Dodaj do ulubionych

pralka i proszek

28.02.14, 16:38
W wakacje zakupiłam nową pralkę, nie jakieś cudo, ale spełnia nasze potrzeby wink Ładowana od góry, pojemnik na proszek zawieszony nie na drzwiczkach (tak było w poprzedniej i nie dawało się go umyć), a na pralce. Początkowo używałam proszku zakupionego w Niemczech. Jakiś zwykły chyba, kupiony w markecie. Dobrze dopierał. Później kupiłam Vizir w naszym markecie i się zaczęło. Pralka nie pobiera całego proszku, zostaje w pojemniczku taka zbita, twarda kupka. Wkurzające to jest, bo czasem ta kupka całkiem spora, więc do prania poszło mało proszku.
I teraz pytanie: Czy moja pralka szwankuje? Czy to jednak wina proszku?
Mój mąż twierdzi, że oszukują na proszku i dodają czegoś, by ciężar był, a to coś nie pierze. Myślicie, że to możliwe?
Na najbliższych zakupach kupię inny proszek i sprawdzę co się będzie działo.

A jakiego Wy proszku używacie?
Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: pralka i proszek 28.02.14, 16:41
      mam pralke ladowana od gory z pojemnikiem na drzwiach
      uzywal plynu bo kiedy uzywalam proszku to bylo jak u ciebie
      • annajustyna Re: pralka i proszek 01.03.14, 13:03
        Ja uzywam roznie - a ten pojemnik na drzwiach mozna zdjac i go umyc wink. Taki trik.
    • marzeka1 Re: pralka i proszek 28.02.14, 16:45
      Od lat nie używam proszków do prania- tylko żele (do białego lub kolorów), a teraz używam żelów w saszetkach- wrzucasz do bębna i masz wyprane i pachnąc pranie.
    • mdro Re: pralka i proszek 28.02.14, 16:54
      Od ponad 7 lat mam tę samą pralkę ładowaną od góry z pojemnikiem na drzwiczkach (zdejmowanym nb., może po prostu nie zauważyłaś, że można go zdjąć?), nic mi się nie zbija i nie zbijało. Używam "polskiego" Ariela, różne modele.
    • bri Re: pralka i proszek 28.02.14, 17:06
      Używamy płynu Woolite. Ostatnio butle 4,5L (75 prań!) były w Tesco po ok. 35 zł. Wlewa się bezpośrednio do bębna więc nic się zbija w pojemniku na proszek.
      • kk345 Re: pralka i proszek 28.02.14, 17:39
        > . Wlewa się bezpośrednio do bębna więc nic się zbija w pojemniku na proszek.

Sprytne- bo gdybyś go wlewała do pojemnika, to by się zbijał...
        • maggi9 Re: pralka i proszek 28.02.14, 17:42
          kk345 napisała:

> > . Wlewa się bezpośrednio do bębna więc nic się zbija w pojemniku na prosz
          > ek.
          >
          > Sprytne- bo gdybyś go wlewała do pojemnika, to by się zbijał...

big_grin

Ja proszek wsypuję do pojemnika. I o dziwo nic się nie zbryla a używam taniego proszku z Lidla.
    • feniks_z_popiolu Re: pralka i proszek 28.02.14, 17:51
      Ostatnio zaczęłam używać saszetek żelowych z ochroną koloru z biedronki. jest super
      Ale poprzednio jak używałam proszku to sypałam go bezpośrednio do bębna. Efekt końcowy identyczny.
    • kamunyak Re: pralka i proszek 28.02.14, 18:20
      od dawna, bardzo dawna, wsypuję proszek do bębna. Pralke tez mam otwieraną od góry, choć akurat nie ma to tu żadnego znaczenia. Pojemniki tez mam na drzwiach, mozna je zdjąć do mycia ale i tak nie chce mi sie babrać z myciem. Do pojemników wlewam tylko płyn do płukania ( rzadko) i ew. jak robie pranie wstępe.
      Przy czym za duzo ubrań w pralce = kiepskie płukanie i osady na ubraniach.
      Ostatnio zaczęłam używać kapsułek ale one jakies strasznie agresywne w środku być muszą bo mi "zdzierają" aplikacje z koszulek. W przeciwieństwie do proszku.
      Mam taka koszulke ze złotymi lterami to kilka razy wyjęłam wszystkie ubrania w złotym brokacie jakby. Po upraniu w kapsułkach.
      Proszków używałam już różnych, ostatnio sensitive E. Nie widze rożnicy jesli chodzi o rozpuszczanie się, płukanie.
    • mayaalex Re: pralka i proszek 28.02.14, 18:29
      Uzywam plynow. Mniej miejsca zajmuja a mam minipralnie polaczana z graciarnia wiec to wazne smile Pamietam u moich rodzicow taka sama zbrylona warstwe proszku - a moja mama raczej zawsze miala fiola na punkcie roznych srodkow czyszczacych i cale lata przywozila sobie wielkie paki proszku z niemiec (persil i ariel chyba?).
    • saszanasza Re: pralka i proszek 28.02.14, 18:34
      Również używam płynów.
    • mynia_pynia Re: pralka i proszek 28.02.14, 18:35
      Omo z lidla w całości było wypłukiwane z pojemnika.
      Wcześniej miałam vizir i też zostawał w pojemniku, tak samo proszek biały jeleń.
      Teraz mam persil i też w całości jest wypłukiwany przez wodę.

• awidyna Re: pralka i proszek 28.02.14, 18:54
      Dlatego przeszłam na te kapsułki do prania. Mąż z Niemiec przywozi bo te zakupione w Polsce to nie to samo.
      • czarna_kita Re: pralka i proszek 28.02.14, 18:56
        Proszek wsypuję prosto do bębna,płyny wlewam do pojemnika na drzwiach (wyjmowanego). Robię tak od lat.
      • to_ja_tola Re: pralka i proszek 28.02.14, 19:58
        awidyna napisała:

> Dlatego przeszłam na te kapsułki do prania. Mąż z Niemiec przywozi bo te zakupi
        > one w Polsce to nie to samo.

big_grin

myśl ta dalejbig_grin
        • awidyna Re: pralka i proszek 28.02.14, 20:44
          to_ja_tola napisała:

> awidyna napisała:
          >
          > > Dlatego przeszłam na te kapsułki do prania. Mąż z Niemiec przywozi bo te
          > zakupi
          > > one w Polsce to nie to samo.

> big_grin
          > myśl ta dalejbig_grin
          No myślę ;p raczej widzę, że w pojemniku z proszku tworzą się bryły zalegającego proszku. No i widzę, że po kapsułkach nie zalega wink Dasz wiarę? ;p
          A co do jakości Pl i De kapsułek to po tych z De zdecydowanie pranie ładniej i intensywniej pachnie. Dlatego je wolę.
        • edelstein Re: pralka i proszek 01.03.14, 10:58

Ma racje,dla proszkow niemieckich Sa inne normy I Sa bardziej skoncentrowane.
    • jak_matrioszka Re: pralka i proszek 28.02.14, 19:41
      Proszek mi sie czesto zbrylal i zle wyplukiwal, wiec przerzucilam sie na plyny. Pewnie tez sie nie do konca wyplukuja, ale przynajmniej tego nie widac. Nie mialo znaczenia jaki proszek, marka ani miejsce zakupu.
    • ga-ti Re: pralka i proszek 28.02.14, 22:30
      Dzięki za odpowiedzi!
      Nadzieja, że to nie wina pralki. No i chyba też się przerzucę na płyn (używam właściwie tylko do prania czarnych kurtek/spodni), saszetki, czy tym podobne wynalazki. Szkoda nerwów.

Ps. Wiem, że pojemnik z drzwiczek się zdejmuje wink
      • agunia777 Re: pralka i proszek 28.02.14, 22:52
        Jak włączasz zwykłe pranie, to nie syp proszka do pojemniczka prania wstępnego (I) tylko do zasadniczego (II). Problem powinien ustąpić smile
        • agunia777 Re: pralka i proszek 28.02.14, 22:53
          *proszkuuu
        • ga-ti Re: pralka i proszek 01.03.14, 08:49
          Dzięki! Rozwiązałaś mój problem, a ja się głowię od miesiąca skąd ten proszek big_grin
    • capa_negra Re: pralka i proszek 28.02.14, 23:10
      Używam tylko kapsułek i płynów do prania
    • thea19 Re: pralka i proszek 01.03.14, 09:46
      mam to samo i tez uzywam vizir. metody mam dwie: na pranie z opoznionym startem sypie proszek do bebna (zdarzaja sie osady na ubraniach), na pranie od razu - zaraz po pobraniu proszku wlewam goraca wode do obu przegrodek by wyplukac reszte zanim stwardnieje.
      te zbrylanie mam od niedawna, przypuszczam, ze wine ponosi twarda woda, ktora zwezyla wezyki doprowadzajace wode do pojemnika na proszek
    • beverly1985 Re: pralka i proszek 01.03.14, 11:03
      Proszek albo te kulki piorace z plynem wrzucam zawsze bezpośrednio do pralki, bo nie chce mi się myć pojemniczka.

Takie kulki sa najwygodniejsze:

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQpdWBRg_YV5Eh-Ed_GaFMV3mtsis7Qhr10aKVgqCKB83S40xam
    • b.bujak Re: pralka i proszek 01.03.14, 11:35
      ga-ti napisała:

> Mój mąż twierdzi, że oszukują na proszku i dodają czegoś, by ciężar był, a to c
      > oś nie pierze. Myślicie, że to możliwe?

to nie oszustwo tylko taka technologia; składniki aktywne są zmieszane z nośnikiem/ wypełniaczem - i rzeczywiście samych składników aktywnych w mieszaninie jest kilka-kilkanaście procent... oszustwem a bardziej manipulacją jest to, że z biegiem czasu producenci zmieniali proporcje - pamiętam, jak mama kupowała kartonik proszki ixi 600 g to prała w nim i prała a teraz jeden kartonik proszku wystarcza na 2-3 prania (proszku jest mniej i zwiększone dozowanie, bo substancji aktywnych mniejsza zawartość procentowa)

przewagą płynów/żeli piorących jest to, ze nośnikiem substancji aktywnych jest woda;

-
      5/4 Polaków nie zna się na ułamkach!
      • roks30 Re: pralka i proszek-OT 01.03.14, 11:52
        Jak odkamieniacie pralkę ?
        • marzeka1 Re: pralka i proszek-OT 01.03.14, 12:53
          roks30 napisała:

> Jak odkamieniacie pralkę ?

- nie robię tego, nigdy nie używałam żadnych Calgonitów itp.- miałam już 2 pralki, które służyły mi ok. 10 lat każda, teraz mam 3- od 4 lat i raz na jakiś czas puszczam puste pranie z jakimś płynem do czyszczenia pralki.
          • olewka100procent Re: pralka i proszek-OT 01.03.14, 13:14
            nalej butelkę octu i opakowanie sody i nastaw na 60 stopni
          • raczek47 Re: pralka i proszek-OT 01.03.14, 13:19
            Jesli chodzi o odkamienianie nie używam calgonu tylko raz na kilka prań wlewam razem z proszkiem do prania trochę octu(leję prosto z butelki). Tak mi poradził znajomy, który od lat naprawia pralki, opowiadał,ze widział takie, które miały w bębnie dziury od calgonu, tak,że poprzestaję na zwykłym occie bo o niebo tańszy(żeby nie było-pranie nie śmierdzi ani nic się nie odbarwia).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka