tanebo 18.12.13, 16:40 Jak dla mnie poza pasterzami i myśliwymi posiadanie psów powinno być zakazane... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rhaenyra Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 16:47 jak dla mnie to tobie powinni odciac internet Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 16:53 Uuu! Ostrożnie bo kobiety są bardziej narażone na wylew i zawał... Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 16:54 jak dla mnie to powinien byc zakaz pisania bzdur... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 16:59 Powiem tak - miałem do czynienia z "miłośnikiem" rasy pitbull. W jego przypadku to było jak uzależnienie - działania miały charakter kompulsywny. Tu nie chodzi o zwierzęta a człowieka. Hodowla jest w miarę tania i przyciąga osoby o zwichrowanej psychice... Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: Jamnik to kaleka 19.12.13, 11:57 przyciąga osoby o zwichrowanej psychice... Internet jeszcze bardziej a jakos nikt ci go niestety nie reglamentuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
iw1978 Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 17:01 A smaku całej historii dodaje fakt, że p. Sumińska miała (a może nadal ma) jamnika. Wiedza o tym, że są to psy z problemami idzie najwyraźniej w parze z miłością do nich Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 19:56 iw1978 napisała: > A smaku całej historii dodaje fakt, że p. Sumińska miała (a może nadal ma) jamn > ika. Wiedza o tym, że są to psy z problemami idzie najwyraźniej w parze z miłoś > cią do nich Smaczku by dodawało, gdyby pani Sumińska kupowała jamniki z hodowli i dawała komuś zarabiać na procederze, a o ile wiem, ona po prostu zbiera różne bidy. Moje zwierzaki też należą do tych, których rozmnażania nie popieram, popsute genetycznie, pochodzące z chowu wsobnego - ale ja nie kupiłam ich w zoologicznym (to w ogóle temat na oddzielny wątek) ani z "hodowli domowej", tylko przygarnęłam, na przykład te, które ktoś wyrzucił. To zupełnie co innego niż nakręcanie popytu na hodowanie danej odmiany, bo ładna. Wszystkie one zejdą zapewne przedwcześnie na raka, nie takiego to innego, bo ktoś się zabawił w rozmnażacza albo chciał mieć śliczne maluszki, mając w dupie ich zdrowie i fakt, że jest ich już wystarczająco za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 17:01 Powinno być zakazane takie deformowanie ras. Najlepiej genetycznie wychodzą mieszańce, są uniwersalne. Ale człowiek sobie umyślił, że jeden będzie do polowania, drugi do łapania szczurów a trzeci do towarzystwa, a czwarty dla śmichu-chichu bo taki pokraczny i pocieszny - i deformują zwierzaki na własne potrzeby. Tylko kto w dzisiejszych czasach chodzi na polowania? Takie wzorce ras to snobizm, który niczemu obecnie nie służy a robi krzywdę zwierzętom. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 17:15 Generalnie im rasa bliższa wilkowi tym zdrowsza. Huski na ten przykład uchodzi za rasę zdrową. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 17:18 Jedną z najstarszych i genetycznie najbliższych szakalowi złocistemu (bo od niego pochodzą psy, nie od wilka) rasą jest mops. Mopsy też są w zasadzie zdrowe, choć selekcjonowane od czasów starożytnych Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Jamnik to kaleka 19.12.13, 11:10 >Mopsy też są w zasadzie zdrowe, > choć selekcjonowane od czasów starożytnych Wybacz, Verdana, ale współczesne mopsy są wyselekcjonowane w ukierunkowaniu na cechy, które bynajmniej zdrowiu psa nie sprzyjają. Nie sprzyja spłaszczona morda, ani fałdy skóry (pies błyskawicznie się przegrzewa), ani wątłe nogi (i tylne odchylone do tyłu), ani zakręcony ogon (to chyba w ogóle jakiś defekt kręgosłupa jest?). Kiedyś mops mógł wyglądać tak: Ze współczesnymi mopsami nie ma wiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: Jamnik to kaleka 19.12.13, 13:51 Jedną z najstarszych i genetycznie najbliższych szakalowi złocistemu (bo od nie > go pochodzą psy, nie od wilka) rasą jest mops. Mopsy też są w zasadzie zdrowe, > choć selekcjonowane od czasów starożytnych Mopsy przecież mają problemy już przy narodzinach, na ogół potrzebują ludzkiej pomocy(cc). Odpowiedz Link Zgłoś
mvszka Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 18:10 Huski na ten przykład uchodzi > za rasę zdrową. rasa tak ale już pies zależy w jakim jest środowisku - jeśli się takiego trzyma w bloku, to wtedy na pewno się pochoruje a jamnik będzie zdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Jamnik to kaleka 19.12.13, 11:18 > Ale człowiek sobie umyślił, że jeden będzie do polowani > a, drugi do łapania szczurów Akurat psy ras użytkowych mają duże szanse być zdrowe. Problemy zaczynają się, gdy robią się rasami wystawowymi, a wzorzec rasy wymaga cech zdrowotnie niekorzystnych. Tak skrzywdzono owczarki niemieckie - na wystawowe żal patrzeć, z psów o fantastycznych parametrach mechanicznych (bo po to w końcu rasa powstała) zrobiono kaleki. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 17:24 Verdana ale mordka mopsa do najbardziej fizjologicznych nie należy. To jest tak, krępowanie nóg by uzyskać określona wielkość swego czasu okrzyknięto barbarzyństwem, ale z psem juz wolno Jamniki do dramat faktycznie, widzę jak sie męczą szczególnie te starsze. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 17:28 Faktycznie. Sąsiad ma już szóstego. Wszystkie poprzednie zeszły bodajże na to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Kocham jamniki 18.12.13, 17:31 Ale to prawda, że te psy cierpią z powodu zbyt krótkich łap i wydłużonego ciała. Przerasowanie nie robi psom dobrze, a już wystawy, medale, ocena pożądanych cech u każdej rasy itp powinny odejść do lamusa. To chore, podobnie jak konkursy miss dla sześciolatek. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Kocham jamniki 18.12.13, 17:34 Zresztą jamnik to największa pomyłka - to psy myśliwskie które z powodu niskiego wzrostu trafiły wprost na kanapy. Po prostu ze względów zoopsychologicznych nie nadają się na pupili. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kocham jamniki 18.12.13, 17:54 to zależy, co rozumiesz pod okresleniem "pupil". Moi rodzice mieli jamnika, wierniejszego towarzysza spacerów i przylepy kanapowej nie mieliśmy w rodzinie nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Kocham jamniki 18.12.13, 18:01 Osobiście znam jednego właściciela zdrowych jamników. Ale one pracują - w sezonie łapią lisy. I żyją w kojcach. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kocham jamniki 18.12.13, 18:00 tanebo napisał: > Zresztą jamnik to największa pomyłka - to psy myśliwskie które z powodu niskieg > o wzrostu trafiły wprost na kanapy. Po prostu ze względów zoopsychologicznych n > ie nadają się na pupili. Mylisz się, moje jamniki były bardzo dzielne "w polu" - jeden mały pies potrafił zagnać spore stado owiec do domu, kompletnie bez żadnej nauki i ku zachwytowi pasterza, choć niekoniecznie zgodnie z jego życzeniem :0 A w domu to najlepsze, najczulsze i najwierniejsze pupile i wierni towarzysze długich spacerów. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Kocham jamniki 19.12.13, 11:25 Z tego co sobie obserwuję na ulicach, to cierpią również poważnie z powodu karmienia hojną ręką... Biorąc pod uwaęe ich problemy z kręgosłupem i sercem, to upasienie jamnika jest zbrodnią. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Kocham jamniki 19.12.13, 11:46 aqua48 napisała: > Ale to prawda, że te psy cierpią z powodu zbyt krótkich łap i wydłużonego ciała Krótkonogie i długie kundle (a nie brakuje takich) też mają problemy z kręgosłupem - to logiczne, że tka budowa ciała jest niekorzystna na kręgosłupa. Dlatego nie rozumiem, czemu hoduje się jamniki w kierunku dalszego skracania im łap i wydłużania tułowia (jeśli to prawda, bo np. z wzorca na stronie ZKwP wcale to nie wynika): www.klubjamnika.zkwp.pl/wzorzec.html Miałam rasową jamniczkę w latach 70-tych. Zdobywała wówczas medale i tytuły na wystawach, ale faktycznie - przy obecnych jamnikach wyglądałaby jak jakiś mieszaniec - łapy miała sporo dłuższe... i prostsze. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 17:36 Nie należy, oczywiście. Ale genetycznie jest to stara rasa i do tego "wilka" najbardziej zbliżona - innymi słowy, o niczym to nie świadczy. Krępowanie nóg to raczej coś w rodzaju kopiowania uszu, a nie doboru osobników do rozmnażania. Odpowiedz Link Zgłoś
martha_marcy_may_marlene Re: Jamnik to kaleka 18.12.13, 22:39 Jak dla mnie to urodowo poza jednym przypadkiem wszystkie pozostałe ze zdjęć wyszły na tych zmianach dobrze. Oczywiście najbardziej spektakularną przemianę widać u boksera, 100 lat temu był po prostu kundlem. Irytują mnie głosy ludzi, którzy uzurpują sobie prawo do decydowania za innych, skąd powinno się wziąć psa - oczywiście obowiązkowo ze schroniska, bo jak ktoś chce rasowego z dobrej hodowli, nie tylko z uwagi na określone cechy charakteru, ale też i wyglądu - to już jest ofcourse złym człowiekiem. Na szczęście żyjemy w wolnym kraju, gdzie nikt nie będzie za mnie decydował, na co mam wydawać swoje pieniądze. Chociaż słyszałam już głosy ekstremistów, którzy najchętniej pozamykaliby wszystkie hodowle, bo oczywiście tylko branie schroniskowej biedy jest 'moralne'. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Jamnik to kaleka 19.12.13, 11:27 Dla mnie jest oczywistym, że taki chów wsobny musi owocować degeneracją. Taka szajba na tle rasy powinna być zabroniona prawnie. Co nie oznacza, że mnie się niektóre rasy nie podobają, bo podobają, i że wszystkie rasy są jednak zdegenerowane, bo nie są. Ale sporo jest. np. baset czy jamnik. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jamnik to kaleka 19.12.13, 16:01 vilez napisała: > Dla mnie jest oczywistym, że taki chów wsobny musi owocować degeneracją. Taka s > zajba na tle rasy powinna być zabroniona prawnie. > Co nie oznacza, że mnie się niektóre rasy nie podobają, bo podobają, i że wszys > tkie rasy są jednak zdegenerowane, bo nie są. Ale sporo jest. np. baset czy jam > nik. Zgadzam się, moje jamniki wszystkie prócz jednego (bo wzięty od znajomych, i nie miałam na to wpływu) były nie rodowodowe. Na licho z resztą ten rodowód był psu potrzebny. To czysty snobizm, my mieliśmy z niego tylko ubaw, bo pies okazał się być większym arystokratą niż ludzie. Mnie zależało na tym aby pies był towarzyszem człowieka, a nie wystawową maskotką. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Jamnik to kaleka 20.12.13, 08:09 aqua48 napisała: > Na licho z resztą ten rodowód był > psu potrzebny. To czysty snobizm, Jaki snobizm - rasowy pies po prostu MA rodowód - w sensie, że jego pochodzenie jest udokumentowane, jego przodkowie są znani i zarejstrowani w związku kynologicznym (w Polsce czy gdzieś indziej). Rodowodu w sensie papierowego dokumentu z pieczątkami, gdzie te pokolenia są wypisane czarno na białym, oczywiście mieć nie musi, jeśli jego właściciel nie jest zainteresowany posiadaniem tego dokumentu w domu w szufladzie (bo np. nie zamierza psa wystawiać). Co nie zmienia faktu, że rodowód (pochodzenie) tego psa jest udokumentowane i zapisane w księdze rodowodowej. Tak jak zapisane są dane i rodowód np. koni, bydła czy innych rasowych zwierząt hodowlanych. Te rejestry naprawdę nie są prowadzone ze snobizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Jamnik to kaleka 20.12.13, 08:18 No wiesz... Mój pies choć z widoczną skazą która wykluczała pochodzenie rodowodowe (biały krawat) był molestowany seksualnie... Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Jamnik to kaleka 20.12.13, 08:47 tanebo napisał: > No wiesz... Mój pies choć z widoczną skazą która wykluczała pochodzenie rodowod > owe (biały krawat) był molestowany seksualnie... Jak to "wykluczała " ? Albo pies miał udokumentowany rodowód, albo nie, skaza nie ma tu nic do rzeczy, bo i wśród psów rodowodowych zdarzają się egzemplarze z "wadą", czyli jakimś elementem wyglądu nie odpowiadającym wzorcowi (łaty, inny kolor oczu, nosa) lub prawdziwą wadą, czyli np. wrodzoną chorobą, kalectwem. Oczywiście takie psy nie będą dopuszczone do dalszego rozrodu, ale rodowód posiadają tak czy owak. Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia a tu zdjęcia psów sprzed 100 lat i obecnie 20.12.13, 10:01 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,15155790,_Degeneracja___czy__modyfikacja___Te_fotografie_pokazuja_.html#Cuk Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia zdjęcia psów sprzed 100 - link do książki 20.12.13, 10:18 ras całe mnóstwo pokazanych archive.org/stream/dogsofallnations00masorich#page/n5/mode/2up Odpowiedz Link Zgłoś