Dodaj do ulubionych

Kto ostatnio leciał z Ryanair???

15.10.13, 13:13
Kupiłam bilet dla siebie i córki i dostałam maila od przewoźnika, że wszyscy za wyjątkiem dzieci mogą latać z podręcznym bagażem do 10 kg. ZA WYJĄTKIEM DZIECI. Nigdy osobiście się z czymś takim nie spotkałam. Córka - lat prawie 6, zawsze miała jakiś plecak z jedzeniem, zabawkami, książkami. Czy coć się zmieniło? Czy może chodzi np. o dzici do 2 lat? Dodam, że bilet córki kosztował tyle co mój, więc byłoby to niesprawiedliwe...
---
Obserwuj wątek
    • chipsi Re: Kto ostatnio leciał z Ryanair??? 15.10.13, 13:23
      O ile wiem to chodzi o dzieci do lat bodajże 2-ch - dla których jest zniżka na bilet i tym bagaż podręczny nie przysługuje. Ja leciałam z 6-latka w lipcu, wszyscy mieliśmy podręczne o prawie max wymiarach i wadze i nie było problemu. Mąż taszczył torbę młodej.
      • atoness Re: Kto ostatnio leciał z Ryanair??? 15.10.13, 13:59
        Możesz mieć w ogóle tylko bagaż podręczny, za resztę płacisz ekstra. Ty 10 kg i dziecko 10 kg. Nie może go mieć, jak napisała poprzedniczka, dziecko do lat dwóch. Będziesz te walizki miała nad głową i w drodze sobie wyjmiesz to, czego będziesz potrzebowała. Leciałam dwa miesiące temu.
        • bei Z wyjątkiem 15.10.13, 14:09
          Dzieci " zniżkowych"
          • emonik Re: Z wyjątkiem 15.10.13, 16:20
            Ano właśnie. Tak czułam, że źle to sformułowali. Bez bagażu podręcznego dziecka trudno byłoby się nam zabrać, zwłaszcza z powrotem wink
            ---
            • ichi51e Re: Z wyjątkiem 15.10.13, 16:31
              Za to dziecku powyzej 2 lat nie przysluguje darmowy wozek (na ktory nie ma limitu wagowego) :p
              • mantis_after_dinner wozek to wozek 15.10.13, 16:40
                za to dziecko ponizej 2 lat nie moze byc transportowane w osidle.
                To znaczy moze, ale:
                - nosidlo nalezy oddac przy check-inie i dziecko do boardingu nosic po lotnisku na rekach
                - transport nosidla nalezy oplacic tak jak ponadnormatywny bagaz nietypowy (a czemu zatem wozka oplacac nie trzeba?)
                • kaka-llina Re: wozek to wozek 15.10.13, 16:53
                  > za to dziecko ponizej 2 lat nie moze byc transportowane w osidle.
                  > To znaczy moze, ale:
                  > - nosidlo nalezy oddac przy check-inie i dziecko do boardingu nosic po lotnisku
                  > na rekach
                  > - transport nosidla nalezy oplacic tak jak ponadnormatywny bagaz nietypowy (a c
                  > zemu zatem wozka oplacac nie trzeba?)
                  O jakim nosidle ty piszesz? o tyakim ze stelazem wielkim chyba.... Normalne nosidło mozna nosic, wnosić i przenosić i nie płaci sie za to nic (zawsze tak latam teraz juz z drugim dzieckiem)
                  • mantis_after_dinner Re: wozek to wozek 15.10.13, 16:56
                    tak. pisze o nosidle turystycznym - takim do hikingu na przyklad.

jestesmy rodzicami niewozkowymi.
                    W zadnych liniach (oprocz Ryana) nie mielismy z tym problemu i wszedzie nosidlo bylo traktowane na rowni z wozkiem tzn. mozna oddac dopiero pod skrzydlem samolotu.
                • pinkdot Re: wozek to wozek 15.10.13, 21:26
                  > za to dziecko ponizej 2 lat nie moze byc transportowane w osidle.
                  > To znaczy moze, ale:
                  > - nosidlo nalezy oddac przy check-inie i dziecko do boardingu nosic po lotnisku
                  > na rekach
                  > - transport nosidla nalezy oplacic tak jak ponadnormatywny bagaz nietypowy (a c
                  > zemu zatem wozka oplacac nie trzeba?)

No bo jest nosidło i nosidło - nie dziwię się, że turystyczne każą oddawać bo jest ogromne. Ja nigdy z wózkiem nie latałam tylko nosidłem Ergobaby (spokojnie i 2-latka można w nim nosić na plecach) i nigdy mi nikt problemów nie robił, ani jako bagaż go nie traktował.
                  • mantis_after_dinner Re: wozek to wozek 16.10.13, 08:35
                    nie dziwię się, że turystyczne każą oddawać bo jest ogromne.
                    - taaak - za to wozek (szczegolnie taki z gondola) jest niewielki
                    - poza tym piosze Ci jak krowie na granicy, ze ze znanych mi linii jedynie Ryan ma taka praktyke
              • gazeta_mi_placi Re: Z wyjątkiem 15.10.13, 16:48
                A dlaczego ma być za darmo?
                • ichi51e Re: Z wyjątkiem 15.10.13, 22:22
                  Bo nie maja wtedy wozka - wiec mozna by zalozyc ze "wozek" to "cokolwiek do transportu dziecka" niestety linie lotnicze traktuja przepisy bardzo doslownie i tak ja z moim eozkiem wielkosci malego slonia (gdy w torbie) polece za darmo (i jescze tam dopcham koc i zabawki) a ona za nosidlo zaplaci. Btw spotkalam sie z awantura pt nosidlo (Ergo wlasnie) idzie fo torby albo policzymy jak za bagaz...
      • mantis_after_dinner ale jaka znizka dla dzieci do lat 2? w Ryan???? 15.10.13, 16:27
        O ile wiem to chodzi o dzieci do lat bodajże 2-ch - dla których jest zniżka na bilet

Przeciez wlasnie na tym polega kuriozum Ryanaira, ze za dziecko do lat 2 placi sie ZAWSZE oplate stala.
        Dochodzi do takich paradoksalnych sytuacji, ze przy bookowaniu biletu dla calej 4-osobowej rodziny, bilet dla niemowlecia, ktore musi siedziec u kogos na kolanach kosztuje wiecej niz POZOSTALE TRZY RAZEM.

• gazeta_mi_placi Re: ale jaka znizka dla dzieci do lat 2? w Ryan?? 15.10.13, 16:47
          I tak powinno być, niemowlę to wyjątkowo uciążliwy współpasażer dla innych w samolocie. Niech za jego bilet rodzice płaca potrójnie.
          • mantis_after_dinner Re: ale jaka znizka dla dzieci do lat 2? w Ryan?? 15.10.13, 16:58
            Niech za jego bilet rodzice płaca potrójnie.

smile nie ma sprawy. Skoro bilet w Ryanie kosztuje 4 EUR, to za niemowle moge zaplacic 12 - stac mnie.
            A jesli chcesz zeby niemowleta w ogole nie lataly, to niby jak maja sie przemieszczac? Zamknac je w butelce jak dzinna z 1001 nocy?

Sorry, nie wchodze w te dyskusje.
    • myga Re: Kto ostatnio leciał z Ryanair??? 15.10.13, 16:37
      Lecialam pod koniec wrzesnia, widzialam, ze dzieci mialy swoje walizki, mowie o takich powyzej dwoch lat.
      • whitediamond Re: Kto ostatnio leciał z Ryanair??? 15.10.13, 17:13
        latam regularnie (Londyn - Gdansk) i takie male sprostowanie, dla dziecka powyzej 2 lat mozna zabrac wozek, za darmo, tak samo jak dla niemowlaka
        i oczywiscie bagaz podreczny tez przysluguje
    • thegimel Re: Kto ostatnio leciał z Ryanair??? 15.10.13, 20:17
      Wszystkie 'tanie linie' kombinują jak mogą żeby obniżyć koszty przy jednoczesnej maksymalizacji zysków (rzecz zrozumiała), ale Ryanair już tak kombinuje, że omijam szerokim łukiem.
      • aka10 Re: Kto ostatnio leciał z Ryanair??? 15.10.13, 22:38
        thegimel napisała:

> Wszystkie 'tanie linie' kombinują jak mogą żeby obniżyć koszty przy jednoczesne
        > j maksymalizacji zysków (rzecz zrozumiała), ale Ryanair już tak kombinuje, że o
        > mijam szerokim łukiem.

Dzieci do dwoch lat nie moga miec bagazu podrecznego.
        Ps. Latam Ryanem jesli musze i jest to jedyna alternatywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka