Dodaj do ulubionych

Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ???

12.12.13, 12:01
Zamówiłam sobie prezent przez paczkomat bo mam go dość blisko, bliżej niż poczta i jak głosi reklama odbieram kiedy chcę, ale jak to w życiu bywa jest trochę inaczej tudzież reklamy kłamią.
We wtorek dostałam smsa, że paczka już czeka, ale ponieważ dziecko mam chore chciałam odebrać paczkę w piątek nie dlatego, że nie mogę wyskoczyć po paczkę tylko nie chciałam aby syn widział, a w piątek ktoś inny zajmie jego uwagę, więc niepostrzeżenie mogę ją przynieść i schować zanim zauważy- taki był plan ale niestety, wczoraj dostałam ponaglającego smsa, że inne paczki czekają na przyskrzynienie i żebym szybciej odebrała paczkę. Oj nic mnie bardziej nie wkurza niż ponaglanie, już wolę olewanie polskiej poczty ( listonosz zamiast wejść z paczką pozostawia w skrzynce awizo) ale przynajmniej nikt nie pierdzi smsami i jest na odbiór 14 dni faktycznie kiedy się chce . Ciekawa jestem ile jeszcze smsów dostałabym do piątku gdybym nie odebrała paczki wczoraj?
Drugi raz nie będę sprawdzać wolę starą poczciwą olewającą pocztę z kolejkami , która ma mnie i moją paczkę gdzieś dopóki jej sobie nie odbiorę w dniu kiedy mi najbardziej pasuje !!

A może ktoś lubi paczkomaty, napiszcie za co?, bo za smsy ponaglające to się nie da
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:04
      ja uwielbiam paczkomaty wink nie musze czekać na kuriera,odbieram paczkę kiedy chcę, paczkomat mam na osiedlu.

na odbiór paczki z paczkomatu ma się 3 dni, a nie 14 wink po 3 dniach paczka ląduje w firme, i trzeba się do firmy pofatygować po odbiór.
      • mvszka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:08
        > na odbiór paczki z paczkomatu ma się 3 dni,

no to kicha po całości, tym bardziej, że takiej informacji łaskawie nawet nie zamieścili w smsie
        • solaris31 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:09
          zawsze jak kupuję cokolwiek w necie i wybieram dostawe z paczkomatu, dostaję taką informację od sprzedającego, a nie od firmy In Post wink
          • mvszka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:11
            ja tylko dostałam info , że na zwrot towaru mam 3miesiące , wow wink
          • aszlan Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:16
            Korzystam z paczkomatów zawsze jeśli jest taka opcja, paczkomat mam 200 metrów od domu, dla mnie wygoda i zero stresu.
        • atena12345 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 13.12.13, 09:25
          mvszka napisała:

> > na odbiór paczki z paczkomatu ma się 3 dni,
          >
          > no to kicha po całości, tym bardziej, że takiej informacji łaskawie nawet nie z
          > amieścili w smsie
          >

Zawsze mam w sms-ie info o terminie odbioru
        • attiya Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 13.12.13, 09:35
          bzdura - zajrzałam na stronę regulaminu - jak byk pisze ile ma się czasu na odebranie przesyłki
    • maggi9 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:04
      Ja lubię paczkomaty a to z tym ponaglaniem to chyba tylko z okazji swiąt bo sama tego nigdy nie doświadczyłam. Ale fakt ma się tylko 72h na odbiór, mogłoby być nieco więcej czasu.

Ja lubię za to, że nie muszę stać w kolejce na poczcie, mogę przyjść nawet w nocy no i paczkomat mam zdecydowanie blizej niż pocztę. Aha i jest to tanie bo czesto wysyłka do paczkomatu kosztuje kilka zł, poniżej 10.
      • phantomka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:07
        Jest to jedno z lepszych rozwiązań, ale jak widać, zawsze znajdą się maruderzy. Nikt Cię przecież rózgą po nogach nie bił w celu przyspieszenia. Ot, wiadomo, okres przedświąteczny, a oni mają z reguły śmieszne te smsy, więc masz chyba zły nastrój skoro wolisz komunistyczną pocztę z jej totalnym olewem w stosunku do klienta.
        • mvszka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:16
          > Nikt Cię przecież rózgą po nogach nie bił w celu przyspieszenia.

nieważne co się działo- przyspieszali a nie znoszę tego , tym bardziej, że reklama mówi zupełnie coś innego- odbierasz kiedy chcesz, Ciebie nie razi jeśli jest zupełnie inaczej niż w reklamie?

poczta nie jest taka olewająca bo od nich smsa też dostanę, że jak kurier mnie nie zastanie to sobie w UP odbiorę i to jest pierwszy i ostatni i mi się to akurat kojarzy z kulturą a nie komuną
          • phantomka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:20
            mvszka napisała:

> > Nikt Cię przecież rózgą po nogach nie bił w celu przyspieszenia.
            >
            > nieważne co się działo- przyspieszali a nie znoszę tego , tym bardziej, że rekl
            > ama mówi zupełnie coś innego- odbierasz kiedy chcesz, Ciebie nie razi jeśli jes
            > t zupełnie inaczej niż w reklamie?
            >
            > poczta nie jest taka olewająca bo od nich smsa też dostanę, że jak kurier mnie
            > nie zastanie to sobie w UP odbiorę i to jest pierwszy i ostatni i mi się to aku
            > rat kojarzy z kulturą a nie komuną
            Tak, szczególnie kiedy siedzisz w domu, a zamiast paczki dostajesz awizo - to szczyt kultury. Moja mam już dwukrotnie składała skargi w związku z tym i co? Gucio. A przecież płacisz za określoną usługę. Także nie przekonuje mnie ta kultura pp.
            • mvszka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:25
              Moja mam już dwukrotnie składała skargi w związku z tym i co?

to mama przejdzie na paczkomaty a ja powrócę na pocztę.
          • sanrio Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 13:56
            i tu się mylisz, ponieważ na poczcie też jest określony czas na odebranie przesyłki - 2 tygodnie, po tym czasie wraca do nadawcy, więc nie odbierasz kiedy chcesz, tylko kiedy musisz.
          • a1ma Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 16:44
            Nie pospieszają, tylko PRZYPOMINAJĄ.
            Czasem można przegapić sms, fajnie, że przysyłają więcej niż 1.

Jeśli nie siedzę akurat w domu i mogę czekać na kuriera do woli, to zawsze wybieram paczkomat.
        • a.nancy Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 16:20
          wiesz, kto to maruder?
      • mvszka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:10
        mogę przyjść nawet w no
        > cy

ja miałam taką wizję, że przychodzę płacę a ktoś stoi obok i czeka aby ją capnąć jak się tylko drzwiczki otworzą, przecież to możliwe jest
        • maggi9 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:14
          Taaak masz manię prześladowczą chyba.

Jak wyjdziesz z poczty to nikt Ci w biały dzień nie wyrwie paczki spod pachy?
          • mvszka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:17
            > Jak wyjdziesz z poczty to nikt Ci w biały dzień nie wyrwie paczki spod pachy?

ja mam manię?? no to witaj w klubie wink
            • maggi9 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:19
              Ale ja nie mam wizji, że ktoś mi paczkę zabiera. Nie boję się wyjąć paczki z paczkomatu ani odebrac jej na poczcie. Chociaż wiem, że i tu i tu kazdy może mi ją wyrwać ale nie spędza mi to snu z powiek i nie mam "wizji". Więc nie, nie mam manii. Zostałaś sama.
            • aszlan Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:23
              Z PP ograniczam kontakty kiedy tylko mogę, mimo pozorów nowoczesności to nadal skansen,; czy wiecie np. że na poczcie można płacić kartą ale tylko pod warunkiem, że okażecie dowod osobisty wink
              • guderianka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:27
                albo, że wysyłając paczkę na dzień dziadka z prezentami- nie można napisać kilku imion -tylu ilu jest wnuków tylko jedno ? suspicious
                • neokawa Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 18:37
                  Bo wysyłający i odbierający jest JEDEN. List polecony/paczka - przez jedną osobę/firmę do drugiej osoby/firmy. Według mnie logiczne.
              • seniorita_24 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:53
                Płaciłam ostatnio bez pokazywania dowodu.
                • gazeta_mi_placi Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 15:38
                  Płaciłam kilka miesięcy temu kartą i też nikt nie żądał dokumentów.
                  • aszlan Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 16:38
                    a ja placiłam 2 tygodnie temu (Warszawa) kwota mała ok.40zł i musiałam okazać dowod, pani w okienku coś mętnie tłumaczyła o bezpieczeństwie itd. i że mają to zapisane w regulaminie; dowód okazałam, tematu nie chciało mi się drążyć.
                    • neokawa Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 18:38
                      Przeczytaj może umowę swojej karty.
                      www.kartyonline.pl/por.php?id=52
                      • aszlan Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 20:44
                        Nie o to chodzi,
                        Spotkał mnie ten przypadek, tyle że u mnie na poczcie nie widnieje napis, że można wypłacić gotówkę tylko jak w każdym sklepie symbole kart.

"Ostrzegam - nie ma płatności kartą na Poczcie Polskiej.

Jasne, że nie ma. U mnie na poczcie wiszą chyba ze 3 plakaty, na których wyraźnie i po polsku napisano, że można WYPŁACIĆ GOTÓWKĘ. Poza tym na wydruku z terminala, który się dostaje jako potwierdzenie transakcji jest wyraźnie i po polsku napisane: GOTÓWKA, a poniżej "wydawca karty może pobrać prowizję zgodnie ze swoją tabelą opłat i prowizji". Jeśli się pan nie zgadza, zawsze może pan zwrócić kwit do okienka, panienka anuluje transakcję wciskając stosowny guzik na terminalu i tyle! Ale trzeba CZYTAĆ to, co się do ręki dostaje.

A tak swoją drogą - czy nie zastanowiło Pana, że panienka z okienka żąda od Pana dowodu tożsamości, spisuje jego numer do wydruku z terminala, na którym przywala urzędowy stempel? Mnie by zastanowiło. Od ponad 10 lat płacę kartą w sklepach i jeszcze się nie zdarzyło, aby ktoś ode mnie wymagał okazania dowodu tożsamości.
                        Zapłaciłem 12 pln prowizji za 'pobranie gotówki' - bowiem tylko w
                        takiej formie możliwa jest płatność na poczcie.

Ja od czasu do czasu wypłacam na poczcie (szczególnie, jak jestem gdzieś na terenach wiejskich) i nigdy nie płacę żadnej prowizji. Bo mam konto w porządnym banku. Od razu wyjaśniam, że broń Boże nie chodzi o Bank Pocztowy smile
                        Uważajcie i zapytajcie wink z PP nie ma łatwo wink"
                        • jolunia01 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 21:53
                          aszlan napisała:

> ...Od ponad 10 lat płacę kartą w sklepach i jeszcze się nie zdarzyło, aby ktoś ode mnie
                          > wymagał okazania dowodu tożsamości.

Też płacę kartami od czasu jak stało się to w Polsce możliwe i wystarczająco popularne, ale - ponieważ nie podpisuję kart - regularnie zdarzała mi się prośba o pokazanie dowodu tożsamości. Teraz mam karty ze zdjęciem, więc problem identyfikacji odpadł.
                          • gazeta_mi_placi Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 13.12.13, 09:23
                            Nie mam kart ze zdjęciem (a mam dwie z różnych banków) i nikt nigdy nie prosił o dowód tożsamości.
                            Na poczcie też nie.
      • asia_i_p Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 19:54
        72 godziny na odbiór z Paczkomatu, a potem jeszcze 11 dni na odbiór z magazynu, zanim odeślą do nadawcy, tylko to już jest mniej wygodne.
    • guderianka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:07
      dla mnie rewelacja-szybko , tanio i pod nosem
      • bbuziaczekk Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:13
        Ja wybieram paczkomat jesli w aukcji jest taka opcja i jest ona najtansza z innych. Zawsze wybieram najtansza opcje.
        Z paczkomatu juz duzo razy korzystalam. Nie mam zadnych zastrzezen. Zawsze odbieralam tego samego dnia lub dzien pozniej.
        Paczki ida szybciutko bo max 2 dni. Ostatnio juz na drugi dzien mialam paczke w paczkomacie
    • gazeta_mi_placi Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:10
      A jak się wyjmuje paczkę z takiego paczkomatu? Jak to działa?
      • guderianka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:12
        Mają Twój numer telefonu i adres mailowy
        na bieżąco jesteś informowany co się dzieje z Twoją paczką
        gdy paczka jest w bankomacie dostajesz info że możesz odebrać
        idziesz, wpisujesz swój nr telefonu a potem kod, który utrzymujesz sms (chyba taka kolejność bo dawno nie zamawiałam)-drzwiczki się otwierają, bierzesz paczkę, zamykasz i voila!
        • gazeta_mi_placi Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:21
          Ale tam widziałam, że tam jest dużo drzwiczek, skąd wiadomo gdzie paczka? Dla mnie to zbyt skomplikowane. Już wolę poczciwą Pocztę Polskę i Panią listonoszkę narzekającą, że znowu tyle do mnie (dużo zamawiam przez internet).
          • demonii.larua Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:23
            Po wpisaniu kodu drzwiczki otwierają się same, te właściwe z Twoja paczką.
            • gazeta_mi_placi Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:24
              E, chyba bym zeszła na zawał, wolę tradycyjnie, a jak coś tam zepsuję? Hę sad
              Albo na skutek awarii wyleci inna paczka.
              • kanna Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 13:05
                E, chyba bym zeszła na zawał, wolę tradycyjnie, a jak coś tam zepsuję? Hę sad
                Albo na skutek awarii wyleci inna paczka.

W pełni się z Tobą zgadzam.
                Elektronika jest niebezpieczna, zwarcie może być i inne takie... Albo ktoś się ukryje w skrytce i wyskoczy? Gwałciciel? lub inny pedofil?

Tym bardziej jestem pod wrażeniem, że udało Ci się oswoić swoją fobię i korzystasz o komputera i INTERNETU (nikt Ci nie mówił, ile tam niebezpieczeństw czyha? - nawet więcej niż w paczkomatach. jak słyszałam, oczywiście)

Generalnie - szacun.
                • gazeta_mi_placi Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 15:39
                  Ale na smartfona i telefon z dotykowym ekranem nie dam się namówić, mam starą Nokię z tradycyjną klawiaturą.
            • micha11 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 16:26
              A jak się wysyła paczkę tak aby komuś trafiła do paczkomatu ? Wysyła się w oddziale czy też w paczkomacie? Jak się płaci ? I skąd mam wiedzieć do jakiego paczkomatu kupujący chce ją dostać ? Nie pojmuję tego jak to działa sad
              • peggy_su Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 17:37
                Wysyła się też przez paczkomat. Dawno nie wysyłałam ale z tego co pamietam robiłam tak: placiłam za paczkę przez net (kilka zł), otrzymywałam kod smsem i szłam z nim do paczkomatu. Tam zgodnie z instrukcjami wpisywałam kod, otwierały mi się drzwiczki, wkładałam paczkę, zamykałam i już. Po 2 dniach była u adresata wink

Ogólnie wszystko jest bardzo proste, masz instrukcje co robić dalej w smsie, a przy nadawaniu/odbieraniu na ekranie komputerka obok skrzynek.
              • grave_digger Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 21:20
                Micha, zakładasz konto na paczkomaty 24. Jeśli chcesz coś komuś wysłać przez paczkomat, to niech on da ci znać do którego ma trafić, bo zazwyczaj w mieście jest kilka (lista z paczkomatami znajduje się na ich stronie, miasto, ulica i nr).
                Gdy masz już konto jest tam 'nadaj paczkę'. Wcześniej ładujesz konto. Generujesz etykietę (!), którą potem drukujesz i naklejasz na paczkę (na etykiecie znajduje się info gdzie ma paczka trafić i co najważniejsze kod, który musisz wbić w paczkomacie). Idziesz do paczkomatu i nadajesz paczkę.
                Jest też zakładka allegro. Jeśli miałaś opcję paczkomat w aukcji, gdy coś sprzedawałaś, to po zakończonej aukcji, gdy ktoś ten paczkomat wybrał, klikasz zakładkę allegro i postępujesz wg instrukcji. Wszystko się wtedy ładnie ładuje i wyświetla. Potem etykieta i go.
          • guderianka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:24
            Geniuszu-po wpisaniu kodu OWTWIERAJĄ się drzwiczki-widzisz które wink
          • kamunyak Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 13.12.13, 13:47
            > Ale tam widziałam, że tam jest dużo drzwiczek, skąd wiadomo gdzie paczka?

na ekranie dodatkowo wyswietla się, że "twoje" drzwiczki otwierają sie na prawo, lub na lewo więc wiesz gdzie szukać.
            To jest skomplikowane tylko po raz pierwszy ale, jak widać, średnio rozgarniety uzytkownik potrafi sobie poradzić więc i ty na pewno dasz radę, skoro dajesz radę np. z internetem.
      • bbuziaczekk Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:16
        Dostajesz na telefon smsa ze paczka jest w paczkomacie do odbioru juz.
        Idziesz, wpisujesz na ekranie nr telefonu, wbijasz kod ktory dostalas w smsie i skrytka sie otwiera. Wyciagasz, zamykasz, cos tam jeszcze potwierdzajacego klikasz na ekranie i idziesz.
    • mirkad Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:11
      kocham paczkomaty bardziej niż fochowatego kuriera, co to ma wiecznie pretensje, że o 8 rano jestem w pracy (jakże mogę!) i będzie musiał przyjechać jeszcze raz.
      a na odbiór są 72 godziny - w regulaminie paczkomatów pisze jak byk
      • default Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 13:30
        mirkad napisała:

> kocham paczkomaty bardziej niż fochowatego kuriera, co to ma wiecznie pretensje
        > , że o 8 rano jestem w pracy (jakże mogę!) i będzie musiał przyjechać jeszcze
        > raz.

To i tak luzik - mnie ostatnio kurier powiedział, że on pracuje od 8 do 14 i nie ma siły, w innych godzinach nie przyjedzie. Był wyraźnie zdegustowany, że dom pusty w tych godzinach : "jak to - nie ma nikogo, zawsze jest ktoś, kto może zostać w domu !!" smile
        Na szczęście mam uczynnego sąsiada emeryta.
        • zuzanna56 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 15:24
          default napisała:

> mnie ostatnio kurier powiedział, że on pracuje od 8 do 14 i ni
          > e ma siły, w innych godzinach nie przyjedzie. Był wyraźnie zdegustowany, że dom
          > pusty w tych godzinach : "jak to - nie ma nikogo, zawsze jest ktoś, kto może z
          > ostać w domu !!" smile
          > Na szczęście mam uczynnego sąsiada emeryta.

To jak u mnie. Kurierzy pracują do 14.00-15.00 i nie ma mowy aby przyjechali o 16.00. Paczki albo zostawiają za naszą zgodą gdzieś na posesji, pod dachem albo zostawiają u starszych, niepracujących sąsiadów.
    • saszanasza Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:12
      Zupełnie nie rozumiem w czym masz problem. Wystarczy wejść na stronę paczkomatów, by dowiedzieć się, ile dni paczka czeka na odbiór i albo to akceptujesz albo nie.
      Masz pretensje do garbatego że ma proste dzieci.
      SMS ponaglający...cóż...nie dostałabyś takiego - byłoby źle, bo nie przypominają, a ty poprzedniego smsa nie zauważyłaś/zapomniałaś o nim/wykasowałaś.
      Na mój telefon trafia tyle spamu, że akurat sms ponaglający w sprawie dla mnie istotnej nie jest dla mnie jakimś problemem.
      Ja z paczkomatów jestem zadowolona.
      • mvszka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 17:24
        żadnego smsa nie wykasowałam ( trzymam na pamiątkę) a gdybym znała regulamin tym bardziej bym się wkurzyła na to : schnela, schnela
        • falka_85 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 20:50
          Mam pytanie, czy dobrze rozumiem, że całe twoje wzburzenie i ten wątek jest skutkiem jednego ponaglającego smsa?!
        • jolunia01 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 21:59
          mvszka napisała:

> ... gdybym znała regulamin tym bardziej bym się wkurzyła na to : schnela, schnela

Fascynujące. Gdybyś znała regulamin, to byą wiedziała, że na odbiór przesyłki masz 72 godziny i z premedytacją czekałabyś na ponaglające SMS-y. Masochistka?
    • kagrami Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:14
      Ja bardzo lubię paczkomaty. Ale raz się wkurzyłam, jak ponaglali mnie aby odebrać w weekend a ja wybrałam akurat paczkomat koło miejsca pracy.. Musiałam podjechać tam w niedzielę. Poza tym ok, rozumiem że nie ma miejsca - to jednak weekendy powinni szczególnie traktować.
      • mvszka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:22
        Ale raz się wkurzyłam, jak ponaglali mnie aby odebr
        > ać w weekend a ja wybrałam akurat paczkomat koło miejsca pracy.. Musiałam podje
        > chać tam w niedzielę. Poza tym ok, rozumiem że nie ma miejsca

no to to mi się akurat kojarzy z komuną, na poczcie jakoś miejsce jest żeby leżały i się kurzyły przez 14 dni
        • kk345 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 15:34
          > no to to mi się akurat kojarzy z komuną, na poczcie jakoś miejsce jest żeby leż
          > ały i się kurzyły przez 14 dn
          i
          >

Jaaasne, przecież wszyscy wiedzą, ze oddział pocztowy jest tej samej wielkości, co paczkomat- czyli gabarytów większej szafy... i w obu miejscach spokojnie może zalegać ta sama ilość pakunków...
        • aneta-skarpeta Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 15:34
          no tak, ale w paczkomatach nie ma na to miejsca

wyobrażasz sobie jak rozległe musiałby być, zeby pomiescic zamawiajacych, którzy czekaja 14 dni i nowonapływajacych?
          • mvszka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 17:19
            szkoda, że oni sobie nie wyobrażają, że ktoś mimo chęci i zamiarów przy zamówieniu paczki nie może jej odebrać w ciągu 72 godzin i cały czas chodzi mi o brak jednej informacji w smsie o tym skoro tacy skorzy są do smsowania, polityka jest taka żeby popędzać zamiast poinformować- trzeci świat
            • incubus_1 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 18:12
              To możesz SMS-em dopłacić za przetrzymanie paczki jeszcze 24 h i po problemie. Marudzisz i szukasz dziury w całym.
            • aneta-skarpeta tia jasne... 13.12.13, 13:58
              pieprzysz, za przeproszeniem

po 1 nie masz obowiazku korzystania z paczkomatów, po 2 sprawdziłam

masz informację o 72 godzinach w meilu z info, że paczka czeka
              jak wół!!!!
              • aneta-skarpeta Re: tia jasne... 13.12.13, 13:58
                Na odbiór paczki masz 72 godziny, później przekażemy ją do oddziału InPost w Twoim mieście, gdzie czekać będzie kolejne 11 dni.
    • heca7 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:14
      To ja wstawię mój post sprzed paru dni, z forum Zakupy wink

Paczkomat i problem z odbiorem wink Moja historia.
      Autor: heca7  07.12.13, 12:35
      Dodaj do ulubionych Skasujcie
      Odpowiedz cytując Odpowiedz
      Najbliższy paczkomat mam 7km od domu. Ale ok. trzeba się uczyć nowych rzeczy wink Zamówiłam paczkę. Dostałam tylko maila z numerem odbioru i poleceniem abym wpisała swój numer komórki.
      Dziś dotarłam. Wyciągam zgrabiałymi dłońmi karteczkę. Piździ jak cholera, śnieg po kostki. Wpisuję numer. Ups! Zły numer. Ok, może zrobiłam czeski błąd. Wpisuję znów. Ups! zły numer. Ok. może sprzedawca z Allegro podał mój drugi numer komórkowy , który mam w ustawieniach. Za mną kolejka skulonych ludzi. Wpisuję dwa razy. Ups! @##%&!!$@#. Mega wściekła jadę do domu-7km. Dzwonię na infolinię. Co się okazuje?!? Sprzedawca w miejsce "numer odbiorcy" wpisał swój numer komórki!
      Kochane Bravo. Co robić? Dać pozytywa? Bo paczkę odebrał przed chwilą mój mąż i sama w sobie jest ok. Czy za dodatkowe 14km wystawić neutrala?

Wystawiłam pozytywa jakby co wink
      • mvszka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:20
        no tu ewidetnie dał ciała sprzedawca z allegro, inna sytuacja,
        ale ten nr telefonu do wbicia też jest wkurzający
        • kk345 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 15:35
          Zawsze możesz wbijać PESELbig_grin
        • aneta-skarpeta Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 15:36
          chyba jednak bardziej wkurzajace sa kolejki na poczcie i godziny otwarcia

a powaznie myslę, ze po prostu przesadzasz, bo nie lubisz byc ponaglana

ale prawda jest taka- bez urazy- swieta krową nie jestes, paczkomay maja ograniczoną ilośc miejsc, a ludzie zamawiają i też chcą odebrać swoje paczki
    • princy-mincy Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:15
      Ja lubię paczkomaty i wybieram zawsze paczkomat nad pocztę.
      Nie denerwują mnie ponaglajace smsy, wiem, ze sa 72h na odbiór paczki.
      I wole je dlatego, ze mam po drodze, nie stoję w kolejce na poczcie, odbieram nawet późnym wieczorem, w nocy lub wczesnym rankiem, gdy poczta zamknięta.

Ale przymusu korzystania nie ma, jak ktoś woli pocztę, jego sprawa.
    • falka_85 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:20
      Lubie to złe słowo, ja paczkomaty uwielbiam smile Jeżeli tylko jest możliwość to wybieram przesyłkę do paczkomatu. Niedogodności związanych z ponaglaniem nie doświadczyłam (a nawet gdyby to przecież nikt pistoletu do głowy nie przystawia, to był przecież tylko sms smile. Akurat paczkomat mam nieopodal pracy, a cała operacja odebrania paczki zajmuje dosłownie dwie minuty także odbieram tego samego dnia, którego dostanę smsa. W porównaniu do poczty, którą raz że mam znacznie dalej, dwa może raz zdarzyło mi się nie odstać w ogonku 20 minut, jest to wynalazek cudowny. Przewaga nad kurierem (kuriera zamawiam zwykle do pracy, także nie ma problemu z tym że kurier mnie nie zastanie w domu) to głównie koszt przesyłki.
      • monix123 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:24
        Ja paczkomaty kocham. Bez dwóch zdań.
        Serio.
        To dla mnie najlepszy wynalazek na świecie.
        Korzystam zawsze jak jest taka opcja. I zaraziłam nimi wszystkich w pracy wink)
        • heca7 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 15:38
          Gdybym miała paczkomat bliżej niż 7km to na pewno częściej bym z niego korzystała. No nic, czekam może kiedyś postawią wink
    • incubus_1 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:23
      Paczkomaty są super! Odbieram, kiedy chcę, przypominają mi, świetnie, bo zdarza mi się zapomnieć, ze mam coś do odebrania.
    • default Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:24
      Paczkomaty są super, no ale ludziom nie dogodzisz, zawsze się znajdzie jakiś smerf-maruda. W smsie piszą jak byk, że 72 h na odbiór, co jest logiczne i uzasadnione, bo paczkomaty mają określoną ilość skrytek i żeby wszystko hulało jak należy, to nie mogą być blokowane tygodniami przez nieodebrane paczki. A po tym czasie zawsze możesz pojechać do siedziby firmy - zupełnie jak na starą, dobrą pocztę wink
      • mvszka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:31
        W smsie piszą jak byk, że 72 h na odbiór,

och no to co za pech, w moim ani słowa nie było, że mam 72 godziny na odbiór a dostałam w sumie 3 smsy

> to nie mogą być blokowane tygodniami przez nieodebrane paczki.

przeczytałabyś łaskawie uważnie mój post to zauważyłabyś, że chciałam odebrać w piątek czyli przedłużyć czas oczekiwania paczki o zaledwie 24godziny- no co za buractwo z mojej strony
        • princy-mincy Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 13:01
          To moze następnym razem, nim zamówiła jakaś usługę, przeczytalabys łaskawie i uważnie regulamin?
        • kanna Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 13:07
          przedłużyć czas oczekiwania paczki o zaledwie 24godziny

to chyba 9 zł kosztuje, jak dobrze pamiętam...
          • incubus_1 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 18:13
            Nie, około 4.
        • attiya Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 13.12.13, 09:38
          och, co za pech, że rzuciłaś łaskawie na stronę regulaminu paczkomatów uncertain
      • oteczka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:31
        Lubię paczkomaty i zawsze korzystam jak jest możliwość tym bardziej że zazwyczaj ta usługa jest bezpłatna ,jeżeli nie mogę odebrać w czasie 72 godz ,dzwonię na infolinię i zawsze przedłużali mi termin bez problemu ,sam mi to kiedyś pracownik zaproponował.
      • moofka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:36
        w smsie jest info ze 72 godziny na odbior z paczkomatu t
        potem paczka czeka w najblizszym oddziale inpost
        jak ktos lubi okienka to i tak kolejka mniejsza niz na poczcie
    • przystanek_tramwajowy Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:31
      Trzeba widzieć więcej niż czubek własnego nosa i czasami luzować pośladki. Nie tylko ty dla swojego dziubdziusia zamówiłaś prezent. Zrobiło to wiele innych osób. I jak ty nie odbierzesz, to mogą nie zdążyć z dostarczeniem wszystkich paczek.

---
      Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
    • demonii.larua Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:31
      Uwielbiam paczkomay, nigdy nie czekałam na dostawę dłużej niż 48 godzin.
      72 godziny to mnóstwo czasu, zwłaszcza że masz blisko i możesz odebrać 24h na dobę, trudno żeby paczki zalegały tam tygodniami (zwłaszcza przed świętami). Zresztą Inpost zawsze wysyła maila z informacją o przesyłce niezależnie od sprzedającego. Do piatku dostała byś pewnie 1 sms, że paczka poszła do POKu i możesz sobie ją odebrać do wyznaczonego dnia.
      Dla mnie paczkomaty to najlepsze rozwiązanie, po mecyjach z kurierami i Pocztą - nie ma nic lepszego.
    • morgen_stern Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:35
      No chyba żartujesz, paczkomaty są rewelacyjne, zamawiałabym za ich pośrednictwem wszystko, gdyby się dało. Czepiasz się zupełnie bez sensu. Wracaj na pocztę i do kolejek, normalnym ludziom nie zajmuj skrzynek tongue_out
    • naomi19 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:41
      bardzo lubię, nie muszę czekać na kuriera tylko idę (pieszo) kiedy mam czas. dla mnie bomba i szybsze niz PP
      • zuzanna56 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:53
        Dla mnie super sprawa. Odbiór w ciągu 3 dni. Nie mam paczkomatu blisko, bo mieszkam na zadupiu i najbliższy jest jakieś 8 km od mojego domu. Ale jest to dokładnie na trasie z pracy (na trasie mam jeszcze ze 2-3 inne paczkomaty) więc żaden problem na 3 minuty zatrzymać się i odebrać paczkę. Zamawiam sporo rzeczy do paczkomatów, zwykle to kosztuje 0 zł smile. Z kurierem jest problem bo zwykle jest u mnie o 10 rano i dziwi się że jestem w pracy (ale bywa że zostawia coś na tarasie pod dachem - nigdy nic nie zginęło), na poczcie są kolejki i nie lubię tam chodzić, czasem są tylko 3 osoby a czekam 15 minut, zmęczona, po pracy. A paczkomat raz dwa i otwiera się smile
    • slonko1335 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:50
      Uwielbiam paczkomaty i jak mam wybór to zawsze wybieram ta opcję. Wolę ją zdecydowanie bardziej niż kuriera czy pocztę. Za co, ano właśnie za to, że mogę sobie wybrać paczkomat który mi najbardziej po drodze i odebrać przesyłkę kiedy mi pasuje bez kolejek, czekania, itd. lub poprosić kogoś o jej odebranie jeśli ja akurat nie mogę.

Kiedyś jak ktoś wiedział, że nie zdąży w terminie odebrać paczki mżna było w INpoście przedłużyć czas odbioru-teraz to nie wiem bo nie miałam potrzeby korzystać.
      • anel_ma Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 12:59
        też lubię paczkomaty, bo tanio, blisko i moge odebrać późno w nocy, kiedy mam wreszcie czas, a wszystko inne jest pozamykane, nie musze czekac na listonosza lub kuriera, martwic się czy zdażę z pracy wrócić, bo kurier juz wydzwania, ze jest w okolicy, albo z awizo stać w kolejce na poczcie
        jak dla mnie to najszybsza i najwygodniejsza opcja.

aha i nie ma problemu z zostawianiem/przypinaniem roweru, bo moge na nim cały czas siedziec, jak te paczke odbieram smile
    • mood_indigo mvszka 12.12.13, 13:31
      Przyznaj się, Ciebie po prostu wszystko dziś w**rwia i tyle wink
      • naomi19 Re: mvszka 12.12.13, 14:03
        stawiam na PMS. Rozumiem i polecam kąpiel z zapachem ylang ylang- łagodzi stres przedmiesiączkowy, wycisza.
    • myszmusia Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 13:33
      dla mnie najwygodniejsza opcja odbior w paczkomacie.
      A co do ponaglania - czytałas regulamin zanim zamowiłas? to nei bedzie lezało do u.... smierci az wyjmiesz. Masz na to trzy dni bofajze a potem mozesz przedłuzyc ale to wymaga załatwienia tzn chyba wysłania semsa.
      • ada16 Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 14:23
        Paczkomaty górąsmile
        Zawsze wybieram paczkomat, jeżeli tylko jest taka możliwość.
    • peggy_su Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 15:03
      Ja tam bardzo lubię paczkomaty. W regulaminie jest jasno napisane że na odbiór czekają 3 dni.
      Paczki przychodzą szybko i to jest ogromny plus. A faktycznie mogę odebrać kiedy chcę, bo nawet o 6 rano, lub w nocy, lub w niedzielę. I nie stoje w kolejkach jak na poczcie. Dla mnie same plusy.
    • magg-dal Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 15:27
      Ja uwielbiam paczkomaty i specjalnie staram się szukać sprzedawców którzy mają opcję wysyłki z paczkomatem. To jest dużo wygodniejsze niż kurier który dzwoni do mnie o 7 rano że przyjedzie między 13-15 a przyjeżdża o 11 i ma pretensje że nikogo nie zastał. Poczty nie trawię, kolejki jak za komuny.
    • joxanna Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 16:00
      kocham paczkomaty, nienawidzę poczty. Unikam kurierów jak mogę.
      Nie mam nic do zarzucenia paczkomatom - bardzo lubię nowinki i zawsze znajduję coś, co możnaby poprawić, tak tu jestem bardzo zadowolona - sms też lubię, telefon zawsze mam ze sobą, w telefonie numer paczki, niczego nie muszę przygotowywać, o niczym pamiętać idę z telefonem i odbieram.

pomyłki się zdarzają, w każdym biznesie, ale system jest ok.

• araceli Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 16:15
      mvszka napisała:
      > jest na odbiór 14 dni faktycznie kiedy się chce .

Jakbyś nie odebrała z paczkomatu paczka trafiłaby do oddziału i mogłabyś ją stamtąd odebrać tak jak z poczty.

Ja paczkomaty uwielbiam właśnie za to, że mogę odebrać paczkę KIEDY CHCĘ (zdarzało mi się już o 7 rano i 23 w nocy) a nie w godzinach pracy urzędu pocztowego po odstaniu kilometrowej kolejki, bo po południu akurat tylko jedno okienko otwarte. Brrrr!

Aczkolwiek UWAGA: Inpost przyjmuje niestety przesyłki nie mieszczące się do paczkomatów! Dostaje się wtedy sms-a, że paczka czeka a po paru sekundach, że 'paczka nie została odebrana w terminie i została przekazana do oddziału' (sic!) . Taka sytuacja w ogóle nie powinna mieć miejsca a jeżeli już to powinni mieć na to osobny system komunikatów, bo nieźle się można wkurzyć po takich sms-ach. Dlatego - uważajcie jak zamawiacie coś dużego!
      • mvszka Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 17:36
        a nie w godzinach pracy urzędu pocztowego
        > po odstaniu kilometrowej kolejki,

u mnie poczta jest do 20tej, między 19 a 20tą nie ma ludzi, inną rzecz zamówiłam przez pocztę i kurier nawet dzwonił kiedy może przyjść ( !!!) może tak tylko przed świętami ale zawsze

Inpost przyjmuje niestety przesyłki nie mieszczące się
        > do paczkomatów! Dostaje się wtedy sms-a, że paczka czeka a po paru sekundach,
        > że 'paczka nie została odebrana w terminie i została przekazana do oddziału' (s

no brawo, czyli trzeci świat, aby tylko zarobić,
        dziękuję wolę pocztę i tak dobrze trafiłam, że nie musiałam gdzieś jechać po to w niedzielę jak koleżanka wyżej, nie odebrałabym w ogóle
        • morgen_stern Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 20:57
          Ale się uchachałaś, wreszcie po tych zachwytach jest się do czego przyczepić tongue_out Jak wspomniałam wyżej - marudzisz i wracaj na pocztę, przecież każden jeden wie, że w naszym kraju usługi świadczone przez tę placówkę są na najwyższym poziomie!
        • bloopsar Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 13.12.13, 17:28
          > kurier nawet dzwonił kiedy może przyjść

Co za cham, tak cię poganiać żebyś się określiła!! A co jeśli ty nie wiesz kiedy będziesz w domu, ha?! Burak z tego kuriera, no! Dobrze, że jest paczkomat - czynny całą dobę i nie wymusza deklaracji dostępności telefonami tongue_out
    • mia_siochi Re: Paczkomaty 24h- wygoda czy stres ??? 12.12.13, 17:20
      UWIELBIAM paczkomaty smile ZAWSZE wybieram paczkomat gdy mam możliwość. NA allegro jest możliwość zaznaczenia ich w wyszukiwarce.
      Moje ulubione sklepy internetowe to te, które mają możliwość odbioru w paczkomacie. A już "najulubieńsze" wink to te w ktorych można też zwrot zrobić w paczkomacie.

Uważam, że marudzisz tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka