24.11.13, 12:32
Znudziła mi sie niedzielna jajecznica i nabrałam ochoty na omlet. Daaawno temu robiłam z dodatkiem mąki, wychodził gruby i puszysty. Dzisiaj zrobilismy z mężem z samych jajek i mleka. Hmm, jakis taki cienki, to nie tosad
Podzielicie się sprawdzonymi przepisami na omleta?
Prawdą jest, że prawdziwy omlet jest bez mąki?
Obserwuj wątek
    • zielona.limonka Re: Omlet 24.11.13, 12:46
      Dla mnie prawdziwy omlet jest właśnie z mąką smile
      Ja robię wg przepisu: na każde 1 jajko 1 łyżka mąki i 1 łyżka wody (albo mleka, jak ktoś może, ja nie mogę).
      • pade Re: Omlet 24.11.13, 12:51
        ja chyba też tak robiłamsmile
        a ubijasz oddzielnie pianę z białek?
        • zielona.limonka Re: Omlet 24.11.13, 12:58
          A w życiu, nie chce mi się. Najpierw daję do miski wodę z mąką i bełtam trzepaczką, a potem po kolei całe jaja i dalej trzepaczką. A jak mi się wcale nie chce bawić, to w ogóle wszystko naraz, oczywiście wtedy mąka się trochę miejscami kluchuje, ale nam to nie przeszkadza.
          • viviene12 Re: Omlet 24.11.13, 17:03
            taki klasyczny omlet to faktycznie bez maki jest.

Ten z maka to tzw. biszkoptowy

daje tez po lyzce maki na jajko i wody ale gazowanej - wtedy jest bardziej puszysty.
    • vilez Re: Omlet 24.11.13, 13:06
      Omlet dla nas to tylko czystojajeczny w dwu wersjach: albo jajka roztrzepane albo dodatkowo zmiksowane (spienione) i wtedy delikatnie traktując toto, bo lubi upadać smile
    • panna.w.paski Re: Omlet 24.11.13, 13:28
      Pewnie śniadanie już dawno strawione, ale ja korzystam z tego przepisu, zawsze wychodzi:
      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/omlety/omlety.html
    • mindtriper Re: Omlet 24.11.13, 13:34
      A my zawsze robimy omlet z warzywami - pomidory, kukurydza, szczypiorek.
      I, żeby było na bogato, posypuję serem.
      Po takim jestem nażarta pół dnia.
    • kol.3 Re: Omlet 24.11.13, 13:46
      2-3 jajka wrzucam do dużego kubka, dodaję na oko malą łyżeczką mąki, trochę cukru waniliowego, trochę proszku do pieczenia. Rozbijam widelcem przez parę minut, smażę na gorącym tłuszczu. Podaję z konfiturą.
    • malgosiek2 Re: Omlet 24.11.13, 13:56
      Nie dodaję do omletu jajek.
      Po prostu miksuję na puszysto jajka i tyle.
      Jak już nieco się zetnie, wtedy wsypuje dodatki np.pomidory, szczypiorek, cienko pokrojoną paprykę czy szynkę.
      Kiedys miałam dobry przepis na omlety Xymeny Zaniewskiej.
      Ale one były z dodatkiem mąki.
      • malgosiek2 Re: Omlet 24.11.13, 13:57
        malgosiek2 napisała:

> Nie dodaję do omletu jajek.

Miało być, że nie dodaję MLEKA big_grin
        • malgosiek2 Re: Omlet 24.11.13, 14:00
          Czasami robię wg.kwestii smaku po hiszpańsku smile
    • angazetka Re: Omlet 24.11.13, 15:33
      Omlet bez mąki nie ma dla mnie sensu wink
    • podkocem Re: Omlet 24.11.13, 15:37
      Ja robię bez mąki, bez mleka, bez wody
      Same jajka i dodatki (ser, ziemniaki, szynka) - co tam się nawinie.
      • vilez Re: Omlet 24.11.13, 15:42
        To tak, jak my. (To jest klasyczny omlet, zwany naturalnym).
        • kosjanka Re: Omlet 24.11.13, 17:24
          dla chcących: 1 jajko - osobno ubić białko ze szczyptą soli, dodać żółtko i delikatnie wymieszać. Potem łyżka mąki, też delikatnie. Uwaga! Bardzo puszystysmile
    • brak.polskich.liter Re: Omlet 24.11.13, 18:25
      Robie z samych jajek.
      Tzn. jajka spieniam z dodatkiem lyzeczki cukru (jesli ma byc na slodko) lub szczypty soli ( wersji wytrawnej).
      I juz.

Dodatki (swieze owoce, wzglednie smazone grzyby, ser, pomidory, ziola, czy co tam jeszcze) przygotowuje i podaje osobno.
    • moofka Re: Omlet 24.11.13, 19:34
      nie miksuje sie ani nie ubija jajek do omletu
      ja kilka razy krece widelcem i juz
      robie tak
      ricette.giallozafferano.it/Omelette-ricetta-base.html
      najprostszy na swiecie
      czasem z pieczarkami kawalkami szynki lub swiezym szczypiorkiem
      zawsze na masle
      w innej wersji roztopione maslo dodaje sie do masy jajecznej
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Omlet 02.08.19, 12:53
      Robię omlety z samych jajek z dodatkami czy to szczypior, czy szynka, czy pomidory, porządnie jajka miksuje, wychodzą puszyste.
      Wolę jajecznicę ;P
    • tilijka123 Re: Omlet 02.08.19, 13:10
      Omlet francuski jest bez maki, a biszkoptowy z mąką.
      Biszkoptowe jemy na słodko z dżemem lub syropem klonowym, a francuskie z wytrawnymi nadzieniami
      Francuski robię tak: 2 jajka, 2 łyżki mleka, solę, pieprzę i ubijam widelcem na jednolitą masę. Rozgrzewam masło klarowane na patelni i wylewam masę jajeczną. Obserwuje brzeg omletu i delikatnie przesuwam ścięte brzegi omletu do środka, poruszając patelnią uzupełniam puste miejsce płynną masą jajeczną. Smażę do momentu gdy omlet jest ścięty ale jeszcze wilgotny. Na połowę omletu nakładam nadzienie, składam na pół i zsuwam na talerz.
      Nadzienia:
      1. podgrzany groszek z puszki
      2. pieczarki podsmazone z cebulką
      3. szpinak podsmażony z czosnkiem, łosoś wędzony, odrobina sera żółtego, np. mozarelli

Jesli lubisz jajka na śniadanie to kolejna opcja to frittata (moją ulubiona jest frittata z groszkiem i cukinią z bloga Filozofia smaku) i szakszuka (moja ulubiona to żólta szakszuka z kurkami z bloga Smacza Pyza)
      • tilijka123 Re: Omlet 02.08.19, 13:23
        Omlet francuski smażymy tylko po jednej stronie, nie odwracamy.
    • triismegistos Re: Omlet 02.08.19, 13:49
      Ja robię różnie. Czasem oddzielam białka od żółtek. Pianę ubijam, dodaję sól, gałkę, czasami łychę kwaśnej śmietany, albo gęstego, kremowego jogurtu, żółtka oczywiście i ubijam na gładką jajeczną masę. Jeśli dodaję drobno tarty ser robię to na tym etapie. Do tej masy dodaje dodatki- nawet jeśli są smażone na patelni, na której bedzie smażony omlet nie wylewam masy na nie, tylko własnie je dodaję do masy i dopiero to na patelnię. Smażę na małym ogniu, odwracam. Staram się smażżyć tak, by w środku pozostał wilgotny. Mąki dodaje czasem, przeważnie kiedy mam za mało jajek w stosunku do apetytu tongue_out dodaję na etapie wyrabiania masy jajecznej, zawsze z mlekiem. Takie omlety też są smaczne.
      Czasem mam ochotę na cienki, do takiego ubijam całe jajka, często z mlekiem dla dodatkowego rozrzedzenia masy, do takiego nigdy nie dodaję maki.
    • hanusinamama Re: Omlet 02.08.19, 14:03
      Ja robie z samych jajek bo nie lubie macznych. Czesto dodaje szynke parmenską, pomidorki kotailowe czy troche fety. Łosoś i ser plesniowy itd.
      MOzna tez na słodko: ubić białko na sztywno, dodać troche cukru pudru (1/3 łyżeczki na 1 jajo), ubić jeszcze, dodać zółto i ubić razem, dodać mąkę (łyzka na 1 jajko) i wymieszać dokłądnie. Wylać na podgrzanaą patelnie dosc mocno, przykryć. Po chwili zmniejszyc na minimalny ogien i podgrzewać az sie zrobi ładnie złoty, przewrócic na druga strone i to samo. Taki omlet biszkoptory do dzemu czy z owocoami.
    • szafireczek Re: Omlet 02.08.19, 15:27
      Ja rozbełtuje tylko jajko i dodaję dodatki i przyprawy, jakie kto lubi, ale smażę w specjalnym urządzeniu do omletów i zawsze wychodzą puszyste (sztuk 2 jednocześnie).
    • jak_matrioszka Re: Omlet 02.08.19, 15:31
      A to sie pade ucieszy, że po tylu latach znów jej menu rozszerzacie big_grin
      A ja musze po jajka iźdź wink
      • tt-tka Re: Omlet 02.08.19, 19:31
        jak_matrioszka napisała:

> A to sie pade ucieszy, że po tylu latach znów jej menu rozszerzacie big_grin

Nie spojrzalam na date startera smile
        Jakis reklamiarz wyciagnal, a potem zostal wykasowany ?

> A ja musze po jajka iźdź wink

Ic koniecznie. I piwo kup, czasem omlet na pikantnie robie z piwem zamiast mleka, bardzo fajny wychodzi.
        • jak_matrioszka Re: Omlet 02.08.19, 19:35
          Pifko mam, jajka nabyłam, ino wiecej kalorii mi sie w budżecie dziś nie zmieści, wiec może jutro big_grin
          A watek został odgrzebany dość niecodziennie jak na ematke, bo przez anglojezycznego archeologa wink
          • tt-tka Re: Omlet 03.08.19, 22:41
            jak_matrioszka napisała:

> watek został odgrzebany dość niecodziennie jak na ematke, bo przez anglojezyc
            > znego archeologa wink

O ematko ! Czego szukal w omletach anglojezyczny archeolog, mozesz zdradzic ?
            • jak_matrioszka Re: Omlet 04.08.19, 01:01
              Klientów, bo adres do strony zostawił smile Nawet długo ten wpis tu był, ale widze, że już poleciał.
              • tt-tka Re: Omlet 04.08.19, 01:27
                Polecial dosc szybko, zanim zajrzalam. Klientow, mowisz ? Dzieki. Teraz bede glowkowac, jakie uslugi/towary oferuje archeolog tongue_out
                • szafireczek Re: Omlet 04.08.19, 11:45
                  No macie rację smile ale tak na marginesie - jak zmieniła się kuchnia na przestrzeni lat, np. omlety z płatkami na słono...smile
    • janja11 Re: Omlet 02.08.19, 15:38
      Same jajka dobrze roztrzepane i plaster sera żółtego do środka. Próbowałam dodawać mleko, ale jakoś kiepsko wtedy wychodził.

• iimpala Re: Omlet 02.08.19, 15:56
      mam ksiażeczke kucharską (broszurę mojej matki), z lat 50-tych.
      Taki "omlet" z mąką, to nie omlet a grzybek.
      Z oryginalnego przepisu;
      - 6 jaj
      - 3 dkg maki
      - 1/2 szklanki mleka
      Tak naprawdę to trzeba wypróbować proporcje (ulubione) samemu. Podane wyzej to tylko propozycja.
      Kiedyś, kiedy moje dzieci były bardzo małe, to często robilam - na słodko, z dżemem. Na kolacje.
      Teraz juz rzadko, jak synowi sie przypomni....
      Ten z maką jest puszysty. Z samymi jajami to, faktycznie, plaskacz.
    • princesswhitewolf Re: Omlet 03.08.19, 22:56
      Szalotka, pieczarki sparzone, papryka i jesli jadasz mieso to szynka lub lepiej wedzonka. Podsmazasz. Mleko i zoltka ubijasz z szczypta soli reka a w mikserze bialko sie ubija. Delikatnie mieszasz i wrzucasz na rozgrzane warzywa. I na to sypiesz albo oliwki pokrojone bardzo drobniutko albo kapary albo w wersji lux to trufla. Na pewno wrzucasz na koncu kawalki sera a najlepszy jest do tego Raclette jak twierdza Francuzi wiec aie nie spieram. W miedzyczasie podgrzewasz druga patelnie i przeracasz na druga( moj sposob). Ojciec.mojego dziecka to omlet zas robi podobnie tylko ze w goracym piekarniku i sie na niego gapi , bez slowa jakby przyczajal sie na zwierzyne a potem nagle sie zrywa.drac jape " Ready!".
    • princesswhitewolf Re: Omlet 03.08.19, 23:02
      Omlet z maka to soufflet
    • princesswhitewolf Re: Omlet 03.08.19, 23:03
      Znowu sie wpisalam w watek- trupa bo jakis reklamodawca musial go wywlec by reklamowac gadzety
    • karotka_plus Re: Omlet 03.08.19, 23:17
      My robimy tak
      Papryka czerwona (100 g)
      Jajo kurze całe (2szt.)
      Płatki jaglane (30 g)
      Szynka z kurczaka lub indyka (20 g)
      Składniki dodatkowe: - pieprz, sól, ketchup

Lub na słodko jak ktoś lubi
      Jajo kurze całe (1 szt.)
      Płatki Jaglane (30 g)
      Owoce maliny/borówki/truskawki/jagody (100-150 g)
      Kakao (5 g)

Lub
      Płatki owsiane (40 g)
      Jabłko (100 g)
      Jajo kurze całe (1 szt.)
      Oliwa z oliwek (5g)
      Kakao (5g)
      Składniki dodatkowe: ewentualnie słodzik, cynamon lub przyprawa korzenna
    • tryggia Re: Omlet 04.08.19, 11:54
      Zajarałam się wątkiem i zrobiłam dziś na śniadanie dutch baby. Nie omlet w sumie, ale trochę tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka