Dodaj do ulubionych

Poczta polska - doręczanie przesyłek

04.11.13, 18:44
Ematka wie wszystko , a więc do rzeczy:
jak wyegzekwować od poczty polskiej aby jej przedstawicel doręczał przesyłki zgodnie z adresem wskazanym na przesyłce?
Mieszkam w niewielkiej miejscowości (domki jednorodzinne), pracuję więc w domu mnie nie ma w godzinach kiedy listonosz doręcza to co ma doręczyć.
Przed domem brama, na bramie elegancka duża skrzynka pocztowa.
Szlag mnie już trafia ponieważ doręczający z uporem maniaka zostawia przesyłki do mnie adresowane u sąsiadów (nie zostawiając nawet informacji o tym fakcie w mojej skrzynce). Jako, że sporo kupuję w necie przesyłek jest dość dużo. Przesyłki zawierają przedmioty wcześniej opłacone przelewem, czasem sporo warte. Kiedy czas doręczenia się wydłuża denerwuję się i ja i nadawca, a tymczasem po fakcie dowiaduję się przypadkiem , że paczka u sąsiada (mieszka w domu dalej) - dowiaduję się w momencie kiedy sąsiad ją do mnie przynosi po kilku dniach. Dziś zostawiono u sąsiada pisma z banków. Nie życzę sobie takich sytuacji ,gdyż przecież sąsiad wcale nie musi przyznać mi się ,że coś dla mnie odebrał lub znalazł w swojej skrzynce (jak listy z banku) , chcę uniknąć sytuacji ,że ktoś przegląda zawartość moich przesyłek.
Sprawę zgłaszałam na poczcie już 2011 (skarga pisemna), niestety wszystko zaczyna wracać do sytuacji początkowej.
Jak wyegzekwować doręczanie do mnie przesyłek zgodnie z regulaminem?
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 19:14
      powiedzieć listonoszowi, że nie życzysz sobie zostawiania przesyłek u sąsiada......
      może wystarczy......
      pewnie chce być dobry i oszczędzić Ci czasu, być może w tej niewielkiej miejscowości tak się przyjęło......na dzień dobry do listonosza.....
    • asia_i_p Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 20:41
      To rzeczywiście może być z życzliwości, pogadaj.
      Moja listonoszka kiedyś zostawiła polecone pismo do mnie u mojej koleżanki z pracy kilkanaście bloków dalej, bo ta powiedziała, że mnie zna.
      • feleedia Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 21:51
        Gdyby listonosz zostawiał awizo, niunia też by była niezadowolona, że musi jechać po odbiór na pocztę big_grin
        • imsad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 21:57
          feleedia napisał(a):

> Gdyby listonosz zostawiał awizo, niunia też by była niezadowolona, że musi jech
          > ać po odbiór na pocztę big_grin

"niunia" jak mnie słodko określasz, byłaby bardzo zadowolona gdyby listonosz zostawiał awizo, i nadmieniłam o tym w piśmie do poczty z 2011. Działało przez jakiś czas.
          Dla mnie nie jest problemem podjechać na pocztę jeśli wiem ,że przesyłka tam czeka.
          Problem polega na tym ,że czasami przesyłki zalegają po sąsiadach a ja o tym nic nie wiem, do momentu kiedy sąsiad sobie nie przypomni ,że coś tam u niego dla mnie leży .
          • ciociacesia 2011 to szmat czasu 04.11.13, 22:01
            listonosz sie pewnie zmienił, jesli masz mozliwosc poinformuj dreczyciela o swoich preferencjach, jesli nie napisz pismo raz jeszcze
            • imsad Re: 2011 to szmat czasu 04.11.13, 22:03
              ciociacesia napisała:

> listonosz sie pewnie zmienił, jesli masz mozliwosc poinformuj dreczyciela o swo
              > ich preferencjach, jesli nie napisz pismo raz jeszcze
              >
              tak będzie najlepiej.
              pismo już przygotowane, w tym tygodniu złożę u naczelnika poczty
              • feleedia Re: 2011 to szmat czasu 04.11.13, 22:05
                Ja bym złożyła u prezesa Poczty Polskiej.

Oraz wniosek o wyciągnięcie konsekwencji służbowych wobec listonosza.
                • imsad Re: 2011 to szmat czasu 04.11.13, 22:07
                  feleedia napisał(a):

> Ja bym złożyła u prezesa Poczty Polskiej.
                  >
                  > Oraz wniosek o wyciągnięcie konsekwencji służbowych wobec listonosza.

ho ho ho...bojowa jesteś wink
                  Ja po prostu chcę ,aby listonosz wywiązywał się z podstawowych obowiązków i jeśli na przesyłce widnieje mój adres to zostawiał ją tam (lub awizo) a nie upychał po sąsiadach.
                  Czy to żądanie z kosmosu?
                  Uważam ,że nie.
                  • feleedia Re: 2011 to szmat czasu 04.11.13, 22:09
                    Dokładnie, perfekcjonizm też jest wartością nadrzędną.
                    • imsad Re: 2011 to szmat czasu 04.11.13, 22:12
                      feleedia napisał(a):

> Dokładnie, perfekcjonizm też jest wartością nadrzędną.

w przypadku listonosza i czynności jakie ma do wykonania na codzień nie sądzę aby perfekcjonizm był wartością nadrzędną.
                      wystarczyłoby tylko realizować swoje obowiązki w normalnie przyjęty sposób.
          • feleedia Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 22:03
            Jacy ludzie, takie relacje sąsiedzkie big_grin
            • imsad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 22:05
              feleedia napisał(a):

> Jacy ludzie, takie relacje sąsiedzkie big_grin

Relacje nie są złe.
              Ale nie to jest przedmiotem tego wątku.
              Nie chcę aby moją pocztę czy list z banku czy paczka ze sklepu zostawiano u obcych ludzi.
              • feleedia Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 22:07
                Tajne przez poufne. Ochrona danych osobowych, intymność i prywatność są wartościami nadrzędnymi.
                • imsad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 22:08
                  feleedia napisał(a):

> Tajne przez poufne. Ochrona danych osobowych, intymność i prywatność są wartośc
                  > iami nadrzędnymi.

i o to mi właśnie chodzi
                  • feleedia Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 22:11
                    I tak trzymaj, pamiętaj aby się nie przedstawiać prawdziwym imieniem i nazwiskiem, bo źli ludzie mogą to wykorzystać przeciwko tobie.

Zamiast adresu, w korespondencji stosuj kod zaszyfrowany 128-bitowym kluczem.
                    • imsad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 22:12
                      feleedia napisał(a):

> I tak trzymaj, pamiętaj aby się nie przedstawiać prawdziwym imieniem i nazwiski
                      > em, bo źli ludzie mogą to wykorzystać przeciwko tobie.
                      >
                      > Zamiast adresu, w korespondencji stosuj kod zaszyfrowany 128-bitowym kluczem.

ha ha ha smile co bierzesz ? podziel się smile
                    • babunia_wygodka Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 05.11.13, 11:18
                      > I tak trzymaj, pamiętaj aby się nie
                      przedstawiać prawdziwym imieniem i nazwiski
                      > em, bo źli ludzie mogą to wykorzystać
                      przeciwko tobie.
                      >

Zgwalaj, fulu, jak nie rozumiesz o czym dorośli rozmawiają.
    • raszefka Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 21:44
      Bierz kuriera i zamawiaj na adres miejsca pracy.
      • imsad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 05.11.13, 16:54
        raszefka napisała:

> Bierz kuriera i zamawiaj na adres miejsca pracy.

niestety w pracy odbierać przesyłek nie dam rady.
    • kawad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 21:55
      U mnie rozmowa z listonoszem nie wystarczyła. Dalej zostawiał paczki u sąsiadów. Pomogło pismo - skarga na listonosza. Nie dość, że przyszedł do mnie wyjaśniać sytuację to problem się skończył i nie zawraca już sąsiadom głowy.
      Polecam smile
      • feleedia Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 22:06
        Dokładnie, nie narusza już cennego czasu sąsiadów oraz ich intymności big_grin
        • imsad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 22:10
          feleedia napisał(a):

> Dokładnie, nie narusza już cennego czasu sąsiadów oraz ich intymności big_grin

Nie wydaje ci się, że sąsiadowi "to zwisa" ? Gdyby nie chciał nie przyjmował by tych przesyłek , nie sądzisz?
      • imsad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 05.11.13, 17:03
        kawad napisała:

> U mnie rozmowa z listonoszem nie wystarczyła. Dalej zostawiał paczki u sąsiadów
        > . Pomogło pismo - skarga na listonosza. Nie dość, że przyszedł do mnie wyjaśnia
        > ć sytuację to problem się skończył i nie zawraca już sąsiadom głowy.
        > Polecam smile

Ja napisałam pismo - już w 2011 roku, wtedy miałam notorycznie podobne sytuacje. Na dodatek część przesyłek zginęła.
        Niestety sytuacja wróciła do punktu wyjścia i nie wiem czy kolejne pismo załatwi sprawę bo jak widzę pismo pismem a życie życiem.
    • anielka5 Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 22:46
      Ale forumki tolerancyjne..., a niech je..! A jakby autorka zamówiła wibrator i paczka u sąsiada uległaby uszkodzeniu i było by widac, to co? mądralińskie.
      • imsad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 05.11.13, 16:56
        anielka5 napisała:

> Ale forumki tolerancyjne..., a niech je..! A jakby autorka zamówiła wibrator i
        > paczka u sąsiada uległaby uszkodzeniu i było by widac, to co? mądralińskie.

a więc właśniesmile po pierwsze chodzi o prywatność a po drugie o to, żeby uniknąć przyjmowania uszkodzonych przesyłek. Jeśli odbieram sama mam możliwość zareagowania na widok uszkodzonego znacznie opakowania i sprawdzenia w jakim stanie jest zawartość. Jeśli odbierze postronna osoba tak nie jest.
    • princy-mincy Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 04.11.13, 23:32
      A nie możesz do pracy zamówić?

• imsad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 05.11.13, 16:57
        princy-mincy napisała:

> A nie możesz do pracy zamówić?
        >
        niestety, nie jestem w stanie w pracy odbierać przesyłek.
    • jamesonwhiskey Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 05.11.13, 00:05
      co za ludzie nie latwiej pogadac z czlowiekiem niz lazic z jakimis skargami jak czub jakis na wsiach jest taki klimat w sumie to ci robi przysluge
      • gazeta_mi_placi Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 05.11.13, 11:08
        Dokładnie, bezpośrednia rozmowa albo z sąsiadem by nie odbierał paczek i przekazał prośbę listonoszowi albo bezpośrednio do listonosza.
        • imsad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 05.11.13, 17:06
          gazeta_mi_placi napisała:

> Dokładnie, bezpośrednia rozmowa albo z sąsiadem by nie odbierał paczek i przeka
          > zał prośbę listonoszowi albo bezpośrednio do listonosza.

musiałabym rozmawiać z większością sąsiadów na mojej uliczce , gdyż doręczyciel zostawia wybiórczo, nie ma ustalonego jednego konkretnego sąsiada, a kilku. Nie uśmiecha mi się chodzić po kilku domach i informować ludzi o tym ,że nie życzę sobie aby przyjmowali przesyłki do mnie adresowane. Podstawowym obowiązkiem doręczyciela jest dostarczyć list/paczkę pod wskazany na przesyłce adres.
      • imsad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 05.11.13, 16:59
        jamesonwhiskey napisał:

> co za ludzie nie latwiej pogadac z czlowiekiem niz lazic z jakimis skargami jak
        > czub jakis na wsiach jest taki klimat w sumie to ci robi przysluge

nie wiem jakie masz pojęcie na temat klimatu na wsi. Nie zawsze "wsi spokojna , wsi wesoła" . Ja nie mam możliwości porozmawiania z doręczycielem gdyż w czasie kiedy on doręcza ja jestem w pracy. Od tego jest skrzynka pocztowa aby zostawić awizo.
    • gato.domestico Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 05.11.13, 11:46
      u nas zmienil sie pare mies temu listonosz , przyszedl przedstawil sie i zapytal czy moze tak jak poprzedniczka zostawiac przesylki pod drzwiami ze niby mialam z nia taka umowe nie pisana smile zdebialam...faktycznie pare razy znalazlam jakas mala przesylke pod drzwiami ale jakos nie roztrzasalam tego...niby to miala byc taka grzecznosc...wszystko fajnie dopoki nic nie zginie.
      • imsad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 05.11.13, 16:53
        do mnie kilka przesyłek nie dotarło niestety. odzyskałam pieniądze ale zależało mi po prostu na zakupionych przedmiotach, a takowych nabyć potem już nie zdołałam.
        do tej pory nie wiem czy przesyłki zgubiła poczta czy przywłaszczył sobie ktoś do kogo je dostarczono zamiast do mnie.
    • nunu Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 05.11.13, 19:22
      Może skrytka pocztowa byłaby rozwiązaniem?
      • imsad Re: Poczta polska - doręczanie przesyłek 05.11.13, 20:28
        Ja nie chcę najmować skrytki. Mam skrzynkę pocztową przy bramie , jedynie co ma zrobić doręczyciel to wrzucić list lub awizo jeśli mnie nie zastanie. To chyba nie są wygórowane życzenia z mojej strony. Ale jak widać dla pracowników poczty to nie lada wyzwanie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka