Dodaj do ulubionych

Jak oddychacie?

26.02.14, 17:04
Już jako dziewczynka kilkuletnia oddychałam "piersiami" a brzuch miałam zawsze wciągnięty i chyba napięty. I jest to taka postawa spoczynkowa, nie myślę o tym, u mnie takie "nienormalne" oddychanie było od kiedy pamiętam. Nawet w ciąży tak jakoś do 7-8 miesiąca czułam napięcie tych mięśni dolnych brzucha a brzuch sterczał wysoko. W ciąży już nie jestem ale dowiedziałam się że robię sobie krzywdę, bo nie oddycham przeponą, więc nie do końca prawidłowo wentyluję płuca. I tak się zastanawiam, czy jestem w tym swoim nieprawidłowym oddychaniu odosobnionym przypadkiem, bo wydaje mi się ze nie spotykam kobiet oddychających brzuchem smile
Obserwuj wątek
    • moje.m Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 17:09
      Oddycham ustami...hahsha
      • moofka Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 21:34
        moje.m napisała:

> Oddycham ustami...hahsha

bardzo niezdrowo
    • agaja5b Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 17:09
      Przeponowo ale wyrobiłam sobie ten nawyk w związku z częstym spiewaniem, wczesniej musialam swiadomie to kontrolowac teraz łapię się na tym że ciagle oddycham " brzuchem" więc wszło w nawyk.
    • a1ma Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 17:09
      Przeponą. No chyba, że mnie gorset ciśnie wink
      • fog_factory Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 17:12
        czyli ze jestem jakimś dzioloągiem wink
        • agaja5b Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 17:30
          Dziwolągiem nie jesteś, wiele ludzi tak ma zwłaszcza kobiety, ale skoro już ci ktoś zwrócił uwage na to, to warto pocwiczyc oddychanie głębokie, dobrze to robi dla wydolności organizmu. Wszystkie małe dzieci oddychają torem brzusznym dopiero w przedszkolu traca tę zdolność. Złe nawyki typu mów ciszej, spiewaj głośno, wogóle kulturowe nakładki na wydawanie głosu w połączeniu z brakiem wysiłku sprawiaja że płuca nie pracują pełna parą.
        • a1ma Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 17:35
          E tam. Ja się nauczyłam ćwicząc jogę, teraz już o tym nie myślę. Można wyćwiczyć.
          • klamkas Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 17:47
            Ja też się nauczyłam, tyle, że na pilatesie smile.
    • lisek.chytrusek Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 17:20
      Eeee, no tak: wdech - wydech - wdech - wydech.
    • aandzia43 Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 17:35
      Przeponowo. Nauczyłam się.
    • sanrio Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 21:17
      normalnie, nie mam zamiaru się męczyć i cudować z oddychaniem przeponą, choć umiem.
    • moofka Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 21:32
      torem piersiowo-brzusznym
      ale nie przyszlo mi to od razu
    • ciastko_z_kota Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 21:34
      nienajlepiej.
    • beverly1985 Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 21:49
      Przeponowo. Nauczylam sie tego w podstawowce.
    • mindtriper Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 21:56
      Nauczyłam się oddychać przeponą na chórze w podstawówce. Babka nakładała nam na klatkę piersiową gumki z kolorowymi znacznikami i mogły się przesunąć (czyli rozszerzyć) o jakieś mikrony. Nie było traumatyczne, raczej śmieszne, a tera mam cenną umiejętność.
      A wrzasnąć z przepony umiem, że hej!
    • klubgogo Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 22:23
      A ja brzuchem, jesli zapomne przeponowo big_grin
      • aqua48 Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 22:28
        Instynktownie? Nie mam nawyku, ani potrzeby wciągania brzucha smile Żeby dobrze oddychać natomiast dobrze jest rozluźnić ramiona i klatkę piersiową oraz wyprostować się wypuszczając duży brzuch do przodu.
    • jematkajakichmalo Re: Jak oddychacie? 26.02.14, 23:26
      To juz wiem skad mam taki wielki brzuch... na szczescie to tylko powietrze, bo juz sie martwilam, ze tluszcz... wink big_grin
    • sueellen Re: Jak oddychacie? 27.02.14, 00:17
      Przeponą - i nie uczyłam się tego. Specjalnie sprawdziłam jak to jest oddychać piersiami -niewugodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka