zdesperowana26 03.03.14, 11:03 Jestem załamana tym, że nie mogę znaleźć pracy już od 10 miesięcy. Wysyłam CV i nie dostałam nawet 1 zaproszenie na rozmowę. Mam wyższe wykształcenie, doświadczenie - nie wiem co robić ? POMÓŻCIE ?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
priszczilla Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 11:12 Jakie wykształcenie, jakie doświadczenie, na jakie stanowiska aplikujesz? W jakim regionie? Jak myślisz dlaczego nie jesteś zapraszana na żadne rozmowy? Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 11:31 Mam wykształcenie ekonomiczne, doświadczenie: w biurze, obsłudze klienta i sprzedaży. Chciałabym znaleźć prac w biurze, ale to marzenia. Aplikuję na stanowiska w sprzedaży, obsłudze klienta. Szukam pracy w Katowicach, Sosnowcu, Dąbrowie Górniczej, Mysłowicach i okolicach. Ale to Bielsko-Białej, Gliwic i Częstochowy - mam za daleko - a w tych miastach jest najwięcej ofert pracy. Nie wiem dlaczego nie jestem zapraszana na rozmowy: mam prawie 40 lat, okresy zatrudniania u jednego pracodawcy do roku. Pracowałam w sprzedaży i niestety realizacja planów sprzedażowych była trudna. Nie wiem co robić ? Odpowiedz Link Zgłoś
priszczilla Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 11:34 Masz jakąś koleżankę, która nigdy z dostaniem pracy problemu nie miała i pracuje na podobnym stanowisku? Pokaż jej swoje CV i poproś, żeby Ci doradziła jak je poprawić; poproś żeby Ci szczerze i prosto z mostu powiedziała dlaczego jej zdaniem nie możesz sobie znaleźć pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 11:38 nie możesz sobie znaleźć pracy. bo na pracownika , ktory jest przed 40 i nigdzie nie pracowal duzej niz rok pracodawca niespecjalnie moze miec chec? Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 12:34 Dokładnie tak. Zbyt dużo pracodawców w CV i krótkie okresy zatrudnienia są bardzo zniechęcające. Nie wiem jak to ominąć, ale to wydaje się być podstawowym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:23 klamkas napisała: > Dokładnie tak. Zbyt dużo pracodawców w CV i krótkie okresy zatrudnienia są bard > zo zniechęcające. Nie wiem jak to ominąć, Wybrać najambitniejsze firmy. Wpisać w CV bez dat, ale z obszernym opisem zakresu obowiązków, sukcesów, osiągnięć. Wystarczy aby umówić się na rozmowę, a na spotkaniu już łatwiej udowodnić, że nie jesteś wielbłądem. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:25 Bez dat - doradca zawodowy - powiedział, że takie CV nie ma żadnej szansy. Cały czas myślę jak sobie pomóc ? Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 01:23 zdesperowana26 napisała: > Bez dat - doradca zawodowy - powiedział, że takie CV nie ma żadnej szansy. Cały > czas myślę jak sobie pomóc ? o, kamyczek do ogródka dyskryminacji kobiet - bo, niezależnie od tego, jaka byla przyczyna u ciebie, to najczęściej takie resume się zdarzają kobietom, ktre próbowały pogodzić karierę z macierzyństwem. doradca idiota i nie tylko dlatego, że powiedział coś, co nie do końca jest prawdą (jest trudniej z takim resume, ale nei bez szans), ale też podkopał twoją wiarę w swoje szanse i nie zrobil nic, żeby ci z tym resume pomóc. wyguglaj sobie resume funkcjonalne vs chronologiczne i tak je spróbuj opracować. Odpowiedz Link Zgłoś
swiatlo2013 a ja na odwrot 1 pracodawca i tez kicha 04.03.14, 10:12 A ja mam jednego pracodawcę w Cv, kilkanaście lat u jednego Likwidacja stanowisk I mam wrażenie że pracodawcy patrzą na mnie dziwnie że ktoś mnie zwolnił po tylu latach,że pewnie to moja wina itd... A ponieważ to jedyny mój pracodawca nie mam nawet czego wyciąć Związałam się z 1 firmą, byłam lojalna oddana a teraz mam nauczkę i nie chcę właśnie u jednego tak długo pracować. Teraz będę skakać Więc już nie wiem co dobre Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 12:21 Byłam u Doradcy Zawodowego w UP - zmienił mi CV. Tylko czy to pomoże ? Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 12:31 nie wpisałaś w cv chyba tych wszystkich miejsc pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
dlaczegojestem Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 13:09 Dlaczego tej kobiecie nikt konkretnie nie pomógł ? Nie zmienił CV na lepsze. Każdy tylko podaje złote rady. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 12:39 Ej, 10 miesięcy? Ja szukam 3 lata i to samo... czyli nic. Najgorzej, że naprawdę spełniam wymagania podane w ogłoszeniach, na które odpowiadam, a tymczasem nie ma żadnego odzewu, nie rozumiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 12:46 Nie mam tak dużo pracodawców w CV - 2 w ciągu roku. Odpowiadam na oferty pracy, na które spełniam wymagania - i zero odzewu. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 12:50 czyli mając prawie 40 lat przepracowałaś niecałe 2 lata? Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 12:52 Skąd ! W CV mam ponad 6 lat pracy, w rzeczywistości ponad 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
55albomniej Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:08 40 lat i 7 lat pracy? ja mam 3 lat i właśnie leci mi 8 rok pracy... zaczęłam na 4 roku jak jeszcze dziennie studiowałam. a pracodawcę mam w sumie trzeciego, ale u poprzedniego spędziłam 5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:12 Mało lat pracy to jest uzasadnienie ? Można podać 1000 powodów - ale co zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś
55albomniej Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:14 jesteś na rynku pracy od prawie 20 lat, z czego przepracowałaś 6... jaki jest powód? ps, powodu pracodawca nie zna, więc widzi to co ja - 2/3 czasu bez pracy, pewnie nie bez powodu Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:14 nie szukaj tam gdzie się nie sprawdziłaś. Pisałaś, że nie wyrabiałaś norm i dalej szukasz w sprzedaży. Powiedz co zmienił w Twoim cv ten doradca? Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:17 Przez dłuższy czas zajmowałam się swoim dzieckiem, nie pracowałam. Doradca doradził mi pracę na stanowisku biurowym, ale ofert pracy na takim stanowisko jest bardzo mało. Nie wiem co robić żeby znaleźć pracę ? Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:20 no lepiej jest pracować za biurkiem niż na kasie, prawda? Jak nastawiasz się na pracę poniżej kwalifikacji, np ta ww kasa w super merkecie? Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:22 Nigdy nie pracowałam na kasie ani w sklepie. Ale na takich stanowiskach wymagają doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:29 Przez ten czas, kiedy wychowywałaś dziecko nic nie robiłaś innego? Ja też miałam taki etap w zyciu, ale to, że nie miałam w tym czasie udokumentowanej pracy nie znaczyło, że nic nie robiłam. W cv zaznaczyłam lata od-do z opisem, że w tym czasie podjełam decyzję o rezygnazji z etatu na rzecz wychowywania dziecka, ale zajmowałam się pisaniem tekstów, redagowaniem stron www, odbyłam kurs "X", miałam kwartalne zastępstwo za koleżankę w firmie "Y" etc. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:30 Niestety zajmowałam się tylko dzieckiem - studiowałam - pisałam pracę magisterską. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:35 40 lat - 7 przepracowane daje 33. Studia kończy się mając 25/26 - co się stało z 8 latami Twojego życia? Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:38 Zwróciłam się o pomoc a niestety do tej pory cały czas się tłumaczę i wyjaśniam. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:58 Na kasie wymagają doświadczenia, a wyobrażasz sobie, że w biurze nie? Halo, tu rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:01 Czy mam jakąkolwiek szansę ? Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:19 Że co? Dwóch w ciągu roku?! Też mam prawie 40 lat, obecny pracodawca jest piąty. Najkrócej u jednego pracodawcy pracowałam 1,5 roku, najdłużej ponad 10 lat. Wybacz, ale z takimi dokonaniami na współczesnym rynku pracy jesteś odpadem atomowym. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:21 Niemożliwe żebym z tego powodu nie mogła dostać pracy ? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:24 możliwe. ludzie, którzy co parę miesięcy zmieniają pracę, nie są gorąco pożądani przez pracodawców - po co inwestować w kogoś, kto dwa razy do roku zmienia fabrykę? no i nasuwa się pytanie, dlaczego tak często... Odpowiedz Link Zgłoś
moje.m Re: Pomoc - szukanie pracy 05.03.14, 12:16 sumire napisała: > możliwe. ludzie, którzy co parę miesięcy zmieniają pracę, nie są gorąco pożądan > i przez pracodawców - po co inwestować w kogoś, kto dwa razy do roku zmienia fa > brykę? no i nasuwa się pytanie, dlaczego tak często... a ja zmieniałam bo mi stanowiska albo kasa nie pasowały. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:57 Częste zmiany pracy oznaczają jedną z dwóch rzeczy: albo do niczego się nie nadajesz i co chwilę Cię wyrzucają, albo jesteś "skoczkiem" - nigdzie Ci się nie podoba i każdy pretekst jest dobry, żeby zmienić pracę, nawet 50 PLN podwyżki. Żadna z tych cech nie jest, hm, specjalnie pożądana. O ile w dzisiejszej niestabilnej gospodarce zmiany pracy są częstsze niż, powiedzmy, 10 lat temu - to jednak mając prawie cztery dychy na karku wypadałoby mieć jakiś konkretny dorobek. Odpowiedz Link Zgłoś
moje.m Re: Pomoc - szukanie pracy 05.03.14, 12:17 crises napisała: > Częste zmiany pracy oznaczają jedną z dwóch rzeczy: albo do niczego się nie nad > ajesz i co chwilę Cię wyrzucają, albo jesteś "skoczkiem" - nigdzie Ci się nie p > odoba i każdy pretekst jest dobry, żeby zmienić pracę, nawet 50 PLN podwyżki. Ż > adna z tych cech nie jest, hm, specjalnie pożądana. > > O ile w dzisiejszej niestabilnej gospodarce zmiany pracy są częstsze niż, powie > dzmy, 10 lat temu - to jednak mając prawie cztery dychy na karku wypadałoby mie > ć jakiś konkretny dorobek. zdarza się nie miec ani jednego roku stażu i co? to jej sprawa czy dostanie emeryture czy nie. Napisz przerwa - urlop wychowawczy itp między tymi pracami. Odpowiedz Link Zgłoś
moje.m Re: Pomoc - szukanie pracy 05.03.14, 12:15 zdesperowana26 napisała: > Niemożliwe żebym z tego powodu nie mogła dostać pracy ? ja uważam że masz szansę. Ja pracowałam różnie, najdłużej ok 2 lat u jednego pracodawcy, dopiero teraz dłużej w 4 pracy, mam ok 30 lat. Ja się załamywałam ale nie ma czego. Wpisz te prace na cv i obok w nawiasie (praca na zastepstwo, staŻ itp.) Oni i tak umów nie oglądają. A mogłas sie oprzecież tak umowić. Ja tak wpisywałam i nikt nic nie pytał. Odpowiedz Link Zgłoś
moje.m Re: Pomoc - szukanie pracy 05.03.14, 12:12 crises napisała: > Że co? Dwóch w ciągu roku?! > > Też mam prawie 40 lat, obecny pracodawca jest piąty. Najkrócej u jednego pracod > awcy pracowałam 1,5 roku, najdłużej ponad 10 lat. > > Wybacz, ale z takimi dokonaniami na współczesnym rynku pracy jesteś odpadem ato > mowym. jestes bezczelna!!!! 5-ciu pracodawców, niezła jesteś. Jeden 10 lat, a reszta po roczku, dobra jestes, weź się lecz. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:23 Co zrobić aby zwiększyć swoje szanse zamiast się dołować ? Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:24 nie podpowiemy bo praktycznie nic nie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:28 Dlaczego tak krótko pracowałam - proste, nie byłam w stanie poradzić sobie z realizacją planów sprzedażowych. Pracowałam tam ponieważ musiałam za "coś" żyć. Praca na kasie - nie wiem czy umiałabym sobie poradzić ? Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:29 Nie chcę poddawać się depresji. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:34 za co więc żyłaś siedząc z dzieckiem w domu? Chyba trochę Ci zleciało do 1 klasy? Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:37 Byłam mężatką. Na prawdę mi zależy na znalezieniu wyjścia z tej sytuacji i zdobycie pracy. Ta sytuacja mnie przygnębia. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:43 Doskonale Cię rozumiem. Ale na kasę też trudno się dostać Mnie nie chcieli, a ogłoszenie jest nadal aktualne, podejrzewam, że patrząc na moje wykształcenie pracodawca sądzi, że nie zależy mi na pracy kasjerki (szybko to rzucę np. bo pewnie szukam tak naprawdę lepszej pracy. ambitniejszej), zatrudni dziewczynę po zawodówce. A w "lepszych" pracach wykształcenie bywa atutem ale tym co nie dopuszcza mnie do dalszych etapów rekrutacji jest brak z kolei doświadczenia. Błędne koło. Ja też nie pracowałam z powodu dzieci, w czasie zajmowania się nimi zrobiłam jeszcze studia podyplomowe, ale nie miałam gdzie zdobyć doświadczenia zawodowego, nie mam "znajomości". Teraz moje cv "straszy" porządnym wykształceniem a brakiem doświadczenia. Sama nie wiem co z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:46 wiesz, że nie musisz podawać pełnego wykształcenia? Jeśli starasz się o posadę, że tak napiszę robotniczą to nie powinnaś epatować magistrami. Nie jedna już tak robiła. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:49 Jest tak ostra konkurencja, że jest bardzo trudno "przebić" się ze swoim CV. Nie mam pojęcia jak się nie załamać i liczyć na cud. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:38 A lubisz pracę w sprzedaży? Chyba nie bardzo skoro nie wyrabiałaś norm. Może pomyśl nad czymś innym, co chciałabyś robić. I powolutku przebranżowić się. Może jakiś kurs wspomagający w UP? Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:40 Nie mogę iść na żaden kurs w UP, bo mam wyższe wykształcenie. Chyba, że przyniosę zaświadczenie, że po odbyciu kursu pracodawca mnie zatrudni. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:41 Czuję się załamana i zagubiona. Nie wiem co zrobić, zmienić, zaczynam tracić nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
mamula_to_ja Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:47 Pójść na kasę. Z wyższym wykształceniem masz większe szanse na awans niz pracownik bez wykształcenia. Na kasie sobie poradzisz bo to nie jest filozofia. Praca męcząca fizycznie ale się da. Możesz się przebranżowić. Ja np. będąc w takiej sytuacji jak Ty zostalam nianią. I było super. Nigdy nie żałowałam tej decyzji. Teraz robie coś jeszcze innego ale ten obrót o 180stopni duzo mi dał - uswiadomił że tak naprawdę moge robić wszystko Tez jestem po ekonomii, angielski na przyzwoitym poziomie... mam dwójkę dzieci i kupę czasu siedziałam w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:46 Też jestem na etapie rozsyłania cv, jeśli chcesz to wyślij mi swoje na kroliczyca80@gazeta.pl i napiszę Ci, co z nim może być nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:48 przecież profesjonalista Jej cv poprawiał. Swoją drogą jeśli sama szukasz pracy to chyba nie masz kompetencji? Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:51 Nie mam znajomych, którzy mi pomogą. Dodatkowo jestem samotną matką - dlatego presja szukania pracy jest bardzo duża. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:55 Co umiem: obsługiwać komputer (z Excelem trochę słabo), angielski - poziom "tak sobie", obsługa klienta. Jestem komunikatywna, lubię pracę z ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:57 Cały czas zabieram się za angielski, ale nie mogę się zmotywować. Bez przerwy martwię się o pracę, a właściwie o jej brak. Nad Excelem też powinnam popracować, tylko czuję się sparaliżowana paniką o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:17 Czyli w skrocie,nie umiesz Nic.Co to za studia ekonomiczne po ktorych excela sie nie zna? Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 18:12 > Co umiem: obsługiwać komputer (z Excelem trochę słabo) No czyli co umiesz? Włączyć, wyłączyć i wysłać maila? Excel w biurze to podstawa. Angielski "tak sobie" - kiepsko, tak sobie to dziś zna każdy. Obsługa klienta i komunikatywność to takie pojęcia wytrychy. Każdy człowiek, nie chorobliwie nieśmiały jest jako-tako komunikatywny. Na pracę w biurze raczej nie masz szans. Może szukaj gdzie indziej? Sklepy? Sprzątanie? Opieka nad dziećmi? Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:53 Martwię się co będzie dalej. Jestem tak skołowana, że nawet nie wiem jaką pracę chciałabym wykonywać. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:56 komunikatywna też nie jesteś. Do tej pory żeby nie pytania pomocnicze nic byś nie napisała konkretnego. W sumie i tak nic nie napisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 13:59 W sumie - niestety nie mogę znaleźć wyjścia z sytuacji. Dlatego proszę Was o radę, pomoc, wsparcie - a wychodzi na to, że według Was nie mam żadnych szans. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:03 podeślij tu swoje cv to może coś doradzimy. Jak mamy pomóc jak nic o Tobie nie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:05 Zakryj dane osobowe i prześlij, bo co my możemy tak na sucho? Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:10 WYKSZTAŁCENIE 01.10.1997 – 18.07.2000 Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Marketingu w Chrzanowie Wydział: Zarządzania Kierunek: Zarządzanie i Marketing Specjalność: Marketing Praca dyplomowa napisana pod kierunkiem Prof. dr Hab. Jana Wiktora pt. „Analiza kampanii reklamowej kredytu studenckiego PKO BP SA Odział w Jaworznie” obroniona na ocenę bardzo dobrą 01.10.2002 – 09.11.2004 Akademia Ekonomiczna w Krakowie Wydział: Zarządzania Kierunek: Zarządzanie i Marketing Specjalność: Marketing Praca magisterska napisana pod kierunkiem Prof. dr Hab. Jana Wiktora pt. „Ocena kampanii promocyjnych usług bankowych dla studentów” obroniona na ocenę dobrą DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE 18.06.2012 – 15.05.2013 PZU SA Sosnowiec stanowisko: Starszy Specjalista Obsługi Klienta pełnione obowiązki: - sprzedaż produktów znajdujących się w ofercie - realizacja działań sprzedażowych - obsługa systemów produktowych 18.08.2011 – 24.03.2012 Bank Pocztowy SA Jaworzno stanowisko: Opiekun Klienta pełnione obowiązki: - sprzedaż produktów i usług dla nowych i dotychczasowych klientów, przy wykorzystaniu możliwości rynku lokalnego - diagnozowanie potrzeb i oczekiwań klientów w zakresie oferty Banku 15.04.2010 – 09.10.2010 Bank Ochrony Środowiska SA Mysłowice stanowisko: Doradca pełnione obowiązki: - pozyskiwanie i profesjonalne doradztwo dla klientów - realizacja planów sprzedażowych 03.02.2009 – 30.11.2009 Getin Noble Bank SA Sosnowiec stanowisko: Opiekun Klienta pełnione obowiązki: - aktywna sprzedaż produktów bankowych z wykorzystaniem telemarketingu i sprzedaży bezpośredniej - obsługa kasowo – dysponencka 02.01.2008 – 18.07.2008 Poczta Polska SA Katowice stanowisko: Asystent pełnione obowiązki: - przyjmowanie, wydawanie i sprzedaż produktów pocztowych - prowadzenie dokumentacji dotyczącej przyjętych i wydawanych przesyłek oraz przekazów pocztowych 22.03.2006 – 21.09.2006 Szkoła Podstawowa Nr 16 w Jaworznie stanowisko: Referent pełnione obowiązki: - przyjmowanie, rejestrowanie i wysyłanie korespondencji służbowej - prowadzenie spraw administracyjnych pracowników, uczniów i kancelarii 16.01.2001 – 04.08.2002 ZUS Sosnowiec stanowisko: Referent pełnione obowiązki: - profesjonalna obsługa oraz udzielanie informacji dla płatników składek i ubezpieczonych - egzekwowanie należnych składek ubezpieczeniowych AKTYWNOŚĆ SPOŁECZNA 10.11.2006 – 12.10.2007 Peterborough Wielka Brytania stanowisko: Opiekunka dziecięca 03.12.2004 – 07.05.2005 Wielka Brytania stanowisko: Pracownik produkcyjny SZKOLENIA ZAWODOWE 12.07.2013 Net Akademia „Sztuka perswazji” 17.05.2013 Net Akademia „NLP” 12.01.2013 Net Akademia „Trudny klient” 03.04.2012 – 30.10.2012 ESKK „Sekretarka – Asystentka Dyrektora” 29.02.2012 Akademia PARP „Profesjonalny Sekretariat” 19.02.2011 Akademia Rozwoju „Jak zdobyć i utrzymać klienta” 10.02.2011 Akademia PARP „Negocjacje Handlowe w MŚP” 29.04.2008 MSzBiF Sp. z o. o . „Kasjer bankowy i walutowy” 03.11.2006 – 05.11.2006 Centrum Szkoleniowe Aperia „Jak zdobyć i utrzymać klienta” JĘZYKI OBCE język angielski – znajomość komunikatywna UMIEJĘTNOŚCI - rzetelność i fachowość w zakresie oferowania i sprzedaży usług handlowych - negocjacje handlowe - obsługa i utrzymanie trwałych relacji z klientem - umiejętności negocjacji - obsługa urządzeń biurowych, komputera i internetu - operatywność i kompetencja w pełnieniu powierzonych obowiązków - szybka asymilacja nowych umiejętności i wiadomości - umiejętność pracy zespołowej - łatwość w nawiązywaniu nowych kontaktów - dyspozycyjność i zorganizowanie - miła aparycja i wysoka kultura osobista ZAINTERESOWANIA - czytanie biografii - filmy obyczajowe DODATKOWE INFORMACJE data urodzenia: 09.06.1976r. stan cywilny: wolny stan zdrowia: dobry dyspozycyjność: pełna Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:16 łooo, to ładny ten doradca widzę. CV jest dużo za długie, po co te wstawki o pracach dyplomowych? Kogo to obchodzi? Skróć CV do połowy zostawiając najważniejsze miejsca pracy w tym to całkiem ostatnie. To tak na szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:17 Miliony dat, dość przytłaczająco to wygląda. Pousuwałabym wszystkie dni i miesiące, zostawiła lata. Za dużo szczegółów - po co komu oceny za Twoje prace dyplomowe? Wyrzuciłabym też pracę w Anglii, gdyż jest zupełnie niezgodna z tym, o co się teraz ubiegasz. Stan zdrowia? Serio podaje się takie informacje w cv? W życiu bym nie podała, tak samo jak nie piszę stanu cywilnego. A zainteresowania albo wywal, albo napisz coś ciekawszego... O ile będzie to zgodne z prawdą oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:32 przez dłuższy okres robiłaś prawie to samo i w podobnych jednostkach, weź to razem scal wszystko w jedno. Wywał te dyplomówki, scal szkolenia , za dużo też tych umiejętności - zwykle lanie wody już widać, że wszyscy mają takie same. Wywal dodatkowe info. Podaj choć jeden przykład zainteresowań. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka25 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:34 zajmuje sie rekrutacja od ladych pare juz lat i powiem Ci, ze CV tak ogolnikowe ze niewiele z niego nie wynika (poza datami). w poscie piszesz, ze ang slabo, a w cv jak byk ze znajomosc komunikatywna. Podejrzewam ze dwa pytania w tym jezyku i lezysz. Napisz prawde. Dwa - w wielu miejscach pracy nie przepracowalas nawet roku - to, jak juz dziewczyny wyzej zauwazyly, dziala na twoja niekorzysc. Bo albo jestes co chwile wyrzucana z pracy, albo sama skaczesz z kwiatka na kwiatek - co mi daje informacje, ze a) nie wiesz czego chcesz, b) nie warto cie zatrudniac bo nie wiadomo jak dlugo zostaniesz w firmie c) jesli cie juz zatrudnie (bom zdesperowana np) to nie warto mi w ciebie inwestowac. Zmien to cv, wybierz najwazniejsze prace, rozpisz szczegolowo jakich programow np uzywalas itd. jak masz realizacje planow sprzedazowych to dopisz co to w praktyce oznaczalo. jestes po marketingu i zarzadzaniu, a piszesz takimi ogolami, nie poslugujac sie fachowa terminologia, ze CV pierwsze co mi mowi, ze ta pani wie gdzie dzwoni, ale nie wie co. aktywna sprzedaż produktów bankowych z wykorzystaniem telemarketingu i > sprzedaży bezpośredniej - czy to byl up selling, cross selling, jeszcze cos innego? jakie inne techniki sprzedazowe znasz/ stosowalas, piszesz utrzymywanie relacji z klientem - na kawe chodziliscie, czy jak te relacje utrzymywalas..? diabel zawsze tkwi w szczegolach, takie CV to moze mi dac osoba po technikum ekonomicznym, od osoby po studiach z marketingu oczekiwalabym fachowego slownictwa, konkretnych - twardych danych itd. Oraz co najmniej srednio zaawansowanej znajomosci excela (tu nie masz wymowki, w necie milion tutoriali, wystarczy przysiasc i pocwiczyc/poczytac). Ogolnie CV niezbyt interesujace, bo niewiele sie z niego dowiedzialam: 1. pani skacze z kwiatka na kwiatek 2. pani po marketingu nie stosuje fachowej terminologi czyli - nastepny prosze. ps. piszesz tez ze jestes w pelni dyspozycyjna - tez bym sie zastanowila czy to zostawic, bo widzac to np zaproponuja ci prace poza twoim miejscem zamieszkania, pn - pt w wyjazdach. Co zrobisz z dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 15:06 To cv już po poprawce? Jeśli tak, to jakiś UP wyrzuca moje pieniądze na doradcę zawodowego, co nic nie umie Analiza na szybko, z perspektywy pracodawcy poszukującego osoby do przekładania papierków i odbierania telefonów: nie masz wykształcenia ekonomicznego, wybrałaś najgorszy możliwy kierunek studiów, w dodatku licencjat ze szkoły-krzaka. Nie chwal się tematami licencjatu i magisterki - są idealnie o niczym i idealnie zdezaktualizowane (co kogo obchodzą strategie marketingowe sprzed 10 lat?), a w dodatku praktycznie identyczne. W ogóle nie pisz o licencjacie, magisterskie masz przynajmniej z przyzwoitej uczelni, tym się chwal, ale bez tytułu pracy. Jak startujesz na stanowisko biurowe, to co mi po wiedzy, że zajmowałaś się dzieckiem w GB. Nie chwal się w ogóle pobytem w GB, skoro spędziłaś tam 1,5 roku a angielski dalej "komunikatywnie" (czyli beznadziejnie - tak myśli pracodawca po kolejnej osobie, która my nakłamała w cv o językach, a ledwo duka aj em potato). Wywal połowę informacji z "umiejętności", szczególnie to o umiejętnościach sprzedażowych i negocjacyjnych - nie dość, że się powtarzają, to jeszcze nie ma odzwierciedlenia w doświadczeniu zawodowym (jakbyś umiała negocjować, to pracowałabyś w banku/u ubezpieczyciela 10 lat, nie 10 miesięcy). "szybka asymilacja"????? napisz, że szybko się uczysz. Miała aparycja i dyspozycyjność to nie są umiejętności. Generalnie tych "umiejętności" jest za dużo, czytać się nie chce. "szkolenia zawodowe" dostosuj do danego stanowiska, nie pisz wszystkich, bo nie chce się czytać, dla mnie interesujący jest kurs asystentka dyrektora, ale co mnie obchodzi stary kurs na kasjera walutowego albo sztuka perswazji (a nlp wywal w ogóle). Masz bardzo niecharakterystyczne zainteresowania, napisz coś co przyciągnie wzrok, o co pracodawca będzie chciał zapytać (dostałam kiedyś prace bo jak napisałam kultura starożytna, to połowa rozmowy była o ekspozycji zabytków rzymskich w muzeum w Kolonii i motywach morskich w ceramice minojskiej, trafiłam na znawcę ;p). Brutalnie: masz bardzo słabe i chaotyczne cv, jeśli wysyłasz takie wszędzie, to nic dziwnego że nikt cię nie zaprasza. Przerób i to mocno, wtedy znajdziesz pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka25 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 16:26 jeśli tak, to jakiś UP wyrzuca moje pieniądze na doradcę zawodowego, co nic nie umie widzialam juz cos podobnego: znajoma osoba poprosila mnie zebym udala sie z nia do tutejszego urzedu pracy w celu spotkania z doradca wlasnie (obowiazkowe spotkania), ona slabo zna jezyk, ja miala akurat wolne wiec mysle sobie, co mi szkodzi. Wytrzymalam na spotkaniu moze z 5 minut robiac tylko to o co mnie poproszono czyli tlumaczac. Potem sie wtracilam bo farmazony straszne pani gadala,np zeby wysylac cv ile sie da i gdzie sie da to W KONCu COS sie znajdzie - mowie pani, ze cv to sie pisze i wysyla pod konkretna oferte konkretnego pracodawcy, uwypuklajac pozadane umiejetnosci/kwalifikacje, a nie na oslep, bo takie CVki laduja w koszu bez czytania. Eh, no wywiazala sie dosc goraca dyskusja.. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:05 jeśli twoje cv jest tak samo chaotyczne i przymulone jak ty to fakt - nie masz szans. Może ten doradca wcale nic dobrego nie zrobił, poszukaj w necie jak powinno wyglądać CV. Dodaj zdjęcie jeśli jesteś ładna, jeśli taka sobie to zdjęcie sobie daruj. Idź szukać pracy po sklepach w galeriach handlowych skoro jesteś komunikatywna i masz doświadczenie w obsłudze klienta. Tylko ubierz się jak osoba młoda a nie jak babcia po przejściach. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:09 Masz, ale należy obniżyć oczekiwania. Brak umiejętności zaawansowanego posługiwania się komputerem i brak znajomości języków obcych praktycznie eliminuje Cię z pracy biurowej - w centrum outsourcingowym do klepania faktur wymagają przynajmniej tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:11 To jest CV poprawione przez doradcę zawodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:24 Już Ci napisali, że fatalne, i mają rację. Odpowiedz Link Zgłoś
priszczilla Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:19 Rozszerz zakres poszukiwań. Firmy sprzątające, oferujące opiekę nad dziećmi, sklepy. Możesz porozwieszać w okolicy ogłoszenia, że zajmiesz się sprzątaniem, odrabianiem lekcji z dziećmi, przyprowadzaniem dzieci ze szkoły, opieką w razie choroby, itp. Połaź po okolicznych firmach i spróbuj osobiście pogadać z ludźmi, którzy mogliby dać Ci pracę - serwisy samochodowe, sklepy, hurtownie. Powiedz znajomym, że szukasz pracy. Zamieść swoją ofertę w internetowych serwisach pośrednictwa. Nie zastanawiaj się nad wymarzoną pracą tylko szukaj jakiekolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:24 Wiesz co, w wieku 30 lat mam 10 lat stażu pracy (dotychczas 2 pracodawców) i wyższe wykształcenie+ studia podyplomowe, a wcale nie tak łatwo mi znaleźc coś lepszego. Na Twoim miejscu szukałabym wszędzie - pracy w call center, sklepach, na produkcji - gdziekolwiek. Najlepiej w dużej firmie, żeby po czasie móc zmienić stanowisko na lepsze. W dużych firmach często są rekrutacje wewnętrzne (można przenieść się np. z produkcji do biura). W chwili obecnej niestety masz małe szanse na pracę w biurze, ponieważ: - masz mały staż pracy (7 lat stażu pracy w wieku 40 lat) - nigdzie dłużej nie pracowałaś - nie znasz angielskiego - słabo znasz excel, polecam poszukać kursu ECDL dofinansowywanego z Unii - nauczysz się więcej niż obsługa excela. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 14:29 Czyli CV doradcy jest koszmarne ? Kurcze, a myślałam, że jest niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 15:17 Powiedziałabym, że krawiec kraje jak mu materii staje, ale z tym wypadku krawiec był fatalny, z tego co tam masz da się sklecić coś sensownego. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o na szybko 03.03.14, 14:29 bo dziecko wrzeszczy to że cv poprawiał doradca nie znaczy że ono jest dobre bo jest złe groch z kapuchą miliony dat, po co komu oceny z prac dyplomowych, dane promotorów ??? za dużo stanowisk, co pracodawcy powie, to że wieki temu byłaś referentem w szkole w mieście jakimś tam kursy też opisane byle jak komunały w stylu miła aparycja to nie jest dobre cv..... Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: na szybko 03.03.14, 14:31 Co zrobić, żeby to CV było lepsze ? Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: na szybko 03.03.14, 14:35 wiesz co - nie obraź się ale chyba jesteś lekko niemądra. Napisałyśmy ci co masz zrobić, a ty w kółko pytasz o to samo. A poza tym jedzie mi tu trollem. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: na szybko 03.03.14, 14:38 wyślij mi CV bez danych osobowych na maila gazetowego w formacie .doc Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: na szybko 03.03.14, 15:14 Nie no, dane promotora mogą być przydatne, o ile to wyjątkowy promotor, o którym w "środowisku" wiadomo, że przyjmuje tylko wschodzące gwiazdy i ma wymagania jak z Krakowa do Pekinu, więc jak ktoś przeżył pisanie pracy u niego, to musi być dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 15:18 Nie przebrnęłam przez CV, nie chciało mi się, zmęczyłam. Zgadzam się z przedmówczyniami- cv jest za długie, za dużo w nim niepotrzebnych szczegółów-a za mało istotnych rzeczy, niepotrzebnie wyszczególniłaś wszystkie swoje prace. Powinnaś wywalić tytuły prac dyplomowych , doświadczenie zawodowe scalić w jedno ogólne, wyszczególnić trzy ostatnie miejsca pracy I szukać pracy gdzie indziej-bo ludzi nie lubisz i komunikatywna nie jesteś-przykro mi. Pomyśl co potrafisz robić poza tymi zajęciami ? Może coś manualnego ? Idź do pracy na kasjerkę w sklepie-jeśli się wykażesz masz szansę na awans, nie liczyłabym na nic wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 15:22 jesteś w stanie podać jakieś liczby tych udanych transakcji albo nowych klientów, których naraiłaś bankom? Zawsze to lepsze niż suchy tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 16:21 Guderianko, chyba jednak bez przesady, żeby osoby z wyższym wykszt. ekonomicznym (jakimkolwiek!) nadawały się tylko na kasę... Nie załamujcie dziewczyny. Myślę, że autorka wątku może mieć problemy osobiste, może rozwodem wyrwała się z jakiegoś koszmaru, a to rzutuje na osobowość. Z pewnością brak jej pewności siebie, siły przebicia, charyzmy. Ja bym nie szła w kontakty z klientami czy wręcz sprzedaż, bo wyniki same się nie zrobią, do tego trzeba jednak charakteru. Autorko, może praca sekretarki? Ogłoszeń od groma. Pewnie, że połowa do kosza od razu, ale na pewno nie wszystkie. Zainwestuj w dobre zdjęcie, przed zdjęciem makijaż, fryzura, uśmiech, ładne tło. Masz kogoś znajomego z jakimś aparatem lepszym, niż w telefonie? Spotkanie w parku i mini sesja, potem odpowiednie przygotowanie zdjęcia. I od razu masz większe szanse. Jeśli jesteś z Krakowa, mogę Cie popstrykać na Plantach Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 16:26 Spotkanie w parku i mini sesja, potem odpowiednie przygotowanie zdjęcia Przepraszam bardzo, ale ta sesja zdjęciowa (na Plantach?) to na jakie stanowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 16:48 Z wątku wynika, że raczej nie na prezesa banku. Może na sekretarkę. Lepsze ładne, uśmiechnięte, na luzie, niż legitymacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka25 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 16:32 Wyksztalcenie to jedno, ale umiejetnosci i doswiadczenie to drugie, a tego pani nie ma za bardzo. Zdjecie, chocby pstrykniete przez Annie Leibowitz nic nie zmieni, pani od tego doswiadczenia ani lat pracy nie przybedzie. Zwlaszcza lat pracy, bo stosunek wiek 40l / 7 lat pracy jest bardzo, bardzo niekorzystny. Czasem niestety trzeba zaczac od bottom line, czyli od poczatku drogi zawodowej wlasnie praca w jakiejs np fabryce/zakladzie; doksztalcajac sie jednoczesnie (jezyk i excel - podstawa), przy odrobinie szczescia kroczek po kroczku uda sie przeniesc oczko wyzej i wyzej itd. Teraz nawet jesli pani zalapie jakas posade sprzedazowa/biurowa/jakakolwiek to braki zawodowe bardzo szybko sie ujawnia i pani wroci do punktu wyjscia - czyli do szukania pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 18:02 Tylko na kasę ? Czy to jakaś obraza ? Czy wyższe wykształcenie świadczy o wiedzy i umiejętnościach ? Jak widać po ilości zaliczonych firm-coś jest bardzo nie halo, nie ten kierunek, nie ta branża. Praca na kasie gdy nie ma na chleb-ma być ujmą ? Odpowiedz Link Zgłoś
kalia-kalia Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 16:58 Gdzie szukasz pracy? Ja mam jako taki odzew z portali w rodzaju tablica czy infopraca, a bardzo nikły z tych profesjonalnych, jak np. pracuj. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 17:50 Nie przeczytalam wszystkich postow ale przeczytalam twoje cv. Cv troche przydlugie, meczace. Wyksztalcenie ok ale bez ocen i tematow pracy oraz nazwisk promotorow. Masz duzo miejsc pracy ale nigdzie miejsca nie zagrzalas dluzej, troche to dziwnie wyglada. No ale ok. Stan zdrowia, dyspozycyjnosc - no nie przesadzaj. To tak jakbys zdjecie tam umiescila. smrocilabym to cv a skupilabym sie na liscie bo to od niego zalezy czy ktos uzna ze jests na tyle atrakcyjna aby cie zaprosic na rozmowe. Rozumiem ze wysylasz list a nie tylko cv? W liscie musisz napisac o jakie stanowisko sie ubiegasz, nawet jesli nie odpowiadasz na konkretna oferte pracy to wciaz musisz napisac co chcesz w tek firmie robic. Nastepnie przedstawiasz ze sie nadajesz, bo masz odpowiednie wyksztalcenie, doswiadczenie a jesli nie masz bo chcesz wlasnie zrobic zwrot w swoim rozwoju zawodowym to tez piszesz o tym jak mozesz wykorzystac swoje doswiadczenie, umiejetnosci i jakie cechy charakteru masz ktore ci w tym pomoga. Oczywiscie jestes osoba chetnie sie szkolaca i szybko iczaca itp. Postaraj sie aby list nie byl zbyt dlugi i nieszablonowy, uzyj slow ktore zwroca uwage,zaciekawia czytajacego. Nie przedstawiaj sie tez jako osoby zbyt zdesperowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 18:15 Dobra, widzę że przedmówczynie nieźle Ci dokopały. Niestety, dorzucę swoje 3 grosze. Piszesz, że skończyłaś studia ekonomiczne na byle jakiej uczelni, masz jakieś tam doświadczenie zawodowe w sprzedaży (jak 3/4 tego narodu, bo teraz każdy bezrobotny handluje używkami na Alledrogo), staż pracy marniutki. Przyjmij do wiadomości, że takich kobiet jak Ty w Polsce są setki tysięcy. Część z nich jest młodsza i ładniejsza - one zdobędą posadę szparki - sekretarki, mając we łbie pusto. Część ma lepszą szkołę: już zapunktowały wyżej niż Ty. Część ma większe doświadczenie zawodowe, o co nie trudno w wieku około 40 lat. Wiele z nich zna kilka języków obcych - Ty w tym miejscu odpadasz (1 język obcy po szkole ekonomicznej to strasznie słabo). I wszystkie ubiegacie się o tą samą pracę biurową - bo najprostsza, najprzyjemniejsza, nie wymaga wysiłku fizycznego i ubrudzenia rączek. Oceń trzeźwo, jakie masz szanse? Małe. Chyba, że po znajomości, chyba że pójdziesz w kierunku praca za seks itd. Masz dwie drogi do wyboru. Popatrz na ogłoszenia o pracę, sprawdź kogo poszukują o zbliżonych do Ciebie kwalifikacjach i dokształć się, doszkól. Szansa pewnie marna, ale a nóż widelec trafisz w jakąś niszę. Druga droga: obniżasz wymagania, rękawy w górę i idziesz zasuwać na kasie w sklepie lub jako kelnerka w restauracji. Żadna praca nie hańbi. Jest jeszcze bramka nr 3, czyli emigracja. Wielu polskich przeciętniaków radzi sobie za granicą, poradzisz sobie i Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 18:54 Zgadzam sie z wiekszoscia przedmowczyn i dodam jeszcze swoje pare groszy: W CV dziwi mnie janbardziej to ze po paru ewidentnie nieudanych probach bylas nadal zatrudniana na podobne stanowiska zwiazane z obsluga klienta. Tego nie rozumiem zupelnie. Raz, drugi mozna sie nie sprawdzic, ale SIEDEM RAZY? Do tego zaczynalas po studiach od razy jako " Starszy Specjalista" a potem bralas prace na nizszych szczeblach. Nasuwaja mi sie w zwiazku z tym dwa wnioski: * To nie jest twoja dziedzina i trzeba bedzie poszukac w czym (innym) mozesz byc z czasem dobra * Ewidentnie masz jakies kompetencje dzieki ktorym bylas az tyle razy zatrudniana WBREW faktom przemawiajacym na "nie". Moze zyskujesz w bezposrednim kontakcie, moze masz "gadane", nie wiem. Na twoim miejscu zrobilabym pracowy rachunek sumienia i przemyslalabym sobie wlasny wizerunek. Spadanie coraz nizej i lapanie sie prac w miare podobnych lecz wymagajacych jeszcze mniej kompetencji to zla droga; za duza konkurencja. W czym jestes lepsza od innych? Co lubisz naprawde? Moze nie biuro, a opieka nad dziecmi, albo nawet sprzatanie jesli lubisz prace domowe - i to takie z np. organizowaniem komus szafek itp. Ja bym chyba szczerze kolejnemu potencjalnemu pracodawcy powiedziala ze po paru probach udowodnilam sobie i innym ze powinnam sie zajac czyms nowym, a XYZ zawsze sprawialo mi przyjemnosc, wiec jestem gotowa zaplacic frycowe w postaci nizszej stawki komus kto da mi szanse sie przebranzowic. Odpowiedz Link Zgłoś
ainafets Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 20:01 Mam koleżankę, która pracuje na kasie w Castoramie i to też nie była praca jej marzeń, ale się przyzwyczaiła i teraz nawet specjalnie nie narzeka - zresztą wyboru nie ma, ponieważ pracy nie ma. Z tego co mówi, to większość kasjerek w Castoramie (w moim mieście) ma wyższe wykształcenie. Tę pracę dostała po znajomościach, bo nawet o taką pracę jest ciężko. Żadna praca nie hańbi, wstyd to kraść. Szukaj w różnych marketach, może się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
fish_flesh_fowl Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 23:07 k1k2 napisała: > Do tego zaczynalas po studiach od razy jako " Starszy Specjalista" a potem bral > as prace na nizszych szczeblach. Nasuwaja mi sie w zwiazku z tym dwa wnioski: Starszy specjalista to jej ostatnie stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
amy.28 Re: Pomoc - szukanie pracy 03.03.14, 20:25 Twoje CV to jest nic nie warty szmatławiec. Przykre że zostałaś tak potraktowana przez doradcę zawodowego. Jak ci nikt tego nie poprawi - napisz na forum podeślę ci mój adres i spłodzę ci z tego graficznie zrobione i profesjonalnie przygotowane cv. Bo z tego co tu jest to nie masz szans na pracę. I zrób sobie dobre profesjonalne zdjęcie, bo to może być najlepiej zainwestowane 25 zeta w twoim życiu. HRowcy i inne osoby bardzo, nawet nie wiesz jak bardzo patrzą na zdjęcia. Twoje CV i jego przekaz + zdjęcie to połowa sukcesu. Walczy z setkami jak nie tysiącami innych. Na rozmowie walczy już tylko kilkanaście osób, kilka pewnie nie dojedzie, kilka zrezygnuje bo dostanie pracę wcześniej gdzie indziej. Ale na tym etapie - musisz się pokazać. Dlatego CV musi się wyróżniać, przykuwać uwagę. Jak ty piszesz promotora albo te inne bzdety - to kogo to obchodzi. Kogo obchodzi że 15 lat temu pracowałaś w kiosku czy przedszkolu. Albo w liceum nosiłaś wodę bezdomnym psom. Masz ogromny problem przez taki a nie inny przebieg kariery. Takie cv zaczyna się od ostatnich lat. Pomogę ci o ile ktoś tego nie zrobił wcześnie, daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Do amy.28 04.03.14, 11:50 BARDZO CI DZIĘKUJĘ za pomoc w przerobieniu mojego CV. Jestem Ci ogromnie wdzięczna, bo nikt wcześniej mi tego nie zaproponował. Mam zdjęcie do CV - wyślę je do Ciebie na maila. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Nikt Ci nie zaproponował? 04.03.14, 11:54 Może nikt za Ciebie tego nie zrobił. Tyle chociaż mogłabyś napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Nikt Ci nie zaproponował? 04.03.14, 11:58 Jeżeli ktoś nie chce pomóc - to niech nie dobija leżącego. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Do amy.28 04.03.14, 14:33 heh, już wiem dlaczego nie masz pracy.. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Do amy.28 04.03.14, 11:59 nie widzę powodu. Napisałyśmy Tobie jak napisać cv gdzie uderzać w szukaniu, nawet jak ubrać się i zrobić fotę. To chyba nie jest nic. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 Re: 04.03.14, 12:15 Jak już dostaniesz tę pracę, czego Ci życzę, to pamiętaj, że nikt za Ciebie pracował nie będzie. Weź się w garść dziewczyno, bo z takim podejściem na kolejnej posadzie też utrzymasz się góra kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: 04.03.14, 12:17 Dziękuję wszystkim za komentarze. Szkoda, że większość z nich jest negatywna. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: 04.03.14, 12:19 to Ty je tak odbierasz, wg mnie mogły by być konstruktywne, ale i to nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
zdesperowana26 Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 12:33 Wiem, że są ode mnie lepsi. CV zmieniałam już kilka razy, ale jak widać bez efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
jesttutaj Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 12:51 Bardzo przykre jest to, że tak wiele osób skrytykowało autorkę postu. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 13:12 Czasem trzeba kims pozytywnie potrzasnac, spojrzec z innej strony, dac pozytywnego k---a w pupe. To kolejny przyklad ze nie ma co liczyc na meza i jego zarobki - maz rzecz nabyta. Dzis jest, jutro moze nie byc a kobieta potem zostaje z dziecmi i bez pracy czyli na lodzie. Siedzenie z dzieckiem dekade moze na dlugo lub trwale wykluczyc mame z rynku pracy. Taka bolesna prawda w naszych realiach niestety. Wiele osob jest konstruktywnie pomoglo moim zdaniem a ona narzeka. Roszczeniowa babka. Pracuje od lat w branzy ktorej nie lubi i w ktorej sie nie sprawdza ale zmienic niczego nie chce. Ktos powiedzial sensownie "Kochaj to co robisz to nigdy nie przepracujesz ani jednego dnia w zyciu". Ja lubie to co robie i jeszcze mi za to placa. Odpowiedz Link Zgłoś
dlaczegojestem Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 13:18 Ludzie, szukanie pracy to nie koncert życzeń. Widocznie żadnej innej pracy ta kobieta nie dostała i dlatego wzięła to co mogła. Ona potrzebuje pomocy tu i teraz - nie ma czasu na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 13:25 Ona jeszcze nic nie wzięła bo tam gdzie jej by się podobało tam jej nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
niepokorna1900 Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 13:37 Pani, która ukończyła Akademię Ekonomiczną w Krakowie - studia ekonomiczne- proponujecie stanowisko opiekunki, sprzątaczki, kasjerki ? A ci co ukończyli zawodówki będą prezesami, dyrektorami i kierownikami ? Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 13:50 pani, która skończyła zawodówkę, np fryzjerską i ma fach w rękach szybciej zostanie dyrektorem we własnej firmie z dochodem 10 tys/miesięcznie niż pani mgr ekonomii, która nie komputera nie obsługuje. Nie mam racji? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 14:09 W dzisiejszych czasach b. dobry angielski i biegla obsługa całego pakietu MS Office to podstawa, ktora dysponuja w miare obeznani maturzysci. Po poltora roku nie przyswoila nagieslkiego an poziomie przynajmniej dobrym czy b. dobrym bardzo zle o niej swiadczy i asymilacji szybkiej nowych rzeczy brak. Poza tym jesli nie ma pracy na miejscu trzeba jej szukac gdzie indziej, takie czasy. Znam trzy jezyki, w tym dwa bardzo dobrze, trzeci komunikatywnie i nikogo z pracodawcow to nie rzucalo specjalnie na kolana, nie bylam jedyna no ale moze to dlatego ze Warszawa. Ale ja nie zatrudnilabym osoby bez plynnej znajomosci angielskiego do zadnego biura, nawet w Pcimiu Dolnym. Trzeba byc bardzo opornym na jezyki zeby za granica miezskajac sie z niego nie podszkolic... Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 14:21 to pojedź do tego Pcimia i zobacz ile tam pracowników zna choćby kali jeść kali pić. Bez przesady nie wszędzie język obcy jest potrzebny. Pal licho Pcim do Ministerstwa zaleć. Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 23:44 > Pani, która ukończyła Akademię Ekonomiczną w Krakowie - studia ekonomiczne- pro > ponujecie stanowisko opiekunki, sprzątaczki, kasjerki ? A ci co ukończyli zawod > ówki będą prezesami, dyrektorami i kierownikami ? Ukonczyla, nie ukonczyla, kariery nie zrobila jakos. Sam dyplom bylby okej, ale autorka ma do niego cala historie niewypalow u roznych pracodawcow i to ja dyzkredytuje, w tej dziedzinie przynajmniej. Niektorzy ladnie studiuja, pisza i bronia dyplomy ale do pracy sie nie nadaja Jesli ktos potrafi prowadzic firme to niech bedzie dyrektorem i po zawodowce. Odpowiedz Link Zgłoś
3lato Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 14:43 jakie Wy wszystkie mądre jesteście Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 15:35 Pomijając wszystko inne:jakim cudem osoba, która ukończyła studia w kierunku marketing nie potrafi samodzielnie napisać poprawnego CV? Nie pojmuję tego. Odpowiedz Link Zgłoś
solidna7 Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 15:47 Jak nie macie nic mądrego do powiedzenia to lepiej nic nie pisać. Milczenie jest złotem. Odpowiedz Link Zgłoś
ksionzka Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 17:09 Nie wiem czemu ale ostatnimi czasu natykam się na ludzi, którzy "nagle" znaleźli pracę, dobrą ale zupełnie różną od tego co do tej pory wykonywali. Ba, nawet od wykształcenia. Ok niby normalne tyle czy aby na pewno np z kasjera na urzędnika bez tzw przekwalifikowania się itp Po X czasie okazuje się, że to po prostu " po znajomości". Tak więc chyba najlepszym sposobem jest poznanie kogoś kto cię ustawi. Do dziś mnie bawi jak pewna osoba pracowała po znajomości po technikum w urzędzie deklasując kandydatów po studiach a jej szef był święcie przekonany że ona studiuje, nie był tylko pewien czy dopiero jest na etapie licencjatu czy magisterki. Nie muszę chyba pisać że nawet nie miała zamiaru tego robić. Nie dalej jak tydzień temu natknęłam się na kosmetyczkę po studium ;P pracującą w urzędzie. Nawet pomyślałam fajnie, że jej się udało dokształcić i zająć miejsce w urzędzie. Niestety potem natknęłam się na jej teściowa w tymże urzędzie. Wieloletnia pracownicę a dziewczyna wcale się nie dokształcała. Eh życie... Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: Pomoc - szukanie pracy 04.03.14, 23:46 Bo wiekszosc prac sie znajduje po znajomosci, kazdy rekruter to wie. Wrzucanie ogloszenia do gazety oznacza ze nikt nawet w polowie kompetentny sie nie znalazl wsrod krewnych i znajomych krolika. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Pomoc - szukanie pracy 05.03.14, 01:07 A niekoniecznie. Czasem ogloszenie daja bo musza, choc osoba na stanowisko jest juz ugrana. Taka fikcja. Nawet za granica tak bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
cilantre Re: Pomoc - szukanie pracy 05.03.14, 08:45 Mój sąsiad jak stracił pracę, to mu przyjaciel pracujący na wysokim stanowisku w Urzędzie zaproponował do wyboru 3 stanowiska. Wiem, że miał duży problem, co wybrać Odpowiedz Link Zgłoś