z papierosem nieco na bok, uważają ze palenie przy stole jest ok, a ci co są przeciw po prostu przesadzają.Twierdzą, że palenia rzucić nie można no a w ogóle po co rzucać, przecież rak ich nie dotyczy, kiedy jednak zachorują potrafią rzucić z dnia na dzień, bez żadnego odwyku, fundując rodzinie kilkuletni horror towarzyszenia w chorobie aż do śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 19:06 Na szczęście raki, na które zapadają palacze, z reguły zabijają szybko. Takie sytuacje rewidują pogląd na znajomych. Jak sama widzisz miałaś ich za kulturalnych ludzi, ale wyszło szydło z worka, że to zwykłe chamy i buraki. Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 19:36 Na szczęście jednak większość palaczy nie umiera na raka. Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 09:19 Ale jakie ofiary? Kogo masz na myśli? Bo można by pomyśleć, że to ci ludzie na plaży do których doleci odrobina dymu z odległości kilku metrów, po czym masowo padają jak muchy A tymczasem sami palacze spokojnie palą po kilkanaście/dziesiąt lat, zanim jakiś rak im się przytrafi (a i to nie wszystkim). Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 14:13 No tak, jaki problem, przecież to tylko trochę dymu na plaży od palacza na kocyku po prawej. I trochę od tego z lewej i za nami. Potem trochę od tego na przystanku i tego pod sklepem. Potem już tylko tego u koleżanki i tego u kolegi. Poza tym luzik bo są zakazy, inaczej wszędzie musiałabym wdychać ten smród w imię źle rozumianej wolności palacza. To ch.j że śmierdzę, że głowa mnie boli i mnie mdli, powinnam się cieszyć że są tylko małe szanse że umrę na raka. Hura! Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 15:48 Raz trochę spalin z samochodu doleci, raz trochę dymu z grilla, później autobus przejedzie i też nakopci. Ale oczywiście dym papierosowy zabija z odległości 15 metrów i jest jedyną rzeczą która śmierdzi w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Papierosy na plaży 22.08.13, 11:05 Ja nikomu nie pierdzę w twarz, dlaczego ktoś uzurpuje sobie prawo do smrodzenia mi w jakikolwiek sposób? Musi, naprawdę? Masz skłonności sadystyczne czy jak bo nie rozumiem. Mam wybór czy siedzę przy grilu czy pod wydechem z tira. Jak idę na plażę czy do parku to w celu zgoła innym niż wąchanie patów. Jakbyś nie paliła to mogłabyś docenić np delikatny aromat figowców i cytryn, który jakoś dziwnie przyjemniejszy niż niż tytoń na plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 20:42 Niekoniecznie, ojciec mojej koleżanki umierał 3 lata, wykończając i terroryzując przy tym całą rodzinę, stary kretyn który wcześniej nie robił nic innego, tylko odpalał papierosa od papierosa. Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 19:41 kol.3 napisała: > Twierdzą, że palenia > rzucić nie można no a w ogóle po co rzucać, przecież rak ich nie dotyczy, kied > y jednak zachorują potrafią rzucić z dnia na dzień, bez żadnego odwyku, funduj > ąc rodzinie kilkuletni horror towarzyszenia w chorobie aż do śmierci. brzmi to tak jakby nie-palacze czerpali z faktu zachorowania na raka niezdrową satysfakcję Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 20:40 Szkoda, że nie widzisz w tym arogancji palaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 20:49 kol.3 napisała: > Szkoda, że nie widzisz w tym arogancji palaczy. a więc jednak, "dobrze im tak!" Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:39 A oczywiscie, ze dobrze im tak.Mogli nie palic. Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:43 lola211 napisała: > A oczywiscie, ze dobrze im tak.Mogli nie palic. idź na najbliższy oddział onkologiczny i się z nich pośmiej Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:47 lola211 napisała: > A po co? no bo jakimś sposobem czerpiesz z tego satysfakcję Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:49 Nie mam satysfakcji, natomiast po prostu mi ich nie żal.Truli sie, to maja. Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:52 lola211 napisała: > Nie mam satysfakcji, natomiast po prostu mi ich nie żal.Truli sie, to maja. "dobrze im tak" sugeruje że jednak masz satysfakcję że wyszło na twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 09:44 Brata Twojego też by Ci nie było żal? Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru Re: Papierosy na plaży 22.08.13, 11:44 Wjątkowa obrzydliwa osoba, pozbawiona dodatkowa umiejętności jakiejkolwiek refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 22.08.13, 22:16 Refleksji nad czym? Głupota palaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
natalinek.j Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 18:12 Tak to już jest na plaży i w innych miejscach publicznych zresztą też. Tobie przeszkadza dym z papierosów, innym rozwrzeszczane dzieci, jeszcze innym hałasująca młodzież, a jeszcze innym zwierzęta. Dlatego ja zawsze wybieram plażę bardziej spokojną. Poza tym nigdy nie spotkałam się z tym, żeby mi ktoś specjalnie dmuchał tym dymem, jak siedzi sobie za swoim parawanem, to robi co chce, a do mnie dym nawet nie dolatuje. Widziałam też że niektórzy chodzą w pobliże śmietników, żeby zapalić. No ale może nie zwracam uwagi tak bardzo.... I żeby nie było - NIE PALĘ i dym mi też przeszkadza. Po prostu rozumiem że jak ktoś pali i mi to przeszkadza, trzymam się z daleka (oczywiście mówię tu o miejscach gdzie można palić). Tak samo rozumiem, że ktoś moze nie lubić dzieci, więc zawsze utrzymuję moje dzieci wzglednie cicho w miejscach typu restauracja, plaża itp. chyba że to miejsce dla dzieci. Wśród moich znajomych i rodziny palące osoby powstrzymują się od palenia przy dzieciach i w miejscach gdzie jest słaba wentylacja, dlatego nie mam takiego przeraźliwego obrazu palaczy jak co niektórzy w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 18:53 Jeśli ty nie palisz to pali twój mąż. Palenie nigdy nie jest neutralne, bo szkodzi zdrowiu niepalącego. Odpowiedz Link Zgłoś
natalinek.j Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:34 No właśnie nie palę ani ja, ani on. Nikt z naszego najbliższego otoczenia też. Wiem, że palenie jest szkodliwe, ale nie dajmy się zwariować. Dymek z papierosa osoby palącej na plaży kilka metrów od nas nie zagraża mi aż tak, żeby sobie czy innym psuć wakacje. Co innego gdyby ktoś mi podszedł i ten dymek puścił w twarz, wtedy mogłabym mieć pretensje. A tak? Jak pali gdzieś obok na dworze, na wietrze i jeszcze do tego za swoim parawanem - to niech sobie pali jak ma ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:39 Tobie moze i nie przeszkadza, innym tak.Mnie ten dymek tak capi, ze juz nici z wypoczynku.Niesie sie z wiatrem i zaden parawan nie jest przeszkoda.A jak pala z prawa i lewa to sie okazuje, ze czlowiek caly dzien spedza w tym smrodzie.Po to na plaze przyszedl? Zeby wachac dym z tych syfiarskich papierosów? Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:47 lola211 napisała: > Tobie moze i nie przeszkadza, innym tak.Mnie ten dymek tak capi, ze juz nici z > wypoczynku.Niesie sie z wiatrem i zaden parawan nie jest przeszkoda.A jak pala > z prawa i lewa to sie okazuje, ze czlowiek caly dzien spedza w tym smrodzie.Po > to na plaze przyszedl? Zeby wachac dym z tych syfiarskich papierosów? pisałam już wyżej: ludzie chyba oczekują że nagle będą sami na plaży, a tak się nie da jak się jeździ do zatłoczonego miejsca. ludzie robią różne rzeczy które przeszkadzają (mniej lub bardziej przewrażliwionym innym) - jeśli są dobrze wychowani to będą starali się być mało uciążliwi dla otoczenia i np. nie będą dmuchali ci dymem za parawan, drące się dziecko spacyfikują a psa wezmą na smycz. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:48 O to chodzi,m ze palacze kultura nie grzesza.I sa uciazliwi, bo palą i smrodza. Koci kalendarz- uratuj kocie życie Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:51 lola211 napisała: > O to chodzi,m ze palacze kultura nie grzesza.I sa uciazliwi, bo palą i smrodza > . > > a dzieci krzyczą i sypią piaskiem psując wypoczynek takiej samej ilości ludzi którym wypoczynek psuje palacz na plaży. a jednak nie zabronisz im wstępu na plażę, bo tak to już jest w kupie ludzkiej że trzeba umieć razem żyć. jedyne czego można oczekiwać to to że ludzie wykażą się kulturą i nie będą ekstremalnie uciążliwi, np. nie dmuchną ci w twarz ani z twojego koca nie zrobią popielniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia [...] 20.08.13, 21:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:01 wyznawczyni_wielkiego_czerwia napisał(a): > Zapominasz, że bierni palacze mogą zejść na raka przez to, że jakiś burak uracz > ył ich na plaży dymem z papierocha, zamiast odejść w ustronne miejsce. nie da się umrzeć od zapachu papierosów na plaży, serio. nawet jakby się bardzo chciało Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia [...] 20.08.13, 22:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:15 wyznawczyni_wielkiego_czerwia napisał(a): > Od zapachu nie, ale od wdychania substancji smolistych już jak najbardziej tak. > Czyli jak sobie palacz pyka w ustronnym miejscu to ok, ale jak na ręczniku obo > k to już gorzej. dlatego piszę że granica kultury to niedmuchanie w twarz. nie można jednak wymagać żeby nikt nie palił w zasięgu naszego wzroku bo przecież padniemy trupem, bo żeby dostać raka to trzeba biernie palić trochę bardziej intensywnie niż na wolnym powietrzu raz w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia [...] 20.08.13, 22:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:33 wyznawczyni_wielkiego_czerwia napisał(a): > Nie musi dmuchać w twarz, wystarczy, że leży tuż obok. Poza tym zaśmierdza mnie > i środowisko. > Kulturalny palacz odszedłby parę kroków w ustronne miejsce, by sobie zapalić i > nie zaśmierdzać i truć ludzi w około. no w każdym razie zakazu palenia na plaży nie ma, podobnie jak nie zakazują dzikich wrzasków dzieci ani jedzenia śmierdzącej ryby. wyjścia są dwa: zaakceptowanie stanu rzeczy albo przeniesienie się na prywatną plażę gdzie nikt nie będzie nam zawadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 09:37 Ani ryba ani dzieci nie emituja szkodliwych substancji- porównanie bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
natalinek.j Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:19 Naprawdę nigdy się z czymś takim nie spotkałam, żeby w ogromnym ścisku leżąc obok obcej osoby ktoś palił papierosa. Raczej widuję w odległości kilku 2-3metrów za swoim parawanem. Widuję też takich co palą przy barze, albo przy śmietnikach. Nie wierzę w to że osoba która tak unika dymu papierosowego będąc narażona na niego tylko na plaży podczas urlopu dostała raka. Nie przesadzajmy. A pijani małolaci wam nie przeszkadzają? Bluzgi, lejące się piwsko, śmieci? Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia [...] 20.08.13, 22:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
natalinek.j Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:32 wyznawczyni_wielkiego_czerwia napisał(a): > Poza tym papierochy straszliwie śmierdzą. To oczywiście nie ulega wątpliwości. Myślę, że i palacze to przyznają. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:32 No i co robi taki palacz z wypalonym papierosem na plaży? Zjada? Czy rzuca w piasek? Odpowiedz Link Zgłoś
natalinek.j Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:44 Nie mam pojęcia... ale jak go zgasi to może go wrzucić razem z innymi śmieciami... do śmietnika. szczerze mówiąc wolałabym wdepnąć w peta niż w odchody psa, czy dziecka!!! przysypane piaskiem. Kiedyś byłam świadkiem jak rodzice wykopali dziecku dołek i kazali do niego zrobić ..... a później to zasypali. No szok... strach się później rozkładać na plaży o kopaniu w piasku nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:49 Na plazy zawsze leza pety, tak ci palacze wyrzucaja do smietnika.. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:56 No to jest niestety fakt. I jak tu nie myśleć, ze palacze to brudasy? No jak? Odpowiedz Link Zgłoś
natalinek.j Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 10:58 Śmiecenie na plaży to już inny wątek. Dotyczy nie tylko palaczy. Niestety plaże zwłaszcza te bardziej zaludnione sa pełne papierków, patyczków po lodach itp. petów może też, moze ze względu na rozmiar ja po prostu ich wiele nie zauważyłam. Ale jak pomyslę, co jeszcze może być skryte pod piaskiem to aż mi się odechciewa plażowania Ale to jest na prawdę inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:54 Ja wolałabym w nic nie wdeptywać... Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:52 kropkacom napisała: > No i co robi taki palacz z wypalonym papierosem na plaży? Zjada? Czy rzuca w pi > asek? to co robi z innymi śmieciami. jeden capnie w piach, razem z foliówką po jagodziance a inny zawinie peta w tę foliówkę i wyrzuci do kosza. naprawdę palacze nie są z definicji troglodytami, którzy zasługują na to żeby zdechnąć na raka (haha) Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:58 Nie wiem. Przejdź się jutro po swojej wsi/mieście i popatrz pod nogi. Petów będzie zatrzęsienie. Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 23:04 kropkacom napisała: > Nie wiem. Przejdź się jutro po swojej wsi/mieście i popatrz pod nogi. Petów będ > zie zatrzęsienie. ale czego nie wiesz? że ludzie nie muszą być palaczami żeby śmiecić i sr... psami po chodnikach? no nie muszą. napisałam dość wyraźnie że poziom śmieciarstwa nie ma się nijak do faktu palenia. ludzie śmiecą i tyle, jak przy okazji palą to śmiecą petami. jak nie palą (bo gardzą smrodem) to śmiecą czymś innym. przy czym śmiecenie jest zawsze naganne, nawet jeśli to nie jest pet. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 23:08 Nie muszą, ale palacze śmiecą. Na potęgę. Co gorsza, sami tego nie widzą. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 23:41 Nie. Oni sa osobnikami uciążliwymi dla otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
natalinek.j Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:48 Dlatego wcześniej pisałam, że można zawsze znaleźć mniej zaludnioną plażę - to na prawdę nie problem. Tak samo jak Tobie dym z papierosów komuś innemu mogą przeszkadzać dzieci, a tyle ich na plaży jest Tak to po prostu wygląda w miejscach publicznych. Trzeba szukać miejsca odpowiedniego dla siebie. Ja np. nie wyobrażam sobie pobytu mojej rodzinki na plazy dla naturystów, dlatego trzymam się od nich z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:51 Czyli to ja, osoba która na plazy nikomu nie przeszkadza mam przemierzac kilometry w poszukiwaniu miejsca, gdzie nie bedzie palaczy? Cos ci sie chyba pomyliło.To oni sa uciązliwi i to oni powinni szukac miejsca, gdzie nie beda nalogiem innym przeszkadzac.No ale do tego to trzeba troche kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:53 lola211 napisała: > Czyli to ja, osoba która na plazy nikomu nie przeszkadza mam przemierzac kilome > try w poszukiwaniu miejsca, gdzie nie bedzie palaczy? Cos ci sie chyba pomyliło > .To oni sa uciązliwi i to oni powinni szukac miejsca, gdzie nie beda nalogiem i > nnym przeszkadzac.No ale do tego to trzeba troche kultury. dajesz głowę sobie uciąć że nikomu nie przeszkadzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:40 lola211 napisała: > Owszem. widzisz, to tak jak palacze palący papierosy w odpowiedniej wg nich odległości od twojego koca Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:43 Uwazasz,ze sa na tyle nierozgarnięc, ze nie kumaja iz dym przenosi sie z wiatrem? Te papierosy szkodza widac nie tylko płucom.. Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:46 lola211 napisała: > Uwazasz,ze sa na tyle nierozgarnięc, ze nie kumaja iz dym przenosi sie z wiatre > m? Te papierosy szkodza widac nie tylko płucom.. uważam że przesadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:48 No wlasnie nie.Dym smierdzi takze wowczas, gdy palący jest troche dalej niz po sąsiedzku,ale wiatr ten dym przenosi w najblizsza okolice. Odpowiedz Link Zgłoś
aka667 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:56 lola211 napisała: > No wlasnie nie.Dym smierdzi takze wowczas, gdy palący jest troche dalej niz po > sąsiedzku,ale wiatr ten dym przenosi w najblizsza okolice. jeśli siedzisz w kłębach dymu to można przecież otworzyć twarz i poprosić o to żeby na ciebie nie dmuchał, można? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 23:40 Nie, nie siedze w klebach dymu- trudno o to poza zamknietym pomieszczeniem.Zwrócenie uwagi najczesciej nic nie daje, tzn daje- odpyskniecie,ze zakazu nie ma. I wcale nie musi dmuchac prosto w twarz, tak samo jak ktos kto idzie ulica i pali.Nie, on dmucha przed siebie,co z tego, jak osoba za palaczem caly ten smród ma na twarzy, bo wiatr dym przenosi. Odpowiedz Link Zgłoś
natalinek.j Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:11 Tak, właśnie tak. Każdy powinien się rozejrzeć obok kogo się na plaży rozkłada. Osoby uczulone na sierść zwierzęcą szukają miejsca bez zwierząt. Osoby które nie lubią dzieci nie rozłożą się obok gromadki dzieci. Młodzi się nie rozłożą obok "starszej pani" itd. Ja z rodzina nie rozkładam się obok hałasującej młodzieży bo wiem z czym to się wiąże. Wybieramy plażę na której nie ma tłumów i rozkładam się w okolicach innych rodzin z dziećmi. Jeżeli ktoś obok pali nie robię z tego afery, bo nie dość że musiałabym się postarać by ten dym wyczuć, to nie robi mi tego na złość. Plaża nie jest moja, nie ma tam zakazu palenia. Ostatecznie mogę akurat iść do wody kiedy jakiś złośliwiec będzie we mnie dmuchał. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:41 Aha.Rozumiem, ze przychodzisz na plaze ostatnia i skrupulatnie badasz jaki typ gdzie sie rozlozyl.Bo jak przyjdziesz pierwsza, a po tobie obok rozlozy sie palacz, to zabierasz zabawki i wedrujesz dalej.No i palacze przy swoich grajdolach umieszczaja transparent- uwaga, palę,zeby mozna ich bylo szybko zlokalizowac. Mnie uczono,ze w miejscach publicznych nalezy zachowywac sie w sposób nieuciążliwy, no ale jak widac nie kazdy z domu wyniósł odpowiednie wychowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
natalinek.j Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:52 Tak jak pisałam nigdy się nie spotkałam z takimi osobami które bezośrednio na kogoś dmuchały dymem, paliły leżąc obok itd. Raczej 2-3mestry dalej za swoim parawanem, dużo osób widziałam przy śmietnikach lub w barze. Nie widzę w tym nic aż tak niekulturalnego, ani przeszkadzającego innym. Zauważyłam za to inne sytuacje przeszkadzające bardzo, ale jakoś nikt nie zwraca na to uwagi.... Rozwrzeszczane dzieci nie pilnowane przez rodziców, błąkające się luzem psy, które potrafią z torby komus wygrzebać jedzenie, czy pijane małolaty bluzgi i latające w powietrzu puszki. No różne rzeczy się dzieją na plaży, ale nie ma co przesadzać. W końcu nie po to człowiek na tę plażę idzie żeby sprawdzać co kto i gdzie robi. Można zawsze sobie poradzić, nawet w ostateczności zmienić miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 23:43 Ja za to stykam sie z tym nagminnie.Palacze sa wszedzie i wszedzie smrodza.Istny terror.Na szczescie juz dostali troche pod ogon i wyproszono to towarzystwo z pomieszczen.Co z tego, jak zawlaszczaja przestrzen publiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Papierosy na plaży 22.08.13, 12:05 Sama nie pale, ale z ciebie to histeryczka pierwszej klasy. Do "zawlaszczania przestrzeni publicznej" zwanej powietrzem kazdy ma prawo i musisz sie z tym pogodzic. Palacze maja prawo do palenia gdzies na zewnatrz, ty masz prawo tylko jeczec z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 22.08.13, 22:18 Moge jeszcze skutecznie obrzydzac im zycie kategorycznie zabraniajac palic,gdy o to proszą.I tak zawsze robie. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 06:07 Chamstwo palaczy jest tak wielkie, że owszem dmuchają dymem prosto w twarz, a ich sposób myślenia taki, że jak komuś przeszkadza to się możesz odsunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru Re: Papierosy na plaży 22.08.13, 11:52 Ton twoich wypowiedzi i język jakiego używasz, dość jasno pokazuje co "wyniosłaś z domu". Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 06:00 Nie wiem po co wprowadzasz szum informacyjny z dziećmi. Mowa jest o palaczach. Odpowiedz Link Zgłoś
irmina51 Re: Papierosy na plaży 22.08.13, 20:29 lola cos ci powiem.Przyczepilas sie do palaczy jak rzep psiego ogona.A ja na przyklad nie lubie takich przemadrzalych pan ktore na plaze przychodza wymalowane jak kukly i w szpilkach i,smierdza potem .Po prostu nie moge zniesc tego smrodu.wywoluje u mnie odruchy wymiotne i jestem chora,Ja mysle ze jestes jedna z nich.Wiekszym problemem w Polsce jest to ze ludzie po prostu smierdza.Macie takie upaly ludzie poca sie na potege a dalej kapia sie raz w tygodniu.Brrrr.Trwa teraz ogolno swiatowa nagonka na palaczy.w mediach ,prasie a ''malpy widza i malpy robia''Jakby zaczeto propagowac palenie to pierwsza bys chwycila za papierosa.Bez przesady.Pomieszczenia zamkniete ok,ale na plazy?Po prostu,ja toleruje twoj smrod,ty z mojego papierosa.I nie wmawiaj mi ze ten dym na swiezym powietrzu cie zabije.Jak bedziesz bardziej tolerancyjna ,bardziej pogodna to pozyjesz dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 22.08.13, 22:20 Głupoty wypisujesz.Czyjs pot ma sie nijak do przenoszonego z wiatrem dymu, chyba ze ty siedzisz komus na jego kocu, to faktycznie masz szanse wąchac jego smrody. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 08:12 Niestety nad tym jeziorem w Krakowie nie ma inne plaży strzeżonej, a na takiej mi zależy ze względu na dziecko. Nie mam więc gdzie pójść. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 09:36 Cóz, w takim razie musisz zrezygnowac z plażowania, w końcu smrodziarzom należy sie odpoczynekj, a ze tobie ich smrody przeszkadzaja, to twój problem.Tak uwazaja ematki. Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 09:28 Mi też niespecjalnie przeszkadza. Nie cierpię przebywania z palącymi w jednym pomieszczeniu, ale odrobina dymu na plaży, gdzie zwykle jednak mocno wieje jest dla mnie niezauważalna. Może tutaj problemem jest twoja nadwrażliwość na zapachy. Czy jak sąsiedzi na plaży mają zwyczaj bąki puszczać albo smarować się śmierdzącymi balsamami do opalania to też byłabyś skłonna wyzwać ich od buraków i przegonić z plaży? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 09:40 Zaden inny smród nie ma takiego pola razenia jak dym z papierocha. To naprawde tak trudno pojąc,ze ten dym przeszkadza? Psuje wypoczynek,relaks? Ze osoby które przyszły na plaze chca wdychac swieze powietrze, a nie nikotynowy smród? Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 13:18 No to co z tego że TOBIE przeszkadza? Nie jesteś pępkiem świata i nie wszyscy muszą wiedzieć co tobie przeszkadza. A tym bardziej nie musi się do tego dostosowywać. Może takiemu palaczowi bardzo przeszkadza Twoje oczekiwanie, że będzie biegał z każdym papierosem kryć się na wydmach. Palacze na plaży nie robią nic niezgodnego z prawem, wiec póki co musisz przyjąć do wiadomości, że dym papierosowy to składnik "morskiego powietrza" razem ze smrodem smażalni i gnijących wodorostów. Tak przesadzam, ale celowo żeby zmusić do refleksji. I żeby rozwiać wątpliwości - nie palę, nie lubię przebywać w zadymionych pomieszczeniach, nie cierpię smrodu papierosów na ubraniach. Ale wyrugowaliśmy już szczęsliwie palaczy z pomieszczeń dostępnych publicznie, alternatywą dla nich jest właśnie palenie na powietrzu, czyli np. w parkach, przed budynkami, na plażach czy w ogródkach restauracji. Dajmy tym ludziom trochę spokoju i pójdźmy też czasem na kompromis. Owianie kogoś dymkiem na powietrzu może nie jest miłe dla bardzo wyczulonych osób, ale naprawdę nie spowoduje żadnego uszczerbku na zdrowiu. BTW nie wspomnę już ile z tych wojujących z papierosami co wieczór odpala grilla w ogródku i radośnie przez kilka godzin wdycha dym, substancje smoliste i skwierczący tłuszcz, zasmradzając przy tym całą okolicę. Ale jakoś z miłością Polaków do grillowania nikt nie walczy, nie nazywa burakami i nie życzy im nowotworów. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 18:17 Tak czepiasz się. I nie przesadzaj że aż taka zaczadzona się czujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 20:41 Faktycznie, czepianiem sie jest chec wypoczynku bez koniecznosci wąchania smrodów. Eh.. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:33 Każdy ma prawo do wypoczynku wystarczy tylko trochę dobrej woli . Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 22:44 No wlasnie nie kazdy- niepalący nie maja takiego prawa, bo musza znosic smrody palaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 08:17 Smrodów wiele wokół nas - śmierdzący olej ze smażalni ryb, tanie perfumy lokalnych elegantek, smród przetrawionego piwa, niedomyci ludzie. Smród papierosów na otwartej przestrzeni jest może nieprzyjemny, ale niezbyt szkodliwy (nie bardziej niż przejście przez ulicę po której jeżdżą samochody). Ostatnio rozpętała się histeria na temat biernego palenia i niektórzy myślą, że jak je owieje dymek, to umrą na raka. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 09:43 Roznica jest taka, ze jak ktos uzywa mocnych perfum,a mnie to drazni to moge przesunac sie kawalek dalej i po problemie.Z dymem papierosowym juz tak latwo nie ma, bo on duzo łatwiej sie z wiatrem przenosi, a poza tym grupa palaczy w tym samym miejscu jest zdecydowanie liczniejsza niz iloisc osob przeperfumowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 13:35 bo musza znosic smrody > palaczy. Zawsze mogą zmienić miejsce jak in towa4rzystwo nie odpowiada... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 22:54 Tak samo palacze gadali kiedys, dymiąc w pomieszczeniach.Nie podoba sie, to wyjdz, zmien prace, rozwiedz sie. Ewakuowacw inne miejsca powinni sie ci, ktorzy emituja smród, a nie normalni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 23:05 a nie normalni l > udzie. możesz podać definicję"normalni ludzie" Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Papierosy na plaży 22.08.13, 22:22 Normalni- nie emitujący smrodów wokól siebie i nieuciązliwi dla otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Papierosy na plaży 20.08.13, 21:53 Nie czepiasz się, papierochy strasznie śmierdzą, zatruwają środowisko i niszczą zdrowie także biernych palaczy. Niestety, wolno im, a, że wśród palaczy buraków nie brakuje, rzadko kiedy można cieszyć się świeżym powietrzem. Żeby chociaż sobie pachnące fajki wodne pykali, albo bezzapachowe skręty... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 07:45 Palacz to cham, czego Ty od niego wymagasz, refleksji? Mózg ma przesiąknięty smołą, jak mają się te nieliczne komórki skomunikować... No nie żartuj. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 10:39 Może taki poziom dotrze do smrodzących, do których nie dociera normalna argumentacja. Papierosy śmierdzą. Jak się odejdzie metr dalej - nadal śmierdzą. Śmierdziele z każdej strony powodują, że z jakiego kierunku nie zawieje wiatr, człowiek czuje się jak w wędzarni. Nic miłego. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 23:43 I pety rzucane na piasek. Jakim trzeba być półmózgiem, żeby nie umieć wrzucić peta do kosza? Ups- po raz kolejny sprawdza się teoria o mózgu zalanym smołą. Odpowiedz Link Zgłoś
anik.111 palacze to chamy 22.08.13, 14:05 Zgadza się każdego palacza charakteryzuje zesmolony mózg,albo to cham i prostak, albo znerwicowany człowiek. albo jedno z drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
quelquechose Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 11:18 Eh, dla mnie to temat rzeka - moge sie dlugo rozwodzic, jak bardzo mnie to denerwuje i mi przeszkadza. Straram sie nie kwasic miny, ale czasem robie glosno jakis komentarz :"). Rzeczywiscie trudno uniknac, bo nawet jak sie czlowiek usadowi w odleglosci wiekszej od innych, to w koncu taki palacz sie pojawi - najlepiej jeszcze grupowo - jak jeden skonczy, to drugi zapala. A potem hurtowo niedopalki laduja w piasku No i stara sie taki byc kulturalny - patrz nie dymic na SWOICH towarzyszy, wiec wyciaga reke z papierosem do tylu, akurat pod moj nos. Hmmm, nie raz glowa mnie rozbolala. Mam czasem ochote zabrac im tego papierosa i na czole zgasic. (no i wiedzialam - ponioslo mnie ) Zwlaszcza jak na moje dziecko dmuchaja. Jedyna nadzieja, ze osy odpedza Odpowiedz Link Zgłoś
natalinek.j Piszę ogólnie.... 21.08.13, 11:36 bo pod moimi wpisami powstały jakieś "podwątki" i zaczynam się gubić kto komu odpisuje, który wpis odpowiada któremu itd. To jest moja odpowiedź dla wszystkich dyskutujących ze mną i piszę po raz ostatni jakie jest moje stanowisko w tej sprawie. Na prawdę nudne jest powtarzanie tych samych słów każdej osobie która sie nie zgadza z moją opinią. Temat dotyczy palenia na plaży, a nie ogólnie palenia. Wiadomo ze jest niezdrowe, uciążliwe itd. Wszystko się zgadza. Ale plaża to miejsce publiczne, nie jest to pomieszczenie, żaden urząd, żadne miejsce dla dzieci itd. każdy może na plaży robić co chce, zwłaszcza za swoim parawanem. Też nie lubię dymu papierosowego, tez mi przeszkadza. Nie robię jednak problemu z tego, ze gdy przechodzę obok wielkiej popielnicy czuję dym papierosowy od osób tam palących. Nie przeszkadza mi też gdy na plaży kilka metrów ode mnie ktoś pali, bo na 100% nie dostanę od tego raka. Gdy ktoś pali przy stoliku obok w ogródku restauracyjnym i td itd. To znaczy moze przeszkadza ale nie na tyle, żeby robić z tego problem. Rozumiem, że każdemu może przeszkadzać coś innego.... Dlatego zawsze jak sie gdzieś wybieram, to dobieram miejsce odpowiednie dla mnie/mojej rodziny. Wkurzyłabym się gdyby ktoś z tym petem przyszedł na plac zabaw, ale na plaży? Ona ma prawo sobie palić, tak jak moje dziecko mówić swoim cienkim głosikiem, szeleścić papierkami, czy warczeć samochodem. Ale są jakieś normy, granice i tak jak palacz nie powinien leżeć obok kogoś palić i dmuchać mu w twarz, tak moje dziecko nie powinno zaczepiać obcych ludzi, sypać w nich piaskiem kopiąc dziurę, a pies "sąsiadów" nie powinien otrząsać się z wody nad opalającą się osobą. To są takie ogólne normy. Tylko, że tak na prawdę ja się z takimi rzeczami w rzeczywistości nie spotykam, z takim czystym chamstwem. Na prawdę, może żyjemy w innym świecie, a moze nie ma mnie tam gdzie nie trzeba wybieram sobie miejsca tak by mi pasowały. Plaża bardziej odludna, miejsce obok innej rodziny z dziećmi, z dala od głośnej młodzieży itd. Może to przypadek, że na co dzień widzę osoby palące przy popielnicach, czyli w miejscach wyznaczonych dla palaczy. Może przypadek, że widzę palaczy gaszących peta w popielnicy/na śmietniku itd. Na prawdę rzadko widzę, że wyrzucają peta na ulicy, chodniku itd. No a może ta Warszawa taka inna jakaś, czy nie wiem..... Nie zwracam specjalnie na to uwagi, ale jak ktos śmieci to zauważam. Niestety jak ktoś śmieci, to bez względu na to czy pali czy nie to i tak to robi. Czy papier po kanapce z Mc D to nie smieć, czy cała reszta papierków, gum itp. to nie śmieci. Są tacy którzy śmiecą i tyle. Jeżeli ktos ma w sobie taką naturalna potrzebę wyrzucenia śmiecia do kosza, to peta też zgasi i wyrzuci do kosza. To częsty widok, na prawdę. Na plaży też widuje ludzi przy śmietniku - palą gaszą i wyrzucają do śmietnika. Takie sytuacje na prawdę chamskie zdarzają się myslę niezbyt często. Dlatego uważam, że nie na tyle często by było warto aż tak się denerwować. Zawsze mozna zwrócić delikatnie uwagę, jak ktoś dmucha w twarz, albo po prostu przenieść się w inne miejsce. Ale to na prawdę na wyrost piszę, bo ja nigdy się z tym nie spotkałam. Czy warto psuć sobie i innym ten wypoczynek jesli gdzieś raz na jakiś czas troszeczkę rozproszonego dymu sie dostanie pod nasze nozdrza. Moze to jednak trochę przewrażliwienie, wrodzona nienawiść do palaczy..... Troszkę więcej luzu kobiety. Ciekawe, czy te przeciwniczki dymu nie chodzą do pubów, restauracji i innych miejsc gdzie można palić... Czy może wtedy ten dym juz nie przeszkadza i nie wywołuje raka????? Ciekawe tez czy jak były młodziutkie to też tak bardzo przeszkadzał im dym? Odpowiedz Link Zgłoś
quelquechose Re: Piszę ogólnie.... 21.08.13, 11:46 Moze to juz przewrazliwienie - nie wiem. Ale wyobraz sobie, ze chodzi o puszczanie bakow i ze gdzie sie nie ruszysz, to ktos pierdzi strasznymi smierdzielami. I czasem siadaja obok ciebie ci pierdziele i sie dziwia, ze zapach ci nie odpowiada A taki piard to nawet raka nie wywola No wiec mnie tak bardzo przeszkadza dym, wiec narzekam. Jak bylam mlodsza tez przeszkadzal - ok, wychodzilam do zadymionych knajp, bo nie bylo wyboru, ale w tej sytuacji chociaz byl to moj swiadomy wybor, wiec zaciskalam zeby i znosilam lzawiace oczy i smrod ubrania. Teraz na szczescie nie musze, bo w pubach juz palic nie mozna No i sie rozbestwilam, bo nie podoba mi sie, ze gdy ide na plaze i chce powdychac swieze, morskie powietrze to wdycham tego rakotworczego piarda i nawet niezadowolenia nie powinnam okazac. Otoz nie umiem i nie chce! Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Piszę ogólnie.... 21.08.13, 15:58 Bagry to małe kąpielisko, a ludzi tłumy Na plaży są ratownicy i strefy dla maluchów oraz starszych dzieci Nie ma gdzie uciec w inne miejsce, które nadawałoby się do kąpieli z dziećmi. Poza kąpieliskiem jest zakaz kąpieli Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Piszę ogólnie.... 21.08.13, 16:02 W niedzielę w sezonie nie ma miejsca po 10, żeby koc rozłozyć Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Papierosy na plaży 21.08.13, 23:37 Ktoś tutaj pisał, że na plaży wolno robić co się komu podoba, bo to miejsce publiczne. No nie do końca. Pomimo, że ustawa nie zabrania palenia na plażach, to często zabraniają tego przepisy wewnętrzne (regulaminy), a być może są na ten temat również uchwały lokalnych organów władzy (takie uchwały zakazywały w niektórych miastach palenia na przystankach komunikacji miejskiej jeszcze zanim wszedł zakaz ustawowy). Z uwagi na to, że jestem paląca to zwracam uwagę na takie zakazy i z pewnością na plażach trójmiejskich one obowiązywały (przynajmniej do niedawna). Innym problemem jest egzekwowanie zastosowania się do tych zakazów. Jeżeli zakaz wynikałby z uchwały rady miasta, to straż miejska mogłaby się tym zająć, oczywiście o ile by zechciała. Nie wiem natomiast kto jest odpowiedzialny za egzekwowanie zasad ustalonych regulaminem wewnętrznym, pewnie jest to jakiś zarządca. Tak czy inaczej, nie jest tak, że brak ustawowego zakazu oznacza, że na każdej plaży wolno palić. Niestety rzadko kto o tym wie. Ten sam problem dotyczy przychodzenia na plażę w towarzystwie zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
felinea Re: Papierosy na plaży 22.08.13, 11:55 We Francji chyba już na kilku plażach zabronili Swoją drogą to może po prostu wydzielić plaże dla palaczy? O kulturze palących już nie wspomnę - tak ciężko wrzucić niedopałka do butelki i potem zabrać to ze sobą? Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Papierosy na plaży 22.08.13, 12:51 Jeśli dobrze pamiętam, to zakaz obowiązuje też na plażach hiszpańskich. Generalnie chyba obowiązuje na większości plaż europejskich, ale tak jak pisałam wcześniej - obowiązuje również na polskich. Odpowiedz Link Zgłoś