Dodaj do ulubionych

Przesadzam?

24.10.13, 10:22
No nie wiem, może przesadzam i niepotrzebnie się zastanawiam, ale czy organizowanie dzieciom w przedszkolu Halloween, to dobry pomysł?
Wiem, że dzieci lubią się przebierać, lubią straszyć, ale kiedy syn zadał mi pytanie co to za święto, to w sumie nie wiedziałam co mu powiedzieć.
Nie mam zamiaru rozmawiać o tym z nauczycielkami, ale ot tak sobie myślę o tym.
Obserwuj wątek
    • 59kg Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:27
      nie wiedziałaś co to halloween?
      czy nie uznajesz tego "świeta", a raczej pretekstu do zabawy?
      mi tam odpowiada to, ze Święto Zmarłych przestaje być już tylko dniem jednodniowej żałoby, wciąż jest ważne, ale dzieci mogłyby jednak to ominąć albo zmniejszyć doznania smutku wszechogarniajacego
      • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:40
        59kg napisała:

> nie wiedziałaś co to halloween?
        > czy nie uznajesz tego "świeta", a raczej pretekstu do zabawy?
        > mi tam odpowiada to, ze Święto Zmarłych przestaje być już tylko dniem jednodnio
        > wej żałoby
        , wciąż jest ważne, ale dzieci mogłyby jednak to ominąć albo zmniejsz
        > yć doznania smutku wszechogarniajacego

a widzisz?!
        a ja mojemu dziecku mówię,że to dzien pamięci o zmarłych...
        Że to taki dzień,w którym wszyscy idą na grób pomodlić się i powspominać zmarłego.
        Rozumie to,tym bardziej że idąc na groby my faktycznie rozmawiamy.Ja mówię,jak z babcią się bawiłam,on pyta o wujka piłkarza,którego znał...Nie pokazuje mu,że to "smutny" dzień.
        A halloween jestem przeciwna.
        • bri Re: Przesadzam? 24.10.13, 12:39
          Święto Zmarłych to jest Święto Zmarłych, a Halloween to jest Halloween. To przecież nawet nie wypada tego samego dnia. Co jedno drugiemu przeszkadza?
          • ichi51e Re: Przesadzam? 24.10.13, 12:46
            Wlasnie. Niektorych wikipedia widac gryzie...
            • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:11
              ichi51e napisała:

> Wlasnie. Niektorych wikipedia widac gryzie...

ojojoj...
              nie bój żaby ...znam róznicę i "wiki "mnie nie gryzie.
              Bosze,jakie dokładne.Posr...ją się,jak nie powytykają.
              Po prostu nie wszystkie swoje myśli przelałam na forum...
              Myślałam,że tu inteligencja i się domyśli.
      • trissie Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:10
        no jezeli juz odpowiadamy dziecku na pytanie, to chyba wazne, zeby wiedziec o czym się mowi? "Swięto zmarlych" jak to uroczo nazywali komunisci, to w kosciele katolickim święto wszystkich świętych, czyli dzien radosci z tymi, ktorzy po smierci zostali zbawieni. Nie ma to nic wspolnego z dniem żałoby. 2 listopada, to dzien zaduszny, kiedy modlimy się za dusze, które jeszcze zbawione nie zostały. A haloween? my tlumaczymy dzieciom, ze to takie oswajanie smierci, dla ludzi, którzy w Boga ne wierzą, a smierci się boją- jak kazdy. Cieszę się, ze mje dzeciaki jakos naturalnie to przyjmują, ze te diably kostuchy, kosciotrupy, to gruncie rzeczy, to chyba nic smiesznego.
        • raszefka Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:39
          trissie napisała:

> "Swięto zmarlych" jak to uroczo nazywali komunisci, to w kosciele
          > katolickim święto wszystkich świętych, czyli dzien radosci z tymi, ktorzy po s
          > mierci zostali zbawieni.

Nnnno nie. Święto Zmarłych (a dokładnie Wspomnienie wszystkich wiernych zmarłych) to właśnie Zaduszki, o których piszesz później.
          A Wszystkich Świętych to Wszystkich Świętych. Tylko akurat tego dnia chodzimy na cmentarze, bo wolny dzień smile
    • mw144 Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:27
      U moich dzieci w przedszkoalch zawsze było i zawsze to była dla nich świetna okazja do zabawysmile Jest też wigilia, takie przedstawienie przed Bożym Narodzeniem, nie pamietam jak się nazywa i wycieczka na cmentarz, więc Halloween to przy tym pikuś.
    • solaris31 Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:28
      to zależy.

dzieci rozumieją świat inaczej niż dorośli, i dla nich może to być super zabawa, a dla dorosłego strach wink

pamiętam, jak w czasie jednej z nocy muzeów byłam z dziećmi w kryptach katedralnych - dwie trumny były przeszklone, i kosteczki widoczne jak na dłoni - ja sama poczułam się dziwnie, a moje dzieci zareagowały słowem - o , kościotrupek wink mamusiu, nie miałam pojęcia, że człowiek ma tyle kości wink

dodam, że obie córki dość wrażliwe, generalnie nie lubią ciemności i tak dalej. ale ich postrzeganie świata jest inne.
    • jdylag75 Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:29
      > Wiem, że dzieci lubią się przebierać, lubią straszyć, ale kiedy syn zadał mi py
      > tanie co to za święto, to w sumie nie wiedziałam co mu powiedzieć.
      pytanie proste i odpowiedź na nie również.
      Syn będzie zadawał dużo trudniejsze pytania, życiowe, zastanów się co wtedy zrobisz.
      • moolina Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:34
        Na każde pytanie odpowiem na miarę możliwości, to chyba oczywiste?
        Po prostu nie rozumiem tego "święta".
        A święto zmarłych w mojej rodzinie zawsze było okazją do rodzinnych spotkań i wesołych opowieści o tych, którzy odeszli.
        A zabawę w przedszkolu potraktuję jako jesienny bal przebierańców.
        • mid.week Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:38
          No wiesz, ja nie rozumiem wielkanocy, bożego narodzenia, zielonych światek, rozmaitych wniebowstąpień itp ale sobie je obchodze na swój sposób wink
          • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:44

mid.week napisał(a):

> No wiesz, ja nie rozumiem wielkanocy, bożego narodzenia, zielonych światek, roz
            > maitych wniebowstąpień itp ale sobie je obchodze na swój sposób wink

big_grin
            Jak nie wiesz co to,to po co to obchodzisz?
            nie rozumiem...
            Na swój sposób ?czyli jak?
            Bo to coś dla mnie dziwnego...
            • mid.week Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:06
              Obchodzę świeta bo:
              - mam wolne od pracy, bo wszyscy w rodzinie mają wolne
              - świętowanie jest przyjemne, daje pozytywne doznania
              - jak większość zwierząt mam potrzebę wprowadzania w życie rytuałów, jednoczesnie:
              - występujace rzedko rytuały, dają poczucie oderwania od monotonnej codzienności
              - itp, itd

Obchodzę je bez udziału elementów religijnych.
        • twoj_aniol_stroz Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:40
          No, ale jeśli nie wiesz co to jest za święto, skąd się wzięło to warto poszukać, poczytać, wyrobić sobie własne zdanie i tyle. Co tu jest do rozumienia?
          • mid.week Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:46
            Pawnie chodzi o to, że to święto to nie jej bajka. Niezrozumienie w sensie - nie czuję tego. Ja tak mam z innymi świetami. Więc przerabiam je pod siebie, bo coś z tym wolnym od pracy robic trzeba...
            • twoj_aniol_stroz Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:50
              I jak dziecię pyta co to za święto to co odpowiadasz?
              • mid.week Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:58
                Religijne.
          • moolina Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:47
            Nie napisałam, że nie wiem, tylko że nie rozumiem idei świętowania Halloween w przedszkolu.
            • twoj_aniol_stroz Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:52
              Ja też nie bardzo rozumiem. a istnieje możliwość nieświętowania?
              • moolina Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:54
                Masz dziś zły dzień?
                Co to za pytanie, czy istniej możliwość nieświętowania?
                A czy to jest jakiś obowiązek?
                • mid.week Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:01
                  Normalne pytanie. Jak nie chcesz to możesz dziecka nie posyłać w tym dniu do przedszkola. Pomyśl co mają matki dzieci niereligijnych - nie ma obowiązku udziału w religii, ale nawet w przedszkolach jest 2x w tygodniu. Jedno halloween rocznie nie dezorganizuje az tak bardzo zycia wink
                  • chipsi Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:03
                    bingo big_grin
                  • moolina Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:03
                    No co ty, nie będę dziecku zabawy odbierać, tylko dlatego, że mam chyba niesłusznie wątpliwości.
                    Teraz muszę strój wykombinować smile
                • twoj_aniol_stroz Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:17
                  Nie mam złego dnia smile Wręcz przeciwnie: zdrowieję, siedzę w ciepłym domu, pies leży w nogach, na dworze leje, a ja właśnie kończę ostatni kawałek wyjątkowo udanego mojego debiutu tortowego smile Czegóż chcieć więcej smile
                  Pytanie było bardzo proste w swojej treści i nic w nim atakującego nie było smile Już Ci wyjaśniam:
                  narodziły Ci się wątpliwości czy jest sens świętować Halloween w przedszkolu i co w zasadzie odpowiedzieć dziecku na pytanie o to co to za święto. Wszystko zależy od tego czy jesteś osoba wierzącą, czy nie i na ile ta wiara jest Twoim wyborem a na ile zachowaniem rodzinnych tradycji. I tu tkwi sedno wyboru odnośnie pielęgnowania nowego święta lub odrzucenia go. Natomiast co do dziecka. Na ogół uczymy dzieci naszych wartości: jeśli dla mnie ważna jest wiara to tego samego uczę moje dziecko, jeśli dla mnie ważne jest wysportowane ciało to i takiego ducha zaszczepiam dziecku, jeśli dla mnie istotny jest wegetarianizm to podobnie odżywiam dziecko itd. Więc najpierw tak naprawdę chodzi o sprecyzowanie, czy dla Ciebie to święto jest ważne/fajne/pomysłowe, czy raczej kłóci się z Twoimi zasadami. I co dalej? Dalej jest to co przekazujemy dziecku. Jeśli jest możliwość ominięcia czegoś co kłóci się z Twoim światopoglądem to warto to zrobić. Ale bywają sytuacje gdy nie da się czegoś ominąć. Wówczas warto pomyśleć jak poradzić sobie w takiej sytuacji. I właśnie tego dotyczyło moje pytanie: czy istnieje możliwość nieświętowania smile
            • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:06
              moolina napisał(a):

> Nie napisałam, że nie wiem, tylko że nie rozumiem idei świętowania Halloween w
              > przedszkolu.

już przepadło...Nie wiesz co to i jak dziecku odpowiedziec i koniec.
              O to chodzi,że ja tez nie rozumiem idei świętowania halloween,ale widzisz...panie ematki wiedza lepiej,że ja nie wiem skąd pochodzi halloween.
              To,że duuuża większość o samym święcie usłyszała ,dowiedziała się z filmów zachodnich to już pikuś.Taaak,tak wiem,że to tradycja celtycka,że tam świętowało się wigilię wszystkich świętych,że wierzono wtedy,że dusze zmarłych wracaja na ziemię,żeby wejść w ciała żywych i,a maski itp miały chronić przed tymi demonami,jednak nasze dzieci raczone sa obrazkami i wiedzą z filmów i utrwalane w przedszkolach czy szkołach,a nie znają prawdy o co właściwie w tym chodzi.
              Mnie chodzi o zamerykanizowanie tego święta...
              Nie rozumiem,nie potępiam,ale tez nie biorę w tym udziału.
              • moolina Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:20
                No tak, masz rację, taki ze mnie matoł, nie wiem, nie znam się, w życiu książki nie przeczytałam, ech, szkoda gadać.
                Dziecko wie, że ludzie wiecznie nie żyją, jeździmy na cmentarz, zapalamy znicze, opowiadamy mu o zmarłych dziadkach.

No i widzę teraz jego reakcję, gdy czterolatkowi opowiadam w taki sposób jaki opisałaś - o tradycji celtyckiej smile
                Zwłaszcza, że dziecko jest na etapie "a dlaczego".
                Powiedziałam krótko, to jest dzień w którym się straszycie, po paru dlaczego ucieszył się bardzo smile
              • memphis90 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:46
                > ,jednak nasze dzieci raczone sa obrazkami i wiedzą z filmów i utrwalane w przed
                > szkolach czy szkołach,a nie znają prawdy o co właściwie w tym chodzi.
                > Mnie chodzi o zamerykanizowanie tego święta...
                A wiedzą, o co chodzi w Boże Narodzenie, czy czekają na prezenty i Mikołaja?
        • jdylag75 Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:58
          Niestety nie jest oczywiste, że na każde pytanie mu odpowiadasz w miarę możliwości bo sama napisałaś:
          >ale kiedy syn zadał mi py
          > tanie co to za święto, to w sumie nie wiedziałam co mu powiedzieć.
          Skoro jesteś zorientowana mniej więcej to powinnaś wiedzieć, ze Haloween nie jest tym samym co Święto Zmarłych w naszym rozumieniu.
          Skoro zatem jesteś zmieszana takim prostym pytaniem to zastanawia mnie jak z nim będziesz rozmawiać o wzwodzie.
          • moolina Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:04
            Jak? Nie twój interes.
            Nie o tym jest wątek, więc się nie wtryniaj w to jak rozmawiam z dzieckiem.
            • jdylag75 Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:49
              Pewnie ze nie mój interes, ale dziś mam super nastrój do czepiania się, mój ulubiony.
              Poza tym o tym właśnie jest wątek - nie wiesz jak wytłumaczyć.
              Masz wątpliwości - po raz trzeci cytować nie będę.

• claudel6 Re: Przesadzam? 24.10.13, 22:31
              ale chyba watek własnie jest o rozmowie z dzieckiem..
          • naplaze Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:34
            > Skoro jesteś zorientowana mniej więcej to powinnaś wiedzieć, ze Haloween nie je
            > st tym samym co Święto Zmarłych w naszym rozumieniu.

Ale czym innym jest "rozumienie" tak, jak rozumie etnograf patrzący z zewnątrz, opisujący zwyczaje, obrzędy, identyfikujący pochodzenie danego święta, a czym innym jest rozumienie człowieka wychowanego w danej kulturze, znającego rytualny sens święta z własnego doświadczenia i wierzący w jego sprawczą moc.
            Z zewnątrz nie widać najważniejszego, i antropolodzy o tym wiedzą, dlatego często zamieszkują wśród badanej społeczności i przyjmują postawę "going native".
            • jdylag75 Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:56
              Dziecku nie trzeba tłumaczyć tak jakby to zrobił etnograf, być może trzeba zarzucić temat ciemności, strachu, psikusów wyobraźni i zabawy żeby odgonić te strachy- to dziecko doskonale zrozumie. Przy okazji wspomnieć o świecie Wszystkich Świętych, Dniu Zadusznym - super okazja na pogadankę dydaktyczną.
              Nie trzeba się spinać, ze to niezgodne z naszą tradycją, że amerykanizm ( choć importowany przez nich z Europy). Na pewno można wymienić kilka pasujących nam, wygodnych amerykanizmów, które nie bulwersują mimo, ze są amerykanizmami.
              Ale tutaj jak widać mama ma problem ze swoja wyobraźnią.
              • naplaze Re: Przesadzam? 24.10.13, 12:24
                > Dziecku nie trzeba tłumaczyć tak jakby to zrobił etnograf,

...ale ematce trzeba.

, być może trzeba zarz
                > ucić temat ciemności, strachu, psikusów wyobraźni i zabawy żeby odgonić te stra
                > chy- to dziecko doskonale zrozumie.

Albo po prostu po prostu powiedzieć, że to święto obchodzone w Irlandii, USA i gdzie tam jeszcze, i że Irlandczycy/Amerykanie robią w tym dniu to i to, bo wierzą w to i tamto.
                Albo, jeśli się nie wie, po prostu i szczerze powiedzieć, że się nie wie. Że to ma coś wspólnego z przebieraniem, ale mamanie zna takiego święta i że ona nigdy go nie obchodziła jako dziecko. Że za jej czasów przebierano się do chodzenia po kolędzie, a w listopadzie szło się na groby.

> Ale tutaj jak widać mama ma problem ze swoja wyobraźnią.
                Nie ma problemu z wyobraźnią, ona żyje w tradycji (jej własnej, wszystko jedno, czy chrześcijańskiej, czy słowiańsko-pogańskiej, własnej, z własnego domu wyniesionej), tradycji, w którą wierzy, która nie jest pustym ceremoniałem, powtarzanymi bez zrozumienia gestami, które można bez problemu zastąpić innymi.
                Ona rozumie tradycje swojej społeczności nie na sposób etnograficzny, czy jako notkę z wiki, ona rozumie je na sposób uczestniczący i nie potrafi w ten sam sposób pojąc święta, w którym nigdy nie uczestniczyła.

• jdylag75 Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:05
                  > Ona rozumie tradycje swojej społeczności nie na sposób etnograficzny, czy jako
                  > notkę z wiki, ona rozumie je na sposób uczestniczący i nie potrafi w ten sam sp
                  > osób pojąc święta, w którym nigdy nie uczestniczyła.
                  No proszę Cię, każdy Polak ma obowiązek szkolny do 18 r. ż. podczas nauki pojawia sie wiele pojęć abstrakcyjnych z rożnych dziedzin, zakładam, że autorka nie musiałam wszystkiego przeżyć, żeby to pojąć (budowy atomu np. ).
                  To Haloween to problem drobny do wytłumaczenia, szczególnie kiedy ma się własne poglądy.
        • memphis90 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:42
          > Po prostu nie rozumiem tego "święta".
          To święto pogańskie - bez cudzysłowu. W czasach przedchrześcijańskich palono dla zmarłych ogniska, wywoływano duchy, karmiono je miodem itd.
        • claudel6 Re: Przesadzam? 24.10.13, 22:22
          ale to jest to samo święto, tylko obchodzone inaczej. to samo - w sensie takie samo ma pochodzenie, wynika z tej samej potrzeby. od dawien dawna we wszystkich kulturach funkcjonujących w klimacie 4 pór roku obchodziło sie zakonczenie ostatnich zbiorów (u nas m.in dyń) mniej więcej w tym czasie - koniec października, był to też początek ciemnej i zimnej pory roku, który oznaczał dla przyrody smierć i umieranie. chyba nawet najwięszy ignorant zna mit o Demeter - gdzie zmiana pory roku była wprost utożsamiana z zejściem do świata zmarłych. więc ten graniczny czas w roku - został w wielu kulturach wykorzystany jako świetny moment na kontakt z tamtą stroną, ze zmarłymi, duchami przodków itd.
          chrześcijaństwo zrobiło sobie z tego dzien świetych, no bo co miało zrobić, musiało jakos odżegnać sie od treści pogańskich.
          Halloween jest taką współczesną wersją starego święta sprowadzoną głownie do zabawy, ale trzeba pamiętac, ze to święto w takiej czy innej formie było obchodzone i u Celtow, i u Germanów, i u starozytnych Greków, i w wielu plemionach indiańskich, i w dalekiej Azji. jest tak stare jak ludzkość.
    • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:37
      Ja mojemu dziecku w "zerówce" wyjaśniłam,że nie ma czegoś takiego jak halloween.Powiedziałam mu zgodnie z naszą religią,że czegoś takiego nie ma.Wytłumaczyłam po prostu,tak jak sama myślę i tak,żeby on też zrozumiał.
      Wkurza mnie to wprowadzanie hamerykańskich imprez na polu szkoły i przedszkoli.
      • kaka-llina Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:43
        > Wkurza mnie to wprowadzanie hamerykańskich imprez na polu szkoły i przedszkoli.
        Najpierw może sprawdź skąd pochodzi halloween.... i czy tak do końca nie nic wspólnego z "nasza religią"
        • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:48
          tak,tak...wiem,wiem...zawsze znajdzie się ktoś "mądrzejszy"
          Ja jestem przeciwna i nie obchodze tego czegoś.
          Pochodzi z ameryki,jak i walentynki i te inne i ja nie potrzebuję tego obchodzić.Po prostu.Mogę?

Podrzuć marzenia swoim wrogom, moze zgina przy ich realizacji.
          • emka_waw Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:03
            > Pochodzi z ameryki

NIE POCHODZI z Ameryki.
            • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:09
              emka_waw napisała:

> > Pochodzi z ameryki
              >
              > NIE POCHODZI z Ameryki.

O BOŻE !zabij mnie...nie wiedziałam,że trzeba wszystkim tłumaczyć....
              nie o tym wątek,ale wiadomo,że ematka musi sie pochwalić swoją wiedzą...

Autorka pyta o co innego,a nie skąd pochodzi debilne halloween.
              • aniorek Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:18
                lafiorka2 napisała:

> Autorka pyta o co innego,a nie skąd pochodzi debilne halloween.

piszesz, ze nie potepiasz, a jednoczesnie nazywasz debilnym.
                tlumaczysz dziecku, co to za swieto, choc sama nie masz pojecia, a wystarczyloby 10 sekund lektury wikipedii.

big_grin
                • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 12:23
                  no wiem,nie wiem... za to ty wiesz i jest cudownie .
              • emka_waw Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:37
                Jest równie debilne jak święto zmarłych przeniesione z MAJA na listopad specjalnie po to, żeby "nowe" święto przykryło stare. To samo kk zrobił z Bożym Narodzeniem, które wypada obecnie na najkrótszy dzień w roku (zamiast być obchodzone w Nowy Rok), czyli starym pogańskim świętem narodzin słońca; Nocą Świętojańską czyli pogańskim Świętem Kupały... chyba tylko Wielkanoc jest stricte chrześcijańskiego rodowodu, i to tylko do Niedzieli Wielkanocnej, bo Lany Poniedziałek to już kolejna kalka tradycji pogańskich...

Jeśli Halloween jest debilne, to debilne są wszystkie święta katolickie. I w dodatku ukradzione z innych obrządków.

Co do meritum - tak, przesadza. Wystarczy dziecku wytłumaczyć, skąd ten obrządek się wziął, czyja to tradycja, dlaczego w kk jest inaczej - i niech się bawi. W końcu warto poszerzać dziecku horyzonty, żeby potem łatwiej było mu poruszać się w świecie, a nie robiło za dzikusa bez znajomości innych kultur i tradycji.
                • kaka-llina Re: Przesadzam? 24.10.13, 12:16
                  Wielkanoc tez jest "ukradziona"smile
                  • emka_waw Re: Przesadzam? 24.10.13, 12:26
                    A skąd ją podebraliśmy, tak gwoli ciekawości?
                    • kaka-llina Re: Przesadzam? 24.10.13, 12:39
                      Wielkanoc była pierwotnie świętem wiosny na boginii światła i wiosny i zaleznie gdziesmile albo boginii albo wiosna jako taka. Obrzędy (jajka, zajaczki etc...) wszystkie sa pogańskie. w ogóle podobno pierwsi chrześcijanie w ogóle Wielkiejnocy nie obchodzili, nie ma o niej słowa w Nowym Testamenciesmile
                      Ala 18 08 09, Staś 13 09 12
                      • claudel6 Re: Przesadzam? 24.10.13, 22:42
                        w wielu pogańskich religiach były święta związane z przesileniem wiosennym 21 marca - to jedno z 4 świąt stricte astronomicznych.
                  • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 12:29
                    a wiesz,że ja też wiem...normalnie niemożilwe nie?
                    • kaka-llina Re: Przesadzam? 24.10.13, 12:41
                      Niemożliwe bo jeszcze chwile temu twierdziłaś, że Halloween jest Amerykańskie... Mało wiesz koleżanko a krzyczysz jak ktoś ci chce wytłumaczyć...
                      • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:13
                        rozumiesz różnicę?
                        większość...wiadomo,że nie ematki i ich dzieci,które dzień zaczynąją od czytania wikpipedii,ale mówię,że dzieci całą swą wiedzę o halloween czerpią z filmów.
                        Jak już wspomniałam,nie dzieci ematkowe.Wiadomo...
                        • memphis90 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:52
                          >le mówię,że dzieci całą swą wiedzę o halloween czerpią z filmów.
                          A co stoi na przeszkodzie, żeby wiedzę czerpały od rodziców i z przedszkola? W moim przedszkolu przez dwa miesiące była na stażu opiekunka z Azji i też pokazywała dzieciom swoje zwyczaje, obrządki itd. Miałam może strzelić focha, że to niepolskie zwyczaje i nie mają być prezentowane polskim dzieciom w polskim przedszkolu, bo przecież Azja kojarzy się przedszkolakom z Pandą kung Fu, więc szkoda jakiegokolwiek zachodu? Zobaczyły, nauczyły się czegoś nowego, dopytały w domu rodziców...
                          • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:00
                            czy tu trzeba zawsze wszystko pisac tak dosłownie???

No ok...w przedszkolu twojego dziecka była azjatka i pokazała że kung fu panda to jednak nie Azja...
                            Ale nie we wszystkich była.
                            W przedszkolu mojego dziecka po prostu było halloween...Nikt nie tłumaczył co to i po co i skąd się wywodzi...
                            Widzisz...Musiała przyjechać Azjatka i sama piszesz..."Azja kojarzy się przedszkolakom z Pandą kung Fu" O tym mówię...dopóki się dziecku nie wyjaśni wierzy w to co widzi powiedzmy w filmie czy bajkach.
                            Wiem oczywiście,że ematki dzieciom wszystko tłumaczą,ale ja mówię ogólnie...Nie wszędzie panie w szkole czy z przedszkolu zabierają się za tłumaczenia co to i skąd się wzięło i czemu ma służyć.
                            • memphis90 Re: Przesadzam? 24.10.13, 20:59
                              No ale co szkodzi na przeszkodzie, żeby właśnie dziecku wytłumaczyć? Może poprosić w przedszkolu o pogadankę na temat zwyczajów okołozaduszkowych? U mnie była Azjatka, u Ciebie będzie Halloween wink Każde dziecko pozna coś nowego.
                        • claudel6 Re: Przesadzam? 24.10.13, 22:44
                          "ale mówię,że dzieci całą swą wiedzę o halloween czerpią z filmów"

bo mają takie głupie matki jak ty. moje dziecko bedzie czerpało wiedzę ode mnie o świętach lokalnych, przysposoionych, cudzych i obcych. na pewno nie z głupich fiilmów.
                • gaskama Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:31
                  "Wystarczy dziecku wytłumaczyć, skąd ten obrządek się wziął, czyja to tradycja, dlaczego w kk jest inaczej - i niech się bawi."
                  Co ty piszesz za herezje? Jest jedna słuszna opcja! Nie ma "inaczej"! Bawić się??? NEVER! Słowo tolerancja jest raczej niezbyt popularne wśród takich ludzi jak lafiorka. A jej tłumaczenie, że to "amerykańskie zło" raczej nie pozwoli wychować dziecka myślącego i otwartego na świat i dokonującego własnych wyborów.
                  • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:15
                    a co ty chcesz ode mnie?
                    ktos mnie zmusza do lubienia tego święta???
                    Nie! więc pozwolisz,że będę miała wybór.
                    A o wychowanie mojego dziecka się nie martw....Popatrz na swoje.
                    Ty niby taka "tolerancyjna" a jkoś zawadza ci,że mnie to święto nie odpowiada i się nie podoba.
                • sarah_black38 Re: Przesadzam? 24.10.13, 19:31
                  emka_waw napisała:

> Jest równie debilne jak święto zmarłych przeniesione z MAJA na listopad specjal
                  > nie po to, żeby "nowe" święto przykryło stare. To samo kk zrobił z Bożym Narodz
                  > eniem, które wypada obecnie na najkrótszy dzień w roku (zamiast być obchodzone
                  > w Nowy Rok),

Najkrótszy dzień roku wypada 22 grudnia , Wigilia jest 24, a BN 25-26 grudnia. Gwoli ścisłości.

> Jeśli Halloween jest debilne,

Czy jest debilne? Na pewno przeniesione z obcej kultury, nawet jeśli jego korzenie sięgają czasów przedchrześcijańskich.

> i niech się bawi

Tylko dlaczego wieczorem dzwoni dzwonek do drzwi, co doprowadza mnie do szewskiej pasji. A na dodatek na drugi dzień muszę z podjazdu zdzierać przyschnięte jajka. Ja w Boże Narodzenie, czy Wielkanoc po chatach nie chodzę i jajami nie obrzucam cudzych domów.Owszem, niech dzieci zwolenniczek halowinu bawią się tylko niech nie wyrządzają szkód.

Tak, tak wiem ,że chodzą kolędnicy, ale niewpuszczeni do domu psikusów nie robią big_grin
                  • bri Re: Przesadzam? 25.10.13, 09:38
                    Ha! A co powiesz na kolędników i lany poniedziałek, że o wizytach księdza po pieniądze już nie wspomnę? wink
                • claudel6 Re: Przesadzam? 24.10.13, 22:40
                  Wielkanoc jako święto ruchome chyba jedyne jest stricte związane z historią chrześcijaństwa - choc z drugiej strony to bez senu - bo jeśli Chrystus zmarł jakiegos dnia i 3 dni później zmartwychwstał, to powinien być przecież zawsze jeden i ten sam dzień w roku... no ale pewnie chrześcijanie to jakoś cudownie tlumaczą big_grin
          • gaskama Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:16
            tak,tak...wiem,wiem...zawsze znajdzie się ktoś "mądrzejszy"

Nie znam cię, więc nie będę uogólniać. Ale na podstawie tych kilku wypowiedzi w tym wątku, nie wiele trzeba szukać, by znaleźć kogoś mądrzejszego od ciebie.
            Jakbym miała do powiedzenia takie straszne "nic" jak ty, to jednak nie starałbym się tego ubrać w słowa.
            • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:16
              no dobrze moja droga że ty jestes taka mądra...przynajmniej jest równowaga w świecie...
              Ciesze się razem z toba,że jesteś taka wspaniała....
              Wiadomo ematka...big_grin
              WEEEŹ.
      • emka_waw Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:46
        No, halloween jak najbardziej jest smile I w dodatku wywodzi się z tradycji celtyckich, nie 'hamerykańskich', a jednym z krajów, gdzie jest najbardziej rozpowszechnione, jest ultrakatolicka Irlandia.
      • chipsi Re: Przesadzam? 24.10.13, 10:47
        Przesadzasz i niepotrzebnie mylisz poważne święta z kolejną okazją do zabawy. A już utożsamianie halloween ze świętem zmarłych jest ciężkim nieporozumieniem. Tak na marginesie mylicie tez "wszystkich świętych" ze "świętem zmarłych". Wracając do tematu: a co z walentynkami, andrzejkami czy śledzikiem? A sylwester? Nie widze powodu do spiny i demonizowania (nomen omen) halloween tylko dlatego że "u nas nowe".
        • aniorek Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:21
          No i o to chodzi. Obecnie w modzie jest chyba demonizowanie wszystkiego, co choc troche kojarzy sie ze Stanami - fast food, Halloween, Walentynki, Facebook... dlugo by wymieniac.
      • asia_i_p Re: Przesadzam? 24.10.13, 21:20
        Mnie wkurza słowo "hamerykańskie". Razem z "mundry" i "mundrzyć się" - aż mi ciśnienie skacze. Czuję za tym ogromny ładunek agresji, frustracji i pogardy - coś na zasadzie - na pewno patrzysz na mnie z góry, więc ja na wszelki wypadek popatrzę na ciebie z góry.

A za Halloween przepadam, lubię rzeźbione dynie i stare horrory w telewizji.
      • claudel6 Re: Przesadzam? 24.10.13, 22:35
        jak to nie ma jak jest? big_grin przekazujesz dziecku kłamstwo. Halloween jako święto istnieje i od kilku lat nawet zadomowiło sie w Polsce (och straaaszne), a Ty mu mówisz w żywe oczy, że TEGO nie ma?
    • attiya Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:05
      to taki odpowiednik Dziadów i tyle
    • aleksandra1357 Re: Przesadzam? 24.10.13, 11:23
      Jako rodzic wierzący nie posłałabym tego dnia dziecka do przedszkola, jeśli tylko byłaby taka możliwość.
      • chipsi Re: Przesadzam? 24.10.13, 12:23
        Tak poważnie pytam: Dlaczego? Czy uważasz że taka zabawa może dziecku jakoś zaszkodzić, czy dlatego że to jakiś grzech? A może nie lubisz przebieranek i na bal dziecka tez nie poślesz?
        • kaka-llina Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:14
          No co ty, nie wiesz? Straszne zagrożenia duchowe! Jeszcze szatan dziecko opeta i trzeba będzie egzorcysty szukać! smile
          • claudel6 Re: Przesadzam? 24.10.13, 22:47
            jak z hello kity
      • memphis90 Re: Przesadzam? 24.10.13, 21:00
        Ale jako rodzic wierzący pozwolisz przebrać się dziecku za diabła na kolędę?
    • tosterowa Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:09
      To wytłumacz, że to żadne święto tylko taki dzień w roku, kiedy można przebrać się za różne strachy i dobrze się bawić. Taka impreza raczej, jak sylwester albo andrzejki.
      • moolina Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:15
        Pisałam wyżej, że tak dziecku powiedziałam, niemniej dziękuję za wpis.
    • gaskama Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:22
      Czytając wpisy, to najwyraźniej nie przesadzasz. Ja chciałam synowi zaproponować, że kupię kilka dyń, przerobimy je na straszydła, upieczemy ciasteczka w kształcie duszków i zaniesie wszystko do szkoły.
      Ale doszłam do wniosku, że nóż urażę czyjeś uczucia religijne. Darowałam sobie. I mimo, że moje uczucia ateistyczne większość katolików ma w głębokim poważaniu, to jednak ja postanowiłam wykazać się empatią.
      • moolina Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:30
        Eee, chyba nie jest tak źle.
        A ciastka upiec zawsze można, że o przysmakach z dyni nie wspomnę.
    • jamesonwhiskey Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:29
      tez w sumie nei wiem co to za swieto ale zawsze jest gruba impreza
      • chipsi Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:31
        ...i nie musisz się specjalnie przebierać tongue_out
        • azja001 Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:39
          Ja te Halloween'owe zabawy i imprezy traktuję jako element kultury krajów, którego języka dzieci sie uczą a nie obchodzone święto. Dziwi mnie że niektórzy tak ostro reagują na te przebierane imprezy. Więcej luzu i otwartości przydałoby się w tym naszym polskim grajdołku.
    • neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:37
      moja córka chodzi do szanowanej instytucji z zasadami, gdzie nikt nie obchodzi tego dziadostwa.
      Za to dzieciaki ze zniczami idą co roku na cmentarze.
      Ale może nie mylmy pojęc - halloween to nie jest Święto Zmarłych.
      • azja001 Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:40
        Owszem. To Wigilia Święta Zmarłych, które wywodzi się z Celtyckich wierzeń.
        • neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:42
          to zwyczaj pogański i nie ma nic wspólnego z chrześcianskim świętem.
          poczytajta trochę o korzeniach tego "swięta" o zwyczajach, jest w sieci film, dośc drastyczny, made in USA.
          • emka_waw Re: Przesadzam? 24.10.13, 13:58
            > to zwyczaj pogański i nie ma nic wspólnego z chrześcianskim świętem.

Zasadniczo prawie wszystkie "chrześcijańskie" święta to kalki świąt pogańskich, tak więc ten argument taki trochę śmieszny jest smile
          • azja001 Re: Przesadzam? 24.10.13, 14:02
            Wiesz, słowo pogański zostało wydumane przez chrześcijan po to aby podkreślać wyższość swoich wierzeń nad innymi. Nie uznaję takiego sposobu myślenia.
            Każda wiara zasługuje na szacunek(pod warunkiem, że nie krzywdzi innych ludzi lub zwierząt)
            Celtowie obawiali sie że w tym dniu duchy zmarłych moga pojawić sie wśród żywych i chronili się przed taką ewentualnością rozpalając ogniska i wystawiają pokarmy na zewnątrz domostw. to prastare wierzenia, przez lata ewoluowały aż do obecnego, zabawowego sposobu obchodzenia tego święta.
            Irlandia jest katolickim krajem a Halloween to bardzo celebrowane tam święto. Szkoły maja tam tydzień wolnego w tym czasie
            • neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 14:22
              no ale obejrzyjscie filmik, nie pamietam tytułu, dokument nt. Halloween - oglądanie nie boliwink
              • neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 14:24
                acha no i żeby nie było. Film nie ma NIC WSPÓLNEGO z księdzami, kościołem i katolicyzmem.
                tak więc nie podniesie wam ciśnienia, niewierzące matkismile
                • emka_waw Re: Przesadzam? 24.10.13, 14:49
                  Jestem katoliczką i wiem, że Bóg się dyni nie przestraszy smile
                  • neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 14:50
                    ciekawe ciekawesmile
                    katolik wie i co ważne ,wierzy - że igranie z takim czymś jest niebezpieczne.
                    • memphis90 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:54
                      Igranie z dynią?
                    • yenna_m Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:12
                      weź mnie nie załamuj
                      nie narzucaj swojego wyznania wszystkim tongue_out

poza tym to święto jest zjawiskiem kulturowym
                      zabawa w ten dzień jest okazją do poznawania zwyczajów innych krajów (w szkołąch, gdzie dzieci uczą się angielskiego)

bez jaj
                      nie każdy wierzy w gusła i demonologię
                • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 15:03

Jedna z katociemnogrodu gada,ze Halloween jest z USA,inna pisze "ksiedzami".Wspolczuje waszym dzieciom tak glupich matek.
                  • gaskama Re: Przesadzam? 24.10.13, 15:09
                    A ja po przeczytaniu kolejnego postu dochodzę do wniosku, że to jakich dzieciak trolluje i udaje takich głupich, ograniczonych, niedouczonych katolików z ciemnogrodu. Nadal jestem pełna nadziei, że aż takich tumanów, to nie ma. Wyjątek w postaci pana Macierewicza tylko potwierdza moją regułę.
                  • neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 15:11
                    aż tak cięzko zajarzyć, że słowo "księdzami" zostało uzyte z cynizmem i z zamiaru napisane z błedem??
                    Współczuję twojemu dziecku takiej głupiej matki. (tępej a być może w swej złości małodomyślnej)
                    • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:26

Jasne,jasne,te wywody o poganskich swietach to tez zamierzona glupota,no nie?
                      Nie przejmuj sie,niektorzy rodza sie durni,badania potwierdzaja,ze wierzacy sa Malo inteligentni,tylko waszych dzieciakow szkoda.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
                      • neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:32
                        ee tam szczekasz jak suczka przy budzie.
                        • yenna_m Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:14
                          a ty nie?
                          serio?
                        • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:24

Najpierw teksty o lesbie,teraz porownanie so suczki,iscie po katolicku.Zdaje sie,ze w biblii so slow o nadstawianiu drugiego policzka nie dotarlas.
                          Kolejna pseudo ciemno katoliczka.
                    • yenna_m Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:14
                      neffi79 napisał(a):

> Współczuję twojemu dziecku takiej głupiej matki. (tępej a być może w swej złośc
                      > i małodomyślnej)

ojej, my też wspólczujemy twoim dziecią tongue_out
                      • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:25

Nas jest wiecejbig_grin
                        • yenna_m Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:34
                          big_grin big_grin big_grin
                  • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:27
                    edelstein napisała:

>
                    > Jedna z katociemnogrodu gada,ze Halloween jest z USA,inna pisze "ksiedzami".Wsp
                    > olczuje waszym dzieciom tak glupich matek.

wiemy juz ,oj wiemy.....Twa inteligencja za to przyćmiewa inne na tym forum.
                    iPS.doczytaj prosze jak chcesz się wypowiadać.
                    • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:48

"tak,tak...wiem,wiem...zawsze znajdzie się ktoś "mądrzejszy"
                      Ja jestem przeciwna i nie obchodze tego czegoś.
                      Pochodzi z ameryki,jak i walentynki i te inne i ja nie potrzebuję tego obchodzić.Po prostu.Mogę?"

A to kto napisal?
                      Do katolickiej kretynki sporo mu brakujebig_grin

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
                      • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:55
                        uuu kretynka to z kontekstu wyrwała po kawałku i myslała,że błysnie...
                        Spadaj dziewczę na kompost,bo nie chce mi się z toba dyskutować.
                        Sama kretynkę z siebie robisz a innym próbujesz coś wytknąć.
                        Żaegnam
                        • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:04

Mialas juz dawno nie dyskutowac.To jest cala twoja wypowiedz,Jak widac jestes zbyt uposledzona,by zapamietac co piszesz.
                          Jak mi jest tak dzieci takich matek,dorastaja w ciemnogrodzie,wsrod bandy pedofili.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst".
                          • to_ja_tola Re: Przesadzam? 24.10.13, 19:53
                            edelstein napisała:

>
                            > Mialas juz dawno nie dyskutowac.To jest cala twoja wypowiedz,Jak widac jestes z
                            > byt uposledzona,by zapamietac co piszesz.
                            > Jak mi jest tak dzieci takich matek,dorastaja w ciemnogrodzie,wsrod bandy pedof
                            > ili.

ty jesteś jednak poyebana
                            bo ktoś nie lubi halołinu to zaraz jest ciemnogród i pedofil?big_grin

ps.Nie bardzo rozumiem to zdanie.Przetłumaczysz na polski?
                            • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 20:14

Naucz sie czytac,a potem pisz.
      • jamesonwhiskey Re: Przesadzam? 24.10.13, 14:16
        > moja córka chodzi do szanowanej instytucji z zasadami, gdzie nikt nie obchodzi
        > tego dziadostwa.

to walentynek w tej szanowanej instytucji mam nadzieje ze tez nie obchodza
        bo inaczej to by bylo glupie
        • neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 14:53
          Walentynki są, ale nie oragnizuje ich instytucja - co dzieciaki zrobią same to ich.
          Swoją drogą Walenty to gó...e patron ludzi chorych psychicznie i epileptyków - i tam raczej o tym ucząsmile
          • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 15:07

Buhahaha walentynki ok,Halloween be.
            Wg jakich kryteriow jedno swieto jest lepsze od drugiego?
            • neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 15:14
              Buhahah? gdzie napisałam że Walentynki OK? napisałam, że ani jednego ani drugiego dziadostwa instytucja nie organizuje. mam to powiedzieć drukowanymi literami?
              • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:30
                Pozwalasz na zagrozenie duchowosci twego dziecka poprzez uczestnictwo w tym swiecie.Straszne,straszne.Badz konsekwentna,albo oba sa be i ich zabraniasz.(mam nadzieje,ze dziecko powie ci,puknij sie w leb stara)albo dopuszczasz oba i nie bredzisz o zagrozeniach.

• neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:35
                  nie rob wiochy i złej opinii innym ateistom - pokaż, że ateiści tez mają klasę. A nie tylko złość, frustrację i agresję. Bo zachowujesz się jakby ci ktoś kija między posladki włozył.
                  • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:53
                    No i nadal nie potrafisz odpowiedziec dlaczego jedno swieto wolno dzieciom obchodzic,a drugiego nie.
                    Nie mam nic wspolnego z ateistami,wiesz oprocz katolikow i ateistow sa tez inni.No,ale w twojej napchanej mundrosciami pedofilow glowce to sie nie miesci.

• neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:56
                      pomodlę się dziś za ciebie, anonimowo ale dobry Bóg i tak przecież wie o kogo chodzi.
                      • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:59
                        Rozczulajace.Dobry Bog ma cie w d...e,nawet odrobiny inteligencji ci nie podarowal.

• neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:04
                          eee tam mam nadzieje, ze nie ma. a co ciebie ma, że takie bolesne doświadczenia?
                          • edelstein Re: Przesadzam? 25.10.13, 09:22

Bolesnym doswiadczeniem jest czytac glupoty,ktore produkujesz.
                • lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:38
                  Sama się puknij w łeb,bo zachowujesz się,jakbyś była tu najmądrzejsza,a sama "błyskasz" momentami dziwną inteligencją.
                  Inteligencje chciała byś mieć,ale prostakiem jesteś na bank...
                  Kończe tę denną dyskusję,bo nie ma sensu.

Ja ! nie napisałam nigdzie,że nie obchodzę tego czegoś w związku ze swoją religią.
                  Krzyczycie,że połowa świąt katolickich jest kopią świąt pogańskich...Ale jak ja piszę,że nie chcę kopiować/powielać tego święta ,bo po prostu nie chcę i nie podoba mi się idea przebierania się i świecenia dyni,to "łolaboga" jak to nie?!jaki ciemnogród...?itp
                  I wy uważacie się za takie bystre,światowe i tolerancyjne?
                  Tolerancja to nie tylko głaskanie gejów i całej reszty,to też zrozumienia,że ktoś inny może być katolikiem ...Ale po co? islam to "aja"ale juz katolik to tylko moherowy beret i zaścianek...
                  Gratulujębig_grin
                  • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 16:58
                    Potup jeszcze nozka,ksiezulo da ci cukierka a potem pogladzi,nie po glowcetongue_out
                    • neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:02
                      kurczę ty zboczona jesteś, brakuje ci faceta a może baby? bo antykościoły są tolerancyjne dla gejów i lesbsmile
                      co za babzdyl, onanizuje sie publicznie na forum antyklerykalnymi tematami. fuj
                      • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:08

Dlugo nad tym myslalas?normalnie miszczyni cietej riposty.
                        Lesbijka to nie obelga,no ale tego nie pojmiesz:-
                        • neffi79 Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:12
                          edelstein EOT for you bo bredzisz
                          • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:26
                            Wow ten angielski powalil mnie na kolana wreczbig_grin

• lafiorka2 Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:02
                      nie chce mi się z toba gadać...
                      • edelstein Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:09

Dlatego sie tak namietnie produkujesz?big_grin
    • grave_digger Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:17
      Halloween - all hallow's eve - ma korzenie celtyckie, dla których to (Celtów) 1 listopada był początkiem nowego roku. Więc w noc poprzedzającą mieli święto niejakiego Pana Zmarłych (Lord oh the Dead). Wierzyli, że duchy zmarłych czy innych stworzeń powracają między żywych - by się 'bronić' przed tymi duchami i je przepędzać, zakładali maski i zapalali ogniska. Gdy rzymianie podbili Celtów, wnieśli do tego święta swoje własne rzeczy. Następnie papież w 835r. przeniósł święto 'wszystkich męczenników' (all the martyrs) (póżniej 'wszystkich świętych') z 13 maja na 1 listopada, gdzie dzień przed był świętowany all hallow's eve/evening (wigilia wszystkich świętych). Potem uproszczone do Halloween. więc Halloween ma też korzenie chrześcijańskie.
      • claudel6 Re: Przesadzam? 24.10.13, 23:01
        o dzięki grave_digger. miałam napisac, ze Halloween to uproszczona z czasem nazwa All Halows' Eve, czyli wigilli Dnia Wszystkich Świetych (tych własnie katolickich), ale bałam się, że niektorym tu głowa eksploduje.
    • yenna_m Re: Przesadzam? 24.10.13, 17:18
      przesadzasz

każda okoliczność do zabawy i uśmiechu jest fajna dla dziecka

możesz dziecku to "sprzedać" tłumacząc, że to sposób na poznanie kultury innych krajów, bo święto to obchodzi się tu i tu (dziewczyny już zdążyły się na ten temat pokłócić, więc więcej pisać nie będę) wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka