Dodaj do ulubionych

Grzyb na ścianie

27.12.13, 22:28
Mieszkam w domu, głównie na piętrze, tutaj mam mini kuchnię. Na parterze mam duża normalną, jest tam też suszarnia. I jest tam problem bo na ścianach zewnętrznych, w rogach jest grzyb. I teraz nie wiem czy zajmować się tym na własną rękę czy raczej firmę wynająć? Tylko wynajęcie takiej firmy pewnie tanie nie jest uncertain Czy rzeczywiście dobrze jest zrobić ekspertyzę z badaniem grzyba? I kuć tynk żeby odgrzybiać? Miała któraś emama taki problem?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Grzyb na ścianie 27.12.13, 22:36
      umyc grzyba, pryskac antygrzybem albo chlorem jakims, zadbac o wentylacje (baaardzo wazna) jak to nieduza plama
      warto przyjrzec sie ociepleniu scian jesli nic nie pomaga
    • mary_lu Re: Grzyb na ścianie 27.12.13, 22:38
      Problem może być poważny i nieść za sobą poważne wydatki na remonty, a może oznaczać tylko zmianę kilku nawyków, więcej grzania i wietrzenia oraz zmycie grzyba octem.

Nie masz kogoś, kto umie ocenić wilgotność, wentylację, ocieplenie, mostki termiczne itp.? Nie musi to być żaden wielki fachowiec, ino ktoś z podstawowym ogarnięciem remontowym. Na początek przynajmniej.
      • ladnyusmiech Re: Grzyb na ścianie 27.12.13, 22:52
        Im więcej czytam tym bardziej przerażona jestem. Nie chce czegoś robić na pół gwizdka bo to tylko strata kasy. W rogach jest na całej wysokości ściany w rogach. Taki lekko szary. Nie zwracałam uwagi bo tam meble stoją. Po prostu zamierzałam zaadoptować pomieszczenia inaczej, przeszłam się i sprawdziłam za meblami i szok. Pytam męża, a on mówi że tam był ten problem, pryskał i na jakiś czas zniknął. To tylko doraźne rozwiązanie.

Chyba się wstrzymam z wujkiem google, bo już się naczytałam że to może być b. toksyczny grzyb i może być wszędzie, nawet tutaj pomimo że ściany na piętrze są czyste.

Wentylację muszę poprawić, mogę dogrzać ścianę zewnętrzną ale nie znam nikogo kto by się na tym znał. Po przejrzeniu innego budowlanego forum nie chce działać na własną rękę, bo mogę bardziej zaszkodzić niż pomóc sad
        • agamama123 Re: Grzyb na ścianie 27.12.13, 23:08
          Usunięcie grzyba to etap końcowy walki z nim.
          Sprawdź wydolność wentylacji, wykonaj badanie termowizyjne, które ujawni czy są mostki termiczne, określi punkt rosy. Jeśli tak - bez poprawy docieplenia się nie obejdzie.
          U mnie odgrzybianie było wykonywane przez profesjonalna ekipę, efekt jak na razie jest super. Najwazniejsze to nie ścierac grzyba ze sciany - zalążki unosza sie w powietrzu i własnie wtedy sa niebezpieczne.
          • ladnyusmiech Re: Grzyb na ścianie 27.12.13, 23:46
            Ile płaciłaś za taką usługę?
            Grzyb był czymś pryskany. Docieplić mąż chce, ale nie wszystkie ściany - tylko tą na której ten problem występuje.
            • agamama123 Re: Grzyb na ścianie 28.12.13, 21:14
              O ile dobrze pamiętam było to 700 PLN za pierwsze pomieszczenie i 500 za każde nastepne - w cenie była analiza mykologiczna, badanie wentylacji, okreslenie mostków termicznych.
              • jarekzys1 Re: Grzyb na ścianie 09.02.14, 16:32
                Napisz, proszę, jak to poskutkowało. Czy efekty są trwałe ? Czy dostałaś jakieś dodatkowe wytyczne - podobne do tych, o których wiele osób tu pisze: wentylacja, badanie mostków itp? Czy jest gwarancja? A jak tak, to o jakiej treści? czy jest tam np. klauzula, że gwarancja, "jest ważna w przypadku zlikwidowania zawilgocenia" lub coś podobnego ? Bo o takich rzeczach też słyszałem i ciekaw jestem, jak to jest w praktyce naprawdę. Sam miałem niestety podobny problem, już wiem, że na pewno przyczyną są mostki (w zimie badaliśmy kamerą termowizyjną i będę teraz się "boksował" ze spółdzielnią, coś czuję, bo mieszkanie na gwarancji)
    • bromba11 Re: Grzyb na ścianie 28.12.13, 08:10
      usunąć przyczynę to skutek (czyli grzyb) sam zniknie. Docieplić sciany zewnętrzne (od zewnątrz!!) i odsunąć meble od tych ścian, żeby poprawić wentylację. Sprawdzić wilgotność w pomieszczeniu.
    • czarneoczy Re: Grzyb na ścianie 28.12.13, 18:46
      witaj w klubie wink
      oto uroki mieszkania z nowiutkimi, szczelniutkimi oknami...
      u mnie też się pięknie zalągł skuczybyk w rogu...
      mąż skurczybyka usunął, potraktował gada chlorem (znaczy ace bardzo się nadaje czy inny chloroks), potem farbą odpowiednią no i zapobieganie...
      - zmierz poziom wilgoci w pomieszczeniu, najtańsze ustrojstwo koło 40 zł kosztuje, nie takie pieniądze, a ułatwia życie - optymalny poziom wilgoci do między 40 a 60%
      - niestety przy nowoczesnych oknach wentylacja grawitacyjna po prostu niewydajna jest, u nas mąż zmienił wszędzie (poza kuchnią, ze względu na wyciąg) na mechaniczną - w łazience chodzi cały czas
      - częste mocne wietrzenie pomieszczeń - 3-4 razy w ciągu doby
      - możesz zainwestować w osuszacz mechaniczny, do nas jedzie, taki przyzwoity do domu do tysiąca kupisz - z tym, że u mnie jest ogólnie dość wysoki poziom wilgoci - powyżej 55% więc chcemy porządnie osuszyć dom, potem docelowo wyląduje w łazience, jako dodatkowa "suszarka"
      - ścierwo zalęgło ci się w suszarni, bo tam z założenia wilgotno jest i mniej się grzeje - idealne warunki dla grzyba.
      - no i na końcu, ale nie najmniej ważne tylko najbardziej kosztowne tongue_out - lokalizacja i likwidacja mostków cieplnych - wilgoć kocha kąty... żadnych mebli dostawianych do ścian w zewnętrznych narożnikach domu i w miarę możliwości ocieplenie budynku...

da się ze skurkowańcem wygrać, jak w miarę wcześnie wyłapałaś gada, to nie jest źle.
      • osuszanie24.pl Re: Grzyb na ścianie 18.11.14, 20:45
        Szanowni Państwo,
        Chcielibyśmy przedstawić Państwu zakres kompleksowych usług oferowanych przez Polygon Poland Sp. z o.o. Sp. Komandytowa( dawniej Munters) integralnie związanych z szeroko rozumianą LIKWIDACJĄ SZKÓD POŻAROWYCH I ZALANIOWYCH. Jednocześnie pragnę podkreślić, iż nasza ewentualna wizyta jest NIEZOBOWIĄZUJĄCA, a jej celem jest zaproponowanie najbardziej efektywnych i zasadnych rozwiązań w celu pomniejszenia rozmiaru szkody.
        Czym się zajmujemy
        Od przeszło 35 lat specjalizujemy się w kompleksowej likwidacji szkód wywołanych przez wodę i ogień. Doświadczenie i wiedza z zakresu techniki osuszeniowej, budowlanej, i pomiarowej oraz mechaniki wilgoci pozwalają firmie na stosowanie w każdym przypadku specyficznych, jakby ?skrojonych? dla danego problemu rozwiązań. Zapewnia to najlepsze rezultaty i minimalizuje koszty. Dzięki dużej ilość różnorodnego sprzętu, firma Polygon błyskawicznie rozpoczyna zlecane prace i osiąga zamierzone rezultaty. Zostało to wielokrotnie potwierdzone w praktyce, zarówno przy rozwiązywaniu małych problemów związanych z wilgocią, osuwaniem, usówaniem zabrudzeń/sadzy po pożarowej jak i przy walce ze skutkami największych kataklizmów na świecie.
        Poza likwidacją wspomnianych szkód zalaniowych i pożarowych, w zakresie naszych usług znajduje się:
        - POMIARY WILGOTNOŚCI
        - OSUSZANIE W BUDOWNICTWIE
        - OSUSZANIE DOKUMENTÓW
        - OSUSZANIE W ANTY KOROZJI
        - USÓWANIE PLEŚNI I ZAGRZYBIEŃ
        - WYKRYWANIE PRZECIEKÓW W OKREŚLONYM ZAKRESIE
        - CZYSZCZENIE MIENIA PO SZKODACH ZALANIOWYCH I
        POŻAROWYCH (urządzenia elektroniczne, sprzęt AGD, meble oraz inne mienie)
        - CZYSZCZENIE PRZY POMOCY METODY SUCHEGO LODU
        - OZONOWANIE
        -BADANIE SZCZELNOŚCI DACHÓW I TARASÓW W OKREŚLONYM ZAKRESIE
        W przypadku jakichkolwiek pytań, wątpliwości dotyczących świadczonych przez nas usług, technologii bardzo prosimy o kontakt :tel. alarmowy całodobowy, 601-777-000 lub Oddział Warszawa 601-647-602
    • zaneta11113 Re: Grzyb na ścianie 18.11.14, 21:20
      Grzyb to nie prosta spawa, najpierw trzeba zaleście przyczynę. Czy masz wykonaną izolację fundamentów,odpowiednia wentylacja, nie wiem może być też, że za szybko wprowadziliście się do nowo wybudowanego budynku, brak ocieplenia ścian itd..... . Pozbyć się grzyba można poprzez wykonanie iniekcji krystalicznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka