Dodaj do ulubionych

Temat nie do śmiechu

23.08.13, 16:32
ale nie mogłam się powstrzymać.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14482289,Irlandia__Przeprowadzono_pierwsza_legalna_aborcje.html?lokale=warszawa#BoxWiadTxt
Dziś w szpitalu w Dublinie przeprowadzono pierwszy legalny zabieg aborcji. Usunięto 18-tygodniowy płód, którego dalsza ciąża mogła zagrozić życiu pacjentki. To wynik ustawy, którą irlandzki parlament przegłosował miesiąc temu.
Rozumiem lato, stażyści itd, ale czy ktoś w ogóle czyta te teksty???
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 16:48
      Nie lato, nie wiem czy stażyści, ale na bank nikt tego przed publikacją nie przeczytał. To jak humor ze szkolnych zeszytów.
    • mary_lu Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 16:57
      I jeszcze:

"Zmarła w szpitalu na sepsę, na którą cierpiała na nią w wyniku poronienia."
      • pfegele Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 16:58
        Poronila sepse, na ktora cierpiala na nia w szpitalu? wink
        • verdana Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 17:01
          18-miesięczną...
          • joa66 Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 17:05
            Mnie podoba się także "cierpieć na sepsę".
            • pfegele Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 17:12
              No cierpiala, no.....
          • pfegele Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 17:07
            No, 18-tygodniowa akurat, ale i tak LOL - kto to pisal? uncertain
          • pfegele Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 17:07
    • rosapulchra-0 Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 17:58
      A ten post napisałaś po co, że tak niegrzecznie zapytam suspicious
      Żeby ocenić tekst, jego stylistykę, błędy, etc.? Czy ocenić fakt pierwszej legalnej aborcji w IRL?
      • verdana Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 18:05
        Żeby pokazać jakość tekstów drukowanych przez poważne czasopismo w Polsce. Ten tekst jest skandaliczny i kompromituje redakcję.
        • woman_in_love gazeta nie jest poważynym czasopismem, 23.08.13, 18:09
          a już wydanie internetowe tym bardziej. Cieszę się, że w końcu to dociera.
          • verdana Re: gazeta nie jest poważynym czasopismem, 23.08.13, 18:15
            Jest. Wydanie internetowe rzeczywiście już chyba nie.
            • woman_in_love Re: gazeta nie jest poważynym czasopismem, 23.08.13, 18:22
              Jest bo koledzy na studiach tak mówią na twym Uniwersytecie?
              Bo na moim mówią, że nie jest tongue_out.
            • lauren6 Re: gazeta nie jest poważynym czasopismem, 23.08.13, 21:04
              Nie jest. Dawno temu pozwalniali dziennikarzy z prawdziwego zdarzenia i pozatrudniali studenciaków i noobów na umowach śmieciowych. Jaka płaca, taka praca.
              • gazeta_mi_placi Re: gazeta nie jest poważynym czasopismem, 23.08.13, 22:09
                A porządnych ludzi nie chcą zatrudnić, żenada.
        • rosapulchra-0 Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 18:20
          To napisz do redakcji.
          • verdana Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 18:23
            Nie chce mi się. Niech się sami męczą.
          • phantomka Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 20:19
            Ja pisałam, zresztą kilkukrotnie. To naprawdę nic nie daje.
            Nasze lokalne wydanie jest tak wysadzone bykami, że w zasadzie codziennie można znaleźć komentarze pod tekstem na ten temat. Niestety niewiele to zmienia.
            Ostatnio było "chrabina ...."smile
            • rosapulchra-0 Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 20:55
              phantomka napisała:

> Ostatnio było "chrabina ...."smile

Oł dżizas!! shock
      • m_incubo Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 20:45

> A ten post napisałaś po co, że tak niegrzecznie zapytam suspicious

Żeby głupi miał zagadkę.
      • 7katipo Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 22:39
        Mam wrażenie, że z treści postu dość jednoznacznie wynikało, w jakim celu został napisany...
    • figrut Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 20:03
      Ciekawe, ile dni był w ciąży 18 tygodniowy płód...
      • verdana Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 20:20
        Dziś mają dobry dzień."Był torturowany tak, że nie mógł chodzić. Aż w końcu przeszedł na islam"
        • majenkir Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 21:01
          verdana napisała:
          > Dziś mają dobry dzień."Był torturowany tak, że nie mógł chodzić. Aż w końcu przeszedł na islam"

big_grinbig_grinbig_grin
        • butch_cassidy Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 21:03
          verdana napisała:

>"Był torturowany tak, że nie mógł chodzić. Aż w końcu prz
          > eszedł na islam"

big_grin big_grin big_grin

Faktycznie te błędy są skandaliczne... Poważna gazeta, czy nie (IMHO nie), to jest kompromitujące. I nawet w "Fakcie" nie powinno przejść przez redakcję i korektę, o autorze już nie wspominam - chyba nawet ciężki kac nie usprawiedliwia tylu błędów w tak krótkim kawałku...
        • gazeta_mi_placi Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 22:04
          Że co? big_grin Nie wierzę big_grin To było może w dziale "Humor"?
    • kozauwoza Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 20:41
      to jakies marne tłumaczenie
    • kerri31 Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 22:05
      18-tygodniowy płód był w ciąży,,,ciekawe.
      • mvszka Re: Temat nie do śmiechu 24.08.13, 10:00
        ciekawe jest ile się siedzi na forum, że się prostego tekstu nie rozumie daleko nie sięgając czyli na gazetę.
        Kobieta której usunięto ciążę to jedna osoba , a kobieta , która w wyniku poronienia zachorowała na sepsę to druga, i to "dzięki" jej przypadkowi przegłosowano ustawę.
        Jedyny błąd w zdaniu to niepotrzebne wstawienie " na nią"
        • morekac Re: Temat nie do śmiechu 24.08.13, 10:14
          Ale tekst się rozumie (bo też się sprawę pamięta- gdyby nie to, byłoby ciężko). Tylko że takie błędy stylistyczne i składniowe nie uchodzą płazem nawet w podstawówce czy gimnazjum.
          • mvszka Re: Temat nie do śmiechu 24.08.13, 12:27
            mimo błędów sens można załapać
            a nadal nie rozumiem skąd się biorą komentarze, że płód 18tyg był w ciąży lub kobieta poroniła sepsę- inteligencja inaczej?
            • morekac Re: Temat nie do śmiechu 24.08.13, 15:45
              Nie, tak wynika z prześwietnego zdania przytoczonego na początku. Przeanalizowałaś sobie to zdanie pod względem składniowym, a nie - światopoglądowym? Nie razi cię składnia i niepoprawność tego zdania?
              Nie wiem, jakim cudem delikwent zdał maturę z polskiego, zapewne rozszerzoną, skoro para się czymś w rodzaju dziennikarstwa. A jeśli mu tu nie wyjdzie, to jeszcze zostanie polonistą i będzie uczył dzieci polskiego... Może twoje dzieci się załapią, chociaż im tego nie życzę.
              • mvszka Re: Temat nie do śmiechu 24.08.13, 21:03
                Przeanalizowa
                > łaś sobie to zdanie pod względem składniowym,

na polonistkę nie aspiruję, Ty widzę tak( i na wróżkę) i jeszcze redaktora mianowałaś
                • morekac Re: Temat nie do śmiechu 24.08.13, 23:27
                  To jednak szkoda, że nie przeanalizowałaś. Nie psiocz jednak potem na bełkot produkowany przez nauczycieli twoich dzieci czy też na to, że ktokolwiek inny wykonuje swoją pracę na odwal (a przecież mu za to płacą). wink
                  • mvszka Re: Temat nie do śmiechu 25.08.13, 12:22
                    Nie psiocz jednak potem na bełkot pr
                    > odukowany przez nauczycieli twoich dzieci czy też na to, że ktokolwiek inny wyk
                    > onuje swoją pracę na odwal (a przecież mu za to płacą). wink

a płaciłaś za artykuł o aborcji?
                    i co brałaś, że mieszasz w to hipotetycznych nauczycieli moich hipotetycznych dzieci?
                    • morekac Re: Temat nie do śmiechu 25.08.13, 12:32
                      Argumenty się skończyły? Czy może to ty byłaś 'ałtoreczką' owego bełkotu (wybacz - inaczej nie da się tego nazwać)? Wtedy oburzenie jest zrozumiałe... wink
                      Po prostu nie życzę nikomu takiego nauczyciela języka polskiego - mimo wszystko powinien mieć wyższy poziom języka ojczystego.
                      Widzę jednak, że tak się wyszkoliłaś w odcyfrowywaniu ukrytych treści, że czepiasz się wszystkiego.
                      To nie jest dyskusja o ideologii, aborcji czy czymkolwiek innym, tylko - o poziomie językowym ludzi produkujących notki do internetowej gazety...
                      • mvszka Re: Temat nie do śmiechu 25.08.13, 12:43
                        podejrzewam, że gazeta płaci tyle, że dodatkowo nikt stamtąd się nie będzie urywał do szkoły, ale jak boli Cię temat beznadziejnych nauczycieli to dlaczego nie założysz nowego wątku? To nie jest dyskusja o nich.
                        • menodo Re: Temat nie do śmiechu 25.08.13, 14:38
                          > podejrzewam, że gazeta płaci tyle, że dodatkowo nikt stamtąd się nie będzie ur
                          > ywał do szkoły"

A byś się zdziwiła.
            • kerri31 Re: Temat nie do śmiechu 24.08.13, 21:18
              mvszka napisała:

> mimo błędów sens można załapać
              > a nadal nie rozumiem skąd się biorą komentarze, że płód 18tyg był w ciąży lub k
              > obieta poroniła sepsę- inteligencja inaczej?

Jasne, że kazdy tu wypowiadający się sens łapie i każdy wie o co biega ale składnia tego zdania jest zajeb...ta.

No patrz tylko na te słowa, skoro całego zdania nie rozumiesz..:
              '18-tygodniowy płód, którego dalsza ciąża .....' Mam nadzieję, że znasz znaczenie słowa ' którego'.
              Powodzenia w czytaniu ze zrozumieniem/
              • mvszka Re: Temat nie do śmiechu 25.08.13, 12:38
                uważasz, że "ciąża płodu" jest tym samym co niemożliwa sytuacja " ciąża u płodu" ?
                szczerze nie jestem pewna czy "ciąża płodu" jest błędnym/ poprawnym określeniem ale jest o do sprawdzenia, tylko co napiszesz jeśli okaże się, że istnieje takie lekarskie określenie: ciąża płodu?
                i napisz od razu co ja mam napisać jeśli okaże się, że nie ma, cobyś satysfakcję odczuła na cały dzień wink
                • morekac Re: Temat nie do śmiechu 25.08.13, 13:59
                  W tym nieszczęsnym tekście nie było tam czegoś takiego, jak 'ciąża płodu', tylko "Usunięto 18-tygodniowy płód, którego dalsza ciąża mogła zagrozić życiu pacjentki." - dosyć jednoznacznie z konstrukcji zdania wynika, że to płód był w ciąży...
                  Naprawdę nie razi cię takie niechlujne i niepoprawne pisanie o poważnych sprawach? Nie razi cię taki poziom językowy, za który nauczycielka w podstawówce powinna postawić czerwone wykrzykniki? Albo i bez litości postawić pałę?
                  Masz jakieś problemy z czytaniem i rozbiorem zdania na podmiot i orzeczenie?
            • menodo Re: Temat nie do śmiechu 24.08.13, 21:25
              mvszka napisała:

> mimo błędów sens można załapać "

Tia, najwyraźniej z tego założenia wychodzi wielu właścicieli gazet; dziennikarze nie muszą już umieć pisać po polsku; ważne, aby czytelnik "załapał sens".
              Języków obcych też nie muszą znać - przecież jest google translator big_grin
              Polecam stronę poświęconą dziennikarskim babolom:
              www.dziennikarzom.pl/topfb.php
              • morekac Re: Temat nie do śmiechu 24.08.13, 23:31
                Menodo, jesteś winna mojej śmierci ze śmiechu... smile)))))
              • mayaalex Re: Temat nie do śmiechu 24.08.13, 23:40
                smile smile smile
              • mvszka Re: Temat nie do śmiechu 25.08.13, 12:47
                > nie muszą już umieć pisać po polsku

no nie muszą, bo co im zrobisz? zagotujesz się na forum i tyle

> Polecam stronę poświęconą dziennikarskim babolom

a ja polecam języki obce bo to co gazeta wypoci czytam tydzień/dwa wcześniej w Daily Mail
                • menodo Re: Temat nie do śmiechu 25.08.13, 14:40
                  Chyba ty się gotujesz na forum, ja się dobrze dobrze bawię.
                  • mvszka Re: Temat nie do śmiechu 25.08.13, 15:28
                    ja się też dobrze bawię, na szczęście gdzieś indziej
    • gazeta_mi_placi Re: Temat nie do śmiechu 23.08.13, 22:07
      W krakowskiej części "Gazety" był artykuł o mężczyźnie, który zmarł rażony piorunem.
      Pismaki napisali, że w trakcie reanimacji pacjent "zamarł".
      Wstępnie też wykluczono udział osób trzecich big_grin
      No tak, raczej nie słyszy się o morderstwach przy pomocy pioruna big_grin
      • morekac Re: Temat nie do śmiechu 24.08.13, 09:46
        Wszystkie sprawy poważne - a czytając to nie sposób zarechotać...
        • morekac Re: Temat nie do śmiechu 24.08.13, 09:56
          tzn. nie rechotać.
          Chyba mogę zacząć redagować teksty w gazecie...
    • grrrrw Re: Temat nie do śmiechu 24.08.13, 12:25
      Dla mnie "terminacja 18 tyg" ciazy to zwykle rzeźnictwo.

Byc moze uzasdnione medycznie, od tego sa specjalisci, nie wypowiadam sie zatem.

Ale "postepu" nie widze.
      • woman_in_love Re: Temat nie do śmiechu 25.08.13, 11:57
        Trochę biedna intelektualnie jesteś.
        Najpierw napisałaś ""terminacja 18 tyg" ciazy to zwykle rzeźnictwo" a jak się już wypowiedziałaś jednoznacznie negatywnie to napisałaś: "nie wypowiadam sie zatem" hahah. Masz jakaś schizofrenię, czy to tylko taka zwyczajna głupota?
        • grrrrw Re: Temat nie do śmiechu 25.08.13, 15:06
          Nie widze nic glupiego w mojej wypowiedzi.

Usuniecie ciazy w tym wieku to rzeznictwo i tyle.
          Nie wypowiadam sie co do zasadnosci zabiegu, bo uwazam, ze od decyzji sa lekarze. Oni po to sie uczyli, zeby sie znac.
          Jezeli RZECZYWISCIE jest powazne zagrozenie zycia matki - jest to tragedia, ale coz, bywaja w zyciu i tragedie.

Na wojnie, albo w obronie wlasnej tez mozesz zabic, ale przeciez nikt z tego sie nie cieszy.
      • kiddy Re: Temat nie do śmiechu 25.08.13, 15:16
        Ale przeczytałaś, że kontynuowanie ciąży zagrażało życiu matki? Utrzymanie ciąży, tak żeby i matka, i płód stracili życie, to dopiero rzeźnictwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka