Dodaj do ulubionych

zespół Aspergera Lublin

21.03.14, 22:15
Witam
Mój 6-letni syn najprawdopodobniej cierpi na zespół Aspergerera. Jestem na etapie umawiania się z psychologami, psychiatrą i innymi specjalistami. Wygooglowałam już masę informacji i wiem czym objawia się ZA, niestety pasuje do zachowania mojego dziecka. Mam kilka pytań do rodziców dzieci z ZA z Lublina. Co pomaga dzieciom? Jak radzicie sobie ze szkołą? Jaką szkołę wybrać? Gdzie są jakieś godne polecenia miejsca dla dzieci z ZA? Dobrzy specjaliści? Terapie? I wszystko inne związane konkretnie z naszym miastem. Dobre rady? Co? Jak? Kiedy? Gdzie? Z góry dziękuję za każdą nawet drobną informację.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: zespół Aspergera Lublin 21.03.14, 22:20
      forum.gazeta.pl/forum/f,10034,Inny_Swiat.html tu masz chyba lepsze forum do tego typu informacji.
      Zapytasz tam kto jest z Lublina. I będzi ełatwiej.

Przy okazji 2 kwietnia macie bardzo fajne obchody - wtedy warto się zainteresować co i jak, bo można poznac sporo fajnych ludzi
      • 20ania12 Re: zespół Aspergera Lublin 21.03.14, 22:22
        Bardzo dziękuję.
        • malwinaaa-pl Re: zespół Aspergera Lublin 15.05.14, 06:15
          Hej Ania..Mam z córką ten sam problem,w pażdzierniku skończy 7 lat..Dzisiaj wlaśnie jedziemy na badanie w kierunku ZA..Racje są podzielone czy ma czy nie..Odezwij się..Jestem z okolic Lublina..
        • najlepszykasiabocian Re: zespół Aspergera Lublin 22.01.15, 22:05
          www.szkolaien.pl/#!integracja-sensoryczna-lublin/cv28
    • ruscello Re: zespół Aspergera Lublin 15.05.14, 08:27
      Wiem tylko o szkole, ze kilkoro dzieci z ZA (w tym syn znajomych) chodzilo do sp28 i teraz do gim.11 na Radosci. Oni byli bardzo zadowoleni.

Przy okazji urodzin poznalam rodzicow innych dzieci z klasy chlopca i czesc z nich byla przeniesiona z prywatnych szkol, do ktorych rodzice wyslali dzieci z powodu malych klas. Ale relacje z dziecmi z tych szkol byly na tyle kiepskie, ze trzeba bylo zmieniac szkoly.

Niestety znajomi wyjechali i nie moge ich spytac o lekarzy, ale wspolpracowali z jakas fundacja / stowarzyszeniem dla rodzicow chorych i to im wszystkim pomagalo.
    • chipsi Re: zespół Aspergera Lublin 15.05.14, 08:38
      Lekarz nie był za tym (chociaż nie wnosił wielkiego sprzeciwu) ale zdecydowałam "rzucić córkę na głęboka wodę", czyli posłałam ją do szkoły jako 6-latkę. No i miałam to szczęście że trafiła na wybitna wychowawczynię, która dokumenty z poradni dokładnie przestudiowała i zorganizowała młodej zajęcia dodatkowe, potrafi z nią pracować i prowadzi zajęcia tak że zarówno dzieci wybitne jak i te z różnymi problemami dobrze się czuja i świetnie sobie radzą. Nie wiem co by było gdyby trafiła na jakiegoś zacofanego belfra. Nie chodzimy już na zajęcia do poradni, tak zdecydowałam, mam swoje powody, możecie mnie zjeść.
      Nie jestem z Lublina, więc niestety niczego nie mogę polecić.
      • malwinaaa-pl Re: zespół Aspergera Lublin 15.05.14, 13:32
        Ruscello-jesteśmy ze Świdnika,więc dojazdy do Lublina do szkoły odpadają.Mamy jeszcze drugie dziecko,oboje pracujemy na zmiany więc pomimo,że jest jakiś problem (nie wiem jeszcze jaki) musimy funkcjonować w miarę normalnie..Córka ma wadę wzroku i (być może) astmę,jesteśmy na etapie badań..
        W każdym razie dzisiaj byliśmy po ponad rocznym oczekiwaniu w kolejce w Sanusie - Lublin,aby córkę zdiagnozować w kierunku ZA..Takie badanie zasugerowała Pani psycholog z Poradni ze Świdnika prawie półtora roku temu,więc po roku i dwóch miesiącach znalezliśmy się na początku kolejki..Po dzisiejszej wizycie numer 1 panie,które badały córkę nie widzą objawów Aspergera ale czekaja nas jeszcze jedno lub dwa spotkania..Co będzie?Nie wiem..Odkąd pojawiło się podejrzenie dużo czytałam,niektóre cechy pasuja...niektóre w ogóle..Prawda jest taka,że Młoda nie lubi za bardzo towarzystwa rówieśników i tyle a terapia dwuletnia grupowa w PPP nie dała jej kompletnie nic..
        Chipsi psycholog z Poradni do której chodzi moja córka uważa że powinnam odroczyć Jej pójście do pierwszej klasy bo jest niedojrzała emocjonalnie,dodam ,że w pażdzierniku skończy 7 lat..Umie wszystko to co powinno umieć dziecko w Jej wieku,ale ponieważ się żle zachowuje uważają,że powinna zostaćw zerowce-czyli dalej w przedszkolu..
        • berdebul Re: zespół Aspergera Lublin 15.05.14, 14:40
          Sprawdź co z integracją sensoryczną. Jeżeli przeszkadza jej hałas jaki generują dzieci, to żadna terapia grupowa nie pomoże. Może tylko denerwować.

Odraczając dziecko, możesz doprowadzić do sytuacji kiedy w klasie będą jeszcze większe jazdy - bo dzieci zauważą że jest od nich starsza o rok-dwa, a sama córka będzie się nudzić - jeżeli już umie wszystko co powinna umieć. Dojrzałość emocjonalną wykuwa się między innymi w sytuacjach społecznych. Zatrzymywanie jej wśród młodszych dzieci i tych samych pań może nie pomóc. Tylko poszukaj dobrego wychowawcy. Żadne dziecko nie jest dojrzałe emocjonalnie, bo jest dzieckiem.

A co do pierwszego postu - ZA nie jest chorobą, nie cierpi się na nie.
          • malwinaaa-pl Re: zespół Aspergera Lublin 18.05.14, 07:37
            Nie zauważyłam żeby hałas Jej przeszkadzał,natomiast od zawsze było widać,że nie "ciągnie" jej do innych dzieci,nie interesuje się nimi...Interesowały ją ich zabawki a nie same one czy zabawa z nimi.Chętnie rozmawiała z osobami dorosłymi,często nawet sama zaczynała rozmowę..Nie niepokoił mnie nigdy wcześniej fakt,że nie jest towarzyska,myślalam,że się wstydzi,że to przyjdzie z czasem..jak pójdzie do przedszkola.Niestety,jako 3 latka byla w przedszkolu chyba z 10 razy bo cały czas chorowała a jako 4 latka może ze 20 razy..Tak naprawdę jako 5 latka chodziła już praktycznie systematycznie i teraz jako 6 latka..To właśnie w 2012 roku nauczycielki zauważyły,że córka nie integruje się z dziećmi,nie bawi się z nimi...w zasadzie nie umie i nie chce się z nimi bawić..Podejrzewały autyzm,ale w sumie same to odrzuciły,bo dziecko nie ma problemu z dotykiem,z rozmową z innymi (dorosłymi) ludżmi,jest komunikatywna,mówiąc patrzy w oczy itd..Dlatego trafiłyśmy do PPP i tam Pani psycholog po 2 godzinach stwierdziła,że to prawdopodobnie ZA..Dalsza diagnostyka w Przychodni psychiatrycznej pod tym kątem..w której bylyśmy w czwartek..Wstępnie Panie badające córkę powiedzialy,że poki co nie zauważyły aspektów Aspergera ale czekają nas jeszcze jedno lub dwa spotkania..
            Bardebul,ja mówiłam Pani z naszej Poradni Psych-ped,o swoich obawach związanych z odroczeniem.Wczoraj rozmawiałam jeszcze z Pania w przedszkolu czy również ona tak uważa..Powiedziała,że nie,bo dziecko intelektualnie jest na normalnym poziomie,wszystko wie i umie i że odroczenie spowoduje,że całkiem zacznie się buntować jeśli będzie się uczyla rzeczy,które już dawno umie..Problemem takim na dzisiaj jest to,że córka np.odmawia pokolorowania tygrysa,bo nie lubi tego zwierzaka..
            Mam nadzieję,że Panie z Poradni do której jeżdzimy w celu zdiagnozowania Aspergera coś mi poradzą,podpowiedzą...bo do tej PPP do której chodziliśmy dotychczas już nie mam zaufania..Po dwóch latach terapii nie zauważyłam poprawy jeżeli chodzi o integrację społeczną..Może trochę,bo czasami bawi się z koleżankami z przedszkola..ma nawet jedną koleżankę o której mówi..ale myślę,że ten stan rzeczy zrobiło samo przedszkole a nie sama terapia w Poradni..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka