Dodaj do ulubionych

składki płacone przez księży- tak czy nie???

14.08.04, 16:04
co myslicie na ten temat?? czy kościół powinien sam opłacać składki za
swoich "pracowników" czy powinno państwo miec ten obowiązek??
skoro tylko grup społecznych ponosi takie wydatki nie ma podwyżk rent
emerytur , brakuje na opieke zdrowotna na opiekę socjalną a państwo ma
ponosic koszty w kwocie 78 mln złotych
jakas paranoja moim skromnym zdaniem
Obserwuj wątek
    • grrrrw Re: składki płacone przez księży- tak czy nie??? 14.08.04, 16:30
      Wieksza paranoja jest to, ze duchowni dopiero od kilkunastu lat mogą płacic
      składki. Poprzednio nie przysługiwały im zadne swiadczenia a przypominam, ze
      kiedys była jedna składka ZUS i zdrowotna bez rozdzielana.
      • lady_safira Re: składki płacone przez księży- tak czy nie??? 14.08.04, 16:32
        ale jakos wszystko mieli.
        a nieby dlaczego ja mam płacic z moich podatków ich składki. kościół jest
        bogaty!!! chyba nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo.
        • grrrrw Miły Janosiku ! 14.08.04, 16:48
          Janosik napisał.
          Ale jakos wszystko mieli, bo płacili normalnie prywatnie.

Od bodajze 1990 płaca jak wszyscy z wyjatkiem niewielkiej grupy duchownych
          (nie tylko zreszta katolickich), którzy nie prowadza działalnosci, która mozna
          okreslic jako gospodarcza. Dotyczy go członkow zgromadzen kontemplacyjnych,
          klauzurowych, obsługujacych hospicja czy inne niedochodowe akcje.

Za nich placiło sie składki z tzw. funduszu koscielnego. To jest fundusz z
          którego panstwo dopłaca np. do konserwcji zabytkowych obiektów koscielnych,
          muzeów diecezjalnych.

Ten fundusz nie powstał z niczyich podatków.

Powstał jako rekompensata za przejete od Koscioła przymusowo po wojnie mienie,
          czyli nacjonalizacje np. ziemskich majatków, szpitali i innego mienia które
          nalezało do zgromadzen zakonnych albo było fundacja katolicką.
          Czesc tego mienia została w latach dziewiedziesiatych reprywatyzowana, czesc
          jeszcze nie (niektóre zgromadzenia przestały istnieć zmieniły profil
          działanosci).

Sprawa jest do dogrania jak kazda ludzka umowa.

• lady_safira Re: zaden ze mnie janosik 14.08.04, 16:51
            tylko dużz cześc mienia kościół katolicki odzyskał............ a może się mylę??
            a moze do kościelnego funduszu alimentacyjnego też mam sie dokładac??
            • grrrrw Re: zaden ze mnie janosik 14.08.04, 16:59
              Ja w tym nie widze tematu do robienia sensacji. Moze własnie dlatego, ze czesc
              odzyskał warto krytycznie przejrzec liste osób, które z dobrodziejstwa
              funduszu korzystają. Ale zawsze taka grupa bedzie.
              Po prostu miłosierny samarytanim, który w gospodzie pobitego umiescił i za
              niego pobyt opłacił MUSIAŁ miec na to pieniadze.

O koscielnym funduszu alimentacyjnym nie słyszałam. Czy to chodzi o domy matki
              samotnej prowadzone przez zgromadzenia chyba sióstr benedyktynek - pasterek ?
              • lady_safira Re: zaden ze mnie janosik 14.08.04, 17:06
                O koscielnym funduszu alimentacyjnym nie słyszałam. Czy to chodzi o domy matki
                > samotnej prowadzone przez zgromadzenia chyba sióstr benedyktynek - pasterek ?
                alez skad to chodzi o alimenty pałcone przez Kościól kobietom , które maja
                dzieci z kapłanami.
                a co do domów dla samotnych matek- mam jak najgorsze zdanie o nich.
                siostrzyczki zbyt czesto jak na moj gust trudnia sie przyspieszonymi adopcjami
                i zgarniaja za to duuuza kase!
                fuj to jest dopiero obrzydliwe
                • grrrrw Re: zaden ze mnie janosik 14.08.04, 23:46
                  A płaciła coś za ten pobyt wink ?
                  • lady_safira Re: zaden ze mnie janosik 15.08.04, 06:42
                    nie placiła ale co za róznica.
                    skoro siostrzyczki zmuszaja do oddania dziecka do adopcji....
                    to jest dopiero skandal nie uwazasz???
                    i proceder istnieje od lat bo ludzie boja sie kleru.
                    a ty czemu tak bronisz czarnych? rodzina radia maryja??
                    • grrrrw Re: zaden ze mnie janosik 15.08.04, 13:24
                      Sama jestem czarna. Ale, wybacz, rozmowa robi sie juz mało salonowa.
                      • lady_safira Re: czarna?? pod jakim względem 15.08.04, 13:58
                        chyba nie czarnoskóra??
                        bo mnie chodzi zupełnie o co innego , nie moge patrzeć jak co kler wyprawia w
                        tym kraju .Mam nadzije ze w koncu znajdzie sie ktos kto pokaze im miejsce w
                        szeregu....
                        proponuje lekture kilku książek
                        Spisek sykstyński
                        Tajna historia Watykanu
                        Wyprawy krzyzowe
                        kosciól katolicki ma duzo grzechów na swoim czarnym sumieniu
                        • femalna Re: czarna?? pod jakim względem 15.08.04, 20:55
                          a ja proponuje lekture roznych rzeczy, byle ze zrozumieniem i z wylaczeniem
                          tych, które maja w tytule slowa "spisek", "zmowa sutann", "czarna
                          dyktatura", "brudne watykańskie tajemnice" , "agenci Watykanu" itd.
                          • lady_safira Re: czarna?? pod jakim względem 15.08.04, 21:02
                            dlaczego takie sa najlepsze do czytania. Nastpna z fanek o.Rydzyka??
                            • femalna Re: czarna?? pod jakim względem 16.08.04, 08:40
                              Najlepsze do czytania? Podobnie jak Detektyw, Twoje Imperium i Gwiazdy Mówią.
                              Wszyscy księża to pedofile, podobnie jak wolnomularze piją krew dzieci. I każdy
                              kogo śmieszą publikacje o spiskowej teorii dziejów musi być fanem Rydzyka.
                              Gdzieś Ty się uchowała i w jakim środowisku przebywasz, że nie widzisz swojej
                              śmieszności? Kraj półanalfabetów, naprawdę
                              • lady_safira Re: czarna?? pod jakim względem 16.08.04, 08:58
                                ja cie nie obrażam wiec dlaczego ty to robisz i to tak z ranka ...a dla czego
                                ie czytac również takich książek ccos ciekawego tez mozna sie z nich
                                dowiedziec. Czy według ciebie należy tylko czytac Rycerza Niepokalanej i
                                niedzielę??
                                MNie nie smiesza... tylko chce mi sie płakać ze osoby takie jak Rydzyk potrafią
                                omamic taka rzecze ludzi w tym kraju
                                • isma Re: czarna?? pod jakim względem 16.08.04, 10:57
                                  Najwiecej mozna dowiedziec sie z horoskopow. To dopiero jest naciaganie. Czarni
                                  wysiadaja...
                                  • lady_safira Re: czarna?? pod jakim względem 16.08.04, 11:05
                                    watek o horoskopach jest niżej moze tam sie dopisz co??
                                    • asiaasia1 ksiądz powinien płacić jak każdy polski obywatel 16.08.04, 14:14
                                      ksiądz powinien płacić jak każdy polski obywatel ,
                                      wystarczająco dużo pieniędzy zbierają na tacę ,
                                      oszczędności powinny być przeznaczone dla najbiedniejszych :
                                      domy dziecka , samotne matki , emeryci i renciści , schroniska dla zwierząt ,
                                      bezrobotni , bezdomni , poprawa warunków w służbie zdrowia itd.itd...
                                      nie życzę sobie , żeby moje podatki były przeznaczane na księży , kiedy wokół
                                      taka bieda ,
                                      niech radzą sobie sami tak , jak 80 % społeczeństwa .
                                      niech szukają sponsorów , zbierają więcej na tacę ...
                                      staruszki , wierne słuchaczki RM i tak wpłacą co miesiąc na konto potężną część
                                      emerytury .
                                      nie słyszałam , żeby duchowny w PL zmarł z niedożywienia lub zaniedbania
                                      zdrowotnego .
                                      widziałam za to wielu opasłych w sutannie , którzy wyglądali jak w 10-tym mies.
                                      sporo przenoszonej ciąży .
                                      i z pierścieniami na palcach ...
                                      • melka_x Re: ksiądz powinien płacić jak każdy polski obywa 16.08.04, 15:28
                                        > ksiądz powinien płacić jak każdy polski obywatel ,
                                        > wystarczająco dużo pieniędzy zbierają na tacę ,

Zbierają tyle, ile ludzie chcą im dać. Nie chcesz nie dajesz. Jedni zbierają na
                                        tacy, inni żebrząc, jeszcze inni od własnych rodzin i to nie Twoja sprawa ile,
                                        kto i komu daje. I wszystko jedno czy zbierającym jest ksiądz który bierze od
                                        wiernych, czy Twoja koleżanka, która bierze od teściów.

> nie życzę sobie , żeby moje podatki były przeznaczane na księży , kiedy wokół
                                        > taka bieda ,

Ja też sobie nie życzę, żeby moje podatki były wydawane na załatwianie posad w
                                        Orlenie dla kolegów rządzącej partii, czy odprawy dla górników, a może naawet
                                        na zasiłki dla bezrobotnych, którzy dzięki temu się demoralizują. I co z tego?
                                        Tak pieniędzmi dysponuje wybrany przez Polaków parlament. Nie podoba się -
                                        wybrać inny. Jeśli większość ma inne zdanie w tej sprawie niż ja i wybiera
                                        kolejnych durniów, którzy obiecują, że dodrukują pieniądze żeby je porozdawać
                                        też trudno i tylko mój problem. Takie mamy ustawy, jakich ustawodawców. A
                                        takich ustawodawców jakich większość wybrała. Proste.

> widziałam za to wielu opasłych w sutannie , którzy wyglądali jak w 10-tym
                                        mies.
                                        >
                                        > sporo przenoszonej ciąży .

Otyłość jest problem biednych, nie bogatychsmile

I jeszze jedno - wbrew obiegowej opinii większość majątków sprzed wojny
                                        Kościołowi nie zwrócono.
                                        • isma Re: ksiądz powinien płacić jak każdy polski obywa 16.08.04, 16:09
                                          O, to, Melko, to.
                                          • lady_safira Re: zadaj księdzu pytanie 16.08.04, 17:56
                                            czy Jezus mail rodzenstwo
                                            i kim byla Lilith
                                            ciekawe co wam powie gorliwe katoliczki
                                            • isma Re: zadaj księdzu pytanie 17.08.04, 09:36
                                              Dziewczyno, naprawde myslisz, ze kogokolwiek wierzacego interesuja biblijne
                                              plotki? Kto z kim i kiedy?
                                              Jesli taka jest Twoja wizja chrzescijanstwa, to niczemu sie nie dziwie.
                                              A co do odpowiedzi na Twoje pytania, nie musze pytac ksiedza. Kosidowskiego
                                              czytalam w pierwszej klasie liceum ;-O.
                                        • lady_safira Re: ksiądz powinien płacić jak każdy polski obywa 16.08.04, 16:42
                                          a to tylko ci sie tak wydaje - co do majatków!!!
                                          Ja sobie nie zycze zeby panstwo dotowało kośiól z moich podatków.
                                          Zdana grupa społeczna nie jest dotowana- zamrozone renty emerytury samotne
                                          matki dostające 40 zł zasiłku - na to nie ma ale dal czarnej mafii jest!!
                                          Nie zgadzam sie!!
                                          • isma Re: ksiądz powinien płacić jak każdy polski obywa 17.08.04, 09:37
                                            Zadna grupa nie jesty dotowana?
                                            To wytlumacz, jak to mozliwe, ze rolnik placi kilkanascie razy nizsza stawke na
                                            KRUS, niz kazdy pracujacy, a ma w zamian takie same swiadczneia zdrowotne i
                                            prawo do emerytury?
                                            • kolorko Re: ksiądz powinien płacić jak każdy polski obywa 17.08.04, 19:26
                                              Tak to jest możliwe, że rolnik nie ma stałego miesiecznego dochodu, mało tego-
                                              dochód ten często jest zerowy, lub na minusie- np. gdy miał w tym roku pole
                                              czarnej porzeczki, wydał kase (dużą) na uprawę tejże, a następnie sprzedał za
                                              cenę oferowaną przez przetwórnie- 0.25 groszy za kilogram. Nie twierdzę, że
                                              KRUS jest ok, powinien naliczać składki , są i tacy rolnicy, którzy mogliby z
                                              powodzeniem opłacać znacznie wyższe stawki.
                                              • isma Re: ksiądz powinien płacić jak każdy polski obywa 18.08.04, 11:35
                                                Jasne. Tylko przedsiebiorca, majacy zarejestrowana firme, placi co miesiac ZUS-
                                                owi zywa gotowke na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne i nikt go nie pyta,
                                                czy mial w danym miesiacu dochod, czy nie...
                                                Zatem ktos tu jednak jest uprzywilejowany...
                                          • melka_x Re: ksiądz powinien płacić jak każdy polski obywa 17.08.04, 10:07
                                            lady_safira napisała:

> a to tylko ci sie tak wydaje - co do majatków!!!

Nic mi się nie wydaje. Ja w przeciwieństwie do Ciebie sprawdziłam. Liczbom się
                                            raczej nic nie wydajewink. Nawet Nowa Huta stoi na ziemiach należacych do
                                            Kościoła, czy Ty w ogóle zdajesz sobie sprawę ile wart jest ten teren? A to
                                            tylko przykład, nie jeden przypadek.

> Zdana grupa społeczna nie jest dotowana

A to się kwalifikuje na dowcip roku.
                                            Pracownicy przedziwnych tworów, czyli spółek skarbu państwa nie są dotowani,
                                            gdzieżby tam.
                                            Górnicy pobierający ogromne odprawy też nie, a skąd.
                                            Pracownicy nierentownych hut, zakładów, stoczni etc. nie są, na ich pensje i
                                            składki zdrowotne i emerytalne kasa leci zapewne z nieba
                                            Rolnicy też nie broń Boże
                                            Partie polityczne - a skądże
                                            Związki zawodowe to ze składek che che
                                            Mam dalej wyliczać, czy wystarczy?
                                            • lady_safira Re: ksiądz powinien płacić jak każdy polski obywa 17.08.04, 15:07
                                              ale zadna inna grupa spoleczna nie dyponuje takimi majatkami.
                                              amoze i to tezz nieprawda??
                                              • wieczna-gosia Re: ksiądz powinien płacić jak każdy polski obywa 18.08.04, 21:27
                                                Zadna inna tez grupa nie prowadzi na taka szeroka skale zakrojonych akcji
                                                harytatywnych.
                                                AS co do majatkow- kosciol istnieje 2000 lat trudno zeby majatkow nie mial.
                                                Stalin myslal podobnie do ciebie i zabieral kosciolowi (cerkwi konkretnie) ile
                                                sie dalo. Chamstwo naprawde- tyle maja...
                                      • lady_safira Re: ksiądz powinien płacić ..BRAWO!!! 16.08.04, 16:39
                                        witam ciesze sie ze nie jestem osamotniona w moich pogladach
                        • grrrrw Re: czarna?? pod jakim względem 13.09.04, 14:29
                          Witam po urlopie.

Czarnoskóra nie jestem, ale wypowiem sie w imieniu czrnoskórych mieszkancow
                          Czarnego Ladu, wsród których polscy misjonarze prowadzą misje cywilizacyjna,
                          medyczną i humanitarną. To dzieki ich pracy i poświęceniu istnieja tam szkoły,
                          szpitale, przychodnie lekarskie i ochronki jak równiez domy starców i
                          leprozoria. To dzieki ich pracy słowo Polska znane jest w Afryce.

Prezydent Kwasniewski w czerwcu na spotkaniu w Pałacu Prezydenckim powiedział
                          do wyjeżdżających misjonarzy, że sa ambasadorami Polski, chwała naszej
                          Ojczyzny,że wypełniaja z poświęceniem obywatelski i patriotyczny obowiazek i
                          promują nasz kraj w świecie, a Polska jest im prawdziwie wdziękczna. Obiecał
                          wspierac ich wysiłki.

To własnie ta grupa ponad 200o osób ma opłacane składki na swiadczenia
                          zdrowotne i emerytalne (minimalne) poprzez Fundusz Kościelny.

A czy koleżanka płaciła za pobyt w domu matki samotnej czy przebywała tam na
                          koszt zebranych na tace w kosciołach pieniedzy to , wybacz, spora róznica.
    • lady_safira Re: Panie gorliwe katoliczki 16.08.04, 16:46
      a oświecił was ksiądz ze Adaś miał dwie żony czy ten kawałek pominął??
      a kiedy wprowadzono celibat??i po co?? co wiąże Kosciół Katolici Z bankiem
      Ambrosiano??
      no dziewczynki co???
      • asiaasia1 Re: Panie gorliwe katoliczki lady / melka x 16.08.04, 17:17
        lady :
        heh , nie sadze , zeby ksieza podawali wiernym na mszach cos co nie jest
        dogmatem i co jest przedmiotem dyskusji religioznawcow . zreszta pewnie nie
        tylko w KK wali sie wiernych dogmatem po glowie .w koncu nie mozna im w glowach
        mieszac . moze to i sluszne ?

melka x:
        Zbierają tyle, ile ludzie chcą im dać. Nie chcesz nie dajesz.
        ja nie daję , nie chodzę ...
        zawsze wydawało mi się , że to obciach nie dać na tacę , szczególnie w małych
        społecznościach , gdzie wszyscy się znają

czy Twoja koleżanka, która bierze od teściów.
        która koleżanka ?mam tylko jedną bliską koleżankę , która ma dziecko .
        w moim przedziale wiekowym nie jest" trendy "mieć dzieci .

Otyłość jest problem biednych, nie bogatychsmile

Wydaje mi się , że ludzie w krajach 3go świata nie są otyli , no chyba , że
        masz na myśli te nadęte brzuszki afrykańskich dzieci .

I jeszze jedno - wbrew obiegowej opinii większość majątków sprzed wojny
        Kościołowi nie zwrócono.

mojej babci też nie zwrócono , czy ktoś się tym przejmuje ?

• lady_safira Re: Panie gorliwe katoliczki lady / melka x 16.08.04, 17:54
          taaak ciekawe dleczego kościół katolicki zamknał siostrę Łucje w klasztorze o
          obostrzonej regule czyżby III tajemnica fatimska miała godzic w KościóŁ???
          bo do tej pory prawdy nie ujawniono > kościół jest biegły w kłamstwie.A
          papierzyca Joanna no to było dobre jak ich w konia kobita zrobiła.
          Kosciól to jak mafia mordował i grabiła- zakon Templariuszy doskonały przykłąd
          na pazerności kościoła

• melka_x Re: Panie gorliwe katoliczki lady / melka x 17.08.04, 10:29
          asiaasia1 napisała:

> zawsze wydawało mi się , że to obciach nie dać na tacę , szczególnie w małych
          > społecznościach , gdzie wszyscy się znają

Jest wiele rodzajów obciachu. Obciachem jest np. gdy firma czy ludzie zamożni
          nie dają na cele charytatywne, obciachem jest nie dać na Orkiestrę, wiec ludzie
          dają, mimo że bynajmniej nie wszyscy mają na to ochotę. I czy z tego wynika, że
          fundacje nie powinny zbierać kasy? Bo może nie każdy daje tak od sercawink? Jeśli
          ktoś uważa, że obciachem jest nie dać na tacę, to daje, jego wybór. Ja uważam,
          że to żaden obciach, więc nie daję. Ostateczna decyzja należy do Ciebie, a
          motywacja nie jest argumentem.

Nie mówiąc o tym, że znam wiele osób, które pochodzą z małych miejscowości i
          nie miały problemów z nie daniem na tacę, lub wrzuceniem 20 groszy i jakoś
          ostracyzm społeczny ich nie dotknąłsmile

> Wydaje mi się , że ludzie w krajach 3go świata nie są otyli , no chyba , że
          > masz na myśli te nadęte brzuszki afrykańskich dzieci .

Tekst o nadętych brzuszkach jest wyjątkowo nieelegancki. Polska nie jest krajem
          zamożnym, ale też z całą pewnością nie należy do trzeciego świata gdybyś nie
          zauważyławink. A poza trzecim światem zależność jest prosta; zamożni są szczupli,
          biedni otyli. Mam tłumaczyć dlaczego, czy sama dojdziesz do jakiś wniosków?wink

> mojej babci też nie zwrócono , czy ktoś się tym przejmuje ?

Mojej rodzinie też nie zwrócono i czy na tej podstawie można wysnuć wniosek, że
          problem zajętego majątku kościelnego nie istnieje? Bardzo to awangardowa
          myślwink))

> czy ktoś się tym przejmuje ?

nie wiem o jaki majątek chodzi w Twoim przypadku. W moim przejmuje się np.
          stowarzyszenia byłych ziemian i kilka osób, którym elementarna uczciwość
          nakazuje uważać, że państwo nie powinno być paserem. Tylko co z tego? Jaki ma
          to związek z majątkiem zagrabionym Kościołowi?

Co do tematu postu - nie jestem gorliwą katoliczką. Nie jestem w ogóle
          katoliczką. Szczerze mowiąc nie jestem nawet wierząca.
          • lady_safira Re: Panie gorliwe katoliczki lady / melka x 17.08.04, 15:08
            to po cholere sie odzywasz....
    • mika_p Info moderatora 16.08.04, 18:31
      Lady Safira, stanowczo przekraczasz w swoich postach granice dobrego smaku i
      tolerowanego poziomu agresji słownej. Koniecznie zależy Ci na obrażaniu uczuć
      innych ludzi i po to założyłaś ten wątek ? Czy raczej chciałaś podyskutować o
      zmianach w ustawie i zagalopowałaś się w swoją fobię, w dodatku nie na temat ?

Moim zdaniem, powinnaś wypić szklankę zimnej wody, przeczytać swoje posty w tym
      wątku, a potem napisać grzeczne przeprosiny.
      • lady_safira Re: Info moderatora 16.08.04, 18:35
        nie uważam zebym przekraczał granice dobrego smaku gdyż nikomu nie ubliżam i
        nie obrzucam błotem
        a ze zadaje niewygodne pytania. Wolno mi mamy demokracje
        i nie zamierzam nikogo przepraszac
        • ulla26 popieram lady!!! 16.08.04, 22:43
          Lady bardzo dobrze piszesz ale nic nie zdziałasz bo niektóre kobiety mają
          klapki na oczach.Miałam tego doskonały przykład podczas komunii mojego
          chrześniaka.Matki zbierały na prezent dla kościoła i dla katechetki,były w
          amoku ,jakby mogły to by kupiły po mercedesie albo helikopterze!!!Ludzie nie
          kupią dziecku butów na zimę ale składkę opłacą.To możliwe jest tylko w naszym
          kraju.
          • wieczna-gosia Re: popieram lady!!! 17.08.04, 12:33
            ulla a wyobrazasz ty sobie ze w Niemczech placa podatek na kosciol?? taki
            ciemnogrod wink)
          • lady_safira Re: !!!! 17.08.04, 15:09
            bo inaczej ich obmówia lub czarny nie ochrzci im kolejnego dziecka lub nie da
            rozgrzeszenia. Ciemnogród....
        • wieczna-gosia Re: Info moderatora 17.08.04, 12:32
          lady safiro, a co ma Lucja do placenia?

Bo do mnie przemawia np fakt, ze kosciolowi nie zwrocono 60% majatkow. I ze jak
          tacy madrzy panowie z SLdowka to moze niech zwroca te szpitale, szkoly i te
          pe wink

a tu nie chodzi o te grosze- bo ilez mamy tych ksiezy na ktorych sie placi- ci
          co w szkolach pracuja maja placone przez szkoly, ci co w szpitalach- przez
          szpitale itp.

Chodzi o to, ze SLD w panice tracenia wyborcow usily policac pupe komu moze wink
          wylizalo wiec pupe antyklerykalom no i prosze lady sie zlapala wink)
          Lady kosciol zapewne sobie poradzi radzi sonie od 2000 lat z nezlym skutkiem.
          jak grrw napisala bardzo dlugo nie mial zadnych swiadczen emerytalnych mial
          natomiast wlasny majatek i sobie handlowal, zeby siostry i bracia mieli co
          jesc. Plus ludnosc okoliczna wink Uwazam wiec ze SLD zle pogral bo prawdziwyxch
          natyklerykałów jest zbyt malo zeby mu sie to oplacilo. Nie wiem czy pan senator
          jeden z drugiem sam wpadl na taka bzdure czy ktos mu doradzil, ale wnioskuje ze
          albo nalezy doradce zwolnic 9jesli jest) albo sie o niego postarac (jesli nie
          ma)
          • melka_x to jak Kościół ma się finansować? 17.08.04, 13:22
            Skrajnych antyklerykałów usatysfakcjonowałoby prawdopodobnie jedynie wysadzenie
            świątyń w powietrze i zakaz jakiejkolwiek działalności dla Kościoła. A to, że
            spora część osób życzy sobie obecności tego Kościoła już ich nie interesuje. I
            kto tu jest niby nietolerancyjny?
            Przesadzam?
            Ano przypatrzmy sie temu co mówią antyklerykałowie.
            Dawanie na tacę - skandal, wymuszają, ludzie się boją, więc dają, także
            najlepiej zakazać.
            To może składki? Też skandal, nie ma mowy, nigdy w zyciu, nie na to są podatki.
            No dobra to nie i to nie, jedźmy dalej co nam zostaje.
            Może chociaż posiadanie ziemi, uprawianie jej czy dzierżawienie? A nie ma mowy,
            przecież to dowód na zachłanność Kościoła. Oddawać chociaż tę zagrabioną? Też
            nie, państwo nakradło, ale dobrze temu Kościołowi, po co im niby ta ziemia?
            To może chociaż pozwólmy Kościołowi na handel? Też nie, przecież to również
            świadczy o zachłanności Kościoła.
            Nic nie wolno, to może chociaż zapłaćmy katechetom, którzy uczą większość
            dzieci (bo jednak większość chodzi na religię)? Oczywiście, to też skandal, że
            katecheci mają pensję.

No więc moje drogie mam takie pytanie. Skoro część osób chce Kościoła i skoro
            ten jakoś jednak musi się finansować to proszę o pomysły na to jak ma to robić,
            skoro wszystkie powyższe sposoby tak Was oburzają.
            I pamiętajcie, że zakaz finansowania jest de facto zakazem działalności. Tego
            chcecie? Wbrew życzeniom wierzących uszczęsliwicie ich na siłę?
            • lady_safira Re: to jak Kościół ma się finansować? 17.08.04, 14:39
              O czym 90% katolikow nie wie?

120 r. - Pierwsze wzmianki o uzywaniu wody swieconej do "wypedzania duchów"
              nieczystych

157 r. - Po raz pierwszy zastosowano formy pokuty

II wiek - Swiety Klemens z Aleksandrii pisal, "Kazda kobieta powinna byc
              przepelniona wstydem przez samo tylko myslenie, ze jest kobieta".

- Rzymski filozof Celsus poswiadcza falszowanie pism chrzescijanskich, mowiac o
              rewizjonistach:
              "przerabiali Pisma Swiete z ich pierwotnej postaci
              i usuneli wszystko, co pozwalalo im na odparcie skierowanych przeciwko nim
              zarzutow."

- (Pomimo zakazania
              przez Kosciol prowadzenia jakichkolwiek dalszych badan dotyczacych pochodzenia
              Ewangelii, uczeni wykazali, ze wszystkie cztery uznane przez Kosciol Ewangelie
              zostaly przerobione i poprawione)

III wiek. Az do III wieku wyznawcy chrystianizmu nie slyszeli o wieczystym
              dziewictwie Maryi.Ewangelia Mateusza informuje , iz Jozef "nie zblizal sie do
              Maryji, az porodzila Syna". ("Zblizenie sie" oznacza w Bibli malzenskie
              wspólzycie.)

200 r. - Ustanowiono "stan duchowny" przez wprowadzenie ordynacji.
              Chrzescijanie zostali podzieleni na duchownych i laikow - przedtem wszyscy byli
              na równi , jednoczesnie bedac bracmi i kaplanami przed Bogiem.

220 r. - Przyjeto dogmat o koniecznosci pewnych czynnosci koscielnych,
              niezbednych do zbawienia.

250 r. - Wprowadzono nauke o wiecznych mekach.

312 - Bitwa pod mostem mulwijskim - Chrzescijanstwo staje sie jedna z religii
              panstwowych poganskiego Rzymu. Powstanie Instytucji Kosciola Katolickiego.
              Poczatek przesladowania i mordowania niechrzescijan.

321 r. - Cesarz Konstantyn nakazuje swiecic niedziele zamiast dotychczasowej
              soboty. (na pamiatke zmartwychwstalego rzymskiego boga Mitry)

325 r. Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "swietego"
              i "dwojce swieta" awansujac Jezusa do miana Boga.Jezus z Betlejem ma zastapic
              dotychczas czczonego Mitre.

330 r. - Wprowadzenie czczenia zmarlych "swietych" i ich relikwii

360 r. - Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniolow

381r. - Do obowiazujacej dotychczas konstantynskiej "Dwojcy Swietej" cesarz
              Teodozjusz dolaczyl trzecia osobie tzw." Ducha Swietego". Dzialo sie to na
              soborze w Konstantynopolu

391 r.- W Aleksandrii Chrzescijanie spalili najwieksza na swiecie biblioteke, w
              której
              przechowywano okolo 700 000 starozytnych zwojów. Zamknieto starozytne
              akademie, skonczylo sie nauczanie kogokolwiek poza murami kosciolow.

431r. - Wyrazenie Xristo Tokos - Matka Chrystusa - zostalo zastapione na Teo
              Tokos - Boga Rodzica.

449 r. - Papiez Leon I wprowadza prymat biskupa Rzymu.

539 r. - Ustanowiono wladze papiezy oraz ofiare mszy swietej

VI wiek. Chrzescijanski filozof Boethius, pisal "Kobieta jest swiatynia
              zbudowana na bagnie". W VI wieku na soborze w Macon biskupi glosowali nad
              problemem, czy kobiety maja dusze, a w X wieku Odo z Cluny glosil,
              ze "Obejmowac kobiete to tak jak obejmowac wór gnoju..."

593 r. - Papiez Grzegorz I wprowadzil wiare w czysciec, dla uzdrowienia
              finansow kurii rzymskiej poprzez sprzedaz odpustow od kar czysccowych.

600 r. - Wprowadzenie "godzinki" do M.B. oraz lacine do liturgii.

715 r. - Wprowadzono modlitwy do Marii Panny oraz swietych.

726 r. - W Rzymie zaczeto czcic obrazy.

- Kosciol rzymski z Dziesieciu Boskich Przykazan usunal drugie, ktore brzmi:
              "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani zadnej podobizny tego, co jest na niebie
              w gorze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które sa w wodach pod ziemia.
              Nie bedziesz sie im klanial ani sluzyl"

- Otwarlo to droge do handlu medalikami, obrazami, szkaplerzami, krzyzykami,
              posagami itp .Przykazan jednak musialo pozostac dziesiec. Podzielil wiec
              kosciol ostatnie przykazanie, mówiace o niepozadaniu ani zony, ani osla, ani
              wolu, na dwie czesci i odtad katolicy maja tez Dziesiec Przykazan, tak jak i i
              Zydzi.

783 r. - Nastal zwyczaj calowania nog papieza.

813 r. - Ustanowiono Swieto Wniebowziecia N.M.P.

993. r. - Papiez Leon III zaczal kanonizowac zmarlych.

X wiek .Cala Europa znalazla sie pod panowaniem papiezy.95 procent ludnosci nie
              umialo ani czytac, ani pisac; ludzie zyli w ciemnocie i brudzie; wode uwazano
              za szkodliwa dla zdrowia; kwitly przesady i gusla.Zalamuje sie aktywnosc na
              polu medycyny, techniki, nauki, edukacji, sztuki i handlu.
              Rozpoczyna sie mroczny okres w historii Europy.

1000 r. -Ustanowiono Uroczystosc Wszystkich Swietych i Dzien Zaduszny.

1015 r. - Wprowadzono przymusowy celibat dla duchownych aby rozwiazac problem
              przejmowania spadkow przez ich rodziny .(Przedtem duchowni mieli zony i
              dzieci)

1077 r. - Papiez Grzegorz VII ustanowil "klatwe"

1095 r. - Papiez Urban II wezwal rycerzy Europy do zjednoczenia i marszu na
              Jerozolime. Zainicjowal w ten sposob pierwsza wyprawe krzyzowa.

1099 r. - Masakra Muzulmanów i Zydów w Jerozolimie. Kronikarz Rajmund
              pisal: "Na ulicach lezaly sterty glów, rak i stóp.Jedni zgineli od strzal lub
              zrzucono ich z wiez; inni torturowani przez kilka dni zostali w koncu zywcem
              spaleni.To byl prawdziwy, zdumiewajacy wyrok Boga nakazujacy, aby miejsce to
              wypelnione bylo krwia niewiernych."

XII wiek. Uczony i filozof, swiety Tomasz z Akwinu glosil, ze zwierzeta nie
              maja zycia po smierci ani wrodzonych praw, oraz ze "przez nieodwolalny nakaz
              Stwórcy ich zycie i smierc naleza do nas".

1116 r. - Sobor Lateranski ustanowil spowiedz "na ucho"

1140 r. - Ulozono i przyjeto 7 sakramentow swietych.

1204 r. - Zaczela dzialac Swieta Inkwizycja.Sludzy kosciola zameczyli lub
              spalili zywcem setki tysiecy ludzi. Piece sluzace do palenia ludzi, takie jakie
              byly budowane w XX wieku przez nazistowskich Niemców, po raz pierwszy stosowane
              byly przez chrzescijanska inkwizycje

"Encyklopedia katolicka" twierdzi , ze inkwizycja "duzo zdzialala dla
              cywilizacji".

1204 r. - Papiez Innocenty III wyslal armie krzyzowców do Konstantynopola:
              Zolnierze Chrystusa zdobyli Konstantynopol, z zaciekloscia grabiac i mordujac
              mieszkancow.Nastep nie pladruja i pala miasto. Wedlug relacji kronikarza
              Geoffrey'a Villehardeuin'a, nigdy przedtem, od stworzenia swiata, nie
              wywieziono z miasta tylu bogactw.

1208 r. - Innocenty III zaoferowal kazdemu, kto chwyci za bron, oprócz
              prolongaty splat i boskiego zbawienia, równiez ziemie i majatek heretyków i ich
              sprzymierzenców, rozpoczela sie Krucjata Albigenska, której celem bylo
              wymordowanie katarów. Szacuje sie, ze Krucjata Albigezjanska pochlonela milion
              istnien ludzkich, nie tylko katarów, ale dotknela wieksza czesc populacji
              poludniowej Francji.

- Przeor, dowodzacy wojskami krucjaty, gdy mu sie skarzono, ze trudno jest
              odróznic wiernych od heretyków, odpowiedzial: "Zabijac wszystkich. Bóg ich
              odrózni".

1229 r. - Papiez Grzegorz IX zakazal czytania Biblii pod sankcja kar
              inkwizycyjnych.

1231 r. - Nakaz papieski zalecal palenie heretyków na stosie. Pod wzgledem
              technicznym pozwalalo to uniknac rozpryskiwania sie krwi.

1244 r. - Na soborze w Narbonne zdecydowano, aby przy skazywaniu heretyków nie
              oszczedzano mezów ze wzgledu na ich zony, ani zon ze wzgledu na meza, ani tez
              rodziców ze wzgledu na dzieci. "Wyrok nie powinien byc lagodzony ze wzgledu na
              chorobe czy podeszly wiek . Kazdy wyrok powinien obejmowac biczowanie."

1252 r. - Tortury zostaja prawnie dozwolone przez Kosciól (zostaly
              usankcjonowane przez
              papieza Innocentego IV)

- Tortury obejmowaly : Lamanie na kole, wieszanie za rece z ciezarami u nóg,
              sciskanie czulych czesci ciala, sadzanie na rozzarzonych weglach lub zelazie,
              wylamywanie stawów, gotowanie zywcem itp. Byla to "ludzka" - jak zapewnia
              kosciól - metoda badan

1263 r. - Zatwierdzono przyjmowanie komunii pod jedna postacia.

1264 r. - Ustan
              • isma Re: to jak Kościół ma się finansować? 17.08.04, 15:18
                Safira, odpusc sobie kopiowanie tych wypracowan.
                Naprawde, argumenty o ciemnocie katolikow (oraz pazernosci Kosciola) w ustach
                osoby, ktora oferuje - na kilku formach, na ktorych e-mamy tez, niestety,
                bywaja - stawianie horoskopow i to nie za "dziekuje" jest odrobine nie na
                miejscu.
                Proponuje zaczac racjonalna edukacje tudziez praktykowanie milosci blizniego od
                siebie.
                • lady_safira Re: to jak Kościół ma się finansować? 17.08.04, 20:05
                  a gdzie jest napisane ze oferuje i ze za nie chce kase mozesz mi pokazac??
                  a moze nalezy czytac ze zrozumieniem czy to za trudne dla ciebie
                • lady_safira Re: do isma 17.08.04, 20:10
                  miłowac bede Cie jak bliźniego swego jek juz bedziesz umiała czytac ze
                  zrozumieniem tekst a nie wyciagała głupie wnioski.
                  temat tego watku jest o kościele katolickim i jego przywilejach anie
                  horoskopach wiec moze wypowiadaj sie w dalszym ciagu na temat. I koniecznie
                  pokaz gdzie ja oferuje postaweinie kosmogramu i ze robie to za jakies
                  pieniadze??? no gdzie??
                  • isma Re: do isma 18.08.04, 08:09
                    Co do czytania ze zrozumieniem, proponuje rowniez zaczac od siebie. Czy "nie za
                    dziekuje" to znaczy "za pieniadze"? A moze znaczy?

To bylo chyba na forum Mlodziutki mezatki, czyz nie?

horoskop
                    lady_safira 15.08.2004 11:39 odpowiedz na list odpowiedz cytując

czy któras miałby ochote na postawinie sobie profesjonalnego horoskopu u
                    astrologa z dyplomem ??
                    pozdrawiam
                    szafira

• Re: horoskop
                    babeczkaa 15.08.2004 15:41 odpowiedz na list odpowiedz cytując

a ile to kosztuje? smile
                    pozdrawiam
                    • lady_safira Re: do isma 18.08.04, 08:40
                      no i gdzie tu mowa o pieniadzach.....
                      • isma Re: do isma 18.08.04, 11:33
                        No, jednak nie umiesz czytac. Slowa "pieniadze" konsekwentnie uzywasz Ty, nie
                        ja... jest takie przyslowie o nozycach i stole.

Ale rozumiem, ze sama kwestie oferowania horoskopow przez osobe chlubiaca sie
                        swoim nieciemnogrodzkim stosunkiem do swiata uwazasz juz za powyzszym cytatem
                        zalatwiona?

Przyjmij do wiadomosci, ze w dyskusji istotna kwestia jest wiarygodnosc
                        rozmowcy. A nie tylko to, ze umie kopiowac kalendaria z internetu. Nawiasem
                        mowiac, poprosze przykladowo o dokument Kosciola (nie napisze, ze Kosciola
                        katolickiego, bo kto jak kto, ale znawcy jego dziejow, do ktorych, jak mniemam,
                        sie zaliczasz, powinni wiedziec, ze kilka wiekow po Chrystusie to zadnego
                        Kosciola Katolickiego nie bylo...), w ktorym jest mowa o "czczeniu" aniolow.

Bedzie tak, jak ze skladkami rolnikow na KRUS? Zmienimy temat?
                        • lady_safira Re: do isma 18.08.04, 11:58
                          nie zmienimy tematu ale ktos przedemna wypowiedział sie nt. składek rolników.
                        • impala29 Re: do isma anioły 18.08.04, 12:11
                          Już najstarsze wersety Starego Testamentu zawierają wyobrażenia o aniołach, ale
                          trudno uważać je za ustalone pojęcia teologiczne. Z nielicznych najstarszych
                          tekstów wynika, że anioły mają udział w realizacji planów Bożych wobec
                          człowieka, a stosowanie do poszczególnych ich etapów spełniają misje pomyślne
                          [...] lub niepomyślne dla człowieka[...]. Nowy Testament wymienia też ich
                          pośredniczenie w przekazywaniu ludziom Prawa Mojżeszowego (Dz 7,53; Ga 3,19),
                          posługiwanie Chrystusowi ( Mt 4,11; 16,27; Łk 22,43) oraz jego uczniom (Dz
                          5,19). Niektórzy aniołowie szczególną opieką darzą małe dzieci (Mt 18,10),
                          każdy zaś człowiek zdaje się mieć własnego anioła stróża (Dz 12,7).
                          • isma Re: do isma anioły 18.08.04, 13:04
                            A, nie, to to ja, chociaz ciemny katolik, wiem, Impalo, dziekuje wink))
                            Pytanie do Safiry nie dotyczylo tego, czy aniolowie sa i jakie maja cechy i
                            funkcje, dotyczylo natomiast domniemanego nakazu ich "czczenia" przez Kosciol
                            Katolicki...
                            Mialabym wiecej pytan zreszta na temat tej listy rewelacji, ale obawiam sie, ze
                            sie wtedy malo salonowo mogloby zrobic...
            • lady_safira Re: O CZYM KATOLIK NIE WIE 17.08.04, 14:40
              O czym 90% katolikow nie wie?

120 r. - Pierwsze wzmianki o uzywaniu wody swieconej do "wypedzania duchów"
              nieczystych

157 r. - Po raz pierwszy zastosowano formy pokuty

II wiek - Swiety Klemens z Aleksandrii pisal, "Kazda kobieta powinna byc
              przepelniona wstydem przez samo tylko myslenie, ze jest kobieta".

- Rzymski filozof Celsus poswiadcza falszowanie pism chrzescijanskich, mowiac o
              rewizjonistach:
              "przerabiali Pisma Swiete z ich pierwotnej postaci
              i usuneli wszystko, co pozwalalo im na odparcie skierowanych przeciwko nim
              zarzutow."

- (Pomimo zakazania
              przez Kosciol prowadzenia jakichkolwiek dalszych badan dotyczacych pochodzenia
              Ewangelii, uczeni wykazali, ze wszystkie cztery uznane przez Kosciol Ewangelie
              zostaly przerobione i poprawione)

III wiek. Az do III wieku wyznawcy chrystianizmu nie slyszeli o wieczystym
              dziewictwie Maryi.Ewangelia Mateusza informuje , iz Jozef "nie zblizal sie do
              Maryji, az porodzila Syna". ("Zblizenie sie" oznacza w Bibli malzenskie
              wspólzycie.)

200 r. - Ustanowiono "stan duchowny" przez wprowadzenie ordynacji.
              Chrzescijanie zostali podzieleni na duchownych i laikow - przedtem wszyscy byli
              na równi , jednoczesnie bedac bracmi i kaplanami przed Bogiem.

220 r. - Przyjeto dogmat o koniecznosci pewnych czynnosci koscielnych,
              niezbednych do zbawienia.

250 r. - Wprowadzono nauke o wiecznych mekach.

312 - Bitwa pod mostem mulwijskim - Chrzescijanstwo staje sie jedna z religii
              panstwowych poganskiego Rzymu. Powstanie Instytucji Kosciola Katolickiego.
              Poczatek przesladowania i mordowania niechrzescijan.

321 r. - Cesarz Konstantyn nakazuje swiecic niedziele zamiast dotychczasowej
              soboty. (na pamiatke zmartwychwstalego rzymskiego boga Mitry)

325 r. Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "swietego"
              i "dwojce swieta" awansujac Jezusa do miana Boga.Jezus z Betlejem ma zastapic
              dotychczas czczonego Mitre.

330 r. - Wprowadzenie czczenia zmarlych "swietych" i ich relikwii

360 r. - Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniolow

381r. - Do obowiazujacej dotychczas konstantynskiej "Dwojcy Swietej" cesarz
              Teodozjusz dolaczyl trzecia osobie tzw." Ducha Swietego". Dzialo sie to na
              soborze w Konstantynopolu

391 r.- W Aleksandrii Chrzescijanie spalili najwieksza na swiecie biblioteke, w
              której
              przechowywano okolo 700 000 starozytnych zwojów. Zamknieto starozytne
              akademie, skonczylo sie nauczanie kogokolwiek poza murami kosciolow.

431r. - Wyrazenie Xristo Tokos - Matka Chrystusa - zostalo zastapione na Teo
              Tokos - Boga Rodzica.

449 r. - Papiez Leon I wprowadza prymat biskupa Rzymu.

539 r. - Ustanowiono wladze papiezy oraz ofiare mszy swietej

VI wiek. Chrzescijanski filozof Boethius, pisal "Kobieta jest swiatynia
              zbudowana na bagnie". W VI wieku na soborze w Macon biskupi glosowali nad
              problemem, czy kobiety maja dusze, a w X wieku Odo z Cluny glosil,
              ze "Obejmowac kobiete to tak jak obejmowac wór gnoju..."

593 r. - Papiez Grzegorz I wprowadzil wiare w czysciec, dla uzdrowienia
              finansow kurii rzymskiej poprzez sprzedaz odpustow od kar czysccowych.

600 r. - Wprowadzenie "godzinki" do M.B. oraz lacine do liturgii.

715 r. - Wprowadzono modlitwy do Marii Panny oraz swietych.

726 r. - W Rzymie zaczeto czcic obrazy.

- Kosciol rzymski z Dziesieciu Boskich Przykazan usunal drugie, ktore brzmi:
              "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani zadnej podobizny tego, co jest na niebie
              w gorze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które sa w wodach pod ziemia.
              Nie bedziesz sie im klanial ani sluzyl"

- Otwarlo to droge do handlu medalikami, obrazami, szkaplerzami, krzyzykami,
              posagami itp .Przykazan jednak musialo pozostac dziesiec. Podzielil wiec
              kosciol ostatnie przykazanie, mówiace o niepozadaniu ani zony, ani osla, ani
              wolu, na dwie czesci i odtad katolicy maja tez Dziesiec Przykazan, tak jak i i
              Zydzi.

783 r. - Nastal zwyczaj calowania nog papieza.

813 r. - Ustanowiono Swieto Wniebowziecia N.M.P.

993. r. - Papiez Leon III zaczal kanonizowac zmarlych.

X wiek .Cala Europa znalazla sie pod panowaniem papiezy.95 procent ludnosci nie
              umialo ani czytac, ani pisac; ludzie zyli w ciemnocie i brudzie; wode uwazano
              za szkodliwa dla zdrowia; kwitly przesady i gusla.Zalamuje sie aktywnosc na
              polu medycyny, techniki, nauki, edukacji, sztuki i handlu.
              Rozpoczyna sie mroczny okres w historii Europy.

1000 r. -Ustanowiono Uroczystosc Wszystkich Swietych i Dzien Zaduszny.

1015 r. - Wprowadzono przymusowy celibat dla duchownych aby rozwiazac problem
              przejmowania spadkow przez ich rodziny .(Przedtem duchowni mieli zony i
              dzieci)

1077 r. - Papiez Grzegorz VII ustanowil "klatwe"

1095 r. - Papiez Urban II wezwal rycerzy Europy do zjednoczenia i marszu na
              Jerozolime. Zainicjowal w ten sposob pierwsza wyprawe krzyzowa.

1099 r. - Masakra Muzulmanów i Zydów w Jerozolimie. Kronikarz Rajmund
              pisal: "Na ulicach lezaly sterty glów, rak i stóp.Jedni zgineli od strzal lub
              zrzucono ich z wiez; inni torturowani przez kilka dni zostali w koncu zywcem
              spaleni.To byl prawdziwy, zdumiewajacy wyrok Boga nakazujacy, aby miejsce to
              wypelnione bylo krwia niewiernych."

XII wiek. Uczony i filozof, swiety Tomasz z Akwinu glosil, ze zwierzeta nie
              maja zycia po smierci ani wrodzonych praw, oraz ze "przez nieodwolalny nakaz
              Stwórcy ich zycie i smierc naleza do nas".

1116 r. - Sobor Lateranski ustanowil spowiedz "na ucho"

1140 r. - Ulozono i przyjeto 7 sakramentow swietych.

1204 r. - Zaczela dzialac Swieta Inkwizycja.Sludzy kosciola zameczyli lub
              spalili zywcem setki tysiecy ludzi. Piece sluzace do palenia ludzi, takie jakie
              byly budowane w XX wieku przez nazistowskich Niemców, po raz pierwszy stosowane
              byly przez chrzescijanska inkwizycje

"Encyklopedia katolicka" twierdzi , ze inkwizycja "duzo zdzialala dla
              cywilizacji".

1204 r. - Papiez Innocenty III wyslal armie krzyzowców do Konstantynopola:
              Zolnierze Chrystusa zdobyli Konstantynopol, z zaciekloscia grabiac i mordujac
              mieszkancow.Nastep nie pladruja i pala miasto. Wedlug relacji kronikarza
              Geoffrey'a Villehardeuin'a, nigdy przedtem, od stworzenia swiata, nie
              wywieziono z miasta tylu bogactw.

1208 r. - Innocenty III zaoferowal kazdemu, kto chwyci za bron, oprócz
              prolongaty splat i boskiego zbawienia, równiez ziemie i majatek heretyków i ich
              sprzymierzenców, rozpoczela sie Krucjata Albigenska, której celem bylo
              wymordowanie katarów. Szacuje sie, ze Krucjata Albigezjanska pochlonela milion
              istnien ludzkich, nie tylko katarów, ale dotknela wieksza czesc populacji
              poludniowej Francji.

- Przeor, dowodzacy wojskami krucjaty, gdy mu sie skarzono, ze trudno jest
              odróznic wiernych od heretyków, odpowiedzial: "Zabijac wszystkich. Bóg ich
              odrózni".

1229 r. - Papiez Grzegorz IX zakazal czytania Biblii pod sankcja kar
              inkwizycyjnych.

1231 r. - Nakaz papieski zalecal palenie heretyków na stosie. Pod wzgledem
              technicznym pozwalalo to uniknac rozpryskiwania sie krwi.

1244 r. - Na soborze w Narbonne zdecydowano, aby przy skazywaniu heretyków nie
              oszczedzano mezów ze wzgledu na ich zony, ani zon ze wzgledu na meza, ani tez
              rodziców ze wzgledu na dzieci. "Wyrok nie powinien byc lagodzony ze wzgledu na
              chorobe czy podeszly wiek . Kazdy wyrok powinien obejmowac biczowanie."

1252 r. - Tortury zostaja prawnie dozwolone przez Kosciól (zostaly
              usankcjonowane przez
              papieza Innocentego IV)

- Tortury obejmowaly : Lamanie na kole, wieszanie za rece z ciezarami u nóg,
              sciskanie czulych czesci ciala, sadzanie na rozzarzonych weglach lub zelazie,
              wylamywanie stawów, gotowanie zywcem itp. Byla to "ludzka" - jak zapewnia
              kosciól - metoda badan

1263 r. - Zatwierdzono przyjmowanie komunii pod jedna postacia.

1264 r. - Ustan
              • aga72 Re: O CZYM KATOLIK NIE WIE 18.08.04, 08:16
                Jeśli już podejmujesz watek: "O czym katolik nie wie", tomam nadzieję, ze
                potrafisz odkryć i chlubne karty z dziejów kościoła, który nie składa sie tylko
                z księży ale przede wszystkim z ludzi. Takich jam my.

"Z kogo się śmiejecie? Sami z siebie się śmiejecie."
                • lady_safira Re: O CZYM KATOLIK NIE WIE 18.08.04, 08:40
                  jase postaram je odkryć ale jest ich niewiele
                  • aga72 Re: O CZYM KATOLIK NIE WIE 18.08.04, 12:14
                    Jak więc widać twoja lektura jest bardzo ograniczona. Jeżeli inteligentny
                    człowiek chce się na jakieś tematy wypowiadać, to powinien poczytać wypowiedzi
                    i za i przeiw. Potem dopiero artykułować swoje poglądy i odpowiednio uzasadniać
                    je. Zalecam poszerzenie lektury.
                    • melka_x Re: O CZYM KATOLIK NIE WIE 18.08.04, 13:15
                      lady_safira napisała:

> to po cholere sie odzywasz....

Czy mogłabyś rozwinąć tę jakże błyskotliwą i nad wyraz elegancko ujętą myśl?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka