shumi-mi-las 17.01.14, 10:13 Iluletnie dziecko zastawilybyscie samo w domu na 8,5 godz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna_poz Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 10:21 2 tygodnie temu po raz pierwszy - 9,5 latka, ktory miał wolne w szkole, a my niestety nie moglismy wziąć urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 10:25 8-9-letnie, ale na pewno nie każde. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 10:27 Jak bardzo ogarnięte, niebojące, mające kogoś pod telefonem, albo życzliwą sąsiadkę, to nawet ośmiolatka (sama tak zostawałam nawet wcześniej i bardzo to lubiłam). Większość znanych mi dzieci jednak dopiero ok. 10 urodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 10:28 No ja niestety parokrotnie już tak zostawiłam 8-latkę, dzwoniąc do niej co przerwę. Była jeszcze nie chora na tyle, żeby iść do lekarza, ale i nie na tyle zdrowa, żeby iść do szkoły, a ja miałam w szkole na tyle gorący okres, że nie chciałam brać opieki nad dzieckiem (deklarowaliśmy z mężem w naszych pracach, że to ja biorę te dwa dni). Raz się najadłam strachu, bo była bardziej chora niż mi się wydawało, poszła spać i nie odbierała telefonów. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 10:28 Zalezy od dziecka i domu i na jak dlugo. To forum nie jest normalne - kiedys byl tu watek o matce ktorej 15 letnia corka wywalczyla samotne kapiele przy zamknietych drzwiach (a mogla sie przeciez utopic!) matka tak sie tym stresowala ze dziewcze mialo spiewac/gwizdac przez cala kapiel zeby ja uspokoic... Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 10:38 To prawda. I poczekaj, aż watek się rozwinie, przyjdą te, ktore podadzą 18te urodziny jako odpowiedź na Twoje pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 11:11 Też pamiętam ten wątek, swoją drogą szumilas jaki miał/a nick poprzednio? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 10:29 10-latka, ale wolałabym nie na tak długo Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 10:40 Myślę, że moja córka będzie na to gotowa już wkrótce, w wieku ok. 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
shumi-mi-las Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 10:43 Ok a dlaczego akurat te 10 lat przewaza? czym sie kierujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 10:50 mam w domu prawie ośmiolatka. Jeszcze bym go nie zostawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 10:50 Moja jeszcze nie zostawała na tyle godzin, w wieku 9 lat bywa, że zostaje na 2 godziny sama. Natomiast faktycznie jak będzie 10 lat miała, za parę miesięcy, to też wydaje mi się na tyle duża i rozsądna, a zarazem samodzielna, że mogłaby zostawać. Po prostu obserwuję swoją córkę i widzę co potrafi, jaką ma pamięć (np. czy zamknie za sobą drzwi), i okazuje się - widzę to po poprzednich odpowiedziach - że 10 lat to już "ten" wiek. Na pewno umie obsługiwać telefon, nawet jak padnie bateria, zna numery alarmowe (to już od dawna), wie, że może zapukać do sąsiadów i wiem, że będzie potrafiła wysłowić się jeśli chodzi o problem który mogłaby mieć, ufam, że nie otworzy nikomu drzwi, nie będzie bawiła się zapałkami a moja córka nie będzie eksperymentowała w kuchni (tu akurat chcę do 10 urodzin trochę ją poduczyć by sobie coś umiała zrobić bo w tematach kulinarnych zbyt samodzielna to nie jest). Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 10:52 Ja swojego 10 latka nie zostawiłabym na cały zień samego. Przesiedziałby cały dzień przed telewizorem/komputerem. Kuchnia byłąby do remontu, albo zalana , albo spalona. Czym wasze 10 latki zajmowałyby się przez te 8 godzin same będąc? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaoskarka18 Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 10:57 Na tyle godzin to 12 latka, na 6 godz to 8 latka Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 11:07 Jak miałam 8 lat, komputera nie miałam, TV miałam tylko jeden program i to kiepsko odbierał... Standardowo: Bawiłam się (głównie lalkami i klockami lego), czytałam, wyszywałam, robiłam szalik na drutach, raz zrobiłam "komódkę na biżuterię" z pudełek po zapałkach i kolorowego papieru, szyłam ubranka dla lalek, zjadłam mały słoik dżemu mirabelkowego i dwie paczki herbatników Ogólnie - miałam książkę, plan i materiały na prace ręczne, kilka smakołyków. Żebym się nie nudziła i za bardzo po domu nie grzebała. Umiałam zrobić sobie coś do jedzenia i picia. Odpowiedz Link Zgłoś
shumi-mi-las Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 11:35 Hmm... A co jesli siedmiolatek potrafi przygotowac sam pRzygotowac posilek, wyprowadzic psa, rozwiesic pranie, zadzwonic do rodzicow, zna telefony na pamiec, a zosyawiony sam czyta ksiazki, rysuje i gra na ps?... Moze zostac? Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 11:50 Mój syn lat 8 też by sobie poradził, ale nie chce zostawać sam. Póki on gotowy nie będzie na cały dzień sam w doku to go nie zostawię. A znając go to by pewnie ten czas przed kompem spędził, chyba, ze dałabym mu konkretne zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 21:34 Siedmiolatka? Na osiem godzin?? Nawet tak ogarniętego, moim zdaniem absolutnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 21:29 Moja ośmiolatka niestety sporo tkwiła przed komputerem, ale nieszkodliwie - ich szkoła ponawieszała im na Fronterze mnóstwo gierek niespecjalnie edukacyjnych, ale też niespecjalnie ogłupiających - i ona się tym bawi. Oprócz tego zaczyna potworną ilość projektów krawieckich i plastycznych, niestety nie sprzątając po sobie, ale coś za coś. Wie dobrze, że ma nikomu nie otwierać, nie dręczyć kota oraz nie używać gazu ani ostrego noża (normalnie jej wolno, potrafi sporo zrobić w kuchni, ale nie chcę, żeby to robiła, kiedy mnie nie ma w domu), bułki zostawiam jej pokrojone, czajnik mamy przepływowy, więc da się zrobić coś gorącego do picia z minimalnym ryzykiem oparzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: dziecko samo w domu 05.02.14, 12:16 Jak miałam 10 lat to czytałam książki, oglądałam telewizję, wychodziłam na spacer z psem, bawiłam się z psem, szłam z koleżankami na podwórko, bawiłam się lalkami, budowałam z klocków lego, grałam w gry itp. Jedzenie tez sobie brałam nie powodując armageddonu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 11:03 8-10 lat, w zależności od dojrzałości dziecka, miejsca, gdzie sie mieszka i tego jak na ten pomysł zaopatruje sie samo dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 11:10 Nie wiem. Jeszcze nie zostawiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
rene1311 Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 12:34 moje są we dwie, więc jest łatwiej, mają 8 i 9 lat. Przez ostatnie 2 miesiące zdarzyło się że zostały same kilka razy na ok 6 godz. Wcześniej zostawały, ale na max 1-2 godz. One akurat bardzo to lubią, ja wychodzę do pracy o 6 rano, mąż ok 8.30, a one zostają w łóżkach...ja zawsze wtedy się urywam trochę z pracy i wracam ok 13-14 do domu a te dalej w piżamach ostatnio usłyszałam że powinnam wracać trochę później i nie dzwonić tak często bo one odpoczywają Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 13:36 Jak sądzicoe, co taki 7-8-9 latek robić będzie przez te 8 godzin? Ile z tego czasu spędzi przed mniejszym lub większym ekranem? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 13:39 To jakis dramat jesli raz spedzi tego czasu wiecej niz zwykle ? Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 13:45 Jeżeli jednorazowo , to nie, jeżeli tak dziecko miałoby spędzić ferie, to dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 14:01 Dziecko tez czlowiek i nie daloby rady dzien w dzien przesiedziec tyle czasu przed ekranem, wydaje mi sie, nastapilby przesyt Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 14:22 Ja bym się nie przejmowała ile czasu spędzi przed ekranem, ale co będzie na tym ekranie. No ale jak widzę o tym nikt się nawet tu nie zająknął. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 14:39 To tez kwestia, podobnie jak gotowosc do pozostawienia samego w domu, poznania "mozliwosci" swojego dziecka. Gdy nie mozna mu ufac pozostaja rozwiazania techniczne tj.blokada rodzicielska na przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 21:31 A to prawda, toteż ja tego nie traktuję jako rozwiązanie na ferie, tylko na sytuacje, kiedy córka jest niewyraźna i już nie chcę jej wysyłać do szkoły, a jeszcze za wcześnie, żeby iść do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 20:47 Oj przesadzacie. Może niektóre dzieci przesiedzą przed ekranem ale podam dla przykładu moją córkę, która polepszy te statystyki. Ona jak jest sama w domu to i tak do mnie dzwoni z pytaniem czy może pograć na tablecie, i wiem, że nie gra dłużej niż pół godziny, bo widzę w domu jak korzysta z tego sprzętu, jak również jak próbuje ukrócić granie swojemu młodszemu bratu, jak po obejrzeniu bajki - mimo iż oczywiście zaraz zaczyna się następna - ona mówi by wyłączyć telewizor (odkąd ma 4 lata ma taką samokontrolę). Nie włącza sama komputera, to tak na marginesie (ale z innych powodów niż jakieś tam zakazy). Także moja 9 latka bywała w domu sama do 3 godzin, ale jeśli absolutnie trzeba by, to przetrwałaby 8 godzin, w tym czasie większość czasu pewnie bawiłaby się słodziakami (Yoohoo &Friends), czytałaby książki, rysowałaby. Ale faktycznie to cecha osobnicza z tą samokontrolą przed tv/tabletem, bo jak mówię mój młodszy synek (6l.) mógłby oglądać bajki 2 godziny pod rząd, albo i trzy i może dopiero pomyślałby o wyłączeniu. Na szczęście starsza siostra go pilnuje i donosi na niego gdy się zagapimy i dzieci są tak cicho bo ona coś grzecznie robi a synek gra na tablecie ponad pól godziny... (to jest nasz limit czasowy). Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 13:57 wiek szkolny, od 7 lat w zwyż. Oczywiście z telefonem pod nosem abyśmy miały kontakt z sobą Odpowiedz Link Zgłoś
shumi-mi-las Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 14:00 I prosze jak sie optyka zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 14:09 dzieci wkraczające w wiek szkolny zostawały same w domu na kilka godzin ,czekaly az z pracy wrócimy i dobrze.7 lat to nie male dzidzi Odpowiedz Link Zgłoś
ismenamalena Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 14:17 W moim mieście, niecałe 20 tys mieszkańców, już pierwszoklasiści czyli 7-latki zostają sami nie tylko w wakacje i ferie. Jak tata ma drugą zmianę od 14 do 22 i mama pracuje w sklepie do 21, a świetlica czynna do 16.30 to popołudnie dziecko jest samo. Takie życie. Wiem, najlepiej wcale dzieci nie mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna72 Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 20:15 Tak dlugo moje dzieci 8 i 10 lat bym jeszcze nie zostawila zwlaszcza ze nie potrafia nic ugotowac chyba ze do podgrzania w mikrofali ale i tak za dlugo.w te wakacje zdarzalo nam sie ich zostawic na 2-3 godz ale dluzej nie Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 20:21 Moja ośmiolatka nie zostanie nawet na pół godziny sama... Szwagrostwa dziewięciolatka zostaje na cały dzień pod telefonem-mama dzwoni co godzinę i sprawdza czy wszystko ok ale jest dostępna obok sąsiadka w razie jakby coś się działo.... Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 21:11 Myślę, że zacznę takie praktyki w II-III klasie, I klasę jakoś przepracuję, chodząc na urlopy w okolicy każdych świąt i ferii. Póki co oszczędzam urlop, zaległego za 2013 r. mam 21 dni Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 21:17 16,5-letnie, bo takie mam Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: dziecko samo w domu 17.01.14, 21:37 nie mam zielonego pojęcia, dla mnie to jeszcze abstrakcja moja prawie 6-latka zostaje sama, ale tylko na chwilę, powiedzmy do godziny, ale jest bardzo mądra i rozsądna jak na swój wiek no i bardzo ostrożna. Dziecka sąsiadki w tym weku nawet na 1 min się boję zostawić samego jak u nas jest, nawet w innym pokoju, zawsze coś głupiego wymyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
quelquechose Re: dziecko samo w domu 05.02.14, 11:34 Ale to sie pozmienialo... Ja zostawalam w domu sama majac 6 lat - chodzilam do zerowki z kluczem na szyi. Pozniej, juz w szkole podczas wakacji tez zostawalam w domu - cos do jedzenia sobie zrobilam sama, obiad najwyzej rodzice po powrocie, albo starszy brat. W wieku 9 lat pierwszy raz pojechalam sama autobusem do miasta Choc prawda jest, ze glupoty tez sie zdarzalo robic (np. rzucanie workow z woda z trzeciego pietra), no i buszowalismy po szafach wszystkich. Ale wystarczyla ksiazka, jakies zabawki, wyjscie na podworko. Teraz moja corka ma 5 lat i nie wiem, kiedy bedzie gotowa zostac sama - teraz jej do tego daleeeko! Ja to nawet lubilam, gdy bylam dzieckiem, ale u mojego dziecka nie przewiduje Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: dziecko samo w domu 05.02.14, 11:47 8,5 godziny to sporo czasu, ale jeśli bym musiała, to swoją 8-latkę zostawiłabym samą w domu. Jeść sobie umie przygotować, coś tam by sobie malowała czy oglądała, więc krzywda by jej się nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: dziecko samo w domu 05.02.14, 12:03 Syn zostawał na 2 godziny sam odkąd miał 7 lat. Z czasem to się wydłużyło i teraz jak ma 10,5 to wiem że spokojnie mogę go zostawić na tyle ile trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: dziecko samo w domu 05.02.14, 12:13 12-14 w zaleznosci od dojrzałosci Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: dziecko samo w domu 05.02.14, 12:24 acha, i nie są to moje fanaberie ale oficjalne wytyczne - moim zdaniem całkiem sensowne: The National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) says: children under 12 are rarely mature enough to be left alone for a long period of time children under 16 shouldn’t be left alone overnight babies, toddlers and very young children should never be left alone do 12 rz dzieci nie są dość dojrzałe aby zostawać same przez dłuższy czas do 16 rz dzieci nie powinny zostawać same w nocy niemowlęta i małe dzieci nigdy nie powinny zostawać same. Odpowiedz Link Zgłoś
beatulek Re: dziecko samo w domu 05.02.14, 12:22 Na 8,5 godz to dziecko, które ukończyło 10 lat i jest rozsądne. Ma dostęp do telefonu i wie do kogo dzwonić. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: dziecko samo w domu 05.02.14, 13:23 Zostawiam 8-latka, w połowie dnia ktoś do niego wpada żeby mu odgrzać jedzenie, ale upierdliwe to jest wiec uczę młodego bezpiecznego podgrzewania. Aha, mam go na skypie melduje się. Moje dziecko jest zrównoważone, nic nie zbroi a wręcz posprząta. Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja_tola Re: dziecko samo w domu 05.02.14, 13:26 starszego zostawiłabym w wieku 8/10lat,a młodszego pewnie koło 14lat Mam znajomą,która nawet przy(zaraz 9latku) drzemce popołudniowej nie zostawi dzieka samego.Broń Boże,żeby on w swoim pokoju coś tam robił,a ona,żeby "drymła" chwilę. Nie ma opcji. Odpowiedz Link Zgłoś