Dodaj do ulubionych

instrument muzyczny

22.02.14, 22:20
problem mało ciekawy
SP - klasa 2
dzieci mogą wybrać: flet lub dzwonki

moje dziecko chce flet... mamy na razie taki zwykły, plastikowy, nie idzie jej dobrze (próbowała wprawdzie ledwie kilka razy) a to taki typ, że jak nie idzie dobrze to się zniechęca. Dobry, drewniany flet kosztuje 50 - 60 pln, średnio mi się uśmiecha wydać kasę, żeby za kilka tygodni było: mamusiu ja wolę jednak dzwonki.
Nie wiem czemu uparła się na flet.

Dzwonki - mamy jednorzędowe (czy jak zwał tak zwał), grała kolędy i było ok. Dzwonki chromatyczne też kosztują z 60 pln.

No i tak. Nie chcę jej narzucać, tak jak to zwykła zawsze robić mi moja mama. Nie mam też kasy na to, żeby za kilka tygodni powiedzieć: no widzisz kochanie, mówiłam że dzwonki będą dla ciebie lepsze.
Potrafię ją przekonać, tyle że wtedy usłyszę: no doooobra, niech ci będzie!
Jak dzwonki jej się nie spodobają to wtedy będzie: chcę flet, od początku chciałam a to ty się uparłaś! I tak potem za parę tygodni wróci do dzwonków.

Boszzz...
Jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: instrument muzyczny 22.02.14, 22:32
      Czekać. Na porządnym flecie nie będzie łatwiej - tyle, że barwa dźwięku będzie ładniejsza. Wysiłku trzeba włożyć tyle samo. Zachęcać do ćwiczeń. Motywować. Chwalić za postępy. Jak dalej będzie źle, to delikatnie kierować w stronę dzwonków.

Albo: pozwolić wybrać, wytłumaczyć konsekwencje i dać dziecku je ponieść. Jak za miesiąc będzie jęczeć, że jednak chce dzwonki, zacisnąć zęby i przypomnieć, że sama dokonała tego wyboru i sorry - dzwonki może kupić jak sobie na nie oszczędzi.
    • andaba Re: instrument muzyczny 22.02.14, 22:33
      Drewniany flet szkolny można kupić w większości sklepów papierniczo-szkolnych za około 20 zł (mam przed soba paragon z wczoraj, flet kosztował 18,90).
    • ichi51e Re: instrument muzyczny 22.02.14, 22:49
      A zamiana z jakims dzieckiem jakby co?
    • edelstein Re: instrument muzyczny 22.02.14, 23:03

Wg wyszukiwarki flet drewniany kosztuje ca.13zl,jaka moze byc przebitka w sklepie,5zl?czyli flet kosztuje 20zl nie 60i mnozysz problemy,ktorych nie Ma.
      W dodatku ja gralam na plastikowym i tez bylo ok.
    • skarolina Re: instrument muzyczny 22.02.14, 23:26
      No ale przecież nie będzie grać na dzwonkach bez "czarnych klawiszy"? Czyli i tak musisz kupić, bo granie w jednej tonacji bez żadnych dźwięków obcych to żadne granie. No, "Wlazł kotek" zagra , ale "Sto lat" już nie wink To skoro i tak musisz wydać pieniądze, to lepiej na to, na czym dziecko chce grać.
      • beatulek Re: instrument muzyczny 24.02.14, 11:33
        Jak to "sto lat" już nie?

g e g e g a g f e f itd....nawet zaśpiewać się da w tej tonacji. Co do zakupu instrumentu na muzykę w Sp to trzeba najpierw poznać własne dziecko. Byc może nigdy z własnej woli tego instrumentu do reki nie weźmie i w takiej sytuacji bez sensu inwestować w instrumenty.
        • skarolina Re: instrument muzyczny 24.02.14, 13:11
          A dalej? G,c,h,a,gis,a. No ciężko to gis zagrać,jak go nie ma smile
          • beatulek Re: instrument muzyczny 24.02.14, 13:19
            Nie wiem skąd jesteś - u mnie śpiewa się w tym miejscu g nie gis (aż zagrałam na pianinie z ciekawości - wyraźnie "g") . A dalej h h h C

Ale mniejsze o to - co do instrumentu to nadal uważam, ze to zależy od dziecka - jeśli dzieciak (jak większość dzieci w klasie mojej córki0 ma nosić ten instrument na lekcje muzyki i na siłę grać tylko to co zadała pani to bez sensu kupować nie wiadomo co -choć warto sprawdzić czy to na czym gra dziecko jest poprawnie nastrojone. Jeśli gra więcej z własnej woli to warto kupić.
    • naplaze Re: instrument muzyczny 22.02.14, 23:58
      Cokolwiek kupisz - nie kupuj gówna. Kiepski instrument (np. flet za 20 pln) może zniechęcić najbardziej zmotywowanego człowieka. Jednym z najgorszych błędów rodzicielskich jest mówienie: poćwicz na początku na kiepskim flecie/aparacie/czymkolwiek, a jak będzie ci dobrze szło - pomyślimy o czymś lepszym. Niestety, na etapie nauki dziecko powinno mieć możliwie dobry sprzęt. To profesjonalista poradzi sobie nawet ze zdezelowanym, tandetnym instrumentem, na tym właśnie polega profesjonalizm: człowiek umie radzić sobie z ograniczeniami sprzętowymi. Dziecko się zniechęci.

Ja do dziś mam dwa moje pierwsze flety (plastikowy, kupiony w kiosku, który wysępiłam od rodziców jako trzylatka i porządny, drewniany ze sklepu z instrumentami muzycznymi) i czasem sobie na nich grywam. I widzę różnicę: z plastikowego trudno jest wydobyć dźwięk (potrzeba silniejszego zadęcia), trudniej jest zamykać otwory (brak profilowania, palce ślizgają się po plastiku), zdarzają się nieoczekiwane przedęcia. Tylko że ja jestem starym wyjadaczem, umiem zagrać Bacha nawet na fujarce-souvenirze, kupionej na Krupówkach, mam dorosłe, ćwiczone latami płuca o wydolności znacznie większej, niż płuca ośmiolatki i dorosłe palce. Gdy miałam kilka lat te różnice między dwoma fletami wydawały mi się bardzo duże. Wbrew temu, co pisze klamakas - na porządnym flecie będzie dużo, dużo łatwej.

Flet jest moim zdaniem lepszy od dzwonków, bo to prawdziwy instrument, na którym można grać i Bacha; dzwonki to bardziej narzędzie muzyczne. Dzwonki mają jeden plus: uczą rozkładu dźwięków na klawiaturze fortepianowej i pozwalają łatwo zrozumieć problem skal muzycznych, trudno jednak sobie na nich muzykować. Na flecie będzie mogla - jeśli będzie chciała - grać wiele lat później... bo ja wiem, w drużynie harcerskiej, na przedstawieniu w dniu patrona, w zespole folkowym.

Aha, flet drewniany =/= flet dobry!
      Dobry flet kupisz tylko w porządnym sklepie muzycznym i będzie kosztował właśnie ok. 60 pln. Flet za 20 złotych, bez względu na to, czy jest zrobiony z plastiku, czy z drewna, to będzie barachło.
      • klamkas Re: instrument muzyczny 23.02.14, 00:08
        Pytanie, czy ośmiolatka na muzykę w szkole potrzebuje naprawdę "dobrego sprzętu" smile.
        • naplaze Re: instrument muzyczny 23.02.14, 01:46
          > Pytanie, czy ośmiolatka na muzykę w szkole potrzebuje naprawdę "dobrego sprzętu
          > " smile.
          Tak. Nie może, nie wolno jej grać na takim ujstwie jakie proponują w tym wątku niektóre ematki. Produkcja i sprzedaż w Polsce instrumentów typu "flet szkolny, 16,99pln" powinna być prawnie zakazana. To - przepraszam - tak, jakby rozważać, czy ośmiolatka na lekcji wf-u naprawdę musi mieć wygodne i dopasowane do długości stopy buty, czy nie może biegać w tych za małych, z przed dwóch lat".
          Lekcje muzyki w szkole podstawowej to najczęściej jedyny kontakt z instrumentem w życiu Polaka, one mają uczyć i zachęcać. Kupienie dziecku czegoś takiego jak w/w flet, bo "dziecko w szkole nie potrzebuje dobrego instrumentu" ma działanie dokładnie odwrotne.
          Przerażające jest, że w żaden sposób nie da się niektórym ludziom wytłumaczyć problemów związanych z muzyką, bo "skoro ja problemu nie rozumiem i nie widzę, to on przypuszczalnie nie istnieje".
          • klamkas Re: instrument muzyczny 23.02.14, 12:18
            Analogia do butów nietrafiona - źle dobrane obuwie bardzo szkodzi zdrowiu dziecka. Tani flet nie daje dużych możliwości, ale nie jest szkodliwy (chyba, że akurat okaże się, że producent dodał do plastiku jakiś syf). Jeśli mała faktycznie lubi grać i ćwiczy, to bym zainwestowała. Ale jak ćwiczy raz w miesiącu i ma to w nosie, to kupiłabym taki za 20zł.

Wiesz, to tak jakby powiedzieć, że żeby posłać dziecko na tenis, trzeba mu od razu kupić profesjonalne buty za 500zł i rakietę za drugie tyle, bo inaczej nie odkryje magii tego sportu i może się tylko zniechęcić. No sorry, ale tak nie jest - jak lubi grać, to będzie to robić, a jak nie, to buty i rakieta tego nie zmienią.

Problem z muzyką rozumiem, sama kończyłam SM i żal mi, że mamy takie amuzyczne społeczeństwo. Ale dla mnie problem nie leży w cenie fletu.
            • beatulek Re: instrument muzyczny 24.02.14, 11:37
              Jest szkodliwy u dziecka, które dopiero zaczyna grać w sytuacjach gdy nie jest idealnie nastrojony. Dziecko "przyzwyczaja" się do tego, że nie musi być czysto. Moje dzieci miały w przedszkolu taką panią od rytmiki, która w lewą ręką na pianinie zawsze grała moll sad . Grając np. w G-dur prawą, lewą grała e-moll....słuch zepsuła całemu pokoleniu - ja się musiałam nieźle nagimnastykować, żeby moje dzieci na rytmikę nie chodziły.
      • yeerba Re: instrument muzyczny 24.02.14, 11:49
        naplaze napisał:
        (...)

bardzo Ci dziękuję smile
        Dlatego pisałam o takich cenach i nie odpisywałam już na posty, dotyczące fletów za 20 pln, bo nie chcę wdawać się w polemikę, zwłaszcza, gdy ktoś ma dobre chęci i pisze, żeby poradzić/pomóc.
        Też tak uważam i taka była sugestia nauczyciela - zakupy w sklepie muzycznym.

Najgorzej, że ja jako dziecko miałam i dobry flet i dzwonki. Co moja rodzicielka z tym zrobiła??? Oczywiście nie pamięta! Szlag by to trafił.
    • kocianna Re: instrument muzyczny 23.02.14, 00:00
      Lepszy dla dzieci jest flet plastikowy, dobra yamaha kosztuje ok. 100 pln, niezła - ok. 50. Zdecydowanie nie drewniany.
      Na dzwonkach o wiele łatwiej wydobyć ładny dźwięk, no i nie trzeba uczyć się palcowania, bo blaszki widać, w odróżnieniu od dziurek fletu, i każdy dźwięk to inna blaszka...
      A instrument - niezależnie jaki - musi kosztować.
    • kamunyak Re: instrument muzyczny 23.02.14, 01:18
      może poradż się pani w szkole?
      może podpowie czy dziecko "rokuje" we flecie, czy lepiej przymusić do dzwonków.
      • naplaze Re: instrument muzyczny 23.02.14, 02:12
        Jeśli przymusisz dziecko do dzwonków, to ono z całą pewnością przestanie rokować w czymkolwiek związanym z muzyką.

Nie ma czegoś takiego, jak dziecko, które "nie rokuje do fletu".
        • kamunyak Re: instrument muzyczny 23.02.14, 20:03
          "przymusić" to nie znaczy, że ma stać nad dzieckiem z pejczem, mam na myśli raczej łagodną perswazję. Czyli to, o czym pisała wątkodawczyni - przekonać dziecko. To chyba oczywiste.
          Poza tym jak najbardziej mozna mieć predyspozycje do gry na określonym instrumencie, a tym samym, także ich nie mieć. Choćby cechy fizyczne są istotne, np. długośc palców, rozpiętość dłoni.
          Nawet rekrutacja do szkół muzycznych uwzględnia takie rzeczy.
    • evee1 Re: instrument muzyczny 24.02.14, 03:34
      O rany, myslalm, ze to problem typu fortepian czy pianino?
      Daj jej grac na flecie jak chce. Na tym poziomie, to zypelnie wszystko jedno!!
      A z praktycznego punktu widzenia, flet jej lzejszy i latwiejszy do noszenia smile.
    • marychna31 Re: instrument muzyczny 24.02.14, 11:42
      Myslałam, ze w Polsce dzieci w szkołach graja na flażoletach a nie fletach.
    • beatulek Zapytam z ciekawości? 24.02.14, 11:58
      Czy Wasze dzieci nie chodzące do SM grają na tych fletach/cymbałkach w szkołach bez problemu? W klasie mojej córki - NIKT nie zna nut, o rytmie nie mają pojęcia(Kl V grająca na fletach 2 rok), jeden chłopak umie zagrać na flecie jakąś kolędę bo go tata nauczył. Oceny z muzyki to jest tragedia - właściwie większości mierne i dostateczne. Właściwie mam wrażenie, że im ta muzyka średnią psuje przed pójściem do gimnazjum - co mnie bardzo dziwi, ponieważ "za moich czasów" to był taki luźny przedmiot na który wystarczyło chodzić, żeby mieć "5" .
      Problem nie dotyczy mojej córki, ponieważ moje dziecko chodzi do PSM ale przyznaję, że jak omawiałam z nauczycielem w SM to co dzieci muszą umieć z muzyki w SP to w SM byli bardzo zdziwieni. (omawiałam, ponieważ dziecko miało napisać kilkutaktową melodię w metrum3/4 opartą na pentatonice a ja nie wiedziałam co to jest pentatonika, poza tym prosiłam o powtórzenie z dzieckiem pojęć z artykulacji ponieważ nauczyciel w SP zrobił sprawdzian z 40 takich pojęć - zupełnie bez sensu bo mając do dyspozycji keyboard zamiast pianina pewnie nawet nie był w stanie dzieciom pokazać różnicy).
      • ally-mcbeal Re: Zapytam z ciekawości? 24.02.14, 13:38
        U mojej córki w klasie pani odgórnie zaproponowała wszystkim dzwonki, bo, jak wyjaśniła nam na zebraniu, z doświadczenia wie, że dzieciom lepiej idzie nauka na tym instrumencie. Mówimy tu o "zwykłej' szkole i "zwykłej" klasie (bo maja też w szkole równoległą klasę artystyczną).
    • iwoniaw Re: instrument muzyczny 24.02.14, 19:00
      Ponieważ nie mamy wyboru i dziecko w szkole gra na flecie, kupiłam w sklepie muzycznym flet drewniany. Kosztował 40 zł. Po domu plątał się jakiś plastikowy wynalazek z tesco, ale po pierwszych ćwiczeniach dziecięcia na tym czymś udałam się po normalny instrument. Nie, dziecko się nie zniechęcało - to moje uszy protestowały.
      Moim zdaniem flet jest prostym i efektownie grającym instrumentem, idealnym dla początkującego "muzykanta" i mającym potencjał (tzn. wraz z doskonaleniem warsztatu można grać właściwie wszystko i na każdą okazję), a dzwonki to taka zabawka na zajęcia muzyczne w edukacji początkowej.
    • undoo Re: instrument muzyczny 24.02.14, 19:12
      Przepraszam Cie, ale myslalam, ze chodzi o wybor miedzy pianinami albo pianinem a trabka.

Dobry instrument kosztuje, podpisze sie pod Kocianna i nie warto zalowac. Ja bym wybrala flet, bo jednak wiecej umiejetnosci daje (palce, oddech), ktore moga sie przydac pozniej.

Poczekaj az bedziesz miala kupic najpierw trabke do nauki, a potem profesjonalna.

Obecnie mierze sie z pytaniem, kiedy kupic pianino docelowe, bo ze bede musiala to juz wiem, tylko dziecko nie chce pianina, chce fortepian, bo to jest dopiero granie... Spojrz na flet kontra cymbalki z tej perspektywy big_grin Lepiej Ci sie zrobi.
      • yeerba Re: instrument muzyczny 24.02.14, 19:27
        undoo napisała:
        > Przepraszam Cie, ale myslalam, ze chodzi o wybor miedzy pianinami albo pianinem
        > a trabka.

nie nie, zastrzegłam na wstępie, że problem mało ciekawy smile

> Obecnie mierze sie z pytaniem, kiedy kupic pianino docelowe, bo ze bede musiala
        > to juz wiem, tylko dziecko nie chce pianina, chce fortepian, bo to jest dopier
        > o granie...

no to jeszcze dom w komplecie do fortepianu (chyba, że już macie) tongue_out

Spojrz na flet kontra cymbalki z tej perspektywy big_grin Lepiej Ci sie z
        > robi.

To fakt!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka