mamaalana1 26.09.13, 08:18 Witam Mam sporo zamrożonych żeberek wędzonych. Co można z nich przyrządzić? Chodzi głównie o obiad. Niektórzy jedzą je z chlebem, ale mi to nie idzie. Podpowiedzcie proszę, pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: Wędzone żeberka 26.09.13, 08:26 Na wędzonych żeberkach to bym ugotowała kapuśniak albo grochówkę. Ugotowane żeberka obrałabym z mięsa, mięso do zupy, a kostki - dla psów Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: Wędzone żeberka 26.09.13, 08:42 Ugotuj zupę na nich, najlepszy będzie kapuśniak ale może być jeszcze grochówka, barszcz ukraiński, fasolowa. No i bigos Odpowiedz Link Zgłoś
mamaalana1 Re: Wędzone żeberka 26.09.13, 08:51 Dzięki dziewczyny, może ktoś jeszcze coś gotował? Żeberka są z własnej świniny, wędzone przez wynajętego masarza. Zleciliśmy zrobienie wyrobów, no i zapomniałam powiedzieć, że żeberka chcę w formie surowej zostawić na obiady. Uwędził, no i mam tego trochę, a ja nie przepadam za żeberkami wędzonymi. Stąd moje pytanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Wędzone żeberka 26.09.13, 08:54 uwielbiam wędzone żeberka, skoro z chlebem ci nie idzie, to może spróbuj bez? są doskonałe właśnie tak do pogryzienia bez niczego warunek - chude żeberka, nie jakieś tłuściochy. u nas takie kosztują 25 zeta za kg i czasem sobie sprawiam taką ucztę w skrytości przed domownikami(dostają mdłości), znaczy nie że kilogram zjadam, ale tak z 30 deko to mi schodzi na raz Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Wędzone żeberka 26.09.13, 09:03 Mozna je wrzucać praktycznie do wszystkiego. Kapuśniak, grochówka, fasolowa, barszcz ukraiński, żurek, bigos, fasolka po bretońsku, właściwie do każdego dania, do którego dajesz wędzony boczek, możesz dać wędzone żeberka. Skoro sama nie lubisz możesz zjeść potrawę bez, twój mąż się na pewno ucieszy Ja bym się ucieszyła Odpowiedz Link Zgłoś