Dodaj do ulubionych

Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu

29.11.13, 15:13
Szybko pomagacie to poradze sie po raz drugi.....
Kogos wczoraj zlapala kontrol w autobusie komunikacji miejskiej.
Ta osoba nie miala wogole biletu.
Poszla zaplacic ta kare 100 zl i kupila bilet miesieczny tego samego dnia.
Pytanie: czy da sie jakos zakombinowac ? zeby ta kare zwrocili lub czesc tej kary zwrocili jak im pokaze ta osoba bilet miesieczny ?
Bo tak mysle zeby napisac pismo ze osoba ta kupila rano bilet miesieczny, potem wrocila do domu i potem jechala na miasto spowrotem. Myslala ze bilet ma a sie okazalo ze zostawila w innej torebce.
Podobno w takiej sytuacji zwracaja 40% mandatu. Ale nie wiem czy w tej sytuacji da sie ta kzakombinowac ? skoro osoba ta kupila potem ten bilet. Ale oni o tym wiedziec nie musza suspicious
Ewentualnie co napisac ? i czy wogole jest sens pisac ?
Obserwuj wątek
    • babunia_wygodka Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:16
      Nie pisać, płacić karę. I na przyszłość oduczyć się złodziejstwa.

Jeżeli przypadkiem to jednak nie ty - oducz się pomagania złodziejom.
    • oqoq74 Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:23
      Ludzie to mają pomysły...
    • ola Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:25
      zależy w jakim mieście. W Warszawie bilet na karcie miejskiej uaktywnia się w autobusie po kupieniu przez przyłożenie do kasownika. Wtedy automatycznie zapisuje się godzina skasowania.
      Jeśli na mandacie masz datę 29.11.13 godz. 13.00 a bilet uaktywniono o godz. 17.00 to aż wstyd próbować się kłócić.

Tak czy owak sam pomysł jest trochę cuchnący, BTW...
      • ichi51e Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:27
        No wlasnie bilet koduje sie od momentu styku. Ale jak kiedys bylo tak ze od do to wtedy byla jakas procedura odkrecania - teraz pewnie nie ma.
    • amoreska Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:27
      Ta osoba powinna zapłacić karę i nie kombinować.
    • to_ja_tola Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:29
      Po co kombinowac jak juz zapłaciła ta osoba? 100 zł to nie majątek.Pozatym w koncu kare zaplacila zasłuzenie.
      • bbuziaczekk Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:41
        No wlasnie to jest starsza osoba ktora zawsze miala miesieczny. Skonczyl sie pare dni temu i ta osoba tak czy siak w tym dniu miala bulet kupic miesieczny.
        Zapomniala ze nie ma miesiecznego juz i zapomniala skasowac bilet. Odruchowo.
        No i tak wlasnie wymyslila ze daloby sie zakombinowac jakos.
        • bbuziaczekk Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:42
          Tu gdzie mieszkam bilety miesieczne kupuje sie w kioskach. Tam Pani wpisuje na terenie jakiego miasta obowiazuje i date zakupu. I tyle.
          Nic sie nie uaktywnia.
          • gryzelda71 Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:49
            Coś się zmieniło,ze miesięczne można w dowolny dzień kupić i wazny jest 30 dni?
            • z_lasu Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:52
              Tak, w niektórych miastach jest taka możliwość.
            • aanikaa Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:53
              gryzelda71 napisała:

> Coś się zmieniło,ze miesięczne można w dowolny dzień kupić i wazny jest 30 dni?

No niestety, świat idzie do przodu w zastraszającym tempie. big_grin
              • gryzelda71 Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 16:13
                To dobrze, porażka by było gdyby po 15latach ciągle było tak samo.
            • bbuziaczekk Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 16:03
              Tak, miesieczny u mnie w miescie mozna kupic w dowolny dzien miesiac i wazny jest 30 dni
            • maggi9 Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 19:03
              gryzelda71 napisała:

> Coś się zmieniło,ze miesięczne można w dowolny dzień kupić i wazny jest 30 dni?

Yyy a to można inaczej? big_grin

Nie no żartuję, w Wawie tez się kiedyś kupowało miesięczny na dany miesiąc. Teraz są bilety 30 dniowe i to jest moim zdaniem rozwiązanie lepsze. A tak btw, jak to wyglądało kiedyś, bo już nie pamiętam. Jak chciałam kupić bilet miesięczny nie na początku miesiąca tylko gdzieś w środku to jak się płaciło? No bo chyba nie całość?
          • ichi51e Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:54
            Nawet nie wiem o jakie miasto chodzi... Najprosciej napisac odwolanie argumentujac to wiekiem biletem i tym co tu nam napisalas. Czy rozpatrza pozytywnie? Pewnie tak. Aczkolwiek ja bym wziela na klate jako sluszna kare.
          • kanna Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 18:50
            am Pani wpisuje na terenie jakiego miasta obowiazuje i date zakupu.

Pamiętam te czasy smile Długopis wymazywany i na bilecie jednodniowym całe miesiące się jeździło... wink Jak słyszałam, oczywiście. Od koleżanek.
        • beatulek Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:55
          Buziaczku a może ta pani mogłaby udokumentować swoją trudną sytuację, pokazać, że zaraz po otrzymaniu mandatu zakupiła kolejny miesięczny i zwyczajnie poprosić o anulowanie jakiejś części mandatu??? Bez kłamania i kombinowania?
          Szczerze mówiąc gdybym ja miała to rozpatrywać to szybciej anulowałabym takiej osobie piszącej prawdę niż kombinującym cwaniakom. No i w sytuacji gdy mandat i zakup biletu pochodzi z tego samego dnia żądałabym paragonu z wydrukowaną godziną zakupu.
          Mandat dostała słusznie.
    • aanikaa Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:55
      Wogole spowrotem zrobić sobie kontrol i stwierdzić, że należy wrócić do szkoły i wreszcie nauczyć się ortografii.
      Pięć zdań na krzyż i 3 błędy ortograficzne - miszcz. big_grin
      • kosheen4 Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 16:00
        aanikaa napisała:

> Wogole spowrotem zrobić sobie kontrol i stwierdzić, że należy wrócić do szkoły
        > i wreszcie nauczyć się ortografii.
        > Pięć zdań na krzyż i 3 błędy ortograficzne - miszcz. big_grin

dwa zdania i cztery błędy. wygrywasz.
        • bloopsar Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 18:34
          > dwa zdania i cztery błędy. wygrywasz

Co najmniej dwa z nich to ewidentna ironia. Wygrywasz tytuł Miszcza Niekumacji tongue_out
          • baltycki Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 19:42
            bloopsar napisała:

> Co najmniej dwa z nich to ewidentna ironia. Wygrywasz tytuł Miszcza Niekumacji
            > tongue_out
            Co najmniej trzy z nich to ewidentne cytaty. Wygrywasz tytuł (Nad)Miszcza Niekumacji
            tongue_out
        • aanikaa Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 30.11.13, 02:29
          dpowiadasz na:
          kosheen4 napisała:
          > dwa zdania i cztery błędy. wygrywasz.

Nie załapałaś? Serio?? big_grin
    • ghrtth Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 15:57
      Moim zdaniem nie ma co kombinować, ale mówiąc prawdę też można spróbować odzyskać część kwoty. U mnie w mieście można powołać się na to, że jest się stałym klientem (mają w danych zakup biletu miesięcznego), ale zapomniało się o bilecie z przyzwyczajenia. Nie wiem, czy czymś to skutkuje ostatecznie, ale słyszałam o takich podaniach.
      • bbuziaczekk Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 16:08
        Wiem ze w sytuacji gdy ktos ma bilet ale go zapomnial z domu moze sie zwrocic z reklamacja i zaplaci tylko 40% tej kary a 60% oddaja.
        Ale moze faktycznie zostawic to w spokoju jako nauczke a nie latac z pismami i sie tlumaczyc.
    • ruscello Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 18:46
      W kilku miastach, w ktorych bilety nie sa uruchamiane jak w Wwie, spotkalam sie z anulowaniem mandatu jedynie pod warunkiem, ze bilet ma date najpozniej dzien wczesniejsza niz mandat.
      Ma to wlasnie zapobiegac kupowaniu biletu po otrzymaniu mandatu. Nie sadze, by gdzies sie ludzie nabrali na takie cwaniactwo.
    • s.q.u.o.n.k Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 22:56
      Przeczytałam: mandat za brak bidetu big_grin
    • 18lipcowa3 Re: Problem nr 2 :) Mandat za brak biletu 29.11.13, 23:34
      Spróbuj, może się uda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka