Dodaj do ulubionych

Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły

19.08.13, 11:00
Jak zmniejszyć wielkość rachunków za gaz i prąd? Ogarnia mnie przerażenie gdy patrzę ile co miesiąc wydajemy na to, na różne ubezpieczenia, telefon. Macie jakieś patenty jak to wszystko zmniejszyć? Raty kredytu się nie da, ale reszta? To są duże pieniądze. Na razie nam nie brakuje jeszcze na jedzenie czy przyjemności ale boję się utraty pracy.
Ile wydajecie na opłaty? Policzyłam ostatnio że 1700 zł bez kredytu, bez benzyny. Jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 11:07
      telefon - nju mobile
      elektryka zarowki led
      gaz - ociepleniebudynku , wymiana okien, lepszy piec ,pompa ciepla
      • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 11:16
        Dziękuję. Telefon - przyjrzę się nju mobile. Ledy mamy tylko w kuchni, w innych pomieszczeniach żarówki energooszczędne. Piec jest prawie nowy, okna też, dobre ocieplenie domu. Dom prawie nowy. Czy 600-700 zł opłat za gaz zimą to dużo? Wiosną mniej, dużo mniej. Gazem grzejemy.
        Gaz to jedno. Za prąd płacimy dużo.
        • attiya Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 11:23
          prasuję to co muszę - żelazko bierze dużo prądu
          nie używam sprzętu z grzałkami - wszelkie czajniki, ekspresy, ofkors żelazko
          sukcesywnie wymieniam sprzęt na nowszy i taki z oszczędnym poborem prądu - swego czasu dużo prądu brał mój stary komp
        • lisciasty_pl Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 11:42
          wazon.z.kwiatami napisała:

> dobre ocieplenie domu. Dom prawie nowy. Czy 600-700 zł opłat za gaz zimą to dużo?

Skoro płacicie 7 stów miesięcznie za grzanie, to to dobre ocieplenie domu
          nie jest dobre suspicious
          • dziennik-niecodziennik Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 11:51
            bez przesady, zależy jaka powierzchnia. poza tym do tego grzania dochodzi tez grzanie wody (zimą się jednak używa wody cieplejszej niż latem) i gotowanie (zimą też się z reguły więcej gotuje niż latem).
            • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 11:58
              W rachunku za gaz jest abonament chyba 50 zł, płaci się zawsze.
              Czy 700 zł rachunku zimą przy wielkim mrozie to dużo? Taki rachunek był raz. Normalnie zimą to 500-600 zł. Są miesiące wiosenne czy jesienne, gdy za ogrzewanie płacimy miesięcznie 100-400 zł. Czy to dużo? Nie wiem. To jest łącznie z podgrzaniem wody. Dom ma 3 lata.
              • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 12:00
                Dom jest nie za duży. Lisciasty, ile ty płacisz za ogrzewanie zimą przy 17 stopniowym mrozie? Ile wiosną czy jesienią?
                • lisciasty_pl Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 22:55

> Dom jest nie za duży. Lisciasty, ile ty płacisz za ogrzewanie zimą przy 17 stop
                  > niowym mrozie? Ile wiosną czy jesienią?

Ja póki co siedzę w bloku, dom mam na papierze tongue_out
                  Ale potrafię liczyć. A z doświadczenia wiem, że jak znajomi mówią
                  "dobrze ocieplony dom", to się okazuje że jest 15 cm styropianu na ścianach
                  i 20 cm waty na poddaszu. A potem zdziwienie, że kasę wciąga...
                  • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 23:12
                    Już rozumiem o co ci chodzi. Pisząc dobrze ocieplony miałam na myśli nowy dom, zbudowany w nowoczesnej technologii, pewnie jak 90% nowych domów, a nie jakoś wyjątkowo dobrze ocieplony. Chodziło mi o to że nie jest to nieotynkowany 30 letni ogromny dom.
                    Nie jestem zdziwiona ogrzewaniem gazowym. Znajomi płacą podobnie. Mamy dobre dochody, ale po co wydawać tam gdzie nie trzeba? Myślałam, że wypowiadasz się bo mieszkasz w podobnym domu i znasz się na ogrzewaniu gazowym. To nie gaz mnie martwi. Dużo idzie na te inne opłaty i na prąd.
                    • hipinka Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 15:43
                      nie, to nie jest dużo, normalna kwota dla ok 200 m2 domu (pisałaś ile metrów, czy przegapiłam?)
                      natomiast za prąd płacę co najwyżej 200 zł miesięcznie, zazwyczaj ok 180
                      • hipinka Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 15:45
                        niedużo (w sensie normalnie) - miałam na myśli gaz
                      • hipinka Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 15:47
                        a, poniżej doczytałam że 140 m2
                        no ja płacę góra 700 za 200m2, ale mam w domu 20 st. i dogrzewam kominkiem, więc jeśli u Ciebie jest cieplej i nie masz kominka to raczej normalnie
                  • adellante12 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 11:56
                    To jak juz będziesz miał ten prawdziwy dom to pogadamy. Bo jak na razie to nie umiesz liczyć tylko marzyc...
                    I pociskasz głodne kawałki o ogrzewaniu domu gazem ponizej 500 zł/mc... Obudź sie i przestań snic fachowcu z muratora...
              • marcela16 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 18:43

> W rachunku za gaz jest abonament chyba 50 zł, płaci się zawsze.
                > Czy 700 zł rachunku zimą przy wielkim mrozie to dużo? Taki rachunek był raz. No
                > rmalnie zimą to 500-600 zł. Są miesiące wiosenne czy jesienne, gdy za ogrzewani
                > e płacimy miesięcznie 100-400 zł. Czy to dużo? Nie wiem. To jest łącznie z podg
                > rzaniem wody. Dom ma 3 lata.

to bardzo mało. Ja myślałam ze mówisz o mieszkaniu. Jeśłi dom to nie rpzesadzaj, malutko. Ja za mieszkanie 60m2 tyle płacę, temp 21 stopni zimą, oszczedzam trochę.
                • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 23:19
                  Lisciasty twierdzi że to dużo jak za 140 m
                  • premeda Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 08:27
                    Bo to jest dużo za 140m, lepiej zapłacić raz za dociepelnie niż płacić co miesiąc za ogrzewanie. Ja w ogóle jestem zdania, że ogrzewanie domów gazem to bzdura. Rodzice za dom 160m powierzchni całkowitej płacą owszem 600zł ale rocznie. No właśnie te 140m to powierzchnia użytkowa czy całkowita? Należy wziąć poprawkę na cenę drewna, bo ojciec sam je robi w lesie i tylko wykupuje ale po przeliczeniu to wiecej jak 2000zł nie wyjdzie.
                    • zuzanna56 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 09:46
                      Też nam wychodzi około 350 zł średniomiesięcznie za ogrzewanie domu gazem. Dom ma 130m2.
                      Wiadomo, zimą więcej, wiosną mniej.
                      • akitis Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 15:08
                        W zeszłym roku za gaz wyszło średnio miesięcznie 493 zł - gaz służy do grzania domu (185 m pow. całkowitej), ciepłej wody i gotowania.
                    • kk345 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 12:56
                      > . Rodzice za dom 160m powierzchni całkowitej płacą owszem 600zł ale rocznie.

Czym sie ogrzewa cały dom, że koszt to średnio 50 zł miesięcznie?
                      • wuika Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 13:11
                        Drewnem, które się samemu organizuje w lesie suspicious Każdy może, prawda?
                        • kk345 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 15:08
                          To samo pomyślałam, ale może krzywdzimy ludzi podejrzeniamismile Moze ogrzewają dom ciepłem oddechówbig_grin
                          • zuzanna56 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 08:22
                            No właśnie z tym drewnem. Dosyć długo jesienią palimy tylko w kominku, często już od wczesnej wiosny też. Mąż szuka drewna w okolicy, w różnych miejscach. Jest potwornie drogo. Od 180 do 200 zł za metr. W końcu kupujemy tam gdzie najtaniej i gdzie jest dobre drewno ale zdecydowanie nie nazwałabym tego tanim ogrzewaniem, a na pewno nie 50 zł miesięcznie zimą.
                            • premeda Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 09:09
                              180zł to normalna cena za metrówki przy zakupie w nadleśnictwie. Można kupować drewno na stacjach, w marketach czy tartakach tylko po co?
                              • a1ma Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 12:53
                                A mozna tez kupować z zapasem, my kupujemy drewno na kilka lat w przód, wtedy koszt nie przekracza 150zl/m. Ale potem takie drewno lezakuje 4-5 lat juz u nas.
                                Grzejemy praktycznie tylko kominkiem, nie liczyłam kosztów, ale wydaje mi sie, ze nie przekraczamy 2000 na sezon.
                        • aneta-skarpeta Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 04.04.14, 15:12
                          moi tesciowie pala drewnem i węglem
                          zeby było taniej to zbierają czubki (?) etc i przewożą do siebie

faktycznie grosze płacą za ogrzewanie, ale 3 tygodnie pracy dzien w dzien niewyjęte przed sezonem
                          a na działce jeszcze trzeba to pociąć, pochować
                          • aneta-skarpeta Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 04.04.14, 15:12
                            aha i robią to na legalu w porozumieniu z kims tam
                      • premeda Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 09:03
                        Drewnem robionym w lesie i wykupywanym u leśniczego oraz kupionym okazyjnie węglem tak z 5 lat temu (worek przez zimę). I nie liczyłabym tych 50zł miesięcznie bo latem, wiosną i wczesną jesienią nie trzeba go ogrzewać. Temp. 22-24 w zależy w której części domu. Dom ma 3 lata, ocieplony wełną 20cm i styropianem 10cm.
                        • zuzanna56 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 09:13
                          premeda napisała:

> Drewnem robionym w lesie i wykupywanym u leśniczego

Możesz to jakoś jaśniej napisać? Od 6 lat próbujemy znaleźć drewno w korzystnej cenie, raz kupowaliśmy od leśniczego i cena tylko minimalnie niższa niż wszędzie.
                          • premeda Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 09:38
                            Ok. mieszkamy na wsi, więc ojciec idzie do leśniczego, ten wyznacza mu działkę gdzieś w lesie i sam we własnym zakresie zbiera tam drewno na kupkę, nie są to grube klocki, tylko takie gałęzie (grubsze też się trafia). Później leśniczy przychodzi, liczy ile tego jest i się wykupuje cena ok. 60zł za kubik. (ceny mogą być różne w zależności od nadleśnictwa). Kosztuje to własny czas, własne siły i trzeba mieć własny transport. Ja wiem mieszkacie w mieście ale Polska to nie tylko miasta. Największą oszczędność i tak przynosi dobre docieplenie domu, bo wtedy się liczy te najgorsze 3-4 miesiące.
                            • zuzanna56 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 09:49
                              Ja też mieszkam na wsi smile. Co prawda jest to bardzo blisko dużej aglomeracji, kilka kilometrów ale to wioska, już inna gmina. Może dlatego że blisko miasta, to tak drogo, nie wiem. Już rozumiem o co chodzi. Nie mamy znajomego leśniczego. Z czasem raczej średnio, można by to zrobić w wolną sobotę ale chyba wolimy odpocząć po tygodniu pracy i pobyć z dziećmi. Ale rozumiem, mamy po prostu inną sytuację rodzinną i życiową smile
                              • premeda Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 10:00
                                U nas sąsiad sprzedawał takie drzewo robione przez siebie zawsze to taniej wychodzi, bo to nie są grube klocki. Można poszukać.
                    • premeda odnośnie kominków 21.08.13, 09:45
                      Rodzice mają kominek z płaszczem wodnym wpiętym w centralne ogrzewanie. To jednak jest lepsze rozwiązanie od nawiewu.
                      • zuzanna56 Re: odnośnie kominków 21.08.13, 09:52
                        Racja. Niestety mam tylko z nawiewem.

U nas są 4 osoby, zużywające sporo wody i prądu. Płacimy wyższe rachunki niż rodzina 2 osobowa.
                        • premeda Re: odnośnie kominków 21.08.13, 10:08
                          To akurat normalne. Dużą oszczędność latem przy podgrzewaniu wody dają solary. Tylko nie takie panelowe za 20tys., a taki zbiornik z rurkami próżniowymi za 3-4 tys. Brzydko wygląda na ogródku ale oszczedność ogromna. Zresztą można je zamontować na dachu, a zbiornik na poddaszu widziałam takie rozwiązanie i nie jest złe. Ja zamierzam je wpiąć do ogrzewania podłogowego to napiszę wam na wiosnę co to dało.
            • default Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 12:25
              Ja gazu co prawda nie mam - u mnie jest tylko prąd i kosztuje mnie on miesięcznie (zimą) ok 450 zł. Za wszystko: ogrzewanie, ciepła woda, pozostałe urządzenia elektryczne. To jednak trochę mniej niż 700 za sam gaz (+ prąd osobno - autorka nie napisała ile).
              • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:04
                Zima, bardzo mroźna - za gaz (ogrzewanie oraz woda ciepła) płacimy 500-700 zł.
                Za prąd do tego z 250 zł miesięcznie średnio. Zima nie zima, tyle wychodzi.

Za gaz w innych porach roku płacimy mniej. czasem 100-200 zł, z ciepłą wodą oczywiście.
                • default Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:12
                  No tak, to chyba sporo za ten gaz - nie wiem, nigdy gazu nie miałam do ogrzewania. My mamy pompę ciepła, czyli płacimy tylko za prąd. I przyznam, że nie żałujemy sobie - lubimy mieć ciepło w domu, więc zimą utrzymujemy temperaturę 23-24 st., a cwu ok. 45 st.
                  Przy poprzednim ogrzewaniu (piec olejowy) zbankrutowałabym chcąc utrzymać takie parametry....
                  • wazon.z.kwiatami Ogrzewanie gazowe 19.08.13, 13:27
                    Myślałam że rachunki typu 100-200 zł wiosną a 500-700 zł zimą to normalne opłaty za ogrzewanie gazowe. Wiele osób tak płaci. Gorzej z tym prądem, majątek idzie. Do tego telefony, telewizja, ubezpieczenia 2 samochodów, ubezpieczenie domu, podatek od nieruchomości, to wszystko daje dużo sad
                    • joe_stru Re: Ogrzewanie gazowe 19.08.13, 14:17
                      Są to absolutnie normalne opłaty. Ematki, jak nietrudno sie domyślić, płacą za gaz po 25 złotych i mają podczas 20 stopniowego mrozu w domu ok. 27 st C za te pieniądze. Ale tylko one. Nie-ematki płacą tak jak Ty. Ukłony.
                      • wazon.z.kwiatami Re: Ogrzewanie gazowe 19.08.13, 15:29
                        Też tak mi się wydawało. Może i dużo ale jak za ogrzewanie gazowe niedużego domu to chyba normalna cena. Średnio to wychodzi 350 zł miesięcznie, może 400 zł.
                        • marcela16 Re: Ogrzewanie gazowe 19.08.13, 18:41

> Też tak mi się wydawało. Może i dużo ale jak za ogrzewanie gazowe niedużego dom
                          > u to chyba normalna cena. Średnio to wychodzi 350 zł miesięcznie, może 400 zł.
                          ja za mieszkanie 60m2 płacę tyle
                    • capa_negra Re: Ogrzewanie gazowe 19.08.13, 15:34
                      To są normalne opłaty i nie daj sobie wmówić, że inni grzeją zima za 2 stówy. Chyba, że grzeją 30m
                      • lisciasty_pl Re: Ogrzewanie gazowe 19.08.13, 22:57
                        capa_negra napisała:

> To są normalne opłaty i nie daj sobie wmówić, że inni grzeją zima za 2 stówy. C
                        > hyba, że grzeją 30m

To są normalne opłaty za "normalny" (tzn. normowy) dom. Jak ktoś pisze, że ma dom dobrze ocieplony, to takie opłaty normalne nie są.
                        • wazon.z.kwiatami Re: Ogrzewanie gazowe 19.08.13, 23:14
                          ok, to mam normalny prawie nowy i mały dom
                          i mam normalne przeciętne opłaty za ten dom
                        • joe_stru Re: Ogrzewanie gazowe 20.08.13, 11:06
                          Brednie.
                          • wazon.z.kwiatami Re: Ogrzewanie gazowe 20.08.13, 11:14
                            joe_stru napisał:

> Brednie.

Kto bredzi? Lisciasty?
                            Kilka osób z wątku ma doświadczenie z ogrzewaniem gazowym w domu jednorodzinnym albo w domu kilkurodzinnym i ma podobne opłaty, nawet za mniejszą powierzchnię. Lisciasty mieszka w bloku gdzie ma inne ogrzewanie i twierdzi że my wszyscy płacimy za dużo.
                            • joe_stru Re: Ogrzewanie gazowe 21.08.13, 12:48

> joe_stru napisał:
                              >
                              > > Brednie.
                              >
                              >
                              > Kto bredzi? Lisciasty?
                              > Kilka osób z wątku ma doświadczenie z ogrzewaniem gazowym w domu jednoro
                              > dzinnym albo w domu kilkurodzinnym i ma podobne opłaty, nawet za mniejszą powie
                              > rzchnię. Lisciasty mieszka w bloku gdzie ma inne ogrzewanie i twierdzi ż
                              > e my wszyscy płacimy za dużo.
                              ----> Liściasty, źle podpiąłem, przepraszamsmile
                    • marcela16 Re: Ogrzewanie gazowe 19.08.13, 18:40

> Myślałam że rachunki typu 100-200 zł wiosną a 500-700 zł zimą to normalne opłat
                      > y za ogrzewanie gazowe. Wiele osób tak płaci. Gorzej z tym prądem, majątek idzi
                      > e. Do tego telefony, telewizja, ubezpieczenia 2 samochodów, ubezpieczenie domu,
                      > podatek od nieruchomości, to wszystko daje dużo sad

sprzedaj samochód, mneij pierz, ogladaj TV, komputer i prąd będzie niższy
                      Ja płace za prąd 120 zł miesięcznie, bo u nas sa rachunki wystawiane na pół roku 6.
                      Ale ja nie przebywam w domu w sumie, ani maz ani dziecko, wracaym o 19 godz i co zużyjemy przez 2,3 godz? od 6 rano nas nie ma. I tyle płacę.
                      Myślę że każdy tak płaci. Ogrzwanie gazowe tak samo płacę
                      • wazon.z.kwiatami Re: Ogrzewanie gazowe 19.08.13, 23:24
                        O gazie już było. Bardziej martwi mnie prąd, internet, ubezpieczenia 2 samochodów. Tu poszukam lepszych umów, będę prała w 30-40 stopniach. Nie zrozumcie mnie źle, chcę zaoszczędzić, ale nie dlatego że mnie nie stać, mamy w miarę dobry dochód. Nie lubię bez sensu przepłacać. Mamy dwa samochody i na tym nie zaoszczędzimy ale za wygodę się płaci.
                        • sea.sea Re: Ogrzewanie gazowe 20.08.13, 09:56
                          Z praniem racja. Do raz założonych bluzeczek spokojnie wystarczy program 15-minutowy. Większość rzeczy, jeśli nie jest jakoś strasznie poplamiona lub nie jest ręcznikiem czy pościelą, spokojnie można uprać w 40 stopniach (przy okazji odzież się mniej niszczy).
                          • zuzanna56 Re: Ogrzewanie gazowe 21.08.13, 08:24
                            Ja też dużo płacę za prąd. Jakiś czas temu przystopowałam z ciągłym praniem smile Rachunki są trochę mniejsze.
                  • aneta-skarpeta wszyscy zapominacie o jednej rzeczy 04.04.14, 15:19
                    fajnie poradzic dodatkowe docieplenie i ymiane pieca na pompe ciepła- pompa która bedzie grzała w ostrą zimę ( czyli gruntowa) jest bardzooo droga, jest bardzooo drogie jej załozenie etc

i teraz koszt wymiany czegokolwiek trzeba przeliczyc na to kiedy zacznie nam sie zwracać

jak wymienisz okna, ocieplisz dodatkowo i zalozysz gruntowa pompę cieplła to zaczniesz odczuwac oszczędność za lat 20 albo i lepiejwink
        • marcela16 wazon 19.08.13, 18:38
          ja ma na gazi tez tyle płacę, oszczędzam w sumie bo mam 21 stopni w zimie.
          • zuzanna56 Re: wazon 20.08.13, 09:47
            ja też ale za 130m2
        • to_ja_tola Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 04.04.14, 13:09
          żeby żąrówki energooszczędna sprawdzały się w swojej roli muszą śweicić non stop.Nie,że wychodzisz z kuchni czy pokoju i je wyłączasz.
        • akitis Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 15:04
          Czy 600-700 zł opłat za gaz zimą to dużo?
          > Wiosną mniej, dużo mniej. Gazem grzejemy.
          > Gaz to jedno. Za prąd płacimy dużo.

Prąd - taryfa nocna i dzienna - wszystkie prania, zmywarka, etc - nastawia sie na noc.
          Albo taryfa weekendowa - wtedy w weekendy całe taniej.
          Światła led tam, gdzie się dużo świeci - wymieniłam halogeny w kuchni - 10 sztuk, każdy po 20 W - na ledy - 10 sztuk, każdy po DWA czy TRZY W - jasność taka sama (choć nie ta sama "ciepłota" światła).
          • akitis Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 15:15
            Mnie przy taryfie nocnej i dziennej i żarówkach energooszczędnych w miejscach, gdzie się dużo światła "zużywa", a także przy korzystaniu z czajnika elektrycznego, piekarnika elektrycznego, mikrofalówki (plus pozostały "przeciętny" sprzęt RTV, AGD plus komputery) prąd średnio miesięcznie w 2013 wyszedł 162 zł
            Ale pralka i zmywarka tylko nocą pracują.
        • anaspa Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 15:22
          Wiesz co 600-700 zł za gaz zimą, i to jak rozumiem ogrzewacie dom, a nie małe mieszkanko ? To naprawdę niewiele. Ja płaciłam kiedyś 900pln za ogrzewanie + gotowanie na kuchence gazowej + ciepła woda na gaz miesięcznie zimą, za mieszkanko 50m2 sad. Okna były wymienione było ocieplone, jednak znajdowało się na parterze..

Więc wydaję mi się, że ciężko będzie Ci zmniejszyć rachunki jeśli dalej chcesz ogrzewać gazem. Może lepsza była opcja założenia jeszcze solarów ?
      • thea19 pompa ciepla - swietny pomysl 20.08.13, 23:11
        zalozenie kosztuje grosze i rachunki za prad tez wynosza 0 (u jednych z moich klientow koszt inwestycji 100tys a rachunki po 2tys za prad placa, normalnie oszczednosc, ze ze 2 niech zalozy autorka watku)
        • zuzanna56 Re: pompa ciepla - swietny pomysl 21.08.13, 08:27
          Pompę ciepła jakieś 10 lat temu założyła koleżanka w nowobudowanym domu. Od kilku lat zimą słyszę że płaci np. 2 tysiące za prąd...nie znam się na tym ale pamiętam jej ciągłe narzekanie.
      • arkanna Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 23:16
        james wszystko ok ale wyjasnij mi fenomen pompy ciepla. koszt montazu ok 68 tys, rachunki za prad w sezonie zimowym cos ok 600 zl, reszta roku taniej . Wiec gdzie ta osczednosc? Dane z gospodarsywa mojej mamy , zeby nie bylo ze z google
        • aneta-skarpeta Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 04.04.14, 15:23
          ja się akurat aż tak nie znam ( za to bardzo dobrze zna sie na tym mój mąż)
          po pierwsze w gre wchodzi tylko pompa gruntowa
          jak jest pompa powietrzna- taka co stoi na dworzu, to ona dziala ok do -5 czy -10 st- potem trzeba dogrzewac

ale moja kuzynka ma gruntową- tez mialo byc prawie darmo, a płaca duze rachunki, bo system dziala automatycznie i jak pompa nie daje rady to układ nadgania pradem
    • dziennik-niecodziennik Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 11:23
      wymienić żarówki na LEDy. koszt jednorazowego zakupu większy, ale oszczędność ogromna. własnie wymieniłam, elektryk wyliczył że 11 żarówek LED zużyje nam tyle prądu co 2 halogeny, ktore mialam wczesniej... i odłączac od prądu niepotrzebne rzeczy - wyjmowac nieuzywane ładowarki, wylączac tryb stand-by, zrezygnowac z budzików elektronicznych podłączanych do sieci na koszt zwykłych (bateryjki kosztują mniej niż prąd zużywany) itd.
      uszczelnić okna. dużo ciepła tak ucieka.

to tak na pierwszy rzut myslowy, dokłądniej to mozna napisac jak napiszesz co wchodzi w skład tych 1700 opłat.
    • wuika Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 11:41
      Po 1: forum oszczędzamy. Prześwietlą wydatki, zadadzą milion wścibskich pytań, ale coś tam na pewno wymyślą smile
      Po 2: opłaty opłatom nierówne, nawet jeśli odliczy się benzynę i kredyty. Czynsz duży/mały? Woda ciepła komunalna, na gaz, na prąd? Takich pytań można zadać dziesiątki smile Sprzęt nowy i w miarę ekologiczny, czy 20-letnia lodówka?
      • najma78 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 12:02
        Ocielenia, szczelnoscj, sprzety zuzywajace mniej energii gazu itd to wiadomo, ale czesto dostawca uslug jest istotny. Porownac ofert dostawcow energii elektrycznej, gazu, sieci telefonicznej i internetu i wybrac najtanszego z naklepsza oferta ktora satysfakcjonuje.
      • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 12:05
        Dom prawie nowy, 3 letni, moim zdaniem dobrze ocieplony. Okna nowe. Cały sprzęt w kuchni, piec dwufunkcyjny, wszystko ma 3 lata. Oprócz żelazka. Czajnik elektryczny. Płyta elektryczna. Piekarnik też na prąd. Mieszkają cztery osoby. Nie ma czynszu. Za gaz, prąd, wodę, wywóz szamba i wywóz śmieci, podatki, ubezpieczenia, telefony, może o czymś zapomniałam - płacimy te 1700 zł.
        • bei Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 12:15
          To sa normalne rachunki, nawet z tych niższych smile ( przy duzym domu.
          Oczywiście, można siedzieć prawie po ciemku, ogrzewać tylko kominkiem, wody uzywac w aptekarskich porcjach....zawsze mozna oszczędzic, ale to tylko wowczas, gdy pieniądze mają wyższą wartość niż doswiadczanie odrobiny komfortu.
          • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 12:20
            Normalne? Możliwe, choć paru znajomych płaci mniej. Dom jest mały. Ma tylko 140 m2.
        • ewasuwek Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:20
          ja mam podobne opłaty, dom 4 letni, 160m, 4 osoby. Miesięcznie płacę ok 1200-1300 zł. Dom ogrzewany piecem na opał stały, więc u mnie odchodzą rachunki za gaz.
          Mniej niestety nie będzie...
          • zuzanna56 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:33
            Mam podobne opłaty, niestety.
    • joana.mz Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 12:28
      1700 za same rachunki? To moim zdaniem bardzo dużo. I tak miesiąc w miesiąc?

My mamy dom niewielki i płacimy może połowę tej kwoty przy NIEOCIEPLONYM domu, obliczenia robiłam tylko za ostatnie 3/4 roku, gdyż tyle dom ma. A i rachunki za ogrzewanie w nowym domu w pierwszym sezonie są dużo wyższe. Docelowo mamy zamknąć się w kwocie 600zł miesięcznie średnio.

U nas wygląda to tak:
      Rachunek za prąd ok 250zł za 2 miesiące
      Oczyszczanie oczyszczalni - raz w roku, jeszcze nie płaciliśmy ale zdaje się 100-150zł, poza tym ok 100zł rocznie na bakterie
      gaz - 60zł na 3 miesiące (butla), niebawem odejdzie ten koszt bo będzie indukcja - wzrosną rachunki za prąd
      ubezpieczenie domu - 300zł na rok
      woda - 70zł na 2,5-3 miesiące (taniutko bo tylko zimna i bez kanalizy - nie ma)
      Ogrzewanie - jeszcze nie wiem ale myślę że ok 3500zł rocznie (ekogroszek+ brykiet do kominka)

Nie zdecydowałabym się na tak drogi w utrzymaniu dom jak piszesz.
      • joana.mz Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 12:30
        Dodam, że dom ok 130m. W tej chwili jest już porządnie ocieplony i ma pierwszy sezon schnięcia za sobą więc rachunki za grzanie zdecydowanie spadną.
        • misterni Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 12:51
          Nie podałaś prądu, ani podatku od nieruchomości. Poza tym jeszcze nie wiesz, ile za ogrzewanie. Pierwszy sezon z piecem na ekogroszek? To mogą być niespodzianki, zanim go dobrze ustawicie.
          • joana.mz Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:01
            podałam rachunek za prąd - pierwsza pozycja.

Pierwszy sezon z piecem na ekogroszek - tak = już jest za nami i był to sezon z nieocieplonym domem. Po prostu kolejna zima będzie tańsza niż poprzednia. Oczywiście mogą się zdarzyć mega niskie temperatury przez 5 miesięcy - nie wykluczam.

Zapomniałam o rachunkach za telefon i internet. Podatek - 250zł na rok. Nawet jak doliczę te kwoty to i tak wyjdzie mi ok 600zł miesięcznie.
            • kk345 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 13:21
              >Ogrzewanie - jeszcze nie wiem ale myślę że ok 3500zł rocznie (ekogroszek+ brykiet do kominka) . Nie zdecydowałabym się na tak drogi w utrzymaniu dom jak piszesz.

To średnio 300 zł miesięcznie- a autorka wątku ma zimą 500-600 a latem 100-400, czyli w sumie jakichś wielkich różnic miedzy waszymi domami nie ma, wbrew temu, co piszesz...
              ważne też, ile osób korzysta z ciepłej wody, bo tu też robi się różnica.
              • joana.mz Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 23:36
                Autorka 1000zł u nas 600zł - wszelkie rachunki.
                To "tylko" 400zł. Ale jakby nie patrzeć 40%. Mało? Dla mnie nie.

Poza tym jak to pisałam to autorka jeszcze nie "wyjawiła" o jakie rachunki chodzi tzn okazało się, że 1700zł to nie jest tylko utrzymanie domu.

Jak napisałam później 1000zł miesięcznie to dla mnie przeciętna kwota utrzymania domu - masa znajomych bliższych i dalszych (z ogrzewaniem gazowym) właśnie tyle wydaje.
                W mojej okolicy utrzymanie domu jest zdecydowanie tańsze, głównie przez to, że ogrzewa się paliwem stałym, nie ma kanalizy, my zainwestowaliśmy w oczyszczalnię.

• wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:07
        Dom to około 1 tysiąc. 700 zł to telefony, telewizja, internet, ubezpieczenie domu, samochodów. W wątku mówię o różnych opłatach.
        • joana.mz Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:16
          A rozumiem. Wydaje mi się, że 1tys za dom to taka przeciętna kwota zwłaszcza gdy w domu jest ogrzewanie gazowe i szambo.

Ale w takim razie kompletnie nie rozumiem pojęcia "różne rachunki" - przecież każdy ma inne w różnych okresach życia. Samochody? Przedszkole? Nie wiem co tam jeszcze wliczasz a czego nie.
        • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:25
          Te inne rachunki (700 zł) to jest to, co napisałam powyżej. Cała reszta typu internet, telewizja i tak dalej.
          • lauren6 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 14:50
            Telewizja internety itd sprawdź czy możesz im wypowiedzieć umowę i poszukaj promocji u kogoś innego. Przy ubezpieczeniu auta czy mieszkania są bardzo duże różnice w opłatach w zależności od ubezpieczyciela. Kupowanie polisy przez internet to najtańsza opcja.
            Na opłatach na dom zaoszczędzisz niewiele, bo w pewnym momencie rezygnujesz z komfortu życia po to by wydać kilka zł mniej np. na ogrzewanie.
    • heca7 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 12:33
      Wszystko co się da wymień na led-y.
      My tak wymieniamy na osiedlach gdzie zarządzamy. I tam widać oszczędność jak na dłoni bo rachunki nie spadają i kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych tylko o kilka tysięcy. W domu też mamy tylko led-y. Warto.
      • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:08
        Wymienię. Dziękuję za radę.
    • pruszynkaaa Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 12:44
      Piszesz, że masz w kuchni wszystko na prąd - niestety, taki piekarnik czy czajnik sporo ciągnął.
      My sami się zdziwiliśmy, jak wywaliliśmy nasz komputer stacjonarny na rzecz laptopa i czajnik el. na rzecz zwykłego stawianego na gaz - rachunki od razu w dół.
      Jeśli chodzi o piekarnik - to staraj się go na maxa wykorzystywać - np. rób po kilka rzeczy w nim - np. cały obiad, albo tak by było na dwa posiłki, za jednym grzaniem (np. najpierw ciasto wstawiasz, a później pieczeń czy coś tam - podtrzymanie temperatury kosztuje mniej niż grzanie od nowa). Ja robie też tak, że wyłączam go na 15-20min przed końcem pieczenia i potrawa dochodzi sobie już tym ciepłem co jest.

--------------
    • taniec_pingwina Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 12:46

> Ile wydajecie na opłaty? Policzyłam ostatnio że 1700 zł bez kredytu, bez benzyn
      > y. Jakieś rady?
      Na miesiąc? bez kredytu, bez benzyn
      > y.?
      W granicach 500 (+ewentualnie prywatne przedszkole 600)

• wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:11
        500 zł to już z telefonami, telewizją, ubezpieczeniem mieszkania, z wodą, prądem, gazem, wywozem śmieci? czy jest to małe mieszkanie i rachunki za 1 osobę?
        • taniec_pingwina Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:25

> 500 zł to już z telefonami, telewizją, ubezpieczeniem mieszkania, z wodą, prąde
          > m, gazem, wywozem śmieci? czy jest to małe mieszkanie i rachunki za 1 osobę?
          No miesięcznie tak... Prąd i wodę rozliczamy, co 2 miesiące - to jest ok 500 zł (dzielone na 2) do tego dochodzą tel. na kartę i auto w ratach i koszty prowadzenia konta w banku i 200 zł opał - średnio. No i śmieci. Ok może dobije do 600. Jak tak wypunktowałam - tak z głowy trudniej.
          • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:29
            200 zł miesięcznie opał? To jest średnio miesięcznie? Węgiel?
            • taniec_pingwina Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:39
              Drewno kupione bezpośrednio od leśniczego.
              • taniec_pingwina Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:39
                + solary wink
              • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 14:14
                Palicie tylko drewnem w kominku? My też palimy w kominku, jesienią na przykład, kupujemy drewno też od leśniczego, ale całą zimę? Byłoby za zimno. Chyba że ktoś w domu pracuje a nie wychodzi dzień w dzień na 10 godzin.
                • taniec_pingwina Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 14:42

> Palicie tylko drewnem w kominku?
                  Tak.
                  > Chyba że kt
                  > oś w domu pracuje a nie wychodzi dzień w dzień na 10 godzin.
                  No ja.

• naturella Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 13:39
              U mnie:
              - gaz: 350 zł (miesięcznie, w skali roku)
              - prąd: 150 zł
              - szambo: 240 zł
              - woda: 60 zł
              - śmieci: 80 zł
              Czyli 880 zł. Mieszkanie w domu czterorodzinnym.
              • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 14:18
                To prawie podobnie jak u mnie (1000 zł), wychodzi niewiele więcej ale mamy pewnie większą powierzchnię domu niż ty mieszkania. Za prąd płacimy trochę więcej. Za gaz średnio w skali roku podobnie (a ktoś mi mówił że bardzo dużo). Za szambo trochę mniej. Za wodę nieco więcej. Za śmieci tyle samo.
                • naturella Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 15:26
                  Tak, dlatego wcale nie uważam, żeby Wasze opłaty były wysokie. Mieszkanie ma powierzchnię 86 m + ogródek (więc trochę podlewania, prąd na oświetlenie tarasu itp), ogrzewanie mogłoby wynosić mniej, ale mamy dwoje dzieci i sami też lubimy mieć ciepło - zimą w dzień 22, a w nocy 21 stopni. Grzejemy praktycznie od października do kwietnia (w zeszłym roku tak wyszło). od czasu do czasu palimy w kominku (brykiety).

Wyliczyłam, że niewiele mniej kosztowało mnie mieszkanie w bloku. Czynsz 560 zł, dopłata za wodę 100 zł miesięcznie (bo nie mieściliśmy się w jakiejś mizernej liczbie metrów w czynszu), do tego prąd i gaz (150 zł w sumie) - czyli 810 zł. Za mieszkanie 46 m.
                  • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 15:33
                    Już sama nie wiem czy są wysokie czy nie wink
                    te opłaty za dom to jedno ale cała reszta czyli telefon, telewizja, ubezpieczenia i tak dalej
                    ciągle tylko jakieś rachunki i rachunki do płacenia

ale zastosuję się na pewno do waszych rad smile
                  • wazon.z.kwiatami Ogólne pytanie, nie do naturelli 19.08.13, 15:45
                    naturella napisała:

> wcale nie uważam, żeby Wasze opłaty były wysokie. Mieszkanie ma po
                    > wierzchnię 86 m + ogródek
                    >
                    > Wyliczyłam, że niewiele mniej kosztowało mnie mieszkanie w bloku
                    810 zł.
                    > Za mieszkanie 46 m.

800 zł za mieszkanie w bloku 46m
                    880 zł za mieszkanie w domu 4 rodzinnym 86m

ja za 140m dom około 1000 zł
                    ktoś za 100m szereg więcej niż 1000 zł

To są pewnie normalne ceny, ale jednak niektórzy twierdzą że bardzo wysokie i że płacą 500 zł. Jak to jest?
                  • kawaler86 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 21:48
                    Ja przyłączam się do zdania, że kominek jest sposobem na obniżenie rachunków, jak i dodatkowo jaki daje efekt wizualny. Sam obecnie się zastanawiam nad montażem takowego wkładu kominkowego narożnikowego. Przypuszczam, ze oprócz oszczędności w tym przypadku uzyskam dodatkowo super efekt wizualny
                    • zuzanna56 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 08:31
                      Mam kominek od 6 lat, od wprowadzenia się do domu. Drewno kupuję w najniższej cenie, jaką mam w okolicy a tanio to nie jest. Jest super cieplutko ale to nie oznacza niższych rachunków. Płacimy i tak tyle co byśmy w tym samym okresie grzali gazem tylko że jednak jest cieplej, to jest też plus smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 14:37
      sluchaj, wez sie skup i wypunktuj. dokładnie. za co płacisz i ile - średnio co miesiąc w roku, albo widełkami ile najmniej a ile najwięcej sie zdarza, jesli to sezonowo jak ogrzewanie.
      ogolnie rzecz biorąc 1700 miesięcznie to duzo, warto by sie przyjrzec co dokładnie wchodzi w skład tegoż.
      my też mamy zimą ok 600zł za gaz (ogrzewanie, grzanie wody i gotowanie) na podobnym metrazu, wiec tragedii chyba nie ma. mamy zamiar teraz jeszcze przed sezonem sprawdzic okna, bo mam wrazenie że są jednak rozszczelnione i trochę przez to ucieka.
    • mgla_jedwabna Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 14:39
      Naprawdę Bardzo Staranne rozwieszanie prania pozwala zaoszczędzić wiele na prasowaniu.

Udało mi się obniżyć rachunki za telefon poprzez rezygnację z różnych ofert promocyjnych typu "extra ileśtam SMS-ów za dodatkowe 10zł" "pakiet minut za jedyne..." itd. I tak nie zużywałam, chociaż bez dokładnego czytania faktur byłam pewna, że tak dużo wygaduję/wypisuję.

Podobno zmywarka pozwala zaoszczędzić dużo wody. Że o własnej pracy nie wspomnę smile Słyszałam nawet, że przy ekonomicznym korzystaniu (nastawianie zawsze wypełnionej po brzegi) zmywarka o rozsądnych parametrach zwraca się po pół roku.

Wydaje mi się też, że tanią opcją jest rezygnacja z czajnika elektrycznego i grzanie wody na gazie. Minus jest taki, że dłużej się czeka na wodę.

Możesz spróbować z zasady prać na programach do szybkich przepierek. Mniej cykli prania i płukania, mniej zużytej wody i prądu, a dobra pralka dopierze i na takim programie.
      • default Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 15:05
        mgla_jedwabna napisała:

> Naprawdę Bardzo Staranne rozwieszanie prania pozwala zaoszczędzić wiele na pras
        > owaniu.

Moim zdaniem staranne rozwieszanie po prostu całkowicie eliminuje potrzebę prasowania.
        Jeśli ktoś w ogóle ma taką potrzebę - ja nie mam smile
        Co szybkich przepierek - to fakt, ja większość rzeczy wrzucam na 30-minutowy program, jest całkowicie wystarczający do przeprania rzeczy, które miewa się na sobie raz (bielizna) czy najwyżej dwa-trzy razy (np. bluzki, sweterki) i w dodatku nie przewalało się w nich węgla.
      • igge Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 15:14
        my mamy wyższe rachunki, dom 100m szeregowiec, ogrzewanie prąd
      • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 15:27
        Dziękuję za rady dot. telefonu. Tu muszę sprawę przemyśleć, masz rację.

Za rady dot. prasowania też dziękuję.

Zmywarkę mam od wielu lat.

Nie mogę grzać wody na gazie, nie mam kuchenki gazowej.

Niestety nie piorę na szybkich programach - to zmienię na pewno.
        • wazon.z.kwiatami wasz telefon 19.08.13, 15:35
          ile płacicie miesięcznie?
          macie abonament?
          • dziennik-niecodziennik Re: wasz telefon 19.08.13, 15:44
            115zl miesiecznie. taki abonament. jak mialam mniejszy to nie wystarczalo mi minut i rozmowami dobijałam do 150/msc...
            • wazon.z.kwiatami Re: wasz telefon 19.08.13, 15:46
              ja 80 zł
              myślałam że to dużo
              ale u nas są 4 telefony
              • czarne-jagody Re: wasz telefon 19.08.13, 17:17
                1000 zł na utrzymanie domu, to może nie jest jakaś wygórowana kwota, chociaz u nas wychodzi mniej. Natomiast 700 zl za telefony, internet i ubezpieczenie, to bardzo dużo.
                • czarne-jagody Re: wasz telefon 20.05.14, 13:52
                  Zestaw na 4 osoby kosztował nas 10 tysięcy, dwa lata temu, hewalex. Dostalismy dofinasowanie jesli dobrze pamiętam 45% wartosci inwestycji.
          • motyllica Re: wasz telefon 20.08.13, 11:50
            my mamy dwa telefony na kartę w O. w taryfie Nowe O. Go i ładujemy co 3 miesiące za 50 zł każda.
            z tym, że nie równocześnie, bo jest taka promocja (za darmo) - jak załadujesz kartę za 50 zł wpisując na nr 910 nr z karty doładowania plus trzy numery w O. to masz do nich przez miesiąc aż 2400 minut gratis.
            w ten sposób najpierw ja mam za darmo rozmowy przez miesiąc do męża (jak on coś chce to dzwoni na cynka a ja oddzwaniam) a później jest na odwrót. telefony rodziców są w tej samej sieci, więc do nich też mamy darmowe rozmowy.
            nie pracuję przypadkiem w tej sieci ale mamy to wypróbowane i u nas się doskonale sprawdza.
      • sea.sea Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 09:52
        Wszyscy mówią o tym czajniku, że jest taki potwornie drogi, więc zadałam sobie trud poguglania i znalazłam np www.elektroda.pl/rtvforum/topic656054.html
        W innych, aktualniejszych wyliczeniach wychodziło tak z 50-55 złotych NA ROK przy gotowaniu wody elektrykiem 4x dziennie. Nawet jak ktoś gotuje 8 razy, to i tak wychodzi, zaokrąglijmy, 120 zł NA ROK czyli 10 zł NA MIESIĄC za gotowanie wody elektrykiem. Przy założeniu, że gazem wychodzi o połowę taniej, oszczędzamy szaloną sumę 5 zł miesięcznie - za to tracimy w pytę czasu i obniżamy sobie drastycznie komfort życia - czekanie przez kwadrans aż się woda zagotuje, gdy zimą wracamy zmarznięci, to nie jest coś, co tygryski lubią najbardziej.
        • mgla_jedwabna Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 22.08.13, 12:57
          Podejrzewam, że na gazie jest nie 2 a 5 razy taniej, to po pierwsze.

Po drugie, to 4 razy gotuje się nie dziennie, a czasem tylko do jednego posiłku... Ja sama gotuję ok. 6-7 razy dziennie, przy 4-osobowej rodzinie to by było pewnie ok. 16 razy dziennie (bo często wspólnie, a nie każdy z osobna). Czyli 40 zł na miesiąc. Gotowanie na gazie raczej kilka zł niż kilkadziesiąt. Trzydzieści parę złotych miesięcznie chyba już robi różnicę?

16 razy dziennie wydaje się dużo, ale policzcie: ze dwa razy przy każdym posiłku, a jeśli jest to śniadanie + obiad + podwieczorek + kolacja to już daje 8 razy dziennie. Do tego herbatki/kawki między posiłkami, jakiś wrzątek do przyrządzenia posiłku (np. żeby sparzyć pomidory), czasem w gosp. domowym potrzeba też np. zalać gorącą wodą spalony garnek... I się zbierze.
    • kerri31 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 17:53
      Prędzej zmniejszysz ratę kredytu, prosząc bank o restrukturyzację, niż rachunki za gaz czy prąd .
      No chyba, że zrezygnujesz z kąpania, gotowania itp...
    • jusiakr Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 18:54
      My przy połowie bliźniaka ok. 130 m2 płacimy:
      350 zł czynszu (opłaty za części wspólne)
      75 zł funduszu remontowego
      70 zł wody
      130 zł prąd
      60 zł TV
      100 zł dwa telefony
      80 zł internet
      Czy ok 880 zł (policzyłam na szybko) + gaz.
      Gaz wychodzi różnie od 150 zł do 600 m-cznie
      Podatek + ubezpieczenie to max 50 zł/ m-c

Przy ogrzewaniu gazowym dużo daje zamontowanie sterownika i pilnowanie temperatury w pomieszczeniach - żeby nie przegrzewać bez sensu
      na pewno warto porównywać oferty internetu/TV/telefonu - oferty dla nowych klientów są często bardzo atrakcyjne
      • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 23:17
        jusiakr napisała:

> My przy połowie bliźniaka ok. 130 m2 płacimy:

> Czy ok 880 zł (policzyłam na szybko) + gaz.
        > Gaz wychodzi różnie od 150 zł do 600 m-cznie
        > Podatek + ubezpieczenie to max 50 zł/ m-c

To jeszcze więcej niż my sad

> Przy ogrzewaniu gazowym dużo daje zamontowanie sterownika i pilnowanie temperat
        > ury w pomieszczeniach - żeby nie przegrzewać bez sensu

To mamy od początku. W domu 21 stopni.
    • solejrolia Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 19.08.13, 20:15
      nie powiem ile nas wynoszą opłaty, bo po pierwsze nie mam nowego domu jak ty, a po drugie mieszkamy w dwurodzinnym, i mamy piwnice, więc nijak nie porównasz sobie.(ani powierzchniami, ani niczym)

moja rada, przyjrzyj się dokładniej temu, na co masz wpływ, typu ubezpieczenie samochodu,
      bo nie wiem ile macie samochodów, ani jakie.
      u nas to znaczna kwota. w tym roku zgapiłam się i nie mogę nic już zrobić, ubezp. jest w ergo hestii (dość drogie) ale w przyszłym roku będę musiała się przenieść np. do liberty czy innego tańszego ubezpieczyciela. w tym roku drogo wyniósł mnie też przegląd samochodu, bo ASO uncertain///
      za to mamy jeden z samochodów na gaz i to jest wymierna oszczędność (jeżdżę dużo, tak więc instalacja b.szybko się zwróci)
      u nas znaczną pozycją jest prąd, ale w sumie wiemy dlaczego.
      bo mamy duży bojler, oświetlenie podwórka,to alarm, to stara zamrażarka w piwnicy...
      elektryk ma przyjść i sprawdzić czy nie mamy gdzieś przebicia, podejrzewamy bojler i generalnie musimy jakoś to rozwiązać inaczej.
      sporo prądu może ciągnąć komputer, jak pracuję to czasem właczony jest i 18godzin ciurkiem.
      piekarnik, piekę dużo, a zimą jeszcze więcej, i więcej gotowanych długo i duszonych potraw, tez płyta elektryczna, a to widać w rachunkach.
      jak będę mieć remont łazienki, to zmienimy oświetlenie z halogenków na led. bo tam też można zaoszczędzić. póki co łazienki nie ruszam, jeszcze z rok-dwa.
      wcześniej mieliśmy cały czas zimno, bo okna były nieszczelne, teraz okna wymieniliśmy, i wreszcie koszt ogrzania domu spadł znacząco.
      pozostaje kwestia tego nieszczęsnego bojlera.

a, za wodę mało płacimy, bo mamy studnię, z której korzystamy w podwórku (np opłukanie z błota samochodu, czy inne gospodarskie rzeczy) . no i podlewanie ogródka (automatyczne). a w domu mamy bardzo dobrą wodę sieciową, na tyle dobrą, że butelkowanej nie kupujemy już.
      internet- u mnie wchodzi w grę wyłącznie jeden dostawcauncertain więc nawet gdybym chciała coś zmienić, to się nie da...
      za to zrezygnowaliśmy z telewizji (ponad 120zł zostaje w kieszeni! tak nas NC+ chciał podliczyć, i zrezygnowaliśmy zupełnie. my i tak nie oglądamy telewizji.)
      i opłata za śmieci.
    • 3lato Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 10:00
      > Ile wydajecie na opłaty?
      Bez kredytu i paliwa około 650 zł. Brałam pod uwagę miesiąc z podstawowymi rachunkami tzn tel, internet, śmieci, czynsz, prąd, woda i tv. W następnym miesiącu będzie podobnie, dojdzie wprawdzie rachunek za gaz ale odejdzie za prąd i wodę. Płacimy co dwa miesiące.
    • lu31 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 16:37
      Opłaty wg mnie na przeciętnym poziomie. Więcej pomysłów na przycięcie rachunków znajdziesz na gazetowym forum "oszczędzamy". Powodzenia
    • arkanna Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.08.13, 23:36
      to ja sie dopisze: stale oplaty
      ogrzwanie 270 zl/ miesiac ( rocznie 3240 - eko groszek + 2 metry drzewa po 160 zl)
      prad 200 zl/ msc
      szambo 140/msc
      podatek 79,16 msc (rocznie 950)
      internet 69 zl / msc
      kablowka 69,9/ msc
      ubezp 184/ msc
      tel 120/msc
      Razem 1132, 06 wiec chyba jednak troche wiecej masz.
      Dom 180 m

• corka.bossa Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 02:13
        haha..
        mieszkanie komunalne 39m
        bez wc,bez lazienki czynsz 520 zl
        do tego prąd 150 na mieciac i gaz,uff tylko 90 ile to razem?
        a zapomniłam dodać piec do tego,wiec jeszcze koszty ogrzewania...
        • corka.bossa Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 02:26
          corka.bossa napisała:

> haha..
          > mieszkanie komunalne 39m
          > bez wc,bez lazienki czynsz 520 zl
          > do tego prąd 150 na mieciac i gaz,uff tylko 90 ile to razem?
          > a zapomniłam dodać piec do tego,wiec jeszcze koszty ogrzewania...
          ale nie mam auta,wiec oplaty odpadaja,poruszamy się mzk,wiec na ladowanie kart miejskich dla dzieci wychodzi mi ok 100 zl,plus moja karta 100 zl

sama sie boję policzyć ile razem wyjdzie kasy
      • aneczkacool1984 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 03:23
        prąd 230 (co drugi miesiąc)
        podatek od nieruchomości 210 rocznie
        tel kom 30 miesięcznie (abonament z darowymi minutmi do wszystkich)
        ogrzewanie (węgiel 1700 + drwno własnoręcznie zrobione w lesie asygnata ok 400- za cały rok)
        oczyszczanie szamba (nie ma kanalizacji) ok 150 rocznie
        gaz butla 35zł (na 4 miesiące)
        woda ok 200 (co 4 mieś)

łatwo policzyć miesięczne opłaty 410zł. Takie koszty ponoszą moi rodzice. Dom ma 160m powierzchni użytkowej, ma 20 lat (budowany na grubośc 1,5 pustak styropian między pustakami, stropy docieplane styropianem+wylewka, okna próżniowe w drewnianych ramach, ogrzewnie centralne z piecem ze sterownikiem ciepła, boiler 300l podłączony do centralnego ogrzewania-w zimie i tak sie pali w lecie wystarczy ok godzinę palić w piecu na samą gorącą wodę, grzejniki są wtedy zamknięte)
        Rodzice nie używają czajników el, mikrofali, kuchnia jest klinkierowa z piekarnikiem na węgiel i drewno (do gotowania czy pieczenia) gaz służy im do odgrzania obiadu czy zagrzania wody na kawę, herbatę. Nie płacą też ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków za dom, nie mają samochodów a do pracy jeżdżą autobusem (w takim razie powinnam doliczyć koszt biletów miesięcznych 320zł)
        Niewiem jaką pracę ma autorka tekstu (1700 nie licząc jeszcze benzyny i czegoś tam a nie pamiętam) ale chyba jedną pensję wydaje na same rachunki....
        • aneczkacool1984 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 03:28
          no i zapomniałam dopisać, bo tu sie jeszcze przewija temat rachunków z ratami. Rodzice nie muszą spłacać kredytu za nic a to jednak duży plus... Więc może żeby zmniejszyć koszty opłat trzeba przestać żyć ponad stan??? zawsze odpadnie miesięczny kredyt do spłaty
          • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 08:38
            aneczkacool1984 napisała:

Więc może żeb
            > y zmniejszyć koszty opłat trzeba przestać żyć ponad stan??? zawsze odpadnie mie
            > sięczny kredyt do spłaty

Kto napisał że żyjemy ponad stan? Te 1700 zł samych opłat (bez kredytu i benzyny, bez jedzenia) to dużo i chcemy płacić mniej ale to 20% naszych dochodów, zostaje nam jeszcze 80%, naprawdę nie żyjemy ponad stan, nie wiem skąd ten pomysł. Zawsze warto zmniejszyć trochę rachunki.
            • aneczkacool1984 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 23:41
              wazonzkwiatami napisała:
              > Kto napisał że żyjemy ponad stan? Te 1700 zł samych opłat (bez kredytu i benzyn
              > y, bez jedzenia) to dużo i chcemy płacić mniej ale to 20% naszych dochodów, zos
              > taje nam jeszcze 80%, naprawdę nie żyjemy ponad stan, nie wiem skąd ten pomysł.
              > Zawsze warto zmniejszyć trochę rachunki.
              Napiszę ci może tak- osobiście mieszkam w anglii i moje rachunki wyglądają tak:
              -35f internet z tel, tv licensing 140f rocznie, woda 15f, ścieki 40f (raz na 4 miesiące), elektryka (ogrzewanie, czajnik, żarówki, ogólnie wszystko co na prąd działa a cała chata tylko prąd) 850f za ostatni rok mi wyszło, podatek (w tym śmieci) 93f, tel.kom może 10f (czasem mniej) rata 650f (domek ok 100m). W sumie miesięcznie wyjdzie 885.43f

nie roztrząsam czy to dużo czy mało, nie porównuję sie do innych chcę mieć wygodnie to tak mam (korzystam z czjników el, piorę ile chcę i nie patrzę na temp. prania itp) i gdybym któregoś dnia uznała że powinnam oszczędzać na rachynkach to oznaczałoby tylko że przestało mnie na to być stać (żyję ponad stan). Tak też uznałam w Twoim przypadku ale jeśli piszesz że te opłaty to tylko 20% Twoich dochodów to tragedii nie ma: przecież zawsze jak chcesz zaoszczędzić to kosztem własnej wygody.

Nie napisałaś dokładnie na co te wydatki są przeznaczone tak punkt po punkcie więc ludzie ci piszą (tak jak ja o rodzicach) ile płacą za co i oczywiście metraż ważny no ale przede wszystkim to jak dom wykończyłaś i co w nim zainstalowałaś (przecież nie wymienisz np. gazowego ogrzewania na piec węglowo-drzewny.
              Po pierwsze koszty takiej wymiany po drugie żeby na tym oszczędzać trzeba samemu w lesie drzewo robić a później je pociąć i poskładać, więc oszczędnoś pieniędzy wiąże sie też z utratą wolnego czasu)

Co do szamba to tak że rodzice mają zamontowaną małą oczyszczalnie ścieków, więc odczyszczone ścieki trafiają gdzie trafiają ale okolicy nie zasmradzają, szambowóz jest im potrzebny tylko do oczyszczenia pierwszego odstojnika 2 razy w roku), zapomniałam o śmieciach napisać wcześniej, bo to kosztuje ich 10 zł mieś (tyle sie płaci u nich w gminie za 1 worek 80l śmieci).
              Rodzice mieszkają na wsi (do miasta 17 km) więc wiele odpadów sami utylizują, jedynie puszki i szkło oddają do wywozu i tak to wygląda (jeśli ktoś produkuje więcej śmieci kupuje więcej worków ku temu przeznaczonych), raz w miesiącu są też wystawiane bezpłatne kontenery do których każdy mieszkaniec może jeszcze wyżucać odpady za które nie zapłacił...

No i znowu kolejny fakt zależy gdzie sie mieszka stąd też inna kwestia róznych opłat. Prawda taka, że każdy buduje domek i urządza jak mu pasuje i wygodnie, a później jest już ciężko o zmianę... Jak masz wszystko np. gazowe to zimy nie przeskoczysz zawsze dużo wtedy wydasz, na wodzie nie zaoszczędzisz bo kąpać sie trzeba, prać i zmywać też, ew wymiana żarówek i rezygnacja ze wszystkiego co ma grzałkę (ale to tak jak pisałam może 30 zł miesięcznie mniej to nie oszczędność) Raty nie zmienisz (nawet jak bank obniży ratę to wydłuży okres spłaty , defakto spłacisz więcej), tel? zawsze można sie postarać (o ile wygadujesz na plotki, plotkować można mniej), tel czy internet hmm jak nie oglądasz to kup dekoder zwykły i odbieraj tylko podstawowe kanał nie zapłacisz za cyfę miesięcznie...

tak więc nie zaoszczędzisz majątku a nagimnastykujesz sie przy tym że głowa pęka... No i przede wszystkim nie porównuj opłat bo każdy kto płaci mniej ma inaczej zagospodarowany i urządzony domek (moi rodzice).

PS. Nie przeliczać moich angielskich opłat na złotówki!! Anglia jest bardziej przyjazna obywatelowi i tutaj jest wiele opłat stałych niezależnych od zużycia, kwestia ile osób mieszka i wyliczają srednią (mieszkam z mężem a wodę mogę do ogródka wylewać cały czas i tak załace tylko 15f)
              • zuzanna56 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 22.08.13, 09:02

gdybym któregoś dnia uznała że powinnam oszczędzać na rachunkach to oznaczałoby tylko że przestało mnie na to być stać (żyję ponad stan).

Szczerze powiedziawszy dziwi mnie takie podejście. Nasze opłaty za dom to niecałe może 10 % dochodów i próbuję trochę zmniejszyć opłaty za prąd, bo w porównaniu z innymi, uważam że dużo płacimy. Nie zbiednieję od tego rachunku, ale i tak staram się nie prać co chwilę (a lubię) i gasić światło. Dla mnie życie ponad stan to wydawanie więcej niż się zarabia. Jeśli ktoś sensownie wydaje pieniądze (trochę zaoszczędzi na wodzie, gazie czy prądzie) i zaoszczędzi powiedzmy 30 % dochodów, to żyje ponad stan? Potem z tych oszczędności gdzieś wyjedzie, kupi samochód albo zostawi sobie na stare lata.
        • ada16 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 05:26
          a za wywóz szamba nie płacą?
          • ada16 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 05:35
            czy te 150 zł to właśnie opróznianie szamba? , to albo dane sa nieprawdziwe, albo mają przebite szambo i wylewają na pole.
            4-osobowa rodzina opróznia szambo nie rzadziej niż 1 raz w miesiącu, a 2 osobowa 1 raz na rok?

Oczywiście , ze można tak żyć- bez ubezpieczeń, samochodu , internetu ,telewizji. Ale przyznasz, ze dokładanie do pieca co godzinę to spore uwiązanie.
            (dyskusji porównujących wygodę pieca gazowego i taniego ogrzewania wymagającego stałego nadzoru było tu już sporo)
            • naturella Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 08:31
              A może mają przydomową oczyszczalnię ścieków, to chyba rzeczywiście raz na rok trzeba opróżniać. Bo normalnie to se ne da - my opróżniamy dwa razy w miesiącu, płacimy 240 zł.
            • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 08:47
              Za sam wywóz szamba dla 4 osób płacimy 190 zł miesięcznie. Nie wylewamy na pole.
            • wuika Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 10:55
              Znajomi problem z rachunkami za wywóz szamba rozwiązują tak: każdą możliwą wodę się zbiera. Naczynia myje się w miskach włożonych do zlewu. Po myciu wylewa na trawniki i inne takie. To samo z wodą z pralki - odpływ nie jest podłączony na stałe gdzieś do ściany, tylko jest rura - do miski i na dwór.
              • zuzanna56 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 11:20
                wuika napisała:

> Znajomi problem z rachunkami za wywóz szamba rozwiązują tak: każdą możliwą wodę
                > się zbiera. Naczynia myje się w miskach włożonych do zlewu. Po myciu wylewa na
                > trawniki i inne takie. To samo z wodą z pralki - odpływ nie jest podłączony na
                > stałe gdzieś do ściany, tylko jest rura - do miski i na dwór.

Wodę po myciu naczyń (akurat mam zmywarkę i tak nie zmywam) w zlewie i wodę po płukaniu ubrań z pralki miałabym wylać do mojego pięknego wypielęgnowanego przez męża trawnika i ogrodu ? wink. Toć mąż by zawału dostał wink Gdzie na dwór? Na swoją posesję? Pod swoje okna i drzwi? O rany...Fakt, sporo płacimy za wywóz szamba, ale takie coś by mi nie przyszło do głowy...
                • wuika Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 11:49
                  No im przyszło suspicious Wylewają na "swoje", nie że za granicę działki, czy coś.
                  • zuzanna56 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 12:12
                    Cóż, dziwne ale nie moja sprawa.
                    • wuika Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 12:17
                      Mnie nie przestaje zadziwiać do tej pory, ale przecież nie ja im dołożę do rachunków, żeby nie musieli dziwnych gimnastyk wyprawiać.
            • aneczkacool1984 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 22:16
              ada16 napisała:

> czy te 150 zł to właśnie opróznianie szamba? , to albo dane sa nieprawdziwe, al
              > bo mają przebite szambo i wylewają na pole.
              > 4-osobowa rodzina opróznia szambo nie rzadziej niż 1 raz w miesiącu, a 2 osobow
              > a 1 raz na rok?
              >
              > Oczywiście , ze można tak żyć- bez ubezpieczeń, samochodu , internetu ,telewizj
              > i. Ale przyznasz, ze dokładanie do pieca co godzinę to spore uwiązanie.
              > (dyskusji porównujących wygodę pieca gazowego i taniego ogrzewania wymagającego
              > stałego nadzoru było tu już sporo)
              co do szamba to tak jak napisałam 150 rocznie (rodzice mieszkają sami) 2 razy w roku zamawiają faceta razem z wójkiem zamieszkującym na działce obok i sąsiadem (wtedy facet liczy ze zniżką bo hurtowe zamówienie) i każdy płaci facetowi po 75zł. Więc koszt wywozu roczny dla każdej z tych rodzin to 2*75=150

co do pieca to chyba napisałam że jest ze sterownikiem więc nie trzeba pilnować wystarczy nałożyć cały piec węgla (ale nie eko groszek) ustawić na piecu np.60st i piec sam kontroluje resztę. W domu 25_27st i spokój na ok 6-7h z dokładaniem. Trzeba troche wydać na piec taki ale chyba wychodzi taniej niz ogrzewanie gazem czy prądem...
        • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 08:44

> Rodzice nie używają czajników el, mikrofali, kuchnia jest klinkierowa z piekarn
          > ikiem na węgiel i drewno (do gotowania czy pieczenia) gaz służy im do odgrzania
          > obiadu czy zagrzania wody na kawę, herbatę.

Ja po prostu nie mam gazu, nie mam kuchenki gazowej.

Nie płacą też ubezpieczenia od nie
          > szczęśliwych wypadków za dom, nie mają samochodów a do pracy jeżdżą autobusem (
          > w takim razie powinnam doliczyć koszt biletów miesięcznych 320zł)
          > Niewiem jaką pracę ma autorka tekstu (1700 nie licząc jeszcze benzyny i czegoś
          > tam a nie pamiętam) ale chyba jedną pensję wydaje na same rachunki....

Nam jest wygodniej 2 samochodami, podwozimy też dzieci. Nie wydajemy jednej pensji na same rachunki. Gdybyśmy zarabiali każde z nas po 1700 zł to nie przyszłoby nam do głowy budowanie domu za ciężkie pieniądze. Dom jest w dużym mieście ale połączenie do pracy autobusem nieciekawe, mieszkamy na skraju miasta. To nie jest to że nam brakuje, zarabiamy przyzwoicie, dużo więcej niż te rachunki ale jednak po co przepłacać jak można choć trochę zaoszczędzić?
          • mruwa9 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 09:00
            mieszkajac poza miastem dwa samochody o zwykle koniecznosc, a nie luksus. A jesli samochody to wybierac oszcedne, o mozliwie niskim zuzyciu paliwa i opanowac sztuke oszczednej jazdy. Gdy tylko mozliwe, jezdzic rowerem, a nie samochodem. W domu wymienic zarowki na LED i ustanowic dscypline energetyczna: gasic zbedne oswietlenie, przykrecac ogrzewanie, jesli dom pusty, moze obnizyc srednia temperture chociaz o 1 stopien. Zmywarka sprzyja oszczednosci wody i energii, o czasie i pracy nie mowiac. Prac w nizszych temperaturach, nie suszyc w suszarce bebnowej, tylko rozwieszac. Unikac prasowania. Zakladam, ze nowy dom jest dobrze zaizolowany i ocieplony. Przeanalizowac koszty telefonow, moze zamiast abonamentu pre-paid? Zrezygnowac z telefonu stacjonarnego,w kablowce/tv wybrac tanszy pakiet, zwlaszcza, jesli nie wykorzystujecie /nie ogladacie wszystkich programow. Wylaczac tv, gdy nie musicie go ogladac ( w wielu domach tv chodzi na okraglo). Przy wymianie sprzetu agd wybierac te o jak najnizszym poborze energii..
            • ada16 świetne rady mruwy 21.08.13, 12:48
              większość z nich stosuję w swoim domu, dają one możliwość rozsądnego gospodarowania bez obniżenia komfortu.
              Rady typu - zamień piec gazowy na węglowy lub kominek palony drewnem , który wymaga ciągłej obsługi , czy zbieranie w wylewaie wody do ogródka - znacznie obniżają komfort , a na tym chgyba autorce watku nie zależy
    • figrut Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 13:15
      > Ile wydajecie na opłaty? Policzyłam ostatnio że 1700 zł bez kredytu, bez benzyn
      > y. Jakieś rady?
      Ogrzewanie gazowe wychodzi Ci w normie za taki dom. Dziwią mnie jednak inne Twoje rachunki które miesięcznie opiewają na 1700 zł. (liczę, że to z podzielonym na miesiące ogrzewaniem). My na łączne 120 m.2 - dwa mieszkania ( w jednym cztery osoby, w drugim jedna), wydajemy średnio 260 zł. na prąd co dwa miesiące, 320 zł. rocznie na podatek, ale liczony wraz z ogrodem, dużym podwórkiem i budynkiem gospodarczym. Gaz (ciepła woda + dwie kuchenki gazowe) około 220 zł. na dwa miesiące, w tym ponad 120 zł. to dwa abonamenty z opłatami sieciowymi, woda miesięcznie 36 zł. ale nie wiem ile tego idzie na podlewanie, a ile używane jest w domu, szambo 43 zł. mniej więcej raz na miesiąc.
      Ja ogrzewam kominkiem z wymiennikiem ciepła podłączonym do co i co roku kombinujemy drewno jak się da najtaniej, w tym również z naszego ogrodu, więc jak Ci napiszę, że na ostatnią zimę wydaliśmy na opał około 180 zł.(dwa worki węgla + łańcuch, olej i prąd do piły), to będziesz chciała zabić mnie śmiechem wink Nie mieliśmy upałów, tylko temperaturę w okolicach 20-21 stopni, ale nad ranem potrafiła spaść dwa razy nawet do 14 stopni kiedy w kominku za szybko wygasło. Na telefony wydajemy około 30 zł. miesięcznie, internet 50 zł., wywóz śmieci do niedawna to nie całe 20 zł. na miesiąc. Ubezpieczenie w pakiecie dom + samochód (tylko oc) to 640 zł. rocznie. Żyjemy jednak oszczędnie. Gasimy światła od ręki, pierzemy pełny wsad, żelazko używane jest sporadycznie.
      • thaures Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.08.13, 14:23
        Mam szeregowkę- ok 130 metrów, dwufunkcyjny piec gazowy i tak na szybko obliczyłam, że miesięcznie 200 zl/prąd, 150 woda, 210-250 telefony plus internet, 100 telewizja, 50 śmieci, 100-150 gaz ( zimą 500- 600) . Aż sama się zdziwiłam,że tak mało. No ale do tego dochodzi benzyna ok 600-800 zł i kredyt- 300 zł. Ale samych opłat mam miesięcznie ( wliczając gaz zimą) ok 1100-12000. Dom mam ocieplony, ale dopiero, gdy ociepliliśmy dach to odczuliśmy. Żarówki energooszczędne, sprzęt nowy ( do kilku lat)
        • naturella Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 04.04.14, 12:46
          Mamy mieszkanie 86 m w domu czterorodzinnym. Ogrzewanie tej zimy kosztowało nas 1500 zł/5 miesięcy, za prąd płacę ok. 100 zł miesięcznie, tyle samo za wodę. Szambo 240 zł miesięcznie, śmieci 64 zł - w sumie wszystkie rachunki związane z mieszkaniem to 800-900 zł. Mamy sprzęt kuchenny trzyletni, mało prasujemy (jedną koszulę dzienniesmile), żarówki energooszczędne. Ogrzewanie w godz. 15-24 22 stopnie, 24-6 rano 21 stopni.

Jednak nas ogrzewają sąsiedzi - jeden z boku, jeden od góry, pewnie to też ma znaczenie. Podstawa u nas to zmniejszanie ogrzewania, jak nie ma nas w domu, zmniejszam wtedy do 18 stopni - ale pewnie większość tak robi. Zużywamy sporo wody chyba, 12 m na 4 tygodnie.
          • misterni Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 04.04.14, 13:06
            naturella napisała:

Podstawa u nas to zmniejszanie ogrzewania, jak nie ma nas w domu, zmniejszam wtedy do 18 stopni - ale pewnie większość tak robi. Zużywamy sporo wody chyba, 12 m na 4 tygodnie.

My nie - zauważyliśmy, że na dobicie do właściwej temperatury pomieszczeń piec pobiera więcej ekogroszku, niż wtedy, gdy nie zmniejszamy temperatury.
      • wysocka11 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 12:25
        Ja wybrałam oszczędne ogrzewanie - panele na podczerwień, z którego jestem bardzo zadowolona.Dom 100m2 ogrzałam za 200 zł na miesiąc, ogólnie mury mojego domu są energooszczędne. Dodatkowo dostałam dofinansowanie z urzędu na panele House Innovation, co mnie bardzo cieszy bo niestety koszt zakupu paneli do mojego domu nie był niski, ale jak przy każdym trzeba na początku zainwestować.
    • kleo881 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 04.04.14, 13:59
      Co prawda nie mam gazu,
      ale u mnie wyglada to tak:
      - prad od 450 do 500 zl. m-c (od wiosny do wczesnej jesieni grzanie wody terma) - moja najwieksza zmora, pomimo energooszczednych zarowek.
      - wegiel 4 tony na sezon, 3600 na rok, na miesiac ok 300 zl.
      - woda - 150 zl m-c.
      - szambo - 300 zl m-c.
      - telefony i internet - 200 zl m-c.

Dom ocieplony.
      • czarne-jagody Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 12:45
        Załóz sobie solary, u nas dom 150m wszystko na prąd, obrzewanie wody solarami i rachunki za prad w lecie 160 zl miesięcznie.
        • a1ma Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 13:09
          czarne-jagody napisała:

> Załóz sobie solary, u nas dom 150m wszystko na prąd, obrzewanie wody solarami i
          > rachunki za prad w lecie 160 zl miesięcznie.

A ile kosztowały solary i w ile sezonów sie zwrócą?
          • kleo881 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 13:50
            Tez interesuje mnie jak wyglada to cenowo?
            U nas problemem moze byc sasiedztwo lasu i czesciowe zaciemnienie terenu.
            • czarne-jagody Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 13:55
              Zestaw na 4 osoby, firma hewalex kosztował 10 tysiecy, 2 lata temu. Dofinasowanie wynosiło 45% inwestycji.
              • kleo881 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 21.05.14, 12:56
                dzieki wink
                • wazon.z.kwiatami Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 22.05.14, 11:34
                  O. Mój wątek smile
            • misterni Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 16:46
              Myśmy płacili w 2005 roku około 15 tys za dwa panele.
              Szczerze powiedziawszy, z punktu widzenia ekonomicznego zwraca się to latami, zwłaszcza że trzeba brać pod uwagę coroczny serwis (kilkaset złotych)
      • akitis Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 15:57
        Dom 185 m, ocieplony normalnie, sprzęty domowe ponad 10-cioletnie, czajnik i piekarnik elektryczne, mikrofalówka, zmywarka, kuchnia gazowa, komputery (PC i laptopy), TV, prąd dwutaryfowy.
        Kredytu brak smile
        Miesięcznie wychodzi:
        podatek gruntowy 55
        gaz 495
        prąd 160
        woda + ścieki 90
        śmieci 15
        monitoring 100
        czyli koszty domu 915
        2 x komórka 100
        telefon + net + TV 115
        paliwo do auta 320
        ubezpieczenie dom 115
        AC i OC auto 115
        czyli koszty inne 765
        RAZEM 1680
    • ja1ja1 Re: Wysokie rachunki i inne opłaty. Wasze pomysły 20.05.14, 20:14
      kredyt, benzyna, opłaty (w domu) to jakieś 3,5 tyś. Do tego dochodzi opłata za czesne (ja i mąż).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka