Dodaj do ulubionych

chusta doradźcie

03.03.14, 13:55
ematki
tylko zdroworozsądkowo
potrzebuję chusty pilnie, znoszenie wózka, mimo że wybrałam najlżejszy model mnie przerasta
zostawiłam w wózkowni, ale komuś chyba się nie spodobało bo się wyżył na gondolce
(nie pytajcie jak)
przeglądałam dziś forum o chustach i wychodzi że bez takiej chusty za 350 zl minimum nie ma nawet co myśleć o porządnym chustowaniu
a że mi gnoje nie zapłacili zasiłku macierzyńskiego, to tyle nie mam tongue_out
kiedyś czytałam, że niektóre z was same szyły, miały jakiś ekonomicznych sprzedawców na allegro
podzielcie się
ps. dam radę się zawiązać?
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: chusta doradźcie 03.03.14, 13:59
      co Ty gadasz..możesz kupić taniej-szukaj używanej na allegro takie są lepsze niż nowe-bo bardziej miękkie i łatwiej się je wiąże
      dasz radę zawiązać-ja się nauczyłam-a byłam totalnie nastawiona na nie, namówiła mnie jedna forumka, potem wklejałam jej zdjęcia a ona z innymi dziewczynami doradzały co dociągnąć odciągnąć itp.
      • stacie_o Re: chusta doradźcie 03.03.14, 14:01
        ale jakieś konkretne modele
        czy po prostu chusta używana?
        • guderianka Re: chusta doradźcie 03.03.14, 14:03
          np. taka klik
        • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:27
          Didymos sa piekne big_grin jak co sie gdzie uda ulowic to bierz smile
    • edelstein Re: chusta doradźcie 03.03.14, 14:04

Skoro przerasta cie tachanie wozka,ktory znosi sie krocej to jak ty chcesz to dziecko tachac?
      Nie zal ci kregoslupa?
      • mx3_sp Re: chusta doradźcie 03.03.14, 14:08
        o matko bosko toć to zwykły kawał materiału. Idziesz do klepu kupujesz 2 m mocnego bawełnianego materiału, obszywasz i już. Wiązać to trzeba umieć, a nie wywalać 300 zł na materiał.
        • vangie Re: chusta doradźcie 03.03.14, 16:45
          przy malym niemowlaku- da rade, przy ciezszym dzieciu dobrze, zeby material by tkany skosno-krzyzowo, a takiego w sklepie trudno szukac
        • truscaveczka Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:04
          To NIE jest kawał zwykłego materiału, gwarantuję ci. Jak nie jest skośno-krzyżowy to krzywdę robi i matce i dziecku. Już kółkową ze zwykłego cięzko nosić (sama nosiłam 2 sezony w lnianej oppamamie)
      • black_magic_women Re: chusta doradźcie 03.03.14, 14:08
        Ja mam używaną, elastyczną lenny lamb.Wiąże się i nosi cudownie. Aha i była to jedyna niepstrokata (ciemny fiolet). Na allegro ok100zl
      • stacie_o Re: chusta doradźcie 03.03.14, 14:13
        wózek waży 8 kg + dziecię 3 kg = 11 kg
        chusta + dziecko około bo ja wiem 3.2 kg?

tongue_out
        • edelstein Re: chusta doradźcie 03.03.14, 17:11

Po pare lub parenascie godzin.Potachaj zgrzewke wody przed caly dzien.

Helau!Helau!Helau!
          Jeck,lohss Jegge lahns!
          • run_away83 Re: chusta doradźcie 03.03.14, 17:23
            Edel, zrób eksperyment myślowy.

Wyobraź sobie, że bierzesz wózek spacerowkę, wkladasz tę swoją zgrzewkę wody i dwa razy dziennie znosisz i wnosisz po schodach z drugiego piętra.

A teraz wyobraź sobie, że nosisz tę zgrzewkę wody dwa razy dziennie po pół godziny w wygodnym, turystycznym plecaku, z pasem biodrowym i piersiowym.

Co wybierasz?

tongue_out
            • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:04
              Niestety edel ma racje. Dzieciak nie bedzie zawsze wazyl 3kg. Bardzo szybko robi sie z niego 6 a potem 10 a potem 13... A jak widzi wozek to sinieje ze zlosci uncertain
              • run_away83 Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:10
                Ehhemm... szacuję, że niespelna trzykilogramowa na starcie córeczka dziewczyny o wzroscie 155 cm do 13 kg dibije w okolicach 3 urodzin. Zanim osiągnie wagę malego klocka pod ktorym kregosłup się gnie, to już dawno będzie biegać big_grin
                • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:15
                  Moje chodzilo w 9 mcu. Obecnie ma 19 biega skacze staje na jednej nodzeale i tak wie ze najsprawniej sie czliwieuk przemieszcza mamusia. Nie jest oczywiscie powiedziane ze na 100% dziecko stacie trz sie okaze wygodnickim potworem ale jest taka szansa wiec ostrzegam. :p minusy sa rownowazone przez plusy oczywiscie. Dzieciak w zimie dobrze grzeje i zawsze go mozna w pys cmoknac :p a i nakarmic... suspicious
                  • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:57
                    A wazy 13kg zeby nie bylo ze to jak bedzie mial 3lata...
                • edelstein Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:48

--No to zle szacujesz.Ja tez jestem miala,a moj syn wazyl w wieku 3miesiecy 7.300.

Helau!Helau!Helau!
                  Jeck,lohss Jegge lahns!
                  • guderianka Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:50
                    Mój podobnie. A potem zaczął raczkować, w wieku 9 m-cy chodzić i mając 20 m-c wazy lekko ponad 10 big_grin )dziewczyny wazyły tyle ok 10 m-ca tongue_out)
              • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:10
                Pamietaj przy noszeniu o prawidlowej postawie- nie nalezy lordozowac (jak babki w ciazy robia wypychajac brzuch) caly czas bardzo mocno trzymasz brzuch. Ja dzieki noszeniu mam brzuch zycia :p kregoslup ok ale naprawde fizycznie to nie jest lekko.
              • guderianka Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:12
                U mnie-akurat-w ogole się nie sprawdziło. Synka miałam jeszcze w chuście w grudniu (10kg)-waży niewiele ale bardzo ruchliwy wink Wózek lubi i akceptuje wink
                Ichie-z tego co wiem to Ty w chuście nie nosiłaś a tez masz problem na spacerach z dzieciem ?
                • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:20
                  Nosilam w nosidelku. Chuste tez mam czasem nosze na plecach. Moje dziecko do 7mca nie znalo w ogole wozka wiec moze w tym byl problem. Ja lubilam i lubie nosic ale lzej niz z wozkiem to moim zdaniem nie jest. Super jest na schodach czy w komunikacji. No i na 4pietro bez windy big_grin nastepne dziecko w kazdym razie bede oswajac z wozkiem suspicious
              • sueellen Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:30
                Edel gada farmazony. Własnie wróciłam ze spaceru z dziewczynami po plaży. łaziłam ze dwie godziny, dziecię w chuście (6,5kg) i łażenie po piachu wzdluż brzegu. Sama przyjemność. A teraz tachaj se wózek...
                • edelstein Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:49

Tylko 2godziny?ja spedzalam z mlodym pol dnia na dworze.
                  • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:59
                    2/3h to mojemu jedna drzemka w nosidelku zabierala big_grin
            • edelstein Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:46

Po ci dwa razy dziennie i po ci znosic wszystko na raz?
              • run_away83 Re: chusta doradźcie 03.03.14, 19:04
                Bo ona zaprowadza i odbiera starsze dziecko ze szkoły.

Czyli rano jeden kurs a po poludniu drugi. A jak jeszcze trzeba dziecko potem zaprowadzić na zajęcia dodatkowe to dochodzi trzeci kurs. Jeżeli za każdym razem trzeba przy tym znosić i wnosić wózek po schodach, to można się pochlastać.

Ja miałam podobnie przez ponad rok (male dziecko, starszak w szkole i trzecie piętro bez windy) więc zbam ten ból. Ja sobie ti tak rozwiązałam, że na krotkie wyjścia (zawsze rano, po poludniu jak pogoda była wybitnie niespacerowa) - tylko chusta. Na dłuższe spacery brałam wózek.
                • guderianka Re: chusta doradźcie 03.03.14, 19:12
                  mieszkam na 4 piętrze, wózek zostawiam na dole w klatce (ewentualnie piwnica)
        • edelstein Re: chusta doradźcie 03.03.14, 17:14
          3kg dziecko?to noworodrk.3miesieczniak wazy ca.7kg
          • sueellen Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:26
            eghm, moja starsza ważyła 4kg gdy miała 3 miesiace... Młodsza skończyła 5 miesięcy i mimo że kawał baby w porównaniu ze Starszą, nie dobiła jeszcze do 7kg
            • edelstein Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:44

Slowo "circa"jest ci nieznane?
    • run_away83 Re: chusta doradźcie 03.03.14, 14:10
      Po pierwsze - kojarzę że masz wczesniaczka. Z którego tygodnia? Ile dziecię waży? Macie już za sobą jakiegoś neurologa? Usg bioderek? Nie ma przeciwwskazań do noszenia zdrowego noworodka. Ale jesli są jakieś pro lemy neurologiczne/ortopedyczne, to noszenie obowiąxkowo konsultujesz z lekarzem i fizjoterapeutą.

Po drugie - nie musisz wydawać 350 pln. Za ok. 40-50% tej kwoty powinno ci się udać kupić używaną chustę wiązaną na allegro. Możesz wybrać tkaną lub elastyczną.

Elastyczna - ma tylko jedno wiązanie i jeden sposób noszenia, wiążesz na sobie "pustą" chustę i w gotowe wiązanie wsadzasz dziecko. Plusy: łatwiejsza do opanowania dla początkującej matki-nosicielki. Minusy: jak dziecko osiąga wagę 6-8 kg to zaczyna za bardzo sprężynować i robi się niewygodnie; nie ponosisz w tej chuście na biodrze ani na plecach.

Tkana - jest wiele różnych wiązań, które umożliwiają noszenie z przodu, na biodrze i na plecach. Owijasz się chustą, wkladasz dziecko w na wpół gotowe wiązanie i już z dzieckiem w środku dociągasz materiał pasmo po paśmie i wiążesz węzeł. Plusy - wiele róźnych opcji noszenia, ponosisz na krotkim dystansie choćby i ważącego 20 kg przedszkolaka. Minusy - nauka wiązań moźe być większym wyzwaniem niż w przypadku chusty elastycznej.

Marki, które mogę polecić to np. polskie lennylamb, little frogm natibaby, polekont. Z zagranicznych - hoppediz, amazonas, girasol, babylonia.

To tak na szybko smile

Ahha - szycie ze zwyklej bawełny odradzam - niewiele oszczędzisz, a różnica w komforcie noszenia będzie odczuwalna. Potrzebowałabyś 5 metrów bieżących mocnej bawełny (musi być w jednym kawałku co przy cenach ~ 20 zł/mb daje 100 zł za samą tkaninę. Do tego 30-50 zł za podlożenie brzegów i obszycie... to już lepiej dołożyć 50 zł i kupić używaną firmówkę.
      • mx3_sp Re: chusta doradźcie 03.03.14, 14:15
        np flanela metr ok 15 zł, obszyć może sama potrafi.
      • stacie_o Re: chusta doradźcie 03.03.14, 14:18
        dzięki run smile

mam wcześniaczkę z tygodni ciąży
        natomiast bez cech wcześniaczych, waży już 3 kg, przy urodzeniu 2600
        co i tak lekarze przy moich 155 cm i przedciążowej wagi uważają za sukces, że aż taka duża
        po kontrolach neurologicznych i ortopedycznych bez żadnych uwag,
        to idę buszować po allegro

--
        Wspomóż potrzebujące zwierzęta
        otozanimalsoswiecim.pl/1-procent-podatku-na-zwierzeta/
        • clio_1 Re: chusta doradźcie 03.03.14, 14:41
          Run_away dobrze pisze. Ja miałam storchenwiege inkę i nati - jednak storchenwiege była lepsza, lepiej się dociągała. Miałam tez hoppediz - bardzo dobra. Poszukaj na all używanej dobrej firmy, bedziesz na pewno zadowolona. Mozesz tez zarejestrować sie na chusty.info, tam jest bazarek, dziewczyny sprzedają swoje chusty, tak kupiłam wlasnie inkę, z ogromnym żalem ją potem sprzedałam sad
    • ola4-0 Re: chusta doradźcie 03.03.14, 17:13
      jeżeli nie ma żadnych przeciwskazań to na początek polecam elastyczną, najlepiej używkę dobrej firmy, później tkaną
      miałam obie, elastyczną babylonię i tkaną girasol, po ok 100zł zakupione, po 130zł sprzedane na pniu wink
      zawiązać spokojnie dasz radę, nawet ja dałam big_grin a dociąganie dopracujesz sobie bardzo szybko, gwarantuję
      • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:06
        Bylam na spotkaniu chustowym (nie raz) i tam laskie zawsze twierdzily ze elastyczna nie jest latwiejsza rylko bledow na niej tak nie widac. Na ostatnim kursie nawet laska powiedziala "ja juz nawet nie zeracam uwagi na ulicy - co mnie to obchodzi" uncertain zawsze jak slysze ze dzieciak wypadl to z elastyka
        • black_magic_women Re: chusta doradźcie 03.03.14, 20:50
          ichi51e napisała:

> zawsze jak slysze ze dzieciak wypadl to z elastyka

jak można wypaść z chusty?Pytam, bo nie umiem sobie tego wyobrazić jak źle musiałabym zawiązać te chustę
    • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:02
      Kupic taniej da sie spokojnie.
      Mnie chusta nie podeszla - na lalce czy jak ktos ci pomaga. Zywego dzieciaka zawiazav nie jest tak latwo. Trzeba praktyki. A nabywasz jej na dziecku. Czasem sie niedociagnie i wysuwa sie. Ogolnie bralabym kulkowa bo nie ma pi;&:@nia sie. Albo nosidelko.
      Ja nosidelkowalam do 19 mca (dzieki bogu obecnie dzieciak przelamal sie do wozka!) i teraz juz nosze tylko po domu. Ale na spacerze pod koniec juz bylo ciezko. Nosidelko polecam szzerze zapinasz sekunda wypinasz sekunda. Aaa! Podejrzewam ze dzieciak nie lubil wozka bo nie umial zasnac polozony na plecach - chcial sie do czegos wtulic brzuszkiem - wiec zawsze istnieje ryzyko wychowania antywozkowego potwora.
      • truscaveczka Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:10
        Co za farmazony >.<
        Nosidło ergonomiczne kosztuje majątek, w badziewnym wisiadle umęczy siebie i dziecko.
        Chustę można zawiązać tak, że do gotowego wiązania wetkniesz dziecko, troszkę pociągniesz końce i jest super.
        Kółkowa nie nadaje się dla małych niemowląt, noszenie w pozycji kołyski szkodzi, a siąść nie siądzie.
        Nie słyszałam o noszonych w chuście potworach. Mój syn miał nie chodzić, bo noszę, nie lubić wózka, bo noszę, nie odejść na krok od mamusi, bo noszę. A, miał też być zboczeńcem, bo długo karmiłam i tyranem, bo brałam na ręce, jak zakwilił. Dużo jeszcze tych bzdur było, ale doświadczenia moje i znajomych z chustoforum potwierdzają, że to głupstwa i teoretyzowanie najmniej w temacie zorientowanych.
        • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:22
          Tak samo mozna kupic uzywke :p
        • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:25
          Co jest farmazonem? Ze nie latwo jest trzymac dziecko i wiazac chuste? No nie jest latwo - latwiej jest wpiac dziecko w nosidelko - nie ma co zaklinac rzeczywistosci. Zapewne jest to kwestia praktyki. Nie jest tez super lekko z dzieckiem - po paru godzinach dziennie mimo malej kochanej wagi czuje sie ciezar.
          • truscaveczka Re: chusta doradźcie 03.03.14, 20:14
            No więc nosiłam w chuście, czasem i niemal 16 godzin dziennie, jak była taka potrzeba. I wkładać/wyjmować było łatwo, i nie czułam mitycznego ciężaru. A jak nosisz od początku to i 10 kilo nie zauważasz za bardzo. Trening.

Mnie się w chustę bardzo łatwo wiązało. A nie przechodziłam szkolenia tylko uważnie przeczytałam instrukcje w necie.
      • run_away83 Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:16
        Nosidełka (nawet ergonomiczne) absolutnie nie nadają się dla noworodka!
        • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:22
          Coz dobrze ze o tym nie wiedzialam bo nosilam od 3dnia big_grin
          • run_away83 Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:28
            Nie jestem pewna czy to takie śmieszne uncertain

O ile jeszczcze twoje dziecko to twoja odpowiedzialność i twój problem w razie czego; to już w momencie kiedy polecasz komuś innemu postępowanie, które jest potencjalnie szkodliwe, to bierzesz na siebie odpowiedzialność za ewentualne problemy zdrowotne cudego dzieciaka...

Ja w tym nie widzę nic zabawnego.
            • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:35
              Nie rozumiem dlaczego osoby chustujace sa takimi zajadlymi wrogami nosidelek - serio. Naprawde uwazacie ze producent zlosliwie klamie ze do nosidelka mozna wlozyc noworodka? Nie sadzicie ze ktos by moze pozwal gdyby bylo ryzyko ze cos jest nie tak? Ja tam wole sprawdzone przez pediateow nosidelka niz chuste zawiazana na oko i tak jak sie matce wydaje uncertain pretensje kazdy moze miec tylko do siebie.
              • run_away83 Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:46
                Nie jestem wrogiem nosidełek. Sama mam i używam dwa ergonomiczne i dwa mei tai i jedną hybrydę - ale nie dla noworodka. Do noszenia noworodka nadaje się wyłącznie prawidłowo zawiązana (!) chusta, bo tylko chusta szczelnie otula cały tułów dziecka po bokach i z tyłu od kości ogonowej aż po podstawę czaszki.

Ze wszystkich nosideł, jakie przeszły mi przez ręce (a przeszły mi w zasadzie wszystkie dostępbe na polskim rynku), noworodka moglabym ewentualnie wsadzić w bondolino, ale nie na dlużej niż parę minut (czyli raczej do zstosowań typu znieść dziecko po schodach do auta, nie na dwugodzinny spacer), no i tylko odpowiednio dużego noworodka - kruszyna, która urodziła się ważąc niespełna trzy kilo w dowolnym nosidle będzie się majtać jak szmaciana laleczka w luźnym worku.

Natomiast od momentu jak dziecko przy pomocy wlasnych mięśni kontroluje tułów (~6 miesięcy, moment gdy maluch zaczyna siadać), nosidło ergonomiczne lub azjatyckie (czyli dowolne z miękkim, szerokim panelem) jest bardzo fajną altwrnatywą dla chusty i w tym momencie mogę takie rozwiązanie polecić.
                • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:55
                  Sa wkladki dla noworodkow przeciez uncertain
                  • run_away83 Re: chusta doradźcie 03.03.14, 19:09
                    Nie wiem ile twoje młode ważyło po urodzeniu. I nie wiem ile hypotroficznych noworodkow i wczesniaków widziałaś z bliska. Ale gwarantuję ci, dodatkowa wklafka do nosidła co najwyżej pomoglaby takiego pisklaka w tym nosidle udusic.

Wszycy mou synowie byli urodzeni ciut przedwcześnie i wszyscy ważyli poniżej 3 kg (odpowiednio: 2.800, 2.430 i 2.600). Gwarantuję ci, że widząc takie dziecko nie wpadłabyś na pomysł wsadzenia go do nosidła, nawet jakby dobiło do magicznych 3 kg. Bo to jest kurczaczek, laleczka, maleńka krucha małpka. Donoszony noworodek ważący te 3.200 albo 3.500 kg wygląda przy takim pisklaku jak półroczne niemowlę.
                    • truscaveczka Re: chusta doradźcie 03.03.14, 20:16
                      Moje dzieci też byłyby za maleńkie do nosidła. Trzeba bębnić ile wlezie: noworodki tylko do chust.
                      Swoją drogą, Run_away83 jest szkolonym doradcą, jak wynika z sygnaturki, więc chyba nie ma podstaw sądzić, by mówiła głupstwa?
                    • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 20:26
                      3200 i pasowalo :p coz poradze ze moje dziecko sie do chusty wlozyc (mnie) nie da? Jak ktos mi wlozy go na plecy to jest zachwycony i co tu oszukiwac chusta daje znacznie wieksze mozliwosci (i posluzy jako koc czy chustawka) niz jakiekolwiek nosidelko. Moze trzeba wiecej cierpliwosci niz ja mialam? No i didymosy piekne sa...
                      • run_away83 Re: chusta doradźcie 03.03.14, 20:59
                        Jeżeli masz jeszcze ochotę poeksperymentować z chustą, to nic straconego. Dziewiętnastomiesięczniaka możesz nauczyć żeby sam ci wlaził na plecy (ty kucasz lub klękasz, on się przykleja, narzucasz na niego chustę i motasz). Poćwicz na początek plecak prosty, tak dla oswojenia samodzielnego wiązania na plecach. Na początku w kontrolowanych warunkach (w domu, w pobliźu lustra). A jak troszkę nabieresz wprawy to plecak z krzyżem - fantastycznie rozkłada ciężar dużego i ciężkiego dziecka. U nas ta opcja pokonała nosidło na stelażu przy długich górskich wędrówkach z trzylatkiem.
                        • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 21:16
                          Robie plecak z tybetanskim smile dlatego ze wyedy dzieciak naprawde jest wysoko i moze patrzec przez ramie. Zekam az sie ociepli bez kurtek bedzie mi latwiej motac ;p
                          Ja nawet nie mam problemu z zarzuceniem go na plecy (ha supermen to jedyne co mi wychodzi ;p) tylko potem nim dociagne to on smiejac sie wylazi... Ale moj specyficzny na rok wyplatywal sie z siedzonka rowerowego tak wielka byla niechec... Teraz przynajmniej sie smieje...
      • moofka Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:46
        od urodzenia nosilam dziecko w zwyklej tkanej
        3 lata
        bo dziecko drobniutkie bylo i w gory albo na dluzsze wypady tez sie przydawala
        kupilam na probe niedroga polskiego producenta i mi sie sprawdzila
        wiazan znam kilka wszystkie przerobilam
        zawiaze sie z zamknietymi oczami
        a kolkowa to dla mnie czarna magia
        wiec nie polecalabym poczatkujacej na pewno
        gdybym teraz miala kupowac
        wybralabym te allegro.pl/natibaby-najwyzej-oceniana-polska-chusta-m-i4008420116.html
        w odcieniu lirio
        mnie zachwyca
        dla swoich dzieci mialam bebelulu rapalu tez tanie
        mieli wtedy duzo pieknych wzorow, teraz juz ich chyba nie ma
        na serwisach sprzedazowych widze ze ich ceny zaczynaja sie od 50 zl
        nawet lepsza uzywana, bo od nowosci one sa dosc zgrzebne i twarde
    • sueellen Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:24
      Polecam używanego didymosa indio. Mam też hopka, ale didymos moim zdaniem lepszy.

Dlaczego używanego?
      - bo lepiej się nosi złamaną chustę, jest miękka
      - bo w razie gdyby dziecko nie zaakceptowalo, można sprzedać bez straty.

Im wcześniej zaczniesz chustować, tym łatwiej. Starsze niemowlęta nie zawsze akceptują chustę jesli nie sa przyzwyczajone od poczatku. Starsza córkę chustowałam od 2 miesiąca życia, Młodszą gdy skończyła 4 tygodnie.
    • asia_i_p Re: chusta doradźcie 03.03.14, 18:33
      Dziewczyny pisały, że da się dostać na Allegro używaną za jakąś stówę.

Współczuję historii z wózkiem, nie ma to jak trafić na palanta.
    • kawka74 Re: chusta doradźcie 03.03.14, 19:09
      Nati robi bardzo fajne chusty, różne wzory, różny skład i różna cena, jest w czym wybierać.
      Ja miałam Lenny Lamb, też fajna.
      Z używanymi może być różnie; chusty złamane, do tego dobrej jakości, od porządnego producenta potrafią kosztować więcej, niż nowe.
      Nie próbuj żadnej flaneli ani bawełny pościelowej, ani to wygodne, ani to dobre (chyba że dla lekkiego dziecka i na krótko); co ciekawe, na allegro można znaleźć za sto parę złotych bawełnę pościelową, która w sklepie z tkaninami kosztuje 12 zł za metr. Sprytne, nie powiem.

A zawiązać się sama dasz radę, spoko.
    • stacie_o Re: chusta doradźcie 03.03.14, 19:42
      dokładnie, chusta mi potrzebna, żeby zaprowadzić i odebrać starszaka ze szkoły
      sorry gregory, ale póki na dłuższe spacery się nie wybieramy
      bo póki co mieszkam w okolicy najbardziej syfiastego miasta w Polsce
      i co rusz słyszę że alarm smogowy i lepiej nie wychodzić uncertain

wózek trzymałam w wózkowni, ale chyba się komuś nie spodobało
      że się upomniałam o wózkownie bo mi go naszprycował
      zebraną trutką na szczury
      • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 19:51
        Ot. Zabilabym. Jestem msciwa wiec chyba zglosilabym na policje.
      • kawka74 Re: chusta doradźcie 03.03.14, 20:06
        No to może Nati? Chusty są niedrogie, a dobre.
        Swoją drogą, niezły świr Ci się trafił za sąsiada uncertain
    • ichi51e Re: chusta doradźcie 03.03.14, 20:22
      W sumie pomyslalam ze najlepiej by bylo jakbys poszla na spotkanie chustowe (wrzuc na fb zawsze sie okazuje ze sie kilka babek chetnych zbierze i ktos zna kogos kto prowadzi szkolenia) na takim spotkaniu nie dosc ze ci doradza co dla ciebie najlepsze ale i wiazania pokaza przecwiczysz i w ogole mozna sie wiele dowiedziec.
      Noszenie w ogole jest super... Czy wspominalam juz ze mozna spacerujac inhalowac sie dzieciecym zapachem? suspicious zawsze do tego sie siada w komunikacji miejskiej suspicious
      • stacie_o Re: chusta doradźcie 03.03.14, 20:24
        przekonałaś mnie
        zapach niemowląt uwielbiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka