05.12.13, 22:52
Tak sobie pomyślałam, że wśród emam są także polonistki i mogą mi jedną kwestię rozwikłać. Otóż od bardzo dawna w różnych moich lekturach pojawiają się cytaty z Norwida. Ściśle publicystyczne. Nie zapamiętuję ich, ale budzą zachwyt i bo są zwykle trafne i do opisu dzisiejszej Polski - bo też tak są oczywiście dobierane. W każdym razie co parę miesięcy ruszam do google, żeby wyszukać źródło.

No i pytanie - czy Norwid pisał tylko wiersze (i stąd te cytaty), czy także jakieś inne teksty? Bo wierszy nie dam rady i tak przeczytać, a publicystykę bardzo chętnie - ale nie mogę się doszukać. Czy ktoś może mi wskazać jakąś publikację? Artykuły? Listy? Ale nie po prostu poezję.
Obserwuj wątek
    • pearlinee Re: Norwid 05.12.13, 23:22
      ja polonistykę kończyłam lata temu, ale pamiętam że Norwid pisał całkiem fajne nowele.
      Ja zapamiętałam najbardziej "cywilizację". Ale miał ich więcej, ale nie tyle co wierszy napewno.
      Z publicystyki narazie nic nie mogę sobie przypomnieć, ale aż przeglądnę notatki wink bo mnie zaintrygowałaś. Norwid też był bardzo dobrym dramatopisarzem
      • m_sl Re: Norwid 07.12.13, 21:32
        Ja od dawna szukam takiego cytatu, że łatwo jest za ojczyznę umierać, a dużo trudniej dla ojczyzny pracować. I też nie mogę znaleźć.
        • marusia_ogoniok_102 Re: Norwid 07.12.13, 21:37
          Nie chodzi czasem o: "Łatwo jest mówić o Polsce, trudniej dla niej pracować, jeszcze trudniej umrzeć, a najtrudniej - cierpieć"?
    • kadfael Re: Norwid 07.12.13, 21:36
      Ja wrzucisz w google słowo Norwid to Ci wyjdą dziesiątki stron na temat życia i twórczości, łącznie czasem z tekstami.
      Norwid pisał też prozą i to całkiem sporo tekstów.
    • ira_07 Re: Norwid 08.12.13, 17:37
      Nie tylko wiersze.
      Pisał nowele, dramaty, można tez przeczytać jego listy. To w listach jest sporo fajnych cytatów, ale listy ciężko dostać.

Masz tu nieco prozy: literat.ug.edu.pl/nproza/
      dramat: literat.ug.edu.pl/cnring/index.htm
      • joxanna Re: Norwid 08.12.13, 21:55
        dzięki!
    • angazetka Re: Norwid 08.12.13, 21:50
      I co to znaczy, że nie dasz rady przeczytać wierszy? wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka