Dodaj do ulubionych

forma do pieczenia - okrągła

04.09.13, 11:16
czy któraś z Pań ma taką z odpinaną obręczą (taka standardowa śr. 24cm jak na biszkopt), ale z której nie wylewa się surowe ciasto?
czy te czarne są fajne?
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: forma do pieczenia - okrągła 04.09.13, 11:20
      Ja mam tortownicę metalową z odpinanym dnem Wiltona - trochę kosztuje, ale to dobra inwestycja, jest rewelacyjna, nic nie przywiera, nic się nie wylewa.
    • maggorlo Re: forma do pieczenia - okrągła 04.09.13, 11:26
      Ja mam jakąś najzwyklejszą na świecie za kilka zł. Nie wylewa się.
      • 1artur444 Re: forma do pieczenia - okrągła 10.12.14, 11:41
        ja używam takiej profesjonalnej i TANIEJ i nic się nie wylewa tu macie namiar sklep.magorex.pl/pol_m_Formy-i-zestawy_Ranty-1611.html a blach zamykane rewelka
    • z_lasu Re: forma do pieczenia - okrągła 04.09.13, 11:26
      Mam, najzwyklejszą w świecie, metalową - nic się nie wylewa.
      • kamire12 Re: forma do pieczenia - okrągła 04.09.13, 11:32
        no kupiłam najzwyklejszą w świecie w tesco (bo stara się zniekształciła) i takie rzadkie ciasto mi się wylewa, wylatuje z parę kropli jak zaczyna się piec i makabra, bo to się od razu przypala i śmierdzi.
        • morgen_stern Re: forma do pieczenia - okrągła 04.09.13, 11:37
          Ta moja ma jeszcze wspaniałą zaletę - rewelacyjnie się myje, ma jakąś tam specjalną powłokę. Miałam te tańsze i mycie ich to zawsze była męka.
    • solejrolia Re: forma do pieczenia - okrągła 04.09.13, 11:32
      mam, taką starą, ze 30lat pewnie ma, ale sprawdza się, nic nie wycieka, ale fakt, że używam bardzo rzadko. jednak wolę te duże blachy piekarnikowe, bo ciasta wychodzi więcej, a ewentualnie zwykłę, prostokątne.
      no i sylikonowe (na tartę, na muffinki, na babki różne, wymyślne w kształtach)
    • kocianna Re: forma do pieczenia - okrągła 04.09.13, 12:12
      Mam zwyczajną, nie wylewa się.
      Wylewa się z niej gorąca galaretka smile, więc już jej nie używam do gorącyh galaretek, ale ciasto jest przecież znacznie gęstsze.

Patent na mycie: namaczam.
    • mnb0 Re: forma do pieczenia - okrągła 04.09.13, 12:29
      To co ty za ciasto robisz ze takie rzadkie? Mnie najwyzej galaretka wycieknie przez ta szpare gdzie sie zamyka, ale ciasto? Ktoredy?
      • kamire12 Re: forma do pieczenia - okrągła 04.09.13, 12:34
        takie rzadsze od biszkoptu ( i tak nie jest to najrzadsze jakie robiłam, bo jeden rodzaj sernika to prawie jak woda), ale rzadkie jest. i właśnie parę kropel w dwóch miejscach się wylewa jak zaczyna się piec.
        • kamire12 Re: forma do pieczenia - okrągła 04.09.13, 12:38
          wylewa się właśnie na tym łączeniu, jak zapina się obręcz.
    • vi_san Re: forma do pieczenia - okrągła 10.12.14, 12:03
      Mam sprzed stu lat zapewne [była w domu "od zawsze"]. I nic się z niej nie wylewa. Nie zamieniłabym na żadną nowoczesną... tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka