Dodaj do ulubionych

soczewki kontaktowe - jakie?

17.01.14, 08:54
Po raz kolejny robię przymiarkę do zakupu soczewek. Byłam u okulisty, wiem jaką mają mieć moc, lekarz nie widzi przeciwwskazań. Ale jest problem...Wcześniejsze próby kończyły się niepowodzeniem, soczewki mogę nosić max 3-4 godziny, później mam potworny ból głowy, czuję że mam je na oku, oko jest suche. Mówiłam o tym lekarzowi, kazał próbować.
Może ktoś miał podobny problem i w końcu udało mu się dobrać soczewki idealne. Jakiej firmy byście poleciły, próbowałam wielu ale to było ok 2-4 lat temu, może do tego czasu coś się zmieniło.
Obserwuj wątek
    • tully.makker Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 09:01
      Podbijam. Tez potrzebuje porady - chcialaby,m nosic soczewki, ale po 3 - 4 godzinach pieka i swedza mnie oczy. relatywnie najlepiej jest w jednodniowych ale tez nie idealnie.
      • landora Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 09:27
        Spróbuj tych nowych, silikonowo - hydrożelowych. Moim zdaniem są delikatniejsze niż zwykłe.
        • lucky80 Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 09:36
          Noszę soczewki z 15 lat. Ostatnio używam focus toric (dla astygmatyków) daily czyli jednodniowych.
          Wcześniej podobnych acuve.
          Myślę, że najważniejsze jeżeli masz problem z suchością oczu jest właśnie soczewka z jak największą zawartością wody - czyli właśnie jedniodniowa.
          I wtedy nie masz kłopotu z przechowywaniem, płynami, brudzeniem się etc...są najbardzjiej higieniczne i najmniej mają skutków ubocznych...
          A jaka firma to już chyba bez znaczenia. Niech okulista dobierze.
    • podkocem Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 09:32
      To nie o firme chodzi moim zdaniem. Firmy produkujące soczewki rąbią dla iluś tam rodzajów wad i krzywizn, czy jak się to tam fachowo nazywa, i nie zawsze są one idealnie dopasowane. Idealnie dopasowane mogą zrobic roczne (miałam takie w liecum), wszystkie te jednodniowe czy nawet miesięczne są o kant d**y potłuc bo są dopasowane na "mniej-więcej", no więc mniej - więcej w nich widze, czyli wcale ich nie noszę bo już lepiej mi bez nich.
    • daga_j Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 11:48
      Ja używam jednodniowych ale tylko sporadycznie (do sportu) gdyż na co dzień byłby to za duży wydatek (po 30szt. do obu oczu kosztowało 170zł) Ale podobno warto używać tych jednodniowych właśnie dlatego, że są co dzień świeże, nie zdąży się na nich osadzić coś tam, nie powinny też zbytnio wyschnąć. Ja akurat mam taki sport, że trochę się kurzę, więc potem przez kolejne kilka godzin gdy mam soczewki na oczach (bo nie zdejmuję ich już do wieczora) to czuję, że je mam, ale nie pieką, nie boli głowa, tylko czuję, że coś jest. Staram się usilnie wzruszać bo jak poleci kilka łez to się oczyszczają i jest mi lepiej na jakiś czas smile
      Aha, nie wiem jak Ci doradził okulista, czy zapisał soczewki o 0,25 dioptrii słabsze niż byłyby okulary? Bo tak należy dobierać, może masz za mocne i dlatego boli głowa?
      • imsad Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 12:01
        Soczewki noszę od 5 lat. Wypróbowałam różne.
        Od ponad roku stosuję z Ciba Vision - Air Optix Aqua Night & Day.
        Można w nich spać. Ja pracuję cały dzień przy komputerze - nie ma efektu suchego oka, podrażnień etc. W ogóle nie czuję ,ze soczewka jest na oku.
        Dodam ,że oczy mam wrażliwe.
      • aszlan Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 12:06
        Miałam podobne problemy tj. suchość oka (mimo kilkukrotnego zakraplania), uwieranie soczewki w oku po 4-5 godzinach itp.. Od 1,5 roku od rana do wieczora noszę 14 dniowe firmy menicon i ...... często zapominam że mam soczewki wink. Nadal uzywam tych samych kropli choć tylko 1-2/dzień.
    • ichi51e Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 11:56
      Musisz pojsc do optyka ktory specjalizuje sie w doborze soczewek -np w wwie polecam Zdzislawa Robaka od 20 lat korzystamy cala rodzina. W wizyte powinny byc wliczone soczewki i badanie. Norma jest ze dostaniesznawet kilkanascie par (za darmo - oni fostaja specjalne darmowe soczewki wlasnie zeby testowac) zeby zobaczyc jak rozne "czujesz".
      • emila.dudek Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 13:16
        Tylko u mnie brak takiego specjalisty, okulista mówił mi właśnie, że jak dobry zakład optyczny to zaproponuje mi darmowe na próbę. Poszłam pytać, mówię o problemie to mi pani zaproponowała wizytę u nich i za 120 zł dostanę soczewki na próbę. Za tyle to ja sobie mogę sama kupić.
      • tully.makker Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 14:36
        Hmm, na poczatku tez kupowalam u Robaka, ale niestety zniechecili mnie. Raczej tam nie wroce. Gratisow zadnych do wyproboiwania zreszta nigdy tam nie dostalam, tylko tasmowke.
    • gazeta_mi_placi Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 11:59
      Jebnij se laserek. Koszt dość spory, ale biorąc pod uwagę ceny soczewek zwróci się po kilku latach.
      • mamaalana1 Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 14:11
        Niestety nie każdy może se jebnąć. Laserek robi się do pewnej wielkości wady.
        Niektórych nie obejmuje.
        Pozdrawiam
        • gazeta_mi_placi Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 19:35
          Do minus 9-10 , wiem bo ktoś z mojej rodziny robił przy takiej wadzie, a teraz ma wzrok jak ta lala.
          • mamaalana1 Re: soczewki kontaktowe - jakie? 20.01.14, 11:13
            Ja niestety mam większa wadę. Jestem na bieżąco, bo 3 tygodnie teraz leczyłam zapalenie spojówek i w tym czasie nie mogłam nosić soczewek tylko o zgrozo okulary. Poruszyłam kolejny raz temat zabiegu. Niestety jest poza moja wadą wzroku. Mam nadzieję, że medycyna pójdzie jeszcze bardziej do przodu w tym kierunku i kiedyś się "załapię"
            Pozdrawiamsmile
    • antychreza Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 12:11
      Okulista powiedział ci jaka ma być moc i że nie ma przeciwwskazań i tyle? Zmień lekarza zanim zrobisz sobie krzywdę.
      Miałam typ soczewek dobierany przez okulistę. Później, kiedy Bausch przestał robić moje soczewki, zamiennik dobierał mi 2 razy optyk i raz okulista.
      Nie chodzi o firmę, a o krzywiznę i zawartość wody (miękkość). Czasem też może chodzić o użyte tworzywo. Optyk raz nie trafił, dał mi jakieś super nowoczesne, z innego tworzywa niż zwykle, które momentalnie mnie podrażniły do tego stopnia, że po kilkunastu minutach noszenia zaczynałam płakać.
    • notting_hill Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 12:27
      Noszę soczewki od ponad 20 lat.
      Aktualnie 30 dniowe typu day and night, bo odkryłam, że to operacje rękoma w oczach oraz płyny mnie podrażniają najbardziej, nie soczewka siedząca na oku.. Też już często nie pamiętam, że mam coś na oczach, a też pracuję na komputerze po 8-10 h dziennie.
      Lekarz nie widział przeciwskazań do noszenia stałego. Jak zaczyna mnie coś w oczach uwierać, to znaczy najczęściej, że pora wymienić soczewki (ale pilnuję tego). Poprzednio, kiedy czasami spałam w soczewkach Acuvue robiła mi się poliferacja wrąbka, czyli ewidentnie oczy były niedotlenione, teraz od dwóch lat jest super, zero problemów. A, i to że soczewki są nowocześniejsze (lub jako takie reklamowane) o niczym nie świadczy, próbowałam Acuvue Advance i to była porażka- cały czas czułam dyskomfort.
      • una_mujer Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 13:25
        Ból głowy w soczewkach najprawdopodobniej świadczy o tym, że są źle dobrane. Powinny być słabsze, niż szkła w okularach - a o ile, to już dobiera okulista albo optyk, w zależności od Twojej wady.
        Eksperymentować z rodzajem soczewek możesz dopiero, jak już będziesz miała dobrze dobraną moc. Tu nie ma reguły, każdemu pasuje coś innego. Ja mam dość wrażliwe oczy i najlepiej mi pasują Acuvue Moist, jednodniowe. Próbowałam jednodniowe Focus Dailies, ale czułam dyskomfort na oku. Dwutygodniowe soczewki, regularnie wymieniane, powodują u mnie w dłuższej perpektywie zapalenia spojówek, musiałabym je wymieniać co najwyżej co tydzień.
        Ale jak piszą dziewczyny, każdemu pasuje coś trochę innego, w Twoim przypadku zaczęłabym od jakichś dwutygodniowych (aha, silikonowo-żelowe w moim przypadku się nie do końca sprawdzają, przy dłuższym noszeniu czuję dyskomfort), bo to jednak niższy koszt, a jeśliby nie pasowały, przeszłabym na jednodniówki.
    • malgosiek2 Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 14:34
      Ja noszę firmy Biofinity comfilcon A. Kupuję miesięczne.
      Płyn do pielęgnacji AO Sept na bazie wody utlenionej.
    • malgosiek2 Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 15:16
      Akurat ja soczewki dobierałam u optometrysty.
      Zbadała oczy i różne takie tam pomiary itd...
      • basia_400 Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 17:47
        Ja kupuje miesięcznie soczewki iWear® XR Supreme, i płyn iWear all-in-1 supreme typu ,,wszystko w jednym''.
        Nic złego się nie dzieje, soczewki dobrze dopasowane, problemów typu suche oko czy podrażnienia nie mam.
    • mood_indigo Biofinity. 17.01.14, 18:50
      Ja noszę takie.

Pierwsze testowe które dostałam od optometrystki, od razu dobrze się przyjęły. Zdarza się, że oko w nich wysycha ale pomagają krople - raz, dwa razy dziennie. Super wygodne, nic się nie dzieje. No i stosunkowo niedrogie.
    • mood_indigo Offtop - demakijaż. 17.01.14, 18:53
      Podepnę się z offtopem do dziewczyn, które noszą wielodniowe soczewki: zdejmujecie je do demakijażu? Wiem że trzeba to robić i zdejmuję zawsze, ale czasem taaak mi się nie chce - też to robicie czy zmywacie mejkap w soczewkach?
      • dziennik-niecodziennik Re: Offtop - demakijaż. 17.01.14, 19:55
        oczywiście że zmywam mejkap w soczewkach. tylko po prostu staram sie nie trzeć powiek.
      • jak_matrioszka Re: Offtop - demakijaż. 17.01.14, 20:21
        Kiedys czytalam "przepis" ze zaklada sie przed makijazem i zdejmuje przed demakijazem i tak stosuje, z wygody (zawsze tak robilam). Przy jednodniowkach najpier zdejmuje soczewki, a potem myje twarz (ew. poprawiam plynem do demakijazu) i zakanczam olejem, wiec odmienna kolejnosc jest wykluczona.
      • morgen_stern Re: Offtop - demakijaż. 20.01.14, 11:10
        Zawsze zdejmuję przed demakijażem.
    • riki_i Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 19:27
      Spróbuj jednodniowe Daily HD (sprzedaje je w sklepach i w necie sieć Twoje Soczewki). To jedne z najnowocześniejszych obecnie szkieł kontaktowych na świecie. Jeśli będzie piekło także w tych soczewkach to znaczy, że nie możesz nosić żadnych.
    • kerri31 Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 19:33
      MIałam ten sam problem 11 lat temu. Myślałam, że nie nadaję się do noszenia soczewek. Na szczęście przez 11 lat wiele się zmieniło. Przede wszystkim musisz nauczyć się wkładać i zdejmować soczewki. To trudne bo oko naturalnie się zamyka i nie pozwala paluchom w nim grzebać. Ale to kwestia wyćwiczenia.
      Ja używam soczewek Air Optix, są dość tanie i dobre. Zawsze kiedy oczy Ci wysychają ,możesz je wspomagać kroplami nawilżającymi. Są naprawdę pomocne. Musisz uważać podczas wyciągania soczewek z pojemniczka by nie zarysować ządnej paznokciem. Nawet najmniejsza ryska będzie dla gałki ocznej bardzo odczuwalna i soczewka będzie do wyrzucenia.
      Tylko opuszkami palców, codziennie świeży płyn do soczewek ( polecam 500 ml Horien na Allegro).
      Jak kupujesz miesięczne, nie noś ich dłużej jak 30 dni. Codziennie po 8 h ściągaj z oczu. Tylko w ten sposób unikniesz zapalenia spojówek. Używam soczewek już 4 lata, nigdy nie miałam tego schorzenia oczu smile
      • paliwodaj Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 19:49
        To nie do konca jest tak ze to takie latwe I nie inwazyjne. Sama nosze soczewki od pewnego czasu, po 13 latach przerwy. Poprzednio dostalam infekcji nie wiadomo dlaczego, pozniej owrzodzenia oka ktore szlo w kierunku nerwu wzrokowego. Udalo sie
        ale moglo byc gorzej. W klinice okulistcznej spedzilam 2 tygodniu. Nalezy sobie uswiadomic ze codziennie wkladamy cialo obce do oka, a z nim bakterie , grzybki I cokolwiek jeszcze sie da. Ja uzywam teraz Acuve Oasys with Hydraclear plus, jak moj okulista twierdzi najbardziej oddychajace I bezpieczne dla mnie
        • aka10 Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 19:51
          Plyn do soczewek powinien zwalczac amebe. To bardzo wazne.
          • kerri31 Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 20:26
            aka10 napisała:

> Plyn do soczewek powinien zwalczac amebe. To bardzo wazne.

jaką kur....a amebę ???
            • totorotot Re: soczewki kontaktowe - jakie? 21.01.14, 19:55
              I piranie, nie słyszałaś?
      • vanes-saaa Re: soczewki kontaktowe - jakie? 20.01.14, 11:07
        Ja nie mogłam na początku przyzwyczaić się do soczewek kontaktowych, oczywiście zaczęłam swoją przygodę z nimi od jednodniowych. Teraz to noszę już dłuższe, ale zgadzam się, co do tego, że jak są 20-dniowe albo jakiekolwiek inne, to lepiej ich dłużej nie nosić. Ja zamawiam u Fielmanna, płyn też w ich salonie kupuje.
        Nie mam tzw. suchego oka, co mnie cieszy, to chyba dosyć nieprzyjemne musi być. Mam nadzieję, że mnie nie dopadnie.
    • dziennik-niecodziennik Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 19:59
      ja moge polecić Rossmanowskie big_grin serio, jedyne soczewki ktore mi NIGDY nic nie podrażniły. dwadzieścia kilka złotych za pare, idealne do prób.

suche oko - zdarza sie, zakraplaj krople. po jakimś czasie oko sie powinno przyzwyczaic. wybieraj soczewki max miesięczne - wazne jest uwodnienie i przepuszczalnośc powietrza. oraz odpowiednia średnica soczewki...
      ból głowy - moze za mocne? spróbuj sobie kupić pól dioptrii mniej, o ile mozesz sobie na to pozwolić bez strat w jakości widzenia.
      • paliwodaj Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 21:28
        no i faktycznie powinnas dostac soczewki darmowe do przymierzenia. Mnie mieli juz dosc u mojego lekarza, ja bylam nieco paranoicznie nastawiona do soczewek i pewnie podswiadomie wszystko mi wysychalo i podraznialo. Nie przesadzam, ale dostalam chyba 4 rozne pary z ktorych nie bylam zadowolona, wkoncu lekarz powiedzial ze moge miec bariere po przejsciach z poprzedniego razu i moge nigdy nie byc w stanie nosic soczewek. Kupilam "sztuczne lzy" i jakos sie przyzwyczailam, chociaz staram sie je nosic jak najkrocej a robie sobie tez dni okularowe.
        Co do laserowej korekcji, chcialabym, ale u mnie jest kwestia blizny na rogowce, ktorej lepiej nie ruszac, ogolnie mam powiedziane, " poczekaj moze medycyna pojdzie wkrotce do przodu ze i z twoja blizna uda sie laserem skorygowac"
    • peggy_su Re: soczewki kontaktowe - jakie? 17.01.14, 21:45
      A używasz kropli do oczu? Ja miałam epizody z soczewkami krótkie, ale zawsze używałam kropli bez konserwantów i było ok.

Pomijając to że w soczewkach nie widzę sad Podobno nie da mi się ich dobrać bo nie mam widzenia obuocznego. NIe kumam tego bo jakos w okularach widzę normalnie, i mam małą wadę. NO ale próbowałam 3 razy i nic.
    • iza232 Re: soczewki kontaktowe - jakie? 21.01.14, 18:34
      Podepnę się pod wątek z pytaniem. Czy istnieją soczewki jednodniowe toryczne? Na razie noszę dwutygodniowe acuvue oasis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka