Dodaj do ulubionych

Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły

27.02.14, 11:38
okropna jestem, wiem.

Wsiadły do metra dziś dwie cyganki. Jedna była (stosunkowo) młoda czyli ok 30 - wielka, gruba baba, i miała na szyi karteczkę z napisem "jestem głodna".

A druga stara "czarownica" - może pod 70, mała, zasuszona, i miała karteczkę - "potrzebuję pieniędzy na 3 dzieci" (które pewnie mają teraz po 50-tkę)

Chyba się kartkami zamieniły nieuważnie big_grin
Obserwuj wątek
    • hanka20074 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 11:44
      dobresmile
      po tym jak jedna mnie opluła bo dałam jej bułkę zamiast kasy, omijam je z daleka
      • yeerba Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 11:49
        hanka20074 napisała:

>po tym jak jedna mnie opluła bo dałam jej bułkę zamiast kasy,

że co proszę??
        ja zawsze daje jedzenie.
        Pod sklepem, do którego często jeżdżę zawsze stoi żebraczka z puszką (nie cyganka). Kiedy ją widzę wchodząc, to kupuję jej drożdżówkę i daję przy wyjściu. Pałaszuje aż miło.
        Sobie nie wyobrażam takiej reakcji....
        • melancho_lia Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 11:53
          Ja "cyganki" omijam szerokim łukiem.
          Zdarza mi się kupować jedzenie. Kiedyś podszedł do mnie facet przed sklepem i poprosił o parę groszy bo jest głodny. Zaproponowałam by wszedł ze mną i coś sobie wybrał. Musialam go wręcz nakłaniac by wziął coś jeszcze poza dwoma kajzerkami, widać, ze było mu głupio.
          • raczek47 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 14:34
            zrobiłam dokładnie to samo, facetowi tez było głupio,ale namówiłam go na jakieś konserwy, pulpety w słoiku, rybki w puszce, bo oprócz chleba nie chciał nic wziąć.
            • melancho_lia Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 14:48
              takie sytuacje sprawiają, że czujesz że rzeczywiście pomagasz właściwej osobie.
        • hanka20074 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 11:55
          yeerba napisał(a):

> Sobie nie wyobrażam takiej reakcji...."

No ja też się nie spodziewałam takiego "ataku". Od tamtej pory jak widzę cygankę, zwiewam co by znów nie oberwaćwink.
      • kikimora78 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 12:06
        Ja miałam z nimi kilka starć, bo jak młoda była młodsza i byłam na macierzyński i chodziłam na spacery, to mi jedna stara kuuuuwa zaczęła ją z wózka wyciągać na ręcę a dwie młodsze już mi oczami wózek "wiskały" czyli moją torebkę, telefon na wierzchu, jakieśtam inne gadżety.

Albo jak siadałam na ławce małą nakarmić to mi prawie na kolana właziły.

Strasznie byli (teraz już mniej) agresywni w Oslo, bo Norwedzy się tak z nimi cackają. I ostatnio mi jeszcze szefowa tłumaczyła, że oni tacy biedni, bo jakby im tylko dać szansę na pracę, to... sraty taty uncertain Zastanawiam się czy Norwedzy naprawdę mają takie małe pojęcie o tej akurat sprawie, czy tak tylko na pokaz.
    • incubus_1 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 11:46
      A gruba nie może być głodna?
      • kikimora78 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 12:00
        może, ale "jestem głodna" (i w domyśle: bo nie mam na jedzenie i dlatego żebram, daj panie grosik) jest zabawne.
        • nangaparbat3 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 15:24
          dlatego żebram

Chyba "żebrzę"?
          • kikimora78 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 15:30
            moje świadectwo maturalne zwija się ze wstydu na dnie szuflady big_grin może i żebrzę, ale muszę się przyznać, że jak pisałam ten post do napisałam przez "rz" - dopiero potem poprawiłam big_grin
            • nangaparbat3 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 23:46
              "RZ" na mnie nie robi wrażenia, formy "żebra", "żebrają", ostatnio coraz częściej widuje i niestety dzialają mi na nerwy.
      • rhodesian_ridgeback Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 12:00
        No może. Ale raczej nie przewleklewink
    • aandzia43 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 11:48
      Boskie big_grin
    • kota_marcowa Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 11:53
      Pewnie nie umiały czytać albo nie znały języka i pomyliły kartki, fajnie to musiało wyglądać big_grin

• maanki Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 12:09
      1. Mi cyganka raz wywróżyła, że umrę w wieku 25 lat. Chyba za mało kasy jej dałam (dałam bo młoda i głupia byłam)i więcej nie chciałam dołożyć. Potem mnie przeklęła.
      2. Cygańskie dzieciątka jedzenie jakie ode mnie dostały na moich oczach wyrzuciły do śmietnika.
      Miała być kasa.
      Ja wiem, że to sitwa i mafia i muszą się z planem wyżebranej kasy wyrobić, ale wyrzucanie jedzenia to już przesada.
    • majenkir Re: 27.02.14, 13:58
      Od dziecka boje sie cyganek uncertain. Babcia mnie straszyla, ze jak bede niegrzeczna, to mnie cyganka zabierze....
      • mamalgosia Re: 27.02.14, 14:00
        NIe no, Cyganki biorą grzeczne i ładne. Po co im niegrzeczne?
        • nangaparbat3 Re: 27.02.14, 15:25
          Maja za malo swoich, każde zlapią.
          • mamalgosia Re: 27.02.14, 15:30
            Ale żeby aż zabrać niegrzeczną majenkir, to wątpię, żeby były aż tak zdesperowane
            • nangaparbat3 Re: 27.02.14, 23:46
              big_grin
      • kikimora78 Re: 27.02.14, 14:12
        Mnie straszyli, że jak nie zjem kolacji to mi się z głodu cyganie przyśnią.
        • kota_marcowa Re: 27.02.14, 14:37
          kikimora78 napisała:

> Mnie straszyli, że jak nie zjem kolacji to mi się z głodu cyganie przyśnią.
          >

Mnie też big_grin
    • melancho_lia Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 14:48
      Może ta stara to 30 lat miała tylko życiem tak mocno zmęczona?
    • nangaparbat3 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 15:30
      Nie wiem, czy jesteś okropna, okropne jest co piszesz. Tę samą historię - zabawną, fakt - mozna by opowiedzieć nie poniżając tych kobiet.
      • magg-dal Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 17:08
        A co takiego poniżającego jest w tym tekście? BTW ładnych parę lat temu grupka cygańskich smarków próbowało mi wyrwać i zapier... rower.
        • marychna31 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 17:32
          > A co takiego poniżającego jest w tym tekście?
          To jest bardzo dobre pytanie. Tzn dokładnie ono powinno brzmieć (dla matek): jak wychowywać dziecko, żeby takie oczywiste kwestie były dla niego oczywiste i nie musiały zadawać takich pytań jak ty.
        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 21:37
          > A co takiego poniżającego jest w tym tekście? BTW ładnych parę lat temu grupka
          > cygańskich smarków próbowało mi wyrwać i zapier... rower.
          ojp
          takiej tępej dzidy dawno nie widziałam
          • magg-dal Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 28.02.14, 16:20
            to zobaczyłaś!
        • nangaparbat3 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 23:47
          Parę lat temu grupka polskich dupkow ukradla mi samochod.
      • anorektycznazdzira Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 20:21
        >okropne jest co piszesz. Tę samą historię - zabawną, fakt - można by opowiedzieć nie poniżając
        >tych kobiet.

0_0
        teraz to pojechałaś nawet jak na Ciebie
        • nangaparbat3 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 23:51
          Ale o co chodzi? to jest OK pisac o kimś "zasuszona czarownica" i "grube babsko"?
          • kikimora78 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 28.02.14, 09:46
            no cóż - wiele razy padają tutaj takie słowa pod adresem szwagierek, teściowych, koleżanek, sasiadek...
            • nangaparbat3 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 28.02.14, 11:57
              I to też nie jest OK.
              Jednak jeśli chodzi o teściową czy szwagierkę, mozna przypuszczać, że osoba ta w jakiś sposób piszacej dokuczyła, obraziła, zraniła, jednym slowem że piszacą spotkala od niej jakaś krzywda, co budzi zrozumiałą agresję. W przypadku żebraczek w tramwaju trudno doszukiwac sie takiego uzasadnienia.
          • anorektycznazdzira Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 28.02.14, 19:26
            Nie grube babsko, tylko gruba baba. Czarownica w cudzysłowiu, w tym że zasuszona obelgi nie widzę. Nie podrasowuj tongue_out tylko pokaż te straszliwe obelgi w oryginalnym tekście.
            Aaaa, nie ma ich?
            To już wiesz o co mi chodzi.
      • basia_400 [...] 27.02.14, 20:29
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • klubgogo Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 18:38
      Myślę, że ta 70-tka w istocie rzeczy miała maksymalnie 45 lat, one staro wyglądają, sa takie zasuszone, a ponieważ rozmnażają się jak króliki, dziecko w takim wieku to nic szczególnego.
    • anorektycznazdzira Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 20:15
      też jestem okropna: big_grinbig_grinbig_grin
    • maanki Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 21:43
      Było?
      śpiące dzieci
      Prawda to? Jak sądzicie?
      • nangaparbat3 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 27.02.14, 23:56
        Nieprawda. Verdana linkowala kiedys artykul na ten temat z "Polityki" - autor podaje w nim, ze policja warszawska sprawdzala te dzieci i w tylko jednym przypadku cos bylo nie tak.
        Ja często bywam w romskich domach i bardzo rzadko widzę, żeby male dzieci płakaly - mają przez caly czas kontakt z innymi ludźmi, nie są zostawiane w łóżeczkach, żeby patrzeć w sufit, czuja sie bezpieczne. Dziecko wtulające buzię w kolana matki tez sie tak może czuć, nawet na środku skrzyzowania.
        • kikimora78 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 28.02.14, 09:51
          Dziecko wtulające buzię w kolan
          > a matki tez sie tak może czuć, nawet na środku skrzyzowania.
          >

W to jestem w stanie uwierzyć, moja w miejscach bardzo publicznych też nie jest taka hej do przodu a raczej trzyma się mnie kurczowo i "obczaja" teren (chociaz po jakimś czasie penetrator jej się uruchamia i zaczyna badać). Więc mnie raczej nie dziwi, że dwulatek w obcym miejscu pełnym ludzi, samochodówi hałasy woli trzymać się matki,
    • marychna31 Re: Dwie żebraczki mnie dzisiaj rozbawiły 28.02.14, 09:17

wwr, to jest troll i kilkunastu nickach. Szkoda na nią emocji. Klikać kosz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka