Dodaj do ulubionych

Wymiana prawa jazdy 100zł szok!

25.10.13, 15:43
Z powodu zmiany miejsca zamieszkania muszę wymienić wszystkie dokumenty m.in. prawo jazdy. Wniosek o nowy dowód już złożyłam a dzisiaj poszłam z prawem jazdy i tu spotkała mnie nieprzyjemna niespodzianka w postaci kosztów. Chyba już przeginają z tymi opłatami! A co jak kogoś nie stać na wywalenie 100 zł w błoto? U nas jest podwójnie bo mąż też musi, 200 zł piechotą nie chodzi. Mogą mi dac mandat za jazdę z nieaktualnym prawem jazdy? To znaczy adres jest nieważny, bo ważność samego prawka mam bezterminowo.
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 15:49
      Ale za to dowód osobisty jest gratis.
      • iwoniaw Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 15:55
        Dowód osobisty jest obowiązkowy, gdyby go trzeba było jeszcze dodatkowo opłacać, to już byłby rozbój do kwadratu.
        Dawno się przeprowadzałam, więc nie pamiętam, czy i ile za wymianę prawka płaciłam. A to prawda, że tan najnowszy wzór ma być obowiązkowy dla wszystkich i trzeba sukcesywnie wymieniać stare, te bezterminowe też?
        • maggi9 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 15:58
          Dowód osobisty jeszcze kilka lat temu kosztował 35zł.
          • gazeta_mi_placi Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 16:00
            Plus koszt zdjęć.
    • gazeta_mi_placi Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 15:54
      Na samochód i benzynę do niego Cię stać a na 100 zł nie stać, żenada...
      • yeerba Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 16:09
        gazeta_mi_placi napisała:

> Na samochód i benzynę do niego Cię stać a na 100 zł nie stać, żenada...

Nie - nie żenada.
        Powiedz mi co w tym kawałku plastiku jest tak kosztownego? Koszt wytworzenia to pewnie kilkanaście złotych i rozumiem, że miasto chce zarobić i pobiera 30 pln (tak jak to miało miejsce kiedyś). 100 pln to rozbój (podobnie jak godzina parkowania w mieście i koszt komunikacji miejskiej). Wszystko to na milionowe premie dla Hanki i bandy.

I co, że Cię stać? To należy Cię złupić i oszwabić?
        To samo podatek katastralny (planowany). Nie przechlałaś, zainwestowałaś w nieruchomość (zapewne wspomogłaś się kredytem) to znaczy, że świetnie Ci się wiedzie i należy Ci dowalić, żeby Donek miał na swoje diety i luksusy. Znaj swoje miejsce i nie wychylaj się przed szereg!

Mnie też boli ta opłata i ja nie wymieniłam prawka. Za 100 to wolę sobie do kina z rodziną iść i na pizzę.
        Tak - jest za to mandat niestety.
        • ichi51e Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 16:30
          Akurat pk ma swoj sens.
          • yeerba Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 16:30
            ichi51e napisała:
            > Akurat pk ma swoj sens.

oświeć mnie
          • misterni Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 27.10.13, 03:23
            Dlatego zapewne wśród fachowców zwany jest "katastrofalny" wink
            Nie, nie ma sensu, podobnie jak podatek od nieruchomości. Kiedyś rozmawiałam ze znajomymi z Czech na ten temat, jak się dowiedzieli że w Polsce istnieje coś takiego jak podatek od nieruchomości, to oczy wybałuszyli, bo nie mogli zrozumieć dlaczego mamy płacić podatek od czegoś, co należy do nas. I patrz, jakoś ich miasta i wsie lepiej wyglądają od naszych.
    • jola-kotka Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 16:05
      Straszne sto zł, wielki majątek,najlepiej jakby wszystko było za darmo.
      • gazeta_mi_placi Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 16:07
        A na samochód, ubezpieczenie do samochodu i benzynę do niego Pańcię stać.
        • iza232 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 19:57
          gazeta_mi_placi napisała:

> A na samochód, ubezpieczenie do samochodu i benzynę do niego Pańcię stać.

A co cię to obchodzi na co mnie stać? Nie pytam się o twoją ocenę mojego majątku, tylko o prawo jazdy. Nikt cię nie prosił o wtykanie swojego nochala w nie swoje sprawy.
        • zazou123 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 26.10.13, 18:00
          a może pani jezdzi słuzbowym autem/wuj pożycza?
      • pulcino3 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 16:10
        jola-kotka napisał(a):

> Straszne sto zł, wielki majątek,najlepiej jakby wszystko było za darmo.

dokładnie tak .
        W końcu z moich podatków idzie kasa na taką panią w urzędzie miejskim do wydania nowego prawka.
        Po za tym , rozumiem jakieś symboliczne 20, ale stówa , to kogoś całkiem pogięło.
        • jola-kotka Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 16:22
          A twoim zdaniem te 100zł to gdzie idzie? Do kieszeni pani,która je pobiera?
          • eo_n Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 16:26
            Wg mnie to b. dużo.
            A też powinnam wymienić uncertain
          • pulcino3 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 16:39
            Skoro raz zapłaciłam" podatek za panią od prawka " dlaczego mam drugi raz zapłacić za to samo? A jeszcze w kwocie 100???, przy średnich zarobkach w Polce, to lekkie przegięcie. I guzik mnie obchodzi gdzie maja później trafić te pieniądze, jak dla mnie to czyste dojenie obywateli w majestacie ... suspicious
      • iza232 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 19:54
        jola-kotka napisał(a):

> Straszne sto zł, wielki majątek,najlepiej jakby wszystko było za darmo.

Rozumiem że ty wywalasz pieniądze na prawo i lewo. Tu stówka, tam trzy stówy i kasa sama ci wpada na konto. Tak, sto złotych za głupi kawałek plastiku to dla mnie (i jak widzisz w wątku nie tylko dla mnie) to straszne. I gdzie ja napisałam że wszystko ma być za darmo? Idź rzygnij sobie jadem gdzie indziej. Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia ( a nie masz) to zamilcz.
        • jola-kotka Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 27.10.13, 02:23
          Jaki jad,ciągle się słyszy,że na wszystko brakuje,a z kąd to ma się niby brać,podatki na wszystko nie starczą,więc szukają kasy gdzie się da i dobrze a prawka nie wymienia się codziennie,Te sto zł tak cię wyprowadziło z równowagi czy chamstwo masz we krwi?
          • jola-kotka Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 27.10.13, 02:32
            Przeczytałam watek i gazete,która ci nie przyklasneła też podobnie potraktowałaś.Zakładasz wątek i oczekujesz,że wszyscy poprą twoje zdanie haha to po co ten wątek bo zakłada się je chyba w celu poznania opini innych na dany temat.
    • fredzia-33 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 20:01

dolicz jeszcze 97 zł za dowód rejestracyjny.
      Ja przy zmianie meldunku musiałam wybulić ok 600 zł na same dokumenty na naszą dwójkę.
      • araukaria29 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 26.10.13, 08:33
        fredzia-33 napisała:

>
        >
        > dolicz jeszcze 97 zł za dowód rejestracyjny.
        Wymiana dowodu rejestracyjnego koszuje 54,50.
    • kk345 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 20:21
      Mieszkasz w tym kraju, wiec płacisz różnego rodzaju podatki i opłaty, to jest jedna z nich, brutalne, ale proste... Wiem,wiem, za granicą wszystko jest za darmo, a krowy dają od razu ptasie mleczko...
      • pulcino3 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 20:49
        > Mieszkasz w tym kraju, wiec płacisz różnego rodzaju podatki i opłaty, to jest j
        > edna z nich, brutalne, ale proste... Wiem,wiem, za granicą wszystko jest za da
        > rmo, a krowy dają od razu ptasie mleczko...

I dlatego w tym kraju nigdy się nic nie zmieni, leming- obywatel ma płacić za absurdy- leming - obywatel płaci.

Ja nie wiem.. jakieś takie chyba komunistyczne myślenie, że jak coś jest centralnie narzucone to jest absolutnie musimy dorobić ideologię, że no musi być 100 a nie 20 i koniec, bo krowy nie będą sr... ptasim mleczkiem.

Ps. I live in Poland smile
        • kk345 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 21:33
          No ale co to za durne lemingowanie? w kapitalizmie,jak wiadomo, nie ma opłat,to tylko w komunizmie były.....taaaaa.... a dojrzałe społeczeństwo charakteryzuje się tym,ze neguje konieczność ponoszenia jakichkolwiek opłat.
          • pulcino3 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 05.11.13, 17:07
            czy ty umiesz czytać? Napisałam, że już raz zapłaciłam , dlaczego mam niby drugi raz płacić za to samo i to stówę? Jakbym nie płaciła podatków, to okey mogę zapłacić za ten mini plastyk i dwie stówy bez mrugnięcia okiem. Lemingi płacą 2 razy za to samo i jeszcze cieszą się że płacą.
    • grave_digger Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 25.10.13, 22:02
      Jak robiłam w 2000 było po 75 zł. Niewiele podrożało.
    • thea19 szczerze? olej to 25.10.13, 22:40
      ja tez powinnam wymienic prawko bo zmienilam nazwisko. po zmianie zaliczylam dwa mandaty (nie za prawo jazdy), stluczke i wypadek i nikt sie nigdy nie czepial innego nazwiska w dowodzie a innego w prawie jazdy )ogladala i spisywala policja i kopiowali ubezpieczyciele)

• klownbezueba A po co w ogóle adres w prawie jazdy? 26.10.13, 08:51
      No po co? Serio pytam.

Prawko to dokument potwierdzający pewne umiejętności, nie zależą one zasadniczo od tego, gdzie posiadacz tego dokumentu mieszka czy jest zameldowany.

A adres powinien być w dowodzie i to powinno wystarczyć.
      • owianka Re: A po co w ogóle adres w prawie jazdy? 26.10.13, 08:59
        Pewnie właśnie po to. Żeby zapewnić dodatkowe dopływy kasy. 80 zł piechotą nie chodzi (zakładając, że koszt wyprodukowania to 20).
    • princy-mincy Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 26.10.13, 08:55
      Zmartwie cię jeszcze bardziej- od bodajże stycznia wszedł w zycie nowy przepis (ale nie podam jaki, bo nie wiem) i teraz prawo jazdy jest wydawane na 15 lat, nie bezterminowo.
      Wiem, bo sie zdziwilam, gdy na początku maja odbieralam prawko po zmianie- nowy wzór plastiku i wpisane, ze ważne do 2028 uncertain
      • zuwka Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 26.10.13, 17:35
        Tak, od 19 stycznia mamy nową ustawę, i nie będzie już praw jazdy wydawanych bezterminowo.
        • tacx Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 05.11.13, 15:16
          > Tak, od 19 stycznia mamy nową ustawę, i nie będzie już praw jazdy wydawanych be
          > zterminowo.

Mało tego. Kazdy kto ma bezterminowe prawo jazdy powinien stzec go jak źrenicy. W razie zgubienia dostaje jak wszyscy - terminowe. Rozmawiałem wczoraj z lekarzem i przymierzają się do wprowadzenia obowiązku dostarczenia badań przy każdorazowej wymianie prawa jazdy w związku z upływem terminu ważnosci a nawet zgubienia, zmiany adresu itp... Po prostu ot tak "przy okazji". Na pewno osoby starsze będa objęte tym obowiazkiem. Ja zaplaciłem 50zł za wizytę, 50 za okulistę, 100,50zł za wymianę i 60gr za ksero. Zdjecia nie liczę juz dla swiętego spokoju. Średnia przyjemność ze tak powiem. uganianie się za lekarzami, wystawanie w kolejkach i płacenie za to to idiotyzm. Starostwo stać chyba na zatrudnienie jednego lekarza który prowadziłby praktykę w tym kierunku a nie zmuszają ludzi do ltania i zawracania lekarom d..y pierdołami za które kasują niemało kasy
          • thea19 ale nieprawda 05.11.13, 15:20
            bezterminowe tez sa terminowe. dokladnie tak samo jak stare dowody osobiste, te ksiazeczkowe.
            moto.onet.pl/aktualnosci/bezterminowe-prawa-jazdy-straca-waznosc/wfl3z
        • pulcino3 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 05.11.13, 17:15
          I to jest chore.
          Mam bezterminowe , ale nie nie nie, można przecież wymyślić cobie ustawkę i myk nagle prawo działa wstecz i moje bezterminowe staje sie terminowym. Przegięcie.
          Ale dla lemingów oczywiście wszystko będzie okey i git.
      • minerallna Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 27.10.13, 02:58
        Ja też jestem zmartwiona.
        Państwo- Polska ma w d... wszystko i wszystkich. Wystarczy zmienić ustawy i już mają forsę i po kłopocie. Mamy wyjątkowo niestabilne państwo- nigdy nie wiemy co nam ustawami zmienią.
        A podobno prawo nie działa wstecz...
        Widać że działa, ale dla zwykłego obywatela.
    • mruwa9 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 26.10.13, 09:23
      owszem, wyprodukowanie kawalka plastiku jest calkiem kosztowne (chocby z powodu zabezpieczen przed falszerstwem). Urzednik w okienku, stemplujacy te wnioski i podania tez za darmo nie pracuje.
      Zamiast marudzc na koszty, ciesz sie,ze dotychczas przez lata wygrywalas spore oszcednosci, korystajac z przywileju beztermonowego prawa jazdy
      Ci ktorzy dostali terminowe prawo jazdy, musieli je w miedzyczasie byc moze kilka razy zmieniac , nie liczac kosztow nowych badan lekarskich i zdjec przy okazji.
      Posiadanie prawa jazdy nie jest obowiazkowe.Nie musisz wymieniac, mozesz tez pozbyc sie samochodu, jesli nie bedziesz miala prawa go prowadzic, a twoj budzet domowy na pewno na tym skorzysta.
      A koniecznosc oplaty za wyrobienie nowego paszportu cie nie oburza?
      • iza232 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 26.10.13, 17:23
        mruwa9 napisała:
        > A koniecznosc oplaty za wyrobienie nowego paszportu cie nie oburza?

Nie oburza, ponieważ nie muszę wymieniac tego dokumentu. Za granicę nie wyjeżdżam z paszportem a tam gdzie wyjeżdżam wystarcza tylko dowód.
    • lauren6 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 26.10.13, 10:32
      Ja bym sprawę olała i prawka nie wymieniła. Za dużo zachodu i jeszcze 100 zł wyrzucone... no właśnie po co? Tyle w temacie.
      • a-ronka Lauren ? 26.10.13, 14:03
        ..........Ja bym sprawę olała i prawka nie wymieniła. Za dużo zachodu i jeszcze 100 zł wy
        > rzucone... no właśnie po co? Tyle w temacie. ................

majtek też nie zmieniaj, po co ? Oszczędzisz wodę, prąd, proszek a ich i tak nie widać.

Prawo jazdy jest ważne z dokumentem poświadczającym dane osobowe i ADRES.
        Możesz mieć prawko wydane w Pcimiu a meldunek w Łodzi pod warunkiem, że te dwa różne adresy to twoje własne np. mieszkania.
        Jak możesz mieć meldunek w Pcimiu a prawko wystawione na adres łódzki ? Mandaty mają trafiać do jakiegoś typka któremu sprzedałaś np. mieszkanie ?

Tak idiotycznego rozumowania w życiu nie słyszałam.
        • mruwa9 Re: Lauren ? 26.10.13, 16:19
          wlasnie sprawdzilam moje prawo jazdy: jest na nim adres, pod ktorym nie mieszkam od prawie 10 lat..nikt sie dotychczas nie przyczepil, choc prawde mowiac w miedzyczasie zaliczylam tylko jedna kontrole drogowa, i to nie w Polsce, a mnie nawet przez mysl nie przeszlo, zeby je z tego powodu zmieniac. W przyszlym roku traci waznosc i wtedy wymienie.
        • zazou123 Re: Lauren ? 26.10.13, 18:04
          nie mam w dowodzie adresu, więc musiałam zapłacic mandat ostatnio na miejscu.
          prawo jazdy nie posiadałam - mandat za całokształt - wyszłam w niedzielę po bułki do BP-brez pasów, dokumentów i jeszcze lewe swiatło nie działalo
    • gaskama Zaiste szok! 05.11.13, 15:26
      Trochę nie kumam, czym tu się szokować. Dla mnie to cielak z dwiema głowami to ... szok!
    • kosmitka06 Re: Wymiana prawa jazdy 100zł szok! 05.11.13, 22:55
      No niestety sad
      Ja co prawda wymieniałam prawo jazdy które miałam terminowe, ale za badanie u okulisty 80zł, później wizyta u lekarza który ma takowe uprawnienia kolejne 80zł, i wymiana prawka 100zł i dokładnie 50gr wink
      Koszmar sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka