Dodaj do ulubionych

Nacudjonasza

16.12.13, 11:40
Pamiętam, że był tu już kiedyś taki fajny wątek o nieporozumieniach językowych - tak mi się przypomniało apropos jasełek w przedszkolu, gdy już po występie jedno z dzieci spytało się co to jest "nacudja nasza" tongue_out
Czyli niektóre zlepki są wiecznie żywe, bo i ja kiedyś tez o to samo się pytałam.
Tak dla poprawienia humorów przed świętami dla tych, którzy myją okna i lepią tony pierogów tongue_outsuspicious
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Nacudjonasza 16.12.13, 11:44
      Mój mąż jak był dzieckiem zastanwiał się co to znaczy tuptanocić.
      W domowym przedszkolu było "tupta nocą jeż" smile
      • to_ja_tola Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:49
        "Tuptanoc" to chyba hitwink
      • vefa Re: Nacudjonasza 17.12.13, 00:03
        Ja długo nie wiedziałam co to 'ptanoc'...
        • myszomle Re: Nacudjonasza 17.12.13, 00:14
          U mnie na roku prawo wykładała pani, która mówiła o rękojmi zawady.
    • burina Re: Nacudjonasza 16.12.13, 11:47
      Może to będzie jakąś wskazówką do szukania wątku, ale 'nacudia' występuje w pieśni wielkanocnej (cud Jonasza to taka paralela do zmartwychwstania Jezusa).
      • kietka Re: Nacudjonasza 16.12.13, 11:50
        dłuuugo myslałam, ze to nacudja, chyba duzo dzieci tak ma, jednak moim sztandarowym popisem było:
        " I przyjął ciało ze zmarłej dziewicy", zastanawiałam się, jaka to dziewica z brodą....to była dla mnie bajkowa i mityczna postac, ktora uzyczyłą ciała Jezusowi.
      • attiya Re: Nacudjonasza 16.12.13, 11:55
        być może, nie wiem nie jestem zbyt dobra z kolędale ze trzy tygodnie temu w stosie rysunków do odebrania min z religii były pisanki i bociany z żabą w dziobie tongue_out ale o czym na religii w adwencie siostra na przemian z panią w cywilu - katechetką? - opowiada, tojuż nie wiem, bo akurat nie uczęszczamy
    • burina Re: Nacudjonasza 16.12.13, 11:55
      Nie do końca kolędowe, ale też boskie:
      Siorambrusifoj, ke jundzija sony pewsioraaa...
    • joxanna Re: Nacudjonasza 16.12.13, 11:55
      No, nie na temat, ale mój trzylatek ostatnio rozbawił mnie do łez. widzimy dziewczynkę z rodzicami. Dziewczyna po prostu cudowna - z 2 lata, przeurocza, blondyneczka, takie loczki latające koło głowy, piękny uśmiech. Cudo, naprawdę.

I mój patrzy na nią i nagle mówi na głos: jaka śliczna dziewczynka. Zupełnie jak aniołek. Ciekawe czy umarła.

smile
    • mid.week Re: Nacudjonasza 16.12.13, 12:01
      Jak byłam mała usiłowałam rozkminić co miało na myśli Kombi śpiewając:
      "nasze ranne wu, tylko w wyobraźni
      Ranne wu moich snów"
      Po konkekście utworu doszłam do wniosku, że to musi być jakieś świntuszenie i wstydziłam się zapytać starszych. I tak tkwiłam w przeświadczeniu o rannym wu do LO.
      • boroovca Re: Nacudjonasza 16.12.13, 12:17
        ... i uderzmy PRZEDNIM czołem, zastanawiałam się gdzie jest tylne?
        • mawikt Re: Nacudjonasza 17.12.13, 07:57
          Tak!!! Też kombinowałam z czołami!
      • myga Re: Nacudjonasza 16.12.13, 12:27
        > Po konkekście utworu doszłam do wniosku, że to musi być jakieś świntuszenie i w
        > stydziłam się zapytać starszych. I tak tkwiłam w przeświadczeniu o rannym wu do
        > LO.
        --------------------
        Cudne, dzieki za rozbawienie do lezbig_grin
      • b.bujak Re: Nacudjonasza 18.12.13, 20:32
        ja rozkminiałam "obcego astronoma" Republiki, pamiętam, jak przewijałam kasetę wstecz i odsłuchiwałam ten fragment sto razy: "oglądam Twoją twarz BLUNECIE..." ostatecznie uznałam, że to o bruneta raczej chodziło, tylko tak wyszło smile dopiero w dorosłym wieku wyprowadziłam się z błędu
    • heca7 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 12:29
      No a słynne Jakoimy ? wink
      Pamiętam jak jakaś forumka pisała, że jej dziecko przyniosło z przedszkola piosenkę o jeżu. Więc ona poprosiła o zaśpiewanie a dzieciak... Jeżuuuu maluuusieńki big_grin
    • mala-wiedzma Re: Nacudjonasza 16.12.13, 12:51
      Jezus malusieńki leży wśród stajenki
      Płacze z zimna nie dała mu matula sukienki.
      Płacze z zimna nie dała mu matula sukienki.
      Bo U BOGA była, rąbek z głowy zdjęła,
      w który Dziecię owinąwszy, siankiem Je okryła

jako dziecko zawsze się zastanawiałam dlaczego była u Boga, który nie pozwolił dać dzieciątku sukienki wink) oj, niedobry Bóg...
      • myelegans Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:04
        A ja spiewalam "Matka Boska poronila syna"

A na jaselkach w I klasie cala grupa "spiewajmy i grajmy Mu, male muuuuuuu, male muuuuuuuuu" i wszyscy muczeli
        • heca7 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:07
          Mój ojciec przed Wigilią czytał ustęp z pisma świętego. I też się przejęzyczył. Wszyscy stoją, słuchają a ojciec ... i poroniła swego... Podniosłą atmosferę (moja matka w takich scenach gustowała) szlag trafił. Wszyscy zaczęli chichotać big_grin
      • default Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:33
        "Bo uboga była, TRĄBĘ z głowy zdjęła" - mnie się to kojarzyło a takimi szpiczastymi czepcami, jakie były noszone przez damy w średniowieczu, śpiewając tę kolędę jako dziecko zawsze widziałam w myślach Marię w takiej właśnie "trąbie" na głowie, tylko że nie bardzo sobie mogłam wyobrazić jak można to zawinąć dziecko smile
        • attiya Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:44
          Bo ona go tam włożyła a że rymu brakowało, to zaśpiewali o zawinięciu a nie o włożeniu tongue_out
    • moiza Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:17
      Popłakałam sie ze smiechu ,moja 2,5 latka patrzy na mnie ze zdziwieniem!Mojej kolezanki córka przyniosła kiedyś z przedszkola:dzisiaj w Betklejem wesola nowina.Ruszyłysmy jej tłumaczyc,że w Betlejem,ale nie przyjmowała do wiadomości bo PANI tak uczyła hehe.
    • gazdzinazdaleka Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:22
      Pan niebiosów obrażony... wink (miast: obnażony)
      • melancho_lia Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:24
        jak byłam mała też myślałam że tak jest tekst smile
        • gazdzinazdaleka Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:27
          2-letnia córka niegdyś się wydzierała: pała na wysokości! Na cały regulator, najchętniej na ulicy...
          • melancho_lia Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:35
            Moja córka (ze trzy lata miała) kiedyś w kościele jak zaległa cisza po psalmach zaśpiewała swoim donośnym głosem "ogórek, ogórek ogórek, zielony ma garniturek".
            nawet ksiądz się uśmiechnął smile
            • attiya Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:44
              big_grinbig_grin a starsze babcie nie były oburzone? big_grin
              • melancho_lia Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:53
                Większość reakcji jakie zauważyłam była raczej sympatyczna- ludzie się uśmiechali.
                Oczywiście uciszyłam młodą jak szybko się dało. Wtedy miała fazę na tą piosenkę, śpiewała wszędzie (w metrze, w sklepie, na spacerze no i w kościele smile )
      • dolores12 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:26
        A kto klękał przed niebieskim atramentem(tj. sakramentem)?
      • agra1 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 14:26
        chała na wysokości...
        • clio_1 Re: Nacudjonasza 19.12.13, 00:03
          wała na wysokości tongue_out
    • gazdzinazdaleka Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:25
      Za młodych lat, w chórze, celowo przekręcaliśmy: flaszki w górę podlatują ("ptaszki w górę podlatują") wink
    • nowi-jka Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:28
      " i panna czysta, porodziła syna" moja siostra rozumiała ze skoro jest pan naczelnik to i pan naczysta być musi ale czemu on syna porodził to było pytanie
      • karolciab125 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:54
        A jeżeli chodzi o współczesne piosenki, to mam ubaw jak słucham "Ciszy" Bednarka:
        "nade mną ku...szon" big_grin
        No tak mi się usłyszało za pierwszym razem i nie chce być inaczej...
    • rosapulchra-0 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 13:55
      Znasz li ty?
      Do dziś nie wiem, co to są lity wink
      • jak_matrioszka Re: Nacudjonasza 16.12.13, 15:49
        Czy mysmy do szkoly razem nie chodzily? W podstawowce mialam kolezanke, ktora tez sie nad tym samaym zastanawiala, a nawet kiedys zapytala co to sa te "lity". Zapytala na glos, w wiekszym towarzystwie, a ja uslyszawszy tylko koncowke wypalilam: nie "lity" tylko "litowce", pierwiastki metaliczne z pierwszej grupy, lit, potas i tak dalej... Opinie lekko swirnietej na punkcie chemii mialam juz wczesniej, wiec nawet sobie mocno nie zaszkodzilam tym wystepkiem big_grin
        • rosapulchra-0 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 17:24
          big_grinbig_grinbig_grin
    • jematkajakichmalo Re: Nacudjonasza 16.12.13, 14:02
      dla mnie nacudjonasza bylo zawsze "nad studnia nasza"... i to dosc dlugo tak spiewalam. Pamietam, ze raz bylam w kosciele w parafii mojej babci to tam podczas spiewow teksty byly zawsze wyswietlane na sciani i dopiero wtedy zobaczylam.

Pamietam, ze wiecej rzeczy mnie wtedy zadziwilo, ale juz nie pamietam.

Z niekoscielnych to moj brat zawsze uparcie twierdzil, ze ma TE nisowki skoro ma tez TE buty i TE spodnie.
      Moja corka caly czas (pomimo stukrotnego poprawiania) nie kuma slowa niespodzianka. Dla niej to jest spodzianka i juz.
    • bessie_blount Re: Nacudjonasza 16.12.13, 14:11
      Ale luja! Zastanawiałam sie kto jest ta lują smile
    • martishia7 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 14:21
      Znajomy kiedyś opowiadał swoje "przesłyszenie" z dzieciństwa. Jest taki tekst o Jezusie, chyba w którejś modlitwie, że "siedzi po prawicy ojca". On słyszał "w poprawicy ojca" i uznał, że ta "poprawica", to takie miejsce gdzie dzieci są sadzane za karę za złe uczynki, dopóki się nie poprawią. Logiczne w sumie.
    • majenkir Re: Nacudjonasza 16.12.13, 14:26
      A moja mama, bedac dzieckiem, spiewala "I Jozef Stalin i Jozef Stalin ono pielegnuje" smile
      • nisar Re: Nacudjonasza 16.12.13, 15:54
        Syn koleżanki śpiewał: "przywiezieli go bentleyem" smile
      • morekac Re: Nacudjonasza 16.12.13, 21:17
        Mój tata też znał tę wersję. wink
    • viviene12 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 15:52
      ja znam wersje
      naaaaastuuuurcjooo naaaasza
      i to z kosciola a nie przedszkolasmile

• chipsi Re: Nacudjonasza 18.12.13, 13:07
        Zdecydowanie tak to u nas szło big_grin
    • ichi51e Re: Nacudjonasza 16.12.13, 15:55
      "Mowil przez prorokow" moj brat myslal ze "prorokow" to cos jak mikrofon.
      • ichi51e Re: Nacudjonasza 16.12.13, 15:59
        Nacutia i jakoimy tez oczywiscie. Do tego jeszcze no i jeszcze slynne "wroc jola, wroc jola" chyba maanamu?
        • ponis1990 Re: Nacudjonasza 17.12.13, 07:34
          haha to tam jest inaczej?... big_grin
      • jowita771 Re: Nacudjonasza 18.12.13, 11:42
        Ja też myślałam, że proroków to mikrofon.
        I jeszcze się zastanawiałam, dlaczego zawsze śpiewają o osie "osa na na wysokości" i dlaczego "na" jest dwa razy i dlaczego ja tej osy nie widzę.
    • ira_07 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 17:02
      I nikt nie wspomniał o winnisach ;> ?

Bośmy byli winnisaaaami!
      • ella_nl Re: Nacudjonasza 16.12.13, 17:08
        No, ja miałam problem z "Wiła wianki". Za cholerę nie umiałam zrozumieć co to są te wiławiankiuncertain
        • acth Re: Nacudjonasza 16.12.13, 17:17
          1.przez ulicę szeroką jak rzeka(piosenka chyba Czerwonych Gitar) spiewalam "przez ulicę jedzenia. 2.kościelnie :zamiast Hosanna na wysokościach darlam się. Włosanna na wysokości,babka Malo zawalu na mszy nie dostawała 😁
      • makowapanienka2 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 17:24
        W jednej z kolęd było "Gloria in excelsis deo" a ja śpiewałam ile serc pisnęło smile Moja mama opowiadała że ktoś z jej znajomych w dzieciństwie śpiewał I Józef Stalin ono pielęgnuje wink
        • gazeta_mi_placi Re: Nacudjonasza 16.12.13, 20:29
          >"Gloria in excelsis deo" a ja śpiewałam ile serc pisnęło

big_grin
        • leniwiec26 Re: Nacudjonasza 18.12.13, 14:56
          Ja słyszałam (jeszcze w podstawówce) o wersji: i na krześle zdechło wink
        • messa-lina Re: Nacudjonasza 18.12.13, 21:03
          makowapanienka2 napisała:

> W jednej z kolęd było "Gloria in excelsis deo" a ja śpiewałam ile serc pisnęło

Córka (śpiewająca w szkolnym zespole wokalnym, przygotowującym właśnie jasełka) zdradziła mi, że wszystkie dzieci z tego zespołu, włącznie z nią, zamiast "Gloria in excelsis deo", śpiewały "Gloria ile serc zginęło", bo myślały - że tak trzeba. Dopiero dziś, ktoś zapytał nauczycielkę muzyki czy to na pewno chodzi o serca, które zginęły?
    • eliszka25 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 17:12
      hm, ale ta "nacudja", to faktycznie w jaselkach byla? bo to sa slowa piesni wielkanocnej "zwyciezca smierci piekla i szatana" - nie wiem, czy taki tytul, ale od tych slow sie zaczyna, a "nacudja" wystepuje tu: "narod niewierny trwozy sie, przestrasza, na cud jonasza, alleluja". jakos nie bardzo sobie wyobrazam taka piesn jako czesc jaselek tongue_out
      • ella_nl Re: Nacudjonasza 16.12.13, 17:15
        Moja córka miała fazę na kolędy i nawet w Wielkanoc je śpiewała. Długo nie umiała załapać że nie ma Kwała na Wysokości tylko Chwałasmile
      • attiya Re: Nacudjonasza 16.12.13, 17:21
        nieeee, no nie w jasełkach big_grin
        Jemy z dziewczynami sobie ciasto, które to jedna z mam upiekła, chwalimy autorkę sernika - niebo w gębie - a nagle - bez imion - jedno z dzieci głośno "a co to nacudjonasa"
        ja nawet nie wiem gdzie to się śpiewa, wiem tylko kto to był Jonasz tongue_out
        Nie to, żebym go znała suspicious
        • eliszka25 Re: Nacudjonasza 16.12.13, 19:34
          a juz myslalam, ze ktos piesn o jonaszu do jaselek wplotl big_grin

swoja droga dzieciaki maja rozne pomysly. moj mlodszy brat spiewal koledy tak: "w grobie lezy, ktoz pobiezy kolegowac malemu" wink
    • shumi-mi-las Re: Nacudjonasza 16.12.13, 17:23
      ja w tej kolędzie, gdzie jest in exencis deo, czy jakoś tak, zawsze słyszałam i esencja stereo
    • atojaxxl Archanioł... 16.12.13, 18:03
      "archanioł bo rzyga bryję"...
    • skarolina Re: Nacudjonasza 16.12.13, 18:20
      Michał Bajor - "Błędny rycerz"

...obcy mu spokój święty i snu cieplutki koc...

Moja koleżanka: Co ona tam śpiewa?
      Ja: Snu cieplutki koc
      Mk:Co???
      J: Snu cieplutki koc
      Mk z niezmiernym zdumieniem w głosie: A co to są plutki????

Ni cholery nie mogła zrozumieć czego snucie jest błędnemu rycerzowi obce smile
    • z_lasu Re: Nacudjonasza 16.12.13, 19:40
      "Międzylud"! Co to jest "międzylud ukochany"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka