Dodaj do ulubionych

Mieszkanie Gdańsk

18.01.14, 14:22
Mam do wydania premięsmile i chcę kupić na około 5 lat mieszkanie w Gdańsku. Tam ma syn studiować i nie chcę wynajmować tylko kupić i stąd moje pytania :

1. lepiej kupić chyba 2 pokoje bo ten jeden może wynająć i zarobić na waciki

2. jak kształtują się ceny mieszkań w mieście ( nie mam wglądu bo znam tylko ceny z licytacji komorniczych )

3. jaka dzielnica jest bezpieczna i spokojna , jakiej dzielnicy unikać

4. czy może jednak wynająć bo jest tam dużo przytulnych kawalerek albo mieszkań u babci i dziadka ( rybak i rybaczkasmile

Pomocy babki
Obserwuj wątek
    • misterni Re: Mieszkanie Gdańsk 18.01.14, 14:35
      Jak już tak, to polowałabym na 3 pokojowe - różnica w cenie nie tak duża, a można fajną okazję znaleźć i wcale nie musi być drożej niż dwupokojowe, a jest szansa, że jak wynajmie 2 pokoje, to i na waciki, i na czynsz, i media będzie. smile
      Poza tym to już konkretne mieszkanie na start.
    • echtom Re: Mieszkanie Gdańsk 18.01.14, 21:29
      Ceny możesz sobie pooglądać np. tu: ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci/ Co do dzielnicy, musiałabym popytać koleżanek, bo znam na ten temat więcej mitów niż faktów smile Na pewno warto wziąć pod uwagę lokalizację, tzn. blisko uczelni lub z dobrym dojazdem.
    • jusiakr Re: Mieszkanie Gdańsk 18.01.14, 21:43
      Jeżeli celujesz w studentów to lokalizacja będzie ważna. No i komunikacja - szczególnie tramwaj. Z dzielnic bardzo fajna jest Strzyża (blisko UG, cisza, spokój), Przymorze (dojazd troszkę gorszy, dużo bloków, ale w tym też falowce), Chełm (nie jest blisko uczelni, ale ma dobry dojazd). Pytanie co chce studiować syn, bo lepiej szukać w konkretnej dzielnicy zgodnie z jego potrzebami (bo np. jak wybierze wydział, uczelnię z Gdyni, to szukanie mieszkania w Gdańsku jest trochę bez sensu).
      Dzielnice niepolecane: Orunia (stara - niezbyt bezpieczna), Nowy Port (daleko i niebezpiecznie), Brzeźno (daleko), wszystkie nowe dzielnice (Gdańsk-Południe, Łostowice - dla studentów, szczególnie bez samochodu niezbyt atrakcyjne).
      Z Wrzeszczem trzeba uważać, bo są miejsca lepsze i gorsze.
      Jeżeli masz kasę to możesz spróbować z 3 pokojowym.
      • annitka30 Re: Mieszkanie Gdańsk 18.01.14, 22:18
        nie no,Łostowice teraz to bajka, tramwaj przecież jeździ. Komunikacja się polepszyła. Ale tu bym się ograniczyła do ujeściska tylko i okolic (ul. Wilanowska, Płocka Przemyska).
        we Wrzeszczu się trochę buduje, lub niedawno wybudowało (garnizon, quatro towers) stamtąd blisko i na UG i na polibudę.
        ceny oscylują około 4-5 tysięcy za m, oferty w nowym budownictwie w centrum nawet zahaczają o 3.800 (z reklamy radiowej, nie pamiętam firmy, może Kokoszki?
        zatem moje typy: wrzeszcz, przymorze, zaspa, chełm.
        chyba że syn wybierze gdynię, to już nie poradzę. tam to raczej szukać blisko skm-ki.
        • a-ronka Re: Mieszkanie Gdańsk 18.01.14, 23:05
          dzięki. Popatrzę sobie i coś upoluję.
          Może faktycznie i 3 pokoje lepiej ale jak znam życie to 2 pokoje za 4 lata szybciej się sprzedadzą.

Dzięki raz jeszcze.
          • zolla78 Re: Mieszkanie Gdańsk 19.01.14, 14:20
            Pytanie co on ma studiować. UG jest jeszcze ciągle mocno rozsiane po trójmieście. Jak zarządzanie lub ekonomia, to lepiej szukać albo od razu w Sopocie albo blisko skm. Jak polibuda, to nie ma co się zbytnio oddalać od wrzeszcza. Jak Akademia Medyczna to znowu inna dzielnica.
            Jak kierunki gdzie są budynki na przymorzu, to w zasadzie większy wybór, ale warto zobaczyć gdzie jadą tramwaje albo czy blisko jest skm.
        • jusiakr Re: Mieszkanie Gdańsk 18.01.14, 23:06
          Niektórzy mówią Łostowice np. na okolice Ofiar Grudnia, stąd moja uwaga. Bo rzeczywiście wszystko co jest blisko tramwaju jest godne polecenia.
          • echtom Re: Mieszkanie Gdańsk 19.01.14, 16:36
            Generalnie - blisko tramwaju i/lub SKM smile
    • mary_lu Re: Mieszkanie Gdańsk 19.01.14, 16:29
      Nie kupujcie niczego w okolicach śmietnika na Szadółkach, i to w bardzo dużym promieniu, bo śmierdzi tam przeokrutnie, w dodatku coraz mocniej. A bloków tam zatrzęsienie, więc "okazji" z tamtych okolic może być mnóstwo.
    • mamaemmy Re: Mieszkanie Gdańsk 19.01.14, 16:55
      Ale fajna premia!Gratuluję !
      • echtom Re: Mieszkanie Gdańsk 19.01.14, 17:03
        Pewnie wygrała miliard w środę, miliard w sobotę, tylko nie chce się przyznać wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka